Dodaj do ulubionych

Wczesne zaręczyny

24.06.24, 09:47
Jest sobie para 19 latków. Młodzież się zaręczyła, ślub planują w perspektywie 2-3 lat.
Co ematka na to?
(ja się nie wypowiadam, bo ślub brałam w wieku 21 lat i w tym roku mija nam 21 lat stażu małżeńskiego 🙂)
Obserwuj wątek
    • czarna_kita Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 10:17
      Też brałam ślub w wieku 21 lat, z wielkiej miłości. Jesteśmy 22 lata po ślubie.
      Mój syn ma teraz 20 lat i jakoś sobie nie wyobrażam żeby chcial się żenić... nawet nie ma stałej dziewczyny.
    • szarmszejk123 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 10:26
      Nic, rozwody są dla ludzi :p
      ( Ja też pierwszy ślub w wieku 21 lat, ale inaczej niż poprzedniczki- stażu z tego było tylko 3 lata i rozwód:p)
    • alpepe Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 10:27
      Nie rozumiem koncepcji zaręczyn w Polsce w 21.w.
      • lella_two Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 14:53
        Ja też nie pojmuję fenomenu.
        Może dziewiętnastolatki widzą to inaczej 😎
    • gryzelda71 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 10:28
      Zaręczyny to nie ślub. Nie histeryzuje.
      • anilorak174 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 10:30
        A przy ślubie w wieku 21-22 lata byś histeryzowala?
        • gryzelda71 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 10:32
          Tak. Uprowadzilabym moje dziecka i zakula w dyby.
      • kubek0802 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 10:31
        Zaręczyny uważam za pewien ceremoniał rozpoczynający formalną organizację slubu, więc z mego punktu widzenia beż sensu, ale oni pewnie uważają inaczej.
    • kamin Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 10:30
      Takie zaręczyny, to jak "ślub kolonijny". Dzieciaki się bawią w dorosłych.
      • cranberries1983 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 18:12
        po części tak, dopiero pojawienie się bąbelka sprawi, żę ten związek się scementuje, ze hoho
    • grruu2.0 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 10:31
      Nic, zaręczona byłam trzy razy, ślub wzięłam jeden - to nie ma skutków prawnych wink A jak będą chcieli po tych trzech latach ślubu to życzę szczęścia i tyle
    • misiamama Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 10:33
      A to ta sama para co to już parę miesięcy temu była bohaterami wątku na ematce? konsekwentni są, życzę im sukcesu.
      • anilorak174 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 10:34
        Chyba nie kojarzę wątku
    • ikonieckropka Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 11:02
      Nic. Co w tym złego?
      • anilorak174 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 11:29
        Moim zdaniem nic, ale rodzina świruje
        • ikonieckropka Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 11:41
          Ale dlaczego? Zaręczyny to jeszcze nie ślub. Często ludzie zaręczają się nawet nie po to, żeby szybko zrealizować plan ślubu, ale żeby sobie i innym pokazać, że nie są zwykłym związkiem, zwykłym chłopakiem czy dziewczyną, to już cos więcej.
        • turbinkamalinka Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 14:10
          A czemu świrują. Zaręczyny są tylko symbolicznym gestem który nie ma na nic wpływu (skutki prawne). Przez 2-3 lata wiele się może wydarzyć między nimi. Pobiorą się albo i nie, może dojrzeją i stwierdzą że nie chcą ślubu, może odwleką w czasie, może się rozstaną.
          Chyba chciałabym tylko znać ich plan na utrzymanie się, gdzie będą mieszkać po ślubie, tak ogólnie plan na wspólną przyszłość.
          • anilorak174 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 14:36
            Bo za wcześnie, bo na pewno im się odmieni, bo zaraz dziecko będzie i studiów nie skończą, bo...
            I tak można mnożyć.
            Ja tam też bym obserwowała i nie właziła z kazaniami.
            • turbinkamalinka Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 14:52
              Naiwnością jest myślenie że młodzi ze sobą nie sypiają a jeśli nic się nie zmieniło to dzieci się biorą właśnie z tego a nie od włożenia pierścinka zaręczynowego na palec. Oczywiście jest taka możliwość że młodzi chcą zaczekać do ślubu ale ja osobiście w to nie wierzę.
              • waleria_bb Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 14:58
                Po co od razu bać się, że będzie z tego dziecko. Bałabym się o 100 innych rzeczy, że związek będzie toksyczny, że spaprają sobie młodość przez ciągnięcie tego na siłę i z przyzwyczajenia, że młoda dziewczyna zamieni się w żonkę i zaniedba swoją edukację i rozwój zawodowy. No mnóstwo spraw by mnie martwiło, ale nie ciąża w czasach, gdy młodzi ludzie serio wzdrygają się na myśl o dzieciach.
                • turbinkamalinka Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 15:07
                  Jak będą nieostrożni to w dziewczyna w ciążę zajdzie lada chwila. Zaręczyny nie mają w tym wypadku znaczenia. Dla mnie osobiście jest to tylko gest w dodatku nie mający wpływu na otoczenie a dla zainteresowanych co najwyżej pewna deklaracja że chcą być razem. A samo odwleczenie ślubu o te 2-3 lata dość rozsądne. Dla mnie może osobiście trochę za wcześnie na ślub ale to już nie do mnie należy decyzja więc się nie wtrącam
    • majaa Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 11:09
      Życzę, żeby im się udało wytrwać, bo 2-3 lata w tym wieku to dość odległa perspektywa jednak.
    • makurokurosek Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 11:36
      Byłabym przeciwna i starałabym się przekonać młodzież do zmiany planów.
      • anilorak174 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 12:04
        A napiszesz dlaczego?
        • makurokurosek Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 17:12
          Ponieważ jest się za młodym i za mało doświadczonym by podejmować tak poważne decyzje.
          To są jeszcze dzieciaki na końcówce wieku nastoletniego o dorosłości jeszcze nie mające pojęcia.
      • ginger.ale Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 15:23
        makurokurosek napisała:

> Byłabym przeciwna i starałabym się przekonać młodzież do zmiany planów.

Życie być może samo zweryfikuje plany. Trzy lata w tym wieku to dużo czasu.
    • sabek81 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 11:48
      Nic, albo im minie albo nie, jedynie zainteresowałoby by mnie czy sa, będą w niedalekiej perspektywie samodzielni.
    • princy-mincy Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 11:55
      W tym wieku to na haslo zareczyny bylo mi goraco z powodu paniki. Jak to tak sie deklarowac juz na zawsze w tak mlodym wieku?
    • mayaalex Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 13:47
      Jesli sa tego pewni, to raczej nic na to - sa pelnoletni. Jesli sa jakies znaki alarmowe (uzaleznienia, partner kontrolujacy/przemocowy/z problemami psychicznymi) to staram sie delikatnie dac do zrozumienia, ze slub to moze nie jest najlepsza opcja (a rozmnazanie juz zupelnie nie), wspieram, oferuje wszelka pomoc w razie problemow/zmiany decyzji - ale to niezaleznie od wieku.
    • abecadlowa1 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 14:01
      Ja w tym wieku byłam niedojrzałą siksą. Zdawałam maturę i nie mogłam się zdecydować na kierunek studiów - wszystkie wydawały mi się ciekawe. Tak samo jak faceci 😅
    • majenkirr Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 14:03
      anilorak174 napisała:
      > Jest sobie para 19 latków. Młodzież się zaręczyła, ślub planują w perspektywie 2-3 lat.
      > Co ematka na to?

To chyba zależy od tego czy przyszła synowa/zięć przypadli mi do gustu?😉
    • escott Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 14:11
      No i pięknie, kochają się, chcą być razem, chcą to przypieczętować. Owszem, możliwe, że jeszcze dojrzewają, że ich drogi się rozejdą itp itd. Ale wpychanie się w to z kazaniami, jak to są na pewno niedojrzali do poważnych związków i zobowiązań uważałabym za chamstwo. Jak się drogi rozejdą, to się rozejdą. Nie wiem, skąd w ludziach ta potrzeba, żeby traktować protekcjonalnie młodych ludzi, to jest strasznie nieprzyjemne, te wszystkie teksty o tym, że "jeszcze ci się zmieni", "jeszcze coś tam". Wszyscy zawsze mądrzejsi i lepiej znają młodych od ich samych, bo snują wizję o tym, co będzie za 15 lat. A dajcie ludziom być dorosłymi. Jak byłam w wieku 21 lat to nabożnie słuchałam tych pierdów na różne tematy i zawsze ze stratą dla mnie.
    • la_mujer75 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 14:16
      Zaręczyny to nie ślub. Nie histeryzowałabym.
    • straszliwywypadek Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 14:33
      anilorak174 napisała:
      > Jest sobie para 19 latków. Młodzież się zaręczyła, ślub planują w perspektywie
      > 2-3 lat.

Jaka perspektywa 2-3 lat?
      Teraz młodych mężczyzn nie biorą na siłę do wojska, więc ślub powinien być zaraz po zaręczynach.
      W końcu dorosłe są obie strony.
      • kamin Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 14:41
        No właśnie. Albo chcą ślubu i go biorą w najbliższym możliwym terminie, albo czują, że jeszcze za wcześnie i po prostu sobie razem mieszkają. Zaręczyny i czekanie 3 lata to ni pies ni wydra.
        • angazetka Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 14:49
          Jeśli ślub z weselem, to najbliższy możliwy termin często jest za dwa lata.
    • wena-suela Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 14:43
      A co ma ematka do tego. Dorośli są. Zaręczyny i ślub to nie moja bajka. Mam partnera od ponad 30 lat i to jest związek, który mi służy. Ale nie zamierzamy niczego narzucać dorosłym już dzieciom.
    • bi_scotti Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 15:22
      anilorak174 napisała:

> ślub planują w perspektywie 2-3 lat.

Wokol mnie wiekszosc couples ma co najmniej roczne zareczyny (choc nie znam nikogo w ostatnich latach kto by sie decydowal na slub przed 30tka) z tzw. praktycznych przyczyn: organization, organization, organization ... Rezerwacja venue, kupno przyodziewkow, zamowienie jedzenia etc. etc. etc. Trzeba czasu, wlasnie podobno ten minimum rok, zeby sie wszystko wydarzylo zgodnie z marzeniami wink Nawet destination weddings planowane sa z co najmniej kilkumiesiecznym/rocznym wyprzedzeniem, no bo wtedy z kolei goscie musza porezerwowac vacations, trzeba sie zgrac z lotami etc. Tak wiec more-or-less formal engagements maja miejsce czasem i na rok-dwa przed planowana data slubu. Chyba wszystkie pary przez ten czas i tak zyja razem wiec chodzi wylacznie o sensible przygotowanie imprezy & rozlozenie wydatkow. My wlasnie dostalismy zaproszenie na slub na pewnej Greek island jesienia 2026 roku surprised Crazy? A moze po prostu rozsadnie wink Cheers.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 15:27
      Znam jeden podobny przypadek (przy czym pan młody był trochę starszy). Małżeństwo bardzo szybko się skończyło. Nie wiem, czy 2 lata przetrwało.

A teraz znajoma para się zaręczyła, dziewczyna 22 lata. Nikt nie lamentuje, nikt się nie dziwi. Z narzeczonym są już długo razem. Ślub zaplanowany akurat jak ona skończy studia. Narzeczony już po studiach, pracuje. W sumie to nie wiem na co mieliby czekać, jeśli chcą zalegalizować związek.
      • cranberries1983 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 18:10
        moi znajomi z klasy wytrwali tak 20 l, i juz po wzsystkim
    • jkl13 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 17:05
      Jakoś nie widzę możliwości, co miałabym zrobić, gdyby mój 19-letni syn powiedział, że zaręczył się ze swoją 19-letnia dziewczyną? Zabronić? Odesłać go do pokoju? Wystawić walizki?
      Chyba poza gratulacjami nie zostaje nic innego, mimo że nie jestem zwolennikiem kilkuletnich zaręczyn.
      • babcia47 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 17:27
        U mnie bylo lepiej.. zareczyn nie było tylko razem zamieszkali w tym wieku, poznałam się rok wcześniej. I tak sobie mieszkali studiując przez 4 lata, wzięli slub a gdy synowa pisqla juz prace zdecydowali się na wnuka. Syn na 3im roku zalozyl firmę i przeszedł na indywidualny tok. Zarabial tyle ze stać ich bylo na to... i jeszcze dostawal stypendium za wyniki w nauce, na waciki dla synowej
        • pani.asma Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 17:39
          Po co młodym ludziom zabawa w dorosłych i szere życie ?
          • babcia47 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 17:58
            A kto powiedział że szare? Robili razem to co by robili osobno chyba ze dla ciebie ideałem jest gdy mlodziez skacze z łóżka do łóżka a potem szok bo potomstwo z przypadkowym partnerem. Nawiasem mówiąc nie byly dla siebie pierwszymi partnerami a przynajmniej czuli się za siebie odpowiedzialni. Ja wzięłam slub majac 21 lat, maz 23. Ja juz pracowalam, maz kończył studia ale mial wysokie stypendium fundowane i gwarancje zatrudnienia w duzej sp. Syna urodziłam rok później a po kolejnych 2 latach następnego. Gdy starszy szedł do podstawówki wprowadziliśmy się do własnego domu. My zdążyliśmy się wyszaleć zanim się pobraliśmy... i gdy dzieci poszły na studia, mialam tyle lat co niektore ematki rodząc pierwsze dziecko
    • pani.asma Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 17:16
      Zagoniła bym na studia
    • cranberries1983 Re: Wczesne zaręczyny 24.06.24, 18:08
      niech się na początek ogarną życiowo, jakaś edukacja i praca
      żeby potem czar nie prysnął za szybko, a przeszkód jest bez liku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka