Dodaj do ulubionych

3 dzieci i się dziwi

19.11.24, 08:27
kobieta.onet.pl/wiadomosci/oplaty-za-mieszkania-rosna-1600-zl-a-mieszkam-w-pudelku-od-zapalek/v0v4pbn?utm_source=kobieta.onet.pl_viasg_kobieta&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=undefined
List do redakcji zapewne zmyślony, ale czasem tak ludzie nie łączą kropek. I zdziwieni, że dzieci ścinają zdolność kredytową. Nie można było poprzestać na jednym?
Obserwuj wątek
    • asia.sthm Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 08:39
      Chciałaś poszczuć na kobiety? Wyszło paskudnie.
      • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 08:42
        To samo pisałabym gdyby "autorem" listu był mężczyzna. O kredyt byłoby łatwiej jakby dziecko było jedno.
        • paskudek1 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 08:50
          Ale o co ci chodzi? Może pani się zabezpieczała ale zabezpieczenie zawiodło? I "poniosła konsekwencje"? Czyż nie taka jest zazwyczaj narracja?
          A tka na serio to nie sądzisz że to jednak nie tak powinno wyglądać? Czemu ceny mieszkań są tak abrisrdalnie wysokie? Ludzi nie stać nawet z jednym dzieckiem, ba, nawet i BEZ dzieci. Grzmimy katastrofą demograficzną ale nie umiemy jako państwo zapewnić podstawowych zasobów ludziom... Nie płaczmy potem i nie pomstujmy na "wygodnickich" którzy nie chcą dzieci...
          • mgla_jedwabna Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 08:58
            To by miała dwoje, a nie troje. Vivi ma rację - ludzie rozmnażają się, a potem jęczą. I nie, produkcja dzieci to nie jest odpowiedź na pytanie "kto będzie pracował na emerytury" - bo ja sądzę, że mój jedynak będzie pracował na emeryturę wielodzietnej mądrali z artykułu i zasiłki dla jej trojga dzieci. Bo moje dziecko ma przykład matki pracującej i planującej, a nie jęczącej, a w przyszłości będę mogła zapewnić mu wykształcenie i umiejętności, dzięki którym będzie miał porządną pracę, kapitał kulturowy itd. Tamta trójeczka będzie pewnie narzekać jak mamusia, a myślenia perspektywicznego brak.
            • iwles Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:02
              "a w przyszłości będę mogła zapewnić mu wykształcenie i umiejętności, dzięki którym będzie miał porządną pracę, kapitał kulturowy itd"

Jak to szło?
              Chcesz rozśmieszyć Pana Boga- opowiedz mu o swoich planach.

Ty możesz zakładać, że tak będzie, a co z twoich planów wyjdzie, to życie pokaże.
              • mayolijka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:14
                Miałam to samo napisać. Może to jej dzieci będą pracowały na jego zasiłek? Nigdy nie wiadomo.

Nie wiem jak w obliczu paraliżującej katastrofy demograficznej można tak paskudnie pisać o ludziach na te dzieci się decudującyach.
                • fogito Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:37
                  Katastrofa to jest bo na planecie ziemia jest za dużo ludzi. O wiele za dużo.
                  • mayolijka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:14
                    Aha.
                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:39
                    Nie w Polsce, ale znam i takich. Będzie stado przywówku na złość realiom po czyn frustracja na realia.
                    • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:16
                      Wszyscy narzekają na koszty. Wyrzyscy. Generalnie ludzie mieszkają na małym metrażu. Co do przychówku to, oprócz zaklinania rzeczywistości, go się po prostu często nie planuje. I owszem, można tu pisać, ze przecież seks nie jest obowiązkowy big_grin Tylko co z tego? A wczesna aborcja w PL nie jet legalna i jest nadal tabu.
                      • fogito Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 15:32
                        A nie można się zabezpieczyć skutecznie w XXI wieku? Od razu dziecko albo aborcja?
                        • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:04
                          W każdym razie da się drastycznie ograniczyć ryzyko wpadki. Zastaje jeszcze odwracalna wazektomia i abstynencja.
                          • fogito Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:44
                            Oh z pewnością się da. Trzeba tylko pomyśleć przed.
                            • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:46
                              No właśnie.
                          • kamin Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 20:35
                            Napisz więcej o tej odwracalnej wazektomii. Jakiemu procentowi mężczyzn udaje się odzyskać płodność i ile to kosztuje.
                            • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 20:37
                              Jak plany prokreacyjne zamknięte to i odwracać nie trzeba będzie, ale owszem da się.
                              • kamin Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 21:07
                                Ale pytam o konkrety. Jaki procent mężczyzn odzyskuje płodność po zabiegu odwrócenia i ile to kosztuje.
                  • dekoderka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:27
                    Chyba nie Europa jest tu problemem?

fogito napisała:

> Katastrofa to jest bo na planecie ziemia jest za dużo ludzi. O wiele za dużo.
                    • fogito Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 15:31
                      Nie ma znaczenia. Ludzi jest za dużo.
                • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:38
                  Tylko potem wieczny najem i narzekanie na realia. I mikroskopijny metraż.
            • heca007 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:13
              Na jakiej podstawie tak sądzisz? Mam troje dzieci. W tym dwoje dorosłych, studiujących. I wygląda na to, że trzecie podobnie będzie studiować. Najstarsza oprócz studiów też pracuje. Jak widać my już zapewniliśmy dzieciom wykształcenie i umiejetności tongue_out Naprawdę myślisz, że jak ktoś ma trójkę dzieci to jest nieplanujący?!? I jest patologią???
              • alpepe Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:19
                I też żaliłaś się po gazetach czy gdzieś, że ci kredytu nie dają, czy może jednak twój backgroud był jakby to, zamożniejszy?
                • dekoderka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:34
                  Jak się ma firmę i dużo siana, to można mieć i 10 dzieci, a co miesiąc latać na egzotyczne wakacje. Tyko niestety świat nie składa się wyłącznie z właścicieli firm i ich żon.
                  • riki_i Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:56
                    dekoderka napisała:

> Jak się ma firmę i dużo siana, to można mieć i 10 dzieci, a co miesiąc latać na
                    > egzotyczne wakacje. Tyko niestety świat nie składa się wyłącznie z właściciel
                    > i firm i ich żon.

W czasach kiedy pracowałem na uczelni do szału mnie doprowadzały kompletnie odrealnione panie przy bogatym mężu. A było takich egzemplarzy sporo.
                • heca007 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 14:21
                  alpepe napisała:

> I też żaliłaś się po gazetach czy gdzieś, że ci kredytu nie dają, czy może jedn
                  > ak twój backgroud był jakby to, zamożniejszy?
                  >
                  A co to ma do rzeczy? Bohaterka tej historii z tego co przeczytałam ma gdzie mieszkać i do tego pracuje. Więc wypominanie jej nieróbstwa, dziecioróbstwa oraz prorokowanie z d.upy iż jej dzieci będa patologią utrzymywaną przez wychuchanego jedynaka jest nie na miejscu tongue_out
            • bistian Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:36
              mgla_jedwabna napisała:

> To by miała dwoje, a nie troje. Vivi ma rację - ludzie rozmnażają się, a potem
              > jęczą. I nie, produkcja dzieci to nie jest odpowiedź na pytanie "kto będzie pra
              > cował na emerytury" - bo ja sądzę, że mój jedynak będzie pracował na emeryturę
              > wielodzietnej mądrali z artykułu i zasiłki dla jej trojga dzieci.

Myślę, że jesteś niesprawiedliwa. Kobieta kupiła mieszkanie, pracuje, ale jej obecnie nie starcza. To nie jest żadna patologia, to że ktoś ma trójkę dzieci, nie świadczy o niczym.
              Znam rodziny, które mają więcej dzieci i te dzieci wszystkie pracują albo kończą naukę.

Nie ma co się ograniczać. Ktoś kto ma dzieci, to musi być patologia, bo seks jest dla patologii wink Niepatologiczni nie korzystają z seksu, bo seks to przyjemność dla mas i dla prostych ludzi o ograniczonych horyzontach. big_grin
            • dekoderka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:36
              OJP uncertain

mgla_jedwabna napisała:

> To by miała dwoje, a nie troje. Vivi ma rację - ludzie rozmnażają się, a potem
              > jęczą. I nie, produkcja dzieci to nie jest odpowiedź na pytanie "kto będzie pra
              > cował na emerytury" - bo ja sądzę, że mój jedynak będzie pracował na emeryturę
              > wielodzietnej mądrali z artykułu i zasiłki dla jej trojga dzieci. Bo moje dziec
              > ko ma przykład matki pracującej i planującej, a nie jęczącej, a w przyszłości b
              > ędę mogła zapewnić mu wykształcenie i umiejętności, dzięki którym będzie miał p
              > orządną pracę, kapitał kulturowy itd. Tamta trójeczka będzie pewnie narzekać ja
              > k mamusia, a myślenia perspektywicznego brak.
            • evening.vibes Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:43
              mgla_jedwabna napisała:
              > bo ja sądzę, że mój jedynak będzie pracował na emeryturę
              > wielodzietnej mądrali z artykułu i zasiłki dla jej trojga dzieci.

W artykule nie ma żadnej 'wielodzietnej mądrali' - widziałabyś gdybyś go przeczytała.

Jak twój syn odziedziczy 'inteligencję' po mamusi to raczej na nikogo pracować nie będzie.
            • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 10:43
              mgla_jedwabna napisała:

> wielodzietnej mądrali z artykułu i zasiłki dla jej trojga dzieci. Bo moje dziec
              > ko ma przykład matki pracującej i planującej, a nie jęczącej, a w przyszłości b
              > ędę mogła zapewnić mu wykształcenie i umiejętności, dzięki którym będzie miał p
              > orządną pracę, kapitał kulturowy itd. Tamta trójeczka będzie pewnie narzekać ja
              > k mamusia, a myślenia perspektywicznego brak.

Z jednym dzieckiem też jest ciasno w dwupokojowym mieszkaniu.
              • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:42
                Ale mniej ciasno niż z 3.
                • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:51
                  Jednak nadal ciasno.
                  • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:53
                    Z czego, jak małe to jeszcze idzie ale starsze? Za chwilę będzie zapraszać znajomych i tak dalej. Pomijam już fakt braku sypialni dla rodziców.
                    • bistian Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:00
                      kropkacom napisała:

> Z czego, jak małe to jeszcze idzie ale starsze? Za chwilę będzie zapraszać znaj
                      > omych i tak dalej. Pomijam już fakt braku sypialni dla rodziców.

Nie wiem, czy wiesz, ale do małych mieszkań raczej się nikogo nie zaprasza.
                      • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:03
                        Smutne, prawda?
                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:59
                    Ale mniej niż przy 3. Jak jest 1 to w jednym pokoju dziecko, w drugim rodzice. Lepiej niż z 3.
                    • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:02
                      A przy trzech lepiej niż przy czterech big_grin Taki fakt. Gdyby chociaż w PL była wczesna aborcja ale nie. Czy chociaż tabletka "dzień po" dostępna bez recepty już jest?
                      • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:09
                        To najlepiej jedno. Jest antykoncepcja, wazektomia i abstynencja.
                        • paskudek1 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:10
                          vivi86 napisał(a):

> To najlepiej jedno. Jest antykoncepcja, wazektomia i abstynencja.

Antykoncepcję to my mamy akurat na najgorszym piziomie jeśli idzie o dostępność. Na tle Europy. Tak, wiem, że matki w to nie wierzą ale ja jednak ufam badaniom.
                          • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:29
                            I serio w życiu nie udało Ci się kupić? No nie wierzę.
                        • bistian Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:16
                          vivi86 napisał(a):

> To najlepiej jedno. Jest antykoncepcja, wazektomia i abstynencja.

Tam jest małe mieszkanie i nieważne, czy tam mieszkałaby jedna osoba, czy czworo, mieszkanie nadal jest małe i dużo kosztuje. Ceny są chore.
                          Ja rozumiem, że fachowiec chce dostać dobre pieniądze za dobrą pracę, ale przy budowaniu przez spółdzielnię nawet w większym mieście i tymi samymi majstrami, koszt jest dużo niższy.
                          Coś jest nie tak, że pozwala się deweloperom budowanie tak drogo i na podbijanie cen gruntów.
                          • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:19

> Tam jest małe mieszkanie i nieważne, czy tam mieszkałaby jedna osoba, czy czwor
                            > o, mieszkanie nadal jest małe i dużo kosztuje.

Dokładnie. Zwłaszcza jak płaciło się nie tak dużo.
                          • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:26
                            Bardzo ważne, a nawet kluczowe. A jeśli komuś wszystko jedno czy będzie mieszkać ileś lat we 3 osoby czy w 5 to się tylko dziwię.
                          • mayolijka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 15:34
                            Zostań deweloperem, załatw kredyt na inwestycję, kup ziemię i zbuduj tanio. Kto Ci zabrania?
                            • bistian Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:00
                              mayolijka napisała:

> Zostań deweloperem, załatw kredyt na inwestycję, kup ziemię i zbuduj tanio. Kto
                              > Ci zabrania?

Ja nie jestem przeciwko deweloperom, ale powinno to być jakoś ograniczone. Normalni ludzie nie mają możliwości kupienia gruntu za normalną cenę. Tu nie chodzi o zabudowę pod działalność gospodarczą, tam mnie nie gryzie licytacja i najwyższa cena, ale martwi mnie, ale kupno gruntów dla małych spółdzielni jest nierealna.
                              • mayolijka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 17:20
                                Ale jak niby chciałbyś to uregulować? Wtedy kupowaliby grunty ci, którzy przynieśli talon na Fiata Mirafiori.To już było.
                                • bistian Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 17:36
                                  mayolijka napisała:

> Ale jak niby chciałbyś to uregulować? Wtedy kupowaliby grunty ci, którzy przyni
                                  > eśli talon na Fiata Mirafiori.To już było.

Nie wiem, może jakaś pula i podparcie w planie zagospodarowania przestrzennego w postaci zabudowy mniejszymi budynkami?
                                  Kiedyś spółdzielnie działały, później pojawiły się molochy, a obecnie, to tylko możliwe jest przejęcie, gdy deweloper zbankrutuje, wtedy się zakłada spółdzielnię, wykupuje firmę i kończy samemu, wychodzi taniej, niż w oryginale, bo ludzie liczą własne pieniądze i pilnują kosztów.
                                  Obserwuję w małych miejscowościach małe firmy, które stawiają szeregówki w sensownych cenach. Da się i można na tym zarobić. Ciekawe, dlaczego to nie działa w większych miastach? Ja wiem, że są trochę wyższe zarobki, ale ceny mieszkań są wielokrotnie wyższe i te wyższe zarobki tego nie niwelują.
                        • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:17
                          Uprawiasz seks?
                          • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:17
                            Pytanie do autorki wątku.
                          • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:27
                            Tak.
                            • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:28
                              vivi86 napisał(a):

> Tak.

To przestań.
                              • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:29
                                To nie ja zaliczam wpadki. Ale owszem, jak rozmnażanie poszło bu za daleko to bym wdrożyła. Przy pierwszej wpadce. Nie trzeciej.
                                • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:39
                                  vivi86 napisał(a):

> To nie ja zaliczam wpadki. Ale owszem, jak rozmnażanie poszło bu za daleko to b
                                  > ym wdrożyła. Przy pierwszej wpadce. Nie trzeciej.

Tia...
                                • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:53
                                  Może dlatego tak szczujesz? Uważałaś, że musisz mieć jedno, choć chciałaś więcej i teraz Cię szlag trafia, że inni byli nie tak zapobiegliwi jak Ty. smile
                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:04
                                    Nope. W życiu nie chciałam więcej niż 1. Ale z góry uprzedzam, że jak wiesz lepiej to się tym nie przejmę.
                                    • iwles Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:07
                                      vivi86 napisał(a):

> Nope. W życiu nie chciałam więcej niż 1.

a masz.... ile?

• kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:08
                                      vivi86 napisał(a):

> Nope. W życiu nie chciałam więcej niż 1. Ale z góry uprzedzam, że jak wiesz lep
                                      > iej to się tym nie przejmę.

Ja na przykład nie planowałam ciąży bliźniaczej.
                                      • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:05
                                        Ale nie każda ciaza jest mnoga. Nawet mniejszość.
                                  • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:07
                                    ikonieckropka napisała:

> Może dlatego tak szczujesz? Uważałaś, że musisz mieć jedno, choć chciałaś więce
                                    > j i teraz Cię szlag trafia, że inni byli nie tak zapobiegliwi jak Ty. smile

Ja?
                                    • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:14
                                      vivi
                        • gronostajka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:30
                          Ojojo...ty tę abstynencję polecasz z własnego doświadczenia czy po prostu tak sobie pitolisz?
                      • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:19
                        kropkacom napisała:

> Gdyby chociaż w PL była wc
                        > zesna aborcja ale nie. Czy chociaż tabletka "dzień po" dostępna bez recepty już
                        > jest?

Katastrofa demograficzna, będą żarły gruz na emeryturze, ale dalej nawijają o aborcji, "patologii rozmnażającej się bez opamiętania" i zaciskaniu pasa, bo planeta płonie. Ematka to coraz większy freak show.
                        • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:22
                          To, że Polki nie chcą się rozmnażać chyba cieszy autorkę. Bo to jest ta katastrofa. Tak?
                          • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:26
                            kropkacom napisała:

> To, że Polki nie chcą się rozmnażać chyba cieszy autorkę. Bo to jest ta katastr
                            > ofa. Tak?

Tak, ona jest freakiem od "patologii, która się rozmnaża jak króliki", a ty jesteś freakiem od aborcji. Obie za to będziecie oczekiwać godnej emerytury.
                            • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:27
                              Nie oczekuje.
                              • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:32
                                kropkacom napisała:

> Nie oczekuje.

Ta, ty sobie jakoś poradzisz, reszta może zdychać.
                                • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:38
                                  ministra_prawdy napisała:

> kropkacom napisała:
                                  >
                                  > > Nie oczekuje.
                                  >
                                  > Ta, ty sobie jakoś poradzisz, reszta może zdychać.

Po pierwsze, nie konfabuluj, bo nic takiego nie napisałam. Dwa, a jak ja zdechnę? To będzie ok dla ciebie? Ja po prostu na emeryturę nie liczę.
                                  • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:43
                                    kropkacom napisała:

> Po pierwsze, nie konfabuluj, bo nic takiego nie napisałam.

Napisałaś, cwaniaro. Założyłaś, że jeżeli ty możesz sobie pozwolić na nieliczenie na emeryturę, to inni też powinni, dlatego aborcja i zredukujmy się do zera, aby skolonizowali nas Murzyni.
                                    • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:46

> kropkacom napisała:
                                      >
                                      >
                                      > > Po pierwsze, nie konfabuluj, bo nic takiego nie napisałam.
                                      >
                                      > Napisałaś, cwaniaro. Założyłaś, że jeżeli ty możesz sobie pozwolić na nieliczen
                                      > ie na emeryturę, to inni też powinni, dlatego aborcja i zredukujmy się do zera,
                                      > aby skolonizowali nas Murzyni.

Kłamczuszek a głuptas jesteś. Napisałam, ze nie liczę. Tylko dlatego, że stwierdziłaś/eś liczę. Nic nie pisałam, ze mogę sobie pozwolić...
                                      • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:50
                                        kropkacom napisała:

> Nic nie pisałam, ze mogę sobie pozwolić...

Znaczy godzisz się na grzebanie w śmietnikach na emeryturze i oczekujesz tego od innych, bo aborcja?
                                        Mówiłam - freak.
                                        • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:56
                                          Co jeszcze sobie wymyślisz? Na co ja się godzę i na co liczę to moja sprawa. Ja nikomu nie chce zaglądać do łózka i liczyć pokoje. Brak wczesnej aborcji to fakt.
                                  • mayolijka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 15:38
                                    Ale na służbę zdrowia już tak? A na straż pożarną? A na służby komunalne?
                                    >
                                    > Po pierwsze, nie konfabuluj, bo nic takiego nie napisałam. Dwa, a jak ja zdechn
                                    > ę? To będzie ok dla ciebie? Ja po prostu na emeryturę nie liczę.
                          • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:28
                            Mnie? Nie. Ale jak z warunkami średnio to lepiej 1 bombelwk niż 3.
                            • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:29
                              vivi86 napisał(a):

> Mnie? Nie. Ale jak z warunkami średnio to lepiej 1 bombelwk niż 3.

Po co jedno dziecko jak z warunkami średnio?
                              • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:30
                                Bo w 2 pokojach jeszcze w miarę dadzą radę. Nie rezygnuje się całkowicie z rodzicielstwa po prostu nie ma stada dzieci.
                                • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:31
                                  vivi86 napisał(a):

> Bo w 2 pokojach jeszcze w miarę dadzą radę. Nie rezygnuje się całkowicie z rodz
                                  > icielstwa po prostu nie ma stada dzieci.

No ale po co w miarę?
                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 15:49
                                    Kompromis między potrzebą rodzicielstwa a realiami.
                                • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:37
                                  Trójka - stado, dobre! big_grin
                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 15:49
                                    No stado. To już rodzina wielodzietna.
                                    • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 15:52
                                      Tak, rodzina 800 plus, jak to się popularnie mówi. big_grin
                                      To, że w naszym świecie o rodzinie 2 plus 3 mówi się wielodzietna nie świadczy o tych rodzinach, a o dziwności tego świata, poważnie.
                                      • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:06
                                        Możliwe, ale jest już kwalifikowana jako wielodzietna.
                            • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:30
                              vivi86 napisał(a):

> średnio to lepiej 1 bombelwk niż 3.

Nie, lepiej płacić rodzinom średnią pensję za każde dziecko powyżej jednego, a hejterów szczujących na wielodzietnych zamykać w więzieniach.
                              • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:31
                                Ja nie szczuje to w liście ktoś (pewnie wymyślony, ale i w realu znam) najpierw ma 3 na złość realiom, po czym narzeka.
                                • evening.vibes Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:34
                                  vivi86 napisał(a):
                                  > Ja nie szczuje to w liście ktoś (pewnie wymyślony, ale i w realu znam) najpierw
                                  > ma 3 na złość realiom, po czym narzeka.

Nikt tam nie ma 3 dzieci - to twoje urojenie a jematki na twoim poziomie umysłowym podejmują szczujski temat.
                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:05
                                    Nie ten link
                                    kobieta.onet.pl/wiadomosci/moje-pokolenie-chyba-sie-nigdy-wlasnego-mieszkania-nie-doczeka/3mt2sq6
                                • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:35
                                  vivi86 napisał(a):

> najpierw
                                  > ma 3 na złość realiom, po czym narzeka.

Ma prawo narzekać. Ludziom z dziećmi powinniśmy usuwać pyłki spod stóp, zamiast na nich szczuć.
                                • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:39
                                  Tylko w tym liście nikt nie ma trójki. big_grin
                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:06
                                    kobieta.onet.pl/wiadomosci/moje-pokolenie-chyba-sie-nigdy-wlasnego-mieszkania-nie-doczeka/3mt2sq6
                                    • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:09
                                      I jaki masz problem z tą opisywana rodziną?
                                      • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:10
                                        Łatwiej by im było z mieszkaniem jakby mieli 1 dziecko.
                                        • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:12
                                          vivi86 napisał(a):

> Łatwiej by im było z mieszkaniem jakby mieli 1 dziecko.

Łatwiej by im było, gdybyśmy mieli suwerenny kraj i polski rząd, który by im dawał kasę za rodzenie, a ciebie wsadził do obozu reedukacyjnego.
                                          • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 15:51
                                            Dostają w postaci 800+, a niech dostają i 2000 tylko niech te dzieci wychowują. Uczone przez mamunie i tatełów darcia japy na pół osiedla bo są u siebie (autentyk) i niszczące zabawki tak, że restauracja rezygnuje z kącika dziecięcego bo nie będą kupować częściej niż co miesiąc, a rodzice nie reagują (też autentyk)-będą dla społeczeństwa tylko ciężarem.
                                            • mayolijka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 15:54
                                              Jest i słynne darcie japy!

ivi86 napisał(a):

> Dostają w postaci 800+, a niech dostają i 2000 tylko niech te dzieci wychowują.
                                              > Uczone przez mamunie i tatełów darcia japy na pół osiedla bo są u siebie (aute
                                              > ntyk) i niszczące zabawki tak, że restauracja rezygnuje z kącika dziecięcego bo
                                              > nie będą kupować częściej niż co miesiąc, a rodzice nie reagują (też autentyk)
                                              > -będą dla społeczeństwa tylko ciężarem.
                                              • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:07
                                                I to jakie...matki i tsteły mają gdzieś. Jak ktoś liczy na takie bombelki to się nieźle zdziwi.
                                            • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:06
                                              Ach, to Ty, no przecież, Ty jesteś od tych zniszczonych drewnianych zabawek, no tak, wszystko jasne.
                                        • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:12
                                          Najłatwiej by im było, gdyby dzieci nie mieli, w ogóle najlepiej to by im było, gdyby ich nie było. big_grin
                                          • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:14
                                            ikonieckropka napisała:

> najlepiej to by im było, gdyby ich nie było. big_grin

Najlepiej dla naszej Matki Planety tongue_out
                                          • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 15:52
                                            To już eko sreko, a ja fanem nie jestemsuspicious
                                        • iwles Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:13
                                          vivi86 napisał(a):

> Łatwiej by im było z mieszkaniem jakby mieli 1 dziecko.

Najłatwiej by im było, gdyby dzieci mieli 0.

• vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 15:52
                                            Chodzi o kompromis między rodzicoelstwem a realiami.
                                        • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 14:40
                                          W cywilizowanym świecie nikt pracujący nie powinien mieć problemów z utrzymaniem trójki dzieci.
                                          • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 15:53
                                            W idealnym świecie....
                                            • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:07
                                              Nie, cywilizowanym.
                                              • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:19
                                                W takim razie historia mało zna cywilizowanych światów. Można obrazić się na realia, ale to też ma swoje skutki. Np gniecieniecsoecw 5 osób w 2 pokojach.
                                                • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:24
                                                  Historia zna bardzo wiele cywilizowanych światów, gdzie rodziny się ani nie gniotą, ani nie są zagrożone co chwilę przeprowadzkami albo nagłym wystrzałem kosztów życia np. w postaci chorych stóp procentowych. Naprawdę. Pogoogluj. To całkiem bliskie światy.
                                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:28
                                                    Ale jak rozumiem nie ten gdzie mieszkają autorzy i autorzy listów, najpierw mający 3 dzieci na złość realiom, a potem frustrujący się tymi realiami.
                                                  • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:31
                                                    Hm, masz dziesięć lat? Jeśli tak, to rozumiem doskonale, dlaczego nie rozumiesz, że świat dziesięć lat temu to lata świetlne w porównaniu do tego, co teraz. I tak, zakładając, że ci ludzie mają np. najmłodsze dziesięcioletnie dziecko, mogli sobie nawet nie wyobrażać, jak to będzie wyglądało dzisiaj.
                                                    Jesteś mentalnie dzieckiem, sorry.
                                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:34
                                                    Mieli 20 pokojową wille z 20-hektarowym parkiem? Bo zdaje się, że nie.
                                                  • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:34
                                                    Powtarzam, masz dziesięć lat.
                                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:46
                                                    Powtarzaj. ..
                                                  • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:34
                                                    I jeszcze Ci powiem - ten, ten, właśnie ten. Nas nikt nie pojmował jako wielodzietną rodzinę, wiesz? Bo po prostu świat był nieco normalniejszy i dom z trójką na stanie to nie było żadne zoo do zwiedzania i dziwowania się.
                                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:47
                                                    A gdzie ja pisałam o zoo? W Polsce gdzie dzietność to 1.3 dziecka na kobietę w wieku rozrodczym rodzina z 3 dzieci jest klasyfikowana jako wielodzietna.
                                                  • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:28
                                                    Mogę Ci bardzo jasno wyłożyć, dlaczego rodzina dwa plus trzy jest dla Ciebie jak zwierzę w cyrku, dlaczego mało kto się na to decyduje (mieszkania to tylko kawałek tej sytuacji).
                                                    Ale chyba nie ma sensu, bo reprezentujesz typowo polskie myślenie: zamiast oczekiwać od państwa ochrony obywateli, Ty przenosisz na nich całą odpowiedzialność bytową. Znajdź pracę, weź kredyt.
                                                    To Polska bolączka - nie wyjdziemy na ulicę, weźmiemy nadgodziny, jakoś urządzimy się w dupie.
                                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:33
                                                    Nic podobnego czemu wielokrotnie dawałam wyraz. Co nie zmienia faktu, że w sytuacji tych rodzin w życiu nie zdecydowałabym się na na dzieci (w innej sytuacji też nie, ale to inna sprawa).
                                                  • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:36
                                                    Ale w jakiej sytuacji? Oni dzieci nie mają od wczoraj, a sytuacja się zmieniła diametralnie w jakieś cztery lata.
                                                    Właśnie o to chodzi, wiesz? To nie sytuacja, to sytuacje - diametralnie inne w bardzo krótkim czasie.
                                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:48
                                                    Luksusowe w momencie decyzji o dzieciach nie mieli. Nie było tak, że mieli własnościowe mieszkanie np m5 i je stracili. Po prostu nie mieli. Już wtedy.
                                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:51
                                                    Luksusów.
                                                  • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:51
                                                    Wow, to trzeba mieć prawo własności, żeby mieć dzieci? Aha, czyli wracamy do tego, że nie funkcjonujemy w cywilizowanym świecie. smile
                                                  • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:54
                                                    Czyli dzieci mogą mieć tylko dziedzice, które być może nawet dwie lewe ręce do pracy nie mają. A ci, którzy nie maja rodzinnej fortuny, za to obydwoje pracują już nie mogą. Mądre.
                                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 17:02
                                                    Najlepiej się decydować jak funkcjonują w miarę spokojnie, a nie ciągle w stresie, niepewności i frustracji.
                                                  • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 17:04
                                                    Hahaha, jednak dziesięć lat - funkcjonowanie w miarę spokojnie... Yhym, no właśnie może przed piętnastoma laty, teraz - jeśli ktoś funkcjonuje bez niepewności, to jest po prostu beztroskim ignorantem.
                                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 17:30
                                                    Albo ma na tyl stabilną sytuację. Można sobie ma hmąc dzie ko w wieku 16 i bez żadnej stabilizacji. Dobrze się nie skończy. Jak sie nie ma argumentów to się dogadać o 10 latkach. I pisze jak to kończy się rozmowę 😀
                                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 17:04
                                                    Najlepiej biorąc pod uwagę dziki rynek najmu. Tak, powinno być inaczej. Najem panstwowy i ograniczenia podnoszenia czynszu. Ale jest jak jest i 3 bombelkow jeśli to oznacza stres i niepewność..no nie bardzo.
                                                  • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 17:06
                                                    Wiesz co? A ja myślę, że nie powinnaś mieć ani jednego choćby ze względu na wojnę za naszą granicą oraz całą sytuację geopolityczną. No cos z Tobą grubo nie w porządku, skoro nie przewidziałaś tego.
                                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 17:31
                                                    No w 1939 bym się nie decydowała. Póki co nie ten etap.
                                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 17:35
                                                    Na tej zasadzie powinnaś mieć 10 zaczynając od 16 roku życia. Oczywiście żadnego wykształcenia, mieszkania bo po co. Nie? Ciekawe czemu
                                                  • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:29
                                                    A przypadki lic,acych od 1 do 1 i gniotących sie tez są. Wchodzi masa czynników, znane środowisko, szkoła, kwestia pracy a i przeniesienie się do lepszego świata może koniec końców lepsze nie być.
                            • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:36
                              A wiesz, że przez lata wychowywania dzieci warunki mogą się zmienić i dzisiaj masz, jutro nie?
                              • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:07
                                Ale co innego jak od początku były super, każde własny pokój i łup, sytuacja zmieniła się o 180 st a co innego jak od początku było kiepsko.
                                • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:11
                                  No ale w artykule, który linkujesz, właśnie tak jest - sytuacja się zmieniła. Plany były na zakup, ale warunki udzielania kredytów oszalały.
                        • mayolijka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 15:36
                          No nie? :‐))
                          >
                          > Katastrofa demograficzna, będą żarły gruz na emeryturze, ale dalej nawijają o a
                          > borcji, "patologii rozmnażającej się bez opamiętania" i zaciskaniu pasa, bo pla
                          > neta płonie. Ematka to coraz większy freak show.
                    • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:58
                      Podpowiem. Problem mieszkaniowy dotyczy również rodzin z jednym dzieckiem. Pójdę jeszcze dalej w podpowiedzi - największy jest dla singli.
            • szmytka1 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 10:56
              Moje dziecko lat 7 powiedziało mi wczoraj, że się boi, że będzie bezdomne, bo nie umie czytać. 😌
            • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:33
              O Jezu, przecudne, trójka dzieci to produkcja. big_grin
              I to bombowe spojrzenie na bombelka. big_grin
          • kubek0802 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 08:59
            paskudek1 napisała:

> Ale o co ci chodzi? Może pani się zabezpieczała ale zabezpieczenie zawiodło? I
            > "poniosła konsekwencje"? Czyż nie taka jest zazwyczaj narracja?
            >
            Jeżeli zabezpieczenie zawiodło, ewentualnie go nie było i skutkiem jest niechciana ciąża to owszem jest ona konsekwencją tej sytuacji. Cudzysłów nie jest potrzebny.
            Co nie zmienia sytuacji, że mieszkania są absurdalnie drogie.
            • paskudek1 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:21
              No właśnie cudzysłów jest hak najbardziej potrzebny bo ja akurat jestem zwolenniczką prawa do decydowania o kontynuacji bądź nie ciąży. Tzn jeśli zabezpieczenie zawiodło a osoba w ciąży zdecydowanie ciąży nie chce to robi aborcję.
              Tyle że u nas jest narracja "ponoszenia konsekwencji" właśnie. To było ironicznie. Bo poważnie podchodzac do tematu problemem są zbyt wysokie ceny mieszkań. Nigdzie nie pisałam że mieszkanie musi być na wlasnoc4, wystarczy żeby można je było W ROZSĄDNEJ cenie wynajmować.
              • kubek0802 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:28
                paskudek1 napisała:

>
                > Tyle że u nas jest narracja "ponoszenia konsekwencji" właśnie.
                >
                W przypadku zaistnienia niechcianej ciąży jej konsekwencją jest donoszenie, legalna terminacja lub kombinowanie z nielegalną. I nadal uważam bez cudzysłowu należy o tym pisać.
                • paskudek1 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:38
                  kubek0802 napisała:

> paskudek1 napisała:
                  >
                  > >
                  > > Tyle że u nas jest narracja "ponoszenia konsekwencji" właśnie.
                  > >
                  > W przypadku zaistnienia niechcianej ciąży jej konsekwencją jest donoszenie, le
                  > galna terminacja lub kombinowanie z nielegalną. I nadal uważam bez cudzysłowu n
                  > ależy o tym pisać.

W Poslce ta legalność jest problematyczna. I to mocno. A narracja jest w kierunku - uprawiałaś seks - zaszłaś w ciążę - MUSISZ urodzić i i koniec. Ponieś konsekwencje swojego seksu.
                  • kubek0802 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:55
                    paskudek1 napisała:

Ponieś konsekwencje swojego seksu.
                    >
                    >
                    Seks możemy zastąpić czymkolwiek. A konsekwencje są zależne od sytuacji rodzinnej, majątkowej, ustawodawczej i należy o tym pamiętać. Ale zawsze są to realne konsekwencje bez cudzysłowu.
                    • lauren6 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 10:22
                      > Seks możemy zastąpić czymkolwiek.

Chyba mam zbyt bogatą wyobraźnię na przeanalizowanie tego zdania 😵‍💫
                      • kubek0802 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 10:26
                        lauren6 napisała:

> > Seks możemy zastąpić czymkolwiek.
                        >
                        > Chyba mam zbyt bogatą wyobraźnię na przeanalizowanie tego zdania 😵‍💫

Słowo "seks", pomogłam?
              • gorzka.gorycz Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 22:28
                W ciąży to może być kobieta. Osoba sugeruje, że niekoniecznie .
          • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:36
            Ja się zgadzam choć są i tacy co będą mieć 3 bo tak chcą. Na złość realiom. I można i tak, przy czym potem właśnie ci sami żalą się...na realia.
    • evening.vibes Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:06
      vivi86 napisał(a):
      > I zdziwieni, że dzieci ścinają zdolność kredytową. Nie można było poprzestać
      > na jednym?

W zalinkowanym materiale nie ma nic ani o zdolności kredytowej ani o trójce dzieci - to jest o rosnących czynszach.

Czemu jematki dyskutują na nieistniejący temat?
      • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:30
        evening.vibes napisała:

>
        >
        >
        > Czemu jematki dyskutują na nieistniejący temat?
        >
        >
        Bo ludzie kieruja sie emocjami a nie rozumem, i np. Kaczyński potrafi to doskonale wykorzystać. A politycy z inni opcji nie potrafią. 🤷🏼
      • daniela34 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:33
        Jak to u vivi. Światy alternatywne.
        A o "jematusiach" jeszcze nic nie napisała?
        Może ma zły dzień
      • atoness Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:44
        No właśnie. A uważnie tego szukałam.
      • little_fish Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 10:11
        Jeny, już się zastanawiałam, co ze mną nie tak - czy zatraciłam umiejętność czytania 🙈
        • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 10:27
          little_fish napisała:

> Jeny, już się zastanawiałam, co ze mną nie tak - czy zatraciłam umiejętność czy
          > tania 🙈

Szkoda, ze sama nie potrafisz stwierdzić, ze umiesz czytac ze zrozumieniem, tylko potrzebujesz potwierdzenia grupy. W Postaw na milion dobrze to widac, ze kobiety często znaja odpowiedz na pytanie, ale nie sa pewne swojego wyboru, wiec obstawiaja wiecej odpowiedzi, albo zdaja sie na opinie męża i przez to przegrywaja kasę. 🙄
          • little_fish Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:28
            Wiesz co to ironia? Czy trzeba zaznaczać, że wypowiedź nie jest serio?
    • lella_two Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:08
      Nie, no jasne, wszyscy są winni temu, że mieszkania są drogie, tylko nie ci, którzy o tym decydują. Jak podrożeje żywność to uznamy, że trzeba było tyle nie żreć, jak domy opieki, że nalezało umrzeć za młodu... Dziadek engine lubi to.
      • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:26
        Zywnosc nadal jest za tania. Ludzie nie mają do niej szacunku, co widac w marketach, kiedy ściskają, macają i gniotą jedzenie w markecie. A potem nim rzucają. Najczesciej ci biedni emeryci.
    • demono2004 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:12
      Liczba dzieci nie ma tu nic do rzeczy. Zdolnosc kredytową masz, albo jej nie masz.
      • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:45
        To czemu ludzie zatajają dzieci by lepiej wypaść?
    • turzyca Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:13
      Ty czytasz to, co linkujesz? Bo tam nie ma nic o zdolności kredytowej tylko o tym, że ludziom gwałtownie wzrosły koszty stałe życia, bo czynsze w mieszkaniach własnościowych poszły w górę. I to znacznie więcej niż wskaźnik inflacji, bo o kilkaset procent.
      Ludzie dobrali sobie kilka lat temu mieszkania rozsądnie, dopasowali je do możliwości finansowych, ale warunki gry zmieniły się gwałtownie.
      • daniela34 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:31
        Vivi jak zwykle tworzy alternatywną rzeczywistość a część emam łyka jak kluski. Nie ma tam żadnej zdolności kredytowej i 3 dzieci, ale vivi chciała sobie poużywać na wielodzietnych.
        A o wakajkach i ekosreko kiedy będzie?
      • moni_485 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:44
        Oj jak dobrze, że ludziom mieszkającym w domach na wsiach, kompletnie nic się nie zmieniło i za ogrzanie domu płacą tyle samo co dziesięć lat temu. Tylko tej biednej pani mieszkającej w centrum W-wy blisko parku wiatr w oczy.
        • bistian Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:50
          moni_485 napisała:

> Oj jak dobrze, że ludziom mieszkającym w domach na wsiach, kompletnie nic się n
          > ie zmieniło i za ogrzanie domu płacą tyle samo co dziesięć lat temu. Tylko tej
          > biednej pani mieszkającej w centrum W-wy blisko parku wiatr w oczy.

Wszystkim się zmieniło, ale pani nie mówi, że inni są paskudni, bo mają lepiej, tylko, że jej nie starcza i podczas gry, zmieniły się zasady.
          W sumie, ten wątek jest ekstra, można zobaczyć, kto ma jakie fobie i problemy do przepracowania. wink
        • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 10:01
          Szkoda, ze ludziom na wsiach nie chce sie zaizolować domow, bo przeciez wegiel powinien być tani, a oni powinni miec prawo do wypuszczania ciepla w kosmos przez niezaizolowane sciany i otwarte okna. Zresztą, zupelnie tak samo jak ludzie w blokach. Srednia temperatura na klatce 25 stopni, kaloryfery odkręcone na ful i otwarte przez pol dnia okna na kazdym pietrze w bloku. Lol. Nigdzie na swiecie nie ma takuego rozpasania jesli chodzi o grzanie mieszkan, jak w byłych demoludach.
          • mysiaapysia Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:30
            Gdzie Ty masz takie rozpasanie na klatce schodowej? W kilkunastu przypadkach jakie znam nie jest tam ciepło, a administratorzy pozdejmowali regulatory, aby nikt nie mógł ich odkręcać na full. Duże wojewódzkie miasto.
            • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:39
              mysiaapysia napisała:

> Gdzie Ty masz takie rozpasanie na klatce schodowej?

Moze powoli, ze wzgledu na podwyzki, sie to zmienia.
            • kubek0802 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:16
              mysiaapysia napisała:

> Gdzie Ty masz takie rozpasanie na klatce schodowej? W kilkunastu przypadkach ja
              > kie znam nie jest tam ciepło, a administratorzy pozdejmowali regulatory, aby ni
              > kt nie mógł ich odkręcać na full. Duże wojewódzkie miasto.

Warszawa, SM na Mokotowie. Zgłaszane, niestety bez większego efektu. Na podzielniki też nie ma szans.
            • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:37
              mysiaapysia napisała:

> Gdzie Ty masz takie rozpasanie na klatce schodowej?

We Wrocławiu.
          • szmytka1 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:02
            Yyy w moim bloku nie ma wcale kaloryferów na klatce, w poprzednim też nie było. Bloki 15-20 letnie.
          • moni_485 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:18
            1matka-polka napisała:

> Szkoda, ze ludziom na wsiach nie chce sie zaizolować domow, bo przeciez wegiel
            > powinien być tani, a oni powinni miec prawo do wypuszczania ciepla w kosmos pr
            > zez niezaizolowane sciany i otwarte okna. Zresztą, zupelnie tak samo jak ludzie
            > w blokach. Srednia temperatura na klatce 25 stopni, kaloryfery odkręcone na fu
            > l i otwarte przez pol dnia okna na kazdym pietrze w bloku. Lol. Nigdzie na swie
            > cie nie ma takuego rozpasania jesli chodzi o grzanie mieszkan, jak w byłych dem
            > oludach.
            >

Ja mam nowy dom ogrzewany na gaz. Nie wiem jak mają niezaizolowani i na węgiel.
            • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:23
              moni_485 napisała:

> Nie wiem jak mają niezaizolowani i na węgiel.

To się kiedyś przejdź po swojej wiosce. W dzien, zeby obczaic elewacje, a w nocy, zeby poczuć zadymienie.
              • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:23
                *nie w nocy, tylko wieczorem.
              • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:28
                1matka-polka napisała:

> To się kiedyś przejdź po swojej wiosce. W dzien, zeby obczaic elewacje, a w noc
                > y, zeby poczuć zadymienie.

Złośliwie nie izolują i palą czym popadnie tongue_out
                • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:34
                  Nie, po prostu maja to w zadzie, wolą się bić o produkciaki w Biedrze. 🤗
                  • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:36
                    1matka-polka napisała:

> Nie, po prostu maja to w zadzie, wolą się bić o produkciaki w Biedrze. 🤗

Ta, alutko. Z wyboru mieszkają w ruderach i palą oponami 🤗
                    • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:45

> 1matka-polka napisała:
                      >
                      > > Nie, po prostu maja to w zadzie, wolą się bić o produkciaki w Biedrze. 🤗
                      >
                      > Ta, alutko. Z wyboru mieszkają w ruderach i palą oponami 🤗

Mają po prostu inne priorytety...
                      • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:47
                        1matka-polka napisała:

> Mają po prostu inne priorytety...

Po 30 latach oszczędzania na sześciopakach z Biedry będzie ich stać na piękny grobowiec 🤗
                        • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:53

> 1matka-polka napisała:
                          >
                          >
                          > > Mają po prostu inne priorytety...
                          >
                          > Po 30 latach oszczędzania na sześciopakach z Biedry będzie ich stać na piękny g
                          > robowiec 🤗

Niech przestaną kupować badziewie, wtedy jest najwieksza oszczędność. 🤭
                          • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:55
                            1matka-polka napisała:

> Niech przestaną kupować badziewie, wtedy jest najwieksza oszczędność. 🤭

To są ludzie bez pojęcia o biznesie, nie potrafią zarabiać na tych kilku mieszkaniach po rodzinie, tak jak ty 😁
                            • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:57
                              Na szczęście mam też męża, który potrafi zarobić.
                              • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:00
                                1matka-polka napisała:

> Na szczęście mam też męża, który potrafi zarobić.

Myślałam, że wystarczy rozsądnie gospodarować pieniędzmi, a tu nie dość, że nieruchomości na wynajem, to jeszcze mąż jest konieczny 😁
                                • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:05

> 1matka-polka napisała:
                                  >
                                  > > Na szczęście mam też męża, który potrafi zarobić.
                                  >
                                  > Myślałam, że wystarczy rozsądnie gospodarować pieniędzmi, a tu nie dość, że nie
                                  > ruchomości na wynajem, to jeszcze mąż jest konieczny 😁

Zalezy jaki pułap chcesz osiągnąć.
                                  • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:09
                                    1matka-polka napisała:

> Zalezy jaki pułap chcesz osiągnąć.

No pułap ocieplenia domu i ogrzewania go ekologicznie, bo planeta płonie smile
                                    • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:16
                                      No bo płonie, tylko nie wiadomo, czy tylko dzialalnosc czlowieka jest przyczyną, czy zbiegają się tu rozne okolicznosci.
                                      • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:20
                                        1matka-polka napisała:

> No bo płonie, tylko nie wiadomo, czy tylko dzialalnosc czlowieka jest przyczyną
                                        > , czy zbiegają się tu rozne okolicznosci.

Nie wiadomo, dlatego trzeba szczuć na biedaków, którzy emitują krwiożercze gazy, bo ich nie stać na ocieplony dom i ekologiczne ogrzewanie. Z pozycji alutki, która żyje z męża i nieruchomości po rodzinie 😁
                                        • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:25

> 1matka-polka napisała:
                                          >
                                          > Nie wiadomo, dlatego trzeba szczuć na biedaków, którzy emitują krwiożercze gazy
                                          >

Tak, ten smród w zimie jest nie do wytrzymania...
                                          • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:30
                                            1matka-polka napisała:

> Tak, ten smród w zimie jest nie do wytrzymania...

Najlepsze jest to, że żaden płot i ochrona cię przed nim nie ochronią i cały czas musisz pamiętać o tym, że nie żyjesz w tęczowej banieczce landlordów, którym się wydaje, że wystarczy zrezygnować z szcześciopaka z Biedry, aby osiągnąć finansowy sukces 😁
                                            • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 14:17

>
                                              > Najlepsze jest to, że żaden płot i ochrona cię przed nim nie ochronią

Dlatego cieszę się z tej całej katastrofy demograficznej.
                                              • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 14:32
                                                1matka-polka napisała:

> Dlatego cieszę się z tej całej katastrofy demograficznej.

Zamiast oponami, sąsiedzi będą palić krowimi plackami, a do pakietu dostaniesz zawodzenie imama 😁
                                          • dekoderka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 14:35
                                            Ciebie ewidentnie podmienili pod tym nickiem. Nie to co matek-polek sprzed lat big_grin
                                            • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 14:41
                                              dekoderka napisała:

> Ciebie ewidentnie podmienili pod tym nickiem. Nie to co matek-polek sprzed lat
                                              > big_grin

Niestety. Wpadła na starość w jakąś sektę.
                                            • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 15:05
                                              dekoderka napisała:

> Ciebie ewidentnie podmienili pod tym nickiem. Nie to co matek-polek sprzed lat
                                              > big_grin
                                              >

Ludzie sie zmieniaja...
                            • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:04

> 1matka-polka napisała:
                              >
                              >
                              > > Niech przestaną kupować badziewie, wtedy jest najwieksza oszczędność. 🤭
                              >
                              > To są ludzie bez pojęcia o biznesie, nie potrafią zarabiać na tych kilku mieszk
                              > aniach po rodzinie, tak jak ty 😁

I powiem ci, ze dla ludzi en masse nie ma ratunku.
                              Np. zakladam na lokalnej grupie watek o tym, ze deweloper chce wybudowac inwestycje niezgodną z MPZP. I mozna to oprotestowac. Zero odzewu, cisza... Za chwile ktos zaklada wątek, ze szuka produkciaków, w ciagu 5 minut 40 wpisów. 🤣
              • moni_485 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:34
                1matka-polka napisała:

> moni_485 napisała:
                >
                > > Nie wiem jak mają niezaizolowani i na węgiel.
                >
                > To się kiedyś przejdź po swojej wiosce. W dzien, zeby obczaic elewacje, a w noc
                > y, zeby poczuć zadymienie.
                >
                >

No ale co to ma do tego, że mieszkanka Woli narzeka na podwyżkę czynszu? No chyba, że w artykule był jakiś niezaizolowany na węgiel i też narzekał.
                • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:34
                  Ty zaczelas ten watek.
                  • moni_485 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:40
                    1matka-polka napisała:

> Ty zaczelas ten watek.
                    >

Wprost przeciwnie.
      • moni_485 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 09:47
        turzyca napisała:

>
        > Ludzie dobrali sobie kilka lat temu mieszkania rozsądnie, dopasowali je do możl
        > iwości finansowych, ale warunki gry zmieniły się gwałtownie.
        >

Tak jak każdemu.
        • lauren6 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 10:07
          Ale nie każdemu zarobki rosną proporcjonalnie do podwyżek opłat.
          • moni_485 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:20
            lauren6 napisała:

> Ale nie każdemu zarobki rosną proporcjonalnie do podwyżek opłat.

Ale my nie piszemy o zarobkach, tylko o podwyżkach.
        • turzyca Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:32
          >Tak jak każdemu.

Mnie nie. Bo mieszkam w takim państwie, które waży racje między zyskiem właścicieli i prawem ludzi do mieszkania i narzuca ograniczenia w zakresie podnoszenia czynszów. I tak, czynsz poszedł w górę, ale zarobki też, proporcja jest mniej więcej zachowana. Nie jestem zaskoczona podwyżką o 200%, co więcej nie mogę być, bo zakazują tego przepisy. Niezależnie od tego od kogo wynajmuję, czy duża firma, czy właściciel jednego mieszkania.

Ogrzewanie to inna kwestia, nie jest wliczone w czynsz, ale po pierwsze wybierając mieszkanie mogłam sprawdzić klasę izolacji termicznej i wybrać adekwatnie, po drugie tutaj jednak mam możliwość decyzji, to ja ustawiam pokrętła termometrów.
          • evening.vibes Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:35
            turzyca napisała:
            > Mnie nie. Bo mieszkam w takim państwie, które waży racje między zyskiem właścic
            > ieli i prawem ludzi do mieszkania i narzuca ograniczenia w zakresie podnoszenia
            > czynszów.

'Tobie' nie bo nie rozumiesz czym jest w Polsce czynsz. Nie - to nie jest zarobek właściciela. Czynsz w Polsce to pieniądze przeznaczane na utrzymanie nieruchomości - remonty, sprzątanie, utrzymanie zieleni, ogrzewanie itd.
            • lauren6 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:27
              evening.vibes napisała:

> 'Tobie' nie bo nie rozumiesz czym jest w Polsce czynsz. Nie - to nie jest zarob
              > ek właściciela. Czynsz w Polsce to pieniądze przeznaczane na utrzymanie nieruch
              > omości - remonty, sprzątanie, utrzymanie zieleni, ogrzewanie itd.
              >
              Przypomnę ci razemku jak przekonywałaś, że podwyżka pensji minimalnej nie spowoduje podwyżek opłat. Popatrz, a jednak rozumiesz, że jeśli cena takiego sprzątania pójdzie w górę to wszystkim skoczy czynsz oraz inne opłaty. I to znacznie, bo te wszystkie podwyżki po drodze się skumulują. Ale jest super, żyjemy w razemkowym raju i mamy najwyższą w UE płacę minimalną w stosunku do średniej płacy!
              • evening.vibes Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:30
                lauren6 napisała:
                > Przypomnę ci razemku jak przekonywałaś, że podwyżka pensji minimalnej nie spowo
                > duje podwyżek opłat.

Link albo przeproś za łganie.
          • daniela34 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:44
            turzyca napisała:

> >Tak jak każdemu.
            >
            > Mnie nie. Bo mieszkam w takim państwie, które waży racje między zyskiem właścic
            > ieli i prawem ludzi do mieszkania i narzuca ograniczenia w zakresie podnoszenia
            > czynszów.

Chyba żadna z opisanych bohaterek (na pewno nie Aneta i nie Karolina, Hanna chyba też nie, sądząc z fragmentu o zamianie mieszkania) nie płaci czynszu, który stanowiłby zysk właściciela (=czynsz najmu).
            One nie wynajmują swoich mieszkań, one są właścicielkami.
          • 1matka-polka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:53
            Czynsz w Polsce to wszystkie opłaty za mieszkanie, oprócz prądu i gazu, czyli: koszty utrzymania części wspólnych budynku, pensje pracowników administracji, podatki, wywóz śmieci, fundusz remontowy, centralne ogrzewanie, ciepła i zimna woda czy odprowadzanie ścieków."
      • lella_two Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 10:51
        turzyca napisała:

> Ty czytasz to, co linkujesz?

Nie za wiele oczekujesz po naszej vivi? Ona jest z uniwersytetu chłopskiego rozumu i tylko łączy kropki😁
      • bazia_morska Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:04
        Nie chcę mi się dyskutować z trollem, ale ematki nie zawodzą. Zapewne obce im są dane o luce czynszowej, która w Polsce dotyka 40% osób.
    • kropkacom Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 10:41
      Koszty najbardziej wzrosły tym, którzy mieli tanio lub taniej. Z różnych powodów. Tutaj na przykład ludziom kończyły się tańsze taryfy i było zaskoczenie. Rozumiem ból oczywiscie, ale jednak. I o tym chyba jest ten artykuł.
    • ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 11:25
      Po pierwsze mieszkania muszą być drogie, bo wpuściliśmy mnóstwo biednych uchodźców, którzy też je kupują, po drugie rachunki muszą być wysokie, żeby ruskie bomby nie spadały nam na głowy.
      Płacić i nie narzekać, ruskie trolle.
    • ikonieckropka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 12:52
      Był tu niedawno wątek o tym, że Polacy nie tolerują dzieci - no to mamy potwierdzenie, że są tacy.
      Nawet tacy, którzy te dzieci w przestrzeni widzą, choć ich nie ma, jakaś obsesja. big_grin
    • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:03
      Nie ten link

• ministra_prawdy Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 13:06
        vivi86 napisał(a):

> moje-pokolenie-chyba-sie-nigdy-wlasnego-mieszkania-nie-doczeka

A, no to jest klasyczne szczucie na dzieciatych, a ty łykasz ten żużel jak pierwsza naiwna. Masz tam obok siebie kogoś dorosłego, żeby ci ograniczył "media"? Bo będzie tylko gorzej.
        • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 15:55
          Na forum może się wypowiadać kto chce
          Więc nie zapytam ciebie o to samo
    • iberka Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:05
      Ścinają? Jako singiel miałam mniejszą zdolność niż jako singiel z dzieckiem
      • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:20
        A jakbyś była w parze z dzieckiem też by tak było? Raczej nie skoro bywa, że ludzie ukrywają dzieci starając się o kredyt hipoteczny.
        • vivi86 Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:35
          W parze z facetem +dziecko.
    • leosia-wspaniala Re: 3 dzieci i się dziwi 19.11.24, 16:33
      Przecież to nie jest o dzieciach, a o młodych kobietach i kosztach mieszkań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka