Dodaj do ulubionych

Arab modli się w ogrodzie

30.05.24, 19:38
Dziewczyny, czy to jest powód do zgłoszenia sprawy do dzielnicowego? Przypominam, dzieje się to w Polsce, mieszkam na bogatym osiedlu, znam sąsiadów. Nowy sąsiad, Arab z Polką, oboje młodzi, zaczął modlić się wieczorami i śpiewać u siebie w ogródku. Ja mieszkam nad nim. Modlitwa, wycie trwało ostatnio około godziny. Z nerwów nie wytrzymałam i wyjechałam w góry, dzisiaj wróciłam i już się trzęsę z nerwów, bo nie wiem co mnie czeka po 22:00.
Czy mogę zgłosić to do dzielnicowego, bez obaw że zostanę posądzona o dyskryminację religii?
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 19:40
      Masz prawo do spokoju, a sąsiedzi zakłócają Ci spokój i to w godzinach ciszy nocnej.
      Nagraj ich, a potem udaj się do administracji oraz do dzielnicowego. U mnie takie sprawy załatwia się na osiedlowej grupie na fb.
      • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 19:43
        Mam bardzo fajną administrację, tylko kwestia nagrania, musiałabym wyjść na balkon i zostałabym przyuważona. Będę myśleć jak to zrobić.
        • silenta Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 19:53
          Przyczołgaj się.
          • silenta Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 19:54
            Albo z pokoju wysuń dyktafon na kiju.
            • heca7 Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 19:57
              Wystarczy telefon z selfie stickiem wink
        • alina460 Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 19:53
          Przecież jak oni się modlą to raczej nie o serwują balkonów. Poza tym możesz sobie siedzieć z książką na balkonie i telefonem w dłoni.
        • straszliwywypadek Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:00
          nadwisla napisał(a):
          > Mam bardzo fajną administrację, tylko kwestia nagrania, musiałabym wyjść na bal
          > kon i zostałabym przyuważona.

Powinni się chyba modlić twarzą w kierunku Mekki. Sprawdź na mapie i będziesz wiedziała czy cię zauważą.
        • heniek.8 Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:20
          nadwisla napisał(a):

> kon i zostałabym przyuważona. Będę myśleć jak to zrobić.

Puść drona mu nad głową
    • demodee Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 19:49
      > zaczął modlić się wieczorami i śpiewać u siebie w ogródku. Ja mieszkam nad nim.

Czy jesteś właścicielką tej posesji?
      • dominika9933 Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 19:57
        Poczekaj co stanie się po 22. I pomyśl, że oni też musza znosić dzwony kościelne o piątej czy szóstej rano.
        • arabelax Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:05
          tez mnie zastanawia jak ludzie dają radę przy kościele z dzwonami mieszkac.
          • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:11
            Po 10 latach w ogóle ich nie słyszę.
            • majenkirr Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:45
              To po10 latach sąsiadów też już nie będziesz słyszeć😉
            • asia-loi Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 21:57
              nadwisla napisał(a):

> Po 10 latach w ogóle ich nie słyszę.

A ja po 20 latach nadal slyszę. 😬
            • maslova Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 22:56
              A ja po 20 latach coraz bardziej 😕
          • pepsi.only Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 21:03
            arabelax napisał:

> tez mnie zastanawia jak ludzie dają radę przy kościele z dzwonami mieszkac.

Wkurzają się.
            Ilość wysłanych próśb , petycji... eh...
            Teraz zmienił się u nas wójt, ale proboszcz- zabetonowany, ciekawa jestem czy mieszkańcy sąsiednich posesji znów poproszą o uwzględnienie ich świetego prawa do ciszy, snu porannego, czy spokoju wieczornego
            Najgorzej mają rodziny z małymi dziećmi, znajoma ma okna w dachu, latem nastawia budzik, wstaje o świcie tylko po to, by zamknąć te okna w pokojach dziecięcych, i idzie spać dalej. Gdyby nie zdążyła na czas, dzwony o 6.00? 6.30? wybudzą maluchy, i przerąbane...
            • szafkanocna Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 15:00
              kazal ci ktos kupiwac dom pod kosciolem? czy kosciol pojawil sie znienacka na sasiedniej dzialce moze?
              • iwles Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 15:20
                Mieszkam pół kilometra od kościoła
                Jak puszczają kuranty czy dzwony, to bardzo dobrze słychać.
                I nie, kuźwa, to nie jest sąsiednia działka. I nie da rady sie przeprowadzić gdzie indziej, bo zawsze będę w zasięgu dzwonów jakiegoś kościoła. Namnozylo się ich ostatnimi laty "jak mrówków".
              • asia-loi Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 19:34
                szafkanocna napisała:

> kazal ci ktos kupiwac dom pod kosciolem? czy kosciol pojawil sie znienacka na sasiedniej dzialce moze?

Na mojej ulicy są dwa kościoły. Jeden jest blisko mojego bloku, postawiony tak z 10 lat później niż mój blok. Z tego kościoła dzwonów u mnie nie słychać, bo mam okna na inną stronę i tak głośno nie dzwonią. Słychać mocno z tego sporo dalej, bo głupi księżulo wybudował dzwonnicę wyższą niż bloki. 😬
          • asia-loi Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 21:54
            arabelax napisał:

> tez mnie zastanawia jak ludzie dają radę przy kościele z dzwonami mieszkac.

Mnie dzwony wkurzają okropnie, bo mnie budzą. Kto tej czarnej zarazie dał prawo wdzierania się do cudzych domów?
            • arabelax Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 21:58
              Ja ostatnio przechodzilam w dzien koło kościoła jak dzwoniły. szok, że tak glosno! a jak rano dzwonia, to musi być dramat. powinien być zakaz całkowity.
        • szafkanocna Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 14:59
          serio wolicie muzulmanskie modly niz dzwony koscielne? z dwojga zlego? serio? co wam stoi na przeszkodzie przeprowadzic sie np. do Maroka, tam nie ma dzwonow koscielnych, polecam.
          • asia-loi Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 19:38
            szafkanocna napisała:

> serio wolicie muzulmanskie modly niz dzwony koscielne? z dwojga zlego? serio? co wam stoi na przeszkodzie przeprowadzic sie np. do Maroka, tam nie ma dzwonow
            > koscielnych, polecam.

No właśnie, w Maroku nie ma katolickich dzwonów kościelnych, a w Polsce są głośne modły muzułmańskie. Jak to tak? Gdzie takie same prawa 🤔
            • chicarica Re: Arab modli się w ogrodzie 01.06.24, 00:11
              Gdzie Ty w Polsce słyszysz głośne modły muzułmańskie?
      • hrasier_2 Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:14
        Fajny wątek trollo. Tylko jej przeszkadza i nie zwróci im uwagi.
        • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:18
          Nie tylko mi.
          • bene_gesserit Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 11:24
            ...i nie tylko ty nie zwracasz uwagi. Yhyyyy.
            • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 11:51
              Poczytaj moje poprzednie wątki. Sąsiad z mojego piętra zwracał temu z dołu uwagę 2 razy, kiedy ten był głośny w ogrodzie. Ale nie chodziło wtedy o modlenie się, tylko wiercenie w czymś po godzinie 20:00 w niedzielę. Okazało się że Arab odpowiedział mu po polsku, że przecież może do 22. Co odpowiedział sąsiad z piętra, nie wiem. Typ wiercił jeszcze 20 minut i skończył. Potem jeszcze raz był głośno i też była zwracana uwaga. Teraz doszły modły.
    • ichi51e Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 19:54
      Lepsze niż drama na Zoli! A tam też ostro - ktoś wyczuł że sąsiad grilla odpalił!
    • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 19:56
      Jak on zaczyna "się modlić" to ty powinnaś włączyć Zenka, jak najgłośniej, ewentualnie inne disco😂
      • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:10
        Chciałabym być tak bezczelna. Niestety ja z tym cichych. Myślę jeszcze, żeby porozmawiać z sąsiadem z piętra, który też zwracał uwagę Arabowi w kwestii wiercenia w ogrodzie o 20:00.
        • angazetka Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:30
          A sąsiad Arab może oddychać czy wszystko Ci przeszkadza?
        • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:32
          To nie jest kwestia bezczelnosci tylko wzajemności.
          To ten pan jest bezczelny
          • angazetka Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:33
            Bo żyje?
            • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:42
              Bo zakłóca spokój sąsiadów. Modlić się można we własnym domu, podobnie jak słuchać radia ojca dyrektora czy słuchać Zenka, a sąsiedzi nie muszą i nie chcą tego wiedzieć
              • znowu.to.samo Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 22:38
                No właśnie, to chyba nie jest konieczność że on musi modlić się na zewnątrz? Pewnie żona go wygoniła bo miała dość
              • angazetka Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 23:30
                Przeszkadza tak, jak ludzie robiący grilla czy dzieci bawiące się w ogrodzie.
              • zosia_1 Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 07:13
                I piszesz to w boże ciało?
                • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 08:24
                  A co ma z tym wspólnego boże cialo, w moim ogrodzie ani w pobliżu nie było procesji. Poza tym, to jest jednak a) raz w roku, a pan wyje codziennie, b) bc to element naszej kultury, a wycie pana tym nie jest
                  • chicarica Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 09:20
                    Walenie dzwonami i wycie przez megafony kościółkowe jest codziennie. Dla wielu osób jest to upierdliwe i męczące.
                    • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 09:27
                      Ale meczetowe odgłosy już ci nie przeszkadzają?
                      • chicarica Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:12
                        Nie mam meczetowych odgłosów pomimo mieszkania w kalifacie.
                        W Polsce w pierwszym własnym mieszkaniu miałam beznadziejne "dzwony" z głośników i wrednego głupawego księdza, który rozkręcił te dzwony i megafony z kościoła na max, na szczęście mieszkałam trochę dalej od kościoła, bezpośredni sąsiedzi mieli piekło. A ksiądz z satysfakcją mówił: jutro rano to was obudzę.
                        Żyję w społeczeństwie, w którym molestowanie innych swoją religią jest traktowane jak pierdzenie: technicznie można, ale wyjdzie się na buraka.
                        • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:17
                          Ojej, biedna ty, szkoda tylko, że w tym społeczeństwie ubogacacze mogą bezkarnie molestowac innych swoją religia i kulturą.
                          Ja z kolei ani w poprzednich ani w obecnym miejscu zamieszkania nie słyszę żadnych odgłosów kościelnych, wczoraj także nic nie słyszeliśmy ani nie widzieliśmy, a niemal cały dzień spędziliśmy na zewnatrz
                          • chicarica Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:24
                            Ubogacacze paradoksalnie specjalnie postronnych nie molestują, jak tu żyję NIGDY nie byłam molestowana religijnie przez muzułmanów. Nie jestem specjalną wielbicielką tych kultur, wręcz przeciwnie, więc na pewno zauważyłabym.
                            • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:38
                              Żadnych odgłosów z meczetow nie słyszałaś, żadnych kobiet w szmatach na głowie nie widziałaś, o żadnych protestach po spaleniu koranu nie słyszałaś?
                              • chicarica Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:54
                                Kobiety chodzą w tym w czym chcą, w tym i niektóre w chustach. Inne w bikini.
                                Odgłosów z meczetów nie słyszałam, chyba ich nie ma po prostu. Jestem zdania, że nie powinny powstawać nowe budowle religijne żadnej religii czy wyznania, mamy już wystarczająco i aż nadto, więc nie przyłapiesz mnie na szczególnym wspieraniu tej czy innej religii. Koran - protesty były, palenie też było, palenie jest w tym kraju legalne. W moim mieście palenie odbyło się kompletnie bez jakiegoś echa, społeczność dzielnicy w której się to odbyło, w dużej mierze imigrancka, sama zorganizowała w tym czasie festyn sportowy na którym pomimo beznadziejnej pogody (strasznie lało akurat) było bardzo wiele osób. I słusznie, po co zajmować się głupimi ludźmi którzy nic konstruktywnego nie wnoszą, tylko chcą prowokować.
                                • asia.sthm Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 14:11
                                  > Kobiety chodzą w tym w czym chcą, w tym i niektóre w chustach. Inne w bikini.

zocha i tak lepiej wie i do glowki jej nie przyjdzie nic nowego.
                                • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 17:41
                                  Oczywiście, ty slyszysz wyłącznie niechciane odgłosy z kościołów.
                                  W bikini chodzą po mieście? A to ciekawe, że jedni chodzą po mieście w bikini, a innych gangusy w dzien zabijają strzałem w głowę na oczach dziecka w drodze na basen
                        • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:18
                          Tu się zgodzę, kiedyś ksiądz tutaj też odpalał głośniki w niedziele od maja do jesieni i było to nie do wytrzymania. Ale czegoś takiego nie da się zgłosić skoro ksiądz rządzi na dzielnicy i ma wsparcie wszystkich mieszkańców. Tu sami katolicy na ulicy przy kościele.
                    • chicarica Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:22
                      Dodam jeszcze dla wyjaśnienia, że nie jestem z definicji przeciwniczką samych dzwonów, w mieszkaniu rodziców słychać było piękny, stary dzwon z kościelnej wieży, ale był to naturalny, szlachetny, łagodny dla ucha dźwięk dzwonu, do dziś coś takiego kojarzy mi się pozytywnie. Natomiast to co słychać było w moim mieszkaniu, oraz to co jest obecnie rozpowszechnione, to chamski, tandetny hałas "dzwonów elektronicznych", w dodatku rozkręcony na maxa żeby zaznaczyć swoją obecność i denerwować "pogan". To samo zresztą dotyczy nadawania mszy na pełen głos na zewnątrz kościoła. Wpisuje się to w tę charakterystyczną dla polskich kościołów estetykę sakro-polo, pasuje do tych wszystkich licheni i nowowypurchlonych budowli sakralnych rysowanych chyba przez ślepego architekta i tak, to JEST zenek martyniuk życia duchowego, a nie żaden element kultury.
                  • angazetka Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 11:16
                    Wycie. Kultura się z cienie wylewa.
                    • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 11:29
                      Nazywam rzeczy po imieniu☺
      • chicarica Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 08:24
        Do zastosowania w trakcie procesji Bożego Ciała.
        • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 08:36
          Nie zauważyłam ani nie słyszałam wczoraj żadnej procesji.
          Poza tym, to jest element naszej kultury, a ogrodowy wyjec z importu nie jest
          • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 08:47
            Dokładnie, element naszej kultury. Dopiero wczoraj to doceniłam i zamiast zamknąć okno, to zostawiłam je otwarte. Arab za to walił szafkami do 23, w poniedziałek wysyłam maila do administracji. O modłach nie będę pisać, bo wiadomo że zostanę oskarżona o złe nastawienie.
            W ciągu dnia nie mogę na nich narzekac, bo są bardzo cicho, widać że budzą się wtedy kiedy ja idę spać.
            • asia-loi Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 19:54
              nadwisla napisał(a):

> W ciągu dnia nie mogę na nich narzekac, bo są bardzo cicho, widać że budzą się wtedy kiedy ja idę spać.

No to pozostaje Ci hałasować w ciągu dnia. 😜
          • iwles Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 08:58
            husky_cat napisała:

> Nie zauważyłam ani nie słyszałam wczoraj żadnej procesji.
            > Poza tym, to jest element naszej kultury, a ogrodowy wyjec z importu nie jest

Nie, to element religii, nie kultury.
            • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 09:19
              Uważasz, że religia nie jest elementem kultury?
              • iwles Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 09:38
                husky_cat napisała:

> Uważasz, że religia nie jest elementem kultury?

Liturgia religii katolickiej NIE jest elementem kultury społeczeństwa polskiego.

• ichi51e Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 09:39
                  Jak to nie jest? Boże ciało wczoraj było…
                  • iwles Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 09:44
                    ichi51e napisała:

> Jak to nie jest? Boże ciało wczoraj było…

no i...?
                    Niedzielna suma też jest elementem kultury społeczeństwa polskiego?
                    Była 5 dni temu.

• husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 09:48
                      A tak z ciekawości, arabskiego wyjca ogrodowego uważasz za element kultury społeczeństwa polskiego czy ogólnie europejskiego? 😁
                      • iwles Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 11:01
                        husky_cat napisała:

> A tak z ciekawości, arabskiego wyjca ogrodowego uważasz za element kultury społ
                        > eczeństwa polskiego czy ogólnie europejskiego? 😁

Czy ktokolwiek oprócz ciebie, rozpatruje ten watek w kontekście kultury ? surprised

• husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 11:05
                          Kultura ma różne oblicza, tu mówimy o obcym kulturowo wyjcu ogrodowym, który zakłóca spokój.
                          A skoro ty i inne pożyteczne wspiminacie o BC to pytam czy wycie ogrodowe muzułmanina uważasz za element kultury naszego społeczeństwa
                          • iwles Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 11:08

Bez sensu jest dyskusja o religii w kontekście kultury.

• husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 11:19
                              Bez sensu jest jakakolwiek dyskusja gdy wyjec ogrodowy zakłóca spokój.
                              Ciekawe czy fan Zenka też by znalazł tu zrozumienie 😁
                        • chicarica Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:56
                          Co najwyżej kultury osobistej moim zdaniem. Darcie jap w ogródku czy w ramach modłów, czy w ramach wieczorku grillowego z kolegami, jest nie w porządku wobec sąsiadów i powinno być tępione.
                • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 09:46
                  Oczywiście, że jest i to od wieków.
                  Natomiast jestem przekonana, że pozyteczni idioci są zbedni nie tylko w polskim społeczeństwie ale i w każdym innym ☺
                  • iwles Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 10:26
                    husky_cat napisała:

> Oczywiście, że jest i to od wieków.

Nie, nie jest.
                    Kultura jest wytworem człowieka. To mówisz, że Bóg też jest wytworem człowieka?
                    Zawsze myślałam, że uznajecie odwrotnie - to człowieka jest wytworem Boga 🤣

• husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 10:52
                      Dokładnie tak jest religie i związane z nimi kwestie kulturowe to wytwór człowieka.
                      My uznajemy?
                      A skąd ci przyszło do główki, że ja cokolwiek uznaje? Naprawdę nie każdy kto nie jest pożytecznym idiota musi być od razu katolikiem.
                      Ja po prostu uznaje katolicyzm za element kultury czy wręcz folkloru polskiego, nie chodzę do kościoła, a kosciol nie nachodzi mnie, właśnie dlatego nie chce żadnych elementów tak inwazyjnej i opresyjnej dla kobiet religii jaką jest islam.
                      Serio iwles, naprawdę można nie chcieć ani dzumy ani cholery
                      • iwles Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 11:06
                        "Ja po prostu uznaje katolicyzm za element kultury czy wręcz folkloru polskiego"

Wolno ci. Co nie znaczy, że tak jest ogólnie przyjęte.
                        Jako potomek Żydów, nie sądziłam, że nie wyznajesz żadnej religii. Jeśli się myliłam, to ok, niepotrzebnie użyłam zwrotu "uznajecie". Czyli uważasz, że Bóg został przez twoich wymyślony?
                        No ok.
                        Ale w dalszym ciągu liturgia NIE jest elementem polskiej kultury.
                        • iwles Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 11:07
                          * twoich przodków...
                        • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 11:27
                          Tak, uważam, że wszystkie religie zostały wymyślone.
                          Żydem był jeden z moich prapradziadkow, zresztą on się szybko przemiksowal na religie bardziej sprzyjająca jego karierze, a jedyne co go obchodziło to córka, wnuki i pieniądze ☺
                          Z pewnością był daleki od religijności, może poza PRowa , realia były takie a nie inne😂

A ja uważam, że jest i to od wieków.
                          • iwles Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 12:06
                            husky_cat napisała:

> Tak, uważam, że wszystkie religie zostały wymyślone.

No i ok.
                            Ale wiesz, że nie wszystko, co wymyślił człowiek jest kulturą? 😁

• husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:12
                              Oczywiście, że nie wszystko, choćby poprawność polityczna wymyslona przez pozytecznych nią nie jest ☺
                              A jeśli chodzi o religie, która jest z nami ponad 1000 lat to tak, jak najbardziej jest niemal w każdym aspekcie zarówno naszej kultury jak i cywilizacji.
                              Podobnie jak islam jest elementem kultury "ubogacaczy" ☺
                              • iwles Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:21
                                husky_cat napisała:

> Oczywiście, że nie wszystko, choćby poprawność polityczna wymyslona przez pozyt
                                > ecznych nią nie jest ☺
                                > A jeśli chodzi o religie, która jest z nami ponad 1000 lat to tak, jak najbardz
                                > iej jest niemal w każdym aspekcie zarówno naszej kultury jak i cywilizacji.

Trochę pomieszałaś. To że niektóre elementy religii znajdziesz w dziełach kultury, nie znaczy, że sama religia jest przedstawicielem kultury danego społeczeństwa.
                                Wyjaśnię ci to bardzie obrazowo:
                                To że "Pieta" Michała Anioła jest dziełem sztuki, nie znaczy, że msza różańcowa też jest elementem kultury.

• husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:34
                                  Naprawdę, przeczytaj definicje taka podstawowa i sprawdź w ilu wymienionych są wpływy religijne
                                  pl.m.wikipedia.org/wiki/Kultura
          • chicarica Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 09:19
            Po pierwsze, to nie element kultury, tylko element religii a ta powinna być praktykowana prywatnie.
            Po drugie, polska misja katolicka (wtf, "misja"? katolicyzować tu próbują, niech wracają do siebie, tu jest świeckie państwo) w Sztokholmie organizuje procesję w nadchodzącą niedzielę po mszy. Nie życzę sobie, to obcy element który nie powinien mieć miejsca na szwedzkich ulicach.
            • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 09:25
              Po pierwsze religia to jest element kultury.
              Po drugie akurat Szwedzi sprowadzili tyle obcego elementu, że jeden mniej czy więcej to żadna różnica, tym bardziej, że akurat procesja nie stanowi zagrożenia dla nikogo, a gangusy z importu jak najbardziej. Oni ci nie przeszkadzają jako "obcy element który nie powinien mieć miejsca na szwedzkich ulicach"?
              Po trzecie proponuję sondę co wolą Szwedzi; procesje katolicka od wielkiego dzwonu czy gangi, wojny gangów, wybuchajace bomby, granaty i wszelkie inne elementy ubogacenia islamem?
              Jak sądzisz kto wygra? 😁
              • asia.sthm Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 09:59
                zocha, ty sobie proponuj co tylko chcesz, ale we własnej zagrodzie. Do Europy się nie nadajesz, a o Szwecji fioletowego pojęcia nie masz.
                Grunwalda i innych tchórzy się nasłuchałaś i tak w strachu dokończych swoich dni w zagrodzie.

P.S Gdzieś ty widziała wycie przy modlitwie? Uroiło się tak jak autorce tego trollowatego wàtka? 😂
                • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 10:09
                  Ależ asiu, to ty się do Europy nie nadajesz, tu nie trzeci świat i nikt tu nie chce porządków z trzeciego świata. Nie zauważyłaś jeszcze? ☺
                  A kto ma pojęcie o Szwecji, z całą pewnością syn Szweda polskiego pochodzenia, któremu gangusy z importu zastrzelily ojca. Tylko skąd pomysł, że Szwedom się to podoba?
                  • asia.sthm Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 10:29
                    Coś ci się podwinęło, zocha. Sprawdź co 😆
                    • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 11:01
                      A ty sprawdziłas kto zabił tego człowieka na oczach jego syna, czyżby to nie był Szwed z pochodzenia?
                      Oraz jakie poparcie mają Szwedzcy Demokraci? 😁
                      Peron o nazwie poprawność polityczna i otwartość na imigrantów już odjechał ☺
                      • asia.sthm Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 12:28
                        zocha, szwedzcy demokraci majà tyle z demokracjà wspólnego co ty. To sà populiści najgorszego gatunku wspierajàcy się olbrxymià fabrykà trolli, ktora to właśnie została wykryta i skonfrontowana. Skandal skandalem pogania.
                        Owszem w ostatnich wyborach udało im się zdobyć coś z 20% ale połowa to świry twojego modelu. Ostatnio już sami wyrzucili paru obciachowych. Ciebie mogà rajcować, to zrozumiałe, z twojej kapusty.
                        • husky_cat Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:29
                          Niezależnie od tego kim są, ich atrakcyjność polega na tym, że chcą rozwiązać problemy z imigrantami, problemy gangów, braku bezpieczeństwa, strzelanin na ulicach.
                          Biorąc pod uwagę to co spotkało tego Szweda polskiego pochodzenia, na oczach jego dziecka, to ludzie, którzy czują się zagrozeni zaglosuja choćby na psa Burka, który obieca, że pozbędzie się tych gangusów, byle skutecznie, niekoniecznie nawet w zgodzie ze standardami demokracji ☺
                          Jeszcze do ciebie nie dociera? Ludzie widzą coraz większy brak bezpieczeństwa i chcą to bezpieczeństwo dla siebie i swoich rodzin odzyskać, więc obchodzi ich pozbycie się niebezpiecznego elementu, a nie standardy demokratyczne SD.
                          Skandale i farmy trolli nie gwalca, nie strzelają do ludzi na ulicach i nie podkladaja bomb, a imigranci tak.
                • chicarica Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:57
                  No Grunwald to swoich dni dokończy raczej po cichu żeby się Pensionsmyndigheten nie dowiedziało, bo za dużo kłapał paszczą że się ze Szwecji wyprowadza.
    • pytajacakinga Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:00
      Ale dlaczego boisz się wyjść na balkon powinnas wyjsc i zapytać czy cos się stało może w czym pomóc.Moze ten sąsiad nie wie ze ci przeszkadza jego modlitwa wiec mu to najpierw powiedz zanim rozkręcisz aferę.
      • dominika9933 Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:03
        Eee, afera od razu lepsza.
        • stara-a-naiwna Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 14:26
          zdecydowanie lepiej anonimowo!
    • arabelax Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:04
      I zgłoś tez, ze dzis procesje zajęły całe.drogi, poblokowały, do tego śpiewy i kwiaty zniszczone😀
      • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:07
        Nie, nie zgłoszę, a mieszkamy blisko kościoła i było głośno. Wstydzę się tych myśli, ale miałam nadzieję że cierpiał kiedy przez godzinę ksiądz śpiewał. Przynajmniej wie co czuję. Zresztą kto nie przeżył śpiewu po arabsku, nie powinien się wypowiadać. Zaczęłam czuć się u siebie obco. Niestety.
        • arabelax Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:11
          na pewno cierpiał 😄
          a Ty wstydź sie tych mysli i idz się wyspowiadać 😃
        • eriu Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:23
          I to Twoje poczucie obcości to chyba główne źródło problemu.

Jeśli się modli po cichu w swoim ogrodzie to ma do tego prawo.
          • fibi00 Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 07:33
            eriu napisała:

> I to Twoje poczucie obcości to chyba główne źródło problemu.
            >
            > Jeśli się modli po cichu w swoim ogrodzie to ma do tego prawo.
            >

Przecież pisała że wył po arabsku to chyba nie modlił się cicho.
        • imponderabilia20 Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:38
          Pomyśl, ze tureckie porykiwania, pohukiwania i rechoty są jeszcze gorsze. I oni twierdzą, że są cicho 🤦
      • maslova Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 22:59
        arabelax napisał:

> I zgłoś tez, ze dzis procesje zajęły całe.drogi, poblokowały, do tego śpiewy i
        > kwiaty zniszczone😀
        • arabelax Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 23:02
          taka prawda!
        • szafkanocna Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 15:19
          slabo mi sie robi, jak widze takie manipulacje. naprawde, co w stoi na przeszkodzie wyprowadzic sie z tej znienawidzonej katotalibskiej polski i rozpoczac nowe zycie w tak pieknych krajach, jak Maroko, Tunezja, Libia, a moze po drugiej stronie- Liban, Izrael, Kazachstan? Jestem pewna, ze tam w koncu bedziecie szczesliwe. ❤️
          • iwles Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 15:22

Nie znasz innych krajów, w których katolicyzm nie byłby ważniejszy od konstytucji?
            • princesswhitewolf Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 15:25
              Chyba tylko w Watykanie i Ameryce pd bo nawet Irlandia sie juz zmienila i Portugia tez
              • princesswhitewolf Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 15:25
                Telefon wariuje: Portugalia
          • chicarica Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 16:08
            Tak właśnie zrobiłam. Jedna z trzech najlepszych życiowych decyzji.
    • arabelax Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:06
      moze to śpiew a nie modlitwa, bo oni tak po cichu się módla, więcej się za to ruszają.
      • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:08
        To było po cichu, jednak leżałam przy otwartym oknie i obudziło mnie to, a potem wk…ło przez godzinę. Jak skończył śpiewać, to gadał z kimś przez telefon na głośnomówiącym.
    • nadwisla [...] 30.05.24, 20:12
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • srubokretka Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:48
        Moj znajomy sprzedal dom, bo sasiadka Chinka codziennie wychodzila przed dom na schodki sobie posiedziec i drzec ryja do telefonu. Ja powiem ci, ze mialam kilka razy sytuacje, w ktorej musialam ludzi uswiadamiac, ze nie sa sami. 1, nowi sasiedzi, Chinczycy, ktory zaczynali zycie po 12 w nocy. Dalam im tydzien czy dwa. Pozniej postanowilam wlaczac o 7 rano sprzet grajacy na maxa i wychodzilam z domu. Wystarczylo raz. 2, tez Chinczycy z naprzeciwka. Cisza wszedzie, glucho wszedzie tylko ich ujadanie.... Za kazdym razem jak zaczynali, to i ja zaczynalam, tylko po polsku. Szybko sie zorietowali.
        • kachaa17 Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 08:02
          Ja ostatnio jak byłam w sklepie z butami i ubraniami to kobieta odpaliła rozmowę na głośnomówiącym, z video i gadała bardzo głośno, w jakimś.obcym języku, nie rozpoznałam jakim. No i kurczę aż się chciało powiedzieć, że nie jest tu pani sama ale w sumie to odeszłam dalej. Nie wiem co tacy ludzie sobie myślą.
          • mikams75 Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 12:18
            Do sklepu z butami z założenia nie idziesz wypoczywać, często jest harmider, gra muzyka itp.
          • srubokretka Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 14:47
            Tutaj tez to zaobserwowalam, ale jakis czas temu ludziom przeszlo. Zazwyczaj to byly kobiety.
        • mava12 Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 11:00
          >Moj znajomy sprzedal dom, bo sasiadka Chinka codziennie wychodzila przed dom na schodki sobie posiedziec i drzec ryja do telefonu

a mam taka sasiadkę na przeciwko, gruba, rozlazła, w wieku emerytalnym, Polka jak najbardziej.Wiocha jedzie z daleka, nie wiem, po jaka cholerę do miasta przyjechała na starość? No i ona nie gada przez telefon inaczej, niz "na swojej przyzbie". Wyłazi na balkon (na parterze) i tam drze się do słuchawki, opowiadając o dudzie maryni. Na każdy temat, kto tam na co choruje, co robi itd. To znaczy teraz rzadziej wychodzi, bo kiedys wylazła i darła się na pół osiedla, że wyjeżdża na tydzień czy dwa, no więc w tym czasie obrobili jej mieszkanie.
          Poskutkowało ale tylko trochę bo cały czas babiszcze zachowuje się, jak wiocha. Teraz zbliżaja się upały więc babiszcze będzie paradować w staniku i gaciach, po swoich włościach.
          Tak w ogóle to raczej przyjrzeć się sobie i swoim rodzinom bo ujadające godzinami psy na balkonach, bombelki wrzeszczące pod oknami itd itp, to nie sa Chińczycy tylko Polacy, jak najbardziej.
          • princesswhitewolf Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 14:02
            >a mam taka sasiadkę na przeciwko, gruba, rozlazła, w wieku emerytalnym, Polka jak najbardziej.Wiocha jedzie z daleka, nie wiem, po jaka cholerę do miasta przyjechała na starość?

Ty tak zawsze o ludziach myslisz? Masakra.
            • srubokretka Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 14:43
              Powiedz mi, ktora z wieloletnich czytelniczek emamy tak o ludziach nie mysli? smile Ja mam duza tolerancje na roznorakie niedogodnosci. Gdyby tak nie bylo , nie mieszkalaby tutaj. Jednak systematycznie dracych sie ludzi nie znosze i ich zachowanie nie wzbudza we mnie zadnych pozytywnych mysli. Co innego raz na jakis czas glosna impreza, czy glosna rozmowa, ale jak ktos codziennie drze sie, zebys kazda litere uslyszala? Jak ty do tego podchodzisz? Nie mow, ze zaczynasz coraz bardziej takich ludzi darzyc sympatia.
              • princesswhitewolf Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 15:30
                Serio ani moment nie analizowalam wagi moich sasiadek albo e czym chodza ubrane we wlasnym domu. W zyciu nie nazwalabym nikogo kogo osobiscie nie znam " rozlazla".

Gdybym ja poznala to bym moze pomyslala ze jest leniwa czy costam. Ale o obcych? Nigdy. Nie

A halas oczywiscie ze przeszkadza. Ja mam psa ktory czasem wylezie i sie wydrze to go wolam do domu.

Ale aby zastanawiac aie nad waga sasiadkiz odzieniem bo halasuje??

Halas owszem prz
                • princesswhitewolf Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 15:30
                  przeszkadza
            • mava12 Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 15:38
              princesswhitewolf , o ile mnie pamięc nie myli to ty zdaje sie nie mieszkasz w Polsce?
              Albo mieszkasz na "hamerykańskich" peryferiach, gdzie najblizszy sąsiad to kilka km dalej, albo w "hamerykańskich" (czyli polskich) slumsach, gdzie wszyscy gnieżdżą sie na kupie.
              ps. ja nie biegam w bieliźnianym staniku i podobnych gaciach, po swoim balkonie i w otoczeniu mojego budynku wielorodzinnego. Moze tam, gdzie ty mieszkasz, sa inne zwyczaje. Póki co, w Polsce są jeszcze inne.
              • princesswhitewolf Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 19:20
                I po co zaraz personalne wycieczki? Niepowazne..Tu nie ma za bardzo balkonow. Troche jest w tym kraju ale malo

Nie myslalas ze moze kobieta ma demencje, moze ma chorobe psychiczna, moze ma gdzies co inni mysla? Serio jak mozna zyc i analizowac ciagle obcych. Normalnie jakby z golym.tylkiem chodzila ..

Przypomina mi sie to

youtube.com/shorts/PI9LCtdfWk0?si=oSi7LN4hfCHnb4kJ
                • mava12 Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 23:20
                  >Nie myslalas ze moze kobieta ma demencje,

nie ma. Doskonale pamięta, gdzie stoi jej kosiarka, którą wyciąga co tydzień, żeby skosić 1m2 swojej "ziemi" przed parterowym balkonem.
                  Nie analizuje innych, mało mnie "inni" obchodzą - jeśli nie wchodzą z buciorami w moją przestrzeń.
          • asia-loi Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 20:07
            mava12 napisała:

> Tak w ogóle to raczej przyjrzeć się sobie i swoim rodzinom bo ujadające godzinami psy na balkonach, bombelki wrzeszczące pod oknami itd itp, to nie sa Chińczycy tylko Polacy, jak najbardziej.

O to, to. Dodam jeszcze wyprowadzanie psów pod okna innych bloków, żeby się wys...ały. A jak się dwa psy spotkają, to jest hałas na pół osiedla.
            Też mam sąsiadkę, która non stop gada przez telefon, w tym dużo na balkonie i też byle by tylko pianę bić. To pani nauczycielka, która ma jeszcze dwa psy, z których jeden szczeka jak opętany i oczywiscie non stop śmieci wystawiane na klatkę. Ot, taka duża kultura tzw. wykształconych, i uczących dzieci. 😬
    • kokokoko_euro_spoko Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:14
      Kolejka
    • wakacje_50 Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:19
      Primo: myślę, że ten post to trolling mający na celu wywołanie niepokoju.

Secundo: jeśli jakimś cudem jesteś prawdziwa, to wychyl się z balkonu i głośno powiedz "Proszę się zachowywać ciszej, pan mi przeszkadza". I tak za każdym razem, kiedy sąsiad hałasuje w ogródku, wszystko jedno, z jakiego powodu.

Ludzie już całkiem zdurnieli, języka w gębie zapominają, ale w internecie to ho, ho!
      • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:22
        Tak, jednak to ja jestem najbardziej zaniepokojona, bo trwa to już miesiące i doszły modły w ogrodzie. Już wcześniej pisałam wątki na temat tego typa, bo głośny był od początku.
        • eriu Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:24
          A oprócz pisania na forum coś konkretnego zrobiłaś?
          • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:27
            Miałam wysłać maila (mam go w zapisanych) z wypunktowanymi zarzutami, z prośbą do administracji żeby przekazali go właścicielom. To było zanim zaczął się modlić. Jednak jeszcze go nie wysłałam.
        • wakacje_50 [...] 30.05.24, 20:31
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:33
            Jaką grozę?? Przecież nie piszę, że typ jest agresywny tylko głośny.
      • leosia-wspaniala Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 21:50
        >Primo: myślę, że ten post to trolling mający na celu wywołanie niepokoju.

Raczej bardzo słaba próba rozruszania forum przez idiotkę nieodróżniającą Araba od muzułmanina 😀
    • demodee Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:22
      > Dziewczyny, czy to jest powód do zgłoszenia sprawy do dzielnicowego?

Może warto najpierw porozmawiać z sąsiadami, których zachowanie CI przeszkadza? Bo może sobie nie zdają z tego sprawy, a jak im powiesz, to przestaną?
      • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:24
        Nakleiłam im długie pismo na samym początku z prośbą żeby nie odkurzali i nie walili szafkami o 23. Myślę że wiedzą że są głośni. Tzn on jest głośny. Ona niepracująca siedzi cicho dopóki on nie przyjdzie.
        • imponderabilia20 Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:41
          Nie, oni mają inne poczucie głośności. To co dla nas jest głośne, dla nich jest normalne, w sensie południowców i tego typu co Twoi. Ja mam nad głową trzech Turków. Dzyzys, jak oni drą japy. Pisałam już o nich - nigdy nie gaszą świateł i nie zasłaniają okien....🤦
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:23
      Rozsyp mu w ogródku kości wieprzowe, tylko tak gęsto, żeby nie miał jak tam wejść. Albo głowy świńskie, lepsze, bo nie ma wątpliwości co to za zwierzę.

[Ironia]
    • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:31
      Taką płachtę rozłożył w ogrodzie i teraz nie wiem czy ona jest do modlenia, czy to część jego prac w ogrodzie.

• wakacje_50 Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:33
        🤣🤣🤣
        dobra, teraz wiem, że to trolling
      • eriu Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:44
        Może sobie szklarnie stawia.

Wymyślasz.
        • srubokretka Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:53
          Tuje zakwaszaja glebe, nic mu tam nie wyrosnie.
          • pepsi.only Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 21:06
            ojp...
          • pepsi.only Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 21:07
            Może mu pasuje ta kwaśna gleba? rododendrony posadzi, i borówki.
            • srubokretka Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 21:13
              folia potrzebna jest do posadzenia rododendronow? Borowki?
              • pepsi.only Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 21:58
                Po pierwsze OJP i opad rąk mam po tym, jak napisałaś, że tuje zakwaszają i nic przy nich nie wyrośnie.
                Nie pisz głupot. Wyrośnie.

A po drugie- to jest agrowłóknina.
                Rozwija się ją w ten sposób by przy zimnej pogodzie wschodzenie nasion trawy następowało szybciej/bardziej równomiernie, a w lato i przy takiej aurze jak np dziś robi się to po to, by ulewne deszcze podczas burzy nie spłukały nasion lub wschodzących siewek trawy. CZASEM kładzie sie też agrowłókninę celem przygotowania gleby pod wysiew, na tej samej zasadzie jak rozkłada się kartony. (spotkałam się z tym, i moim zdaniem kartony spełniają swoje zadanie, agrowłóknina nie)
                JEŚLI, podkreślam jeśli to nie jest agrowłóknina tylko folia jak twierdzisz,
                to w ogrodnictwie jak najbardziej się stosuje takie rozłożenie folii, tylko folia ma być czarna. Ale to nie jest folia. Pod czarną folią niszczone są chwasty. Używa się to zamiast roundupu. I po zdjęciu czarnej foli można zakładać ogród.

Jeszcze mam coś wyjaśnić? Zdjęcia załączyć?

• srubokretka Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 22:31
                  > Zdjęcia załączyć?

Tak, jakbys mogla wrzucic jakis namiot Beduina.
                  • pepsi.only Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 22:40
                    Dobra, zerknęłam jakiego typem trolla jesteś- wygaszam, ze mną już nie popiszesz.
        • pepsi.only Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 21:08
          eriu napisała:

> Może sobie szklarnie stawia.
          >
          > Wymyślasz.
          >

Ale fajny, niech pisze. Mam ubaw!
      • ewa_2009 Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 23:00
        masowy grób dla wścibskich sąsiadek?
        • elinborg Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 23:25
          Tak!
      • princesswhitewolf Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 15:32
        A w jakim kraju mieszkasz ze takie ladne tuje? Niemcy?
        • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 15:38
          W wątku napisałam gdzie mieszkam, w Polsce.
      • mag-la-swag Re: Arab modli się w ogrodzie 01.06.24, 14:16
        Jest u siebie , robi co chce. Co cie obchodzi, co ma w ogrodzie ? Czy tobie ktos zaglada co masz na balkonie i czy mu to przeszkadza ?
        Jakbym miala taka wtracajaca sie sasiadke, puszczalabym koran na glos od 6 rano do 22.
    • migafka357 Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:33
      A tak z ciekawości - skąd wiesz, że to jest modlitwa? Może lubi sobie pośpiewać po prostu?
      • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:35
        Bo tam była taka powtarzalność, w rytmie jakby. Między śpiewem a recytacją.
        • eriu Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:47
          Niektórzy poezję śpiewaną bardziej deklamują niż śpiewają. I to po polsku!

A dosłownie struktury piosenek polegają zazwyczaj na powtarzalności i to się nazywa refren. I piosenki mają rytm.
      • taki-sobie-nick Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 23:50
        Możnaby dopytać autorkę o różne szczegóły.
    • aequoreavictoria Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 20:49
      Bait
    • malgosiagosia Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 22:46
      Lepiej modlacy sie Arab w ogrodku, niz zaczadzialy katolik na polskiej ulicy.
      • pepsi.only Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 22:48
        No i z tym mogę zgodzić się.
        • malgosiagosia Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 23:04
          pepsi.only napisała:

> No i z tym mogę zgodzić się.

Bo ty sie zgadzasz z kazdym shitem.
          • hrasier_2 Re: Arab modli się w ogrodzie 30.05.24, 23:36
            Sam fakt krytykować czyjąś religię, a samemu nie wierzyć to już paranoja.
          • pepsi.only Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 12:44
            malgosiagosia napisała:

> pepsi.only napisała:
            >
            > > No i z tym mogę zgodzić się.
            >
            > Bo ty sie zgadzasz z kazdym shitem.

Pozwól, że dopytam: piszesz te shity celowo, czy tak przypadkiem tak ci to wyszło?
    • ariathedevil Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 08:49
      Zgłoś do dzielnicowego. Nie znoszę buraków zatruwających ludziom życie hałasem. Czy to kościólkowa mafia, czy islamski świr, czy discoplowiec od Zenka, czy też koneser muzyki klasycznej. Bucówa straszna.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 09:49
      Pewnie! Jak wczoraj mi tu całe tłumy wyły pod domem, nawet megafony przywlekli!!! to oczywiście, że dzwoniłam do dzielnicowego, niech zrobi z tym porządek. Zwariować można z tymi religijnymi świrami.
    • mava12 Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 11:01
      Post wydaje się raczej prowokacyjny ale...
      Kiedys przyjechał do mnie (do Polski) księgowy, który ogarniał moje sprawy finansowe w zach. Europie. Okazało się, że jest Turkiem. Religijnym Turkiem. Mieszkał w hotelu ale na rozmowy umawialismy w moim mieszkaniu. I ktoregos razu spytał, czy nie może "odprawić" swojej modlitwy. Przyznam, zamurowało mnie, moją rodzine także bo siedzielismy wszyscy przy kawce, cieście i papierach a tu nagle modlitwy... Nie byłam przygotowana na podobne sytuacje więc gorączkowa wymiana mysli pt. 'jak to zorganizować". W rezultacie dałam mu swoja nowiutka, jeszcze nieużywana, matę do jogi, specjalnie wybraną w specjalistycznym sklepie. Zamknał się w oddzielnym pokoju i tam odprawił modlitwy. Żadnego wycia nie było a wszystko trwało z 15 min. Nie wiem, moze to jakis inny rytuał był. A może to inny muzułmanin był? bo w pewnym momencie spytał męża, czy nie mógłby go poczestowac papierosem. To z kolei mnie zdziwiło bo wydawało mi sie, że oni nie palą z zasady. Mąż dał mu całą paczkę.
      I generalnie był on bardzo miłym człowiekiem. Pominawszy to, że wolał rozmawiac z moimi facetami, choc to ja byłam "beneficjentka". Ale kładę to na karb jęzkowej bariery bo moi faceci lepsi w ang. a ja akurat raczej niemiecki.
    • dracaria Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 12:17
      nadwisla napisał(a):

> Czy mogę zgłosić to do dzielnicowego, bez obaw że zostanę posądzona o dyskrymin
      > ację religii?

Pijesz do tych nieszczęsnych krzyży w urzędach?
      To dobry pretekst do tego, aby zauważyć, jak ważna jest monokulturowość w społeczeństwie oraz że polska konstytucja jest źle napisana. Zakłada bowiem w zasadzie pełną wolność w kwestii uzewnętrzniania swojej religii, nie przewiduje jednak sytuacji, gdzie z tej wolności będzie chciała korzystać dajmy na to 49% procentowa mniejszość arabska, całymi dniami wyjąca do nieba, czy zakłócająca ruch uliczny modlitwami na dywaniku. Postkomunistom redagującym konstytucję się po prostu wydawało, że nic takiego Polsce nie grozi, a katolik nie jest awanturujący się ani specjalnie hałaśliwy (pomijając dzwony kościelne), dlatego dla świętego spokoju można mu dać jakieś wolności.
      No to trudno, musisz tych Arabów tolerować, bo w konstytucji jest wolność dla wszystkich religii. Ewentualnie możesz przestać głosować na komuchów i liberałów, dzięki czemu będzie można zmienić konstytucję, że wolność dotyczy tylko religii katolickiej.
      • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:21
        Nie rozumiem dlaczego na mój wątek musi od razu powstać kontra wpis, w stylu czy nie przeszkadzają mi krzyże i odgłosy katolików.
        Chodzi o hałas! Inny styl życia. Moi sąsiedzi i ja jesteśmy naprawdę cisi. On jest uwaga- głośny. I to mi przeszkadza.
        Ale mówiąc szczerze, młodej dziewczyny w burce też mi szkoda i myślałam co jej rodzina musiała jej zrobić, że weszła w związek z arabem i się przebrała.
        • dracaria Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:50
          nadwisla napisał(a):

> Nie rozumiem dlaczego na mój wątek musi od razu powstać kontra wpis, w stylu cz
          > y nie przeszkadzają mi krzyże i odgłosy katolików.

No to jak tylko przechodzisz z tragarzami, to od razu ich najmij do przeprowadzki. Tyle musisz wiedzieć big_grin
    • demono2004 Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:20
      Przepraszam, ale dlaczego ci to przeszkadza? Czyz ematka nie jest tolerancyjna?
      Przyzwyczajaj sie, bo z czasem takich sytuacji bedzie więcej i stanha się normą.
      • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:25
        Tak, to jest przerażające. Jak czarną brodę pierwszy raz zobaczyłam na ogrodzie to w panice napisałam do sąsiadki. To było zanim się wprowadzili i miałam wtedy nadzieję, że może to jakiś malarz. Jedyny plus, mieszkanie jest wynajmowane. Dziwi mnie jednak ich samowolka ogrodowa. Powyrywał wszystkie rośliny, prócz tych dużych ze zdjęcia.
        • demono2004 Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:30
          Śmieju sie smiej. Wiekszośc nie wziela kart referendalnych co równa się przyzwoleniu na relokację imigrantów juz za 2 lata.
          Twój post to prowokacja.
          Dziś sie smiejesz, w przyszłości bedziesz płakać.
          • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:32
            Haha, jaka prowokacja? Mam ci jego fotkę przesłać?
            • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:35
              Szukam w zdjęciach do sąsiadki ale nie znalazłam. Przyczaję się i zrobię fotki, żenujące że muszę tu cokolwiek udowadniać.
    • 71tosia Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:27
      Był prawie identyczny post pewnie rok temu, tylko wtedy autorka dodała sporo szczegółów przez co sprowokowała pytania skąd wie tyle o sąsiadach, teraz stara się prowokować oszczędniej smile
      • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 13:32
        On tu mieszka od paru miesięcy, więc pewnie jest teraz więcej Arabów na polskich osiedlach.
        • 71tosia Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 14:20
          I to takich którzy modlą się w ogródkach? Trochę wątpię
          • asia.sthm Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 14:24
            71tosia napisała:

> I to takich którzy modlą się w ogródkach? Trochę wątpię

Zmyslila to bezczelnie na poczekaniu, trollina szczujaca. W zyciu nie widziala modlacego sie muzulmanina.
            • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 14:36
              Widziałam raz w pociągu w Niemczech.
              • 71tosia Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 14:42
                ty juz kilka dyskusji na ten sam temat zakladasz, masz nie tyle problem z 'madlacym sie arabem' co z szukaniem uwagi na forum. Zastanawiam co ci emocjonalnie daje takie rozkrecanie dyskusji ktorej podstwa jest szczucie na osoby o innej religii czy innym kolorze skory?

forum.gazeta.pl/forum/w,567,177667528,177667528,Mail_donosicielski.html
                • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 14:46
                  Tak, założyłam już o tym wątki i co w związku z tym? Problem nie został najwidoczniej rozwiązany.
                  • 71tosia Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 15:02
                    Wiesz jak możesz problem rozwiązać? Wyprowadzić się i to domu na pustkowiu! Bloki maja to do siebie ze z konieczności musza tam być sąsiadami rozni ludzie, skoro nie tolerujesz ludzi o innej religii, z broda, o ciemniejszym kolorze karnacji to nie nadajesz się do mieszkania w bloku.
                    • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 15:39
                      Mieszkam tam 10 lat i nigdy problemów nie miałam, sąsiedzi są super, dopóki nie wprowadzi się ktoś kto to zepsuje.
              • asia.sthm Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 18:07
                nadwisla napisał(a):

> Widziałam raz w pociągu w Niemczech.

I teraz na tej podstawie dolaczylas wycie. Masz tupet nieuleczalnej klamczuszki, do tego szczujki chu.ki.
                Pojdziesz za to do piekla sprzatac kible.
            • chicarica Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 16:13
              Dokładnie. Modlący się muzułmanin nie wydaje z siebie dźwięków głośniejszych niż pralka. Ten słynny śpiew którego tak bardzo boją się wszystkie forumowe rasistki to raczej wezwanie na modlitwę, a szczerze wątpię by sąsiad prowadził tam meczet z którego by śpiewał. Troll jak cholera.
              • asia.sthm Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 18:12
                > Ten słynny śpiew którego tak bardzo boją się wszystkie forumowe rasistki to raczej wezwanie na modlitwę, a > szczerze wątpię by sąsiad prowadził tam meczet z którego by śpiewał. Troll jak cholera.

Kazda rasistowska szczujka to przewaznie rozumkiem nie grzeszy, ale minaret moze wygooglowac jak ja paluszki swedza.
                Gdzie te niegdysiejsze trolle co to z wdziekiem lodowke z kontaktu wylaczaly po skonczonej szychcie w garmazerii. Pani Szyszko wroc!
                • dracaria Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 18:26
                  asia.sthm napisała:

> Kazda rasistowska szczujka to przewaznie rozumkiem nie grzeszy, ale minaret
                  > moze wygooglowac jak ja paluszki swedza.

Wszystkieście tu z jednego cyrku. Jedne bronią kultury traktowania kobiet jak meble, a drugie bronią cywilizacji "cała wioska za oko", łączy was organiczna nienawiść do własnego narodu, kultury i religii.
                  • asia.sthm Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 18:36
                    A ciebie wyróżnia nienawiść do nas. Chcesz się ścigać na nienawiść? Kto kogo za co bardziej i jakim promieniu.
                    My za to wiemy kogo ty zawsze kochasz najbardziej by bronić wlasnym honorem.
                  • chicarica Re: Arab modli się w ogrodzie 01.06.24, 00:16
                    Nikt nie broni kultury traktowania kobiet jak meble ani, dodajmy, traktowania kobiet jak worków na płód, o pardon, na życie poczęte.
                    Cały wątek natomiast został wyssany z d.. jakiegoś trolla.
                  • malgosiagosia Re: Arab modli się w ogrodzie 01.06.24, 00:25
                    dracaria napisała:

, łączy was organiczna ni
                    > enawiść do własnego narodu, kultury i religii.

Tez to widze i nie moge wyjsc ze zdumienia, dlaczego i skad ta nienawisc?
                    • iwles Re: Arab modli się w ogrodzie 01.06.24, 05:28
                      malgosiagosia napisała:

> dracaria napisała:
                      >
                      > , łączy was organiczna ni
                      > > enawiść do własnego narodu, kultury i religii.
                      >
                      >
                      > Tez to widze i nie moge wyjsc ze zdumienia, dlaczego i skad ta nienawisc?

Powiedziały trolle, mające swoich praco(moco)dawców za granicą Polski 🤣

• asia.sthm Re: Arab modli się w ogrodzie 01.06.24, 12:53
                      O, Malgosia tez lubi sie scigac big_grin
              • princesswhitewolf Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 19:11
                O to dobrze ze ktos cos takiego napisal. Mi sie Athany akurat podobaja.
    • princesswhitewolf Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 15:33
      Moja sasiadka gra na instrumentach detych. Jak cwiczy ma zamkniete okna. Ale jak juz przeceiczy to robi numer popisowy przez okno. Czasem ktos klaszcze a ya sie w tym oknie klania. No cyrk. Ale niechta. Z 2 tyg cwiczy nowy popis za zamknietymi drzwiami
      • nadwisla Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 15:40
        Dramat. Jak widać każdy niesie swój krzyż.
        • princesswhitewolf Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 19:12
          Ee tam. Zaden dramat. Zabawne
    • lampasufitowa Re: Arab modli się w ogrodzie 31.05.24, 18:31
      Oj chce się klasyka zacytować…. Gdyby głupota mogła lataćsmile))))….

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka