Dodaj do ulubionych

zmiana zawodu

20.10.24, 19:22
Psychoterapeuta - co myślicie na zmianę zawodu w tym kierunku?
Obserwuj wątek
    • karyna-z-radzymina Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:27
      Ja bym była w tym swietna bo jestem bardzo skuteczna i radzę sobie z każdym problemem, ale nie mam cierpliwości do słuchania jęczących maruderów, więc nie polecam
      • alpepe Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:30
        A tam a tam, ściemnisz, że masz aparat słuchowy dawnego wieku, a to będą słuchawki wygłuszająca i git, kaska leci.
        • karyna-z-radzymina Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:33
          Tak się nie da bo porada musi być dopasowana do kłopotu więc przynajmniej trochę słuchać trzeba. Wolę doradzać na forum, tylko tu same mądralińskie i nie chcą słuchać a to strasznie denerwuje kiedy widzę jak dobra rada się marnuje
          • alpepe Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:35
            No co ty, przecież psychoterapeuta ci nic nie doradza, on ci tylko towarzyszy w dotarciu do sedna problemu. Byś mówiła: ehę, taak.
            • karyna-z-radzymina Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:45
              To tym bardziej nie dla mnie, ja jestem dobra w radach a nie towarzyszeniu i docieraniu do celu sad
              Kiedy miałam pomysł na super interes taki telefon 0700 z poradami na wszystko. Spalisz garnek i nie wiesz co zrobić? Dzwonisz do mnie na 0700 i pytasz, ja pytam na forum i udzielam porady. No ale jakoś się za to nie zabrałam i miliony mi przeleciały przed nosem
        • samanta1010 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:34
          w zmianie szukam też sensu, ale nie wiem czy ten kierunek ma sens
          • elinborg Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:39
            Ta zmiana jest bez sensu jak blat od kredensu.
            Na serio dorada: poczytaj ciut ile trzeba w to kasy zainwestować.
            • samanta1010 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:44
              chodzi mi o to, że chcę robić coś co jest sensowne (pieniądze to osobny temat)
              • karyna-z-radzymina Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:45
                A co robisz teraz?
                • samanta1010 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:50
                  korpo
                  • karyna-z-radzymina Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:53
                    Ale co korpo? Bo ja też mogę napisać, że robię "korpo" I uważam że moja praca ma dużo sensu
                    • ewka.n Re: zmiana zawodu 21.10.24, 11:28
                      karyna-z-radzymina napisała:

> Ale co korpo? Bo ja też mogę napisać, że robię "korpo" I uważam że moja praca m
                      > ma dużo sensu

Możesz tak napisać, ale raczej nie robisz w korpo. Bo jakbyś robiła, to byś wiedziała, że ileś tam sensownej pracy jest w każdym korpo utopione w odmętach całych bezsensu smile
                      • simply_z Re: zmiana zawodu 21.10.24, 11:29
                        To prawda...
              • marta.graca Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:54
                A może masz jakieś zainteresowania, żeby pójść w tym kierunku?
      • taki-sobie-nick Re: zmiana zawodu 20.10.24, 23:17
        ale nie mam cierpliwości do słuchania jęczących maruderów

sjp.pl/maruder
      • ichi51e Re: zmiana zawodu 21.10.24, 13:12
        🤭😆🤭 good one
    • zaneta_z_neta Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:50
      A z jakiego będziesz zmieniać? Ja miałam nieciekawy i nudny zawód i zmieniłam. Płacą lepiej, ale plecy to mam zjechane na amen. Czasem trudno mi się wyprostować.
      • samanta1010 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:54
        pracuje w korpo od wielu lat, pieniądze bardzo dobre, ale czuję, że czas na zmianę
        • zaneta_z_neta Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:59
          A na tą psychoterapię masz studia, czy musisz iść na studia? Ja już mam 40 lat i na studia nie ma szans, nie wiem co zrobię jak plecy mi siądą.
          • karyna-z-radzymina Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:01
            A co ty Żaneta robisz? U nas jest pracy dużo i najczęściej się siedzi, ja do magazynu to tylko chłopaków wysyłam a dziewczyny sadzam na kasie.
            • zaneta_z_neta Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:15
              Nie chcę pisać w szczegółach, ale to coś w rodzaju kosmetyczki. Ciągle w takim lekkim pochyleniu. Nie wiem czy ja bym się na kasę nadawała, bo jestem bardzo wybuchowa i pewnie mogłabym obrażać klientów.
          • samanta1010 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:01
            muszę iść na studia (założyłam 4 lata), dlaczego przy 40 lat nie ma szans na studia? ja mam więcej
            • zaneta_z_neta Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:16
              I żeby się później wszyscy wyśmiewali jak z tej Anny z Wiednia?? Nie mam zamiaru robić z siebie pośmiewiska, co mi da jakiś papier? Fach trzeba mieć w ręku
              • simply_z Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:35
                Ale pieprzysz
              • zosia_1 Re: zmiana zawodu 21.10.24, 10:54
                Jak ktoś chce znajdzie sposób, jto nie chce znajdzie powód
            • shule_aroon Re: zmiana zawodu 21.10.24, 01:21
              samanta1010 napisała:

> muszę iść na studia (założyłam 4 lata), dlaczego przy 40 lat nie ma szans na st
              > udia? ja mam więcej

4 lata to samej podyplomowki. Albo jak da się połączyć 3letnią psychologię dla magistrów w prywatnych wyższych szkołach z podyplomowka z psychoterapii, chyba od drugiego roku mozna.

• zosia_1 Re: zmiana zawodu 21.10.24, 10:53
            Dlaczego nie masz szans w wieku 40 lat??! Ewa Woydyllo zaczynałam studia psychologic,ne w wieku 40 lat
            • eva_evka Re: zmiana zawodu 21.10.24, 22:47
              Nie chodzi o to, że nie ma szans.
              Ale nie poszłabym do psychoterapeuty, który zbliża się do 50tki i dopiero zaczyna. Sorry, ale nie.
              • panirobak82 Re: zmiana zawodu 22.10.24, 16:56
                Ja bym poszła, zdecydowanie bardziej do tej bliżej 50 niż młodej laski, która dopiero zaczyna. Uważam, że ta bliżej 50 bardziej doświadczona życiowo.
                • marta.graca Re: zmiana zawodu 22.10.24, 17:33
                  Przecież psycholog nie ma ci zapodawać życiowych mądrości, tylko zwracać uwagę na mechanizmy działań, twoich i innych. Jak szukasz rad osoby doświadczonej życiowo, to pogadaj z mamą, czy starszą sąsiadką, albo koleżanką.
                  • eva_evka Re: zmiana zawodu 22.10.24, 19:05
                    Dokładnie. Terapeuta ma być doświadczony w terapii a nie w życiu.
                  • panirobak82 Re: zmiana zawodu 22.10.24, 19:34
                    Nie zrozumiałaś o czym piszę i się osmieszasz
                    • marta.graca Re: zmiana zawodu 22.10.24, 19:54
                      A ja myślę, że zrozumiała. Nikt ci przecież nie broni chodzić do początkujących osób.
                      • panirobak82 Re: zmiana zawodu 22.10.24, 21:42
                        O widzę, że odlot wjechał. Ty lepiej wiesz co miałam na myśli pisząc swój post😂😂 Dziękuję dobranoc
    • laluna82 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:54
      Ale ze chcesz iść na 5 letnią psychologię a potem dwuletnią psychoterapię podyplomową ?
      Bo inaczej to nie będziesz żadnym psychoterapeutą.
      Jak skończysz jakies gówno typu - pomoc psychologiczna to może kilku klientów złapiesz a potem rynek cię zweryfikuje.
      Teraz psychologów mnoży się jak psów. Często kończą te prywatne , psychologie społeczne, po których żadnych narzędzi badawczych nie potrafią użyć. Podstawowe jak Wechsler czy Binet to czarna magia dla nich.
      Zawsze jak jakiś zawód staje się modny, to spada jakoś kształcenia, bo produkują dyplomy a poziom tragiczny.
      • simply_z Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:57
        można chyba zrobić 3,5 letnią psychologię, jeśli ma się skończone inne studia magisterskie.
        • jkl13 Re: zmiana zawodu 21.10.24, 11:54
          Nie można
          • shule_aroon Re: zmiana zawodu 23.10.24, 13:08
            jkl13 napisała:

> Nie można
            chcesz wpierać, że zdelegalizowali siedmiosemestralne studia dla magistrow?

• karyna-z-radzymina Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:59
        Może zrobić kurs i spróbować, po co od razu studia kończyć? Studia to są dla tych co to im się nie chce niczego konkretnego uczyć, na co komu psycholog który wkuwal historie psychologii?!
        • mag-la-swag Re: zmiana zawodu 22.10.24, 21:44
          Hyn ? Studia sa dla kogo ?????
      • samanta1010 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:59
        założyłam, że mnie przyjma do 4 letniej szkoły psychoterapii
        • marta.graca Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:02
          A masz wykształcenie odpowiednie? Bo wśród wymagań jest m.in.
          kserokopia dyplomu ukończenia studiów magisterskich w zakresie psychologii, pedagogiki, resocjalizacji, socjologii, studium pielęgniarstwa i/lub kserokopia dyplomu lekarza
          UWAGA: studia I stopnia (licencjackie) i inne kierunki NIE uprawniają do podjęcia nauki w naszym ośrodku.
          • samanta1010 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:11
            mam magistra i doświadczenie, które być może przekona, żeby mnie przyjąć
            • nick_z_desperacji Re: zmiana zawodu 21.10.24, 11:37
              Ale to są sztywne warunki, albo spełniasz, albo nie, nie ma miejsca na przekonywanie.
        • laluna82 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:13
          samanta1010 napisała:

> założyłam, że mnie przyjma do 4 letniej szkoły psychoterapii
          a kim jestes teraz ? jaki masz dyplom?
          znasz jakiegoś uznanego psychoterapeutę, który najpierw nie skończył studiów "Psychologia ogólna"?
          Tylko nie pytam o fejsbukowych coachów. czy gwiazd Instagrama, dających złote rady na życie.
          Naprawdę niech już napiszą tą ustawę o pracy psychologa, bo bałagan jest na rynku straszny.
          Teraz na serio trzeba pytać o dyplomy, zanim się zacznie terapię.

• samanta1010 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:16
            znam np. po medycynie (psychologii ogolnej tam tyle co na wielu innych studiach)🤪
            • marta.graca Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:51
              Z moich doświadczeń wynika, że różnica nawet między zwykłym psychologiem a certyfikowanym jest ogromna.
            • laluna82 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 22:08
              Po medycynie to akurat jeszcze w miarę ok, tam jest duże przygotowanie i praktyka z psychiatrii.
              Wątpię jednak by lekarz innej specjalizacji był zainteresowany psychoterapią.
              Kończ to jak chcesz ale nie zdziw się jak wprowadzą regulacje prawne i okaże się nagle, że nie masz uprawnień do pracy po 4 latach pracy.
              Wo;aabym już iść na zwykłą psychologię, jak jestes magistrem to skończysz w 4 lata a to konkretniejsze kwalifikacje niż ta psychoterapia dla kazdego.
              • shule_aroon Re: zmiana zawodu 21.10.24, 01:22
                Nie ma regulacji zawodu, co nie znaczy że ludzie będą walili drzwiami i oknami do magistra psychologii bez dodatkowych uprawnien.
                • elinborg Re: zmiana zawodu 21.10.24, 10:08
                  Nie weszła ustawa regulująca w lutym tego roku?
                  • shule_aroon Re: zmiana zawodu 21.10.24, 12:53
                    elinborg napisała:

> Nie weszła ustawa regulująca w lutym tego roku?

Przepisy dotyczą tylko prowadzenia terapii w ramach opieki zdrowotnej, czyli chodzi o pracowników placówek ochrony zdrowia. Prywatnej praktyki nie dotyczy.
    • engine8t Re: zmiana zawodu 20.10.24, 19:58
      Agent handlu nieruchomoscimi?
      • simply_z Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:02
        Jak już, to lepiej rzeczoznawca majątkowy ale egzamin jest piekielni trudny.
      • samanta1010 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:18
        engine8t napisał:

> Agent handlu nieruchomoscimi?
        tu celem raczej sa pieniadze same w sobie, wiec nie
    • migafka357 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:16
      A nadajesz się? Masz wysoki poziom empatii, dobrą intuicję, zdolność kojarzenia ze sobą różnych oderwanych faktów i zbierania ich w całość, bardzo dobrą pamięć, dużo cierpliwości, ciekawią cię ludzie? Bo ja np. bym się nudziła, gdyby mi ludzie cały dzień opowiadali takie nudne pier.oły, co czują, jak mama powiedziała coś tam, a przyjaciel coś tam, a szef coś tam smile Oczywiście dla nich superważne, ale ja bym nie dała rady tego słuchać non stop.
      • samanta1010 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:20
        migafka357 napisała:

> A nadajesz się? Masz wysoki poziom empatii, dobrą intuicję, zdolność kojarzenia
        > ze sobą różnych oderwanych faktów i zbierania ich w całość, bardzo dobrą pamię
        > ć, dużo cierpliwości, ciekawią cię ludzie? Bo ja np. bym się nudziła, gdyby mi
        > ludzie cały dzień opowiadali takie nudne pier.oły, co czują, jak mama powiedzia
        > ła coś tam, a przyjaciel coś tam, a szef coś tam smile Oczywiście dla nich superwa
        > żne, ale ja bym nie dała rady tego słuchać non stop.
        ludzie mnie ciekawią, myślę, że jest duża szansa, że się nadaję, ale pewności nie mam
        • klaramara33 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:33
          ale pewności n
          > ie mam
          Będziesz miała pewność dopóki nie spróbujesz. Jeśli ciąnie cię do tego zawodu więcej niż same niezłe zarobki, to próbuj. Moja koleżanka tym się zajmue ponad 10 lat , nigdy nie narzekała na brak pacjetnów , brew przeciwnie nierzadko brakowało jej terminów na kolejnych. Nawet szyldu nie ma , głwonie z polecenia pacjenci do niej się zgłaszają. Natmiast jak sama twerdzi bardzo dużo nauki i praktyki zanim powaznie wzięła się zaterapię bo najpierw skończyła psychologie, w czasie srudiów praktyki za friko w szpitaalch, po studaich zatrdunienie w szpitalu wię cpsychologia kloniczna. Później wzieła zaoczne psychoterapię na SWPS , gtdzie mówiłą,że jest bardzo cięzko trudniej niż na studiach z psychologii.
          • samanta1010 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:44
            wlasnie myślę o swps
            • panirobak82 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 21:00
              Tam właśnie przyjmują tylko po psychologii albo medycynie.
              • simply_z Re: zmiana zawodu 20.10.24, 22:04
                Niekoniecznie...

swps.pl/oferta/krakow/studia-jednolite-magisterskie/psychologia-dla-mgr
            • samawsnach Re: zmiana zawodu 21.10.24, 12:41
              samanta1010 napisała:

> wlasnie myślę o swps

Zapomnij.
              Szkoła Psychoterapii SWPS w nurcie CBT przyjmuje wyłącznie psychologów i lekarzy. Co więcej znam psychologów nieprzyjętych tam z powodu braku wystarczającego doświadczenia klinicznego.
              Zostają ci inne, już 5 letnie szkoły, ale tylko pod warunkiem, że masz któreś z kluczowych wyksztalcen ( psychologia, kier.lekarski, socjologia, pedagogika, pielegniarstwo)
          • taki-sobie-nick Re: zmiana zawodu 20.10.24, 22:30
            o której [[psychoterapii] mówią,że jest bardzo cięzko trudniej niż na studiach z psychologii

a kto tak mówi?
            • klaramara33 Re: zmiana zawodu 21.10.24, 12:00
              taki-sobie-nick napisała:

> o której [[psychoterapii] mówią,że jest bardzo cięzko trudniej niż na studi
              > ach z psychologii
              >

>
              > a kto tak mówi?
              poprawny cytat tak wygląda :gtdzie mówiłą,że jest bardzo cięzko trudniej niż na studiach z psychologii.

Chodziło ot o,że to ona mówiła.
              • taki-sobie-nick Re: zmiana zawodu 21.10.24, 21:29
                Rozumiem, że trudniej niż na państwowych studiach z psychologii?

A koleżanka była na jednych i drugich?
                • klaramara33 Re: zmiana zawodu 22.10.24, 11:05
                  Tak była najpierw na państwowych UW ale nie podobało jje się,że sama psychologia teroetyczna i tak generalnie sposób uczenia i przeniosła się na magisterskie na SWSP.
    • klaramara33 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:27
      Próbu,j zapotzereboiwanioe jest duże tylko wybierz dobrą uczelnię.
    • panirobak82 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:36
      Do dobrej szkoły psychoterapii musisz mieć skończoną medycynę lub psychologię. Nie przyjmą cię po pedagogice, socjologii itp.
      5 lat kurs psychoterapii bardzo drogi do tego dwa lata własnej terapii.
    • karmelek83 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:38
      Ja właśnie jestem w trakcie takiej zmiany. Jestem aktualnie na 2 roku psychoterapii.
      • samanta1010 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 20:45
        gdzie? i jak oceniasz swoją decyzję?
    • enia17 Re: zmiana zawodu 20.10.24, 22:37
      Ciezki kawalek chleba ale idź za czym serce podpowiada.
      Nie wszystko co się opłaca warto robić i odwrotnie.
    • eva_evka Re: zmiana zawodu 20.10.24, 23:06
      Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że zanim wybrałam psychoterapeuty doświadczonego dłuższej terapii zależało mi, żeby taka osoba miała przede wszystkim dobra opinię i duże doświadczenie. Nie poszłabym do osoby świeżo po studiach i bez minimum 5letniego doświadczenia w prowadzeniu terapii.
    • eukaliptusy Re: zmiana zawodu 21.10.24, 09:58
      Warto moim zdaniem ale studia gdzie się rzeczywiście czegoś nauczysz to są trudne studia i bardzo pochłaniające, więc ma to sens jeśli dzieci masz odchowane i mąż zarabia sporo.

A pieniądze też niewielkie vs. Korpo.

Efektywnie w prywatnej praktyce max ilość klientów to 20-25 w tygodniu, bo się wypalisz.
      Więc też bierz pod uwagę że być może piszesz się na karierę typu portfolio.
      • simply_z Re: zmiana zawodu 21.10.24, 11:31
        Biorac pod uwage fakt, ze zyjemy w czasach wszelkiego rodzaju zaburzen, taki psycholog bedzie miec pelnooo roboty.
        • klaramara33 Re: zmiana zawodu 25.10.24, 22:53
          simply_z napisała:

> Biorac pod uwage fakt, ze zyjemy w czasach wszelkiego rodzaju zaburzen, taki ps
          > ycholog bedzie miec pelnooo roboty.
          >
          Dodatkowo we własnym gabinecie konkretne zarobki.
    • dwa_kubki_herbaty Re: zmiana zawodu 21.10.24, 10:30
      Bardziej mnie kręci negocjator policyjny, tu jak nie dasz rady to jest rzeź.
    • ewka.n Re: zmiana zawodu 21.10.24, 11:31
      Kierunek zmiany ciekawy i potencjalnie mocno rozwojowy. Również w sensie wzrastającego popytu. Dobrze by jednak mieć zabezpieczenie w postaci bardzo dobrze zarabiającego męża smile
      • simply_z Re: zmiana zawodu 21.10.24, 12:46
        oo jak feministycznie i nowoczesnie..bogatego meza..a moze bogatego dziadka?
        • ewka.n Re: zmiana zawodu 21.10.24, 13:08
          simply_z napisała:

> oo jak feministycznie i nowoczesnie..bogatego meza..a moze bogatego dziadka?

No z tym mężem to na pewno bardziej feministycznie i nowocześniej niż z dziadkiem, bo na wybór męża to wpływ kobieta jednak ma wink

• simply_z Re: zmiana zawodu 21.10.24, 14:34
            Tak, musi byc bogaty, bez tego ani rusz.
    • pyza-wedrowniczka Re: zmiana zawodu 21.10.24, 12:57
      Mam koleżankę, która postanowiła zostać psychoterapeutą w wieku 35 lat. Niby trochę młodsza, ale też już od dawna po studiach i pracująca. Powiem ci, że to kilka lat wyjętych z życia.
      - najpierw robiła psychologię zaocznie przez 5 lat - od poniedziałku do piątku praca na etat, potem co drugi tydzień zajęcia plus oczywiście nauka w każdej wolnej chwili;
      - po skończeniu studiów poszła do pracy w poradni jako psycholog, żeby zdobyć praktykę, zarabiała na początku grosze;
      - w tym czasie 4 lata szkoły psychoterapii, weekendowo, oczywiście płatnej z własnej kieszeni + dojazdy i noclegi;
      - dopiero po 2 latach tej szkoły zaczęła przyjmować pacjentów prywatnie i zarabiać jakieś sensowne pieniądze; ale nadal opłacając szkołę psychoterapii + prywatnie superwizje nie był to majątek;

To było 9 lat zapierdo... Więc nastaw się, że to nie jest proste i szybkie
      • szafkanocna Re: zmiana zawodu 23.10.24, 15:04
        ale bez sensu komentarz… to miala zrezygnowac z tego, co chce robic do smierci, bo 9 lat zapierdolu? ten czas i tak uplynie. i zamiast przez ten 9 lat ksztalcic sie w wybranym kierunku - po tych 9 latach dalej robilaby to, czego nie lubi. no bez sensu kompletnie.

autorka na pewno wie, ile to trwa i ile kasy musi przeznaczyc na dalsze ksztalcenie, a tu jakies wyrocznie spoza branzy przestrzegaja, ze to be. no i jaka masz propozycje dla autorki jako alternatywa? ze ma do emerytury robic w korpo, ktorej nie lubi? bo przebranzowienie sie to za duzy i za drogi wysilek wg ciebie?big_grin
        • marta.graca Re: zmiana zawodu 23.10.24, 16:06
          A skąd wiadomo, że będzie lubić tę nową pracę? Póki nie spróbuje, to się nie dowie. Jest jeszcze opcja przebranżowienia się na coś, co nie wymaga prawie 10 lat nauki w tym celu.
    • szafkanocna Re: zmiana zawodu 23.10.24, 14:53
      Samanta, nie czytaj tego wysrywu krytyki osob, ktore nie maja pojecia o temacie. Po prostu zrob to! To jest dobry kierunek, jesli czujesz, ze to jest TO. jak tkos jest dinry w tym, co robi- to niewazne czy zaczyna po 40. czy po 50. do dobrego psychoterapeuty chodzi sie, jak sie czuje z nim FLOW, ufa mu sie i ze moze naprawde pomoc, nie patrzy sie na metryke. Pojdziesz do szkoly psychoterapii- to teraz na drugim roku zdaje sie mozna juz zaczac praktykowac. I do przodu!
      • szafkanocna Re: zmiana zawodu 23.10.24, 14:53
        *jak ktos jest dobry w tym, co robi
    • bezpocztypl Re: zmiana zawodu 23.10.24, 16:13
      Kiedyś wydawało mi się to idealnym zawodem dla mnie i kiedyś na niego zamienię swój zawód obecny (zawsze pomagałam, wspierałam, terapeutyzowałam osoby w otoczeniu) , ale jak teraz myslę, że bym miała w kółko przerabiać historie pacjentow to wszystko we mnie krzyczy "o nieee!" .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka