Dodaj do ulubionych

Muffinki forma

06.11.24, 10:12
Czy formą teflonowa do muffinkow wystarczy czy jeszcze trzeba kupić papierowe foremki? Lepsze papierowe czy silikonowe?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Muffinki forma 06.11.24, 10:16
      Silikonowe grubsze i wtedy stoją same, nie trzeba formy.
      • czcigodnystarzec Re: Muffinki forma 06.11.24, 10:33
        berdebul napisała:
        > Silikonowe grubsze i wtedy stoją same, nie trzeba formy.

Silikonowe formy do pieczenia ciast i ciasteczek, chętnie stosowane jako tańsza alternatywa dla metalowych tortownic, mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia toksyny – wynika z raportu unijnych organizacji konsumenckich.
        www.dw.com/pl/silikon-pod-specjalnym-nadzorem-organizacje-konsument%C3%B3w-ostrzegaj%C4%85/a-64055377
        • berdebul Re: Muffinki forma 06.11.24, 10:40
          Papierowe papilotki są pokrywane silikonem. Pozostaje piec w gołych, metalowych, albo kupować sprawdzone.
          • mava12 Re: Muffinki forma 06.11.24, 14:12
            są też z samego papieru, "spożywczego", i ja takie kupuję.
    • alexis1121 Re: Muffinki forma 06.11.24, 10:16
      Ja wsadzam papierowe foremki, z silikonem nie miałam do czynienia, może ktoś inny się wypowie.
    • madame_edith Re: Muffinki forma 06.11.24, 10:16
      Do formy wkladam papierowe papilotki. Natomiast w silikonowych piekę bez formy.
    • alpepe Re: Muffinki forma 06.11.24, 10:20
      Ja do metalowej wkładam papierowe papiloty, z sylikonowymi foremkami bym pewnie tak nie cudowała, bo na pewno łatwiej wyłuskać muffinki.
    • ga-ti Re: Muffinki forma 06.11.24, 10:24
      Sama formą jest trochę upierdliwy, trzeba jakoś posmarować jednak, później wyjmować, jak się poleje czy wprzerosnie i przyklei to trudno wyjąć, no ale można używać samą. Można papierowe papilotki do formy wkładać, wtedy bardzo łatwo wyjąć, podać, ładnie jest. Ale niektóre papierowe się przyklejają do myfinki i trudno je oderwać. Silikonowe ja wkładam do dziurek w foremce, ale te silikonowe muszą być porządniejsze, grubsze, bo mam cienkie jakieś tanie i one są kiepskie, przywiera ciasto. Te grubsze są super, niczym nie smaruję, babeczki same z nich wyskakują, mają ładny kształt.
      Reasumując, bo się rozpisałam, ja do formy na myfinki wkładam silikonowe foremki. Dla urody na jakieś oficjalne przyjęcie można już upieczone i ostudzone mufinki włożyć do ozdobnych papierowych papilotek, jakoś tam kolorystycznie dobranych do wystroju, czy tematu przewodniego przyjęcia 😁
    • imponderabilia20 Re: Muffinki forma 06.11.24, 11:57
      Ja mam silikonowe foremki i papilotki do tego
      • kanna Re: Muffinki forma 06.11.24, 21:44
        Ale po co dodatkowo papier do silikonu?
    • mysiulek08 Re: Muffinki forma 06.11.24, 12:03
      smaruje lekko olejem i obsypuja bulka tarta (zrezygnowalam z papieru do pieczenia/papilotek), robilam tez bez smarowania ale spod delikatnie przywieral
    • mava12 Re: Muffinki forma 06.11.24, 14:07
      Papilotki sa wygodniejsze. A kosztują grosze (100 sztuk za +/- 10zł).
      Łatwiej wyjąć muffinki z papilotką, z formy, bo jednak ciastka ciepłe, mogą trochę się przykleić. Papilotkę podważam lekko np. wykałaczką i wyjmuję w całości, i tak też podaję do zjedzenia.
      Jeśli pieczesz w samej formie to musisz ją dokładnie wymyć, ręcznie, dokładnie wszystkie zakamarki.
      • mysiulek08 Re: Muffinki forma 06.11.24, 23:47
        foremki myje w zmywarce, nie tylko mufinowe
    • czarna_kita Re: Muffinki forma 06.11.24, 15:28
      Jak masz formę na babeczki to lepsze papierowe papilotki. Silikonowe są twardsze więc do nich nie trzeba dużej formy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka