Dodaj do ulubionych

Wenecja w 7 dni

07.08.24, 20:05
Córka znalazła jakieś tanie loty i namawia mnie na lot do Wenecji i spędzenie tam 7 dni. Ma to jakiś sens? Teraz sierpień, idą jakieś straszne upały i ta masa turystów... Przeraża mnie to prawdę mówiąc. Ja mało podróżuję za granicę i nie mam za bardzo doświadczenia. Poradżcie coś. Najchętniej wybiłabym jej to z głowy.
Obserwuj wątek
    • astomi25 Re: Wenecja w 7 dni 07.08.24, 20:07
      Wenecja w sierpniu to przedsionek piekla.
      • midge_m Re: Wenecja w 7 dni 07.08.24, 20:27
        No właśnie. Nawet godziny otwarcia Biennale nie są przystosowane (jeszcze) do upałów.
    • midge_m Re: Wenecja w 7 dni 07.08.24, 20:26
      Byliśmy niedawno, było niesamowicie gorąco. W ciągu dnia nie dalo się za bardzo zwiedzać. 7 dni to też bardzo dużo więc nie wiem czy wam się nie przeje. Ogólnie uwielbiam Wenecję i bym była całym sercem za ale jeśli rzadko jeździsz i przerażają Cię upały to moim zdaniem tylko się zrazisz.
      • gorzka.gorycz Re: Wenecja w 7 dni 07.08.24, 21:30
        7 dni to dużo? Byłam w Wenecji x razy, minimum po 5 dni i nadal mi mało.
        • midge_m Re: Wenecja w 7 dni 07.08.24, 21:48
          Wydaje mi się że na pierwszy raz to dużo. Trzeba sprawdzić najpierw czy miasto zachwyci. To potem można wrócić albo wracać.
    • zajonc_w Re: Wenecja w 7 dni 07.08.24, 20:48
      Byłam w Wenecji i okolicach w zeszłym roku, w końcówce sierpnia (zahaczyliśmy właściwie o wrzesień). Było wspaniale, a zapowiadane upały znośne.
      I zamiast słuchać ostrzeżeń postanowliśmy powtórzyć wyjazd na początku tegorocznego lipca... Błąd! Nie mam pojęcia co nam do głowy strzeliło. Wleklismy się od jednej restauracji do drugiej, żeby posiedzieć w klimatyzowanym pomieszczeniu. Ze zwiedzania (poza tymi knajpkami) i okolicznymi kościołami (w poszukiwaniu chlodu) nici...
    • taje Re: Wenecja w 7 dni 07.08.24, 21:25
      Dla mnie idealny czas w Wenecji przy pierwszym pobycie to 4 dni. Nie byłam w lecie więc nie wiem, jak to teraz wygląda
    • arista80 Re: Wenecja w 7 dni 07.08.24, 21:34
      Do połowy sierpnia zapowiadają we Włoszech straszne upały do tego w tej chwili w typowo turystycznych miastach typu Wenecja, Piza, Florencja, Rzym jest cała masa turystów o czym trąbią nawet w tv. Jeżeli bardzo wam zależy to radzę poczekać chociaż do końca miesiąca, kiedy powinny minąć największe upały.
    • ardzuna Re: Wenecja w 7 dni 07.08.24, 21:37
      Ma sens, turystów nie jest aż taka masa, w Wenecji często jest chłodniej niż we Włoszech kontynentalnych, pod warunkiem że się nie smażysz na większych placach.
    • hanusinamama Re: Wenecja w 7 dni 07.08.24, 21:55
      Za dopłatą bym nie pojechała ale ja nie lubię upałów. Byłam 2 razy w listopadzie i było dośc przyjemnie.
      Tyle ze 7 dni na samą Wenecję? Skoczyłabym pociągiem do Padwy i Werony albo do Bolonii
    • turzyca Re: Wenecja w 7 dni 07.08.24, 21:56
      A znasz Wenecję? Bo ja bym sobie zrobiła włoskie wakacje, plaża, Aperol spritz, luzik. Lubię Lido, zabytki już znam, nie muszę zwiedzać z marszrutą.
      Alternatywnie w drugą stronę - nie wjeżdżacie na wyspę tylko szukacie czegoś miłego na wybrzeżu. W promieniu dwóch godzin pociągiem od lotniska jest sporo fajnych miejsc.
    • jkl13 Re: Wenecja w 7 dni 07.08.24, 21:59
      7 dni w samej Wenecji? To bardzo długo. Byłam 2 razy, moim zdaniem 3-4 dni wystarczą aż nadto.
      Co do pogody... Byłam jakiś czas temu w czerwcu, zarówno upał jak i rzeka turystów tworzą z Wenecji przedsionek piekła. Drugi raz byłam w styczniu i było idealnie. Chłodno ale słonecznie, turystów mało, żadnych kolejek do zabytków.
    • eagle.eagle Re: Wenecja w 7 dni 07.08.24, 22:06
      Między murami nie jest tak bardzo gorąco. Przynajmniej ja miałam takie wrażenie, a byłam pod koniec lipca. Jakkolwiek zwiedzanie w takiej pogodzie męczy dużo bardziej. Nam wystarczył jeden dzień na Wenecję.
      • zosia_1 Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 07:15
        Nie wiem co można zobaczyć w jeden dzień w Wenecji? To takie liźnięcie i możliwość powiedzenia najomym, że się było w Wenecji. Nikt tu nie napisał, że tramwajem wodnym można popłynąć na Murano, Burano- piękne wyspy
        • eagle.eagle Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 08:58
          Mi to wystarczy. Męczy mnie oglądanie katedr czy kościołów wystarczy jak zobaczę jeden, są piękne ale przy trzecim już nie będę się tak zachwycać. Mnie bardziej interesuję targ rybny z owocwami morza - trafiłam przypadkiem ale to jest to co uwielbiam. Chodzenie po uliczkach, gubienie się w nich. Środkowa część wyspy jest mniej uczęszczana. Mieliśmy przewodnika po Pałacu Dożów - więc historycznie też coś się więcej dowiedziałam, parę ciekawostek. Zwiedziliśmy jedno muzeum i to nam wystarczy, sama poszłam jeszcze do jednego, bo partner odpoczywał po podróży i potrzebował godziny spania. Pokój mieliśmy z oknem przy samym moście Rialto. Nie bawi mnie oglądanie kolorowych murów domów, ani muzeum ceramiki. Oczywiście każdy potrzebuje czegoś innego, ja napisałam że byłam tam jeden dzień i więcej tam nie pojadę, moja ciekawość została zaspokojona. Jakbym była więcej to bym się nudziła, może i zwiedziłabym też wyspy Murano i Burano oraz Lide - bo tam też płynie tramwaj wodny, ale nie mam uczucia niespełnienia nie będąc tam.
          Na szczęście z partnerem mamy te same potrzeby turystyczne, jemu też to wszystko wystarczy. Nawet pływać na gondoli nie chciałam, to mnie nie bawi.
      • gorzka.gorycz Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 08:56
        Czyli tak naprawdę nic nie widziałaś.
        • midge_m Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 09:09
          gorzka.gorycz napisała:

> Czyli tak naprawdę nic nie widziałaś.

Ale naprawdę można mieć inny styl zwiedzania, inne potrzeby i nie wszyscy muszą w każdym miejscu spędzać po kilka dni. Zwiedziła to co chciała, więcej nie czuła potrzeby i ok.
    • eva_evka Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 00:26
      A mnie by było szkoda 7 dni na Wenecję.
    • beataj1 Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 00:34
      Bylam w Wenecji w zeszłym roku w lipcu.
      Moje osobiste doświadczenie było takie że po jednym dniu zwiedzania w upale i dzikim tłumie stwierdziłam że to chromolę i resztę zobaczę na jutubie. Pozostałe 5 dni spędziłam na basenie i była to najlepsza decyzja w moim życiu. Do Wenecji wracać nie zamierzam. Wystarczy mi to co widziałam.
    • pierwszykot Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 01:29
      Jak dla mnie to za dlugo i za gorąco i za tłocznie....
      • presens Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 07:04
        Odnośnie stwierdzenia, że mury chłodzą… Byłam teraz na wakacjach w Ligurii i pojechałam pociągiem do Pizy, pozwiedzać. Na termometrze 35 odczuwalna 42 stopnie. Było naprawdę ciężko, w pewnym momencie musiałam wejść do klimatyzowanego małego supermarketu i tam siedziałam, żeby się lepiej poczuć. Pierwszy raz mi się takie coś zdarzyło, było mi słabo. Nie polecam zwiedzać w upale
        • eagle.eagle Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 09:07
          Pizie nie ma murów oprócz jednego obronnego, w Wenecji ( i nie tylko) - masz uliczki szerokości ok metra- więc nie ma na nich słońca. Pizie byłam koło godziny 18 i było ciepło ale nie ukrop.
          • presens Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 16:14
            Pisząc mury, nie mam na myśli murów obronnych i mam zgoła inne doświadczenia niż twoje
            • eagle.eagle Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 16:52
              To ja nie widziałam murów na Piazza del Duomo, bo mówiąc o Pizie ten plac ma się na myśli. Miasta nie zwiedzałam.
              • dekoderka Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 19:05
                Mury są w Lucce.
                • eagle.eagle Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 19:30
                  dekoderka napisała:

> Mury są w Lucce.

wink 4,5 km na ok 6 m szerokości - to drugie to tak na oko. Mieliśmy nocleg w Lucca, na szczęście z basenem - bo jednak trochę gorąco było. Zaskoczeniem było że od ponad 20 lat jest tam Lucca Summer Festival z światowymi gwiazdami np Eric Clapton, Lenny Kravitz , Rod Stewart czy też Ed Sheeran - i to wszystko w obrębie murów. W/w gwiazdy były w tym roku, co roku jest festiwal z podobnymi gwiazdami. Warto zwiedzić tylko nie warto zamawiać wołowiny z zielonym sosem wink
    • mayaalex Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 09:17
      Troche wszystko zalezy od tego, gdzie bedziecie spaly - jak macie fajny hotel z klimatyzacja i basenem, to najgoretsze momenty mozesz przeczekac, jesli upaly sa dla Ciebie problemem. Ja bym leciala, ale ja uwielbiam Wenecje i nie mecza mnie upaly. 7 dni pozwoli na zwiedzenie wszystkiego, co jest ciekawe w Wenecji (a jakby sie okazalo, ze Was Wenecja jednak az tak nie zachwyca, to macie czas na wypady w okolicy, tam jest pelno przepieknych miast i miasteczek). Ech, zazdroszcze smile
      • midge_m Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 09:40
        Zapytam z ciekawości, naprawdę nie męczy cię 40-stopniowy gorąc? Mnie męczy sam fakt bycia non stop spoconą.
        • mayaalex Re: Wenecja w 7 dni 09.08.24, 07:05
          nie, nie mecza mnie ale oczywiscie nie siedze wtedy caly czas na sloncu (no chyba ze nad morzem/basenem). wejde do kawiarni, wypije cos zimnego, potem wejde cos pozwiedzac, potem usiade gdzies w cieniu pod jakims drzewem - lubie jak powietrze jest cieple a mieszkam w zimnym i zachmurzonym kraju wiec latem laduje akumulatory.
    • kanna Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 09:19
      Byłam w czasie pandemii, właśnie w wakacje, więc był niemożliwe gorąco, choć luźniej.

Warto wykupić 24 h bilet na tramwaje wodne i popływać po okolicznych wyspach. Dwa dni masz zagospodarowane.
      Sprawdź ceny noclegów, tani przelot to nie wszystko...

Tydzień to bardzo długo na Wenecję, gdzieś bym pociągiem skoczyła...
    • wena-suela Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 10:01
      Pod koniec sierpnia wcale nie musi być gorąco. Wenecja jest przepiękna, absolutnie niezwykła i i nie wyobrażam sobie jak można się tam "nudzić". Ale ja już wyrosłam ze "zwiedzania". Nie zaliczam miejsc i zabytków. Cenię sobie klimat miejsca, lubię rozmawiać z nowo poznanymi ludźmi. Lubię doświadczać, wracać w te same miejsca o różnej porze dnia. Odkładam plan i zegarek i rozkoszuję się wolnym czasem w pięknym miejscu. Byłam w Wenecji ponad 20 lat temu na początku maja i było chłodno i deszczowo,
    • natalia.nat Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 14:20
      Dla mnie Wenecja należy do kategorii: przereklamowane. Więc 7 dni w upale i tłoku w tym miejscu odpada.
      • taje Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 17:39
        Dla mnie na odwrót, to jedno z niewielu nieprzereklamowanych miejsc we Włoszech, tylko lepiej pojechać wiosną albo jesienią, żeby uniknąć wakacyjnych tłumów.
    • wapaha Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 17:29
      alinawk1 napisała:

> Córka znalazła jakieś tanie loty i namawia mnie na lot do Wenecji i spędzenie t
      > am 7 dni. Ma to jakiś sens? Teraz sierpień, idą jakieś straszne upały i ta masa
      > turystów... Przeraża mnie to prawdę mówiąc. Ja mało podróżuję za granicę i nie
      > mam za bardzo doświadczenia. Poradżcie coś. Najchętniej wybiłabym jej to z gło
      > wy.

Byłam parę lat temu w sierpniu.. tylko kilka godzin.. mało mi..piękne miejsce
      7dni !!
    • marianna211272 Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 17:55
      7 dni to dlugo Bylam kilka razy nigdy w sierpniu w maju zwiedza sue bardzo ok .Gdyby mi ktos duzo zaplacil to bym sie poswiecila nawet za 10 tys euro bym pojechala bo akurat jestem w dolku finansowym ale za darmo nie
    • srubokretka Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 18:03
      Upal i wilgoc!!! Ja wiekszosci ludzi po 35 r z odradzam takie atrakcje. Zalezy od twojej kondycji. Wybierzcie inny termin.
    • przepio Re: Wenecja w 7 dni 08.08.24, 20:06
      Bylam w Wenecji wielokrotnie, ale dla mnie 2-3 dni jest wystarczające na to miasto. W jeden dzień można zwiedzić wyspy (Lido, Burano, Murano) i dwa dni na na samą Wenecję. Nawet mój mąż, który kocha Wenecję ( dlatego tak często tam jesteśmy) twierdzi, że tydzień by nie wytrzymał. Na pewno warto zostać tam na noc i zobaczyć to miasto, gdy jednodniowi turyści znikają. Warto też wcześniej zrobić plan co chcemy zobaczyć, gdzie wejść, by nie kręcić się w kółko.
      W Wenecji bylam zawsze w wakacje, dało się przeżyć. Zdecydowanie południe Włoch było gorsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka