Dodaj do ulubionych

Rekrutacja do LO

11.07.24, 10:08

W Małopolsce właśnie ogłoszono wyniki rekrutacji, ale wiem, że z innych województw też ludzie zainteresowani trendem.
Z tego co widzę - a na razie to widzę progi do szkół, do których startowało moje dziecko (dostał się do szkoły pierwszego wyboru z zapasem 9 pkt, a szkoła z krakowskiej topki), to progi są dużo niższe niż rok temu i dwa lata temu.
Obserwuj wątek
    • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 10:12
      Po pierwsze- gratulacje 🙌
      Po drugie (na wieść o progach) - wow 😧
      • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 10:16
        Też mnie to zaskoczyło,te progi😀wielkie gratulacje,my czekamy do 19.7
    • ania357 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 10:16
      Gratulacje!!! I nie ukrywam, ze poczulam ulge, bo za rok tez nas to czeka (tez w Krk).
      • grey_delphinum Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 10:30
        ania357 napisała:

> Gratulacje!!! I nie ukrywam, ze poczulam ulge, bo za rok tez nas to czeka (tez
        > w Krk).
        Ale za rok sytuacja bedzie zupelnie inna, bo znow rekrutacja obejmie caly rocznik. To tylko w tym roku taki spadek...
        • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 10:40
          Z drugiej strony, rok temu szedł podwójny rocznik, a za rok pojedynczy = progi punktowe powinny tak czy siak być niższe niż w 2023z
          • grey_delphinum Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 10:52
            bruy-ere napisała:

> Z drugiej strony, rok temu szedł podwójny rocznik, a za rok pojedynczy = progi
            > punktowe powinny tak czy siak być niższe niż w 2023z

Tak, pewnie będą nizsze, ale nie az tak spektakularnie jak w tym roku.
        • jana111 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 11:45
          Niezupełnie. Minus dzieci, które poszły do szkoły jako 6-latki. W klasie mojej córki to jakieś 70-80%.
          • arthwen Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 13:08
            No dokładnie - u mojego w klasie na 18 osób tylko 5 było z 2009, reszta to 2010, poszli jako 6-latki.
          • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 13:27
            Tak, racja, za rok "rocznik" będzie okrojony o 6-latki (w momencie pójścia do 1. klasy), które zdają teraz (w tym i moja pociecha).
            • ursgmo Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 13:45
              Faktycznie tych z 2011 co poszli wcześniej już tak dużo w pierwszej klasie nie było. W córki szkole jak pamiętam raptem kilka osób, a w klasie jedna.
              • dwa_kubki_herbaty Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 21:22
                Mój syn jest z 2011 i nikt z jego rocznika w szkole nie poszedł wczesniej do 1 klasy, żadne z dzieci znajomych (z 2011) nie idzie teraz do 8 klasy, tylko do 7.
                • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:13
                  Ja mówię o roczniku 2010. Z tego rocznika jeszcze spora część dzieci poszła jako 6-latki, a później wiadomo - wszystko zaczęło wracać do stanu sprzed reformy i już nikt nie myślał, żeby 6-latka posyłać do szkoły.

Nie mogę tak na szybko znaleźć danych ogólnopolskich, ale tu np. dane z Poznania z sierpnia 2016, na podstawie których widać, że wcale nie były pojedyczne przypadki:

"We wrześniu, do pierwszych klas szkół poznańskich pójdzie 2247 dzieci, z czego 1432 to 6-latki (ponad 63 proc. dzieci z rocznika 2010). Drastyczną zmianę widać jednak w liczbie klas, która z 296 drastycznie spadła do 128."
                • maeve_binchy Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 22:30
                  Moja córka rocznik 2011, idzie do 8 klasy. W jej klasie na 27 dzieci jest 7 z jej rocznika.
                  • kropkaa Re: Rekrutacja do LO 20.07.24, 10:10
                    Ale to chyba jakieś odroczenie miała. Do 8 klasy idzie teraz część rocznika 2010. Reszta zaczyna LO.
                    • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 20.07.24, 12:54
                      Jakie odroczenie, skoro jest młodsza od rocznika 2010 smile
            • memphis90 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 19:57
              Ale w roku, o którym teraz mówisz, do szkoły szły obowiązkowo 7 latki, bardzo sporadycznie rodzice posyłali dziecko rok wcześniej czyli w wieku 6 lat - w grupie przedszkolnej mojego syna dokładnie 1 chłopiec poszedł rok wcześniej… Drugi był mój sąsiad, rówieśnik mojego syna. Nijak nie uwierzę w 80% 6latkow posyłanych rok wcześniej niż przewidywała wówczas ustawa…
              • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 20:43
                80% to oczywiście nie, ale np. w szkole u córki (klasa sportowa) była przewaga 6-latków. Była to bardzo zdolna klasa, nie raz wyciągająca najwyższą średnią w szkole + sukcesy w sporcie.

Chodziła też do innej klasy i tam 6-latki stanowiły mniejszość, za to było mnóstwo odroczonych 7-latków (które powinny pójść rok wcześniej) - ta klasa była wielkim wyzwaniem dla nauczycieli, przy czym 6-latki często lepiej radziły sobie od dzieci starszych z dość oczywistych względów.

To też nie było tak, że 6-latki "szły wcześniej niż ustawa przewiduje" - po prostu cofnęli reformę i rodzice po raz pierwszy od 2 lat mogli sami zdecydować - większość zdecydowała, że puszcza dzieci w wieku 7 lat. A że rok i dwa lata wcześniej szły do szkoły 6-latki obowiązkowo, to wtedy nie wydawało się to niczym nadzwyczajnym i jakaś część rodziców posłała 6-latki do 1. klasy (ależ dyskusje wtedy odchodziły :p). W naszych kręgach całkiem sporo, w tym my.
                Obecnie już jest zupełnie inny odbiór 6-latka w klasie 1.
                • memphis90 Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 09:24
                  >Chodziła też do innej klasy i tam 6-latki >stanowiły mniejszość, za to było >mnóstwo odroczonych 7-latków (które >powinny pójść rok wcześniej)

No nie, tak nie było. Mój syn szedł do szkoły jako 7 latek. Nie był odroczony. Był z rocznika, w którym ustawa zmieniła się ponownie na rozpoczęcie klasy 7 jako 7latki. Odroczne dzsicko z rocznika wyższego miałoby wówczas lat 8, nie 7, tak jak mój syn i jego rówieśnicy….

>ta klasa była wielkim wyzwaniem dla >nauczycieli, przy czym 6-latki często >lepiej radziły sobie od dzieci starszych >z dość oczywistych względów
                  Nie za bardzo rozumiem jakie niby „względy” miałyby powodować lepsze zachowanie 6 latków niż 7 latków w klasie…?

>Nie było tak, że 6-latki "szły wcześniej >niż ustawa przewiduje" - po prostu >cofnęli reformę i rodzice po raz >pierwszy od 2 lat mogli sami >zdecydować
                  Wiek rozpoczęcia edukacji ustalono na 7 lat (ustawa, art35), rodzice mogli zdecydować o puszczeniu dziecka rok wcześniej - czyli tak jak było, cóż, na pewno od lat 80, a pewnie i wcześniej, a nie „od dwóch lat”.
                  • andaba Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 10:23
                    Ale wcześniej nie bylo to tak powszechne, reforma, cofnięta przez histerię rodziców dała przyzwolenie na puszczenie "normalnych" szesciolatków, wczesniej puszczali tylko tych wybitnie dobrze sie zapowiadających (nie pisze wybitnie zdolnych, bo rozgarnięcie sześciolatka z ogólnymi zdolnościami niewiele ma wspólnego).
                  • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 10:32
                    No nie, tak nie było. Mój syn szedł do szkoły jako 7 latek. Nie był odroczony. Był z rocznika, w którym ustawa zmieniła się ponownie na rozpoczęcie klasy 7 jako 7latki. Odroczne dzsicko z rocznika wyższego miałoby wówczas lat 8, nie 7, tak jak mój syn i jego rówieśnicy….

Mowa o dzieciach z rocznika 2009, które powinny iść obowiązkowo do szkoły jako 6-latki, ale się odroczyły i poszły jako 7-latki z dziećmi z rocznika 2010.
                    Skoro twój syn jest z rocznika, gdzie ustawa się zmieniła, to siłą rzeczy dzieci o rok starsze są z rocznika, gdy ustawa jeszcze się nie zmieniła i był obowiązek szkolny od 6. roku życia.

Nie za bardzo rozumiem jakie niby „względy” miałyby powodować lepsze zachowanie 6 latków niż 7 latków w klasie…?
                    Ano takie, że odroczenie miało swoje powody - gorzej sobie radziły, miały jakieś problemy itd. I nie zachowanie, lecz nauka. To była naprawdę trudna klasa, nauczyciele płakali.

Wiek rozpoczęcia edukacji ustalono na 7 lat (ustawa, art35), rodzice mogli zdecydować o puszczeniu dziecka rok wcześniej - czyli tak jak było, cóż, na pewno od lat 80, a pewnie i wcześniej, a nie „od dwóch lat”.
                    Tak, było tak przez wieki, ale tutaj odnoszę się wyłącznie do tego, że po 2 latach obowiązkowego pójścia do szkoły w wieku lat 6 zostało to zniesione.
                    • arthwen Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 12:29
                      bruy-ere napisała:

> Ano takie, że odroczenie miało swoje powody - gorzej sobie radziły, miały jakie
                      > ś problemy itd. I nie zachowanie, lecz nauka. To była naprawdę trudna klasa, na
                      > uczyciele płakali.

Albo zwyczajnie rodzice nie chcieli puszczać dziecko do szkoły jako 6-latka i odroczyli. Nie było z tym żadnego problemu i wcale dziecko nie musiało mieć żadnych dysfunkcji. W klasie mojego dziecka było więcej 6-latków niż 7-latków, ale nikt nie płakał nad 7-latkami (a dwójka diabelskich bliźniaków z rocznika 2010 i owszem, przyprawiała o łzy tongue_out), część 6-latków była owszem, bardzo ogarnięta, ale tylko część i generalnie lepiej sobie radziły jednak te 7-latki.
                      • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 12:53
                        Oczywiście, że tak. Ja piszę o konkretnym przykładzie klasy córki, gdzie niespodziewanie nastąpiła kumulacja dzieci odroczonych przez jakieś problemy. Trafiły do klasy z bystrymi 6-latkami, które ogarniały lepiej - tak się złożyło akurat tam, nie piszę nigdzie, że to typowa sytuacja. A że klasa mała 14-osobowa, to te zjawiska były tam szczególnie widoczne.
                    • memphis90 Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 11:30
                      >Mowa o dzieciach z rocznika 2009, >które powinny iść obowiązkowo do >szkoły jako 6-latki, ale się odroczyły i >poszły jako 7-latki z dziećmi z rocznika >2010.
                      Jeszcze raz - rocznik 2010 szedł do szkoły jako 7 latki, więc odroczone dzieci ur w 2009 miałyby wówczas lat 8… Więc nie mogły iść z 7 latkami - rozumiesz? Odroczone 7 latki z 2009 szły z przyspieszonymi 6latkami z 2010 - i dlatego ren rocznik jest „pusty”, bo jednych i drugich było stosunkowo mało.

>To była naprawdę trudna klasa, >nauczyciele płakal
                      Z pewnością tak było…
                      • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 12:04
                        Rocznik 2009 szedł jako sześciolatki. Dzieci z tego rocznika odroczone poszły jak miały 7 lat. Trafiły do szkół z częścią rocznikia 2010 który poszedł wczesniej jako sześciolatki chociaż nie musiał. Oba te mocno okrojone roczniki miały w tym roku egzamin. Są tu zaopiekiwane, zdolne dzieci ktore rodzice puścili do szkoły wczesnuej z rocznika 2010i odroczone z 2009.
                        • biesywulu Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 09:30
                          W ofercie jest jedna le jak mają więcej laureatów niż miejsc to otwierają drugą. Tak było na pewno 2 lata temu i np. w roczniku który zdawał maturę w zeszłym roku. W ofercie widzę też że w tym roku jest 30 miejsc w informatycznej.
                          • biesywulu Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 09:36
                            Sorry źle mi się podpięło. Miało być do ani z zielonymi
                            • ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 11:28
                              Rok temu była jedna i teraz też jest jedna. Za rok mały rocznik - też pewnie będzie jedna.
                      • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 12:29
                        Nadal nie nadążasz, więc jeszcze raz.
                        Jaś ur. 2009 miał obowiązek szkolny iść do szkoły w wieku lat 6. Ale Jaś się odroczył o rok i poszedł do szkoły w wieku lat 7 (nie 8!).
                        Twój syn z 2010 poszedł do szkoły jako 7-latek i nie miał szansy spotkać Jasia. Bo Jaś poszedł rok wcześniej jako 7-latek razem z dziećmi z rocznika 2010, które poszły jako 6-łatki. Ten chudy rocznik, co teraz zdawał e8 to właśnie dzieci z 2009 odroczone i rok młodsze z 2010, które - świeżo po dereformie - poszły rok wcześniej. Mam nadzieję, że dotarło.

> to była trudna klasa, nauczyciele płakali.
                        Z pewnością tak było.

Serio. Wychowawczyni nie wytrzymała i zrezygnowała na koniec 7. klasy. W dniu ogłoszenia wyników e8 pisałam, że córce zmienił się polonista w 8. klasie (ten komentarz był cytowany na FB Nie dla chaosu w szkole). No to właśnie ten nowy polonista to był nowy wychowawca, tylko na 8. klasę, który podjął wyzwanie.
                      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 13:01
                        Jeszcze była jedna opcja, tzn. dzieci z 2009, które poszły do I klasy jako 6- latki a rok później miały możliwość powtarzania klasy I. W szkole mojego syna 3 całe klasy znalazły się w tej sytuacji (z idących dalej 15% sklecono klasę II) - czyli ich podstawówka trwała 9 lat. Ale to ewenement na skalę kraju. Gdyby nie było opcji "cofki" to ten rocznik byłby jeszcze chudszy. A tak są dawne 6- latki z 2010 (u nas dyrekcja zniechęcała), odroczone 7- latki z 2009 - różną liczbą w różnych rejonach kraju oraz dzieci, które miały restart (jeżeli zgłosiło się chęć powtarzania I klasy - były jakieś terminy typu, że do końca kwietnia decyzja rodziców), dziecko nawet nie dostawało świadectwa w I klasie, tylko marny dyplomik za cały rok pracy i morze ocen.
                        Mój syn (z końcówki 2009, z bardzo złym doświadczeniem pierwszej I klasy jest właśnie w tej trzeciej sytuacji).
                        • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 13:36
                          Tak można było jeszcze zostawić w pierwszej klasie. Ogólnie to jest bardzo nierówny rocznik i rzeczywiście sporo nauczycieli miało z nim problem.
                        • arthwen Re: Rekrutacja do LO 14.07.24, 13:05
                          Przecież w klasach 1-3 nie ma ocen - tylko opisowe.
                          • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 14.07.24, 23:57
                            A widzisz, wszystko zależy od wso. Kilka lat wcześniej starszy syn w ew, będąc w tej samej szkole, miał opisowe, słoneczka i chmurki a mój niespełna 6 latek (5 lat i 8 miesięcy) już od września był oceniany w skali 1-6. O, dziwo dzieci dostawały też jedynki już w tym wrześniu😳 Ewidentnie nie miały pojęcia o co kaman. Próbowałam interweniować u nauczyciela, dyrekcji, w końcu w kuratorium i nawet to ostatnie stwierdziło, że wszystko jest ok i przecież zapoznałam się WSO a szkoła ma prawo (opisowa tylko na koniec). Dzieciak przez pierwszy rok znienawidził szkołę (mimo piątek i szóstek), powiedział, że do niej nigdy więcej nie pójdzie. Na szczęście znalazłam inną (zbiegło się z przeprowadzką), gdzie był restart i cała klasa powtarzała pierwszą klasę w ramach cofnięcia reformy (jednocześnie idąc z programem dalej - rzetelnie zostali przygotowani do 4 klasy, żadnego szoku nie było). Fakt, tam też nie było ocen opisowych, tylko procenty, zwykle z opisem ale dzieci lubiły ten typ oceniania. Szybko ogarnęły, co znaczą procenty wink A najważniejsze, że moje dziecko odżyło i super się odnalazło. A tamten rok wspominam jako koszmar - odnośnie podejścia nauczycieli, bo w grupie syn funkcjonował bdb i jeszcze jakiś czas tęsknił za kolegami.
                            • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 00:01
                              A, te procenty to oczywiście cząstkowe z krótkim: to dobrze, to super itp. Pełny opis na świadectwie.
                          • nimaletko Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 15:30
                            Opisowe są na świadectwie, owszem.
                            Natomiast w trakcie roku szkolnego nauczyciele mogą stawiać oceny cząstkowe, to zależy od szkoły.
                            W szkole mojej córki od pierwszej klasy stawiane są oceny.
              • jana111 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 23:20
                Mówimy o aktualnych 8-klasistach. Bardzo dużo z nich jest z 2010 roku, to dzieci, które poszły do szkoły jako 6-latki. Nie musiały, ale zmiana reformy była na tyle późno, że do szkół poszło bardzo dużo dzieci.
                O 70-80% mówię w klasie mojej córki, która była tzw. "klasą 6-latkow". Była też równoległa "klasa 7-latkow", integracyjna i jeszcze jedna, nie wiem z jakimi proporcjami.
                Dzieci, które teraz idą do 8 klasy to reszta tego rocznika z cofniętej reformy. Plus jakieś 6-latki, zawsze była grupa dzieci, które szły rok wcześniej do szkoły. Na pewno ta grupa będzie dużo liczniejsza niż 10 czy 15 lat temu, ale bez porównania ze wcześniejszym rocznikiem.
                Więc będzie ich jeszcze mniej niż w tym roku.
                • lady.madrugada Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 23:30
                  To pewnie zależy. Gdy mój syn (2010) był w zerówce to do pierwszej klasy poszedł jako jeden z czwórki dzieci. Cała reszta, prawie 20 dzieci powtarzało zerówkę.
                  • jana111 Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 11:12
                    Dziecko znajomych poszło zgodnie z planem do przedszkolnej zerówki, kiedy okazało się że w pobliskiej dobrej szkole społecznej zwolniły się miejsca - bo część rodziców zrezygnowała z posłania dzieci do szkoły. Wskoczył na to zwolnione miejsce, właśnie zdawał egzamin.
                    Z 25 osobowej grupy przedszkolnej mojego najmłodszego dziecka (2013), jedno dziecko poszło wcześniej do szkoły - czyli tak jak to bywało dawniej.
                    • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 11:39
                      Tak, wszystko wróciło na "stare tory". Jednak tuż po dereformie grupa 6-latków idących do szkoły była jeszcze całkiem pokaźna, można powiedzieć, że "siłą rozpędu" - u nas np. miało to związek z tym, że brat poszedł jako 6-latek i to się świetnie sprawdziło, no i od paru lat w związku z reformą już byliśmy nastawieni na to, że córka idzie jako 6-latka, zresztą wiele jej koleżanek i kolegów z przedszkola też poszło - w naszych kręgach był taki trend.

Natomiast jedna z rówieśniczek córki z przedszkola poszła do szkoły jako 7-latka - mama się zaparła i nie dała się przekonać nikomu, nawet mężowi i teraz mówi, że żałuje, bo rok stracony, bo klasy w tym roczniku dużo mniejsze, bo ta przyjaciółka najlepsza, która miała wpływ na decyzję o zerówce się przeprowadziła itp.

Moja młoda natomiast bdb zdała e8 i chodzi szczęśliwa, że nie musi zdawać nowego e8 z dołożonymi lekturami i zadaniami z matematyki xD
                      Ale gdyby teraz miała iść do szkoły to na pewno poszłaby do zerówki najpierw, obecnie jest zupełnie inna sytuacja i klimat w temacie 6-latków w szkole.
                • memphis90 Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 09:26
                  Dane MEN na rok szkolny 2016/17
                  „Z szacunkowych danych Ministerstwa Edukacji Narodowej wynika, że w klasach I szkoły podstawowej rozpocznie naukę ok. 210 tys. dzieci, w tym około 83 tys. sześciolatków.”
                  • arthwen Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 09:30
                    I o te 83k mniejszy jest przyszłoroczny rocznik 8-klasistów wink
                    • ursgmo Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 10:23
                      Teraz pytanie ile dzieciaków poszło do pierwszej klasy w roku szkolnym 2017/2018 ?
                      • jana111 Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 11:33
                        No mniej więcej tyle co napisano powyżej.
                        Wszystkie dzieci urodzone w 2010 r. (331 tys) minus te 83 tys które poszły wcześniej do szkoły plus trochę dzieci 2011, które poszły jako 6-latki.
                        • ursgmo Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 11:46
                          Znalazłam informacje, że było to 353 tys pierwszoklasistów, więc jednak dużo więcej niż w tym roku niestety.
                          • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 11:59
                            Jednak i miejsc będzie więcej - w tym roku okroili przecież.
                            Całkiem możliwe, że będzie to pierwsza od lat normalna rekrutacja, z normalnymi (nie zawyżonymi przez jakieś okoliczności) progami punktowymi.
                          • jana111 Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 14:16
                            A masz rację. Sprawdziłam sobie w necie, ale tylko w nagłówku a treść tyczyła innego rocznika. W 2010 roku urodziło się 413 tys. dzieci (a w 2009 - 417 tys).
              • saba987 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 10:16
                Moja siostra szła i cała klasa była 6 latków. Było więcej klas w tym roczniku niż w tym późniejszym który zdawał rok temu.
    • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 10:18
      Super! Gratulacje!
      Warszawa - jeszcze 8 dni czekania ale info o trendzie daje nadzieję, że będzie ok.
      • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 10:26
        W Wwie szkół jest dużo więcej i nadwyżka miejsc w tym roku spora - można przypuszczać, że i u nas spadną progi.
    • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 10:18
      Podaj pls, o ile są niższe.
      • arthwen Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 10:22
        Wg tego co widzę, to mniej więcej 5-10 punktów, w zależności od szkoły i klasy. Nie widzę wszystkich profili i punktacji, tylko te, które dziecko miało we wniosku.
        • mikaaan Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 11:43
          Dałaś nadzieję. Brakuje nam 6,5pkt do zeszłorocznego progu a mamy 180+ pkt.
          • panirobak82 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 12:51
            Jesteś matką geniusza👍 nie powinno być problemów.
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 10:25
        No, właśnie. Szczególnie te topki są ciekawe. W Wawie rok temu to były progi 174-188 najczęściej. W klasach, które syna interesują 174-177.
        W szkołach ze środka i słabych spodziewam się spektakularnego spadku aż do trudności z zebraniem klasy.
        • arthwen Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 10:28
          Krakowska topka - V, I, II, do tego IV i VI, i III z Huty, 7-10 pkt mniej niż rok temu, a jedna z nich nawet 12.
          Przy czym nie wiem czy wszystkie profile, bo nie widzę wszystkich.
          • iberka Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 11:56
            Jakie progi w VI?
            • arthwen Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 14:06
              Z VI to mam tylko info od koleżanki, że jej dziecię się dostało i że niższy próg niż rok temu, mojemu nie pasowały profile i skreśliliśmy, więc akurat VI nie mam we wniosku.
            • 222zolza111 Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 09:31
              Międzynarodowe w VI 172,2 i 174 , pół-hist.sztuki- historia 164,8, mat-fix- ang 167,95, matematyka biologia chemia - 171,45 , dwujęzyczny biolchem 174; matgeowos178
              • 222zolza111 Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 09:32
                222zolza111 napisał(a):

> Międzynarodowe w VI 172,2 i 174 , pół-hist.sztuki- historia 164,8, mat-fix- ang
                > 167,95, matematyka biologia chemia - 171,45 , dwujęzyczny biolchem 174; matgeo
                > wos178

177 nie 172 w M1
                • iberka Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 15:39
                  Czyli utrzymali wysokie progi sprzed roku
          • jana111 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 14:51
            Te 12 pkt to masz na myśli może arch-mat w II LO? Przez chwilę była u nas klasą pierwszego wyboru, próg spadł o 11,75 pkt.
    • arthwen Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 10:20
      Aha, żeby uściślić - dziecko miało ponad 170 punktów, ale zeszłoroczny próg do klasy i szkoły, którą miał ustawioną jako pierwszy wybór był o 0,4 pkt wyżej, więc nie to, że był pewniak.
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 10:27
        To tym bardziej uff. Mój wybrał I miejsce, gdzie ma 1,5 pkt zapasu a na drugim mu brakuje 0,5 do zeszłorocznego progu. Jeżeli u nas będzie to samo to wpadnie do I wyborusmile
        • grey_delphinum Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 10:31
          Wielkie gratki!
    • lady.madrugada Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 11:37
      Poznań za niecałe pół godziny, dałaś nadzieję wink U nas szkoła pierwszego wyboru jest dość topowa, do zeszłorocznego progu wejścia brakuje 0,5 punktu. Druga w kolejności też niezła, a dziecko nie ma parcia akurat na pierwszą, no ale fajnie by było smile
      • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 12:07
        lady.madrugada, pisz jak sytuacja w Poznaniu smile
        • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 12:36
          Właśnie big_grin My tu czekamy smile
        • lady.madrugada Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 16:44
          Nie mam oficjalnych danych, ale patrząc na syna i jego koleżanki i kolegów to w topowych progi spadły, ale niewiele, 1-3 punkty. Szkoły ze średniej półki zaliczyły zjazd 10-30 punktów, a te słabsze nawet o 50-70, nie sądzę, by zapełnili klasy.

Mój w szkole i klasie pierwszego wyboru 🥳
          • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 16:53
            Gratulacje!
            • lady.madrugada Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 17:44
              Dzięki smile
          • memphis90 Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 09:34
            >Szkoły ze średniej półki zaliczyły zjazd 10->30 punktów,
            Lejesz miód na moje serce, bo moje dziecię jest kompletnie nieprzewidywalne ocenowo i potrafi spektakularnie zawalić temat, który zna na wyrywki - więc nie mam pojęcia co zrobi na egzaminach za rok 😱 Z progami sprzed 2 lat, kiedy to poniżej 155p można było zapomnieć o jakimkolwiek lo w P/niu, to zaczynałam już przeżywać mały stresik…
      • biala_ladecka Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 18:56
        Mozesz napisać, jaką mieliscie drugą w kolejnosci?
        • lady.madrugada Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 20:20
          MM.

A jak u Was? Jakie szkoły i czy się udało?
          • biala_ladecka Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 20:43
            Moja corka juz do klasy maturalnej idzie, ciekawa bylam, co masz na mysli piszac, ze druga tez niezla i troche jestem zaskoczona, bo MM to scisla czolowka.
            • biala_ladecka Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 20:52
              Dobra, bo głupio to napisałam.
              Ciekawa byłam, jakie szkoły aktualnie są wrzucane do worka "niezła" i jestem zaskoczona Twoją odpowiedzią, że to MM.
              • lady.madrugada Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 21:39
                A, rozumiem, to może ja się źle wyraziłam, bo pisząc "druga też niezła" miałam na myśli to, że akceptowalna w razie awarii z pierwszym wyborem smile

Spektakularny spadek zaliczyły Krzesiny, aspirują do topki, a próg wejścia spadł im do 122 punktów, co (zważywszy na to, że u nich max to 250) jest wynikiem bardzo, bardzo słabym.
                • biala_ladecka Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:08
                  Krzesiny od lat skaczą po rankingu raz góra, raz dół. Nie wiem od czego to zależy.
                  • lady.madrugada Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 23:15
                    To prawda. Na drzwiach otwartych zapytałam dlaczego tak w tym roku spadli w rankingu Perspektyw, wicedyrektor odpowiedział, że to był słaby rocznik. Mieli 4 lata, żeby poprawić wyniki tych dzieci...
                    • aguar Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 19:28
                      Mój syn tam zaliczył pierwszy rok i też mnie trochę zaniepokoił ten spadek w rankingach, ale tak poza tym to jesteśmy zadowoleni. Ta szkoła ma taką przewagę nad liceami I, II, VIII, MM itd., że w żadnym z nich syn nie miałby klasy o profilu politechnicznym jednocześnie z tyloma godzinami angielskiego w tygodniu, angielskim na tak dobrym poziomie, tak dostosowanym poziomu ucznia. To jest tam fajne.
      • memphis90 Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 09:30
        No i jak…? Gdzie się dziecię dostało..?
    • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 11:41
      Gratulacje!

A przy okazji - kiedy są wyniki w innych województwach?
      Dzisiaj jeszcze chyba Wielkopolska, a inne kiedy?
      • babsee Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 11:45
        15 lipca Wrocław, czytam z nadzieją, ze i u nas będzie podobnie.
      • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 11:52
        Szczecin-jutro
        • antykaa Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 18:50
          Slonko, podaj plizzz jak już bedziesz wiedziała, jak u Was progi spadły w szkolach
          • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 20:24
            Pewnie jutro nie będę wiele wiedziała bo że znajomych dzieci w Szczecinie się rekrutuje dwojka i już się dostali.
    • iberka Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 11:52
      Moja młoda też do klasy pierwszego wyboru. Zapas 8 pkt
      • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 12:29
        A porównując do zeszłego roku,te próg punktowy mocno spadł?
        • iberka Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 14:16
          Tak, młodej brakowało 0.95 pkt a weszła z 8 pkt zapasem smile
          • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 14:29
            To jest nadzieja dla syna😀do zeszłego roku brakuje mu 0,55,a ma 171,35.no nic,czekamy
            • antykaa Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 18:52
              U nas mamy zapas 4,5 punktu, ale obstawiam, ze próg wzrośnie. Szkoła drugiego wyboru (nie znaczy, ze gorsza, nawet fajniejsza, tylko dalej), brakuje 0,5 punktu, ale tutaj progi spadną.
              Już nie mogę się doczekać.
    • pffpffpff Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 12:57
      Dostaliśmy się! Do pierwszego wyboru!
      • iberka Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 14:21
        Gratulacje!
      • lady.madrugada Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 17:45
        Gdzie startowaliście?
    • jana111 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 15:05
      Moja panna też się dostała gdzie chciała, więc całe szczęście, mamy z głowy.
      Policzyłam wam statystyki smile
      Mat-fizy, mat-fiz-infy i mat-geo z krakowskich top LO, bez III (bo w Hucie, daleko) i bez V, bo kategorycznie odmówiła startowania do V, średni spadek punktacji o 2,55 punktu. Z uwzględnieniem słabszych szkół -3,13.
      Za to jeśli idzie o szkoły ostatniej szansy, które też były na liście, na najbardziej wszelki wypadek, nooooo. Spadki 16-30%. Jest i klasa ze spadkiem 45,8 a ranking w dół wygrywa 44 LO klasa biznesowa 63,75 - przy czym klasa mat-fiz w tej szkole spada tylko 25,65.
      Jeśli wasze dzieci znają kogoś kto ma na liście punktację do mat-fizow w V, to napiszcie mi proszę. V u nas nie miała prawa się znaleźć nawet na samym końcu, więc nie wiem jak tam poszło.
      • mikaaan Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 15:14
        A jakie były progi u was? W naszym pierwszym wyborze w zeszłym roku do 3 klas mat/fiz/info progi odpowiednio: laureat; 189,6; 187,6. Liczę że spadną na ok 180 choć w jednej klasie.
        • jana111 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 15:21
          Progi w bardzo dobrych szkołach 173,15 (klasa z wykładowcami z UJ), inne szkoły od 165,95 przez 168 (najwięcej) do 171,55. Plus na pewno grubo powyżej 170 w V LO - w zeszłym roku była tam klasa od 193.
      • jana111 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 15:15
        Nie % tylko punktów.
        Do tych szkół, które ona naprawdę brała pod uwagę, to wszędzie punktacja spadła, ale niewiele, od 0,1 do 1,5 punktu.
        Tylko mat-fiz, geografia była na liście w głębokiej rezerwie, więc widzę punktację.
      • arthwen Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 15:17
        V ta algorytmiczna klasa 172,45 - rok temu ponad 180. Zwykły mat-fiz nie wiem. Biol-chem-mat 178,8 w tym roku, rok wcześniej 180,4.
        • arthwen Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 15:23
          Human w V spadł z 174,0 na 163,35, a drugi z 172,65 na 163,8.
        • jana111 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 15:30
          No to spektakularny spadek algorytmicznej! W zeszłym roku było 192,25! Pozostałe mat-fizy były 180,1 i 178,2.
          • arthwen Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 15:40
            No bardzo duży.
            Mam trochę wrażenie, że do V dużo osób po prostu nie złożyło papierów, bo z góry założyli, że i tak się nie dostaną. Więc nawet jak ktoś dawał we wniosku V, to na którymś tam miejscu - a przecież algorytm działa inaczej i to w ogóle nie miało sensu.
            • antykaa Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 16:16
              Warszawianki łapcie fajne linki możecie sobie popatrzeć, ile chetnych było w zeszłym roku
              krosinski.usermd.net/vulcan.

Tegoroczna lista chetnych na stronie rekrutacyjnej - można sobie porownac.

Ja bardzo mocno analizowałam humany (dla swojej corki - okolice powyżej 170pkt i mat fizy oraz mat geo dla przyjaciółki corki (Okolice 147 pkt).
              Wg mnie progi w takich liceach jak np. Witkacy mocno spadną - porównywałam liste chetnych i jest spory spadek. Spadki tez są w innych szkołach typu Modrzewski, Słowacki a w takim np. Czackim jest praktycznie tyle samo. Moim zdaniem finalnie pewnie okaże się, ze progi do Czackiego będą wyższe niż do Witkacego (rok temu odwrotnie było). W tym roku są popularne Bohaterki - tutaj przewiduje duży skok punktów.
              Jeśli chodzi o mat fizy to tutaj obstawiam duży spadek - przyjaciółce corki doradziłam Staffa na pierwszym miejscu (brakuje jej punktów, ale jest w tym roku duzo mniej chetnych), potem Sienkiewicza i Mickiewicza (tutaj także spadek zainteresowania) i inne pomniejsze.
              Dodatkowo polski poszedł nieco gorzej w tym roku, co tez będzie mieć wpływ na wynik.
              W szkole, do której składaliśmy dokumenty (topowa, jak na ematke przystało), usłyszałam, ze jest duzo mniej laureatów. Tak sobie mysle, ze nasze dzieci wygrały los na loterii startując w rekrutacji w takim roczniku.
              Jeśli ktoś ma dziecko w siódmej klasie to proponuje sobie porobić screeny ze strony rekrutacyjnej warszawskiej i za rok porownac liczbę chetnych - my po wynikach egzaminu i po analizie chetnych całkowicie przebudowaliśmy z corka listę - podobnie z przyjaciółka corki. Mam nadzieje, ze moje proroctwa okażą sie prawdziwe.
              • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 17:01
                Dzięki, bardzo cenny materiał
              • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 17:37
                Dzięki za link! (trzeba usunąć kropkę na końcu, jeśli się komuś nie otwiera).

przyjaciółce corki doradziłam Staffa na pierwszym miejscu (brakuje jej punktów, ale jest w tym roku duzo mniej chetnych), potem Sienkiewicza i Mickiewicza (tutaj także spadek zainteresowania) i inne pomniejsze.

Obserwowałam te szkoły 2 lata temu pod kątem syna, akurat wtedy zaliczyły niezły skok punktowy. Teraz z pewnością spadną.
                Btw przyjaciółka córki ma szczęście, że trafiła na dobrą doradczynię (wielu rodziców aż tak ogarnia systemu).

Tak sobie mysle, ze nasze dzieci wygrały los na loterii startując w rekrutacji w takim roczniku.
                To samo uważam, choć tutaj na forum już od zeszłego roku było uprawiane czarnowidztwo pt.: nie ma co się cieszyć, po tak dużej rekrutacji tak okroją w kolejnym roku, że będzie ciężko gdzieś się dostać i progi jeszcze wzrosną, na pewno porobią jakieś dziwne profile itd. (to ostatnie chyba nawet się sprawdziło gdzieś, ale w mniejszych ośrodkach).

Jeśli ktoś ma dziecko w siódmej klasie to proponuje sobie porobić screeny ze strony rekrutacyjnej warszawskie
                Jasna pogoda! Przecież ja mam screeny z poprzedniego roku porobione i zupełnie zapomniałam! A to tak wartościowa lektura teraz.
                I co widzę - w 1. wyborze córki w zeszłym roku były 2 klasy o identycznym profilu, a liczba chętnych to 2 osoby na miejsce.
                Teraz - jedna taka klasa i prawie 3 osoby na miejsce. Więc czy ten próg spadnie, pozostanie taki sam, wzrośnie? Ciekawe. Byłabym pewna spadku, gdyby nie tysięczne tłumy na dniach otwartych... Mamy na szczęście duży zapas.

I na koniec: czy będzie w tym roku aplikacja eLO! ? Na razie ani widu, ani słychu, nie pamiętam w którym momencie była o niej ogłaszana informacja.
                • antykaa Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 18:37
                  Dziewczynka pochodzi z Azji, rodzice słabo mówią po polsku, wiec ciezko byłoby jej sie zorientować, co i jak. Gdy poszła zabrać dokumenty z liceum pierwszego wyboru (zmieniałyśmy kolejność na liscie), usłyszała, ze jeśli zabierze, to nie będzie mieć gwarancji, ze miejsce sie znajdzie. Dziewczynka przytomnie zadzwoniła do mnie, babsztyl dalej ściemniał, a ja dociekałam dlaczego wprowadza dziecko w błąd, bo to przecież algorytm oblicza punkty. Usłyszałam wtedy chyba z 5 razy, ze jestem dla niej nikim: Cyt.: Jest pani dla mnie nikim!
                  Papiery udało sie zabrać i przestawić liste.

Zagadka rozwiązała sie w domu - szkoła miała bardzo mało podań smile

Co do rekrutacji - serio, róbcie screeny z każdej szkoły z Warszawy po kolei, to sie Wam naprawdę przyda. A jak dziecko dostanie sie do szkoły, to róbcie screeny ze strony z siatka godzin - ze szkoły starszej corki wszystko cudownie zniknęło ze strony po pierwszym polroczu.
                  zapisujcie tez progi rekrutacyjne na uczelnie - to sie naprawdę może przydać po latach do analizy (ja mam fioła na punkcie danych i często je analizuje).
                  • panirobak82 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 19:28
                    Możesz napisać po co ta siatka ocen?
                    • antykaa Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 19:34
                      1. Zeby wiedzieć, ile dziecko będzie miało lekcji i jakie przedmioty odpadną kiedy (oceny z przedmiotów przydają się w rekrutacji zagranice)
                      2. Zeby w razie czego interweniować w szkole, gdy ta naobiecuje np. 4 godziny angielskiego a magicznie zrobią się np. 3
                  • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 20:57
                    Czy byłaby szansa, żebyś zdradziła - ku przestrodze - w którym LO tak paskudnie Cię potraktowali? To jakiś kosmos...
                    • antykaa Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 23:41
                      Nas tak nie potraktowali, dopisali nawet jedna godzine przedmiotu z rozszerzenia, ale wolałam się zabezpieczyć. Z reszta liceum starszej corki nie polecam, mimo, ze było topowe, mimo, ze świetnie zdała maturę - korki plus własna praca, są fajniejsze szkoły typu Czacki, Witkacy, Słowacki, Kochanowski, Poniatowski, Hoffmannowa - sporo jest w Warszawie dobrych, przyjaznych szkol - trzeba tylko poszukać.

Gdy robiłam research - bardzo dokładny, dzieciaki odradzały Reytana, Kołłątaja, Zamojskiego, Jezioranskiego, Kopernika, Reytana i Dembowskiego - wiec omijałam je szerokim łukiem i zabroniłem córce nawet spoglądać w ich kierunku.
                • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 20:19
                  ELo już jest😀
                  • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 20:59
                    Gdzie go szukać? Nie widzę nigdzie smile
                    • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:22
                      eLO!2024 się w tym roku pana nazywa
                      • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:23
                        Apka miało byc
                      • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:27
                        Zawsze trąbili o tej apce w Vulkanie, może jeszcze będą.
                • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 20:46
                  U mnie w mieście wycięli bardzo dużo klas i ograniczyli jednak wybór, zwłaszcza jeśli chodzi o humany. Mój syn akurat ścisły więc by mu różnicy nie robiło dużej ale córka by się w tym roku załamała...
                  • little_fish Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 21:06
                    U mnie w miasteczku też. W LO zamiast ubiegłorocznych 6 klas pierwszych (w tym human i lingwistyczna) zostały dwie -biol chem i mat -fiz. W zespole szkół do którego chodzi mój syn, nie będzie ani jednej klasy licealnej. Humaniści mają przerąbane.
                  • arthwen Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:05
                    U nas też humany wycięli, ale raczej w średnich szkołach, w topce zostało w zasadzie tak jak było wcześniej. Top3 chyba nie zmniejszyło w ogóle liczby planowanych klas pierwszych.
                    • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:35
                      U nas każda z top3 zmniejszyła liczbe klas.
                      • antykaa Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 23:51
                        U nas w topowych szkołach humany się ostaly - no może poza Batorym i Jeziorańskim. Moim zdaniem zmniejszano głównie biol chcemy, ale to może tylko takie wrazenie, bo nie analizowałam tego jakos specjalnie.
                        • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 10:01
                          antykaa napisał(a):

> U nas w topowych szkołach humany się ostaly - no może poza Batorym i Jeziorańsk
                          > im. Moim zdaniem zmniejszano głównie biol chcemy, ale to może tylko takie wraze
                          > nie, bo nie analizowałam tego jakos specjalnie.

W tych warszawskich szkołach, które ja obserwowałam, biol-chemy zostały bez zmian.

• jana111 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 23:30
                      II. ucięła ze swoich chyba 9 klas w tym 8 z rozszerzeniem z matematyki tylko jedną - akurat tę, do której poszłaby córka - mat-biol-ang. Drugi taki profil był w 27 LO, po chwili entuzjazmu na dniach otwartych zrezygnowała całkiem.
                      I jeszcze IV LO wycięło chyba 2 klasy, w tym mat-fiz bez informatyki, czyli znowu to, co interesowało ją najbardziej.
                      • arthwen Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 00:24
                        Nowodworek też obciął jedną klasę, również chyba biol-chem. W V zostało tak jak było, tylko jedno biol-chem zmienili na biol-chem-mat (są dwie w tym roku, rok temu było jedno z mat a drugie samo biol-chem).
              • ursgmo Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 18:08
                Obyś miała rację. Moja siodmoklasistka będzie miała w przyszłym roku Witkacego na pierwszym miejscu. Jak będzie z punktami 🤷‍♀️. Po próbnych robionych przed zajęciami przygotowującymi, które rozpoczyna we wrześniu jestem dobrej myśli, no ale to zawsze loteria.
              • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 20:34
                antykaa napisał(a):

> Wg mnie progi w takich liceach jak np. Witkacy mocno spadną - porównywałam list
                > e chetnych i jest spory spadek.

A ja wątpię w duży spadek progów w Witkacym. Ta szkoła zawsze otwiera 4 klasy, czy normalny rocznik, czy wyż, i zawsze ma zbliżone progi. W tym roku zmniejszyli liczbę uczniów na oddział (było 28, jest 26), chętnych jest, oczywiście mniej, ale wciąż sporo.

Tam progi zawsze oscylują w okolicach 175 punktów (klasa hiszpańska, najbardziej oblegana), w wyżu podskoczyło chyba do ok. 179 (niech mnie ktoś poprawi, jesli się mylę). Przewiduję progi nie mniejsze niż 170 w tym roku, przynajmniej w klasie z hiszpańskim.

>. Spadki tez są w innych szkołach typu Modrzewski

Tak, to juz prędzej. Taka solidna szkoła, a ma mało chętnych. Może przez ten niemiecki jako drugi język?

• bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 21:07

>. Spadki tez są w innych szkołach typu Modrzewski

Tak, to juz prędzej. Taka solidna szkoła, a ma mało chętnych. Może przez ten niemiecki jako drugi język?

Mnie też to zastanawia, jednak niemiecki jest jednym z częściej występujących języków obcych (jako drugi obcy) i jest obecny też w wielu innych szkołach, i jak tak patrzę na zgłoszenia to nie wpływa to na popularność klas. Wiele osób miało niemiecki w podstawówce i chce kontynuować, a nie zaczynać nowy język.
                  Może nad wizerunkiem powinni popracować, bo ewidentnie młodzież się nie garnie mimo wysokich miejsc w rankingach.
                  • ursgmo Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:03
                    bruy-ere napisała:

> jednak niemiecki jest jednym z częściej występujących j
                    > ęzyków obcych (jako drugi obcy) i jest obecny też w wielu innych szkołach,

Wydaje mi się że jednak od paru ładnych lat hiszpanski jest tym drugim językiem obcym, pojęcia nie mam dlaczego. Z moich obserwacji wychodzi ze klasy z hiszpańskim mają najwyższe progi, w każdym razie w szkołach które bierzemy pod uwagę. Moja córka ma hiszpański narzucony, nie chciała go, bo wybierała niemiecki. Teraz idąc do LO chciałaby zdecydowanie zamienić i wcale nie jest łatwo znaleźć klasę z niemieckim.
                    • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:18
                      U nas odwrotnie - syn chciał hiszpański, a w jego profilu jest tylko niemiecki, nie ma wyboru drugiego języka (akurat w tym profilu, bo w innych jest).
                • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 21:25
                  Mam wrażenie, że Frycz nie wzbudza w kandydatach takich emocji, żeby wpisywać go na pierwszą pozycję na liście.
                  Moje dziecko po obejrzeniu szkoły na dniach otwartych stwierdziło, że jej się tam nie podoba zupełnie i nie chce mieć Frycza na liście.
                  • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 21:31
                    Na dniach otwartych dyrektor kładzie mocny nacisk na to, że to szkoła dla kujonów (u nas trzeba się dużo uczyć ), co na pewno wiele osób zniechęca. I to jest prawda, że trzeba się uczyć, ale nie zaszkodziłoby podkreślić też, że jest dobra kadra, że są wyjazdy, jakies festiwale itp. życie uczniowskie też. Ja z dnia otwartego wyszłam z poczuciem, że tam cisną i przekonywałam córkę, żeby na pierwszy wybór dała Poniata (pewnie też byłaby zadowolona), który wydał mi się "milszy" (choć dyrektor z kolei mocno przynudzał).
                    • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 21:37
                      Ja na dniu otwartym we Fryczu nie byłam, z dzieckiem pojechał ojciec. Od dziecka usłyszałam tylko że nie podoba jej się atmosfera. Od męża dosłownie 7 słów "szkoła wygląda ok, fajnie że mają niemiecki". I tyle się dowiedziałam. A jak przyszło do układania listy preferencji zaparła się jak osioł, że nie chce Frycza, no to go nie ma...
                      • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 21:49
                        Dla mnie to taka solidna szkoła. Trochę cisną, uczyć się trzeba, ale też nauczyciele dobrze uczą. Na plus dodatkowe zajęcia przygotowujące do matury, prowadzone przez nauczycieli (tak przynajmniej było, gdy do LO chodziła moja córka - 2 lata temu). I jeśli ktoś na biol-chemie trafi na dyrektora jako nauczyciela biologii, to też jest wygrany smile

A jaką szkołę córka ma na pierwszych wyborach, jeśli mogę spytać?
                        • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:18
                          Napisałam na gazetową.
                          • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:34
                            Odbiło mi, chyba nie masz poczty na gazeta.pl
                            Napisz proszę do mnie z jakiegoś Twojego adres mailowego to odpiszę.
                  • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:20
                    To mój tak miał z Prusem i W IV,Wladkxto ja mu obrzydziłam 😀
              • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:37
                antykaa napisał(a):

> Wg mnie progi w takich liceach jak np. Witkacy mocno spadną - porównywałam list
                > e chetnych i jest spory spadek.

klasa 1a – 174,40 pkt

klasa 1b – 174,90 pkt

klasa 1c – 173,45 pkt

klasa 1d – 178,75 pkt.

Nie nazwałabym tego mocnym spadkiem. Tak jak pisałam, progi w tym LO utrzymują się od lat na zbliżonym poziomie.
                • karollo26 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:42
                  Ja bym się raczej nie spodziewała, że w warszawskich liceach z pierwszej 10 progi spadną jakoś spektakularnie, czyli np poniżej 170 pkt. No bez przesady. Chyba że humany - generalnie z roku na rok jest coraz mniej chętnych i coraz mniej punktów.
                  • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:48
                    No ja też się nie spodziewałam, przynajmniej jeśli chodzi o Witkacego, ale niektórzy - owszem.
                    • karollo26 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:57
                      A co ty akurat tego Witkacego przeżywasz? Są lepsze licea, choćby Hoffmanowa, Czacki. IMO Witkacy szału nie robi.
                      • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 16:25
                        Interesuje mnie ta szkoła, nie ze względu na pozycję w rankingu.

Interesują mnie też dwie inne, równiez z powodów pozarankingowych.
                      • kropkaa Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 14:20
                        Witkacy jest bardzo przyjazną szkołą, zdecydowanie o niebo lepszą niż Czacki.
                        • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 16:39
                          Ale Czacki też uchodzi za mega przyjazną.
                • antykaa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:55
                  3 punkty w topowej szkole w okolicach 155-180 to dla mnie sporo. Ale kto jak liczy. Jeśli np. Próg byłby 140, a progi by spadły o 3 punkty, nie nazwałabym tego sporym spadkiem, chociaż procentowo jest więcej niż od bazy 175. Na pewnym poziomie bardzo ciezko jest uciułać choćby 1 punkt (corka miała w szkole, która najkorzystniej przeliczyła jej punkty 176,5), wiec różnica 3 punktów naprawdę robiła robote.
                  • antykaa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:56
                    Topowej w okolicach 175-180 miało byc
                  • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 16:30
                    Tylko tu 3 punkty (niecałe) są tylko w jednej klasie. W pozostałych porogi spadły o 2-2,6 punktów, a w jednej praktycznie wcale (0,35 punktu). No dla mnie to wciąz nie są spore spadki. Pamiętam, że 6 lat temu, gdy rekrutowała się tam moja córka, próg w jej klasie (chyba najwyższy z klas pierwszych) wyniósł 175 punktów). Teraz, w pustym roczniku, jest to prawie 179.

Ciekawa jednak jestem, jak sytuacja wygląda w innych szkołach z pierwszej dwudziestki.
                    • antykaa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 17:07
                      Masz racje, trochę spadły, ale to nie jest jednak sporo.
      • iberka Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 16:13
        W III progi poniżej 160 (nie wiem jak klasowo), bo koleżanka mojej młodej tam wskoczyła (jej 5
        5 wybór).
    • iberka Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 16:19
      Dziewczyny, a jak z rekrutacją uzupełniającą?
      Nie chodzi o moją młodą, ale córa znajomych dostała się do szkoły na drugi koniec miasta (bez sensu, że dała na liście no ale stało się). Jutro potwierdzi papierami, ale po 16 lipca (ostateczne listy przyjętych) chciałaby szukać miejsca w innej szkole. Myślicie, że jest sens? Co z punktami wtedy? U mnie żadne z młodych nie brało udziału w rekrutacji uzupełniającej i pojęcia nie mam czy może się udać czy szansę marne
      • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 17:01
        Szanse są zawsze, w tym roku większe niż zwykle.
        Nie wiem jak u Was, w Warszawie rekrutacj uzupełniająca toczy się poza systemem - tzn. ludzie jeżdżą z dokumentami i składają wniosek o przyjęcie w szkole, decyduje dyrektor, nie ma tu żadnych odgórnych kryteriów czym ma się kierować podejmując decyzję.
        • mikaaan Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 18:53
          We Wrocławiu uzupełniająca jest elektroniczna. Dopiero trzecia rekrutacja jeśli są wolne miejsca, to wędrówki po szkołach.
          • arthwen Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:07
            W Krakowie też elektroniczna z tego co widzę, ale mój zadowolony, w zasadzie to nawet nie liczył na ten pierwszy wybór, wiec udziału w uzupełniającej brać nie będziemy.
      • arthwen Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 17:11
        Z informacji w necie i w omikronie wynika, że potwierdza wolę, a potem normalnie jak przy zwykłej rekrutacji składa wniosek itd.
        Pytanie tylko czy będą miejsca w szkołach, do których będzie chciała próbować...
        • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 17:39
          Warto próbować, miejsca zwalniają się nawet w obleganych szkołach.
          • antykaa Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 18:40
            To prawda. Cztery lata temu znajomej dziewczynce zabrakło dosłownie punktu do topowego liceum. Poszła do sekretariatu i zapytała, czy może się miejsce zwolniło - wzięli ja z miejsca smile Dopiero potem miała miejsce rekrutacja uzupełniająca.
            Inna kolezanka, 2 lata temu miala duży problem w rekrutacji, bo syn, który miał nieco ponad 130 punktów, nie dostał się do żadnej szkoły, mimo, ze mama zrobiła bardzo dobra i długa liste. Jeździła po szkołach i szukała miejsca - zadzwonili z trzech porządnych szkol! Wybrał te wymarzona i jest zadowolony.
    • miki.20105 Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:17
      Czy ktoś wie dlaczego nie można się już zalogować na profil kandydata na Vulcanie ? Pojawia się taki komunikat: Drodzy kandydaci i rodzice/opiekunowie prawni, 12 lipca 2024 r. zostaną ogłoszone wyniki tegorocznej rekrutacji do szkół ponadpodstawowych.
      Z wynikami rekrutacji jak co roku będzie można zapoznać się:

na listach udostępnionych w szkołach ponadpodstawowych,
      w systemie Nabór Szkoły ponadpodstawowe VULCAN po zalogowaniu się na konto wniosku,
      najszybciej w bezpłatnej aplikacji mobilnej eLO! 2024 - aplikacja poinformuje Was o wyniku w telefonie niezwłocznie po jego publikacji.
      • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:23
        To normalne, oni czasem wyłączają logowanie, gdy - chyba - gmerają w systemie. Potem logowanie wraca.
      • arthwen Re: Rekrutacja do LO 11.07.24, 22:36
        Wczoraj było dokładnie to samo z omikronem wink Dzisiaj punkt o 10 (o 10 miały być dostępne wyniki) wróciła możliwość logowania wink
        • jana111 Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 11:35
          Za to wraz z podaniem wyników zniknęły statystyki a mogłam sobie zapisać i mieć porównawczo sad
          • arthwen Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 12:37
            Tak, ja też szukałam wczoraj i żałowałam, że nie zrobiłam screenów całości (mam tylko jakieś pojedyncze szkoły, które wklejałam mężowi na whatsappie i stąd się uchowało wink )
    • em_em71 Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 12:25
      Dziś Szczecin. Licrum, do którego chodził syn publikuje progi, zajrzałam i widzę, że są na podobnym poziomie jak młody startował 5 lat temu. Do mat-fiz-inf było wtedy coś ok. 168 i teraz 167, 05.
      • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 12:28
        a rok temu jaki był tam próg żeby porównać czy spadł i o ile?
        • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 12:37
          już widzę 171,50 czyli spadł o kilka punktów mimo, ze mniej klas w tym roku
          • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 18:11
            Dziś też Śląsk i Trójmiasto miało wyniki .moze ktos napisze czy progi spadły??
            • fazifokus Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 21:20
              W Trójmieście w liceach spadły od 30 do 35 punktów. Do jednego liceum w Gdyni w zeszłym roku było 153,30 i to po odwołaniach, gdzie progi jeszcze spadają, a w tym roku do tej samej klasy 118 punktów przy pierwszym rzucie.
              Ja się cieszę, bo moje dziecko nie miało wybitnych wyników.
              • antykaa Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 22:03
                Znalazłam wyniki dwóch liceów z Gdańska
                2LO
                Klasa politechniczna 2024 próg teg. 168,85, rok poprzedni 174,05
                Hum 152,05 vs 166,95
                Med 161,75 vs 177,95
                Men. 164,2 vs 184,2

VLO
                Biol chem 161,8 vs 171,75
                Mat fiz inf 169,5 vs 166,6,6
                Mat- biol 168,45 vs 166,45
                Geo-mat 172,45 vs 175,01
                Fiz-mat 170,88 vs 176,02
                • antykaa Re: Rekrutacja do LO 12.07.24, 22:15
                  W kolejnych dwóch lo (1Gdansk, 6 Gdynia) progi spadły o okolo 3-5 punktów średnio, największy spadek zanotował human w 1 Lo - o 13 punktów. Wzrost o 1 punkt w 1LO na mat geo, mat fiz politechniczna praktycznie bez zmian.
              • zwierzakowa13 Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 11:23
                O ktorym LO w Gdyni piszesz?
                • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 12:21
                  Wyczytałam właśnie ,że w Krakowie 300 dzieci bez przydziału.miejsc wolnych w huk.myslalam,że w tym roku takich historii nie będzie,zwłaszcza że wpisać można dowolną ilość szkół.
                  • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 13:04
                    Ale jak dzieciak się zafiksuje, że tylko top i nie zniży się do szkoły ze średniej półki, to.tak się dzieje. Druga opcja to nieogarnianie systemu rekrutacji.
                  • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 13:33
                    Kurczę, jak to się mogło stać, zwłaszcza, że progi punktowe jednak miały tendencję spadkową... Może dziecko zrobiło listę marzeń i nie dołożyło na koniec opcji awaryjnych.

Natomiast w Vulcanie warszawskim w statystykach zgłoszeń widzę sporo liczb w nawiasach - wniosek niezłożony lub niezaakceptowany przez szkołę. Nie sądzę, żeby tyle szkół zawaliło obowiązek akceptacji wniosku i stawiam na niewysłanie wniosku.
                    • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 13:56
                      Mogą to byc osoby spoza Warszawy, które wybrały szkoły w swoich miejscowościach lub osoby, które zakwalifikowały się do szkół niepublicznych - wniosek wypełniły ale nie widziały sensu składać.
                    • heca7 Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 23:19
                      Wiele dzieci spoza Warszawy, które mają niezły dojazd do stolicy wybiera tu licea. Ale często jak dostaną się na miejscu, u siebie to nie składają już wniosków w Warszawie. W mojej okolicy to bardzo częste, liceum na osiedlu znajduje się na linii kolejowej i zbiera dzieciaki z sąsiednich miasteczek i wsi.
                  • lady.madrugada Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 13:33
                    W Poznaniu 245 dzieciaków zostało bez przydziału, a miejsc też pełno zostało. Fakt, że u nas można było wpisać tylko 3 szkoły z miasta (plus 3 z powiatu), ale tu się chyba kiepskie układanie list kłania. Mój syn miał w podziale 1. super by było się dostać 2. ok, może być, jeśli z 1 się nie powiedzie, 3. dostanę się tam nawet, jeśli wszystko pójdzie nie tak. A ludzie chyba rzeczywiście wpisują 3 szkoły marzeń z nadzieją, że do którejś się uda.
                    • pffpffpff Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 16:43
                      W Poz to trudno było w oparciu o zeszłoroczne progi znaleźć coś uczniowi ze słabszymi wynikami, co gwarantowałoby miejsce.
                      • lady.madrugada Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 20:41
                        Zdefiniuj słabsze wyniki 😉 Wg mnie można było założyć, że jeśli obstawiasz 150 punktów to możesz aplikować np. do XVII, jeśli bliżej 120 to do X, a jeśli jakoś pomiędzy to XIV. Przepraszam, że tylko Rataje wrzucam, ale tu mam pogląd na różne szkoły.

Ale fakt, w tym roku brak punktu odniesienia był sporym utrudnieniem.
                        • pffpffpff Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 21:12
                          Ja odniosłam wrażenie, że nawet do kiepskich szkół progi w Poz nie schodziły poniżej 140.
                          • lady.madrugada Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 21:56
                            No nie, do wspomnianych wyżej X i XIV wg danych na waszaedukacja.pl w zeszłym roku wystarczało niewiele ponad 100. XVII - 130. To chyba dane po rekrutacji uzupełniającej, ale i tak.
                            • pffpffpff Re: Rekrutacja do LO 13.07.24, 23:12
                              Kurczę, jakoś tak zapamiętałam.
                              Tak ogólnie to byłam zaskoczona generalnie małą ilością szkół.
                    • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 09:42
                      lady.madrugada napisał(a):

> W Poznaniu 245 dzieciaków zostało bez przydziału, a miejsc też pełno zostało.

Jeśli mnie pamięć nie myli, to w zeszłych latach takich sytuacji były tysiące.
                      Rzeczywiście, limit 3 szkół jest okrutny i utrudnia życie dzieciom i rodzicom.
                      • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 10:31
                        Rzeczywiście, limit 3 szkół jest okrutny i utrudnia życie dzieciom i rodzicom

Tak, to jest chore. Rodzice powinni się zbuntować. Skoro da się w innych miastach, to i tam da się z pewnością.
                        • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 12:03
                          bruy-ere napisała:

> Rzeczywiście, limit 3 szkół jest okrutny i utrudnia życie dzieciom i rodzico
                          > m

>
                          > Tak, to jest chore. Rodzice powinni się zbuntować. Skoro da się w innych miasta
                          > ch, to i tam da się z pewnością.

Dokładnie tak. Tym bardziej, że leży to w gestii samorządów, przepisy podają możliwość wyboru 3 szkół jako minimum i chodzi tylko o odpowiedni system informatyczny, który obsłuży dłuższe listy preferencji.
                          • lady.madrugada Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 13:31
                            System akurat w Poznaniu chodzi jak złoto smile więc to raczej nie to. Z dwojga złego wolę trzy szkoły niż nieskończoną liczbę (chyba w Warszawie tak jest), bo te dalsze miejsca to i tak już tylko dla sportu. W zeszłym roku w Poznaniu były 4 szkoły do wyboru, może ze względu na mniejszy rocznik tak zrobili?
                            • iberka Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 14:28
                              W Krakowie też bez limitu wyboru
                            • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 14:30
                              Dlaczego dla sportu? Może w tym roku nie ma niebezpieczeństwa zostania na lodzie ale w zwykłej rekrutacji to bardzo dobra sprawa. I nie trzeba wpisywać nie wiem ile tych szkół. Mój syn ma wpisane 8 (w tym z dwóch szkół po dwa oddziały typu mat-fiz i mat-fiz-chem.). Każda szkoła akceptowalna. Ostatnia asekuracyjna (bo mam uraz z poprzednich rekrutacji moich dzieci i namówiłam, żeby wpisał tę jedną, można uznać, że "dla sportu". Ale spadnie max do 3 (jeżeli byłyby progi zeszłoroczne ale wygląda na to, że będą niższe i wpadnie do nr 1). Nikomu to nie robi krzywdy, można wskazać każdą szkołę topową, do której jest sensowny dojazd i uszeregować od szkół marzeń po te akceptowalne.
                            • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 14:36
                              Z dwojga złego wolę trzy szkoły niż nieskończoną liczbę

Przecież mając nieskończoną liczbę, nadal możesz wybrać 3. W czym problem?
                              • lady.madrugada Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 15:56
                                Żaden problem, dziecko w szkole i klasie pierwszego wyboru wink
                                • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 16:15
                                  A jak ktoś nie dostanie się do 1., 2 i 3 wyboru (mając 3 do wyboru) to też żaden problem?
                                  • lady.madrugada Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 16:34
                                    Jeśli wiedząc jak wygląda system układa listę tak, że nie dostaje się nigdzie to startuje w rekrutacji uzupełniającej.

Nie chodzi o to, że popieram te 3 szkoły (chociaż, jak napisałam, u nas to nie był problem i nadal uważam, że jest to lepsze i mniej stresujące dla dziecka niż wpisywanie kilkudziesięciu szkół), ale jednak jeśli wiesz jak jest (a było to podane do wiadomości naprawdę dawno temu) to wpisywanie trzech szkół marzeń, bo tylko to i nic innego jest zwyczajnie idiotyczne.

W tych trzech szkołach można było wpisać wszystkie dostępne klasy, choć to akurat już zupełnie dziwne rozwiązanie, bo jeśli ktoś chce na biel-chem to co go human obchodzi. Z drugiej strony w kilku szkołach na drzwiach otwartych mówili, żeby właśnie wpisywać wszystkie profile, bo gdy już się dostaniesz do szkoły, do której chcesz, łatwiej jest zmienić klasę już będąc "w środku".
                                    • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 16:40
                                      To u nas strategia z wszystkimi klasami nie działa, ponieważ w dobrej szkole jest full i efekt może być taki, że ktoś, kto planuje zostać lekarzem i biol-chem, zostanie z ręką w nocniku w humanie. Co innego niezdecydowanie, że dziecko lubi i historie, i fizykę, i geografię i na co wypadnie, na to bęc.
                                    • jana111 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 11:07
                                      Nie widzę zalet tego systemu.
                                      Owszem, trzeba się było trochę namyślić przy układaniu listy, ale bez przesady, to ja kombinowałam, oznak stresu u dziecka nie zauważyłam. Za to martwiła ją sytuacja: a co jak się nie dostanę do żadnej z klas na miejscach 1-5.
                                      Gdyby mogła wybrać tylko 3 szkoły (inne klasy nie mają znaczenia, do humana dziecko nie pójdzie, w V LO widziałam zastrzeżenie, że przenosiny między różnymi profilami są wykluczone), to na 3. miejscu musiałaby dać jakąś z obecnego końca listy, żeby mieć pewność że się gdzieś dostanie. Tymczasem o ile w tym roku progi do klas z 1. i 2. miejsca były dość wysokie, o tyle w klasie na 3. miejscu spadło na tyle, że dostałaby się ze sporym zapasem - a to nadal była całkiem akceptowalna i dobra szkoła, do której nie złożyłaby wniosku.
                                      Dzieci które ułożą listę zbyt pesymistycznie jest na pewno sporo, równie dużo pewnie tych, które podejdą do rekrutacji zbyt optymistycznie. Co wtedy? Zapewne dzwonienie po szkołach, chodzenie po prośbie, pisanie odwołań - to jest dopiero stres. Szkoły też mają dużo więcej pracy. Gdzie tu zysk, nie wiem, naprawdę, nie widzę żadnej zalety.
                                      A wy matki przyszłych 8-klasistow, tak jak napisała antyka, róbcie raban, naciskajcie na wasze wydziały edukacji, radnych, prezydentów, prasę i telewizję. Skoro u nas się da, to da się i u was. Kwestia ceny. Jeśli jest kontrakt na obsługę systemu rekrutacyjnego i nie da się go wymówić żeby kupić inny system (gdybam sobie, może to taki powód), to niech firma napisze nowe oprogramowanie, inne, lepsze, zrobi zmiany z 3 na 33 i tak dalej.
                                    • arthwen Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 16:04
                                      lady.madrugada napisał(a):

> W tych trzech szkołach można było wpisać wszystkie dostępne klasy, choć to akur
                                      > at już zupełnie dziwne rozwiązanie, bo jeśli ktoś chce na biel-chem to co go hu
                                      > man obchodzi. Z drugiej strony w kilku szkołach na drzwiach otwartych mówili, ż
                                      > eby właśnie wpisywać wszystkie profile, bo gdy już się dostaniesz do szkoły, do
                                      > której chcesz, łatwiej jest zmienić klasę już będąc "w środku".

U nas V LO (top1 w Małopolsce, 2. w Polsce) zaznaczało, że NIE ma możliwości zmiany profilu, właśnie ze względu na to, żeby nie robić takich akcji, że jak chcesz do biol-chemu to idziesz do mniej obleganego humana, a potem kombinujesz z przenosinami. I to akurat uważam za bardzo uczciwe postawienie sprawy, bo czemu niby ktoś ma blokować innym miejsce w klasie o profilu, który go w ogóle nie interesuje tylko dlatego, że brało mu punktów do tego interesującego?
                                      • lady.madrugada Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 10:09
                                        Mnie nie pytaj, pisałam, że wg mnie to dziwne rozwiązanie wink Ale otwarcie o tym mówili dyrektorzy lub wice na drzwiach otwartych. Jak i o tym, że z reguły co najmniej 1-2 osoby w każdej klasie nie potwierdzają woli przyjęcia. Podejrzewam więc, że chodzi o to, że wolą przenieść kogoś z innej klasy niż brać kogoś z rekrutacji uzupełniającej, w której punktów już dzieci mają dużo, czasem bardzo dużo, mniej.
                                • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 16:27
                                  Dokładnie. Może się nie dostać. Jeżeli dziecko ma 174 pkt i wybierze 3 top of the top, bo tylko o tym marzy, może zostać z niczym a może być tak, że wszystkie mają próg od 174,5. Może też ułożyć listę, że wpisuje 3 szkoły, które trochę różniły się dotąd się progami i też przestrzeli, bo będzie rok wzrostów i wyrównań między szkołami dobrymi i średnimi (jak przed rokiem). A jak nie ma ograniczeń, to wpisuje wszystko, gdzie akceptuje chodzenie aż np. do progów 140. I zawsze gdzieś zostanie zakwalifikowany.
                                  Można przecież wpisać przy braku ograniczeń 1,2 czy 3 szkoły.
                  • arthwen Re: Rekrutacja do LO 14.07.24, 13:07
                    Wystarczy, że ktoś nie doniósł dokumentów - w systemie się to świeciło jako wniosek niezweryfikowany i całkiem sporo takich bylo.
    • chipek12 Re: Rekrutacja do LO 14.07.24, 23:02
      Jutro o 15 ogłoszenie wyników w dolnośląskim.
      Czy szkoły wywieszają wyniki szybciej, czy czekają grzecznie do 15?
      Bombelek chce wcześniej pojechać do szkoły, ale to chyba nie ma sensu smile.
      • antykaa Re: Rekrutacja do LO 14.07.24, 23:16
        Zainstalujcie ELO- tam wyniki zwykle są nieco szybciej.
        • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 09:12
          Dziś też Łódź ma wyniki rekrutacji.
          • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 11:06
            Oraz lubelskie.
            • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 11:31
              I tam chyba też można było wybrać tylko 3 szkoły.
              • nena20 Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 11:43
                wybór trzech szkół jest bez sensu. Mój syn jest zainteresowany tylko mat-fiz. klas jak na lekarstwo. Zresztą w słabych szkołach i tak nie ma ścisłych profili, same jakieś dziwadła.
                • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 12:55
                  A, i jeszcze w każdej z tych 3 szkół można wybrać dowolną ilość oddziałów - o, łaskawcy!
                  U mnie też każde dzieci było zainteresowane JEDNYM konkretnym profilem i żaden inny absolutnie nie wchodził w grę. Nas ta sytuacja nie dotyczy, bo mieszkamy w Wwie, ale nie ogarniam, jak można aż tak komplikować życie dzieciom i rodzicom takimi durnymi ograniczeniami...
                  • nena20 Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 13:01
                    No właśnie profil biologiczny jakiś biznesowy i inne humanistyczne od razu odpadały. Wkurza mnie to bardzo. Czekam. Jutro ogłoszenie wyników. Liczę na technikum, tam syn wybrał 5 klas ale nic nie jest pewne.
                  • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 13:01
                    to w ogóle prowadzi do strasznie dziwacznych sytuacji zwłaszcza w połączeniu z uznaniową a nie elektroniczną rekrutacją uzupełniającą, gdzie na koniec okazało się, ze w ostatecznym rozrachunku do szkól podostawały się dzieci z mniejsza ilością punktów niz te których podania odrzucono i znalazły się w 2 lub 3 wyborze bo przykazano dyrektorom w pierwszej kolejności przyjąć dzieci które nie dostały się nigdzie bo przestrzeliły z wyborem...
              • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 12:23
                Tak, w dodatku szkoły polikwidowały niektóre proponowane profile i część dobrych dzieciaków nie dostała się tam, gdzie chciała.

Np. II LO w Puławach zamiast proponowanych 3 klas utworzy tylko 2.

Miały być

mat-ang-fiz. lub inf. (do wyboru)*
                mat.-ang.-geo. lub hist (jw)
                biol-chem-ang lub mat (jw)

a powstanie tylko mat-ang-fiz lub geo
                i biol-chem-ang lub mat

obie po 32 osoby w klasie.

Uczniowie, którym zależało na rozszerzeniu z informatyki lub historii zostali na lodzie....
                • nena20 Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 12:38
                  generalnie mat-fiz mało w tym roku. Tylko w najlepszych szkołach utworzono te profile w pozostałych z góry wiedzieli że nie nazbierają. U nas około 1000 dzieciaków, w tamtym roku 2500.
      • panirobak82 Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 13:03
        Podobno wyniki w szkolach juz sa wywieszone, ja sie nie moge urwac z pracy. Maz z najmlodszym na wakacjach
        • babsee Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 13:29
          We Wroc 31 stopni, trudno , czekam az sie pokaża wyniki, nie bede sie pchac do szkoły.
        • mikaaan Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 14:55
          My w klasie i szkole I wyboru smile

Progi w 3 LO:
          mat-mat - 183,4pkt (z zeszłym roku laureat)
          archy - 145,8pkt (z zeszłym roku 171,7pkt) - obowiązywał egzamin z rysunku
          mat-info - 174,0pkt (z zeszłym roku 187,6pkt)
          mat-fiz - 177,85pkt (z zeszłym roku 189,6pkt)
          biol-chem - 178,85pkt (z zeszłym roku laureat)

ALO PWR próg 176,05pkt
          • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 14:56
            Czyli progi spadły dość znacznie
            • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 14:56
              Rany ....
              .Gratulacje!!!!
          • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 15:38
            Gratulacje 🙌

Duży spadek, zwłaszcza, że patrząc po progach to topowe LO.
          • babsee Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 16:03
            My tez w szkole pierwszego wyboru!pelnia szczęścia.
            Ale co do punktacji to np. we wrocławskiem VIII lo. punkty skoczyły i to mocno-zrobia się popularna. Za to kultowa XIV-szkola onegdaj najlepsza we Wro i nadal chyba na 1 lub 2 miejscu, punkty to po prostu szok...2-3 ;lata temu było minimum 170 punktów a do klasy mat fiz i biol chem bylo 180 pkt a teraz...uwaga...90...
            • mikaaan Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 16:10
              Szkoła mocno toksyczna i coraz mniej osób chce tam iść. Systematycznie spada w rankingu, w tym roku była trzecie we Wrocławiu (po III i ALO) ale podejrzewam że w kolejnym kilka szkół ją wyprzedzi.
            • panirobak82 Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 20:29
              Padłam🫣 o co chodzi? To jest taki spadem, że trudno wytłumaczyć. 90 punktow??? Znam jedna dziewczynkę, która tyle punktów ma. Egzaminu na 20,30% Wowo
              • pffpffpff Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 07:02
                A nie jest tak, że do liceum obowiązuje próg powyżej 100?
                • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 07:19
                  Nie jest tak. W Warszawie bywały licea z progiem 60, czy nawet 40 a 80 to normalny próg naszego osiedlowego liceum, który w zeszłym roku skoczył do zawrotnych 110 pkt.
                  • mikaaan Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 07:54
                    Tylko tu mówimy o liceum numer 14. To szkoła, która przez wiele lat był pierwsza we Wrocławiu i w pierwszej dziesiątce w Polsce. W tegorocznym rankingu była 3 we Wrocławiu i 32 w Polsce.
                    Jak złe zdanie o niej muszą mieć uczniowie, skoro tak mocno spadł próg.
                    Te dzieciaki, które dostały się z niską punktacją będą biedne, bo nie sądzę żeby szkoła dostosowała do nich poziom. Raczej spróbuje je wyeliminować.
                    Max, min i mediana do LO 14:
                    A - ogólny - fizyka, informatyka, matematyka
                    180.75 136.65 164.65
                    B - ogólny - biologia, chemia, matematyka
                    171.3 95.95 154.5
                    C - ogólny - biologia, chemia, fizyka
                    180.4 71.3 129.8
                    D - dwujęzyczny - historia, wiedza o społeczeństwie, język polski, język angielski
                    224.15 114.0 178.0
                    • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 08:46
                      To jak bardzo spadl poziom egzaminu dwujęzycznego!!syn do oddziałów dwujęzycznych ma 192 chyba,ale daleko ma je na liście.a tu piszecie ,że topowa szkoła!
                    • panirobak82 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 09:02
                      Wczoraj corka powiedziała mi o dziewczynie z jej klasy, ktora napisala im na grupie klasowej, ze dostała się do 14. Ja mówiłam, że kłamie bo to nierealne (egzaminy napisane na 20-30% polski matma) i generalnie nauka to ostatnie na co ma ochotę. Widzę, że jednak NIE🤯🤯🤯🤯 WTF? Straszne co się stało ta szkoła to był TOP.
                      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 09:07
                        To raczej komfortu tam mieć nie będzie.
                        • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 09:39
                          Najdalej w październiku będzie chciała szkołę zmieniać.ciekawa historia,jakbyś później wiedziała jak jej idzie,to daj znac
                          • panirobak82 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 10:35
                            Też jestem ciekawa jak ona się w tej szkole odnajdzie. To jest dziewczyna z tych bardzo wyszczekanych i hej do przodu, nie da sobie w kaszę dmuchać. Jej mama to samo i nie pozwalała na złe traktowanie albo jakieś przytyki ze strony nauczycieli. Nie wydaje mi się, że ktoś może ją do czegoś zmusić a tym bardziej do zmiany szkoły. Mama będzie się chwaliła dzieckiem w TAKIEJ szkole i będzie „a nie mówiłam”. Współczuje, że ktoś będzie z nia w klasie ja się cieszę, że to nie moje dziecko, różne rzeczy sie dzialy. Dla lepszego obrazu tej sytuacji napisze, ze ona startowala tez do 3🫣 „dla beki”.
                            • nena20 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 10:42
                              Na maturze już bez kombinacji trzeba dobrze zdać. Nie będzie na studia punktów za wyprowadzanie psów czy udział w pseudo konkursach artystycznych. Naciągania ocen.
                              Dziewczyny bym nie przekreślała. Ja z uczennicy 3 w szkole średniej wskoczyłam na wyższy poziom i mature zdałam bardzo dobrze.
                              • panirobak82 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 10:58
                                Punkty za wyprowadzanie psów zrobiły mi dzień😂😂 Masz rację👍
                    • panirobak82 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 10:37
                      Zobaczcie jakie progi sa w tym roku w 8🤯🤯 dlaczego tak wysoko do takiej przeciętnej szkoly? Bardzo dużo chętnych było.
                      • babsee Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 08:00
                        Bo sie zrobiła mega modna,- VIII uchodzi wsród młodzieży za "wyluzowaną" i jest boom.
                        • snaptherooster Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 18:34
                          Jest jeszcze czynnik lokalizacji: dość dogodny dojazd z Krzyków, Partynic, Ołtaszyna (gdzie naście lat temu budowało się sporo i wprowadzały się rodziny z dziećmi) iż przedmieść Wro. Znajomy dzieciak ma w klasie głównie dzieciaki z Kobierzyc, Iwin itp
                      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 08:07
                        A jaki ten próg? Czy wzrósł?
                        • mikaaan Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 08:29
                          Nie. Progi trochę niższe. Wklejam 2024 vs 2023 w mat-fiz, który nas interesował.
                          Af - ogólny - fizyka, matematyka - j.ang,j.fran - 167.05 vs 174
                          An - ogólny - fizyka, matematyka - j.ang,j.niem - 171.3 vs 176,7
                          Ar - ogólny - fizyka, matematyka - j.ang,j.ros - 166.4 vs 170,8
                          Szkoła raczej nastawiona na języki. Wyniki matur rozszerzonych z matematyki i fizyki daleko poza top.
                          • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 09:23
                            Nawet nie trochę - całkiem sporo smile
                            • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 13:23
                              Wciąż te progi całkiem wysokie.
                    • nick_z_desperacji Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 11:40
                      Przy medianie <130 i to w biol-chem-fiz, to może się okazać, że albo spuszczą z tonu z wymaganiami, albo będą musieli klasę rozwiązać.
            • cranberries1983 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 11:16
              to jest ta, gduze były obowiązkowe udziały w olimpiadach?
          • panirobak82 Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 16:58
            My też 👍👍uff mam dość. Współczuje jak ktoś ma dziecko, które idzie teraz do 8 klasy. Stres nerwy
          • babsee Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 10:50
            Parcie na ALO Pwr jest niezrozumiale. NIe ma to jak dobry PR....
            • cranberries1983 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 11:14
              licea akademickie, to trochę jak wegańskie buty - nikt nie wie o co chodzi
              • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 11:17
                Ale dobrze brzmi 🤣😂
            • mikaaan Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 14:17
              Napiszesz coś więcej o ALO? Musimy wybrać pomiędzy 3 a ALO, a dzieciak zachwycony PWR sad
              • cranberries1983 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 15:31
                jak dla mnie jest za bardzo nabuchane, szpanowanie jakie to nie jest akademickie, co w LO wydaje mi się odklejką, to wciąż LO, kurs do matury

mam dobre info o 3; 7; 14 - poziom, klimat itp
                • nick_z_desperacji2 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 16:00
                  Poza tym, nauczyciel akademicki wcale nie musi być dobrym pedagogiem. Ani znać wymagań maturalnych.
                  • cranberries1983 Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 09:29
                    pytanie czy w ogole powininen być?
                    pedagog tez zajmuje sie wychowaniem
                    akademicy mają niekiedy mikro kontakt z pedaogiką, ich praca polega na czymś innym
              • babsee Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 08:07
                Atmosfera fatalna, mega konkurensja miedzy dzieciakami, zapomnij, ze ktoś da Ci notatki, dzieciaki sa tak napompowane przez swoich rodziców jacy to nie sa wyjątkowi, ze robi sie niezdrowa konkurencja i poczucie wyjątkowoscio aż do totalnej odklejki. Nauczyciele...no coż...paru z misja, reszta też odklejka.Z pewnością nie jest to szkoła przyjazna. Chyba ,ze dziecko jest mega uzdolnione i potrafi mieć wywalone.
                Całe te kursy do matury, Studio talent- no niektórzy lubią takie fazy ale co ciekawe, nie ma tam potem laureatów wybitnych konkursów- tacy sa w III i właśnie w XIV.
                Zatem nadęte oblicza i wysokie mniemanie nie dają spektakularnych wyników.
                • mikaaan Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 14:09
                  Moje dziecko może i zdolne, ale nie potrafi mieć wywalone smile.
                  Zdecydowaliśmy się na 3lo.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 16:38
        Wrocław tez spore spadki.
        Od kosmetycznych 2-3pkt po 10 pkt. - do tych klas z najwyższej półki.
        Dzieci znajomych podostawaly się do klas z 1 wyboru, gdzie do zeszłorocznej pkt. brakowało im po kilka pkt., no ale marzenia nalezy mieć ;P
        • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 17:36
          Podnosicie na duchu😀mój ma 171,35 i trudno dziś powiedzieć ,czy starczy do „szkoły marzeń”,to tak na styk z zeszłorocznym progiem.
          • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 17:41
            W kontekście doniesień, wydaje się, że będzie oksmile
            • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 17:48
              Też mi się tak wydaje.
              • antykaa Re: Rekrutacja do LO 15.07.24, 19:54
                Warszawa niestety czeka do piątku - z drugiej strony wole poczekać i mieć możliwość wyboru dowolnej liczby szkol. Dziewczyny - bierzcie sprawy w swoje ręce i składajcie protesty do wydziałów edukacji w swoich miastach. Co to za durny pomysł, zeby ograniczać wybór do trzech szkol. Bez sensu!
                • arthwen Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 16:10
                  Kraków miał wyniki jako pierwszy, a wybrać też mogliśmy dowolną liczbę klas i szkół wink
                  U mojego młodego na liście było bodajże 24 pozycje, ale de facto liczyły się pierwsze 5. Dostał się do 1. wyboru.
    • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 12:35
      Dzisiaj o 12 był Toruń. Progi spadły w liceum rodzinnego dziecka o ponad 10 pkt ale to chyba nie jest topka.
      • nena20 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 13:37
        W topowych tak spadły . W technikum w tamtym roku 160 a w tym 112. Klasa będzie mega słaba. Syn myśli co robić.
        • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 14:11
          widzisz progi? bo kuzynka w apce nie widzi, zadzwoniła do skzoły, w liceum do którego poszedł jej syn spadły o ponad 20 pkt. To sa własnie efekty gdy mozna wybrac tylko 3 szkoły , trudno przewidziec jak się potoczy rekrutacja...
          • nena20 Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 12:56
            w słabych liceach punkty spadły dramatycznie. Ja dzwoniłam, nie wiem czy punkty są w systemie.
    • nena20 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 13:23
      Progi punktowe spadły bardzo mocno. Synowi zabrakło 4 i 2 punkty. Zadzwoniłam do szkoły drugiego wyboru, pani popatrzyła na oceny, wyniki testu i poleciła pilnie przyjechać z oryginalnym świadectwem. Wygląda na to że będą wolne miejsca. W technikum progi punktowe spadły o 40 punktów. W najlepszej szkole , w większości klasy laureatów progi zjechały o 15 punktów i więcej.
      • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 14:11
        no to trzymam kciuki za ten 2 wybór, do pierwszego nie będziesz próbowała?
        • nena20 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 15:52
          Będziemy odwoływać si e i myślę aby spróbować do jeszcze jednej szkoly. Teraz patrzą już tylko na wyniki egzaminu plus oceny z matmy. Syn jednak woli liceum. Choć przyznam mam wątpliwości co lepsze technikum czy liceum. Technikum naprawdę dobre, co robić drogie brawo.
          • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 16.07.24, 15:54
            To zależy. Mój akurat wybrał technikum chociaż też miałam rozkminkę ale z wyboru bardzo zadowolony, więc luzik
            • nena20 Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 12:54
              niestety mam wrażenie, że technik programista niby w najlepszej tego typu szkole jest oszukany (przynajmniej u mnie w mieście). Uczą sie podstaw, kadra w większości emeryci. Jestem zawiedziona. Na razie mamy zaklepane dobre liceum do klasy mat-fiz. Ale sama nie wiem czy dobrze robimy.
          • jana111 Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 12:55
            Mój syn dostał się do naprawdę dobrego technikum - wpisał na listę jako pierwsze, bo co mu szkodzi, zupełnie się nie spodziewał przyjęcia. Próg do klasy 1. wyboru spadł o około 30 punktów (rekrutacja covidowa 2020). Ale poziom nie spadł bynajmniej. Pierwszą klasę skończyli wszyscy (w większości zdalnie), inaczej niż we wcześniejszych latach, po drugiej odpadło chyba 5 osób. Więc niższa punktacja wstępu do szkoły niekoniecznie przełoży się na poziom nauczania. I odwrotnie.
    • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 14:41
      Rany, jak mi się czas dłuży do piątku, do warszawskich wyników....
      Zastanawiam się o której godzinie jest sens czatować na wyniki, jeśli jest podany termin "19.07 do godz. 12:00" ?
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 14:49
        W eLO będzie od razu powiadomienie. Mejlowo też chyba coś przychodzi. Ale właśnie to eLO mnie zaskoczyło poprzednimi razamiwink
        • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 14:53
          I biorąc pod uwagę napływające dane z kraju, to już się nie ekscytuję, bo na 99% mój bombelek będzie tam, gdzie on chcewink
          • nena20 Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 14:56
            progi spadły, a jak przeciętne liceum to zjechały na dno.
        • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 14:55
          Dzieki, eLO już sobie zainstalowałam. Pozostaje siedzenie na szpilce do piątku...
          • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 15:02
            A denerwujesz się, bo brakuje córce do zeszłorocznych progów, czy tak dla tradycji?😉
            Macie na górze top topów? Bo mój najtopowsze postawił na 2 i 4 miejscu (trącąc tym samym szansę na dostanie się) albowiem mniej mu się podobały niż wybrana i trwał w uporze. Taka intuicja, mówiwink
            • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 16:05
              szeptucha.z.malucha napisała:

> A denerwujesz się, bo brakuje córce do zeszłorocznych progów, czy tak dla trady
              > cji?😉
              W tym roku raczej nie powinno brakować, pierwsza pozycja w jej liście miała w zeszły roku próg o 0,05 niższyj niż jej punkty. Potem ma dwie inne klasy z tej samej szkoły z zapasem 2-3 punktów. Więc jeśli tylko progi nie wzrosną, to powinno być ok smile

> Macie na górze top topów?
              No w sumie tak. Przy czym to jest szkoła, która ma ogólnie bardzo dobre opinie jako przyjazna i ludzka i bardzo nam się podobała na dniach otwartych.

Bo mój najtopowsze postawił na 2 i 4 miejscu (trącąc
              > tym samym szansę na dostanie się) albowiem mniej mu się podobały niż wybrana i
              > trwał w uporze. Taka intuicja, mówiwink

Zakładam, że szkołę na 1 miejscu też ma wybraną bardzo dobrą.
              Uczucia i intuicja to ważna rzecz.
              Jak mi mój dzieć histeryzował, że ma zły wynik z polskiego (wcale nie zły, 87%), to ją urealniłam, że z jej 179/178 pkt jest w bezpiecznej i komfortowej sytuacji, ma na szczycie listy same dobre i fajne szkoły i w każdej z nich będzie dobrze.
          • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 15:08
            eLO ma też tę zaletę, że można tam poznać osoby z klasy. I wydaje mi się, że parę osób pisało, że wyniki były tam ciut wcześniej.
          • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 16:40
            To posiedźmy razem😂ja naprawdę jak na ostrzu siedzę,bo mój ma punkty na styk do porównania z zeszłym rokiem,a szkoła z pierwszej 10-tki
            • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 16:58
              Bliżej już niż dalej, mniej niż 2 doby zostało.
              Najgorsze, że post factum zazwyczaj okazuje się, że nerwy były zupełnie niepotrzebne…
      • nena20 Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 14:51
        niestety u nas wskoczyło dokładnie o 12, w aplikacji nic wcześniej nie było.
        • mikaaan Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 16:37
          U nas w systemie wyniki były o 15, ale wiele szkół wywiesiło listy już przed 12.
      • panirobak82 Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 18:04
        Ja bym pojechała rano do szkoly, u nas niektore wywiesily papierowe listy zanim byly online. Kolezanki corki wiedzialy juz od 8 rano czy sie do wymarzonego dostaly a my czekalismy do 15😈
        • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 18:11
          Akurat tego dnia będziemy poza Wwą 😀 Zresztą nie wszystkie szkoły wywieszają. U syna 2 lata temu nie były listy wywieszone.
          • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 18:18
            Szkola ma obowiązek podać listę przyjętych do publicznej wiadomości. Jeżeli tego nie zrobili to złamali przepisy no ale to w sumie nic nowego jeżeli chodzi o szkoly....
            • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 17.07.24, 18:38
              W sumie nie mam pewności, jak byliśmy z papierami to żadnych list nie widziałam tam (może przegapiłam).
    • ursgmo Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 12:15
      Czy ktoś z Warszawy zna już może progi w Witkacym i Lelewelu?
      • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 12:17
        Chyba szkoły czasem ogłaszają przed oficjalnymi wynikami na swoich stronach bądź fb?
        • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 12:23
          hugo43 napisała:

> Chyba szkoły czasem ogłaszają przed oficjalnymi wynikami na swoich stronach bąd
          > ź fb?
          Nie widziałam czegoś takiego w żadnej ze szkół, które obserwuję i które mamy na liście.
          • ursgmo Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 12:26
            Ja też nie, pojawia się czasem na stronie szkoły ale dużo później.
            • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 12:32
              De facto - opublikowanie progów oznaczałoby wcześniejsze ujawnienie kto się zakwalifikował, bo w Vulcanie widać przecież ile punktów zostało naliczonych dla danego ucznia.
              • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 12:40
                Ale to też żadna tajemnica.
              • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 12:41
                VULCAN wczoraj wieczorem już zablokowali 😀mnie to zastanawia,czy naprawdę tak dlugo to wszystko musi trwać?pewnie sporo odwołań jest z E8 co roku.
                • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 12:43
                  Powiem Ci w tajemnicy, że nawet przedwczorajwink
                  • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 12:51
                    A tak,przedwczoraj przed północą chciałem coś pogmerac z ciekawości setu zamkniete😂ja mam nadzieje,że wyniki będą z samego rana,a nie jakieś trzymanie do 12
                    • ursgmo Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 12:58
                      O matko, ale się zakręciłam 🙄 przecież to dopiero jutro są listy 🤦‍♂️ nic dziwnego , że nigdzie nic nie ma.
                      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 13:25
                        Warszawa chyba ostatnia? Atrakcje tych wakacji😃
                        • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 13:41
                          Tak, chyba już nigdzie nie ma później niż w Warszawie.
                          • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 13:56
                            Dziś świętokrzyskie ogłasza wyniki.Tez ich przetrzymali strasznie!
                    • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 14:30
                      Z tego co pamiętam, to w Vulcanie podają wyniki równo o 12., ale może coś się zmieniło. Mam też oczywiście eLO z ustawionymi powiadomieniami wszelkiego rodzaju 😂

A propos progów, to w Wwie gdzieś tydzień po ogłoszeniu wyników je podają (PDF do pobrania z Vulcana).
      • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 12:23
        To chyba nigdy nie jest publikowane przed ogłoszeniem list zakwalifikowanych/przyjętych?
    • jana111 Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 14:06
      W omnikronie dołączyli statystyki "podsumowanie rekrutacji" czy jakoś tak: ile punktów do danej klasy, minimum, maksimum, średnia.
      Przy czym nie wiem jak liczą laureatów, bo chyba w żadnej klasie nie widziałam 200, a już na pewno w tej, do której poszedł znajomy laureat.
      • arthwen Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 14:30
        O, dzięki za info.
        Faktycznie, jakby nie uwzględniali w ogóle w statystykach laureatów - ale to w sumie dobrze, bo daje bardziej czytelny obraz. I najwyraźniej w tym roku nie było żadnej klasy z 100% laureatów.
      • arthwen Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 14:41
        Nie wiem czy oprócz V jakakolwiek szkoła ma miejsca na maksa wypełnione? Bo nawet pozostałe z topki mają po te 1-3 miejsca wolne, chociaż nie we wszystkich klasach.
        Ale jak II poleciały progi, to w sumie aż niesamowite. Fakt, że myśmy też II dopiero na 4. miejscu ustawili, ale jednak...
        • jana111 Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 16:13
          U mojej w klasie 1 osoba mniej niż na liście z 11 lipca. Klasa 23 osoby, dużo mniej niż w podstawówce.
          Skąd wiesz o wolnych miejscach, poczta pantoflową czy to gdzieś podają? Tzn. wiem że chyba na stronie kuratorium, ale czy to już, nie dopiero po zakończeniu rekrutacji?
          W II tak, choć również w II jest jedyna klasa z naszej listy rezerwowej, gdzie próg jest wyższy niż rok temu - w mat-geo.
          • jana111 Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 17:18
            A dobra, już widzę.
            Te miejsca są przeważnie pojedyncze, no ale są domyślam się że rezygnacje dzieci, które poszły do szkół prywatnych, może też spoza Krakowa. Czy skąd inąd się biorą?
            • arthwen Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 09:09
              W top obstawiam, że prywatne (zaskakująco dużo osób z klasy mojego dziecka idzie do prywatnych, a część z tego co wiem w normalnej rekrutacji brała udział i tak, żeby mieć jednak ten wybór).
    • nena20 Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 15:08
      W tym roku jest eldorado. Nawet w klasach mat-fiz zwalniają się miejsca. Tym sposobem mamy do wyboru dwie szkoły. Jedna przyjęła już świadectwo a drugą ma dzwonić jutro, ale już wiem że przyjmą syna z odwołania. Wiadomo różnice w topowych szkołach nie są zaraz o 20 punktów ale jest spadek wyraźny. Jednak odroczenie obowiązku szkolnego miało sens choćby z tego powodu. Przypuszczam rekrutacja na studia będzie wyglądała podobnie.
      • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 15:36
        Odroczenie lub przyspieszenie - zależy u kogo 😀 Generalnie zgadzam się.
      • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 16:01
        nena20 napisała:

> W tym roku jest eldorado.
        > Przypuszczam rekrutacja na studia będzie wyglądała podobnie.

Sądzę, że nie będzie tak wyraźnego efektu, bo część uczniów z rocznika wyżej przeczeka jeden rok po maturze, zrobią sobie gap year i będą startować w rekrutacji na studia właśnie z tym mniejszym rocznikiem.
        • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 16:03
          Na pewno, jednak mimo wszystko może być ciut bardziej ulgowo niż w innych latach.
          • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 16:59
            Od pierwszej klasy przedstawiałam dziecku to w ten sposób, że jego powtarzanie I klasy to decyzja strategiczna i przy okazji nie będę musiała podpisywać dokumentów na studia, będzie dojrzalszy przy końcu edukacji itp. itd. a, że gra w szachy, to sobie przełożyłwink
        • nena20 Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 19:02
          Nie wiem kto będzie czekał siedząc rok w domu. Na uczelniach już teraz nie jest jakoś specjalnie tłoczno a co mowa w pustym roczniku. Dlatego syn idzie do liceum, technikum odpuścił całkowicie.
          • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 23:31
            Jakie siedzenie w domu?
            Zaczną inne studia, pojadą w podróż dookoła świata, pójdą do pracy itd i spróbują dostać się ponownie na wymarzone studia.
      • little_fish Re: Rekrutacja do LO 18.07.24, 17:39
        "Jednak odroczenie obowiązku szkolnego miało sens choćby z tego powodu. " - to też zależy od punktu widzenia. Np w moim mieście w tym roku nie ma ani jednej klasy humanistycznej czy lingwistycznej. Więc jakby dziecko myślało o takim kierunku to w tym roku klops...
      • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:19
        nena20 napisała:

Jednak odroczenie
        > obowiązku szkolnego miało sens choćby z tego powodu. Przypuszczam rekrutacja
        > na studia będzie wyglądała podobnie.

Odroczenie albo przyspieszenie. Mam w rodzinie rekrutujące się dziecko, które poszło do szkoły jako 6-latek. Chociaż on ma tyle punktów, że tak czy siak dostałby się wszędzie (no, może poza Staszicem)....
    • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 07:30
      Słabo dziś spałam 😅
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 07:38
        Ostatnie chwile niepewnościwink
        Akurat ja jestem spokojna na 99,9%, bo syn 3 pkt nad zeszłorocznym progiem w I wyborze, do drugiego raczej nie dotrze - tam brakuje mu 0,5 pkt a trendy są jakie sąwink Raczej spodziewam się, że będzie 5-10 pkt nad progiemsmile
        Życzę, żeby u Was było super✊
        • antykaa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 07:45
          Ja tez nie mogę się doczekać. Niezależnie od tego, do której corka szkoły się dostanie z top3 naszej listy, będziemy szczęśliwe. U nas kolejność mielila się do samego końca.
        • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 07:46
          Też czekam.ja nawet rano dobrze spałam,to mnie młodsze dziecko obudziło.straszne jest to czekanie.oby szybko ogłosili.
        • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 08:04
          Ja też teoretycznie powinnam być spokojna, ale jakoś nie potrafię wyluzować 🙈
          Trzymam za Was kciuki!
    • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 08:34
      Poniatówka na fb opublikowała progi i do klasy syna są wyższe niż w zeszłym roku ponad 2 pkt!
      • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 08:42
        O ja pitolę 🤯
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 08:42
        Prawna 170,5, mat-fiz 176,85, biol-chem 176,4, mat-geo 175,45.
        Mat -fiz w zeszłym roku miał 174,15.
        • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 08:45
          Do mat-geo wyżej 3,55.szkola modna sie zrobiła i tyle.czekamy dalej,albo ryjemy net.moze inne szkoły się zadeklarują?
        • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 08:47
          Z drugiej strony tam były wysokie jeszcze gdy ogólnie progi były znacznie niższe niż obecnie. W sensie w topakch progi są dość stabilne.
        • bbkk Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 08:53
          Zalinkuj bo nigdzie tego nie ma
          • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 08:57
            fb poniatówka, nie mam jak zalinkować
            • bbkk Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 09:01
              Bo nic tam nie ma to nie ma czego linkowac
            • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 09:03
              I chyba post zniknął🤔
          • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 09:00
            Też nie widzę tego na profilu Poniatówki - może usnęli, może jest jakiś inny fanpage czy jakaś grupa FB
            • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 09:04
              Miałam polubioną tylko ich stronę oficjalną ale fakt, usunęli. Ciekawe, czy ktoś wyskoczył przed szereg? A może to fake?
              • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 09:06
                W każdym razie wisiało z kilkanaście minut, że sobie odnotowałam.
            • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 09:05
              Proszę bardzo,mam screena
              • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 09:23
                Niezależnie, czy to fakt, czy nie, to z rana mnie ta wrzutka rozbudziła, bo już nudziła mnie ta rekrutacja😃
                • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 09:34
                  Niby do 12 ma być ogłoszone,mam nadzieję,że zaraz wrzucą wyniki.po co to przeciągać!!
              • bbkk Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 09:24
                Dzieki
                Moze ktos ich zrugal ze o 12 wyniki ...
                • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 09:52
                  Wyniki są DO 12, więc szkoły mogą publikować dziś wcześniej.
                  Ja zaraz jadę rzucić okiem na drzwi szkoły, bo akurat jeden blisko u lekarza
      • kropkaa Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 14:08
        Dziwne.
        Znajome dziecko, bardzo narzeka na fizykę.
        • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 16:41
          O ile dobrze widzę drzewko, to w Poniatówce narzeka na tę fizykę?
          • kropkaa Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 16:44
            Tak.
    • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 09:30
      Z gminy podwarszawskiej wskoczyło dopiero co info o zakwalifikowaniu. Teraz czekam na Warszawę.
      • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 09:32
        Na elo?czy na vulcanie?
        • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 09:34
          Mają swój własny system. Ale u nich progi spadły o kilkanaście punktów.
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 17:31
        Czy ktoś zna progi w Staszicu do mat-fiz-ang i mat-fiz-chem?
    • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:02
      Warszawa: są wyniki w systemie!
      • antykaa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:06
        Sa wyniki!!!! Młoda się dostała do liceum pierwszego wyboru!
        • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:07
          Gratulacje. Mój syn też I wybór.
          • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:17
            Gratulacje!
            • en10 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:29
              Moja też pierwszy wybór smile
        • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:51
          U nas też 1. wybór. Cieszę się, ale też czuję jakieś takie wypalenie. Dobrze, że to moje ostanie dziecko 🙃
          Oraz chętnie poznałabym progi.
      • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:17
        Jupi!
        U nas też 1 wybór smile

Przy czym wieści o spadku progów nie zbyt się potwierdzają w warszawskich topach.
        • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:26
          Gratulacje. Musieliście się naczekać ale nareszcie WAKACJE!!!
        • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:32
          Super!
          A gdzieś można te progi zobaczyć? Nie wszyscy publikują na stronie a w vulcanie chyba nie ma?
          • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:45
            My drugi wybór,ale Poniat w tym roku wywindował poziom😂jest ok.
          • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:48
            Będą w Vulcanie, ale nie tak od razu, trzeba poczekać coś około tygodnia, o ile dobrze pamiętam z lat ubiegłych.
          • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:38
            Progi z Żeromskiego (o ok. 2 pkty mniej):
            • antykaa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:44
              Próg do zmichowskiej ze szkoły 126 coś, ale nie wiem, do jakiej klasy
              • malaperspektywa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:53
                Wrzucam zdjęcie ze strony Jeziorańskiego. Chyba w Warszawie za bardzo te progi nie spadły.
                • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 14:19
                  Ja mam jeszcze Słowaka:
                  1a hum(prawna) 168,05
                  1b mat-geo-niem 172,85
                  1c mat-fiz-inf 172,85
                  1d hum (artyst.) 166,3
                  1e biol-chem 172,1
                  Z reguły spadki o 2-6 pkt. ale w mat- geo wzrost o 2,5 w stosunku do zeszłego roku.
                  • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 14:22
                    Ups, w Słowackim mat -geo 171,35
                    • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 14:22
                      Czyli wzrost nie o 2,5, tylko 1 pkt.
                  • klamk_zapadla Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 14:25
                    Mat-geo w innych dobrych szkołach też wzrosło o kilka punktów podczas gdy inne oddziały miały lekko niższą punktacje. Moje dziecko właśnie się załapało na mat-geo w Słowaku wink ale spodziewaliśmy się bardziej spadku niż wzrostu.
                    • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 14:30
                      W Słowaku mają super wyniki z matur z geografii. Pan N. robi robotęwink
                    • antykaa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 14:30
                      Czy ktoś ma do Staffa? Albo do Sienkiewicza? ew. Mickiewicza?
                  • knsdgm Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 14:03
                    Jose Marti biol chem ang spadek ze 165.4 w ubiegłym roku na 162.7
                    • knsdgm Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 17:08
                      Czy dziecko figuruje na listach każdej szkoły, którą miało we wniosku? Czy są to tylko szkoły,do których miało zbyt mało punktów. Czy jeśli dostało się do szkoły pierwszego wyboru,to nie ma go na listach pozostałych szkół, czy widnieje jako niezakwalifikowany?
                      • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 18:14
                        Ja dziś oglądałam w jednej ze szkół listę wszystkich (!) aplikujących - z adnotacją zakwalifikowany/niezakwalifikownay. Nie wiem, czy to standard. Z pewnością jednak były tam dzieci, dla których był to kolejny wybór - jako niezakwalifikowane .
                        • knsdgm Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 18:17
                          Ja również, dlatego tak mnie to zdziwiło.Bylam przekonana, że niezakwalifikowane są te osoby, które mają zbyt mało punktów,nie wszyscy aplikujący
                        • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 19:03
                          Dokładnie tak jest,dziecko wisi wszędzie,gdzie aplikowało,a się nie dostało,choćby to był szesnasty wybor

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka