Dodaj do ulubionych

Włosy - ratunku

05.07.24, 17:16
Droga redakcjo, pomocy....
Zeszłe jesieni naszło mnie na zrobienie się bardziej blodni niż byłam do tej pory. Wybrałam się dwa razy do mega drogiego salonu wyspecjalizowanego w farbowaniu na blond.
Owszem, efekt był fajny, ale jednak cena 650 zł za wizytę jest dla mnie psychologicznie nie do przejścia - nie chcę tyle płacić za farbowanie włosów i już.
Zatem wróciłam do dotychasowego fryzjera, który farbuje mi (chyba) podobnymi farbami jak wcześniej, czyli koło ciemnego blondu, farba nr 7 lub 8 (nie znam dokładnego symbolu).

Cała ta operacja sprawiła, że mam włosy jak siano...
Są zniszczone (od paru miesięcy) i mają skłonność do przetłuszczania się (od zawsze).
Nie mam najbledszego pomysłu czym poprawić ich wygląd.
Woda lamelarna - daje fajny dotyk podczas mycia, ale po wysuszeniu włosów - nie ma żadnego efektu.
Jakikolwiek olejek na końcówki włosów kończy się fatalnym uklepaniem i natychmiastowym przetłuszczeniem.
Używam szamponu nawilżającego i takiej samej odżywki.
Co robić?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Włosy - ratunku 05.07.24, 17:25
      Co robić... no cóż, pokazać na początek to może coś doradzimy :p
      • swinka-morska Re: Włosy - ratunku 05.07.24, 18:16
        Tak to wygląda wysuszone w pośpiechu suszarką, bez żadnej stylizacji
        • szarmszejk123 Re: Włosy - ratunku 05.07.24, 18:21
          Ojoj, spalone sad
          Od siebie mogę polecić to, ale tu to tylko czas tak na prawdę pomoże
          www.bol.com/nl/nl/p/shea-moisture-jamaican-black-oil-restore-mask-354-ml/9300000111608837/?Referrer=ADVNLGOO002050-S--9300000111608837&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI6aGqiaeQhwMVEaeDBx1gbAprEAQYAyABEgI-t_D_BwE
    • pade Re: Włosy - ratunku 05.07.24, 17:28
      dawno dawno temu, kiedy uparłam się mieć kręcone włosy, poszłam do fryzjera zrobić trwałą
      nie wyszła, nie było skrętu więc poszłam z reklamacją, pani ponowiła proces...
      efekt- spalone siano
      kupiłam wtedy odżywkę do włosów, która miała w opisie info, że jest również dla osób po chemioterapii, henna treatment czy jakoś tak, ale nie wax
      po m/w dwóch miesiącach miałam całkiem zdrowe włosy, tylko niestety rudawebig_grin
      • pade Re: Włosy - ratunku 05.07.24, 17:32
        źle napisałam, nie pilomax
      • pffpffpff Re: Włosy - ratunku 05.07.24, 18:17
        Bio Wax? Ratowałam tym kiedyś włosy.
        Aż faktycznie sobie kupię.
        • pade Re: Włosy - ratunku 05.07.24, 23:37
          allegro.pl/oferta/odzywka-wax-henna-do-wlosow-natural-oryginal-15791168699?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting&srsltid=AfmBOoon-ea6csuX6s8g8V4ARaGqT7ajT0n2sFQ2vukmCQCguHGjzHl2BDA
          jakoś tak to wyglądało
          • bananananas Re: Włosy - ratunku 06.07.24, 10:22
            pade napisała:

> jakoś tak to wyglądało
            >

Po brexicie wygląda inaczej, ale nazwa ta sama i zawartość.
            W latach osiemdziesiątych moja mama dostawała tą odżywkę od kogoś, komu córka przysyłała ze Stanów. Ma te minimum 40 lat na rynku, a w tym czasie powstało i przeminęło z wiatrem miliony produktów do włosów.
            To jest również sposób na przetłuszczanie, bo przy systematycznym używaniu zmniejsza radykalnie produkcję sebum (choć na początku włosy szybciej się przetłuszczają, trzeba kilka razy z rzędu zastosować)
      • bei Re: Włosy - ratunku 05.07.24, 18:24
        Ta henna istnieje też w wersji do jasnych włosów.
    • b-b1 Re: Włosy - ratunku 05.07.24, 17:55
      Kup maskę humektantową, emolientową i proteinową, na końcówki olejek- może być z silikonami. I powoli metodą OMO.
      Raz w tygodniu proteiny przed myciem na 3/4 albo połowę długości, pozostałe mycia humektanty, po umyciu zawsze maska emolientowa. Jeśli po proteinach włosy są sztywne, to raz na dwa tygodnie przed myciem.
      Peeling do skóry głowy raz w tygodniu, możesz spróbować cerkogel niebieski przed myciem głowy- nawilży, może uspokoi przetłuszczanie.
    • bbcode Re: Włosy - ratunku 05.07.24, 18:15
      Idź na rekonstrukcję łodygi jojco.
      Ale domową pielęgnację i tak musisz odrobić: szampon dobierz do skóry głowy, jeśli się przetłuszcza to seboregulujący, po poprawie na zmianę z nawilżającym, myj głowę 2 razy, 2gą pianę zostaw na 5 min, raz w tyg peeling skóry głowy bez drobinek typu sól cukier czy pestki (te dobre to htc, ekspert kosmetyczny, aromase, bosko, veoli), potem mycie. Włosów nie szorujesz, myjesz skórę a włosy myją się pianą. Szampon rozpieniasz przed myciem. Nawilżać skórę głowy możesz trychohydratorem z bosko cosmetics, nie obciąza a unosi włosy u nasady.
      Siano na włosach może się pojawiać, bo używasz ciągle nawilżenia w odżywce. Jeśli nie ogarniasz całego peh to kup dobrą odżywkę. Na łodygę odżywka np hairmax, z BSów np k18, htc foka. Końcówki podciąć, żeby zniszczenia nie szły w górę.
      Głowę susz po myciu, żeby nie pogłębiać zniszczeń (mokry włos jest bardziej rozciągliwy, łatwiej uszkodzić). Stosuj termoochronę np caviar, kerastese albo taniutkie crazy hairs.
      • princesswhitewolf Re: Włosy - ratunku 06.07.24, 10:47
        Musialaby miec zestaw do rekonstrukcji w domu bo to dziala ale tylko do nastepnego mycia.
        • princesswhitewolf Re: Włosy - ratunku 06.07.24, 10:50
          A i ja tak uczynilam Kupilam ich zestaw prze znajoma fryzjerkę. Ale i tak nie mozna tego stosowac za czesto bo ten szampon w K Pack to paskudnie otwiera te luski i mimo ze potem sie je wypelnia i seal to i tak nie jest to lagodny proces
    • klaramara33 Re: Włosy - ratunku 05.07.24, 20:52
      Dr Płeć kuracja po czym henna jeśli lubisz rudy to na pewno ci wzmocni włosy tylko trzeba 24h po hennoeaniu nawilżyć. A jeśli rudy nie to może karmelowy blond tak więc polecam Sattvia karmelowy blond , zasada nawilżania jest ta sama. Zioła pomogą na bank i warto wcześniej tą kurację dr płlex .
      • klaramara33 Re: Włosy - ratunku 05.07.24, 20:53
        Dr Plex czy inny plex, teraz sporo tego.
    • mikams75 Re: Włosy - ratunku 05.07.24, 21:07
      metode omo testowalas? nakladasz odzywke przed myciem ale nie na skore, nastepnie myjesz szamponem, glownie skore glowy, nakladasz jakas maske na wlosy, tak od polowy dlogosci, nie na skore. Splukujesz, nakladasz cos odzywczego na koncowki, od siebie polece aktywator lokow cantu - lokow ci nie zrobi ale on dobrze odzywia tez wlosy proste i suche.
      • kurt.wallander Re: Włosy - ratunku 06.07.24, 01:04
        Aktywator loków Cantu jest mocno proteinowy, z jej włosów jest duża szansa, że zrobi jeszcze gorsze siano.

Ja postawiłabym na olejowanie, a odżywki głównie emolientowe.
        • mikams75 Re: Włosy - ratunku 06.07.24, 09:51
          ja mam wlosy ze sklonnoscia do siana i mi sluzy, kilka osob w moim otoczeniu tez ich uzywa i wszyscy zadowoleni.
    • sanyie5 Re: Włosy - ratunku 06.07.24, 10:05
      Mi tak doraźnie pomaga szampon plus odzywka Tigi z serii bed head. Poziom 3 (czerwony) lub poziom 2 (niebieski). Wlosy zawsze wygladzone chocbym nie wiem jakie miala siano.
      I jeszcze maska Sleek Line - trzymam 40 min na wlosach, zawsze pomaga.
      Olejków na sianowate koncowki nie uzywam, bo u mnie potęgują sianowatość.
    • princesswhitewolf Re: Włosy - ratunku 06.07.24, 10:44
      Olejowac Pani. Lazic z tym olejem na glowie calymi godzinami.

Mnie zalatwil kiedys fryzjer farba rzekomo bez amoniaku. W ciazy bylam wiec chcialam by bylo zdrowiej. Raz ze za jasno bylo dwa zmiszczyl mi wlosy.
      2 lata sie meczylam potem zanum doszlam do swojego koloru i do przywootego stanu Olejowanie pomoglo

Najlepiej farbować w tym samym tonie jaki masz naturalnie wlosy. A rozjasnic tylko paroma pasemkami wokol twarzy. Wtedy sa najwieksze szanse ze sie nie zniszcza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka