10.07.24, 23:16
Dwa tygodnie temu nagle (w sumie to wtedy, jak rzuciłam się na pielenie ogródka) zaczęło mnie boleć kolano. Ból spory z bocznej strony kolana, smarowanie, duzo odpoczynku. W sumie to bolało mnie coraz mniej ale byłam umówiona do ortopedy. No i po usg zrozumiałam, ze to przeciążeniowe uszkodzenie łąkotki. I nie dopytałam, czy powinnam mieć na to zabiegi fizjo? Zapisane mam piascledine i coxitex. I jeszcze, czy dobrze rozumiem, ze gdybym ćwiczyła, czy nawet więcej ruszała się, problemu by nie było. Ostatnie pół roku tylko siedzę i jeżdżę....
Obserwuj wątek
    • nick_z_desperacji2 Re: Kolana... 10.07.24, 23:32
      Znajdź fizjoterapeutę z dobrymi opiniami, umów się z nim i weź ze sobą wyniki i opisy badań obrazowych. Dobry fizjo na tej podstawie dobierze rehabilitację lepiej niż ortopeda.
      • hrasier_2 Re: Kolana... 11.07.24, 07:06
        Dicloberl retard. Niech Ci przepisze jak pójdziesz do ortopedy. I więcej opakowań. Przyda się na bóle. Zawsze jak jest stan zapalny to pomoże.
        • mysiulek08 Re: Kolana... 11.07.24, 07:20
          🤦‍♀️
        • anka_one_and_only Re: Kolana... 29.07.24, 17:13
          Sam jestes retard.
      • ichi51e Re: Kolana... 11.07.24, 11:16
        To samo polecam.
        • mysiulek08 Re: Kolana... 11.07.24, 14:51
          aceklofenak jest bezpieczniejszy i ma lepsze dzialanie

www.termedia.pl/Aceklofenak-inny-niz-wszystkie-lek-przeciwzapalny-bezposrednio-chroniacy-stawy,98,30717,1,0.html
          • sza.aliczek Re: Kolana... 11.07.24, 16:28
            mysiulek08 napisała:

> aceklofenak jest bezpieczniejszy i ma lepsze dzialanie
            >
            > www.termedia.pl/Aceklofenak-inny-niz-wszystkie-lek-przeciwzapalny-bezposrednio-chroniacy-stawy,98,30717,1,0.html
            >
            >
            ----------------
            Aceklofenak jest np. w biofenacu. Łykałam długo, od marca do grudnia 2x dziennie. Bałam się o żołądek, ale jest ok, nie odczuwam żadnych zmian.
    • mysiulek08 Re: Kolana... 11.07.24, 01:05
      coz, moj przystojniak od kolana by powiedzial, jak zwykle zreszta, - dieta i ruch- cwiczyc, cwiczyc cwiczyc

i coz, przyznaje mu racje, po dwoch latach wylaczenia ruchowego, widze jaka jest ogromna roznica, a ruszac jakos wybitnie sie nie ruszalam

tak, fizjo znajacy sie na robocie, zagryzasz zeby i do roboty 🤣 bo nikt tego za ciebie nie zrobi

a piascledine to pomoze, ale odchudzic portfel, jak mawia wspomniany przystojniak, z przeciwbolowoprzeciwzapalnych dobrze sie sprawdza kolanowo aceklofenak
    • mysiulek08 Re: Kolana... 11.07.24, 01:07
      koleznka z podobnym problemem chwali masc laurowa, ja zywokostowa 😋 a najlepsza jest elektrostymulacja pradami IFT i zimne oklady zelowe
      • berdebul Re: Kolana... 11.07.24, 09:39
        Tylko maść z kadzidłowcem!
    • bistian Re: Kolana... 11.07.24, 06:55
      Jaki zabieg fizjo, jeżeli masz pękniętą łąkotkę?
      Jeżeli faktycznie masz pękniętą, to lekarz ustali, czy zostawić i samo się zagoi, czy jednak potrzebny będzie zabieg?

Ja mam w pracy takich po operacjach, chodzili miesiącami z takimi urazami, ale z czasem już się nie dało i poszli na zabieg. Większość z powodu wagi i pracy obciążającej kolana, ale nie wszyscy, czasami również z powodu urazów.
      • mysiulek08 Re: Kolana... 11.07.24, 07:15
        nawet jesli skonczy sie artro kolana to silne miesnie nog beda nieocenione po zabiegu, i im mniejsza waga tym lepiej dla kolan
        solidny fizjo moze bardzo duzo pomoc po prostu
    • andaba Re: Kolana... 11.07.24, 06:58
      Z tym ruchem to racja, im więcej się ruszam, tym mniej boli.
    • primula.alpicola Re: Kolana... 11.07.24, 07:40
      Siedzenie to najjorsze co możesz zrobić. Tak, silne mięśnie pomagają kolanom. Tak, dobry fizjoterapeuta plus Twoje zaangażowanie w ćwiczenia mogą pomóc.
      A jak tam masa ciała u Ciebie, prawidłowa?
      • bistian Re: Kolana... 11.07.24, 07:54
        primula.alpicola napisała:

> Siedzenie to najjorsze co możesz zrobić. Tak, silne mięśnie pomagają kolanom. T
        > ak, dobry fizjoterapeuta plus Twoje zaangażowanie w ćwiczenia mogą pomóc.

Fajnie, ale to się musi wygoić, dopiero wtedy zalecana jest większa aktywność. Teraz to raczej najlepsze są spacery, nie konkretny wysiłek.
        • wapaha Re: Kolana... 11.07.24, 08:58
          bistian napisał:

>
          > Fajnie, ale to się musi wygoić, dopiero wtedy zalecana jest większa aktywność.
          > Teraz to raczej najlepsze są spacery, nie konkretny wysiłek.
          ćwiczenia nie oznaczają konkretnego wysiłku
          i wcale nie spacery- a ćwiczenia wzmacniające core, mięśnie uda, stablizację kolana- do tego nie trzeba się ruszyć spoza maty-
        • primula.alpicola Re: Kolana... 11.07.24, 11:37
          bistian napisał:

> primula.alpicola napisała:
          >
          >
          > Fajnie, ale to się musi wygoić, dopiero wtedy zalecana jest większa aktywność.
          > Teraz to raczej najlepsze są spacery, nie konkretny wysiłek.

Dlatego wspominam o fizjoterapeucie.
    • mysiulek08 Re: Kolana... 11.07.24, 07:53
      www.fizjologika.pl/peknieta-lakotka-2/
    • wapaha Re: Kolana... 11.07.24, 08:54
      alfa36 napisała:

I jeszcze, czy dobrze rozumiem, ze gdybym ćwiczyła, czy nawet więcej ruszał
      > a się, problemu by nie było.

jest to prawdopodobne

Ostatnie pół roku tylko siedzę i jeżdżę....
      ano właśnie..
    • netlii Re: Kolana... 11.07.24, 10:39
      USG wykonywał ortopeda czy radiolog? Bo brzmi tak jakby sprawa zakończyła się na etapie diagnostyki.
      Która łąkotka poszła - boczna, przyśrodkowa? Czy wiesz jaki to stopień uszkodzenia? W którym miejscu? Czy "powdinęła" Ci się i tak jakby "przygryzła" ją kość przy wstawaniu? Miałaś obrzęk i poczucie niestabilności?
      To wszystko powinnaś skonsultować z ortopedą. Zasadniczo łąkotki są do pewnego stopnia ukrwione co za tym idzie mają ograniczone tendencje regeneracyjne (u mnie na rezonansie okazało się po 10 latach od urazu, że nie ma znaku po pierwszym stopniu uszkodzenia).

Ja standardowo konsultuje temat z fizjo, ale też mam właśnie stare kontuzje i tryb życia, który dostarcza okazji do nowych przeciążeń dla organizmu.
    • snakelilith Re: Kolana... 11.07.24, 11:14
      Napiszę brutalnie. Jeżeli będziesz kontynuowała taki tryb życia dalej, to bardzo szybko staniesz się tak ograniczona ruchowo, że życie będzie tylko mordęgą. Kolana są esencjalne, a przeciążeniowe uszkodzenie łąkotki oznacza, że masz bardzo słabe mięśnie nóg. Ja mam od bardzo młodych lat uszkodzoną łękotkę. U mnie powodem uszkodzenia chrząstki było kilkakrotne wyskoczenie rzepki kolana. Po operacji mam więc wygładzoną chrząstkę, mówiąc prosto, brakuje mi tam części tej chrząstki. I nie ma cudów, to się nie odnowi, a mogę jedynie zachować maksymalną sprawność odpowiednio regularnie ćwicząc, bo po tygodniu siedzenia od razu kolano się odzywa. Odważę się na tezę, że najlepiej pomógł mi po operacji i ciągle pomaga mi rower i polecałabym wszystkim z takim problemem zakup domowego Kettlera. To kosztuje dużo mniej niż urlop, a jest inwestycją, która na pewno się opłaci w kontekście sprawności i życiowego komfortu. Umożliwia regularne, indywidualnie dopasowane do aktualnego stanu kolana treningi, z maksymalną kontrolą ruchu. Można ćwiczyć z odpowiedniem obciążeniem nacisk i podciąganie pedała, by pracowały wszystkie mięśnie. Tego się nie ma na normalnym rowerze na zewnątrz, więcej, wstrząsy i złe ułożenie kolana podczas ruchu mogą na ulicy nawet zaszkodzić.
      Fizjoterapeuta może pomóc, a nie musi, bo oni często pracują z ludźmi z dużymi ograniczeniami ruchowymi i nie forsują uczciwego treningu siłowego, a tylko tak można wzmocnić mięśnie.
      • sza.aliczek Re: Kolana... 11.07.24, 11:50

USG to ciut za mało w diagnozie. Rezonans by się przydał. Jeśli byłaś u lekarza na NFZ, to pewnie zleci ci badanie za jakiś czas. Tak było u mnie: 3 miesiące chodzenia w ortezie i kolejna wizyta. Po tej wizycie skierowanie na rezonans. Mam łąkotkę pękniętą radialnie. Na operację czekam : ) bo na prywatną mnie nie stać. T
        Rower to cenna rzecz. Rower poziomy pomaga naprawdę. Pół godziny jazdy i już jest lepiej. Też zachęcam Cię do kupna.
        • alfa36 Re: Kolana... 28.07.24, 14:32
          Byłam prywatne, zrobił USG plus leki. Ale nie boli tylko po odpoczynku. Waga u mnie w miarę. Nie boli w czasie jazdy na rowerze. Czy na prywatny rezonans trzeba skierowanie? Obawiam się, że na wizycie na NFZ tak szybko skierowania nie dostanę. Ból nie jest duży ale przewlekły.
          • sza.aliczek Re: Kolana... 29.07.24, 16:46
            Myślę, ze trzeba mieć skierowanie.
            I myślę podobnie: trzeba swoje odczekać w kolejce.
            Serdecznie współczuję. Niestety, wiem jak jest kiedy boli : /
      • duola77 Re: Kolana... 11.07.24, 17:20
        i jak Cię nie kochać Snake
        • duola77 Re: Kolana... 11.07.24, 17:22
          ale po shavingu powinna się trochę chrzastka regenerować , wtedy podałabym Hialuron
          dla lepszego efektu
          • snakelilith Re: Kolana... 11.07.24, 19:57
            Trochę się może zregenerowała. Ale u mnie ta operacja to już 20 lat temu. Konsekwencje czuję do dziś, nie mogę np. uprawiać joggingu, albo raczej nie chcę, bo wtedy obciążenie mogłoby być jednak za duże. Ale kolano mnie nie boli i wszystko inne da się robić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka