Dodaj do ulubionych

Prezent dla informatyka

15.11.24, 13:01
Za 2 tyg urodziny znajomego, informatyka z gatunku 4 monitory w pokoju, laptop przerobiony na serwer, zwoje kabli w całym pokoju. Z kosmetyków szare mydło, z ubrań golfiki na zmianę parę sztuk takich samych. Uszczęśliwia go wyłacznie nowy sprzęt, a na tym się zupełnie nie znam, bo takiemu nie trafisz.
Kupowałyście kiedyś prezenty dla podobnego typa? Doradźcie, bo łamię sobie głowę.
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:06
      oni zwykle lubią słodycze...smile
      • feniks_z_popiolu Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:11
        I ogromne kubki z herbatą smile
        • panirobak82 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 14:09
          Kubek dla faceta??? Jaki gejowski prezent. Chcecie go wykastrować tym prezentem?
          • tapatik Re: Prezent dla informatyka 17.11.24, 21:18
            panirobak82 napisała:

> Kubek dla faceta??? Jaki gejowski prezent. Chcecie go wykastrować tym prezentem?

Dostałem kiedyś w prezencie kubek i dalej mam penisa.
            • panirobak82 Re: Prezent dla informatyka 17.11.24, 21:44
              Aaa i dlatego siedzisz na forum emama👍
              • tapatik Re: Prezent dla informatyka 17.11.24, 21:49
                Zakazu nie ma.
      • towarzyszka_leila Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:21
        jottka napisała:

> oni zwykle lubią słodycze...smile

I ogromne kubki z herbatą

Jak byście go znały smile))
    • mysiulek08 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:15
      kup mu albo kubek z podgrzewarka albo termos, stanley ma fajne czarne 🙂 moi wspoldomownicy to sybaryci ale zawsze herbata im zawsze stygla 😎
      • bywalec.hoteli Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:19
        Żadnych kubków, termosow, szalików, skarpetek, sweterków itp.
        To nie stara babcia której zimno.

Może się ucieszyć z dobrego głośnika Bose albo JBL.
        • mysiulek08 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:25
          glosniki/sluchawki juz pewnie ma a i tak pewnie woli sam wybrac
          • bywalec.hoteli Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:52
            To niech sprawdzi czego z gadżetów na wifi nie ma ten człowiek zamiast dawać mu kubek termiczny, bo to dla dorosłego faceta raczej obciach jak skarpetki i szalik.
            • mysiulek08 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:55
              jaki kubek termiczny? podgrzewarka na usb

postawi sobie na niej kubek jaki lubi, moi wspoldomownicy zadowoleni z gadzetu
            • towarzyszka_leila Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 16:31
              Ale ja nie jestem w stanie sprawdzić, jakich gadżetów on nie ma. Nie znam się zupełnie poza tym.
        • panirobak82 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 14:31
          Albo prenumerata Playboya. To facet na litość boską, to, że informatyk nie znaczy, że baba.
          • eglantine Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 14:54
            I kalendarz Pirelli na przyszły rok. big_grin
      • mysiulek08 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:19
        allegro.pl/oferta/podgrzewacz-pod-kubek-do-kawy-elektryczny-herbaty-14358657540

kupilam cos takiego, zeby Kicia.Yoda (*) miala ciepla wode w misce, okazalo sie, ze jest potrzeba takiego gadzetu na biurko, wlasnie zeby herbata nie ostygla przy arcywaznej robocie
        • towarzyszka_leila Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:24
          Fajne! Nie wiedziałam, że takie gadżety istnieją.
          • hrasier_2 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 15:52
            Lodówkę na piwo podłączoną do USB. Gwarantuję że się ucieszy.
            • towarzyszka_leila Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 16:32
              Serio jest takie coś?!
              • arthwen Re: Prezent dla informatyka 17.11.24, 01:59
                Owszem, są, ale to trochę pic na wodę, bo żeby porządnie chłodziło musi być podpięte normalnie do sieci, a nie przez usb. To zazwyczaj takie miniaturki na 1-2 puszki, ale chłodzą niespecjalnie - może bardziej utrzymują trochę temperaturę, a i to pod warunkiem, że nie ma upałów.
      • tania.dorada Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 16:50
        serio myślicie że nie ma?
    • eglantine Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:16
      A po czterdziestce? To może ucieszy go trip down the memory lane?
      bajtypolskie.pl/
      Mój informatyk zamówił sobie na mikołajki.
      • terazkasia Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:57
        eglantine napisała:

> A po czterdziestce? To może ucieszy go trip down the memory lane?
        > bajtypolskie.pl/
        > Mój informatyk zamówił sobie na mikołajki.

Super smile
    • czcigodnystarzec Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:16
      towarzyszka_leila napisała:
      > Doradźcie, bo łamię sobie głow
      > ę.

Wirtualny seks.
      • towarzyszka_leila Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:25
        Seksu mu akurat nie brakuje smile Dziwny jest.
        • czcigodnystarzec Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 14:47
          > Seksu mu akurat nie brakuje smile

Wirtualnego czy pawdziwego?
    • arthwen Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:24
      Kup porządny sprzęt na ten serwer, bo serwer z laptopa to jakaś porażka wink
      • arthwen Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:25
        Tzn no, jak się złożycie wszyscy, to może na jakąś część starczy wink
      • towarzyszka_leila Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:26
        Świetny pomysł, ale co to jest "sprzęt na serwer"??
        • kk345 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 14:09
          No przecież to, co masz mu kupić 😀😀😀
          • towarzyszka_leila Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 16:32
            No tak, proste smile
        • tania.dorada Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 17:16
          coś co wykracza poza budżet prezentu dla znajomego, dlatego jednak gdyby miał być branżowy to bym poszła w gift card do nerdowni, zwłaszcza teraz kiedy są czarnopiątkowe promki.

Jakiś gornopółkowy nóż kuchenny, patelnia czy wypas ręczniki pewnie by mu się przydały ale niekoniecznie uszczęśliwią.
          Jedyne co mi przychodzi do głowy z kręgu tych zainteresowań, co może go uszczęśliwi, jest w budżecie prezentowym i nie ma ryzyka, że się nie trafi lub że już ma, bo w przeciwieństwie do kubka czy termosu nawet jak ma to i tak tego nigdy za dużo, to albo programowalne żarówki, albo light strips albo takie trójkątne lub heksagonalne panele LED zmieniające kolory które sobie można konfigurować i podświetlać a to biurko a to monitor od tyłu, coś w ten deseń:

• arthwen Re: Prezent dla informatyka 17.11.24, 01:51
          Widzisz, to już zależy od tego jaki to serwer i jakie są główne zastosowania - mogę ci powiedzieć co ja mam, ale nie wiem czy to akurat spełnia wymagania twojego znajomego wink No i to jednak jest droższa zabawa, raczej nie w budżecie prezentowym od znajomych. Przy czym np jakby ten serwer stawiał faktycznie, to np dodatkowe dyski do RAID pewnie chętnie by przyjął wink No, ja bym przyjęła, bo tego nigdy za dużo tongue_out
          • tania.dorada Re: Prezent dla informatyka 17.11.24, 18:13
            Jednym słowem, nie masz żadnej dorady tylko tak napisałaś żeby mu kupić bo chcesz się pochwalić że masz serwer big_grin
            • arthwen Re: Prezent dla informatyka 17.11.24, 23:47
              Nie mam dorady, bo rozwalił mnie opis zainteresowań. Jasne, nie trzeba się znać na hobby znajomych, ale jeśli się pyta o doradę, czy inną rybę na forum, to dobrze jednak podać jakieś informacje, które trzymają się kupy wink
              I czym tu się chwalić? 99% forum to akurat na coś takiego ma wywalone, więc to żaden powód do chwalenia się.
    • klaramara33 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:25
      Terraformacja Marsa-planszówka, techniczni taką często lubią i to jest coś co pomaga odpocząć od tych kabli. Jak się nie spodoba to sprzeda spokojnie.
      • towarzyszka_leila Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:27
        Gra ze znajomymi, nowa mu nie potrzebna. Ale faktycznie- techniczni uwielbiają tę grę. To jedyna planszówka, w jaką grają moi znajomi z IT.
        • paszczakowna1 Re: Prezent dla informatyka 17.11.24, 10:19
          > Gra ze znajomymi, nowa mu nie potrzebna. Ale faktycznie- techniczni uwielbiają tę grę. To jedyna planszówka, w jaką grają moi znajomi z IT.

Kultowa planszówka z lat 90 dla informatyków to jest RoboRally.
          en.wikipedia.org/wiki/RoboRally

Nawet widzę do kupienia teraz za rozsądne pieniądze. Jeśli gość w ogóle grywa w planszówki, powinno mu się spodobać.
    • wylacznie_grawitacja Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:32
      roczny voucher na pizzunie z ulubionego miejsca big_grin
      • jottka Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:36
        nieno, idziesz do jakiegoś Makro czy innego Selgrosa, kupujesz wszystkie rodzaje ptasiego mleczka, jakie będą, jak go bardzo lubisz, to po dwie sztuki, wręczasz i wychodzisz, żeby się nie musiał z tobą dzielićsmile z podgrzewaczami bywa ten problem, że niektórzy lubią letnią herbatę. zgadzam się, że to ohyda, tym niemniej są tacy perwerci.
    • imponderabilia20 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:51
      Karnet do filharmonii.
      • bywalec.hoteli Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 13:52
        oh, no! Co pomysł to gorszy!
    • berdebul Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 14:05
      Atrakcyjne akcesoria do porządkowania kabli.
      Ciekawy pendrive z zabezpieczeniami
      Dysk zewnętrzny (ładny, świecący, bajer)
      Podgrzewacz do herbaty na USB.
      Mata pod klawiaturę i spółkę
      Ergonomiczna podkładka pod rękę/podnozek
      • towarzyszka_leila Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 16:34
        O, akcesoria do kabli to świetny pomysł, dzięki.
    • matacznik Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 14:09

> Uszczęśliwia go wyłacznie nowy sprzęt,
      >
      Jakieś Raspberry Pi, w zależności od budżetu może być z akcesoriami.
      • kasiamat00 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 16:32
        Z obserwacji znajomych: albo ma, albo go to nie bawi. Czesto zachodza oba warunki, kupil, sprobowal, wrzucil na dno szuflady.
    • sueellen Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 14:21
      Ja bym poszła w przydatne gadżety typu mysz gamingowa, powerbank (nigdy za wiele zwłaszcza w podroży), klawiatura mechaniczna, dobre słuchawki, podkładka pod mysz, bilet na targi technologiczne czy inne wydarzenie, licencja na oprogramowanie, ostatecznie koszulka z zabawnym napisem czy wspomniany kubek. Mnie moj chlop kupil podgrzewacz do kubkow ale nie taki na usb tylko porzadny, do kontaktu. Ma 5 poziomow mocy i na 5 herbata mi sie po prostu gotuje - cos jak miniaturowa plyta indukcyjna. Fantastyczne dla kogos kto wiecznie siedzi przy kompie i mu herbata stygnie
      • krwawy.lolo Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 14:55
        Mysz do grania w grę z informatyką ma raczej niewiele wspólnego. wink
      • panirobak82 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 15:04
        Na uj oomuś kto jest informatykiem mysz gamingowa?? Jesu ten wątek to złoto😂😂
        Kubki, podgrzewacze, mysz gamingowa, filharmonia 😅😅
        • sueellen Re: Prezent dla informatyka 16.11.24, 01:47
          panirobak82 napisała:

> Na uj oomuś kto jest informatykiem mysz gamingowa?? Jesu ten wątek to złoto😂😂
          >
          > Kubki, podgrzewacze, mysz gamingowa, filharmonia 😅😅

Ja mam mysz gamingowa i kocham ją nad życie, a w żadne gry nie gram. Jest fantastyczna i bardzo wygodna. Zwykle myszy powinny być zakazane, bo u osób często i dużo pracujących przy komputerze powodują bóle gdyż ręką jest w nienaturalnej pozycji.
      • tania.dorada Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 16:52
        tylko że oni zazwyczaj wyznają jakąś jedną markę, kupi mu klawiaturę w której guziczki będą klikać nie tak jak on lubi i co.
      • berdebul Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 21:38
        Mysz gamingowa nie musi być przydatna. Niektórzy wyznają tylki trackballe, inni specjalne myszy np do projektowania.
        • sueellen Re: Prezent dla informatyka 16.11.24, 01:50
          berdebul napisała:

> Mysz gamingowa nie musi być przydatna. Niektórzy wyznają tylki trackballe, inni
          > specjalne myszy np do projektowania.

Myszy są różne. ja mam i mysz ergonomiczna i "długopis" , zwykłej klasycznej myszy nie miałam od lat.
    • laura.palmer Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 15:24
      Kup mu sweter, serio. Mam w rodzinie paru takich nerdów w typie szare mydło i golfy. Sprzęt sami sobie kupują, taki jaki potrzebują, a czego akurat potrzebują to tylko oni wiedzą. Zakupów odzieżowych nie lubią, w czymś chodzić muszą, więc cieszą się gdy ktoś zdejmuje z nich nieprzyjemność polegającą na pójściu do sklepu i zakupie swetra. tongue_out
      • panirobak82 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 15:35
        No następna mądra inaczej. Może od razu kalesony mu kupić bo ty w rodzinie masz parę sierot płci męskiej. Skąd przypuszczenie, że ten konkretny też jest pi.pka j chce żeby mu ktoś swetry kupował???
        Uprzedzam, czytam co tu piszecie na głos w dziale IT w mojej firmie 😅
        • laura.palmer Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 15:40
          Stąd że ma w szafie kilka golfów, a w łazience szare mydło, więc raczej na pewno nie lubi zakupów. Ludzie w IT są różni, przykładowo mój mąż uwielbia zakupy odzieżowe, ale to po nim widać.
          • panirobak82 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 15:49
            😅
          • eglantine Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 16:10
            No i kupi mu sweter, a gość tylko w golfach jak Jobs chodzi. 🤷‍♀️
    • m_incubo Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 16:26
      Dlaczego chcesz kupić koniecznie prezent "dla informatyka" (uwaga, oni nie są wszyscy z jednej fabryki, potrafią się różnić między sobą), a nie dla brata/kuzyna/szwagra/kolegi/przyjaciela, o którym chyba wiesz coś więcej poza tym, że ma 4 monitory w pokoju..?
      • la_felicja Re: Prezent dla informatyka 17.11.24, 19:34
        Dokładnie - kiedyś był wątek, co kupić dla koniary, padały pomysły typu kolczyki w kształcie konia, kocyk dla konia, zgrzebło albo worek karmy.
        Czy wy znajomym dentystom kupujecie wiertła? Albo kolczyki w kształcie zęba? (jakie kolczyki w takim razie kupujecie znajomym ginekolożkom? )
        Znajomym kucharzom zestaw noży, a zaprzyjaźnionym ogrodnikom spinki do mankietów w kształcie szpadla?
    • tania.dorada Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 16:50
      najłatwiej to to... www.newegg.com/p/N82E16800999157?srsltid=AfmBOor-s5XRTdRCBYZ4ScCYv7oxoQBd8t1Q8zmLIpUD_BzzUXeIOOIf
    • buldog2 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 17:02
      Zaproponuję dobra mysz pionową (inna do prawej i do lewej ręki, trzeba pamiętać), np. Microsoft Lift (Lift Left jeśli mańkut) i kilogram dobrej herbaty (jeśli lubi herbatę). Kilogram, czy dwa różnych herbat. O herbacie były wątki.
      • buldog2 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 17:04
        Aha, jeśli mysz, to z bluetooth (bez kabla i nadajnika/odbiornika). Wygodniej.
        • tania.dorada Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 17:18
          I myślisz, że fakt którego uszczęśliwia tylko sprzęt, nie ma jak najstaranniej dobranej do swoich potrzeb myszy?
          • buldog2 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 21:34
            Dopuszczam to. A jeśli nie używa myszy pionowej (a wielu takich myszy nie używa), to mam prawie pewność, że to dobry pomysł.
            Albo klawiatura podzielona, najlepiej z dwóch oddzielnych kawałków, używa ich jeszcze mniej osób (brak przyzwyczajenia, uprzedzenia). A jest to coś wspaniałego, mam BTC 8120 (dodatkowo wspaniały klik lepszy niż w mechanicznych, na aukcjach kilka lat temu ok. 1500 funtów). Ale klawiatura to sprawa bardziej ryzykowna, w dużej mierze rzecz gustu.
            BTC 8120 na zdjęciu tu: deskthority.net/wiki/BTC_8120
            • tania.dorada Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 22:03
              Nadal, ergonomiczna mysz to jakby doradzić komuś na forum żeby kupił lubiącemu wędrówki w ciemno buty trekkingowe w prezencie.
          • arthwen Re: Prezent dla informatyka 17.11.24, 01:54
            Nie żebym się zgadzała, że mysz to super prezent, ale sorry, facet, któremu za serwer robi laptop, to raczej nie ma "najstaranniej dobranego" sprzętu w tym swoim hobby wink
            • tania.dorada Re: Prezent dla informatyka 17.11.24, 15:27
              Nie wiadomo, może dopiero składa sobie sprzęt, od czegoś trzeba zacząć, a mysz tańsza od serwera. No i akurat mysz to mógł dostać już miliony razy w prezencie skoro wiadomo że takie a nie inne rzeczy go cieszą, przecież nie urodził się wczoraj na pustyni.
            • krwawy.lolo Re: Prezent dla informatyka 17.11.24, 16:00
              Zależy, jakie serwer ma zadanie, jeżeli robi np. za proxy, firewall, jakiś podręczny magazyn danych, cholera wie co, to może mu wystarcza?
            • evee1 Re: Prezent dla informatyka 18.11.24, 08:06
              Moze jest minimalista, to czeste wink
    • angazetka Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 17:22
      A więc facet jest babą (co za obelga!) I piz...ą, jeśli lubi herbatę i swetry. Wspaniała analiza, głęboka taka.
      Panirobak, co masz do swojej płci?
      • panirobak82 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 18:07
        Obawiam się, że nie zrozumiałaś i nie zrozumiesz.
        • bywalec.hoteli Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 19:48
          Ale pani robak ma rację. Te prezenty są dla starej babci której ciagle zimno z powodu słabego krążenia, cienkiej skóry i ogólnie starości, a nie dla normalnego jeszcze niestarego człowieka, nawet jeśli jest informatykiem
          • panirobak82 Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 20:07
            Dziękuję 👍o to mi chodzi.
          • memphis90 Re: Prezent dla informatyka 17.11.24, 10:25
            Ale zdanie Twoje i Robaka nie jest tożsame ze zdaniem wszystkich osób związanych z programowaniem… To tylko wasze prywatne zdanie. Ja znam osobniki, które ucieszyłaby paczka identycznych skarpet…

Natomiast używanie nazwy płci i kobiecych atrybutów jako obelg uważam za wyjątkowo głupie i słabe…
            • panirobak82 Re: Prezent dla informatyka 17.11.24, 17:23
              Oj oj oj jakie to straszne jejku chlip chlip ktoś przeklina lub wulgarnie się wyraża w roku 2024 i jest to kobieta. Kto to widział na stos z nią jest głupia i słaba. Ty na pewno nigdy nie skalałaś swoich ustek takimi wyrazami, chodzący wzór cnót 😇
              • memphis90 Re: Prezent dla informatyka 18.11.24, 08:19
                Czyli kompletnie nie zrozumiałaś o co chodzi…? Podpowiem - nie, nikogo tu na ematce nie rusza fakt, że kobieta użyła wulgaryzmu. Natomiast użycie własnej płci jako obraźliwego określenia innej osoby - słabe, bo najwyraźniej w Twojej głowie bycie „babą” to straszliwa ujma… 🤷‍♀️
                • panirobak82 Re: Prezent dla informatyka 18.11.24, 09:46
                  O jak podniośle😂😂, jak to śmiesznie podkreślasz „NIKOGO TU NA EMATCE” (ematka forum plotkowe, gdzie wredne baby dają upust emocją i atakują każdego jak leci) nie obchodzi😂😂 A w mojej głowie to już taki syf się dzieje, że klękajcie narody. Dla mnie bycie kobietą to ujma, potwarz i tak jak pisałam na stos ze mną, na stos. Taka zatroskana jesteś moim postrzeganiem świata, że aż serce rośnie.
    • kotejka Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 17:39
      jaki budzet - od tego zacznijmy smile
      mam polowe rodziny w informatykow
      i to sa normalni ludzie, ktorzy robia wszystko to co inni normalni ludzie wink
      z rzeczy komputerowych moj syn poprosil mnie o taki gadzet
      www.action.com/pl-pl/p/3203495/stojak-na-monitor-lab31/
      to mu kupilam i chyba jakis hit, bo dwoch mlodszych synow chcialo zabrac, zakladam ze to cos potrzebnego, bo musze jeszcze dwa dokupic big_grin
      bez konkretnej prosby nigdy bym nic nie kupila informatykowi ze sprzetu, to bo dla mnie wyzsza szkoła jazdy
      natomiast cieplutkie sweterki i welniane kocyki i wody toaletowe i kosmetyki jak najbardziej kupuję
      zawsze ich cieszy dobre wino i dobra oliwa wink)
      i cos z rzeczy praktycznych - ciepła dobra czapka, skorzany pasek, dobry portfel, porzadne rekawiczki
      jesli to taki typ informatyka, co zapomina o zwyklych bytowych sprawach, to takie rzeczy zazwyczaj moze miec byle jakie i sam sobie nie kupi
      jaki budzet? jaka okazja powiedz

• malaperspektywa Re: Prezent dla informatyka 15.11.24, 17:39
      Mój na gwiazdkę dostanie "wejście na strzelnicę pneumatyczną". Wcześniej była wejściówka na "VR Game". A jak nie to kosz prezentowy: flaszka i słodycze.
    • tapatik Re: Prezent dla informatyka 17.11.24, 22:05
      Proponuję najprostsze rozwiązanie - zapytaj się go.
      Ma naprawdę jesteśmy prości w obsłudze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka