kasiaasia1 19.08.24, 21:34 Czy 350 kilometrowa podróż autem to dla was dużo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madame_edith Re: Podróż autem 19.08.24, 21:35 Nie, ale ja lubię i umiem jeździć oraz mam bardzo wygodny samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Podróż autem 19.08.24, 21:37 Dość regularnie odbywam ostatnio podróże po 250 km w jedną stronę, czyli w dwie strony robię 500 km jednego dnia, w przerwie uczestnicząc w rozprawie. Więc nie, 350 km to nie jest dla mnie jakoś bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Podróż autem 19.08.24, 21:38 Chociaż jeszcze muszę dopisać, że dużo zależy od tego jakimi drogami się jedzie. Jeśli autostradą - bardzo ok. Jeśli wiejskimi drogami gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Podróż autem 19.08.24, 21:44 Ja wolę wiejskimi i tak do 150km. Lubię sobie jechać kretyni drogami, tu lasek, tam sarenki się pasą, zatrzymać na siusiu, popatrzeć na domy, obejścia we wsiach. Mogłabym koniem z wozem podróżować. Takim cyganskim wozem, od razu spać można. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Podróż autem 19.08.24, 22:19 Karynka, Ty to jak mój mąż, on też lubi takie sobie wiejskie dróżki. Wakacyjnie celowo wybieramy trasy przez miejscowości, czy inne przyrodnicze widoczki. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Podróż autem 20.08.24, 06:44 To tak jak ja. A z autostrad podobaja mi się tylko prowadzące przez góry, z zakrętami i tunelami. W Polsce to rzadkość 😢 Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Podróż autem 19.08.24, 23:38 Ja do wnuka jeździłam ok 350km, kretymi bocznymi drogami bo tak było bliżej i dużo mniejszy ruch. Spacerek Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Podróż autem 20.08.24, 01:59 daniela34 napisała: > Dość regularnie odbywam ostatnio podróże po 250 km w jedną stronę, czyli w dwie > strony robię 500 km jednego dnia, w przerwie uczestnicząc w rozprawie. > Więc nie, 350 km to nie jest dla mnie jakoś bardzo dużo. U nas odleglosci nie ocenia sie w km czy milach ale godzinach bo to ma wiekszy sens. 350km mozna pokonac autostrada w niecale 3 godziny ale mozna sie wlec w korkach i po lokalnych drogach 2 czy 3x tyle a to zdecydowana roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: Podróż autem 19.08.24, 21:37 Przez Afganistan albo Boliwię to wyprawa życia. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjazna_miastu Re: Podróż autem 19.08.24, 21:41 Zależy. Czy krajówkami i powiatowymi czy autostradami i ekspresówkami. Jeśli tymi drugimi to zdarza mi się jazda około 1000 km dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Podróż autem 19.08.24, 21:42 Z Warszawy do Gdańska, jeśli nie w okolicach weekendu to nie, spokojnie można jechać. Korki wydłużają tą podróż w nieskończoność. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Podróż autem 19.08.24, 21:59 kasiaasia1 napisała: > Czy 350 kilometrowa podróż autem to dla was dużo? To zależy w jakim celu ta podróż. Ale zasadniczo nie, bez bólu zdarza mi się spędzać ponad 10 godzin za kierownicą. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Podróż autem 20.08.24, 15:22 Bez bólu?? Parę razy jechałam 8 godzin w jedną stronę (i wracałam tego samego dnia). Myślałam, że jajo zniosę😖 Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Podróż autem 19.08.24, 22:00 to ok 4h , wiec o godzine za duzo dla mnie. Gdy mam do zmiany kogos po 3h to moge i 20h spedzic w samochodzie. 4h z dluzszym postojem dam rade. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Podróż autem 19.08.24, 22:01 Zalezy tez od jakosci samochodu, a jezeli to pociag, to bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Podróż autem 19.08.24, 22:02 Zwykle nie. Chyba że w jakimś górskim terenie krętymi drogami i wąskimi z przepaściami to taka odległość to byłaby męczarnia Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Podróż autem 19.08.24, 22:11 dla mnie tak, jeżeli to autostrada, mam jakoes wewnętrzne lęki i zbyt bujna wyobraźnię Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Podróż autem 19.08.24, 22:22 Bardzo słuszna uwaga. Dla mnie samochodem i kamperem taka odległość to pikuś, ale motocyklem nie. Może ktoś kierujący motocyklem inaczej to odbiera, ale dla mnie dla pasażera to 100 km max. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Podróż autem 19.08.24, 22:26 Tak, nie lubię samochodów, dlatego zawsze podróżuję pociągami. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Podróż autem 19.08.24, 22:34 Niespecjalnie, łykam na raz, zwłaszcza, że takie trasy to pokonuję S-ką, czy autostradą. Natomiast, fakt, dawno nie jechałam bokami na takim dystansie, a to może i pół dnia trwać .... Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Podróż autem 20.08.24, 04:53 Dwa lata temu gdy syn z partnerka jechali do miejscowości gdzie mieszka moj starszy i wnuki "sprzedalam" mu swoja trasę bocznymi. Nie dość że bylo bliżej to zaoszczedzil conajmniej godzinę. Fakt, drogi gorsze.. ale praktycznie puste gdy autostrady i drogi szybkiego ruchu byly w tym czasie zawalone turystami i tirami Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Podróż autem 19.08.24, 22:53 Właśnie bezpiecznie powróciłam z 2500 km podróży więc te 350 brzmi, hm 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Podróż autem 20.08.24, 02:36 homohominilupus napisała: > Właśnie bezpiecznie powróciłam z 2500 km podróży > Za jednym zasiadem? Wow ... chapeax bas! Moj record to 1800 km wczesnym marcem (pogoda, snieg etc.) - good thing was ze jechalam na zachod wiec zyskalam 2 godziny Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Podróż autem 20.08.24, 05:26 To moja najdłuższa trasa 2200 km, dwa dwa tygodnie temu. Więc po ostatnich wakacjach 350 km to nie jest dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: Podróż autem 19.08.24, 23:35 Jako kierowca czy jako pasazer? Jako kierowca jechałam 650 km i to już było bardzo dużo. Jako pasażer - ponad 1000, mój mąż potrafi robić takie długie trasy, oczywiście z postojami. Zależy też oczywiście jakie to drogi, jeśli autostrada to mniej męczy, dróg krajowych nie lubię. Taki mniej wiecej dystans mam do Warszawy autostradą i nad morze drogą krajową, ten drugi jest nieporównywalnie gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Podróż autem 19.08.24, 23:39 Kierowca. Mialam 2 fajne pasażerki więc jechało się miło, rozmawiało o wszystkim. No i noclegi w trasie. Dałam radę choć trochę się obawiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Podróż autem 20.08.24, 02:33 kasiaasia1 napisała: > Czy 350 kilometrowa podróż autem to dla was dużo? Generally nie. ALE w sniezycy to wole mniej A ostatnio jechalam prawie 400 km po gravel - zaden fun, eh Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Podróż autem 20.08.24, 04:09 Nie. Moja standardowa trasa na urlop to 900 km. Standardowa trasa na szkolenie, kilka razy w roku - 700km. Standardowa trasa w odwiedziny di ulubionej części rodziny- 500km. Standardowa trasa na większe stacjonarne zakupy - 250km. I to wszystko w Polsce. Tak to jest mieszkać na zadupiu. Wiec nie, 350km to dla mnie niedużo. Ale ja uwielbiam jeździć samochodem, mogłabym pracować jako zawodowy kierowca. Na wszelkich wyjazdach ja prowadzę, mąż bardzo rzadko. Moja najdłuższa trasa urlopowa to 9000km (nie na raz, oczywiście, tylko w trakcie całego urlopu). Jednorazowo najwięcej zrobiłam 1300km. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Podróż autem 20.08.24, 05:25 o, to to, zadupie 😃 350km to zaden wyczyn, szczegolnie jesli wycieczkowo najblizsza okolice sie zjezdzilo kraj dlugi, wiec jest gdzie tluc km, jednorazowo okolo 1100, jak koty przeprowadzalismy, z kotami wiadomo, im szybciej u celu tym lepiej, ale pare razy musielismy 'obrocic' te 1100km w jedna strone Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Podróż autem 20.08.24, 09:56 "Standardowa trasa na większe stacjonarne zakupy - 250km" W Polsce? 😀 Napiszesz dokąd jeździsz? Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Podróż autem 20.08.24, 14:21 Do Trójmiasta. Mam 250km. Na moim zadupiu są dwie galerie handlowe i ani jednego sklepu, w którym mogę kupić coś na moją trudną sylwetkę. Poza tym u mnie nie ma wyprzedaży (to, co proponują w sklepach pod nazwą wyprzedaz, to jawna kpina z klienta), a w Gdańsku jest outlet, który odpowiada mojej rodzinie jeśli chodzi o ofertę i ceny. Dlatego 1-2 razy w roku wybieramy się w któraś sobotę na zakupy stacjonarne, bo czasem jednak trzeba coś przymierzyć, żeby kupić (zwłaszcza ja i mąż, dzieciom łatwiej coś kupić w necie). Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Podróż autem 20.08.24, 05:38 Aby codziennie tyle jeździć to dużo, raz na tydzień też . Ale np jadąc na wakacje, urlop to nie jest już dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Podróż autem 20.08.24, 06:51 Będę za chwilę jechać 400 omijając autostrady i z dwumiesięcznym kocieciem i trochę się stresuje, bo trzeba będzie i karmić, i sikać, i pewnie jakaś kupa się trafi, a kocię jest z piekła rodem , mam nadzieję, że nic złego się nie stanie. W normalnych warunkach staram się nie przekraczać 700, więcej już jest dla mnie zbyt męczące. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Podróż autem 20.08.24, 14:35 a jak zamierzasz go karmic? wyciagac z transportera? sikac gdzie? w kuwecie w aucie czy na szelkach? jak kocie z piekla rodem, to zanim sie zorientujesz to zwieje z transportera i tyle go widzieli pakujesz do transpotera kocyk i jednorazowe pieluchy i papierowe reczniki i jedziesz, kocie albo sie bedzie darlo przez cala droge albo bedzie zestresowany i cichy, moze nie byc ani skiku ani kupy przewozilismy kocia ferajne ( w turach, zeby te z animozjami nie jechaly razem),odeglosc okolo 1100km, mialam przygotowane butelki-kapki i tutki miamora,tak zeby im podac bez wyciagania transporterow i kotow ( czesc byla dzikusajaca), zaden nie wyrazil zainteresowania, nie bylo ani siku ani kupy, za to jak wyszli juz na swoim nowym miejscu to po godzinie, kuwety byly pelne a miski puste najwiekszy szol zrobila oczywiscie Krolowa ale zupelnie inna historia Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Podróż autem 20.08.24, 16:00 U nas tak samo - wieźliśmy koty trochę bliżej, koło 600km, nie chciały się załatwiać po drodze mimo tego, że stawaliśmy na postojach i nawet wysiadały z transporterka. W domu od razu hurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Podróż autem 20.08.24, 16:26 Kicia.Yoda (*) jako kot absolutnie wyjatkowy zjechala z nami cale chile, na postojach wychodzila na smyczy i puszorach, jadla i pila, z zalatwianiem sie czekala az wyjdzie w aucie z transportera (do czasu wyjazdu na bezdroza i bezludzia nie miala wyjscia, choc byly to dla nas trudne odcinki drogi - Kicia i transporter to koncerty na miare Marii Callas) wtedy szla, przez otwor na narty do kuwety, ktora miala w bagazniku, najczesciej na widowiskowych serpentynach Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Podróż autem 20.08.24, 16:44 mysiulek08 napisała: > Kicia.Yoda (...) na postojach wychodzila na smyczy Just for you z mojej okolicy Mieszka niedaleko single mother z 3 dzieci + pies & kot. Nie znamy sie ale sie mijamy w parku, czasem kolo jakiegos sklepu (hi, how are you, nice weather etc.). Gdy ida, ida tak: z przodu mama z najmlodszym, za nimi starsze rodzenstwo z psem na smyczy a pochod zamyka kot (definitely bez smyczy!). Zawsze ma taki wyraz pyska "wyprowadzilem moje stado na spacer & musze pilnowac" Jak sie domyslasz, everybody knows them no i kazdy sie usmiecha na ich widok No idea czy kot podrozuje autem & jak sie zachowuje ale zapewne swoje zdanie na temat podrozy ma Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Podróż autem 20.08.24, 16:56 Skąd wiesz, ze single, skoro się nie znacie a tylko mijacie w parku i pod sklepem? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Podróż autem 20.08.24, 17:24 szarmszejk123 napisał(a): > Skąd wiesz, ze single, skoro się nie znacie a tylko mijacie w parku i pod sklep > em? 🤔 Wiem. Trust me Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Podróż autem 20.08.24, 07:18 Zależy gdzie. Jak mam jechać przez Holandię, to 🤯, 200km ciągnie się niczym podróż przez rozległe stepy Mongolii na grzbiecie osiołka Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Podróż autem 20.08.24, 07:43 Tu sa wszędzie ograniczenia do 100, można tak jechać i jechać... W podróży ten śmiesznie mały kraik rozciąga się niczym Chiny. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Podróż autem 20.08.24, 07:50 No mowie - za duzo zioła, strach tych ludzi szybciej puscic. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Podróż autem 20.08.24, 07:51 Kiedyś pod Amsterdamem mi kierowcy drogę blokowali jak chciałam jechać 60 a było 50. Wszyscy wiedzą że 50 na znaku to 60 na liczniku... Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Podróż autem 20.08.24, 17:11 Lepiej nie próbuj wprowadzać tej zasady w życie w Szwajcarii, bo może cię to drogo kosztować. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Podróż autem 20.08.24, 17:13 No mnie właśnie 7km kosztowało 65€:p Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Podróż autem 20.08.24, 17:51 A do ilu było ograniczenie? Bo ogólnie jest zasada 10%, ale radary często strzelają fotki i przy mniejszym przekroczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Podróż autem 20.08.24, 18:13 A, to wszystko wyjaśnia. Za przekraczanie prędkości na 50 i 30 nie ma zmiłuj. Jechałabyś 54 i pewnie mandatu by nie było 😉 A swoją drogą bawi mnie ostrożność Włochów w Szwajcarii. Na Sardynii jazda z 100 na liczniku na ograniczeniu do 30 to normalka, a u nas boją się jechać 80, gdy jest ograniczenie do 80 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Podróż autem 20.08.24, 18:20 Eh, te ograniczenia to praktycznie przez 90% drogi mieliśmy, wszędzie roboty drogowe.. W tym roku przejazd przez Szwajcarię był tragiczny😩 nigdy jeszcze tak źle nie było. Korki takie, że myślałam, że tam zejdę 😩😩 nawet widoki nie pomogły. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Podróż autem 20.08.24, 19:34 Przejazd był tragiczny ze względu na pogodę. Cały maj i czerwiec lało praktycznie non stop, ziemia była nasiąknięta maksymalnie i zaczynała się obsuwać. W lipcu przyszło lato, ale pomimo wzrostu temperatur nadal padało i do tego doszły letnie burze, które wyrządziły wiele szkód. Zmyło wiele dróg, miedzy innymi autostradę, która jest alternatywną drogą na trasie północ-południe i cały ruch idzie przez Gotthard. Korki są niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Podróż autem 20.08.24, 19:45 Droga "tam" była spoko, ale powrót 😩 a co się działo na stacjach to też lepiej nie mówić.. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Podróż autem 21.08.24, 09:47 >No mnie właśnie 7km kosztowało 65€:p kiedyś sprzedawałam samochód w NL. Nowy właściciel wyjeżdżał z miasta i chyba za wcześnie przycisnął gaz bo przekroczyl prędkość. Mandat przyszedł jeszcze do mnie. Za 10 km mandat opiewał na 200 € Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Podróż autem 21.08.24, 09:55 Ja mandatu w NL już dawno nie dostałam, nie opłaca się 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Podróż autem 20.08.24, 08:15 Za dużo starych ludzi palących zioło 🤷 Ale przynajmniej ronda ogarniają. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Podróż autem 20.08.24, 10:28 Niedużo, ale to zależy od samochodu, warunków, pogody i z kim się jedzie. Co innego pusta autostrada w Montanie, a co innego wybrzeże Amalfi. Jeśli się jedzie z drugim kierowcą i można się zmieniać co 2-3 godziny, to przejechanie we dwójkę 1000 km dziennie dobrymi autostradami nie jest problemem (chociaż to nie jest mój ulubiony sposób na spędzanie czasu). Mój samotny rekord to 440 mil (trochę ponad 700 km), prawie cały czas w strugach ulewy. Ten odcinek w normalnych warunkach powinien zabrać ok. 8 godzin, mnie wtedy zajął 11 i byłam wykończona. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Podróż autem 20.08.24, 14:43 al_sahra napisał(a): > Mój samotny rekord to 440 mil (trochę ponad 700 km), prawie cały czas w strugach ulewy. Przypomnialas mi pewna jazde Toronto-Montreal, glupich 550 km ale lalo, lalo jak z cebra cala droge & ten dzwiek kropli o dach byl po prostu overwhelming - tak jakby jakies glodne insects tupaly po karoserii - extremely annoying, but unforgettable BTW, w momencie gdy zaparkowalam przed domem przyjaciol, deszcz ustal jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki - wylalo sie Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Podróż autem 20.08.24, 11:04 Kwestia przyzwyczajenia, my raczej wszedzie samochodem jeździmy. W Piatek np musimy jechać ze Szwajcarii do Uk, najpierw Milton keynes, w sobotę do Preston, wrócić do Milton Keynes i w niedzielę rano powrót do szwajcarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Podróż autem 20.08.24, 15:46 Zależy jaka droga. Kiedyś te 350 km z Warszawy do Wrocka jechało się 8 godzin, teraz to jakieś 3,5 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś