Dodaj do ulubionych

Rekrutacja do LO

• ursgmo Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:20
      Gratulacje dla wszystkich!
      Ma ktoś może progi z Witkacego i Lelewela?
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:37
        Podłączam się:
        Z pytaniem o progi w Czackim, Staszicu, Hoffmanowej, Żeromskim, Slowackim.
        • barbaram1 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:42
          Sprawdźcie na stronie waszaedukacja - są tam progi do wszystkich liceów
          • karollo26 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:51
            Tam są progi z zeszłego roku.
          • ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:51
            A możesz podać linka? Ja znajduję tylko progi z poprzedniego roku.
            • barbaram1 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:03
              Chyba z tego roku są. Napisane 2024-25 i mnie się też progi zgadzają, bo nie dostało się moje dziecko do szkoły, do której chciało i byliśmy zdziwieni, bo tam były w ubiegłym roku niższe progi, a w tym roku są wyższe. Tu link do przykładowego Lelewela
              waszaedukacja.pl/ponadgimnazjalne/xli-liceum-im-joachima-lelewela-warszawa-209/profile#6577
              • antykaa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:07
                z zeszlego na pewno
              • ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:08
                Z zeszłego.
                • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:12
                  Na 100% z zeszłego. Skąd portal miałby nowe progi, skoro miasto je poda zbiorczo poda za kilka dni? WaszaEdukacja odświeży te dane z parę tygodni.
                  • barbaram1 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:26
                    O kurde. No to sorry za zamieszanie. Za szybko spojrzałam.
              • marciaja Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:35
                na pewno w tym roku w Lelewelu są znacznie wyższe, bo my mieliśmy znaczną nadwyżkę do dwujęzycznej w porównaniu z ubiegłym rokiem i okazało się za mało
                • nena20 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 14:34
                  Piszcie odwołanie. Mój syn dostał się do szkoły 3 wyboru. Dziś mógł wybrać sobie dowolną szkołę. Ostatecznie stanęło na szkole z pierwszego wyboru. Wcześniej zabrakło mu 4 punkty.
                  • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 14:37
                    Super, ze się udało! Wy z Torunia? Gdzie poszedł? Moje rodzinne dziecię do LO5 ale mi nic to nie mówi....
                    • nena20 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 14:44
                      Do liceum nr IV. Dostał się także do X i technikum V. Także w zasadzie do najlepszych szkół. Liceum V to raczej human, mój syn mat.-fiz. więc tylko te szkoły wchodziły w grę.
        • magedoncja Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 23:23
          To ja zapytam jeszcze o Prusa. Ktoś wie ile wynosił próg do mat geo ang?
      • marciaja Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 11:54
        W pierwszej 30-tce na mat-geo-ang / mat-fiz-ang progi były zazwyczaj wyższe niż w ubiegłym roku.
        Lelewel? Mieliśmy sporą zakładkę do dwujęzycznej a tu zonk.
        • antykaa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:07
          Progi w Dabrowskim - spadły mocno w humanach

1A (hist-pol-wos) – 157,4
          1B (ang-pol-wło) – 165,75
          1C (fiz-mat) – 166,1
          1D (biol-chem-mat) – 169,55
          1E (geogr-mat) – 168,8

• bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:15
          I jak finalnie - zadowoleni ze szkoły, gdzie dziecko przydzielono? Czy będziecie się odwoływać?
          • antykaa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:21
            bardzo! liceum 1go wyboru niedaleko domu, wiec jest super
    • ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:11
      Gratulacje dla dzieciątek, które dostały się do wymarzonych szkół i powodzenia dla tych, którzy liczą na rekrutację uzupełniającą.

Jeśli ktoś ma progi do Staszica, Czackiego i Hoffmanowej to podzielcie się😉
      • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:26
        A mnie ciekawią progi w Witkacym, Fryczu i Fredrze. Jakby ktoś miał, to podajcie, proszę.
        • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:28
          Na stronie Witkacego sa progi. Kto tam pisał, że spadną sporo?

klasa 1a – 174,40 pkt

klasa 1b – 174,90 pkt

klasa 1c – 173,45 pkt

klasa 1d – 178,75 pkt.
          • karollo26 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:37
            Spadły o ok 3 pkt. Wbrew pozorom te 3 pkt często robi różnicę na tym poziomie.
            • marciaja Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:42
              Hoffanowa również podała progi:
              hoffmanowa.pl/
              • ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:56
                marciaja napisał(a):

> Hoffanowa również podała progi:
                > hoffmanowa.pl/

Porównywalne do zeszłorocznych. Myślałam, że bardziej spadną po entuzjazmie z innych miast.
                • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:58
                  W topowych LO progi są bardzo stabilne i nie reagują gwałtownie na takie zmienne jak np. wielkość rocznika.
                  • karollo26 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:18
                    No i super, trzymają poziom.
                • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:56
                  Starszy syn mówi, że Warszawa miewa inaczej niż wszyscy. Gdy on się rekrutował w 2019 - w innych miastach progi wzrosły a w Warszawie bardzo spadły, bo przez pierwszy podwójny rocznik (pogim, popod) otworzono więcej klas. Teraz szału ze spadkiem nie ma w porównaniu z innymi ośrodkami.
                  Mój syn miał do swojej klasy teraz ok. 2 pkt więcej od progu z zeszłego roku a ostatecznie o 1,5 pkt spadł próg, więc tego zapasu za wiele nie było.
            • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:46
              Po pierwsze, 2-3 punkty to niewiele. Po drugie, zależy do której klasy. Do D rok temu wg waszaedukacja próg wyniósł 179. To różnica 0,35 punktu. Do A to faktycznie niespełna 3 punkty, ale już do B ciut powyżej 2 puntów, a do C - 2,6 punktu). Z pewnością nie są to "spore" spadki.
              • arthwen Re: Rekrutacja do LO 20.07.24, 14:09
                Powyżej 170, no 175 to 2-3 punkty to już jest spora różnica,
        • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 14:54
          kurt.wallander napisała:

> A mnie ciekawią progi w Witkacym, Fryczu i Fredrze. Jakby ktoś miał, to podajci
          > e, proszę.

Mnie też ciekawi jakie były progi we Fryczu, bo tam startowało znajome dziecko
          • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 15:05
            We Fryczu human ok 140,reszta 167-168,wstępna 130 ale nie wiem jak tam liczą?
            • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 16:36
              Do wstepnej zawsze są niskie, bo po prostu nie ma tylu chętnych na naukę o rok dłuższą niż normalnie w LO.

Czyli też nie spadły jakoś szczególnie chyba? Nie śledziłam dokładnie, ale pamiętam, że w roczniku córki (podwójny rocznik, z podziałem na po gimnazjum i po podstawówce, córka po gimnazjum) chyba był próg 168 lub 169 (po podstawówce chyba ciut wyższy)

• atanazja0 Re: Rekrutacja do LO 20.07.24, 00:22
        Czacki - mat- fiz- inf 182
    • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 12:22
      Z aplikacją eLO chyba coś nie pykło - nie ma tam wyników, zastanawiam się, czy ona w ogóle jest zsynchronizowana ze stołecznym Vulcanem, bo w nim nawet o eLO nie wspomnieli, a zazwyczaj trąbili, żeby ściągać.
      • marzka Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:00
        Kochani, dostaliśmy się do Frycza, do klasy 0, ale nie wiem jakie tam uruchomią rozszerzenia po ukończeniu tej klasy, gdy dzieciaki dotrą do 1. Wie ktoś coś? Boję się, że tylko coś z mat...
        • antykaa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:11
          Progi Czacki
          Human 174,95
          Mat fiz inf 182
          Biol chem 178,15
          • ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:16
            antykaa napisał(a):

> Progi Czacki
            > Human 174,95
            > Mat fiz inf 182
            > Biol chem 178,15

Czyli takie same lub wyższe niż rok temu.
          • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:16
            Uu, to mat-fiz w Czackim miał wyższy próg niż w zeszłym roku (180,9) ale w 2021 było 188.
            • ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:21
              W tym roku do Czackiego na mat-fiz-inf były tłumy z pierwszego wyboru. O wiele więcej chętnych niż na mat-fiz-inf do Staszica. Dla mnie to zaskakujące.
        • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 15:06
          Zapytam koleżanki,jej córka właśnie wstępna tam skonczyla
          • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 15:30
            Proszę bardzo😝rozszerzenia po wstępnej we fryczu
            • marzka Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 15:42
              Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tego się właśnie obawiam. Że powstanie tylko klasa mat.... i wtedy leżymy...
              • marzka Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 15:45
                A może jeszcze jakieś opinie wyciągniesz o tej klasie 0 od koleżanki... proszę...
                • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 15:56
                  Jej córka zadowolona bardzo ,pisała,że mogłaby ta wstępna trwać kolejne 4 lata😝mój syn też do Frycza idzie😀to jego drugi wybór,ale koleżanka zawsze pozytywnie o tej szkole mówi.juz z rok ja podpytywałam .moze w przyszłym roku dadzą wam znów większy wybór.normalny rocznik idzie.
                  • marzka Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 19:09
                    Dziękuję, teraz do klasy 0 syn idzie do Frycza?
                    • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 19:11
                      Nie,do matgeo
              • antykaa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 16:06
                Ja z tego powodu nie rekomendowała córce tej klasy. Z tego, co pamietam mówili mi wtedy przed telefon, ze moze wtedy aplikować do innej klasy dwujęzycznej w Warszawie - ale jak patrzyłam 4 lata temu, to wyboru praktycznie nie było żadnego.
                • marzka Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 19:10
                  Możesz bardziej wyjaśnić o co chodzi z tym ewentualnym przyjęciem do innej klasy dwujęzycznej?
                  • antykaa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 21:19
                    Nie pamietam dokładnie, mówili, ze może pójść do 1 klasy dwujęzycznej w innym liceum. Ale wybór humanow był bardzo słaby, z tego, co patrzyłam, poza tym, wcale nie było powiedziane, ze w kolejnym roku na pewno będzie jakiś human dwujęzyczny z niemieckim. Wtedy, gdy patrzyłam były mat-geo. Corka z reszta porzuciła ideę szkoły 5-letniej i nie drążyłam. Zadzwon może do Bohaterek i do Goethego i sprobuj się dowiedzieć.
                    • marzka Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 22:02
                      Dziękuję 😘
            • karollo26 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 16:15
              Nie znam tej szkoły- ale to brzmi jak koszmar - nie wiedzieć jakie będzie rozszerzenie w 1 klasie. Totalna dyskwalifikacja.
        • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 16:41
          marzka napisał(a):

> Kochani, dostaliśmy się do Frycza, do klasy 0, ale nie wiem jakie tam uruchomią
          > rozszerzenia po ukończeniu tej klasy, gdy dzieciaki dotrą do 1. Wie ktoś coś?
          > Boję się, że tylko coś z mat...

Na pewno była o tym mowa na spotkaniu z dyrektorem podczas dni otwartych. Nie byliście? Proponowałabym dowiedzieć się w szkole, zanim potwierdzicie. Po co później męczyc się z niechcianymi rozszerzeniami? A watpię, by rozszerzany był jedynie niemiecki....
          • marzka Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 19:12
            No właśnie nie byliśmy, z tymi klasami 0 to byla taka decyzja ostatniej chwili. Pani w sekretariacie mówi, że dyrektor mówił na spotkaniu, ale ona nie wie co mówił...
            Jeśli ktoś coś więcej wie, proszę piszcie...
            • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 23:55
              Mnie sie wydaje, że klasa zerowa później zawsze przekształca się we Fryczu w mat-geo albo coś innego z mat w każdym razie.

Pani w sekretariacie - porażka. Kto ma wiedzieć? A jesli nie wie, to niech się dowie albo połączy z dyrektorem....
              • marzka Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 23:59
                Dyrektor na urlopie, od dziś 😁
                Było wcześniej geo wos ang właśnie.... a teraz podobno niekoniecznie...
                • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 20.07.24, 00:02
                  No to kiepsko to wygląda, bo jak nie utworzą klasy z rozszerzeniem z wos, to jesteście w czarnej dudzie. Jeszcze pomyslałam, że przez aplikację eLO możecie się skontaktować z innymi uczniami z tej klasy i ich zapytać, co w końcu mówił dyrektor na spotkaniu z kandydatami odnośnie do tej klasy....
                  • marzka Re: Rekrutacja do LO 20.07.24, 09:24
                    Moje eLO nie działa, nie ma nawet wyników rekrutacji....
                    Tak na logikę nie bardzo kumam jak można wszystkie dzieci z defaultu wsadzić do klasy z rozszerzoną matmą czy nawet rozszerzonym polskim, wszak predyspozycje są różne, ale doskonale wiemy, że logicznie być nie musi...
                    • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 20.07.24, 09:30
                      W eLO klasa pojawia chyba dopiero po potwierdzeniu szkoły.
                      U mnie mnie też eLO konsekwentnie nie działa, nie pomógł restart aplikacji, hasła itp. Napisałam do ich help desku.
                      • marzka Re: Rekrutacja do LO 20.07.24, 09:35
                        Z klasą tak, zgadza się, ale wyniki to już mogłyby być...
                        • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 20.07.24, 09:43
                          Jak nie działa, to nie działa wszystko - ani wyników brak, ani klasy.
                          • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 20.07.24, 12:50
                            U nas jest wynik,klasa aktywna i info,że po potwierdzeniu szkoły będą dzieciaki dodawać
                    • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 20.07.24, 12:56
                      marzka napisał(a):

> Moje eLO nie działa, nie ma nawet wyników rekrutacji....
                      > Tak na logikę nie bardzo kumam jak można wszystkie dzieci z defaultu wsadzić do
                      > klasy z rozszerzoną matmą czy nawet rozszerzonym polskim, wszak predyspozycje
                      > są różne, ale doskonale wiemy, że logicznie być nie musi...

Normalnie, o to akurat nie miałabym pretensji. Przeciez w klasach niedwujęzycznych też z defaultu wsadza się dzieci do konkretnych profili. Tylko tutaj szwankuje udzielanie informacji o tym profilu (poza tym, że jest rozszerzony niemiecki).
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:24
        U mnie i syna eLO pokazuje, że dostał się do humana w szkole, gdzie przyjęto go do mat-fizu🙄
        • karollo26 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:31
          A jak na liście w szkole? Bo to jest najważniejsze.
          • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:34
            W vulcanie i szkole jest prawidłowo. Syn już potwierdził i system to pokazuje a eLO! swoje. Mam nadzieję, że zmienią po mejlu do nich, bo fajnie byłoby mieć kontakt z innymi.
            • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:45
              A u nas w eLO zero wyników. Co mogło pójść nie tak? eLO!2024, więc aplikacja na pewno dobra.
              • marzka Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 13:56
                U mnie też.
                • antykaa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 14:17
                  Słowacki - mocno spadły progi do humana (dla mnie 4 punkty na takim poziomie to spory spadek).

Klasa Minimalna liczba punktów
                  1A pol-hist-wos (ang-fra) 168,05
                  1B mat-geogr-niem (ang-niem) 171,35
                  1C mat-inf-fiz (ang-niem) 172,85
                  1D pol-hist-ang (ang-fra) 166,30
                  1E biol-chem (ang-niem) 172,10
                  • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 14:20
                    Ups, w tym samym czasie wpisałam wyżej Słowackiegowink
                    • antykaa Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 14:22
                      Nie szkodzi smile
            • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 14:57
              Naprawili mi eLO! w ten sposób, że są dwie klasy do aktywacji: human i ma-fizwink
              • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 17:11
                szeptucha.z.malucha napisała:

> Naprawili mi eLO! w ten sposób, że są dwie klasy do aktywacji: human i ma-fiz;-
                > )

A Ty jakoś synchronizowałaś eLO z Vulcanem? W eLO się zakłada osobne konto, ale po czym identyfikuje osobę, po peselu?
                • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 17:13
                  Tak, podaje się pesel ucznia.
                  • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 17:33
                    A gdzie interweniowałaś w sprawie naprawy eLO?
                    • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 17:38
                      Napisałam na adres podany w aplikacji info@elo.edu.pl
                      • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 18:04
                        Dzięki 🙏🏼
      • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 14:54
        bruy-ere napisała:

> Z aplikacją eLO chyba coś nie pykło - nie ma tam wyników, zastanawiam się, czy
        > ona w ogóle jest zsynchronizowana ze stołecznym Vulcanem, bo w nim nawet o eLO
        > nie wspomnieli, a zazwyczaj trąbili, żeby ściągać.

U mnie też eLO nadal nie pokazuje wyników.
    • brubba Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 16:57
      Rej: od 163 plus w humanie po 167 plus w pozostałych klasach.
    • brubba Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 21:55
      Czy na listach wywieszonych w szkołach jest informacja o punktacji zakwalifikowanych uczniów?
      Jestem ciekawa, jak się plasuje mój bombelek na tle klasy.
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 22:00
        Nie ma. Jest tylko lista i podana minimalna wartość kwalifikująca.
        • brubba Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 22:08
          Dzięki. Wiem, że po jakimś czasie ukazuje się informacja o minimalnym i maksymalnym wyniku punktowym osób zakwalifikowanych do danej klasy. To trochę zaspokoi moją ciekawość.
          • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 20.07.24, 00:00
            Tak, powinna też być podany średni wynik.
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 22:05
        Jeżeli to Warszawa, to biuro edukacji poda w końcu dane - najniższa punktacja, średnia i najwyższa w danej klasie. Trzeba poczekać.
        • brubba Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 22:09
          Właśnie o tym pomyślałam w tym samym czasie. Tak, to Warszawa. Poczekam.
          • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 22:15
            W poniatowskim były punkty przy każdym nazwisku
            • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 19.07.24, 22:16
              No, to nietypowo.
              • antykaa Re: Rekrutacja do LO 20.07.24, 08:34
                W Zmichowskiej wydrukowali cała liste, 33 strony i podali najniższy próg do całej szkoły - nawet nie wiadomo, do jakiej klasy
    • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 14:59
      Czy ktos zna progi z Fredry i Frycza?
      • ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 15:17
        kurt.wallander napisała:

> Czy ktos zna progi z Fredry i Frycza?

Przycupnę. Mnie ciekawi Staszic, szczególnie matex i mat-fiz-inf.
        • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 15:21
          Ja też się dołączęwink zainteresowana Staszicem: mat-fiz i mat-fiz-chem (dla mojego syna to był drugi i kolejny wybór i jestem ciekawa, czy miał szansesmile)
          • ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 20:58
            Znalazłam Staszica:

matex: 164,45 + 150 za test = 314.45 (w tamtym roku 363.86)

mat-fiz-inf: 181.75 (190.7)
            mat-fiz: 176.15 (176.95)
            biol-chem-mat: 179.55 (178.05)
            mat-fiz-chem: 172.5

Olbrzymi spadek w matex i spory w mat-fiz-inf, malutki wzrost w biol-chem-mat.
            • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 22:19
              Dziękismile Fajnie, wygląda, że dostałby się ale w ostatniej chwili przed złożeniem dokumentów zrzucił Staszica na 2.miejsce, bo tak czuł, że chyba tam aż tak bardzo nie chce.
            • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 23:42
              A Twój syn, Aniu, chciał do mat-fiz-inf w Staszicu? Gdzieś indziej się dostał? Będziecie próbować w uzupełniającej? Tak się zastanawiam, czy nie wylądowali w tej samej klasiewink
              • ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 07:57
                Mój dopiero za rok, ale ma już zapewniony wstęp wolny. Jest już pewien, że idzie do Staszica teraz tylko zastanawia się do której klasy😉
                • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 08:19
                  A ok. Właśnie coś mi nie pasowało, bo pisałaś o Olimpiadzie Informatycznej. Zapomniałam, że jest rok niżej w edukacji.
                  Fajnie. Gratulacje!
                  To też jakiś orzech do zgryzienia, choć ma zdecydowanie łatwiej smile ale nieograniczony wybór może również obciążać, bo wszystko jest dostępne - rozumiem, że zastanawia się między matexem a mat-fiz-inf? Pewnie zależy, czy bardziej mat czy inf go interesuje...
                  Mój syn, nastawiony na fizykę, stwierdzil, że staszicowy zwykły mat-fiz i mat-fizy z innych szkół, gdzie zna ludzi są podobne, nie widzi wielkiej różnicy, stąd decyzja. Mówił, że do Staszica chce iść ale jak nie uda mu się do I wyboru. Śmiesznie też się złożyło, bo nauczyciel fizyki z tej szkoły, gdzie się dostał, uczył dwójkę naszych starszych dzieci w innych szkołach i wiemy, że prowadzi fajne lekcje i jest bardzo zaangażowany, każdego zdolniejszego i zainteresowanego ucznia wspiera, drugi fizyk też jest oksmile
                  Powodzenia w decyzjachsmile
                  • ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 08:33
                    Najważniejsze to słuchać swojej intuicji, więc na pewno Twój Młodziak będzie zadowolony z wyboru🙂 U mojego jest trochę inaczej, bo informa jest najlepsza właśnie w Staszicu. Na finale olimpiady informatycznej gadałam z innymi rodzicami i prawie wszyscy mówili, że ich dzieciaki wolą mat-fiz-inf od matexu (a miały też sukcesy w OMJ). Nie wiem dlaczego. To się potwierdziło w progach - u nas też chyba będzie mat-fiz-inf.
                    • swiezynka77 Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 14:05
                      jednak więcej laureatów OI w liceum jest z matexów a nie mat fiz inf.
                      • ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 10:53
                        swiezynka77 napisał:

> jednak więcej laureatów OI w liceum jest z matexów a nie mat fiz inf.

Tak widziałam.
                        Spojrzałam na obecną listę przyjętych i najmocniejsze głowy poszły jednak do matexu. W mat-fiz-inf około połowa klasy miała uprawnienia laureackie, w matex około 80%.
            • biesywulu Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 09:15
              A nie wiesz czy mat-fiz-inf otworzyli dwie klasy czy jedną? Bo tam prawie co roku laureaci im się nie mieszczą do jednej klasy i otwierają 2. I wtedy progi siłą rzeczy spadają. Akurat w zeszłym roku była chyba jedna. Prawie cała z laureatów. Zdaje się że prxyjęli tylko jedną osobę beż laureata
              • ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 09:17
                Co roku jest jedna mat-fiz-inf od paru lat. I niestety w tej klasie jest tłok po 36 osób. Dwa są zwykle mat-fizy, ale w tym roku zrobili z jednego mat-chem-fiz.
      • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 19:54
        Frycz human 141,pozostałe 167 z kawałkiem,zerowa 132 chyba,ale tam chyba jakoś inaczej liczą.
        • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 22:02
          hugo43 napisała:

> Frycz human 141,pozostałe 167 z kawałkiem,zerowa 132 chyba,ale tam chyba jakoś
          > inaczej liczą.

Dzięki.
    • kropkaa Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 21:26
      Dziewczyny, napiszcie mi pls, chcę doradzić koleżance.
      Jej dziecko dostało się do szkoły drugiego wyboru, niby ok, ale jednak woleliby nr 1.
      Co ma zrobić? Potwierdzić, żeby nie stracił miejsca i do szkoły marzeń zanieść podanie? Samo czy z kopią świadectwa i wynikiów E8?
      Warszawa.
      Ona mówi, że nie wie, czy jej się jeszcze chce, natomiast chyba nic nie tracą, a mogą zyskać. Tylko jak?
      • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 22:55
        Ja bym próbowała,o ile do szkoły marzeń brakuje naprawdę mało.znajomy chłopiec miał mniej o 0,1% i będą próbować właśnie tak argumentować,że pierwszy wybór o włos.z drugiej strony ,jak wszyscy będą potwierdzać,to jak te wolne miejsca mają się zwalniać?chyba tylko w przypadku dzieci ,które idą do prywatnych szkół,a uczestniczyły w rekrutacji dla sportu,zwolnią się miejsca?mojemu synowi do szkoły marzeń zabrakło trochę ponad 3 pkt,więc nawet nie probujemy
        • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 23:22
          Zwalniają się, bo właśnie: prywatne szkoły, daleko (wolą swoją miejscowość, zmieniają się odczucia co do preferencji). Oczywiście, nie zawsze ale bywa 1-2 miejsca, czasem 3-4.
        • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 23:37
          Próbujcie, to może się udać. Mogę Ci znaleźć, ile miejsc zwolniło się w zeszłym roku w tej szkole (mam zachowany PDF).
          • kropkaa Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 23:43
            Dzięki, piszę na gazetową, które to LO. Profilu nie znam na 100%.
            • kropkaa Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 23:57
              Napisz do mnie pls na gazetowego, odpowiem. 2x mam zwrotkę.
              • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 00:31
                Ja nie mam gazetowego, ale napisałam do Ciebie.
                • kropkaa Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 00:37
                  Dzięki, odpowiedziałam smile
                  • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 08:41
                    Odpisałam smile
        • nena20 Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 12:33
          Dlaczego nie spróbować. Należy potwierdzić i oryginał świadectwa zostawić w szkole do której dziecko otrzymało przydział. Natomiast swoją drogą udać sie do szkoły pierwszego wyboru, porozmawiać i napisać odwołanie. Takim sposobem mój syn jest w szkole pierwszego wyboru, z odwołania.
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 21.07.24, 23:26
        Potwierdzić - czyli w 2. wyborze złożyć oryginały a w szkole nr 1 - podanie albo według wzoru na stronie, albo według instrukcji uzyskanej telefonicznie/mailowo/osobiście i czekać na telefon., który będzie albo nie. Na pewno odbierać telefony, bo jak pierwszy nie odbiera, dzwonią do następnego chętnego.
        I rozumiem, że się nie chce ale jak szkoła marzeń, szkoda nie powalczyć o te marzenia do końca. To już niewielki wysiłek w porównaniu z całą rekrutacją.
      • mikaaan Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 09:09
        Warto próbować. W najlepszym LO we Wrocławiu co roku zwalnia się po kilka miejsc w każdej klasie, ponieważ dzieciaki rekrutują równolegle do ALO PWR (poza miejskim systemem rekrutacji). W tym roku mnóstwo dzieci jest na listach w obu szkołach.
      • kropkaa Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 19:37
        Dzięki, Dziewczyny! Pokierowałam koleżankię: dzwoniła do szkoły marzeń i jutro składa podanie.
        Sama jestem ciekawa, jak to się skończy, bo w tym roku szał był na tę szkołę; dziecku brakło mniej niż 2 pkt.
    • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 19:33
      W szkole, do której dostała się córka są niemal identyczne progi jak rok temu, choć trzeba dodać, że w tamtym roku z każdego profilu były 2 klasy, a w tym roku po jednej.
    • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 19:43
      eLO! w tym roku to porażka.

W aplikacji nie pokazały się w ogóle wyniki i dopiero dziś po potwierdzeniu woli pokazała się klasa (a nad nią adnotacja: czekamy na wyniki itd).
      Jeszcze w piątek napisałam do ich help desku, a dziś radośnie mi odpisują, że przecież widać jaka klasa - owszem, ale dopiero po wizycie z papierami w szkole, a zdaje się, że jednym z celów aplikacji jest informowanie o wynikach rekrutacji.

Natomiast zakładka Klasa - pusta. Z tego, co pamiętam (jak ostatnio syn korzystał z eLO!), to powinna już pojawić się tam przynajmniej córka.

Dajcie znać, jak u Was ta aplikacja działa - widać osoby w zakładce Klasa?
      • night_and_day Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 19:53
        U nas nie widać nic takiego.
        • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 20:10
          A wyniki rekrutacji się pokazały?
          • night_and_day Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 20:24
            Tak, dzisiaj dopiero
            • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 22.07.24, 20:36
              Po potwierdzeniu woli w szkole?
    • lipiec1977 Re: Rekrutacja do LO 24.07.24, 07:39
      Z innej beczki: wiecie może na czym polega "dwujęzyczność" w mat-fiz w Batorym? Wszelkie inne info o te klasie mile widziane.
      Test językowy ładnie zdany, brakuje nam 1 punkt, ale nie wiemy czy składać odwołanie bo ta szkoła nie była na naszej liście więc zero informacji big_grin
    • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 13:23
      W Warszawie widać już listy przyjętych w systemie, kurz już zaczyna opadać po rekrutacji...
      Gratulacje dla wszystkich przyjętych, kciuki za tych, którzy dalej walczą w rekrutacji uzupełniającej.
      Niech Wam mały rocznik nadal sprzyja.

Natomiast eLO nadal nie ogarnia rzeczywistości, przynajmniej u mnie.
      • knsdgm Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 13:28
        W vulcanie są te listy? U mnie tylko potwierdzenie przyjęcia do szkoły.Gdzie znajdę listy przyjętych?

Elo u nas podobnie
        • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 13:36
          knsdgm napisała:

> W vulcanie są te listy? U mnie tylko potwierdzenie przyjęcia do szkoły.Gdzie zn
          > ajdę listy przyjętych?

Tak, Vulcan, zakładka "Wyniki rekrutacji".
          • knsdgm Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 14:18
            U nas wciąż tylko adnotacja, że kandydat został przyjęty. Być może nie wszystkie szkoły udostępniają pełne listy.
            Zakladka wolne miejsca też jeszcze nic nie pokazuje.
          • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 14:28
            U mnie też tylko potwierdzenie przyjęcia - listy zadanej tam nie ma.
            • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 14:54
              *żadnej
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 13:29
        U mnie też eLO! nie ogarnia. Trzeci raz z tego korzystam i pierwszy nie działa. W aplikacji syn jest przypisany do dwóch klas w jednej szkole i ściana nie funkcjonuje. W poprzednich latach ludzie od razu się kontaktowali a teraz 👎
        • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 14:26
          Na mojego kolejnego maila o tym, że brak ściany, brak klasy - już nie odpowiedzieli. Rozczarowujące, bo w ubiegłych latach ta aplikacja spełniała swoją rolę. W każdym razie jakoś się klasa młodej skrzyknęła innymi kanałami.
          • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 08:58
            Mój syn na wyjeździe i na razie nie śledzi ale jak zerkam, to nie widzę, żeby się skrzykiwali (fb czy waszaedukacja) - raczej czekają na to eLO! a tu nic.
            • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 10:46
              U młodej skrzyknęli się na WaszejEdukacji. W szkole powieszono listę, ale klasa zorganizowała się wcześniej.
              Co do eLO!, to już chyba nic się tam nie wydarzy, tym bardziej, że część osób może w ogóle nie wiedzieć o tej aplikacji, bo tak jak zawsze w Vulcanie namawiali do jej ściągnięcia, tak teraz cisza.
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 13:32
        I przyłączam się do gratulacji! Trzymam kciuki za dopinających.
        Miejsc jest od groma. W dawnym liceum starszego, które młodszy miał na 9 miejscu, do "jego" klasy przyjęto 20 osób na 30 miejsc.
        • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 13:37

> I przyłączam się do gratulacji! Trzymam kciuki za dopinających.
          > Miejsc jest od groma. W dawnym liceum starszego, które młodszy miał na 9 miejsc
          > u, do "jego" klasy przyjęto 20 osób na 30 miejsc.

O rany, z ciekawości - co to za szkoła?
          • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 14:17
            Srebrna, 7 dziesiątka warszawskawink
            Teraz - progi ok. 160 w mat-fiz. W mat-geo 123 (najniższy próg do szkoły).
            W zeszłym roku ok. 165.
            5 lat temu progi były 130-140.
    • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 13:41
      I jeszcze podsumowując to w Warszawie, gdzieniegdzie progi wzrosły w stosunku do zeszłego roku np w niektórych klasach. w Czackim, Poniatówce o 1-2 pkt, w niektórych spadły o 0,5-2 pkt (jak w szkole mojego dziecka).
      W liceach ze średniej półki spadły o ok. 5 pkt. Dół tabeli spadł ze 115 w zeszłym roku do stabilnych 65-70 pktów. Śmieszna sytuacja w zespole szkół na osiedlu - branżówka ma wyższe progi (68) od technikum (około 50) oraz od liceum (62)
      Uff, w kolejnym roku powinna wrócić stabilizacja i jako taka przewidywalność progów , rekrutacji, rodzajów profili.
      • knsdgm Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 14:23
        Bardzo różnie się układa w tym roku. LO z pierwszej 20 najniższy próg przyjęcia skoczył ze 128 na 143.9.
        Pozostałe klasy rzeczywiście spadek o 1- 8 punktów ,w jednej wzrost o 1
      • brubba Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 17:03
        U nas też już sprawa domknięta.
        Dzięki, ematko, za porady, gratulacje dla ematek i dziatwy, że dzielnie przeszły rekrutację! smile
        • knsdgm Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 17:54
          Jeśli ktoś jeszcze nie widział,to w systemie opublikowano wykaz wolnych miejsc i tegoroczne progi
          • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 18:34
            Dzięki. Po 2-3, czy czasem 5 wolnych miejsc w topkach jak Czacki, Staszic, Hoffmanowa. Jak ktoś niezadowolony może spokojnie próbować.
            • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 19:04

> Dzięki. Po 2-3, czy czasem 5 wolnych miejsc w topkach jak Czacki, Staszic, Hoff
              > manowa. Jak ktoś niezadowolony może spokojnie próbować.

To jest intrygujące zjawisko.
              Ja wiem, że są ludzie, którzy brali udział w rekrutacjach poza Warszawą albo do szkół prywatnych, ale jeśli celowali w top i tam się dostali, to jaki jest powód??
              Pamiętam też co mówiła dyrektorka w jednym z topowych liceów podczas dni otwartych - regularnie zdarzają się kandydaci (i ich rodzice), którzy... przegapiają fakt, że trzeba donieść dokumenty i potwierdzić wolę. Bo są na wakacjach itd. I to jest dla mnie coś niebywałego...
              • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 19:12
                Co roku tak jest, akurat w topkach spora jest liczba osób, które „jednak idą gdzieś indziej”, choć nie wątpię, że niektórzy są nieprzytomni i przegapiają formalności.
          • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 18:49
            Dzięki, zaglądałam wcześniej i jeszcze nic nie było.

Ciekawe, czy powstały wszystkie planowane oddziały, tak na 1. rzut oka wygląda, że tak.

Niektóre LO ze środka, które miały spektakularne wzrosty w ostatnich latach, wróciły po poziomu punktowego z 2020 (choć nie wszystkie). I sporo wolnych miejsc np. w Sienkiewiczu.

• kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 20:51
            knsdgm napisała:

> Jeśli ktoś jeszcze nie widział,to w systemie opublikowano wykaz wolnych miejsc
            > i tegoroczne progi

Podasz link? ktos kiedyś w jakimś wątku (ale chyba nie w tym) podał, a ja sobie nie zapisałam, a chętnie bym sprawdziła kilka szkół.
            • ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 21:06
              Wykaz wolnych miejsc:

edukacja.um.warszawa.pl/documents/66399/83605261/Wykaz+wolnych+miejsc+2024.pdf/2ee630d7-9793-5994-3d96-fb19c646756e?t=1721916125362

Minimalne punkty:

edukacja.um.warszawa.pl/documents/66399/83605261/Minimalna+liczba+punkt%C3%B3w+2024+r..pdf/dc6ed342-55c7-8aaf-518e-58cbb4640ea7?t=1721916124051
              • kurt.wallander Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 23:55
                Dzięki smile
              • karollo26 Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 08:49
                Widzę, że pierwsza 10 trzyma poziom progów, ale w kolejnych już sporo mniejsze progi.
                Jestem w szoku, że do Staszica jedne mat- fiz z progiem 164 pkt. Jak to możliwe?
                • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 08:54
                  To klasy matex. Podejrzewam, że to jakiś błąd, ponieważ tam min. 150 trzeba mieć ze sprawdzianu plus normalne punkty, zwykle 300+ było.
                  W zwykłym mat-fiz (klasa f) było 176,15 (o 0,8 mniej niż w zeszłym roku).
                  • karollo26 Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 09:32
                    To by tłumaczyło. Bo to nierealny ten próg.
                    • ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 10:23
                      Wszystko się zgadza. Ostatnia przyjęta osoba do matexu miała wynik 164.45 + 150 punktów z egzaminu wewnętrznego. Razem 314.45, ale podali tylko wynik E8.
                      Widziałam listę przyjętych i i tak 90% przyjętych do matexu to wielokrotni laureaci OMJ i OIJ. Dodam jeszcze, że żeby napisać ten egzamin staszicowski na 150 (max to 300) trzeba mieć matematycznie mocno poukładane w głowie, bo jest na poziomie trudności OMJ.
                      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 10:35
                        Tak mi się wydawało, że na poziomie OMJ. Tylko którego etapu? Widziałam, że wiele osób miało 0 z testu.
                        Te 164 to jest dobry uczeń ale ukierunkowany mocno, skoro natrzaskał 150 punktów.

• ania_z_zielonymii Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 10:41
                          Wg mnie na poziomie finału OMJ, żeby zrobić 50% trzeba już sporo umieć. Ewidentnie ten ostatni to utalentowany i ukierunkowany matematycznie uczeń, któremu pechowo nie wyszło w OMJ, ale nadrobił na egzaminie wewnętrznym.
      • kropkaa Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 19:40
        Bardzo ciekawa lektura, przyznaję.
        Hoffmanowa, Staszic, Czacki, Kopernik, Witkacy, nawet IB w Batorym - są wolne miejsca.
        • swinka-morska Re: Rekrutacja do LO 25.07.24, 19:59
          Mam w otoczeniu jeden przypadek kandydata, który dostał się do Batorego, ale wybrał b.dobre liceum prywatne, gdzie wiedział już od jakiegoś czasu, że jest przyjęty. Po co startował do Batorego - nie mam pojęcia.
    • night_and_day Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 07:48
      U nas szkoła w ogóle nie podała list klas, można to tak? Dzieciaki z innych szkół już się organizują, a u nas nic nie wiadomo.
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 07:53
        U nas też nie było wczoraj. Dziwne to. Może to ta sama szkoła?
        • night_and_day Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 08:18
          Może wink
          • night_and_day Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 08:58
            Mam odpowiedź ze szkoły: opublikowali takie listy jakie dostali z biura edukacji, moim zdaniem po prostu nie chciało się komuś przepisać tych list z podziałem na klasy, jest jak jest i cześċ!
            • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 09:00
              Aha
              • hugo43 Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 14:53
                Słyszałam o kilku szkołach ,w których były listy alfabetyczne i szukanie czy zakwalifikowane dziecko
                • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO 26.07.24, 16:35
                  Tak, w jednej widziałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka