Dodaj do ulubionych

Whatsapp dla 8 latki

26.07.24, 09:11
Numer zarejestrowany na WhatsApp, dziewczynka niecałe 8 lat. Już wstawiła w zdjęcie profilowe jakieś zwierzątka.
Czy może ją jakiś zbok zaczepić? Można wyszukać obcy numer na WhatsApp? Po tym zdjęciu łatwo się fomyslic, że to nie jest dorosła osoba. Czy to w ogóle bezpieczne?

Dziewczynka to córeczka mojej kuzynki i nie wiem, czy jej głowę suszyć. Mama pracuje bardzo dużo i może nie mieć pełnej kontroli lub bagatelizowac.
Obserwuj wątek
    • nellamari Re: Whatsapp dla 8 latki 26.07.24, 09:41
      Pewnie, ze można. Do mnie też piszą jakieś dziwne numery czasami, najczęściej z lokalizacji w RPA.

• bistian Re: Whatsapp dla 8 latki 26.07.24, 17:37
        nellamari napisała:

> Pewnie, ze można. Do mnie też piszą jakieś dziwne numery czasami, najczęściej z
        > lokalizacji w RPA.

Ja mam to od lat, być może od początku. Do tej pory nikt obcy do mnie nie napisał. Dziwią mnie te zaczepki i to "najczęściej".
    • mikams75 Re: Whatsapp dla 8 latki 26.07.24, 10:27
      nie wiem czy mozna jakos blokowac, zeby osoby spoza listy kontaktow nie pisaly, ale mozna dziecko przyuczyc, ze ma pokazywac rodzicom wiadomosci od nieznanych osob. Na przestrzeni ilus lat moze ze 3 wiadomosci moje dziecko dostalo. Dziecko trzeba uczyc obchodzic sie z internetem. Ja pokazywalam rozne wiadomosci czy maile ze spamem mojemu dziecku, pokazywalam, ze bywaja wiadomosci podrabiajace np. informacje o przesylce, ze sa linki, w ktore nie wolno klikac, ze sie nie odpisuje, i ze to co wypisuja inni, to nieprawda i jak pisze krol Nigerii, to nie jest to zaden krol ani ksiaze ani nikt, komu sie odpisuje itp. Tlumaczylam czym grozi klikanie w podejrzane linki. A ostatnio juz duzej nastolatce tlumaczylam, ze ktos moze przejac czyjes konto i jesli np. przyjaciolka ja poprosi o pozyczke kasy, to musi to zweryfikowac.
      • misiamama Re: Whatsapp dla 8 latki 26.07.24, 10:48
        Dokładnie, poza ryzykiem trafienia na pedofila lub innego zboka podniecającego się pisaniem obślizgłości do ośmiolatki (która może nawet częsci nie wyłapywać), istnieje mnóstwo realnych zagrożeń wynikających z korzystania z sieci bez stałego nadzoru. Może moja ośmiolatka z racji ZA jest wyjątkowo niedojrzała, a tamta jest neurotypowa i rozumna/odpowiedzialna, ale wg mnie to jest zwyczajnie za małe dziecko na samodzielność w necie. Dorośli ludzie nabierają się na wymyślne oszustwa.
    • ichi51e Re: Whatsapp dla 8 latki 26.07.24, 10:51
      Można ustawić tak żeby łączyło tylko numery z ksiazki
    • cranberries1983 Re: Whatsapp dla 8 latki 26.07.24, 17:30
      kto 8 latce dał komorke? szlaony pomysł
      • forumologin Re: Whatsapp dla 8 latki 26.07.24, 17:33
        cranberries1983 napisał:

> kto 8 latce dał komorke? szlaony pomysł
        klucz do odp: "mama pracuje bardzo duzo" i pewnie chce moc sie z corka skontaktowac...
        nie mi to oceniac, zalezy od dziecka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka