Dodaj do ulubionych

Przemowa Kamali

06.11.24, 22:36
Oglądacie?
Wielka szkoda że nie wygrała, byłaby świetnym prezydentemsad(((
Obserwuj wątek
    • bistian Re: Przemowa Kamali 06.11.24, 22:41
      znowu.to.samo napisała:

> Oglądacie?
      > Wielka szkoda że nie wygrała, byłaby świetnym prezydentemsad(((

Amerykanie nie są jeszcze przekonani do kobiety na tak ważnym stanowisku, a ta pani dodatkowo kojarzy się z obozem rządzącym, który został oskarżony o wszystkie nieszczęścia. Dobry wynik zrobiła, jak na USA.
      • znowu.to.samo Re: Przemowa Kamali 06.11.24, 22:46
        Jak można było oddać głos na tego starego dziada z tak zszarganą reputacją
        Ameryka zeszła całkowicie na psy
        • hrasier_2 Re: Przemowa Kamali 06.11.24, 22:55
          znowu.to.samo napisała:

> Jak można było oddać głos na tego starego dziada z tak zszarganą reputacją
          > Ameryka zeszła całkowicie na psy
          >
          Ty się nie przejmuj Ameryką, tylko Polską. Takie są zasady demokracji.. Trump nie wygrał o koński paznokieć, tylko zdecydowanie. Obrażanie prezydenta USA. Ci z koalicji już na kolanach będą do Trumpa chodzić. Demokraci chyba zrozumieli, że na front muszą wystawiać ludzi poważniejszych niż Harris. I po co była ta zmiana?
          • tanebo001 [...] 07.11.24, 08:44
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • vivi86 Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 07:58
        Też, ale nie są również przekonani do głosowania bo celebryci popierają.
      • maly_fiolek Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 08:35
        > Amerykanie nie są jeszcze przekonani do kobiety na tak ważnym stanowisku,
        Czy ja wiem, Kamala nie miała szans z Trumpem, nie ta liga.
        • la_mujer75 Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 08:44
          Pewno, że za mała liga. Nie gwałciła, nie molestowała, nie defraudowała, nie oszukiwała i na dziwki nie chodziła. A jej przodkowie nie pochodzili z Europy.
          Masz rację. Nie ta liga.
          Nie ma co się dziwić Amerykanom, że Trup(m)a wybrali.
        • nangaparbat3 Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 21:59
          Masz rację - to jest zupełnie inna liga.
      • headonshouldersbaby Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 16:36
        Nic nie miało wspólnego z płcią. Ona ledwo potrafi się wysłowić, do tego przez ostatnie 4 lata raczej guzik zrobiła, ludzie głodni a ona o aborcji obsesyjnie i o lgbtq. Kurde no nie da się na ideologii oprzeć dobrej kampanii za dużo frazesów o tolerancji wolności ( meanwhile sponsorując anihilacje w gazie ). Histeryczne liberały same trumpa wywindowały na bohatera . To że wygrał to wina ostatniego rządu w tym
        kamali
        • taje Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 19:31
          Na pewno głodnym ludziom narzekającym na wysoką inflację pomoże wprowadzenie wysokich ceł na produkty z z Chin i EU 😆
          • headonshouldersbaby Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 19:42
            poczekamy zobaczymy , demokraci sami sobie winni
      • buldog2 Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 23:23
        Czy ja wiem? Już prawie 10 lat temu Clinton miała dużą szansę wygrać, głosów dostała więcej, niż Trump.
        Wcześniej Clinton przegrała z Obamą, nie do końca merytorycznie, z McCainem zapewne by wygrała. Nie przeszkadzało, że była kobietą. Dodam, Clinton jest wyjątkowo inteligentna, inne cechy charakteru też są jej wielkim atutem (zachowanie wobec skandali męża).
    • melisananosferatu Re: Przemowa Kamali 06.11.24, 22:50
      Swietna przemowa.
    • twinkletwinkle Re: Przemowa Kamali 06.11.24, 22:50
      W Twoim odczuciu owszem, a w większości Amerykanów, całkiem inaczej.
    • pseudo_stokrotka Re: Przemowa Kamali 06.11.24, 22:58
      znowu.to.samo napisała:

>byłaby świetnym prezydentem

Tego to akurat nikt nie wie. Tak jak i w przypadku innych kandydatów, oczywiście.
    • dekoderka Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 08:15
      Taylor Swift byłaby jeszcze lepsza, bo to przemówienie by wyśpiewała big_grin

Bo jak wiadomo, dykcja, retoryka i dobrzy autorzy tekstów są gwarantem sukcesu big_grin
      • headonshouldersbaby Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 16:36
        Przecież ona nawet tego przemówienia nie napisała 🤣
    • bywalec.hoteli Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 09:23
      Tak jak Trzaskowski byłby świetnym prezydentem w 2020? Ten sam poziom odklejenia wypowiedzi i przekonań.
      • la_mujer75 Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 09:25
        Lepszy jest Duda, prawda?
        • saszanasza Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 09:31
          la_mujer75 napisała:

> Lepszy jest Duda, prawda?
          >
          >

Z dwojga złego lepszy pajac niż socjopata.
          • bywalec.hoteli Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 09:32
            Oczywiście że Duda jest lepszy niż Trzaskowski.
            • la_mujer75 Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 10:06
              Hm...
            • natalia.nat Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 12:42
              bywalec.hoteli napisał:

> Oczywiście że Duda jest lepszy niż Trzaskowski.

Że dla ciebie lepszy, nie dziwi. Wystarczy, że jest z PiSu.
              Podaj konkrety.
            • mizantropka_20 Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 14:26
              d-;popiera d-la, na tym kończę
          • la_mujer75 Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 10:08
            Nie, błazen i idiota nie jest dobry na stanowisku prezydenta.
            Zdecydowanie lepszy byłby socjopata. A malo to róznej maści socjopatów na managerskich stanowiskach?
            I skąd niby ta diagnoza Trzaskowskiego?
            • saszanasza Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 10:21
              la_mujer75 napisała:

> Nie, błazen i idiota nie jest dobry na stanowisku prezydenta.
              > Zdecydowanie lepszy byłby socjopata. A malo to róznej maści socjopatów na manag
              > erskich stanowiskach?
              > I skąd niby ta diagnoza Trzaskowskiego?
              >
              Jeżeli chciałaś być błyskotliwa, to nie wyszło. Wierz mi. Nie wyszlo.
              • saszanasza Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 10:23
                saszanasza napisała:

> la_mujer75 napisała:
                >
                > > Nie, błazen i idiota nie jest dobry na stanowisku prezydenta.
                > > Zdecydowanie lepszy byłby socjopata. A malo to róznej maści socjopatów na
                > manag
                > > erskich stanowiskach?
                > > I skąd niby ta diagnoza Trzaskowskiego?
                > >
                > Jeżeli chciałaś być błyskotliwa, to nie wyszło. Wierz mi. Nie wyszlo.
                >
                >
                >qwoli ścisłości, porównywałam trumpa i dudę.
              • la_mujer75 Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 10:43
                Wyraziłam swoje zdanie.
                Nie miałam zamiaru wywrzeć na tobie wrażenia, więc przeżyję, że cię nie powaliłam. Płakac nie będę.
              • hanusinamama Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 23:16
                Ona napisała prawdę. Taka zwyczajną. nie wiem skąd u ciebie szukanie na siłę błyskotliwości? Moze tobie jej brakuje
            • azalee Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 10:25
              la_mujer75 napisała:

> Zdecydowanie lepszy byłby socjopata. A malo to róznej maści socjopatów na manag
              > erskich stanowiskach?

Czyli jednak Trump jest wlasciwym czlowiekiem na wlasciwym miejscu?
              • la_mujer75 Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 10:40
                Można tak powiedzieć.
                Tylko on z tych malo inteligentnych. No, ale pewno rozkład inteligencji wśród socjopatów jest podobny, jak wśród całości populacji.
          • la_felicja Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 13:26
            saszanasza napisała:

> Z dwojga złego lepszy pajac niż socjopata.
            >
            Pajac, który publicznie mówi, że nie wszystko, co zrobił Hitler, było złe?
      • hanusinamama Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 23:15
        NIż Duda? Randomowy Kowalski byłby lepszy niż przygłupek Duda. Ale ty prezentujesz poziom inteligencji Dudy wiec nie dziwi, żeś zachwycony
    • kaki11 Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 10:11
      Nie uważam, że byłaby świetnym prezydentem, ale myślę, że byłaby dużo lepsza niż Trump... też żałuję, że nie wygrała 😕
    • sylwiastka Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 10:37
      Okazalo sie ze Ameryka w wielszosci jest po prostu biedna. Jej obywateli uderzyla inflacja, a paniec maja krotka. I to tej wiekszosci wyborcow swoj przekaz kierowal Trump, bo dobrze policzyl wyborcow.
      Kamala uderzala do tych, ktorym zyje sie na tyle dobrze, ze moga przejmowac sie innymi sprawami, na ktore ona stawiala, ale stoja w piramidzie potrzeb ponad tymi podstawowymi.
      Oczywiscie inflacja jest na calym swiecie, to skutki wielu czynnikow, takze decyzji sprzed 2020 roku. Ale ci biedni ludzie chca narracji, ze to wina poprzednikow, a nastapcy to zalatwia w prosty sposob. I na te narracje glosowali, bo maja nadzieje na lepsze zycie.
      • tania.dorada Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 13:23
        No cóż, tutaj też forum obwiniało rządy PiS za inflację która była na całym świecie, więc trudno mieć o to samo pretensje do Amerykanów
      • pursuedbyabear Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 13:41
        Tylko że to pozostaną nadzieje.
        Ameryka pod rządami Trumpa będzie biedniała na potęgę.
        • demono2004 Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 22:04
          pursuedbyabear napisała:

> Tylko że to pozostaną nadzieje.
          > Ameryka pod rządami Trumpa będzie biedniała na potęgę.
          >

No tak, bo za Bidena nie biedniała...
          Polecam kanał ARTE, gdzie jest świetny dokument o Stanach oraz bezdomnosci Amerykanów, których przybyło multum w ciągu ostatnich 4 lat. W bezdomnosci przoduja emeryci, których nie stać na opłaty.
          Wklejam linka. Tytuł dokumenty Bezdomni Seniorzy. Przykro sie to ogląda, bardzo.

www.arte.tv/pl/videos/115755-000-A/usa-bezdomni-seniorzy/
          • tanebo001 Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 00:37
            Ale za biedę Amerykanów to odpowiada Regan.
            • engine8t Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 05:11
              tanebo001 napisał:

> Ale za biedę Amerykanów to odpowiada Regan.
              >

O tak? A ja przyjechalem tu dzieki Reganowi i dziki nuemu mialem i mam klawe zycie i stalem sie nie biednym ale bogatym czlowiekiem.
              Za biede odwiadaja co po Reganie co to ich wizja globalizmu opetala
              • evening.vibes Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 07:07
                engine8t napisał:
                > tanebo001 napisał:
                >
                > > Ale za biedę Amerykanów to odpowiada Regan.
                > >
                > O tak? A ja przyjechalem tu dzieki Reganowi i dziki nuemu mialem i mam klawe z
                > ycie i stalem sie nie biednym ale bogatym czlowiekiem.

Przecież to właśnie zwolennicy Truma mowią: przyjechał imigrancik i okradł Amerykanów.🤣
              • pursuedbyabear Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 15:48
                Nie przyjechałeś, tylko uciekłeś.
                • engine8t Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 22:05
                  pursuedbyabear napisała:

> Nie przyjechałeś, tylko uciekłeś.
                  >

Ucieklem tylko a Polski, Dalsza droge przebylem juz na zaproszenie i koszt zapraszjacego smile
                  • pursuedbyabear Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 22:10
                    Co nie zmienia faktu, że spyerdoliłeś tchórzliwie.
                    Zupełnie jak dziadek Trumpa. Z Niemiec.
                    Bwahaha.
            • demono2004 Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 11:17
              tanebo001 napisał:

> Ale za biedę Amerykanów to odpowiada Regan.
              >

Ci ludzie zbiednieli w ciagu ostatnuich 4 lat. Czynsze im skoczyły np z 700 na 1500 dolarów.
              Gdybyś obejrzal reportaż, to byś to wiedzial.

• twinkletwinkle Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 04:25
            Wiem od kuzyna, który mieszka w Stanach i tak obserwuje.
            Nawet L.A. to już nie to, co kiedyś pod tym względem.
      • asia_i_p Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 14:19
        To ja im serdecznie współczuję, bo z Muskiem doradzającym Trumpowi jak ciąć koszty o 1/3 budżetu mogą mieć raczej trudniej niż łatwiej.
        • bi_scotti Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 14:33
          asia_i_p napisała:

> To ja im serdecznie współczuję, bo z Muskiem doradzającym Trumpowi jak ciąć kos
          > zty o 1/3 budżetu mogą mieć raczej trudniej niż łatwiej.
          >

Tu by sie musialy wypowiedziec nasze American ematki na temat tego, co faktycznie jest w jurisdiction federal gov jesli chodzi o wplyw na codzienne zycie kazdego American w kazdym innym stanie. Ile naprawde moze tzw. przecietnemu zjadaczowi chleba zaszkodzic/pomoc Musk & Co. Sure, wprowadzenie tariffs na wszystkie (???) exportowane produkty podniesie ich cene na rynku ale (niby) z drugiej strony ma poprawic employment w stanach, ktore cierpia na brak miejsc pracy. Nawet jesli tak by sie mialo stac, it takes time - czy wyborcy DT beda cierpliwi, sie okaze. Obnizenie funduszy na zbrojenia zapewnie nie nastapi, bo lobby tego akurat przemyslu przeciez nie odpusci! Co jeszcze moze Musk zrobic z federal budget? Cheers.
          • tania.dorada Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 14:40
            bi_scotti napisała:

ale (niby) z drugiej str
            > ony ma poprawic employment w stanach, ktore cierpia na brak miejsc pracy.

E, nie cierpią.
            • tania.dorada Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 14:41
              Wysłałam zanim wkleiłam grafikę.
              • bi_scotti Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 14:52
                Nie kwestionuje danych. Mnie sie wydaje, ze problem jest najczesciej w perception. To, ze "objectively" unemployment jest niewielki, inflation spadla & ogolnie sa powody do jakiegos tam optymizmu, nie zmienia faktu, ze ludzie (ci jacys "ogolni" szarzy obywatele) czuja inaczej uncertain Poza tym nawet economists przyznaja, ze choc inflation spadla, ceny pozostaly wysokie a wages ich wciaz nie dogonily - czy Musk moze na to pomoc? To be honest, ja watpie ale jam nie economist wiec chetnie dam sie przekonac, ze jestem w bledzie.
                No i jest caly topic immigration - czy faktycznie dokonczenie "the wall" & potencjalna deportacja tych ilus tam millions of illegals poprawi sytuacje przecietnego wyborcy DT? Bedziemy patrzec & czytac smile Cheers.
                • myelegans1 Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 23:01
                  Bi_, zaden prezydent w gospodarce wolnorynkowej nie ma wplywu na ceny, tu jest klasyczne price gauging i Trump nie spowoduje spadku cen... nie ma mowy.... dzieki taryfom ceny pojda w gore.
                  • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 23:07
                    www.theguardian.com/business/2024/nov/07/more-tariffs-less-red-tape-what-trump-will-mean-for-key-global-industries
                    Sobie poczytaj. Chyba ci umsklo co Trump wprowadził juz za poprzedniej kadencji

Opodatkowal a to mialo wplyw na towary z Chin. O tym ona mowi
                  • go-jab Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 23:59
                    *gouging
          • myelegans1 Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 23:00
            prezydent moze wprowadzic taryfy przez executive orders, nie potrzebuje kongresu, ale kongres bedzie republikanski, wiec przeglosuja.,,,

Musk bedzie odpowiedzialny za .... uwaga... government spending... i juz sie wypowiadal, ze musza najpierw gospodarke zresetowac, zeby odbudowac, wiec bedzie kilka chudych lat.... tak powiedzial najbogatszy czlowiek swiata, ktory przybyl do USA jako illegal immigrant....

Bidenowski Infrastructure Bill, przekszlalcic wiele regionow z pustyni przemyslowej, w dynamicznie rozwijajace sie przemysly... dzieki BIdenowi jest najnizsze bezrobocie notowane w historii i najwiecej miejsc pracy sttoworzych o ,i inflacja jest niska, i mielismy "soft landing" gospodarczo czego nam wiele krajow zazdrosci.... ale widocznie tego bylo za malo..

• go-jab Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 00:00
              W którym momencie Musk był tu nielegalnie? 🤔
            • asia.sthm Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 08:54
              Wklejam bo warto

Dlaczego to najbogatszy człowiek świata jest największym wygranym wyborów w Ameryce - tłumaczy Robert Stefanicki.

Trzeba przyznać, że świat w rękach dużych chłopców, którzy traktują go jak grę na konsoli Playstation to ekscytująca perspektywa. I jednocześnie dość mroczna. Historia podobno lubi się powtarzać – co najpierw rozgrywa się jako tragedia, potem wraca jako farsa. To spostrzeżenie jego autor, Karol Marks, mógłby dziś zmodyfikować, zamiast farsy wstawiając: horror.

Druga kadencja Donalda Trumpa może okazać się horrorem, chociaż on sam zapowiada "złoty wiek Ameryki".

Republikanie mają w swoich rękach niemal wszystko: Biały Dom, Senat, Sąd Najwyższy w mocno konserwatywnym przechyle. Być może uda im się nawet przekształcić USA w coś w rodzaju Gileadu z dystopijnej powieści Margaret Atwood. Nie przeszkodzą w tym raczej mainstreamowe media, trzeba bowiem uznać, że ich wpływ na opinię publiczną jest już znikomy, skoro Trump – będąc skazanym przestępcą, ostentacyjnym mizoginem i notorycznym kłamcą - jako pierwszy Republikanin od 20 lat zdobył więcej głosów w skali całego kraju.

Ameryka bez wątpienia sobie jakoś poradzi. Co z resztą Zachodu, który dotąd na niej polegał?

"Nie jestem izolacjonistą" – mówił Trump na jednym z ostatnich przedwyborczych wieców. Ale zaraz dodał: "Ja po prostu chcę, by świat należycie doceniał to, co dla niego robimy." Czyli jednak: Ameryka zamiast "żandarmem świata, będzie teraz żandarmem do wynajęcia - przez tego, kto zaoferuje jej więcej korzyści".

Co może zaoferować prezydent Ukrainy? Na razie ogłosił, że odbył z Trumpem "wspaniałą rozmowę" przez telefon.

Nie ma wyboru - Kreml już zapowiedział, że "nie wyklucza" kontaktów Putina z Trumpem jeszcze przed styczniowym zaprzysiężeniem.

Ponieważ nasze pokolenia nie sięgają pamięcią poza okres zimnej wojny, łatwo zapominamy, że izolacjonizm ma w USA długą tradycję, brak zainteresowania sprawami europejskimi i ograniczenie strefy wpływów do zachodniej półkuli to przecież tzw. doktryna Monroego, definiująca politykę amerykańską od początku XIX w. Do obu wojen światowych USA przystępowały z wielką niechęcią. Ale gen. Mieczysław Bieniek jednak pociesza: "Amerykanie mają i będą mieli interesy w Europie. Kto będzie sojusznikiem Amerykanów w przypadku wojny globalnej lub jakiejkolwiek wojny przeciwko Ameryce? Właśnie Europa".

Wielu spodziewało się Trumpa 2.0. Jonathan Franzen, słynny amerykański pisarz, tłumaczy: "W Ameryce, a także we wszystkich zachodnich demokracjach istnieje poczucie bezsilności i strachu oraz związana z tym potrzeba wyznaczenia winnego, która przypomina Niemcy z lat 20. i 30. XX w. A obawy są dziś niezwykle mocno podsycane przez komunikację cyfrową i tych, którzy wykorzystują je politycznie. Wierzę jednak, że jest w tym coś głębszego. Uniknięcie katastrofy klimatycznej jest niemożliwe, a masowa redystrybucja bogactwa na rzecz dotkniętych nią regionów nie do pomyślenia - więc dla wielu ludzi histeria dotycząca bezpieczeństwa granic jest jedyną dostępną odpowiedzią. I oddajmy to Trumpowi: on to rozumie. Kryzys migracyjny dał mu władzę w 2016 r. i zrobił to ponownie teraz".

Fareed Zakaria, wpływowy amerykański publicysta, dodaje: "Wszędzie prawicowy populizm jest napędzany przez przepływy migracyjne: we Francji, Włoszech czy Szwecji. Jeszcze w latach 70. w tym ostatnim kraju odsetek obywateli urodzonych za granicą wynosił 2 proc. Dziś to 24 proc. Większość ludzi wciąż nie do końca zdaje sobie sprawę, że cały Zachód stał się de facto wielokulturowy i wieloetniczny, i to w tak krótkim czasie. To z pewnością spotka się z dalszą reakcją społeczeństw".

Jak bardzo kwestia migracji wpływa na decyzje ludzi w okrzepłych demokracjach, zobaczymy być może w marcu, kiedy Niemcy pójdą do przyspieszonych wyborów. To prawdopodobne, bo kanclerz Scholz wyrzucił z rządu koalicjanta, FDP.

Po triumfie Trumpa duży zastrzyk entuzjazmu także na prawicy w Polsce. - "Droga do powrotu" do władzy otwarta" – ocenił prezes Kaczyński.

Dlaczego wzrosły szanse Przemysława Czarnka na kandydowanie na prezydenta z ramienia PiS-u – tłumaczy Dominika Wielowieyska. Ścieżki do zwycięstwa nie są jednak nadal ani proste, ani szerokie. Polska nie ma swoich Pensylwanii.
              • alicia033 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 10:28
                > Czyli jednak: Ameryka zamiast "żandarmem świata, będzie teraz żandarmem do wynajęcia - przez tego, kto zaoferuje jej więcej korzyści".

Tylko, że to jużtak działa. Co świetnie widać na przykładzie Afryki, gdzie USA (i kraje europejskie) tracą wpływy na rzecz Chińczyków i Rosjan. Gdyż ich, nazwijmy to, usługi ochroniarskie, okazują się tańsze, niż amerykańskie. Owszem, jak Amerykanie byli w zasadzie jedynym mocarstwem globalnym to można było na tym jechać. Poza Europą liczba krajów, w których USA ze swoim militarnym "wsparciem" są coraz mniej mile widziane z każdym dniem rośnie. Na ich miejsce wchodzą Chińczycy, którzy często sami (przynajmniej na początku) sypią tam forsą, a nie, jak Amerykanie w wizji trumpa, żądają zapłaty lub Rosjanie, którzy forsą wprawdzie nie sypią ale zapłatę za usługi organizują sobie sami. Więc jeśli ktoś trumpowi skutecznie nie wytłumaczy jak działa system wasalny, to goodbye America! jako mocarstwo globalne. Faktycznie będą się mogli wtedy skupić na swoim kraju, bo w Afryce i Azji zainteresowanie ich "usługami" będzie żadne. I taki to z trumpa businessman.
                • alicia033 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 13:11
                  alicia033 napisała:

> Tylko, że to jużtak działa.

"nie" mi zjadłosad.
                  Ma być "tylko, że to już tak nie działa.
            • taje Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 12:06
              myelegans1 napisała:

> prezydent moze wprowadzic taryfy przez executive orders, nie potrzebuje kongres
              > u, ale kongres bedzie republikanski, wiec przeglosuja.,,,
              >
              >
              > Musk bedzie odpowiedzialny za .... uwaga... government spending... i juz sie wy
              > powiadal, ze musza najpierw gospodarke zresetowac, zeby odbudowac, wiec bedzie
              > kilka chudych lat....

Dodajmy, że Musk przyjaźni się z Mileiem. Jak tam w Argentynie ostatnimi czasy, ktoś to bliżej śledzi?
          • zona_glusia Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 08:38
            >Co jeszcze moze Musk zrobic z federal budget?
            Zarobić na nim jeszcze więcej, bo przecież dzięki kontraktom z rządem robi się pieniądze.
            • asia.sthm Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 08:55
              .
      • twinkletwinkle Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 15:56
        W sam punkt.
      • abria Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 19:38
        Akurat Trump inflacje zwiększy - cła na towary z Chin mają wynieść 60%. To oznacza solidne podwyżki.
        • buldog2 Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 22:51
          Zwiększy chwilowo, za to ludzie będą mieli pracę na stałe, rdzewiejące obszary US będą zanikać.
      • engine8t Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 21:18
        sylwiastka napisała:

> Okazalo sie ze Ameryka w wielszosci jest po prostu biedna. Jej obywateli uderzy
        > la inflacja, a paniec maja krotka. I to tej wiekszosci wyborcow swoj przekaz ki
        > erowal Trump, bo dobrze policzyl wyborcow.
        > Kamala uderzala do tych, ktorym zyje sie na tyle dobrze, ze moga przejmowac sie
        > innymi sprawami, na ktore ona stawiala, ale stoja w piramidzie potrzeb ponad t
        > ymi podstawowymi.
        > Oczywiscie inflacja jest na calym swiecie, to skutki wielu czynnikow, takze dec
        > yzji sprzed 2020 roku. Ale ci biedni ludzie chca narracji, ze to wina poprzedni
        > kow, a nastapcy to zalatwia w prosty sposob. I na te narracje glosowali, bo maj
        > a nadzieje na lepsze zycie.

Okazalo sie ze Ameryk pomimo lewactwa ktore ich oglupia potrafi jeszcze zdrowo myslec.
        Niestety argumenty ze inflacja spada kiedy ludzi widza ze ceny w sklepach rozna jakos nie przekinuja.
        Okazalo sie ze jak sie odlaczyla od swoich wyborcow i wciskla im glupoty to ma to co ma. Na koncu pokazala ze zamiast im podziekowac w noc wyborcza to zafundowala im Silent Night.
        • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 21:22
          Tymczasem my tu w UK z tego sie smiejemy:
          • engine8t Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 22:03
            princesswhitewolf napisała:

> Tymczasem my tu w UK z tego sie smiejemy:
            >

nie mam pojecie z czego sie smiejecie?
            • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 23:03
              Nie bede ci tlumaczyc kim jest ten drugi
              • buldog2 Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 23:28
                To zestawienie (zdjęcie) jest trafne, ale nie wyczerpuje wszystkich aspektów sprawy.
                Są bardziej poważne i rzeczowe zestawienia, ale też są i poważne argumenty na rzecz tezy przeciwnej (wad Harris).
                • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 22:03
                  Ja nie jestem milosniczka Harris ale jeszcze mniej Trumpa. Wiesz o czym mowil Tusk w sobote? Czytales o oku cyklonu?
                  • engine8t Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 22:11

> Ja nie jestem milosniczka Harris ale jeszcze mniej Trumpa. Wiesz o czym mowil T
                    > usk w sobote? Czytales o oku cyklonu?
                    >

O tu mi sie troche rozjasnilo
                    youtu.be/JZCMDsoUcfo
      • 71tosia Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 03:01
        A kiedy Trump to zajmował się ekonomia? Obiecał ze Amerykanom będzie się zyc lepiej, ale jak to zrobi nie powiedział. Ludzie lubia taka uproszczona wizje rzeczywistości i działanie w mysl zasady „nikt ci nie da tyle ile ja ci obiecam”. smile
        • engine8t Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 05:08
          71tosia napisała:

> A kiedy Trump to zajmował się ekonomia? Obiecał ze Amerykanom będzie się zyc le
          > piej, ale jak to zrobi nie powiedział. Ludzie lubia taka uproszczona wizje rzec
          > zywistości i działanie w mysl zasady „nikt ci nie da tyle ile ja ci obiecam”.
          > smile

Obiecal i dotrzymal slowa. ? A to sie liczy
        • buldog2 Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 23:34
          Będę bronił tezy o tym, że zapowiadany i realizowany powrót produkcji z Chin do USA, to bardzo dużo. Zmniejszy zyski globalnych koncernów, cokolwiek podniesie ceny, poza tym same korzyści. Dodam, nie jestem fanem Trumpa. Wybór pomiędzy dwiema kandydaturami to dla mnie wybór pomiędzy dżumą i cholerą, ale w omawianym aspekcie sprawy Trump wychodzi lepiej.
          • alicia033 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 17:45
            buldog2 napisał:

> Będę bronił tezy o tym, że zapowiadany i realizowany powrót produkcji z Chin do USA, to bardzo dużo.

Owszem, tylko, że to, niestety, nierealizowalne.
          • leosia-wspaniala Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 19:11
            >Będę bronił tezy o tym, że zapowiadany i realizowany powrót produkcji z Chin do USA, to bardzo dużo.

No przecież to KOMUNIS, zrywacz azbestu Engine nam zaraz spazmów dostanie! Btw ciekawe jak to zrobią.
            • buldog2 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 21:39
              Faktycznie, ciekawe.
              Częściowo za pomocą polityki celnej.
              Wiele firm mogą zniechęcić do Chin ustawiając zaporowe (produkcja w Chinach, współpraca z chińskimi przedsiębiorstwami wyklucza z przetargu) przepisy na zamówienia dla armii, instytucji państwowych itd. Apple chyba opuszcza Chiny.
              W tym roku (30 czerwca) na Morzu Południowochińskim doszło do konfrontacji pomiędzy US Navy i okrętami Chin. Walczyły ze sobą jednostki walki radioelektronicznej (Amerykanie przegrali!), ale chiński niszczyciel próbował taranować amerykański niszczyciel (chronił sprzęt do śledzenia chińskich okrętów). Wtedy Amerykanie ustąpili i już się na tych wodach pokazują. Raban podnieśli emerytowani amerykańscy generałowie/admirałowie i poziom konfrontacji wzrósł. To też utrudni współpracę firm amerykańskich z chińskimi.

W USA są, oczywiście z grubsza, dwa podejścia do budowy pozycji w świecie, łączy się je z metodami panowania nad światem. Pierwsze opiera się o siłę przemysłu, łączy się je z grupą Rockefellerów, a także z republikanami. Dziś ono jest, a przynajmniej było do niedawna, w defensywie. Drugie, charakterystyczne dla niego jest korzystanie ze środków finansowych, łączy się z Rothschildami, także z partią demokratyczną. Przynajmniej większa część minionego stulecia (do czasu globalizacji) należała do Rockefellerów. Następnie strona przeciwna zdominowała ich, teraz mogą znów nabrać znaczenia. Będą mieli wiele instrumentów wpływu na firmy trzymające się chińskich kontaktów. To tak w wielkim skrócie i z wypaczeniami, które widzę, ale nie potrafię napisać szybko i tak jak bym chciał.
    • abria Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 19:40
      Przemowa Kamali nieistotna. Ważniejsze jest, że Trump kazał Nataniahu skończyć wojnę zanim
      wprowadzi się do Białego Domu i zapewne Zełenski też to już usłyszał.
      • alicia033 Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 19:48
        abria napisała:

> Ważniejsze jest, że Trump kazał Nataniahu skończyć wojnę zanim wprowadzi się do Białego Domu

a co na to bibi?
        • engine8t Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 21:25
          alicia033 napisała:

> abria napisała:
          >
          > > Ważniejsze jest, że Trump kazał Nataniahu skończyć wojnę zanim wprowadzi
          > się do Białego Domu
          >
          > a co na to bibi?
          >
          >

Jak to co? Wywalil swojego czlowiek - minstra aobrony Gallanta ktory sie potrafil dogadywac z USA czym zademnstroal gdzie ma amerykanskie doradztwo. Gorzej bedzie jak mu amerykanski kurek zamkna albo aazylu nie dadz bo list gonczy chyba juz gotowy. Trumpowi juz raz zalazl za pazurki wiech tym razem chyba go przywola do porzadku ale zami to sie stanie to ciagle przeciez To Biden i Kamala sa u sterow panstwa
      • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 21:20
        Tak tak, juz napewno zakoncza poslusznie 😁
      • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 21:21
        > i zapewne Zełenski też to już usłyszał.

Fakt to Żeleński wojne wywolal🤦🏼‍♀️😂
      • buldog2 Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 22:54
        Wiadomo już, co na to Zelenski. Odmówił.
        • taje Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 22:58
          Ale czego konkretnie Zelenski odmówił?
          • buldog2 Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 23:09
            Uznania zawieszenia broni na podanych przez Trumpa warunkach.
            Na moje rozeznanie sytuacji nie zgodziłby się na każde porozumienie inne, niż powrót do granic z 2013 (=1991). Są mocne podstawy do przypuszczeń, że i w tym przypadku szukałby przeszkód (obstawiam to) innej natury. Na przykład żądałby wysokich odszkodowań, co jest słuszne ale nierealne, i w ten sposób zablokowałby porozumienie. Rzeczywistym powodem takiej jego postawy jest obawa przed rozliczeniami go z szeregu postępków, od przestępstw wojennych przeciw własnym żołnierzom (armia chce go rozliczyć, mówi się nawet o buncie), po oszustwa wizerunkowe (np. historia z jego żoną i butikiem, wymyślona po to, żeby obalić łatwe do wykazania kłamstwo i poprawić wizerunek prezydenta-złodzieja).
            • taje Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 23:28
              I co dalej? Wstrzymanie pomocy amerykańskiej?
              • buldog2 Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 23:43
                Jego ludzie już zapewniają, że z tym co ma może wytrzymać nawet pół roku. Front będzie się przesuwał, pewnie szybciej niż teraz, ale obrona będzie trwać. Poza tym Zelenski liczy na dostawy z Europy. Dla Trumpa i Co. taki rozwój sytuacji jest nie do przyjęcia, bo wali się w gruzy mit o skuteczności, co przyznają sami republikanie, także z ukraińskiej emigracji (Lyubarsky, Żyd z Charkowa).
                • buldog2 Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 23:45
                  W te pół roku nie wierzę, ale już sama perspektywa przeciągania rozmów dla supermana Trumpa to duży cios.
              • buldog2 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 00:14
                Można powiedzieć więcej, w oparciu o wystąpienie Putina w Wałdaju. Tyle że najlepiej byłoby wysłuchać, a i to niepewne, że usłyszeliśmy wszystko co powiedział (mogli coś wyciąć). Stenogram wystąpienia jest tylko na kremlinie, a już wcześniej dokonywano ingerencji (cenzurowano Putina). Mam ten tekst i pewnie go przeczytam (szkoda że nie opublikowały go zachodnie media, np. The Moscow Times, to też charakterystyczne i układa się w spójną całość).
                Już to co słyszymy w omówieniach, daje podstawy do zastanowienia, choćby było mylnie (np. Kremlinka) tłumaczone. To ważne.
      • buldog2 Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 23:36
        Tak, to prawda. Zelenski słyszał i odrzucił to żądanie. Ja to wiem przecież.
        • abria Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 08:53
          Zelenski nie ma nic do gadania - jak mu sie odetnie amerykanska pomoc, to amunicja mu sie skonczy po 3 dniach i bedzie musial oddac wiecej
          • bistian Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 09:29
            abria napisała:

> Zelenski nie ma nic do gadania - jak mu sie odetnie amerykanska pomoc, to amuni
            > cja mu sie skonczy po 3 dniach i bedzie musial oddac wiecej

Jeżeli chodzi o wsparcie Ukrainy, to Europa daje 1,5 raza więcej, niż USA.
            Norwegia pomoże, a ma ciekawą produkcję, jeżeli mówimy o amunicji. Czechy to samo, też są pewne, Ukraina sama też coś produkuje, ostatnio żołnierze się żalili na jakość pocisków do moździerzy czy granatników, już nie pamiętam, ale produkują duże ilości i jest problem z jakością.
            Jeżeli chodzi o produkcję amunicji, Niemcy mają największy potencjał i tego nie wykorzystują. Jeżeli USA przestanie wysyłać amunicję, wejdą Niemcy, może Korea, ale trzeba będzie im za to dobrze zapłacić. Niemcy by poszły na to z wielką chęcią.
            Będzie przestój kilka miesięcy i mniejsze zużycie amunicji, ale nie zero, bo w magazynach też nie jest pusto, zrobi się stosunek wystrzałów z Rosją z 7:5 na 7:2 na korzyść Rosji, jak już było.
          • pursuedbyabear Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 18:02
            Przypominam, że po 3 dniach amunicja miała się skończyć w lutym 2022.
            Ameryka wtedy nie była pierwsza do pomocy.
            • alicia033 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 18:17
              pursuedbyabear napisała:

> Ameryka wtedy nie była pierwsza do pomocy.

???
              Była. To oni właśnie ich intensywnie szkolili i uzbrajali od 2014r i przekazywali dane wywiadowcze. Bo wsparcie sprzętowe to jedno, drugie natomiast to zwiad satelitarny i dane z niego. Hipotetycznie może i dalibyśmy (jako UE) w tym pierwszym zastąpić Amerykanów w pomocy Ukrainie. Natomiast jeśli chodzi o to drugie to niestety nie ma takiej opcji, bo sami w tym zakresie całkowicie wisimy na Amerykanach. A bez tego, niestety, nie da się prowadzić żadnej skutecznej walki.
    • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 21:19
      Tak to wyglada:
      • engine8t Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 21:27

> Tak to wyglada:
        >

Widze ze lewactwu dekilek odpadl? NAwet honor zatracili bo o zdrowym rozsadku ni emowie jako ze tego nigdy nie mieli.
        Im bardziej skomla i sie wija tym bardziej serce sie raduje.. LOL
        Zawsze moga sie wyprowadzic swietlanej Europy?
        • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 21:32
          >Widze ze lewactwu dekilek odpadl?

Czy ty naprawde tylko potrafisz rozumowac w kategoriach czarno- bialy, zly- dobry, prawica- lewica?

No staraj sie myslec jak rozgarnięci ludzie ze dualizm jest strasznie upraszczajacy . Nie okreslilabym siebie lewactwem, co nie oznacza ze musze popierac prezydentow ktorzy " buduja mur z Meksykiem na grannicy z Colorado", oraz radza picie chloru by sie pozbyc Covida

Jedno jest pewne bedzie z kogo sie nam smiac nastepne 4 lata
          • engine8t Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 21:55

> >Widze ze lewactwu dekilek odpadl?
            >
            > Czy ty naprawde tylko potrafisz rozumowac w kategoriach czarno- bialy, zly- dob
            > ry, prawica- lewica?
            >
            > No staraj sie myslec jak rozgarnięci ludzie ze dualizm jest strasznie upraszcza
            > jacy . Nie okreslilabym siebie lewactwem, co nie oznacza ze musze popierac prez
            > ydentow ktorzy " buduja mur z Meksykiem na grannicy z Colorado", oraz radza pic
            > ie chloru by sie pozbyc Covida
            >
            > Jedno jest pewne bedzie z kogo sie nam smiac nastepne 4 lata
            >

Nie, nie jak potrafie widziec szare kolory ale kiedy widzisz chorego prezydenta ktory niewile juz kojarzy i kamale ktora maa niewiele pojecie na niewiele tamatow to przeciez pomimo ze Trump nie jest moim ulubiencem i klamie i pieprzzy farmazony to chyba bylo jasne ze nalezy glsowac na kogos kto przynajmniej potrafi myslec?
            No a Trump to po pierwsze juz wiec jak to jest byc prezydentem. Pierwsza kadencje wszyscy dookola mu przeszkadzali poniewaz on znal sie na biznesie ale nie na polityce i naiwny ufal ze przciwnicy rzadowi to nie wazne czy sa demokratyczni czy republikancy.. a sie okazuje ze ci maluczcy moga bardzo duzo pod wlasciwym kierownictwem.
            Pozniej przez 4 lata obserwowal i sie przygotowywal do nastepnej kadencji a demokraci probowali wszystkiego aby go unieszkodliwic lacznie z zamachmami.....i sie okazuje ze nawet z tym sobie nie radza..
            A obecnie to bedie zupelnie inna kadencje kto sie zacznie od wymainy wiekszosci ludzi w Washingtonie i zmiane na sobie przyjaznych. I teraz juz wie jakimi ludmi ma sie obstawic aby odnosci sukccesy.
            Przeciez plany Kamali (o ktorych ona sama pojecie nie mial bo awsze odsylala do strony intrnetowej)
            a to co bylo napisane i to co glosila znaczylo stoczenie sie ameryki do rynsztoka moralnego, ekonomicznego i politycznego. Bo WOKE, aborcja bez limitow, otwarte granice, prawa dla anielgalnych etc
            Chyb nikt zdrowo myslacy by tego nier popieral..

I w koncy Amerykanie pokazali komu wierza i wygral pomimo tego wszytkiego co na niego wywalali, do kogo go nie porownywali etc...
            • engine8t Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 22:01
              A masz tu krotka liste tego co Trump obiecal w porzednje kadencji

I jak masz liste Bidena to dawaj bo mnie nic do glowy nie przychodzi
              I przestan z siebie robic glupka piszac jakichs duperelach typu psy i koty ktore lewactwo rosiewalo nie majac niczego innego. chyba potrafisz spojrzec na to co czloweik robi i pominac co gada ?
              Bo jesli nie potrafisz to szkoda czasu na dyskusje

Trump obiecal w pierszej kadencji:

-mur na granicy i wybudowal ile zdazyl A Biden go zatrzymal
              - zlikwidowac Omabacare. Tego nie dotrzmal bo zrozumila ze to bylby blad
              - zachecic producentow do powrotu do USA. . Na pewnoe nie zaniechal ale zrobil ile sie dalo poniewaz tego si enie da zrobic na psryknieci epalcami.
              - wzrost ekonomii. Kazdy to widziala ze ekonomi sie poprawila. I to mu teraz pomoglo
              - obnizyc podatki.. Absoolutnie dotrzymal
              - zawetowac przepisy Obamy jesli chodzi o imigracje... I nie tylko dotrzymal ale Biden sie na nich opieral.
              - mianowac konserwatywnych sedziosw do Sadu najwyzszwgo i sadow federalnych. Dotrzymal
              - rengecjowac NAFTA - dotrzymal
              - - wycofac sie z uzgodnien PAryskich - wycofal sie.
              - wycofac sie z umow z Iranem - dotrzymal
              - przenisc ambasade w Izraelu do Jerozilimy - dotrzymal
              - zakonczyc wojny i nie zaczynac nowych - dotrzymal
              - - nalozyc cla/sankcje na wyrobu Chinski - dotrzymal.

A wiec nlezy ufac ze dotrzyma obietnic i w drugiej?
              • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 23:21
                To na osobny watek temat. To nie wygląda w takim uproszczeniu jak to widzisz
                • engine8t Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 00:33

> To na osobny watek temat. To nie wygląda w takim uproszczeniu jak to widzisz
                  >

I Ty to wiesz najlpeiej? LOL
              • pursuedbyabear Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 15:58
                Ile wojen zakończył Trump, endżinku?
                Wymień jedną.

Do czego doprowadziło przeniesienie ambasady, wszyscy wiemy.
            • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 23:04
              No mowie ze masz uproszczony dualistyczny swiat. Wizja uproszczona: Trump versus Kamala.

A demencje to ma nie tylko Biden ale i Trump
              • engine8t Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 00:34

> No mowie ze masz uproszczony dualistyczny swiat. Wizja uproszczona: Trump versu
                > s Kamala.
                >
                >
                > A demencje to ma nie tylko Biden ale i Trump
                >

No coz widac ze jestes czy odlecials daleko i to nie w jedej sprawie...
              • pseudo_stokrotka Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 04:23

> No mowie ze masz uproszczony dualistyczny swiat. Wizja uproszczona: Trump versu
                > s Kamala.

To nie ty wkleilas ten obrazek "Dumbfuckistan vs America"? Zaiste, on pokazuje wszystkie odcienie szarości i niuanse...

Kolo d lataja mi wybory w Stanach, ale może jednak troche konsekwencji, Princess? Choć w dwóch kolejnych wpisach?
                • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 22:25
                  Pseudo stokrotko a gdzie ty widzisz niekonsekwencje? Moze wyjasnij mi bo mam wrazenie, ze czegos nie rozumiesz albo nie wiesz.
            • mizantropka_20 Re: Przemowa Kamali 08.11.24, 05:39
              Na prawdę? Patrząc na orandżklałna widzę ciebie
              • engine8t Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 01:05
                mizantropka_20 napisała:

> Na prawdę? Patrząc na orandżklałna widzę ciebie
                >

Wiesz dlaczego? LOL
                • mizantropka_20 Re: Przemowa Kamali 10.11.24, 14:13
                  Wiem, jesteś dokładnie (o ile nie gorszym) takim samym... hmmm sam się domyśl. A czekaj, żeby się domyślić musiałbyś być czymś więcej niż starym, zdziecinniałym i-tą
          • headonshouldersbaby Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 18:55
            A bit rich coming from a person która widzi tylko America i dumbfuckistan .
            • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 22:27
              rysunek dla Ciebie odkryciem roku? Tysiace tego typu funkcjonuje od lat.

Najbardziej mnie jednak zainteresowal ten " brak konsekwencji" - niby w czym? Czy ja deklarowalam sie jako popierajaca republikanow i mid west?
      • go-jab Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 00:10
        Demokraci to nawet tą mapę spaprali… Wisconsin i Michigan głosowały na czerwono 😊
      • marzeka11 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 10:34
        Robiąc takie wklejki i odrzuceniem tak dużej grupy ludzi, NIC nie rozumiesz, dlaczego to skończyło się w USA tak, jak skończyło. I dobrze.
        A zerknij na mapę USA z podziałem na hrabstwa i Twoja mapka nie ma sensu tym bardziej.
        • princesswhitewolf [...] 09.11.24, 22:41
        • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 10.11.24, 00:25
          A co ja takiego napisalam iwonia aby mnie kasowac?

Dyzurny jakis czy co....
    • tanebo001 Re: Przemowa Kamali 07.11.24, 21:49
      Podsumowując - ludzie są ostatnio słabi psychicznie. Nawet w 1939 ludzie się tak szybko nie załamywali...
      • engine8t Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 01:06
        Dajcie spokoj. Kamala juz jest w smietniku.
        • bistian Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 09:31
          engine8t napisał:

> Dajcie spokoj. Kamala juz jest w smietniku.

Kamala pokazała się z dobrej strony, jest zatrudnialna, nie grozi jej bezrobocie.
          • engine8t Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 22:08
            bistian napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > Dajcie spokoj. Kamala juz jest w smietniku.
            >
            > Kamala pokazała się z dobrej strony, jest zatrudnialna, nie grozi jej bezroboci
            > e.

Ha, w takim razie az trudno sobie wyobrazic jej ta niedobra strone.
            Bezrobocie w USA nie grozi nikomu kto chce pracowac.
    • szafkanocna Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 09:34
      ona nie miala zadnego programu poza tym, ze “jestem kobieta i jestem mixed race kobieta” przestancie z tym lewactwem smiesznym juz, bo naprawde
      • evening.vibes Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 09:51
        szafkanocna napisała:
        > ona nie miala zadnego programu

W tym i sąsiednim wątku pytałam Trumpistki o program Trumpa dla biednych Ameryków - żadna nie potrafiła słowa napisać.
        • abria Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 10:21
          W tym i sąsiednim wątku pytałam Trumpistki o program Trumpa dla biednych Ameryków

Program jest jeden: cła zaporowe na produkty chińskie, co wywoła 60% inflacje w sklepach w USA (bo przecież nawet głupi gwóźdź jest z Chin) i dalszą pauperyzację biedoty amerykańskiej.
          • szczypawka.zjadliwa [...] 09.11.24, 10:39
            • evening.vibes Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 10:43
              szczypawka.zjadliwa napisała:
              > Nowe lepiej płatne miejsca pracy.
              >
              > Bez dumpingu nielegalnych emigrantów i nieuczciwej (dotacje, kradzieże technolo
              > gii, patentów), chińskiej konkurencji.

A Ameryka ze śpiewem na ustach będzie kupować DROŻSZE produkty produkowane przez te 'nowe lepiej płatne miejsca pracy'?

I przestanie DOTOWAĆ firmy Elona Muska?
              • alicia033 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 10:47
                evening.vibes napisała:

> I przestanie DOTOWAĆ firmy Elona Muska?

off topic, wpis ku pamięci, żebym go mogła w stosownym czasie wyciągnąć z komentarzem "a nie mówiłam?!"
                Dowiedziawszy się, ile musk wydoił z amerykańskiego budżetu uważam, że musk to jest taki obajtek, tylko na amerykańską skalę.
              • buldog2 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 12:06
                Odnośnie Muska możesz mieć rację, można podać więcej niepokojących uwag, choćby na temat traktowania Kima w pierwszej kadencji (wspominam tylko to, o czym nie mówi się tu na okrągło). Skandaliczne.

Ale jeśli z Muskiem będzie tak jak mówisz, będzie to niewielka część amerykańskiej rzeczywistości.
                • taje Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 12:12
                  O co chodzi z Muskiem i Kimem?
                  • buldog2 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 12:44
                    Dwie różne sprawy. Wspomniałem o Kimie, bo Trump zapowiadał, że zrobi porządek (co przez to rozumiał, dokładnie nie wiem, chodziło o broń jądrową), a skończyło się na tym, że groźby nie podziałały i żeby wybrnąć z opresji Trump powiedział że Kim jest OK. i nawet jakby przyjaźni mówił (dawno to było, nie pamiętam). To było żałosne.
                    Pod względem zasad Mask też nie wygląda najlepiej. Niedawno proponował Putinowi przeniesienie się do Rosji i kontynuację prac w bardziej komfortowych (brak kontroli prawnej, bezpieczeństwa pracy itd., chyba brak kontroli wszystkiego) warunkach. Niewykluczone że się dogadają.
                    • alicia033 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 13:00
                      buldog2 napisał:

> Niedawno proponował Putinowi przeniesienie się do Rosji i kontynuację prac w bardziej komfortowych (brak ko
                      > ntroli prawnej, bezpieczeństwa pracy itd., chyba brak kontroli wszystkiego) warunkach. Niewykluczone że się
                      > dogadają.

się nie dogadają.
                      A raczej inaczej: dogadają się bez trudu natomiast amerykańskie służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo powiedzą nie. I wtedy musk będzie musiał wybrać między życiem w Ameryce a podróżą z one-way ticket do putina. Jednak wątpię żeby wybrał tę drugą opcję.
                      • buldog2 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 14:35
                        Może być i tak. Ale co jeśli Trump pobłogosławi? A tego nie wykluczam, słyszałem tłumaczenia republikanów, że Musk pieniądze ma, teraz działa dla idei, że najważniejsza wolność i ani słowa potępienia, republikanów.
                        • alicia033 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 17:43
                          buldog2 napisał:

> Może być i tak. Ale co jeśli Trump pobłogosławi?

trump, co chyba wielu umyka, nie jest wszechmogący. Opowiadać, owszem, może sobie wszystko. Robić, nawet jeśli mu się wydaje, że może wszystko, to jednak nie. Więc jeśli plany ruskiej ekspansji muska zostaną uznane za zagrażające interesom USA to zdanie trumpa w tym nie będzie miało żadnego znaczenia.
            • alicia033 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 10:43
              szczypawka.zjadliwa napisała:

> Nowe lepiej płatne miejsca pracy.
              >
              > Bez dumpingu nielegalnych emigrantów i nieuczciwej (dotacje, kradzieże technologii, patentów), chińskiej konkurencji.

muszę sobie kupić dużo popcornu.
            • taje Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 11:47
              Polecam zapisać sobie ten legendarny już tweet i powrócić do niego za 4 lata
          • buldog2 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 20:47
            CNBC
            4 października 2019:
            Black and Hispanic unemployment is at a record low big_grin

youtu.be/XpKX2HxaMyo&t=2595
            • taje Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 20:57
              A pół roku później przyszedł COVID…
      • marzeka11 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 09:57
        Demokraci mają jeden problem dodatkowo- finansowy. P. Kamala Harris miała na kampanię 1 miliard dolarów, p. Tramp- 350 milionów dolarów.
        No i okazuje się, że mechanizm celebryckiego zarządzania emocjami wyborców poniósł klęskę.
        • bistian Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 10:07
          marzeka11 napisała:

> Demokraci mają jeden problem dodatkowo- finansowy. P. Kamala Harris miała na ka
          > mpanię 1 miliard dolarów, p. Tramp- 350 milionów dolarów.
          > No i okazuje się, że mechanizm celebryckiego zarządzania emocjami wyborców poni
          > ósł klęskę.

Ojciec Tadeusz też ma posłuch i łatwo zbiera pieniądze. To jest ten sam mechanizm jak z Trumpem, telewizją Republika czy PiS'em. Dlatego ja nie wierzę, że w USA szybko się zmieni, czeka ich wielki kryzys na lata, raczej złe decyzje i tylko kilka sensownych.
          • marzeka11 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 10:26
            Ale rozumiesz: główne media + celebryci ze stron wielu poprali, najsłynniejsi aktorzy/aktorki/piosenkarze czy piosenkarki poprali. Miliard zebrali i w wyborach dostała niższe wyniki niż p. Biden 4 lata wcześniej.
            A ty wyskakujesz z Pisem, o. Tadeuszem itp. , czyli nie widzisz problemu, dlaczego m.in. p. Harris przegrała.
            • bistian Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 10:48
              marzeka11 napisała:

> Ale rozumiesz: główne media + celebryci ze stron wielu poprali, najsłynniejsi a
              > ktorzy/aktorki/piosenkarze czy piosenkarki poprali. Miliard zebrali i w wyborac
              > h dostała niższe wyniki niż p. Biden 4 lata wcześniej.
              > A ty wyskakujesz z Pisem, o. Tadeuszem itp. , czyli nie widzisz problemu, dlacz
              > ego m.in. p. Harris przegrała.

Tu nie o to chodzi, dlaczego Kamala przegrała, tylko o to, dlaczego Trump wygrał, chociaż w zasadzie każdy powinien z nim wygrać, bo to nie jest dobry kandydat na prezydenta, na przedsiębiorcę również nie.
              Stąd moje skojarzenia polską wiarą w cuda i spiski, którą wspiera prawie 35% dorosłych Polków.
            • alicia033 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 10:48
              marzeka11 napisała:

> Miliard zebrali

trump też, by tak może jednak odrobina uczciwości w podawaniu danych, marzeka, co?
              www.dw.com/en/us-campaign-finance-how-much-does-it-cost-be-become-president/a-70436716
            • zona_glusia Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 12:14
              >Ale rozumiesz: główne media (...) poparli

Przynajmniej od 10, jak nie 20 lat żyjemy w czasach gdy główne media tracą na znaczeniu. Jak bardzo świadczy o tym to, że Bezos (też popierający Trumpa) ocenzurował wprost "Washington Post"
              Naprawdę ważniejsze są social media i decydujący dla kampanii był fakt, że Musk przejął Twittera.
              Już nie mówiąc o loterii, którą ten ostatni zorganizował, aby kupować Trumpowi głosy.
              • zona_glusia Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 12:23
                A i jeszcze jedno jeśli chodzi o tradycyjne media: główną telewizją w USA nie jest jak Ci się wydaje CNN tylko Fox News.
        • zona_glusia Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 12:00
          >No i okazuje się, że mechanizm celebryckiego zarządzania emocjami wyborców poniósł klęskę.

Odwrotnie. Osiągnął wielki sukces. Trump jest celebrytą skutecznie zarządzającym emocjami wyborców. W wielu przypadkach cieszy się takim kultem jak przywódca sekty.
        • pursuedbyabear Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 13:00
          marzeka11 napisała:

> Demokraci mają jeden problem dodatkowo- finansowy. P. Kamala Harris miała na ka
          > mpanię 1 miliard dolarów, p. Tramp- 350 milionów dolarów.
          > No i okazuje się, że mechanizm celebryckiego zarządzania emocjami wyborców poni
          > ósł klęskę.

Przepraszam, ile miał?
          Hahhaha.
          • marzeka11 Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 16:42
            No miał i miała
            businessinsider.com.pl/polityka/kamala-harris-deklasuje-donalda-trumpa-i-bije-rekord-joe-bidena/mvfmhev
            • pursuedbyabear Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 18:04
              Hahahaha.
              Elon Musk, mówi ci to coś, pisowczyni, która już że 3 razy mnie podobno wygaszała?
              • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 22:42
                Mnie najbardziej fascynuje to ze lud uwaza Elona i Donalda za swojskich chlopakow....nie elity ahahhaha
                • engine8t Re: Przemowa Kamali 09.11.24, 23:24

> Mnie najbardziej fascynuje to ze lud uwaza Elona i Donalda za swojskich chlopak
                  > ow....nie elity ahahhaha
                  >

Bo tu nie ma elit. Wszyscy sobie po imieniu mowia.
                  • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 10.11.24, 00:24
                    Oczywiscie ze sa- elity finansowe. Po imieniu sobie mowia tez w UK i jak w kazdym kraju sa elity finansowe
                    • engine8t Re: Przemowa Kamali 10.11.24, 02:28

> Oczywiscie ze sa- elity finansowe. Po imieniu sobie mowia tez w UK i jak w kazd
                      > ym kraju sa elity finansowe
                      >

Czyli kto? Kazdy kto ma duzo kasy to automatycznie elita?
                      • princesswhitewolf Re: Przemowa Kamali 10.11.24, 02:37
                        Elita finansowa= bilionerzy. Boze przeciez to oczywiste. Czy literki mam ci tez wyjasniac?

W dzisiejszych czasach nie ma innych elit niz finansowe.

Nagle mam wrazenie, ze jestem na forum dla licealistów i tlumacze oczywistości
                        • engine8t Re: Przemowa Kamali 10.11.24, 02:52

> Elita finansowa= bilionerzy. Boze przeciez to oczywiste. Czy literki mam ci tez
                          > wyjasniac?

> W dzisiejszych czasach nie ma innych elit niz finansowe.
                          >
                          Tzn 748 ludzi ?

Strasznie to malo jak na taki duzy kraj jak USA? Zwlaszcza ze zdecydwana wiekszsc nie jest nikmu znana a oni smi niemieszja sie wogole do polityki?

www.statista.com/statistics/220093/number-of-billionaires-in-the-united-states/

> Nagle mam wrazenie, ze jestem na forum dla licealistów i tlumacze oczywistości
                          >

Ok. Nie wiem czemuy sie denerwujesz zamiast cieszyc ze mozesz nas tu uczyc jak nauczycielka w licceum?
                          LOL

Definicja elity to
                          Elita – kategoria osób znajdujących się najwyżej w hierarchii społecznej, pod jakimś względem wyróżnionych z ogółu społeczeństwa. Elity mają często zasadniczy wpływ na władzę oraz na kształtowanie się postaw i idei w społeczeństwie.

AIPAC sie do tego zalicza? Bo to pierwsze co m przychodz na mysl
                      • engine8t Re: Przemowa Kamali 10.11.24, 02:38
                        o, ten mowi o "New-age Democrats are a bunch of elitist snobs" ?
                        O to ci chodzilo?
                        www.youtube.com/watch?v=fwXWdYXe1m0&pp=ygUbaW5ncmFoYW0gZGVtb2NyYXRpYyBuZXctYWdl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka