Dodaj do ulubionych

Biegunka u kociaka

04.11.24, 13:55
Mój kot 6 miesięczny ma biegunkę od 4 tygodni z krwią.Juz nie wiem ,co robić.Bylismy u weterynarza,nawet u dwóch,wszystkie badania porobione ,karma zmieniona i dalej strasznie biegunkuje i krew leci.Jestem załamana bo nie wiem,jak mu pomóc.
Obserwuj wątek
    • scarlett74 Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 14:01
      Słuchaj, a jakie badania wet zrobił. U naszego małego kitku gdy była bieguna+krew to wyszły pasożyty...
      • siedemkropek82 Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 14:08
        Mam tabletki na odrobaczenie na 5 dni.Jeszcze nie podałam bo za dużo leków zażywamy.Ok,dałaś mi do myślenia.Dzis wieczorem podam.
        • berdebul Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 16:42
          Nie dawaj w ciemno, tylko zbierz kupę z trzech dni i zrób badania.
    • taje Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 14:05
      A jaką karmę dostaje? Jeśli badania w porządku to może to być alergia pokarmowa. W takich przypadkach warto zastosować dietę eliminacyjną - podawać karmę tylko z jednym rodzajem białka i to najlepiej z białkiem, którego kot wcześniej nie próbował. Ja bym spróbowała podać karmę z kangura od catz fine food (można kupić w zooplusie online).
      • siedemkropek82 Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 14:07
        Wszystko co możliwe.Rtg,USG,krew,mocz,testy na gargire.Zmienilismy karmę na mono na królika.
    • dreg13 Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 14:40
      Kiedy kot pojawił się u was w domu? Jak jadł wcześniej?
      Czasem kociaki zaczynają się po prostu przejadac i mają podrażniony układ pokarmowy. Zmiany pokarmu tu nie pomagają. Ja swojego po prostu musiałam przegłodzić (jedzenie minimalnie, a przez pierwszy dzien chyba tylko woda) i dopiero wtedy kupa zaczęła być ok. A mieliśmy codzienne biegunki po kilka razy, wizyty u weta co trzy dni, antybiotyk i w ogóle cuda. Krew w kupie też była co chwilę.
      Nie jestem specjalistką, wiec proszę się ty na mnie nie rzucać z pazurami za taką radę. Ale było to coś, czego żaden wet nie doradził uncertain
    • mysiulek08 Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 15:01
      napisz wszystko ale wszystko co podajesz kotu, lekarstwa, zarcie

jesli ma biegunke od 4tyg, w tym krwista to jakim cudem ma dobre wyniki krwi? i nie jest oslabiony/odwodniony?, to 6miesieczne kocie, doroslego solidnego kota by codzienne krwiste biegunki przez 4tyg by oslabily

badania kalu wet nie zlecil?
      • siedemkropek82 Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 15:30
        Karmę sucha i mokra mono krolik,tabletki coś jak węgiel, zioła do picia jak siemię lniane
        • mysiulek08 Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 15:41
          daj mu te tabletki na robaki, tylko tak jak wet zalecil!

probiotyki np fortiflora
          www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_specjalistyczne/gastryczne/purina_one/755443?

albo probiotyk dolfos, choc fortiflora jest chetniej zjadana

pasta gimpet
          www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/przysmaki_gimpet/pasty/681388?

alergie ma potwierdzona czy tylko przypuszczenie? bo jest sporo karm na problemy jelitowe, IBD
          hills, RC, virbac, kattovit

mamy dwa koty z IBD, musza byc na jednym typie karmy inaczej wchodza wlasnie krwiste biegunki

jesli chcesz zatrzymac szybko biegunke to raczej taka pasta
          dolfospets.com/p/stoper-paste/ a nie wegiel
          • siedemkropek82 Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 15:45
            Wszystko zlecił weterynarz
            • mysiulek08 Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 16:20
              akuraz zalecenia wegla to niezbyt doby pomysl, siemie (sam kisielek) podaje sie oslonowa na jelita/zoladek ale czy wskazane przy biegunce to nie wiem

w kazdym razie powyzsze specyfiki sa wielkrotnie sprawdzane przy biegunkach w IBD przy aprobacie wetki, moga wiele pomoc
              • eliszka25 Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 17:24
                Mój ojciec pił kisielek z siemienia lnianego przy zaparciach, więc nie wiem czy to takie dobre na biegunkę.
          • berdebul Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 16:43
            Kotu z krwistą biegunka, jeszcze orać przewód pokarmowy bez potwierdzenia, że te robale są? Dzizas.
            • mysiulek08 Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 16:49
              pewnie wet zalecil odrobaczenie 4tyg temu, siedemkropek nie napisala czy badanie na robale

poza tym, krwista biegunka moze miec rozne oblicza, najczesciej podrazniony odbyt a nie krawienie z przewodu pokarmowego jako takiego, ale o tym przeciez wiesz

biore tez poprawke na siedemkropek
              • berdebul Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 17:36
                Dla mnie te wątki są coraz bardziej szokujące. Badania - kupa, usg, a później krew. Dietetyka zwierzęcego w PL, dobrego, naprawdę łatwo teraz znaleźć i nie trzeba karmić barf.
    • pseudo_stokrotka Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 16:06
      U nas było tak psem. Badania kału nic nie wykazały, zmienialiśmy karmę do skutku.
      Doraźnie pomogły tabletki Dia Dog and Cat. Pies do dziś miewa problemy zoladkowe i żadne inne tabletki nie pomagają.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 16:42
      Zbadaj na kokcydiozę. Tego w badaniach kału standardowo nie robią. Wet musi wypisać oddzielne skierowanie, żeby zbadali. Krew w kale to bardzo duże prawdopodobieństwo kokcydiozy.
      Też tak miałam z kociakiem.
      • jottka Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 17:45
        a skąd jesteś? bo niezależnie od wszystkich słusznych rad to dobry lekarz na miejscu potrzebny...
      • ardzuna Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 23:15
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Zbadaj na kokcydiozę. Tego w badaniach kału standardowo nie robią. Wet musi wyp
        > isać oddzielne skierowanie, żeby zbadali. Krew w kale to bardzo duże prawdopodo
        > bieństwo kokcydiozy.

Kokcydiozy lub lambliozy (giardiozy). Zgadza się, że trzeba to specjalnie oznaczyć na skierowaniu, bo zwykłe badanie kału na robaki nie obejmuje ww.

Samo badanie kału (także na robaki) powinno mieć odpowiednio przeprowadzoną zbiórkę, tzn. trzy próbki zbierane w odstępach 2-, 3-dniowych.
    • ardzuna Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 23:16
      siedemkropek82 napisała:

> Mój kot 6 miesięczny ma biegunkę od 4 tygodni z krwią.Juz nie wiem ,co robić.By
      > lismy u weterynarza,nawet u dwóch,wszystkie badania porobione ,karma zmieniona
      > i dalej strasznie biegunkuje

Jak strasznie biegunkuje od 4 tygodni, to już od jakiegoś czasu go kroplówkujecie? A może po prostu ma trochę luźniejszy kał?
    • brenya78 Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 23:18
      U naszego kota na biegunkę pomogło dopiero karmienie małymi porcjami min 5 razy dziennie. Wcześniej nawet karma specjalna (gastric royal canin) nie pomagała. Dopiero zmniejszenie porcji.
      • taje Re: Biegunka u kociaka 04.11.24, 23:19
        To że karma Royal Canin nie pomagała wcale mnie nie dziwi.
        • brenya78 Re: Biegunka u kociaka 05.11.24, 08:09
          taje napisała:

> To że karma Royal Canin nie pomagała wcale mnie nie dziwi.
          >

Owszem pomogła. Gdzie wyczytałaś że nie?
          Od saszetek dalej biegunka. Ale na suchej przeszło jak ręką odjął. Ta gastric karma jest super.
        • brenya78 Re: Biegunka u kociaka 05.11.24, 08:10
          Teraz widzę że faktycznie napisalam że nie pomagała. Bo najpoerw daliśmy saszetki i nie pomogły, a potem suche+zmniejszenie porcji. Faktycznie dziwnie napisałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka