korniz 06.11.24, 10:12 Czy formą teflonowa do muffinkow wystarczy czy jeszcze trzeba kupić papierowe foremki? Lepsze papierowe czy silikonowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Muffinki forma 06.11.24, 10:16 Silikonowe grubsze i wtedy stoją same, nie trzeba formy. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Muffinki forma 06.11.24, 10:33 berdebul napisała: > Silikonowe grubsze i wtedy stoją same, nie trzeba formy. Silikonowe formy do pieczenia ciast i ciasteczek, chętnie stosowane jako tańsza alternatywa dla metalowych tortownic, mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia toksyny – wynika z raportu unijnych organizacji konsumenckich. www.dw.com/pl/silikon-pod-specjalnym-nadzorem-organizacje-konsument%C3%B3w-ostrzegaj%C4%85/a-64055377 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Muffinki forma 06.11.24, 10:40 Papierowe papilotki są pokrywane silikonem. Pozostaje piec w gołych, metalowych, albo kupować sprawdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Muffinki forma 06.11.24, 14:12 są też z samego papieru, "spożywczego", i ja takie kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Muffinki forma 06.11.24, 10:16 Ja wsadzam papierowe foremki, z silikonem nie miałam do czynienia, może ktoś inny się wypowie. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Muffinki forma 06.11.24, 10:16 Do formy wkladam papierowe papilotki. Natomiast w silikonowych piekę bez formy. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Muffinki forma 06.11.24, 10:20 Ja do metalowej wkładam papierowe papiloty, z sylikonowymi foremkami bym pewnie tak nie cudowała, bo na pewno łatwiej wyłuskać muffinki. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Muffinki forma 06.11.24, 10:24 Sama formą jest trochę upierdliwy, trzeba jakoś posmarować jednak, później wyjmować, jak się poleje czy wprzerosnie i przyklei to trudno wyjąć, no ale można używać samą. Można papierowe papilotki do formy wkładać, wtedy bardzo łatwo wyjąć, podać, ładnie jest. Ale niektóre papierowe się przyklejają do myfinki i trudno je oderwać. Silikonowe ja wkładam do dziurek w foremce, ale te silikonowe muszą być porządniejsze, grubsze, bo mam cienkie jakieś tanie i one są kiepskie, przywiera ciasto. Te grubsze są super, niczym nie smaruję, babeczki same z nich wyskakują, mają ładny kształt. Reasumując, bo się rozpisałam, ja do formy na myfinki wkładam silikonowe foremki. Dla urody na jakieś oficjalne przyjęcie można już upieczone i ostudzone mufinki włożyć do ozdobnych papierowych papilotek, jakoś tam kolorystycznie dobranych do wystroju, czy tematu przewodniego przyjęcia 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Muffinki forma 06.11.24, 11:57 Ja mam silikonowe foremki i papilotki do tego Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Muffinki forma 06.11.24, 21:44 Ale po co dodatkowo papier do silikonu? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Muffinki forma 06.11.24, 12:03 smaruje lekko olejem i obsypuja bulka tarta (zrezygnowalam z papieru do pieczenia/papilotek), robilam tez bez smarowania ale spod delikatnie przywieral Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Muffinki forma 06.11.24, 14:07 Papilotki sa wygodniejsze. A kosztują grosze (100 sztuk za +/- 10zł). Łatwiej wyjąć muffinki z papilotką, z formy, bo jednak ciastka ciepłe, mogą trochę się przykleić. Papilotkę podważam lekko np. wykałaczką i wyjmuję w całości, i tak też podaję do zjedzenia. Jeśli pieczesz w samej formie to musisz ją dokładnie wymyć, ręcznie, dokładnie wszystkie zakamarki. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Muffinki forma 06.11.24, 23:47 foremki myje w zmywarce, nie tylko mufinowe Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Muffinki forma 06.11.24, 15:28 Jak masz formę na babeczki to lepsze papierowe papilotki. Silikonowe są twardsze więc do nich nie trzeba dużej formy. Odpowiedz Link Zgłoś