zerlinda 17.12.24, 21:22 Mam pytanie, czy o emeryturę po mężu trzeba samodzielnie wystąpić, czy jeżeli kobieta pobiera własną emeryturę to zostanie jej jakoś odgórnie doliczona po mężu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8t Re: Renta wdowia 17.12.24, 21:45 Jesli emrytura po mezu nizsza to nie nalezy robic absolutnie iczego a jesli wyzsza to sie zastanwic kto moze miec interes aby Tobie wiecej placic niz musi? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Renta wdowia 17.12.24, 21:50 A co to, ZUS robi za świętego Mikołaja? O wszystko trzeba wystąpić. O te 15% po mężu także, przy czym pamiętaj, że będzie łączny limit, trzech minimalnych emerytur. Znając deklarowane emerytury ematek, żadna się się na rentę wdowią nie załapie. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Renta wdowia 18.12.24, 09:51 riki_i napisał: >Znając deklarowane emerytury ematek, żadna się się na rentę wdowią nie z > ałapie. Emama mariolka się załapie i parę innych też. Nie wiem, czy żona prezydenta W-wy, która w ostatnich wyborach na prezydenta RP przedstawiła swój własny program wyborczy tzn. obiecywała dołożenie do emerytury 200 zł za każde urodzone dziecko jest emamą, ale ona też się załapie, ponieważ nie pracuje (oczywiście o ile RT nie zostanie prezydentem). Odpowiedz Link Zgłoś
zawiera_zawartosc Re: Renta wdowia 18.12.24, 10:06 moni_485 napisała: > > ale ona też się załapie, ponieważ nie pracuje (oczywiście o ile > RT nie zostanie prezydentem). Akurat niepracujący się na to nie załapią, po co się wypowiadasz na temat o którym nic nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Renta wdowia 18.12.24, 10:31 >przedstawiła swój własny program wyborczy tzn. obiecywała dołożenie do emerytury 200 zł za każde >urodzone dziecko co ty za bzdury opowiadasz??? A jakie kompetencje ma, co prawda prezydent ale tylko miasta, juz nie mówiąc o jego zonie, żeby zmieniać prawo w Polsce??? Wdowa niepracujaca dostaje tzw. emeryture po meżu (zasiłek rodzinny) więc na co ma sie załapać? Zaprawdę..myślenie nie boli Odpowiedz Link Zgłoś
zawiera_zawartosc Re: Renta wdowia 17.12.24, 22:08 Tu masz wszystko rozpisane, wnioski od 1 stycznia: www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/6676985,renta-wdowia-2025-od-kiedy-pewne-warunki-trzeba-koniecznie-spelnic-ankieta-zus-online-dla-wdow-i-wdowcow.html Odpowiedz Link Zgłoś
zawiera_zawartosc Re: Renta wdowia 17.12.24, 22:09 Pierników powyżej nie słuchaj oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Renta wdowia 18.12.24, 00:15 Trzeba będzie złożyć wniosek. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Renta wdowia 18.12.24, 15:48 Przy okazji wątku o rencie wdowiej - może ktoś zna odpowiedź na takie pytanie: Czy prawdą jest, że w przypadku kiedy emeryt/ka nie miała jeszcze ustalonego prawa do renty rodzinnej (bo pobiera swoją własną emeryturę, a nie rentę rodzinną), wniosek o ustalenie prawa do renty rodzinnej musi być złożony do końca 2024 r.? Taką rewelację sprzedała mi moja matka, która latała jak z pęcherzem składając własny wniosek i siejąc popelinę wśród innych owdowiałych emerytów w swoim otoczeniu. Wg mojego rozeznania - wystarczy złożyć taki wniosek przed wnioskiem o przyznanie renty rodzinnej, np. w styczniu-lutym 2025, poczekać na wydanie decyzji i wtedy złożyć wniosek o rentę rodzinną (byleby wyrobić się do 30 czerwca 2025). Ktoś, coś wie? Odpowiedz Link Zgłoś