Dodaj do ulubionych

Wesele bez dzieci

03.06.24, 20:39
Dostalismy zaproszenie na wesele, ale tylko ja i mąż. Na stanie 2 nastolatkow-15 i 18 lat.
Za maz wychodzi kuzynka, ktora zna i wydawałoby sie, ze lubi nasze dzieciaki. Reszta rodziny w podobnym stopniu pokrewienstwa zaproszona z dziecmi, fakt malymi, tak do 10 lat.
Do czasu az sie okazalo, ze jestesmy zaproszeni bez dzieci, bylismy zdecydowani isc na imprezę. Chcielismy przede wszystkim zeby nasze dzeicaki spotkaly sie z resztą rodziny, bo okazji co raz mniej do tego. Żeby zobaczyly jak wyglada tradycyjne wesele, bo ostatnje w rodzinie bylo 12 lat temu i byly za male, zeby cos zapamietać.
Ale teraz sie waham czy isc tylko z mezem, czy dac sobie spokoj. Przykro mi troche, nie ukrywam, ze akurat moje tak zostaly potraktowane. Mam rację czy wydziwiam?
Obserwuj wątek
    • katriel Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 20:43
      A dzieci chciałyby iść, gdyby były zaproszone?
    • kanna Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 20:44
      Zapytaj zapraszającą o co chodzi smile
      • sueellen Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:12
        kanna napisała:

> Zapytaj zapraszającą o co chodzi smile
        >

Absolutnie nie! Kto normalny pyta o takie rzeczy? Zapraszaja kogo chcą, watkodajka ma dwie możliwości: zaakceptować lub odrzucić. Nikt niczego nie tłumaczy i nikt się o nic nie dopytuje. Po co?
        • kanna Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 17:33
          Pytać zawsze wolno smile
          Co najwyżej odpowiedzi nie dostanę...
          • nick_z_desperacji2 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 20:06
            Wszystko wolno, nie wszystko wypada.
      • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:18
        Jeszcze niech zapyta czemu cioci Zosi od strony wujka Staszka nie zaprosili..
    • 35wcieniu Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 20:49
      O wow, szacun za podtrzymanie tradycji, w tym roku chyba jeszcze nie było.
      • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:53
        Nie podtrzymanie - tylko pokazanie jak wygląda tradycja!
    • sanyie5 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 20:54
      Może dostaną osobne zaproszenia jako, że w wieku prawie doroslym?
    • angazetka Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 20:55
      Może dzieci dostaną osobne zaproszenia z osobami towarzyszącymi?
      • marzec2022 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:06
        Raczej sie na to nie zanosi. Mlodzi przyjechali do nas do domu osobiscie z zaproszeniami, dostalismy tylko my. Bylam pewna, do konca ich wizyty, ze dzieciaki tez dostaną.
        Zawsze dbalismy, zeby prezent byl w odpowiedniej kwocie, jesli szlismy z dziecmi, to ten slynny talerzyk mnozylismy x4, oraz dokladalismy cos gorką. Pisze o tym bo przyszlo mi do glowy, ze dzieci nie zostaly zaproszone bo koszt ich uczestnictwa jest taki jak doroslej osoby.
        • 35wcieniu Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:20
          Omg, czego tu nie ma. Dzieciątka które mają się nauczyć tradycyjnego wesela, mnożenie talerzyka, "odpowiednie" prezenty, wiek dzieci taki żeby mogła być odnoga o kwestii "z osobami towarzyszącymi czy bez", no wszystko, wszystko. Na kilometr widać czym jest ten wątek ale i tak zażre bo ludzie kochają mielić tematy weselne w nieskończoność, setki tysięcy razy.
          • marzec2022 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:24
            A Ty się dobrze czujesz?
        • babcia47 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 15:46
          Mi wlasnie skojarzyło się ze dzieci w tym wieku zapraszane są już jako kolejny gosc i trzeba go brać pid uwagę tak właśnie. Gdy ja byłam dzieckiem lub mloda osoba początkowo byłam traktowana jak dodatek do rodziców a później byłam zapraszana oddzielnie. Mozliwe ze mlodzi maja ogran8czona liczbę kosci i wolą zaprosić raczej bliskich przyjaciol niz malo znanych członków rodziny. Z drugiej strony ty byś musiała zadbać by Twoi nastolatkowie również, jak każdy gość mieli swoj prezent, kwiaty i odpowiednio sie zachowywali. A czy inni są juz na to gotowi a co ważniejsze maha na to ochotę?
          • babcia47 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 15:47
            Ps. Jako nastolatka w szkole średniej nie zawsze byłam zapraszana nawet gdy rodzice szli na wesele
      • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:11
        15latek?
        • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:54
          A koleżanka nowa na ematce…? 🤔
        • kaki11 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 01:03
          My tak zaprosiliśmy 15latkę-kuznkę męża. Miała starszą siostrę, tuż przed albo tuż po osiemnastce, którą zaprosiliśmy osobno, i uznaliśmy, że młodej będzie bardziej miło jeśli zostanie zaproszona osobno niż jeśli zostanie tylko dopisana do rodziców.
          • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 07:57
            Z osobą towarzyszącą zaprosiliście? Bo o to pytałam nie o osobne zaproszenie
            • kaki11 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 10:38
              Tak. Wszyscy, którzy dostali imienne zaproszenie, a nie mieli małżonka/stałego partnera, którego można w im wymienić dostali zaproszenie z os. towarzyszącą.
      • koronka2012 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 13:41
        No i co jeszcze… już pomijając to że na miejscu tych nastolatków zabiłabym matkę śmiechem na pomysł że miałabym nudzić się na weselu i robić za atrakcję towarzyską I wysłuchiwać durnych gadek typu „a z Zuzi to już pannica hoho, no już mamę przerosła…”
        • nick_z_desperacji2 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 15:56
          Właśnie, "spotkać się z rodziną niewidzianą kilkanaście lat" po nastolatkowemu znaczy "robić za małpkę w ZOO dla jakichś ciotek wujka stryjka babci Jadzi", tłumaczyć a jaka szkoła, a masz już chłopaka/dziewczynę itp. itd. plus wujek Janusz próbujący spić małolata (albo i obu jeśli się uda po cichu). Same atrakcje.
          • szeptucha.z.malucha Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 15:59
            Boszsz, na jakie wy wesela chodzicie😳
            • nick_z_desperacji2 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 16:21
              Sugerujesz, że tak bliska a jednocześnie tak daleka rodzina, zwłaszcza jej starsi przedstawiciele, będzie rozmawiać z małolatami o czym?
              • szeptucha.z.malucha Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 16:23
                U mnie rozmawiali o zwyczajach za ich czasów, anegdotki z życia przodków. Moi synowie lubią takie spotkania.
            • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 14:14
              No „tradycyjne” 😂😂😂
        • mimfa Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 07:26
          Lepiej się na weselach spotykać niz na stypach, chociaż tematy rozmów rodzinnych podobne.
    • primula.alpicola Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:03
      Nie możesz zadzwonić i zapytać wprost, dlaczego tak?Nie poszłabym w tej sytuacji.
      Co innego, gdyby z założenia było to wesele bez żadnych dzieci.
      • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:14
        O co ma pytać?
        • primula.alpicola Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:30
          Dlaczego nie zaprosili dzieci. Oczywiście, jeśli chce.
          Ja bym nie pytała, tylko po prostu nie poszła.
          • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:35
            Ale czemu miałby ktokolwiek się tłumaczyć czemu kogoś nie zaprosił? Kuriozalny pomysł.
            • 3-mamuska Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:08
              Bzdury ja spytałam i mloda powiedziła ze po prostu koszty. Spytałam czy jesli zaplace za swoje dzieci nie bedzie problemu odpowiedzila ,ze nie i ze jesli tak to super.
              Wytłumaczyłam mlodej ze zalezy mi zeby dzieci zobaczyly wesele i rodzine, bo mi samej ciezko objezdzic wszystkich. A rzadko trafiamy na wesele w rodzinie.
              Ale mamy dobre rekacje rozmawiamy w rodzinie, a nie udajemy damesy.
              • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:23
                Jak mam ochotę na spotkania rodzinne...to zapraszam do siebie rodzinę...taki szalony pomysł.
                • chatgris01 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:25
                  I jakbyś mieszkała w UK (jak zdaje się mieszka 3-mamuska), to też byś zapraszała? I przyjechaliby wszyscy na raz?
              • koronka2012 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 13:54
                3-mamuska napisała:

> Wytłumaczyłam mlodej ze zalezy mi zeby dzieci zobaczyly wesele i rodzine, bo
                > mi samej ciezko objezdzic wszystkich. A rzadko trafiamy na wesele w rodzinie.
                > Ale mamy dobre rekacje rozmawiamy w rodzinie, a nie udajemy damesy.
                >

Kultura osobista nie ma nic wspólnego z udawaniem kogokolwiek. Nie stawia się ludzi w niezręcznej sytuacji wymagając idiotycznych tłumaczeń dlaczego kogos nie zaprosili.

A już wyjątkową chamówą jest wywieranie presji, bo ktoś chce realizuje własne potrzeby towarzyskie cudzym kosztem… jak chcesz pokazać bąbelkom rodzinę, to zrób przyjęcie u siebie i zaproś wszystkich
                • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 14:01
                  Jej bąbelek akurat ma problemy z zachowaniem. Potraktowała czyjś ślub i wesele jako salę treningową dla dziecka...słabe
              • alfa36 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 18:43
                Niezła jesteś, nie wpadłabym na to, żeby pytać, ale otwarta byłabym, gdyby ktoś mnie zapytał, czy może przyjść z dziećmi. Tyle, że bym się źle poczuła chyba..
      • natalia.nat Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 16:03
        primula.alpicola napisała:

> Nie możesz zadzwonić i zapytać wprost, dlaczego tak?

Ktoś ma się tłumaczyć dlaczego nie zaprasza tak, jak sobie życzy zapraszany, tylko jak sam uważa albo jak pozwala mu budżet?

> Nie poszłabym w tej sytuacji.

No i bardzo dobrze. Skoro nie potrafisz się nigdzie ruszyć bez ogona.

> Co innego, gdyby z założenia było to wesele bez żadnych dzieci.

Może jest z założenia bez nastolatków, których (zwłaszcza tych starszych) już wypadałoby zaprosić z osobą towarzyszącą.
    • alexandra1984 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:04
      Mysle, ze to normalne. nie odbieralabym tego personalnie, ze akurat Wasze dzieci zostaly tak potraktowane. Widocznie byli zmuszeni zrobic duza selekcje w wyborze gosci i zdecydowali sie zaprosic tylko Was. Widzac jak 'dziwne' kombinacje sa zapraszana w ogole mnie nie dziwi.
      • alexandra1984 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:05
        Widzac jak 'dziwne' kombinacje sa obecnie zapraszane na wesela w ogole mnie nie dziwi*
      • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:18
        Selekcja...
        Córka mlodzież w tym wieku zaprasza oddzielnie.
        Jakoś słabo.
        Jak dzieciaki nie bardzo chcą luz. Ale np u nas dzieciaki w tym wieku bardzo czekają na weselicho. Nie były na żadnym, bo obciach robic wesele hehe i serio chcą. Nie wyobrażam sobie nie zaprosić córki psiapsi mojej.
        • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:21
          " bo obciach robic wesele hehe"...racz wyjaśnić, bo się na tym zawiesiłam.
          • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:46
            Już pędzę wyjaśniać. Dziecko psiapsi nie było na weselu bo znajomi i rodzina owej psiapsi nie gustują w tak plebejskich rozrywkach.
            • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:54
              NO ale mieli robić je...aby jakieś tam dziecko mogło odbębnić wesele?
              Moj ślub moja sprawa czy robię oraz jeżeli już to jakie robie wesele. To nie wycieczka dla dzieci...
              • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:11
                Czego nie lapiesz. Dzieciak nie byl na weselu i bardzo sie cieszy ze bedzie u mojej córki.
                • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:23
                  I aby ten dzieciak był na weselu młoda para ma organizować wesele...którego nie chce. No faktycznie nie łapię.
                  • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:30
                    Wesele byłoby nawet gdyby córka psiapsi nie chciała na nim być. Ale będzie i bardzo się cieszy. Czego nadal nie rozumiesz?
                    • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:32
                      O tym mówie: " Dziecko psiapsi nie było na weselu bo znajomi i rodzina owej psiapsi nie gustują w tak plebejskich rozrywkach.". Weź sobie zapisuj co piszesz
                      • chatgris01 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:42
                        Ale co w tym niezrozumiałego?! big_grin
                      • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:45
                        Weż mi rozrysuj czego nie rozumiesz? Postaram.sie wytłumaczyć.
                    • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 18:22
                      Kto/co to jest "psiapsi"? Jakieś odpsienne zjawisko?
                      • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 18:35
                        Już wyjaśnione. W tym wątku.
                        • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 19:13
                          Tak, dopiero doczytałam. Gratuluje elokwencji
                • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:58
                  Czyli to jest Twoja przyjaciółka, wesele córki, a zaproszona jest córka przyjaciółki matki, bo Ty nie wyobrażasz sobie inaczej…? 😱
                  • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 23:03
                    Mam przyjaciółkę. Znamy się od 7 roku życia. Ta przyjaciolka ma córkę. Ja też. I ta moja wychodzi za mąż. I robi wesele. I zaprasza ta moja córka moja psiapsi I jej córkę ( partnera psiapsi tez) . Ta nieletnia.corka mojej psiapsi bardzo się cieszy na to wesele. Teraz już jasne?
                    • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 14:00
                      Ależ ja dokładnie to napisałam, tylko akcent był gdzie indziej… Matka panny młodej „nie wyobraża sobie” nie zaprosić na nie swoj ślub dzieci swojej osobistej psiapsi. Tak to przedstawiłaś w pierwszym wątku. To co innego niż „córka zaprosiła przyjaciółkę, której matka przy okazji jest moja przyjaciolka i również będzie na weselu”.
                      • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 14:32
                        Nie. Nie tak. Córka nie przyjaźni się z córką mojej przyjaciółki. Dzieli je 10 lat. Zaprasza moja przyjaciółkę bo ja zna całe swoje życie, jesteśmy w dobrych i częstych kontaktach jako rodziny. Dlatego zaprasza tez jej córkę. I tak córka lat 16 bardzo się cieszy na to wesele. Wiec są dzieciaki, które chcą pójść na wesele. I tu faktycznie byłabym zdziwiona gdyby córki psiapsi nie zaprosiła, moja córka rzecz jasna.
                        • nick_z_desperacji2 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 16:02
                          O matko...🤦‍♀️
                        • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 14:18
                          Szczerze - to ja bym nie była zaskoczona, tj na moim weselu moi rodzice zapraszali „dla siebie” swoich przyjaciół w swoim wieku, żeby z nimi się bawić itd -no ale już ich dzieci nie . I nie sądzę by któreś z nich tego w ogóle oczekiwało. Oczywicie - jak są miejsca i wola, to zakazu też nie ma, ale niekoniecznie są to goście z podzbioru „nie wyobrażam sobie nie zaprosić!”
                          • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 14:32
                            Ta konkretna sytuacja. I w tej konkretnej ja sobie nie wyobrażam. Wszystko zależy od zażyłości osób.
                  • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 23:07
                    Ło pani temat znany od zawsze. Młoda bierze ślub a matka jej listę gości wypisuje...
                    • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 23:13
                      Mylisz się, nie pierwszy raz.
                    • nutella_fan Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 07:38
                      Jak matka płaci za wesele to ma prawo mieć udział w ustalaniu, kto będzie zaproszony.
                      • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 08:33
                        Najważniejsze, że panna młoda ma wpływ na to kogo zaprasza. I moja zaprosiła moja psiapsi z rodziną, bo z się całe życie córkini są dla nas bardzo bliskimi osobami.
                        Nie płacę za wesele.
                        • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 08:38
                          Znają zjadło
                          .
                        • imponderabilia20 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 10:58
                          gryzelda71 napisała:

> Najważniejsze, że panna młoda ma wpływ na to kogo zaprasza. I moja zaprosiła mo
                          > ja psiapsi z rodziną, bo z się całe życie córkini są dla nas bardzo bliskimi os
                          > obami.
                          > Nie płacę za wesele.

Co to ''córkini'' i "psiapsi'' - coś od psa? 🤦
                          • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 11:40
                            Zapisz se. Psiapsi to przyjaciolka. Coś jak wakajki nowomodne słówko.
                            Corkini wyszło niezauważalnie. Ni beż sensu, moja wina, niegramotna jestem. Ale na przyszkols kieruj się ze moze coś od córki? Pasowałoby?
                            • imponderabilia20 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 12:29
                              gryzelda71 napisała:

> Zapisz se. Psiapsi to przyjaciolka. Coś jak wakajki nowomodne słówko.
                              > Corkini wyszło niezauważalnie. Ni beż sensu, moja wina, niegramotna jestem. Ale
                              > na przyszkols kieruj się ze moze coś od córki? Pasowałoby?

Coś mi się kołacze z tą ''psiapsi'' - słyszałam to określenie bodajże u 13 letniej córki mojej przyjaciółki. Boże, co wy wyrabiacie z tym językiem. 🤦
                              • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 12:45
                                Czyli słyszałaś. Okej
                              • kot_filemon88 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 13:17
                                Psiapsi to normalne słowo. Często używam.
                                • imponderabilia20 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 14:36
                                  kot_filemon88 napisał(a):

> Psiapsi to normalne słowo. Często używam.

To jedno z fonetycznie najpaskudniejszych słów, jakie słyszałam. Brrr

Biada temu, kto by mnie tak nazwał!
                                  • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 14:42
                                    To nie moj problem.
                                  • kot_filemon88 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 16:00
                                    😂 też mam takie słowa, które mi przez gardło nie przejdą, więc cię rozumiem.
                      • nick_z_desperacji2 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 16:06
                        nutella_fan napisała:

> Jak matka płaci za wesele to ma prawo mieć udział w ustalaniu, kto będzie zaproszony.
                        Jakbym była częścią pary młodej, że tak to określę, i rodzice drugiej części zaczęliby ingerować w listę gości, menu czy dobór muzyki, to żadnego wesela by nie było, ani nawet ślubu.
                        • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 17:49
                          Nie wiedziałam, że cudze wesela zupełnie nieznanych osób wzudzaja aż takie emocje.
                          • chatgris01 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 18:39
                            gryzelda71 napisała:

> Nie wiedziałam, że cudze wesela zupełnie nieznanych osób wzbudzaja aż takie emocje.

C'nie? Jakie wzmożenie! 😂
        • marzec2022 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:23
          No wlasnie moje dzieciaki tez bardzo czekaly na zaproszenie i tez chcialy bardzo isc na wesele. Widze, ze jest im przykro. I tym bardziej odechcialo mi sie uczestniczyc w tej imprezie.
          • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:25
            Nie idź tą drogą. Artykułów o tym było milion. Napisz coś nowego. Nie musi być lotne ale jakiś pomysł nowy. Wesele z psami, nie zaproszono mojego kota...o
            • 3-mamuska Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:10
              hanusinamama napisała:

> Nie idź tą drogą. Artykułów o tym było milion. Napisz coś nowego. Nie musi być
              > lotne ale jakiś pomysł nowy. Wesele z psami, nie zaproszono mojego kota...o
              >
              Coraz starsza i coraz glupsza.
              Pies to nie kot. Zwierzeta to nie dzieci w tej samej rodzinie.
          • feniks_z_popiolu Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:37
            Rozumiem Cię. Jeśli mlodzież nastawiła się na imprezę i chciala zobaczyć jak wygląda wesele, też by mi było przykro. I chyba bym podziękowała kuzynce i nie poszła.
            Z pewnością chodziło o koszty a nie personalnie o Twoje dzieci ale mimo wszystko, ja bym nie poszła
            • marzec2022 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:48
              No wlasnie chyba o to mi chodzi, chociaz nie pptrafilam wczesnkej tego nazwac. Dla mnie wesele to impreza rodzinna, a moje dzieci zostaly pominiete. Wlasnie z mezem zdecydowalismy, ze ladnie dziekujemy za zaproszenie i zyczymy kuzynce szczescia na nowej drodze życia. Za kase przeznaczona na prezent mamy dla nasze 4 dwa wakacyjne weekendy nad morzem lub na Mazurach.
              • 3-mamuska Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:11
                Brawo 👏🏻👏🏻👏🏻
                Tez nie rozumiem tego wykluczenia dzieci z rodziny.
                • imponderabilia20 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:30
                  3-mamuska napisała:

> Brawo 👏🏻👏🏻👏🏻
                  > Tez nie rozumiem tego wykluczenia dzieci z rodziny.
                  >

Z jakiej znowu rodziny? Z wesela jak już, które to jest imprezą dla dorosłych. Może państwo młodzi zamiast zaprosić jakieś pociotkowe dzieciaki woleli w to miejsce dwójkę bliskich znajomych, z kórymi sa bliżej i na tyle funduszy starczyło. Czasem istnieją więzi bliższe niż rodzinne.
                  • marzec2022 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:31
                    Ale tutaj zaproszone są inne dzieci z rodziny, o takim samym stopniu pokrewieństwa, a moje tego zaproszenia nie otrzymały
                    • imponderabilia20 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:34
                      Ale Twoje widać zostaly potraktowane jako kategoria ''dorośli" z ewentualnymi osobami towarzyszącymi. Więc zostały wykluczone i w to miejsce zaprosili bliższe im osoby. Albo po prostu ta więź i sympatia o której piszesz jest mniejsza niż Tobie się wydaje. Jaka może być wiez między dorosła kobietą a 15-latka?
                      • ritual2019 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:47
                        imponderabilia20 napisała:

> Ale Twoje widać zostaly potraktowane jako kategoria ''dorośli" z ewentualnymi o
                        > sobami towarzyszącymi.

15-latek traktowany jak dorosly? Raczej dosc osobliwy pomysl. Natomiast 18-latka mozna tak potraktowac ale to zalezy od okolicznosci, chocby tego jak niezalezna jest taka osoba i czy ma osobe towarzyszaca.
                        • vivi86 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 00:13
                          Czy ja wiem...na wesele z osobą towarzyszącą zaprasza soe od 16 r ż
                          • ritual2019 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 07:11
                            vivi86 napisał(a):

> Czy ja wiem...na wesele z osobą towarzyszącą zaprasza soe od 16 r ż

A kto towarzyszy temu 16-latkowi?
                            • vivi86 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 07:49
                              Dziewczyna lub chłopak.
                              • ritual2019 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 08:02
                                vivi86 napisał(a):

> Dziewczyna lub chłopak.

Ile 16-latkow jest w zwiazku? Ile na tyle powaznym zeby ich przedstawiac dalszej rodzinie?
                                Wesele to uroczystosc rodzinna i 16 czy nawet 18-latnie osoby jak najbardziej bez osob towarzyszacych. Wiekszosc 18-latkow w pl jest na calkowitym utrzymaniu rodzicow, czesto sa w szkole sredniej jeszcze. Nie maja osobnego zycia, wiec zapraszanie ich na uroczystosci rodzinne z jakimis osobami towarzyszacymi z ktorymi sa od wczoraj albo jutro juz nie beda to
                                jakas pomylka .
                                • vivi86 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 08:15
                                  Niemało wbrew pozorom.
                                • imponderabilia20 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 12:31
                                  ritual2019 napisał(a):

> vivi86 napisał(a):
                                  >
                                  > >
                                  >
                                  > Ile 16-latkow jest w zwiazku? Ile na tyle powaznym zeby ich przedstawiac dalsze
                                  > j rodzinie?
                                  >

Na wioskach całkiem sporo. Więc tym bardziej bym nie zaprosiła, żeby mi się wepchały obce osoby.
                                  • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 12:46
                                    O rany a w świecie 12latki mają chłopaków. Pokaźny wątek był na ten temat. Chociaż, może i na wsi tam mieszkają wiec ...
                                    • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 12:57
                                      13 ostatnio urodziła ale to jakby niczego nie tłumaczy.
                                      Rozumiem, ze 12 latka ma sympatię ale rozduchiwanie tego nie wiem jaki ma sens
                                  • vivi86 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 14:01
                                    w miastach też.
                              • kubek0802 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 08:18
                                vivi86 napisał(a):

> Dziewczyna lub chłopak.
                                Że co? Obcy 16 latek ma iść na wesele do nieznanych mu ludzi, bo jest aktualną sympatią?
                                • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 08:40
                                  No, niektórzy tak zapraszają. Mój syn był jako towarzysz jako 14latek. Bardzo mnie zaproszenie zdziwiło, ale poszedł, bawili się dobrze.
                                • vivi86 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 14:39
                                  Tak, ale co w tym dziwnego?
                                  • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 14:43
                                    Bo 14latki nie zapraszały do tej pory na wesele osób towarzyszących.
                                    • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 14:44
                                      To było 7 lat temu.
                                • cranberries1983 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 14:48
                                  sztnadarowe pytanie, kto za talrzyk zapłaci?
                                  • nick_z_desperacji2 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 16:10
                                    cranberries1983 napisał:

> sztnadarowe pytanie, kto za talrzyk zapłaci?
                                    To mały problem. Pytanie, kto odpowiada jeśli zupełnie obcy 16-latek się np. upija gdzieś cichaczem i coś mu sie stanie.
                                    • cranberries1983 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 19:49
                                      nie wiem za bardzo co moze mu się stać, finalnie to rodizce wypuszczają go na impreze (i wychowali, bądz nie na osob odpowiedialną)
                                      • nick_z_desperacji2 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 20:07
                                        Wystarczy, że upadnie i się w stolik głową upadnie, żeby się zaczęło dochodzenie, skąd miał alkohol.
                                        • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 20:49
                                          Wystarczy nie pić. Wiem, wiem wszyscy w tym wieku piją
                                          ....
                                          • nick_z_desperacji2 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 21:46
                                            Nie wszyscy, ale jak kogoś widzisz pierwszy raz na oczy, to nie wiesz, czy pije czy nie, w wypadku osoby towarzyszącej 16-latkowi to spore ryzyko.
                                          • cranberries1983 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 22:06
                                            to juz chyba nei te czasy, koleżanki córka ma 18 lat, sporo luzu, i nie ma smaka na alko
                                            po prostu - jej się nie chce
                                            podstawa, to kwestia wychowania
                                          • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 14:22
                                            No ale jakby masz bardzo mierny wpływ na kwestie „wystarczy nie pić” w przypadku totalnie obcego nastolatka, który się pojawia jako osoba towarzysząca jakiegoś nastoletniego pociotka….
                                        • cranberries1983 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 22:05
                                          a dlaczego ma upaść? a może wpadnie do basenu?

rodzic raczej wie, czy jego dzieciak dostaje małpeigo rozumu przy wódce, jeżeli tak, to godzi się, że odstawi jego latorośł trzodę
                                          • nick_z_desperacji2 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 14:51
                                            To nie chodzi o wrażenia artystyczne, tylko odpowiedzialność prawną. I nie masz gwarancji, że ten konkretny 16- czy 17-latek się nie napije, chyba, że chcesz mu przyzwoitkę przydzielić. Zwłaszcza, że to może być pierwsza sytuacja z nieograniczonym dostępem do alkoholu, bo już widzę, jak podpity kuzyn komuś dowód sprawdza.
                          • angazetka Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 13:10
                            A dlaczego od szesnastego? Jest takie prawo?
                            • vivi86 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 14:41
                              Tak jest przyjęte, w każdym razie już którym raz się z tym spotykam. Gdzieś granicę między dziećmi, a młodzieżą z sympatiami ustalić trzeba smile
              • turbinkamalinka Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:12
                Ja bym kuzynce napisała że w tym terminie i zapieniądze które mieliśmy im dać na prezent planujemy wyjazd dla całej naszej rodziny. A jak będzie jakaś okazja że to wy zapraszacie, to zaproście kuzynkę bez męża. Albo może tylko męża

A tak poważnie jestem za wyjaśnianiem takich wątpliwości. Później się robią kwasy na lata. Wy nie pójdziecie, będziecie mieć żal bo młodzi nie zaprosili dzieci (a może było oczywiste że są zaproszone). Kuzynka będzie mieć żal że was nie było.
              • natalia.nat Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 16:19
                marzec2022 napisał(a):

> Wlasnie z mezem zdecydowalismy, ze ladnie dziekujemy za zaproszenie i zyczymy kuzynce sz
                > czescia na nowej drodze życia.

I chwała bogu. Gdybym ja była tą kuzynką tylko odetchnęłabym z ulga, że nie będę miała takich drobiazgowych, złośliwych i roszczeniowych i ludzi na swoim weselu.

> Za kase przeznaczona na prezent mamy dla nasze 4 dwa wakacyjne weekendy nad morzem lub na Mazurach.

E tam, starczy na pewno na miesięczne wakacje na Hawajach dla waszej 4. big_grin
                • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 16:44
                  Para młoda cacy, a już autorka wredna złośliwa....
                  Bo zdecydowała, że nie idzie na jakieś wesele. I dobrze, para młoda zaoszczędzi, albo zaprosi dwójkę wspaniałych, miłych ludzi w to miejsce
                  • natalia.nat Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 20:08
                    gryzelda71 napisała:

> Para młoda cacy,

Para młoda może zaprosić, jak chce i kogo chce.

>a już autorka wredna złośliwa....
                    > Bo zdecydowała, że nie idzie na jakieś wesele.

Nie chodzi tylko o decyzję, chociaż i ta jest na złość. Chodzi o całokształt.

> I dobrze, para młoda zaoszczędzi albo zaprosi dwójkę wspaniałych, miłych ludzi w to miejsce

Oczywiście że tak.
                    • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 20:46
                      Złośliwie nie poszli na wesele ahaha dobre.
      • vivi86 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 00:19
        Tylko w tej sytuacji powinni nie zaprosić nikogo z tego stopnia pokewienstwa.
        • nick_z_desperacji2 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 16:12
          Bo? Zażyłość nie jest zależna od stopnia pokrewieństwa. Mogą zaprosić spokrewnioną siedemnaście pokoleń temu bardzo lubianą kuzynkę, a nie zaprosić wrednej ciotki i maja prawo.
          • vivi86 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 16:31
            ale tu się lubili i zażyłość była.
            • nick_z_desperacji2 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 16:35
              Jedna strona tak twierdzi. Poza tym, skąd wniosek, że nie należy zapraszać całej linii pokrewieństwa niezaproszenia konkretnych osób?
              • vivi86 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 07:29
                Z sv
                • nick_z_desperacji2 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 14:28
                  Na szczęście wesela to nie kolacja u ambasadora i można zapraszać kogo się chce, a nie tych, których wypada.
                  • vivi86 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 18:00
                    Można w ogóle odpuścić sobie jakiekolwiek zasady kultury. I np zwyzywać gości na weselu. Pytanie czy taki jest cel.
    • sueellen Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:10
      Jeśli czujesz się niekomfortowo, że nie zaproszono całej rodziny to nie idź. Tylko na boga, nie podążaj za radami niektórych tu piszących by dzwonić i dopytywać. Chore. Nie chcesz, nie idź. Tłumaczyć się nie musisz. Zaoszczędzona kasę wydaj na fajny wypad rodzinny i nie draż sprawy.
      • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 19:18
        Ja czuję się niekomfortowo czytając, że ktoś ma ochotę strzelić focha, bo jego bombelków nie zaproszono. Ten emocjonalny szantaż - jeśli ja, to i moja progenitura jest dla mnie kosmiczny. Często mnie nie zapraszają - szanuję, widocznie nie jestem zupą pomidorową
        • marzec2022 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 19:53
          Ale ja nie mam zamiaru strzelic focha, najzwyczajniej nie wezmę udzialu w imprezie.
          • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 20:16
            A gdyby zaproszenie obejmowało bombelki, to walisz jak w dym?
          • taki-sobie-nick Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 20:37
            Ale będziesz łaskawa poinformować młodych, dlaczego?
            • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 20:51
              Po co? Mlodzi nie muszą zapraszać ich dzieci, oni mogą nie iść beż podania mówiąc dziękujemy, nie będziemy.
              • taki-sobie-nick Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 20:58
                Ależ mogą, oczywiście. Po to, żeby sprawa była jasna. Ale oczywiście można walić focha i kazać młodym się domyślać.
                • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 21:06
                  Ale oni powinni się tłumaczysz, zeby była jasność a para młoda nie bo? No ludzie.
                  • taki-sobie-nick Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 21:08
                    Nie "no ludzie", tylko para młoda może ich podejrzewać o sto powodów nieprzyjścia na wesele. Niekoniecznie będzie dla niej jasne, że to ze względu na niezaproszenie dzieci.
                    • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 21:23
                      No to niech podejrzewa.
                      • taki-sobie-nick Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 21:26
                        Tak, oczywiście. W ten sposób robią się fajne wieloletnie kwasy.

A tak para młoda mogłaby się usprawiedliwić i sprawa mogłaby zostać wyjaśniona... no ale po co?

No chyba że jesteś trollem.
                        • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 21:39
                          To para młoda zaprosiła beż dzieci. Zaproszeni mogą skorzystać lyb nie bez tłumaczenia się dlaczego. Jakie tłumaczenia? Gdyby chcieli przy zapraszaniu powiedzieliny dlaczego tak. Nie powiedzieli? Dlaczego?
                          • taki-sobie-nick Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 21:41
                            Jesteś trollem. Pytasz o sprawy już przeze mnie omówione i nakręcasz emocje.
                            • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 21:42
                              Ahahha tak jestem trollem. W końcu!!!!
                              • taki-sobie-nick [...] 04.06.24, 22:14
                                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 07:21
                                  Oj ale nie muszę się usprawiedliwić z tego powodu?
                        • sueellen Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 22:50
                          taki-sobie-nick napisała:

> Tak, oczywiście. W ten sposób robią się fajne wieloletnie kwasy.
                          >
                          > A tak para młoda mogłaby się usprawiedliwić i sprawa mogłaby zostać wyjaśniona.
                          > .. no ale po co?
                          >
                          > No chyba że jesteś trollem.

Kurcze pieczone. Tyle razy nie byłam na ślubach i ani razu nie pisałam usprawiedliwienia z podaniem powodu. Zawsze po prostu grzecznie dziękowałam i odmawiałam. Wysyłałam kartkę z życzeniami. Nijak to nie zepsuło relacji!
          • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 22:58
            Moze ciebie tam nie chcą. Jakbym miała kuzynkę, którą zaprosić muszę bo wypada a wiedziałabym, ze bez dzieci nie przyjdzie...zaprosiłabym bez dzieci
            • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 14:27
              O, to mój kuzyn najbliższy nie zaprosił żadnej z nas, kuzynek, na swoje wesele (na moim był!). Tym sposobem moi rodzice skwapliwie i z ulgą skorzystali z okazji, żeby się sfoszyc i również nie iść… Zastanawia mnie, czy tamta część rodziny również odetchnęła z ulgą, że plan się powiódł i nikt z nas się nie pojawi….?

To jest akurat ta część rodziny, z którą stosunki są z lekka napięte - spotykamy się tylko na pogrzebach i na wese… Oh, wait!
        • natalia.nat Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 16:24
          mizantropka_20 napisała:

> Ja czuję się niekomfortowo czytając, że ktoś ma ochotę strzelić focha, bo jego
          > bombelków nie zaproszono. Ten emocjonalny szantaż - jeśli ja, to i moja progenitura jest dla mnie kosmiczny.

Paskudne to jest. Zwłaszcza że nikt nie może wejść w czyjeś buty. I takim podejściem może krzywdzić.

• gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 16:46
            To tylko podziękowanie za zaproszenie. Żadna złośliwość.
            • natalia.nat Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 18:22
              gryzelda71 napisała:

> To tylko podziękowanie za zaproszenie. Żadna złośliwość.

W tym akurat przypadku, czysta złośliwość.
              Poza tym młodzi zaproszą w to miejsce kogoś innego. Myślę, że to żadna strata a wręcz czysty zysk nie mieć na swoim weselu takich ludzi.
              • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 18:44
                Jakich ludzi? Który ni rozumieją, czemu ich dzieci nie zostały zaproszone. No faktycznie wredni, chamscy, nie bójmy się słowa. Dobrze że podziękowali i zrezygnowali. Tlen by z sali złośliwie wyssali i rosół zjedli.
                • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 18:50
                  Widocznie nie byli psiapsi
                  • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 19:22
                    Psiapsi jest tylko jedna. Ale już oswojone slowo widze.
                    • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 21:14
                      Pochlebiaj sobie, co mi tam
                      • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 00:20
                        Nie muszę.
                        • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 06:32
                          Musisz
                          • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 09:41
                            Nie będę się pojedynkować na muszę, nie musze. Miłego dnia. U mnie pada, a jak u ciebie?
                            • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 18:02
                              A u mnie brak ochoty na kontynuowanie rozmowy
                              • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 18:09
                                Milo mi.
                • is-laura Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 19:04
                  Ludzie, którzy stroją fochy przed weselem tym bardziej obrobią dudę po weselu.
                  • marzec2022 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 19:18
                    Ale gdzie tu widzisz fochy z mojej strony, gdzie konkretnie? Nawet w poscie startowym pytam czy wydziwiam bo poczulam się nieswojo w calej tej sytuacji.
                    Z kuzynka i jej rodzicami lubimy sie i jak najbardziej utrzymujemy kontakty. To, ze wiekszosc spotkan to pogrzeby, komunie, chrzciny, czasem grille to jakaś dzina sprawa? Wy ze swoją rodzina regularnie umawiacie sie na kawę po pracy?
                    Co do podjecia mlodych obiadem - to tez wywołało u niktorych zdziwienie/zlosć/zazdrość. W mojej rodzinie tak jest od zawsze, ze jak sie spprykamy to gospodarze przygotowują cos dobrego do jedzenia i o zgrozo podają to na porcelanie. Bo nad tym tez wyzłośliwiała aie jedna z forumek.
                    • turbinkamalinka Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 19:27
                      marzec2022 napisał(a):

> Z kuzynka i jej rodzicami lubimy sie i jak najbardziej utrzymujemy kontakty. To
                      > , ze wiekszosc spotkan to pogrzeby, komunie, chrzciny, czasem grille to jakaś d
                      > zina sprawa? Wy ze swoją rodzina regularnie umawiacie sie na kawę po pracy?
                      Z ludźmi z którymi się lubię i mamy względnie blisko widujemy się częściej niż na pogrzebach, ślubach czy komuniach. Jakbyśmy mieli się widywać tylko z takich okazji to nasz ostatni kontakt byłby 6 lat temu na pogrzebie mojego taty.
                    • komunia23 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 19:29
                      Marzec, wydajecie się bardzo taktownymi ludźmi. Kuzynka zachowała się źle, nie zapraszając waszych dzieci, a zapraszając inne.
                      • pffpffpff Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 20:13
                        komunia23 napisała:

> Marzec, wydajecie się bardzo taktownymi ludźmi. Kuzynka zachowała się źle, nie
                        > zapraszając waszych dzieci, a zapraszając inne.

Takt, w dużej mierze, polega na „niezauważaniu” cudzych potknięć w SV.
                        Obdzwaniając rodzinę w poszukiwaniu info o tym, kto został, a kto nie zaproszony, przeżywając głośno brak zaproszenia dla dzieci, autorka obok taktu nie stała.
                    • is-laura Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 19:42
                      Czyli wasze relacje są bardzo powierzchowne, ograniczone do formalnych spotkań. Dlatego zaproszenie was to była tylko formalność- dla młodych nie ma znaczenia czy będziecie obecni na ślubie czy nie. Pogódź się z tym zamiast spiskować z resztą rodziny przeciwko młodym
                    • imponderabilia20 Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 07:30
                      marzec2022 napisał(a):

>
                      > Co do podjecia mlodych obiadem - to tez wywołało u niktorych zdziwienie/zlosć/z
                      > azdrość. W mojej rodzinie tak jest od zawsze, ze jak sie spprykamy to gospodarz
                      > e przygotowują cos dobrego do jedzenia i o zgrozo podają to na porcelanie. Bo n
                      > ad tym tez wyzłośliwiała aie jedna z forumek.

Złość, zazdrość? - w tej sprawie też obdzwoniłas rodzinę, żeby o tym opowiedzieć. Łooo ..🤣🤦

Nikt się nie wyzłośliwia z waszej porcelany, tylko specjalnie przedstawiasz sytuację tak, żeby podkreślić jacy wy wspaniali, a jacy oni niewdzięczni. Btw, chciałabym zobaczyć wasze miny po otwarciu kopert. Dzieciaki się nakelnerowały w swoich najlepszych strojach, zabawiały rozmową no i nie zobaczą 'tradycyjnego'' wesela. Ale wy - naj, naj. Goście idealni.
                    • pffpffpff Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 07:56
                      No więc dla mnie rodzina, z którą widuję się na pogrzebach, ślubach i czasem uda się spotkać we wszystkich świętych, to po prostu krewni. Nie bliscy ludzie.cos jak dalsi znajomi. Lubie, złożę życzenia raz w roku na fb czy smsem, niektórym nawet kartkę świąteczną wyślę, ale nie mam ŻADNEJ więzi z ich dziećmi, wnukami itp.

A Ty przedstawiłaś w poście startowym sytuacje tak, jakby Twoje dzieci tą więź z kuzynką (twoja) miały.

Dla niej to pewnie już nawet nie są dzieci (dlatego nie zaprosiła) , tylko młodzi ludzie. Których praktycznie nie zna (dlatego nie zaprosiła).
                      Z tobą pewnie ma jakieś wspólne wspomnienia i faktycznie jakaś tam więź czuje.

I tyle.

• pffpffpff Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 07:57
                        Na twoim miejscu, poszłabym i się dobrze bawiła.
                • natalia.nat Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 20:17
                  gryzelda71 napisała:

> Jakich ludzi? Który ni rozumieją, czemu ich dzieci nie zostały zaproszone.

Dzieci nie zostały zaproszone z powodów znanych tylko zapraszającym. Może to były kwestie finansowe, organizacyjne, lokalowe a może jeszcze inne. I nikomu nic do tego. To para młoda decyduje, kogo zaprasza.

> No faktycznie wredni, chamscy, nie bójmy się słowa.

Będę ich oceniać tak, jak na to zasługują.

> Dobrze że podziękowali i zrezygnowali. Tlen by z sali złośliwie wyssali i rosół zjedli.

Oczywiście, że dobrze że podziękowali i zrezygnowali. W to miejsce młodzi zaproszą ludzi im życzliwszych.
                  • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 20:47
                    AHHhHH
          • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 18:48
            Owszem, jestem paskudna. Pozdrawiam wcielenie taktu, empatii i szlachetności.
            • natalia.nat Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 12:29
              Ale ja się z tobą zgadzam. Paskudne jest właśnie to, że ktoś ma ochotę strzelić focha, bo jego bombelków nie zaproszono, czyli ten właśnie emocjonalny szantaż. Tym bardziej, że nie zna sytuacji młodych.
              • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 13:05
                Nie zna sytuacji młodych.....
                Czyżby rodzice płacili i wymusili zaproszenie rozczeniowej kuzynki? Sala za mała? Ma być po równo gości z obu stron? Z kasą krucho? I absolutnie nie można zadać parze mlodej zadnego pytania. Wszak jestes wybrańcem, dostałeś zaproszenie....
                Kolejny raz ci naposze juz beż zwiazku z sytuacją watkodajki. Odmówienie uczestnictwa w weselu to prawo zaproszonych, a nie zadne chamstwo, czy strzelanie focha. Niefajnie byłoby, gdyby potwierdzili obecność i z premedytacją by się nie zjawili, lub zabrali nieujęte na zaproszeniu jednostki.
                • kot_filemon88 Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 13:15
                  Natalię musiało coś spotkać na weselu 😅 Dawno takich emocji nie widziałam.
                  • chatgris01 Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 13:20
                    kot_filemon88 napisał(a):

> Natalię musiało coś spotkać na weselu 😅 Dawno takich emocji nie widziałam.

No właśnie też mam takie wrażenie.

Swoją drogą, przed tym wątkiem nie wiedziałam, że to aż tak strasznie drażliwy temat.
                  • natalia.nat Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 14:17
                    Raczej wasze towarzystwo wzajemnej adoracji "prawa do focha z powodu cudzego wesela" musiał ktoś pominąć z zaproszeniem (albo raczej wasze dzieci). Obraza majestatu. big_grin
                    • chatgris01 Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 14:26
                      To co tu prezentujesz nosi nazwę projekcja wink
                      Sroga trauma musiała być swoją drogą, że aż tak triggeruje.

I nie, grupa przypadkowych forumek akurat mających wspólne zdanie w jakiejś sprawie to jeszcze nie TWA.
                      • chatgris01 Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 14:26
                        PS. A dzieci nie mam tongue_out
                      • natalia.nat Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 14:38
                        Ty uważasz swoje a ja uważam swoje..
                        Jeżeli ktoś twierdzi, że emocje i wzmożenie są po drugiej stronie barykady, to dla mnie nie jest wiarygodny. Wystarczy przeczytać komentarze, policzyć wpisy.
                        Dyskusji na argumenty już na pewno nie ma.
                        • chatgris01 Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 14:41
                          Ekhem, czy właśnie twierdzisz, że to ja produkowałam tutaj emocjonalne posty? big_grin

A to, że każdy uważa swoje, to jasne od początku, i całkowicie normalne przecież. Skąd to ematkowe przekonanie, że każdy musi mieć identycznie i tylko to jest jedyniesłuszne?
                • natalia.nat Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 14:11
                  gryzelda71 napisała:

> Nie zna sytuacji młodych.....

Przede wszystkim może chcieli zaprosić wszystkich, ale mają okrojony budżet. I nie ma znaczenia czy płacą oni czy ich rodzice, nie każdą rodzinę stać na duże wesele. Może ich wymarzony lokal jest na określoną liczbę gości i więcej nie pomieści. To akurat nie ja zakładam z góry złą intencję jak wątkodajka, nie ja przyjmuję, że zrobili tak ze złośliwości, albo dlatego że nie liczą się z rodziną. Nie wiemy tego, nie znamy sytuacji tych młodych.
                  I kolejny raz napiszę, to tylko i wyłącznie sprawa młodych, jakie chcą mieć przyjęcie. Niektórzy nawet jeżeli ich stać, robią całkiem kameralnie np. obiad tylko dla świadków. Wolno im. Nie muszą się nikomu z tego tłumaczyć.

> I absolutnie nie można zadać parze mlodej zadnego pytania. Wszak jestes wybrańcem, dostałeś zaproszenie.

Dla mnie nie wypada. To stawia młodych w niezręcznej sytuacji.
                  Przyjmuję do wiadomości, że w takim składzie moja rodzina została zaproszona i podejmuję decyzję, czy się zjawimy.

> Odmówienie uczestnictwa w weselu to prawo zaproszonych, a nie zadne chamstwo, czy strzelanie focha.

Nie musisz mi pisać oczywistości. Nigdzie nie twierdziłam, że nie można odmówić. Rozróżniam po prostu powód odmowy, czyli przez focha/ze złości/z satysfakcji: niech żałują bo mieliśmy im dać grubą kopertę. I to jeszcze po wcześniejszym wywiadzie w rodzinie. Widzisz różnicę? Bo ja tak.

>Niefajnie byłoby, gdyby potwierdzili obecność i z premedytacją by się nie zjawili, lub zabrali
                  >nieujęte na zaproszeniu jednostki.

Bardzo niefajnie. I chyba nikt nie twierdzi inaczej.
                  • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 14:48
                    Ale czekaj, chcesz napisac, że ludzie w rodzinie między sobą nie mogą rozmawiac o czekającym ich weselu??
              • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 18:05
                A to przepraszam i cofam to co napisałam
    • kk345 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:10
      >Reszta rodziny w podobnym stopniu pokrewienstwa zaproszona z dziecmi, fakt malymi, tak do 10 lat.
      Czyli w komplecie zaprosili tych, którzy nie zostawią dzieci samych w domu, bo są za małe
      • nick_z_desperacji2 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 16:13
        Nie znam się, ale czy za 3-4 latka nie płaci się mniej?
        • alfa36 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 18:47
          Tak, u nas do 7 roku życia płaci się połowę.
    • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:10
      Myślałam, że takie problemy to tylko na wyssanych z palca opowieściach na onecie...
      • marzec2022 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:18
        Wiesz, zeby tylko takie czlowiek miał problemy...smile no ale jednak czuje sie niezrecznie w tej sytuacji.
        Nie zamierzam dzwonic i dopytywac dlaczego zaprosili tak, a nie inaczej, nikogo nie chce stawiac w niekomfortowrj sytuacji tłumaczenia sie ze swoich decyzji.
        • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:19
          Nie rozumiem tego serio. Już wizę tych 15 i 18 latków, którzy rwą się na wesele. Weź z nimi pogadaj, pewnie będą sie cieszyć z wolnej chaty. A jeżeli faktycznie ci to przeszkadza, nie idź. Wątpie aby im to zrobiło różnicę
          • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:51
            Ja znam takich. I co?
            • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:55
              I nic. Wesela nie robi się aby jakieś tam randomowe dziecko z rodziny "zobaczyło co to wesele"...
              • marzec2022 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:02
                Hanusina, czy Ty zawsze jestes tak niemiłą i zapalczywą osobą? Musi byc Ci ciezko w zyciu
                • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:05
                  Zmieniłam zdanie. Koniecznie zadzwoń i dopytaj czemu twoich dzieci nie zaprosili. I opisz tu wszystko. Koniecznie
                • 3-mamuska Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:13
                  marzec2022 napisał(a):

> Hanusina, czy Ty zawsze jestes tak niemiłą i zapalczywą osobą? Musi byc Ci ciez
                  > ko w zyciu

Jest , nic nowego.
                  Tylko jej prawda jest najprawdziwsza kolejna triss ktora sobie nie wyobraza i cały swiat ma robić jak one.
                  • imponderabilia20 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:25
                    3-mamuska napisała:

> marzec2022 napisał(a):
                    >
                    > > Hanusina, czy Ty zawsze jestes tak niemiłą i zapalczywą osobą? Musi byc C
                    > i ciez
                    > > ko w zyciu
                    >
                    > Jest , nic nowego.
                    > Tylko jej prawda jest najprawdziwsza kolejna triss ktora sobie nie wyobraza i c
                    > ały swiat ma robić jak one.
                    >
                    >

Bo hanusina to wie wszystko i jeszcze więcej. No nie podskoczysz.🤦
                  • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:25
                    Faktycznie nie jestem sobie w stanie wyobrazić tego co czytam.
                • moni_485 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:23
                  marzec2022 napisał(a):

> Hanusina, czy Ty zawsze jestes tak niemiłą i zapalczywą osobą? Musi byc Ci ciez
                  > ko w zyciu

Zawsze. I co najgorsze nic z tą agresją nie robi.
              • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:13
                No jasne, robi się je zeby się zwróciło.
        • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 19:22
          Ależ dzwoń i żądaj! Najwyżej wzorem innej forumki "wykupisz" bilet wstępu na imprezę! Co tam, że wepchniesz swoje bombelki tam gdzie ich nie chcą.
    • imponderabilia20 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:17
      Wydziwiasz. Pewnie chcą tnąć koszty i jeszcze by brakowało aby Twoje dzieci chcialy pójść z osobami towarzyszącymi. U mnie w rodzinie był zaproszony wujek z rodziną - jego córka nie poszła, bo nie była zaproszona z osobą towarzyszącą, którą miała.
      • imponderabilia20 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:18
        *ciąć
    • pffpffpff Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:19
      Ja to Ci się dziwię.
      Kiedy dostaliśmy info o ślubie bardzo bliskiej nam osoby, byłam średnio zachwycona myślą o braniu na wesele moich dzieciaków (2 nastolatki i prawie nastolatek). A z racji tego, że to najbliższa rodzina i panna młoda emocjonalnie z nimi bardzo związana, nie było innej opcji 🙄

Co to za przyjemność brać na kilkugodzinną imprezę przeważnie znudzone takimi okolicznościami nastolatki?
      • imponderabilia20 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:28
        Właśnie, nie woli się autorka wystroić, z mężem pobawić, porozmawiać z dorosłymi, alkoholu napić? Wszystko robicie z dziećmi i dla dzieci?
        • ritual2019 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:36
          imponderabilia20 napisała:

> Właśnie, nie woli się autorka wystroić, z mężem pobawić, porozmawiać z dorosłym
          > i, alkoholu napić? Wszystko robicie z dziećmi i dla dzieci?

Przeciez to jest rodzinna uroczystosc a nie randka z mezem czy spotkanie ze znajomymi w barze.
        • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:03
          Niektórzy lubią swoje dzieci. A dzieci lubia rodzinę. No bywa.
          • pffpffpff Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:06
            Ja tam moje lubię bardzo, ale spędzam z nimi tyle czasu na codzień, że jeden wieczór bez nich bym przeżyła 😁
            • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:15
              Tu mowa o dość dużych dzieciach. Nikt ich na przyjęciu nie musi animować, ani pilnować, zeby rosół zjadły.
              • pffpffpff Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:20
                I powiedz mi… co te duże dzieci na tym weselu będą robić, jak już zjedzą rosół?…

Wesele to nie jest 2 godzinny obiad, tylko kilkugodzinna nasiadówka z tańcami do muzyki niekoniecznie w guście nastolatków.

Zejdź na ziemię. Ja wiem, że to wspaniała okazja na zaprezentowanie dalszej rodzinie sukcesu rodzicielskiego, ale na litość boską, nie wiem dla którego nastolatka może to stanowić rozrywkę i przyjemność.
                • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:23
                  Bosze będą się bawić, rozmawiac robic zdjecia, tańczyć poznawac kuzynów niewidIanych moze wcale do ten pory. Pośmieją się, zdziwią coś uznaj za obciach.
                  • pffpffpff Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:27
                    Tych kuzynów lat 10?
                    Bo odnosimy się do postu startowego.
                    Inaczej jest, jeśli wśród zaproszonych gości są inne nastolatki, z którymi nasze się znają i lubią. Wtedy jestem za. Mają swoje towarzystwo i jest szansa i okazja do zabawy również dla nich. Ale to nie ta sytuacja.
                    • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:32
                      Ale możesz być przeciw, nic to nie zmienia.
                  • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:34
                    15 i 18 latek będą się bawić z kuzynami <10 roku życia...Taaaaaaaaaaaaak już to widzę. Animacje im zorganizują, buzie będą malować.
                    • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:40
                      Nie byłaś nigdy na weselu?
                    • pyza-wedrowniczka Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 08:30
                      Obstawiam, na podstawie młodzieży w mojej rodzinie, że akurat kuzynów to będą mieć gdzieś i prędze zaczną zagadywać wujków (zwłaszcza takich, co im poleją). Mam nadzieję tylko, że nikt nie ma pomysłu sadzania 15-17 latków przy stołach dla dzieci, a nie dla dorosłych.
                  • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 23:02
                    Przecież ci kuzyni mają mniej niz 10 lat..
                    • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 23:03
                      Ci niezaproszeni?
                • kachaa17 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 07:47
                  Posiedzą, popatrzą, porozmawiają z kuzynami. Wezmą udział w zabawach, zjedzą tort. Ja w tym wieku z chęcią chodziłam na wesela.
                  • little_fish Re: Wesele bez dzieci 06.06.24, 18:57
                    W jakich zabawach? W animacjach dla dzieci poniżej 10 roku życia czy w oczepinach?
                • koronka2012 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 13:59
                  pffpffpff napisał:

> I powiedz mi… co te duże dzieci na tym weselu będą robić, jak już zjedzą rosół?
                  > …
                  >
                  Myśmy z bratem z nudów jarali szlugi w krzakach za budynkiem 😂
            • 3-mamuska Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:18
              pffpffpff napisał:

> Ja tam moje lubię bardzo, ale spędzam z nimi tyle czasu na codzień, że jeden wi
              > eczór bez nich bym przeżyła 😁

Zacznij spedzac wiecej czas sam na sam z mezem to na takie imprezy chetnie pojdziesz z dziecmi.
              Ale jak ktos ma czas dla dobie tylko od przypadku do przypadku ,to coz...
              • pffpffpff Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:20
                Taaak taaak 😁
              • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:27
                Ej no zdecyduj się. Jak wszedzie z dziecmi to wszędzie...a nie tylko na wesela. Co z ciebie za matka?
              • natalia.nat Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 16:52
                3-mamuska napisała:

> Zacznij spedzac wiecej czas sam na sam z mezem to na takie imprezy chetnie pojdziesz z dziecmi.

Przede wszystkim to to z kim się idzie na taką imprezę zależy od zaproszenia.
                I jeżeli zapraszają bez dzieci, to się idzie bez dzieci (albo wcale). A nie stawia się młodych pod ścianą i w niezręcznej sytuacji, bo "ja to przyjdę ale tylko z moim ogonem". Całonocna zabawa z alkoholem, to akurat średnie miejsce dla dzieci. A i młodzi mają tutaj decydujące zdanie i wypada to uszanować. Bo to ich impreza.

• hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:26
            Ja lubię. Ale nie wymagam aby wszyscy krecili się wokół nich. Pomysł aby jakąs para z rodziny robiła wesele, którego nie chce...bo mój bąbelek nie widział wesela jest chyba najdziwniejszym pomysłem jaki tu czytałam.
            • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:33
              Hanusina, kto robi wesele dla dzieci kuzynów? Co ty pierdaczysz???
              • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:34
                " Dziecko psiapsi nie było na weselu bo znajomi i rodzina owej psiapsi nie gustują w tak plebejskich rozrywkach. " A kto ma tak kuriozalne żale?
                • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:42
                  Ty? Nikt żalu jie ma. Nie bylo wesel, to nie była na weselu. Przestań dorabiać du.. uszu.
      • dzwoneczki.niebieskie Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:56
        przed laty mieliśmy podbną sytuacje.Żenił sie siostrzeniec męża.Relacja typu wszystkie świeta u nas i oni zawsze zaproszeni i obecni.Zostalismy zaproszeni na slub mąż i ja.Nasze dzieci nie.Reszta dzieci z rodziny oraz ich koleżenstwa została zaproszona.Nasze dzieci wówczas byly pełnoletnie.Jest to ich jedyny kuzyn z tej gałęzi rodziny.Zaproszone byly osoby dalekie niespokrewnione .Uznaliśmy z mężem ,ze nie będziemy uczestniczyc w slubie..Mąz stwierdził ,ze zalezy mu bardziej na relacji ze swoimi dziećmi ,ktore były zaskoczone takim obrotem sprawy .Do dzis nie wiem dlaczego tak sie zachowali.Faktem jest ,ze przestałam ich zapraszać na świeta i inne imprezy.Dla nich okazało się to bez znaczenia .Jakbyśmy nie istnieli.Zero tel zero kontaktu.
        • pffpffpff Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:07
          Takie pasywno agresywne zachowanie 🙄
        • marzec2022 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:10
          Wlasnie czuje dokladnie to samo co Twoj mąż. Wolę np wyjechac z moimi dziecmi niz zeby widzialy jak szykujemy sie na impreze, na ktorą chcialy isc, a nie zostaly zaproszone.
          • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:16
            Sorki nie idziecie i tyle. Wyjazd tego nie wynagrodzi.
          • imponderabilia20 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 16:51
            marzec2022 napisał(a):

> Wlasnie czuje dokladnie to samo co Twoj mąż. Wolę np wyjechac z moimi dziecmi n
            > iz zeby widzialy jak szykujemy sie na impreze, na ktorą chcialy isc, a nie zost
            > aly zaproszone.

Dzyzys, bombelki się zapłaczą, jak matka będzie się stroic na wesele🤦🤣🤣

Czy twoje dzieci mają jakieś własne życie, czy wszystko robicie razem? Bo ja w tym wieku to wolałam wyjść na podwórko, jechać na kolonie/obóz a nie rodzinne wyjścia/wyjazdy.
            • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 18:54
              Ty tak inni inaczej. Straszne, że jakieś natolatki chciały iść na wesele. W koszta parę młoda wpędzać.
      • 3-mamuska Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:16
        Twoje sa znudzine w niektorych rodzinach ludzie lubią sie bawić razem i to dzieci ,nastolatki czy babcie 70+ Kiedy oddzielnie to oddzielnie, a kiedy razem to razem a nie rosnie pokolenie dzikusow co nie wiedza jak i gdzie sie zachować.
        Kazdy na tyle ile da rade.
    • ritual2019 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:32
      Decyzja nalezy do ciebie, ale nie pytalabym o przyczyny niezaproszenia dzieci.
    • ekstereso Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:44
      Przyznam że jestem zaskoczona. Byłam i to nie raz zaproszona bez dzieci na wesele nawet w sytuacji, kiedy dzieci były bliżej z państwem młodym ( dzieci kuzynki np wiadomo że lepiej dogadywały się z nastolatkami niż ciotka). Byłam na weselu, widziałam inne dzieci czy młodzież, były to dzieciaki rodzeństwa rodziców, więc o stopień bliżej lub bardziej zaprzyjaźnione z państwem młodym i nawet mi się przykro nie zrobiło ( ale moje dzieci nie przepadaly że weselami, raczej cieszyły się z wolnej chaty). Za to wyliczanki talerzykowe- 😱 uczestnicząc w układaniu listy gości nie widziałam żeby ktoś to uwzględniał planując zaproszenie: gości traktujesz jak gości a nie osoby płacące za bilet. Ten przyniesie niemalo pieniędzy a tamten dobre wino- i to wszystko jest ok, nikt niczego nie oczekuje.zakładam że te talerzyki i liczenie to Internet niż real bardziej. A jeżeli nie, to rodzice dali ciała w procesie wychowania.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:47
      Nie poszłabym. To trochę tak, jakby Cię bez męża zaprosili, też byś się wahała czy iść sama?

Dla mnie wesele bez dzieci to totalne buractwo.
      • 4sycje Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 07:05
        > Dla mnie wesele bez dzieci to totalne buractwo.

😂
      • arabelax Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 12:49
        Ale to jedno dziecko ma 18 lat. do jakiego wieku powinna być zapraszna z nim? do 30? do 40?😃
      • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 19:38
        Zważywszy poziom dzisiejszych bombelków to bardzo rozsądna opcja
      • natalia.nat Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 17:00
        mamkotanagoracymdachu napisała:

> Dla mnie wesele bez dzieci to totalne buractwo.

Wiadomo.
        1. Całonocna impreza z alkoholem nie może odbywać się bez dzieci.
        2. O tym jak ma wyglądać impreza weselna, decydują goście, nie państwo młodzi.

Dla mnie buractwem w tej sytuacji jest coś zupełnie innego.

• heniek.8 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 21:51
      a czy dzieci w ogóle mają ochotę poznać dalszą rodzinę i zobaczyć tradycyjne wesele?
      czy wasz wyjazd na jedną noc w niczym im nie zaszkodzi a wręcz pomoże? smile
    • 3-mamuska Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:03
      Nie poszłabym.
      Napisałabym młodym dlaczego.
      Ja rozumiem wesele bez dzieci, ale taka wybiórczość mi się w rodzinie nie podoba.
      Ja dopłacałam pewnym młodym za swoje dzieci.
      Bo mojego brata dzieci byly zaproszone a moje nie. A z racji odległosci własnie nie widujemy rodziny.
      Poszły bawiły sie super o 21/22 pojechały z babcią do domu. Gdyby to bylo wesele bez dzieci ok ale nie tak.
      U innych ale to już u znajomych dzieci nie bylo wcale, byly za to na poprawinach w niedziele.
      • pffpffpff Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:11
        To teraz pomyślmy. Sala zapewne ma jakąś tam pojemność. Impreza pewnie trwała do 2 w nocy. Twoje dzieci o 21 się zawinęły. Z babcią.
        Zamiast zmywających się w momencie rozkręcania imprezy trzech “bo wypada, bo się obraża, niech zobaczą wesele” bachorów, państwo młodzi mogli zaprosić 3 inne osoby, które bawiłyby się do końca imprezy.

Oto dlaczego dzieci autorki wątku najprawdopodobniej nie zostały zaproszone.
        • sanyie5 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:24
          A te zaproszone dzieci ponizej 10 lat siedziałyby do 2 w nocy czy poszłyby same do domów?
          • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:29
            15 latka bawiłaby się zapewne wybornie w towarzystwie kuzynów <10 roku życia.
            • szeptucha.z.malucha Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 07:15
              Moje w tym wieku bawiły się wybornie na weselu brata ciotecznego. Poznały dalszą rodzinę albo sobie ją przypomniały. Bardzo dobrze wspominają ten ślub i wesele jako jedyne jakiego doświadczyły w ciągu życia. Wesele nie było "tradycyjne" w sensie przyśpiewek czy coś. Był kabaret, fajne występy przyjaciół, wystawy, ciekawe konkurencje dla gości. Ale para młoda miała bardzo pozytywny stosunek do dzieci i relacji rodzinnych. Zaproszonych było dwoje dzieci z niepełnosprawnością (autyzm i mpd) i nawet ich potrzeby zabezpieczone (kto by pomyślał) Ja to wesele też wspominam jako najfajniejsze ze wszystkich na jakich byłam.
          • imponderabilia20 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:32
            sanyie5 napisał(a):

> A te zaproszone dzieci ponizej 10 lat siedziałyby do 2 w nocy czy poszłyby same
            > do domów?

Zależy czy to edzieci czy takie zwyczajne 🤣🤣
          • pffpffpff Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:35
            Może jest animator? Może przewidziane noclegi? Może mają opiekunkę. Młodsze dzieci łatwiej ogarnąć i zabawić. Za młodsze płaci się mniej. Nastolatki traktowane są jako dorosłe osoby, gorzej znoszą zagadywanie wujka Staszka i cioci Haliny. Nie powiedzą wierszyka, nie będą szczęśliwe tylko na widok fontanny czekoladowej.
            • sanyie5 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:55
              Aaa.. te starsze nie zostały zaproszone z troski o ich samopoczucie na tejże imprezie, no jasne.
      • m_incubo Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 07:04
        Raczej nie koszty były powodem niezaproszenia twoich dzieci, skoro dla dzieci brata miejsce się znalazło i w kosztach się zmieściły.
        Masz syna z autyzmem, który zdaje się bywa agresywny i mało przewidywalny w niecodziennych sytuacjach, raczej to bym typowala jako powód.
        Wyskakując z propozycja zapłacenia za dzieci postawiłaś zapraszających pod ścianą i w bardzo niekomfortowej sytuacji.
        Co zresztą nie mieści mi się w głowie. Powód braku zaproszenia jest absolutnie nieistotny. Jedyną opcją jest zaproszenie przyjąć/odmówić, wszystko inne to buractwo pierwszej wody.
        • nick_z_desperacji2 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 16:22
          Żartujesz? Pchała dzieciaka z autyzmem na wesele?
          • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 19:45
            Była świadkiem "pchania" dziewczynki z autyzmem do samolotu (czarter), dziewczynka wyła i nie chciała wejść. W końcu weszła iiiii.... wyła przez cały lot przy akompaniamencie coraz mniej "kojącego" tembru głosu matki. Ale wczasy w .... zaliczone.
            • nick_z_desperacji2 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 20:14
              Inni uczestnicy to jedno, ale to okrutne wobec tego dziecka. Wesele to nie jest sytuacja, której się nie da uniknąć i dziecko musi sobie jakoś radzić.
              • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 20:23
                Toteż o tym napisałam. Ja zniosłam. Jak nie lubię rozwrzeszczanych bombelków, tak wrzaski tej dziewczynki zupełnie mi nie przeszkadzały. Przeszkadzało mi całkiem coś innego
      • natalia.nat Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 17:09
        3-mamuska napisała:

> Nie poszłabym. ...

I masz do tego prawo.
        Cała reszta twojego wywodu jest niepotrzebna, niegrzeczna i zwyczajnie nie na miejscu. Nie jest to twoja impreza, nie ty ją organizujesz, nie ty ponosisz jej koszty, i nie musisz też rozumieć "wybiórczości".
        I jak najbardziej może być to wesele z dziećmi < 10, bo za takie jest inna stawka, ale np. nie z nastolatkami, za które płaci się jak za osobę dorosłą, a i często takie starsze wypada zaprosić już z osoba towarzyszącą.
        • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 18:56
          No z tymi kosztami to różnie. Młodzi tez ich nie muszą ponosić.
    • ichi51e Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:09
      Już widzę jak te nastolatki marzą o weselu… 🤣🙄😳
      • pffpffpff Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:12
        To sa dzieci EMAMY. One noszą sandały, jedzą jarmuż i jagielnik, dostają się na Sorbone, są olimpijczykami w każdej dziedzinie.
        • hanusinamama [...] 03.06.24, 22:28
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:37
            Wariatek?
          • ichi51e Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:38
            Ja mam rozwiązanie! Warto kodajce i jej mężowi nie zależy dzieciom zależy - niech pójdą zamiast nich!
            • pffpffpff Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:40
              Niech się wymienią, jak się dzieciom znudzi wink
            • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:49
              Super pomysł!!!
      • majenkirr Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 00:54
        ichi51e napisała:
        > Już widzę jak te nastolatki marzą o weselu
        … 🤣🙄😳

Dużo bardziej lubiłam wesela będąc nastolatką niż teraz. Ubrać się, potańczyć, może kogoś poznać😉 - takie to złe?

Na miejscu Autorki bym nie poszła. Zresztą miałam podobną sytuację - siostrzenica męża zaprosiła nas bez dzieci. Nie pojechaliśmy, forum wtedy orzekło, że się czepiam.
        • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 16:31
          Nastolatek kogoś ma tam poznać?
          • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 17:53
            Nie ma, a może.
        • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 19:57
          Czepiasz? Nie! Foszysz? Na bank!
    • moni_485 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:21
      Jakby nie zapraszali żadnych dzieci to bym poszła, jeśli nie zaprosili tylko twoich to nie. I stopień pokrewieństwa nie miałby tu nic do rzeczy.
      • yadaxad Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:26
        To już "dzieci" z posiłkiem dla dorosłych.
        • moni_485 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:46
          yadaxad napisał(a):

> To już "dzieci" z posiłkiem dla dorosłych.

To co z tego? Serio nie znajdą kilkaset złotych więcej?
          • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 23:10
            A dlaczego uważasz, że możesz rozporządzać portfelem innych osób…?
            • moni_485 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 07:32
              memphis90 napisała:

> A dlaczego uważasz, że możesz rozporządzać portfelem innych osób…?
              >

A dlaczego nie mogę? Bo ty mi nie pozwolisz?
              • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 14:09
                Zasadniczo to polskie prawo zabrania samozwańczym dysponowaniem mieniem obcych osób… 🤔
              • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 20:01
                Czy siostra Ratched jest na pokładzie?
                • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 14:32
                  Ale teraz chyba o sobie piszesz, przecież to Ty chcesz innym w portfel zaglądać i zarządzać jego zawartością…?
                  • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 05.06.24, 19:25
                    Nie sądzę, krytykuje tylko traktowanie zbiórkowych puszek jak kosze do wrzucania śmieciowych nominałów* Zaiste, duże pole do zarządzania filantropijnymi portfelami. Czyżbyś też była z frakcji ciułających przez cały rok drobniaki, żeby dumna i łagodnie uśmiechnięta wrzucić je szerokim gestem do puszki wolontariusza? Jeśli jednak sądzisz, że piszę o sobie, to pokornie się z tobą zgadzam, nie mam wyjścia, moja wrodzona uległość wobec autorytetów zobowiązuje.

* śmieciowe nominały - 1 grosz; 2 grosze, 5 groszy, 10 groszy, w których miejsce nie można, no po prostu nie da się użyć innych.
    • cranberries1983 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:29
      a jak oceniasz relacje z kuzynką?
      może po prostu uznała, żę nie ma co się rozpezdzac, bo nie ma więzi?
    • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 22:52
      >Chcielismy przede wszystkim zeby nasze >dzeicaki spotkaly sie z resztą rodziny,
      Przecież żaden problem, żeby rodzinę zaprosić do siebie ze wszystkimi dziećmi, dziadkami, pociotkami itd

>Żeby zobaczyly jak wyglada tradycyjne wesele
      Tzn jakie? Góralskie na przykład? Wszyscy w serdakach i zapaskach?

>ostatnje w rodzinie bylo 12 lat temu i byly za >male, zeby cos zapamietać.
      A, czyli były, widziały, ale zrobiło to na nich tak nijakie wrażenie, że zapomniały?

Do sedna - kuzynka organizuje swoje wesele. Nie spotkanie integracyjne dla waszych dzieci, żeby mogły spotkać się z dalekim kuzynostwem ani nie edukacyjny pokaz etnograficzny pt „tradycje narodu polskiego”. Zaprasza wg swoich możliwości - finansowych, lokalowych i organizacyjnych. Trzeba to uszanować.
      • hanusinamama Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 23:10
        Nie, nie, nie...trzeba dzwonić i dopytywać czemu potomstwo nie zostało zaproszone. A następnie powiedzieć, ze się za to potomstwo zapłaci (za talerzyk) i wbija się na krzywy ryj na cudze wesele.
        Byłam na 3 weselach bez dzieci ( jak juz te dzieci miałam) i chyba wypada zadzwonić i zapytać czemu wtedy (lata temu) moje dzieci nie zostały zaproszone. Nie znałam tego zwyczaju...
        • gryzelda71 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 23:15
          Ależ.cie nosi w temacie cudzych wesel.
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 23:13
        W samo sedno, najbardziej bawi ten foch - bombelkow nie zaprosili to nie ide, chociaz do tej pory wszystko bylo ok. Ja im pokaze - małostkowość i
        Wredota, a młoda para się pewnie ucieszy, że za wesele mniej zapłacą i nikt po nieobecnych płakać nie będzie 😀
      • 4sycje Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 07:06
        > Do sedna - kuzynka organizuje swoje wesele. Nie spotkanie integracyjne dla wasz
        > ych dzieci, żeby mogły spotkać się z dalekim kuzynostwem ani nie edukacyjny pok
        > az etnograficzny pt „tradycje narodu polskiego”. Zaprasza wg swoich możliwości
        > - finansowych, lokalowych i organizacyjnych. Trzeba to uszanować.

Głos rozsądku.
        Ale typowa madka nie przeżyje, jeśli nie wszędzie może iść z bombelkiem. Jak widać obojętnie czy bombelek ma rok, czy 18 lat.
        • heniek.8 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 07:21
          4sycje napisała:

> Ale typowa madka nie przeżyje, jeśli nie wszędzie może iść z bombelkiem. Jak wi
          > dać obojętnie czy bombelek ma rok, czy 18 lat.

i jeszcze prowokacyjnie na tym weselu wyjmie pierś i zacznie karmić 18-latka, a potem z oburzeniem opisze jaki tam ciemnogród, bo jej ktoś zwrócił uwagę żeby gdzieś w bardziej dyskretnym miejscu
    • bluea.nna1 Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 23:05
      Masz rację
    • kafana Re: Wesele bez dzieci 03.06.24, 23:51
      Ja bym powiedziała ze niestety nie dam rady ale chłopaków chętnie wyślę w delegacje i podjade po nich koło polnocy :p
      • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 06:25
        W mojej rodzinie by to totalnie przeszło… Tzn normą jest casting pt „słuchacie, możemy zaprosić 2 osoby, zdecydujcie kto ma ochotę być reprezentantem rodziny”.
        • moni_485 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 07:43
          memphis90 napisała:

> W mojej rodzinie by to totalnie przeszło… Tzn normą jest casting pt „słuchacie,
          > możemy zaprosić 2 osoby, zdecydujcie kto ma ochotę być reprezentantem rodziny
          > ”.
          >

I co losujecie kto idzie? Z takim buractwem i to w całej rodzinie to chyba mało kto się spotkał.
          • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 14:12
            Nie, rozmawiamy ze sobą i kto ma ochotę ten idzie. Może straszliwe buractwo, ale jakoś od kilku dekad nie ma kłótni, fochów ani śmiertelnej obrazy na 3 pokolenia naprzód. 🤷‍♀️
            • mizantropka_20 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 20:11
              Świetne rozwiązanie, Jak widziałam minę mojego bratanka na moich ostatnich urodzinach, to miałam ochotę przepraszać go co 5-ć minut za zaproszenie. Chłopak robił co mógł, ale mnie nie oszuka - doznania organoleptyczne
        • vivi86 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 07:48
          Omg 😮 a rozwiązanie jest proste. Jaksie pomija jakiś stopień pokrewieństwa to w całości i robi mniejsze wesele. Albo po prostu obiad.
          • memphis90 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 14:14
            No to właśnie robią mniejsze. A my jesteśmy rodziną nieco dalszą, jeśli chodzi o stopień pokrewieństwa, za to niejako bliższą, jeśli chodzi o więzi.
        • gulcia77 Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 12:58
          W mojej też. 🤣 (Wiem - buractwo). Tym sposobem wylądowalam z xhłopem na weselu córki mojej kuzynki, którą ostatnio widziałam, jak chodziła do przedszkola, a moi rodzice reprezentowali rodzinę u mojej, innej, bardzo bliskiej kuzynki, oni mogli, ja miałam chłopa po poważnej operacji. Dla mnie to takie zwykłe zachowanie. No i zdarzało się, że zaproszenie dostawali tylko rodzice, albo tylko młodzież. Nigdy focha nie było.
    • arthwen Re: Wesele bez dzieci 04.06.24, 00:16
      Czy innych dzieci w rodzinie - starszych niż 10 lat - też nie zaprosili?
      Bo może po prostu zaprosili rodziców z małymi dziećmi, takimi, których nie można samych w domu zostawić, a z babcią/dziadkiem, ciocią czy wujkiem też nie, bo ci również idą na wesele?
      No i w sumie nie bardzo wyobrażam sobie nastolatki w tym wieku, które tak strasznie chętnie chcą iść na wesele...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka