brenda_bee 29.12.24, 18:36 Co oprócz panoramy racławickiej trzeba obejrzeć w tym pięknym mieście? Będę w nim tylko przez weekend. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropkacom Re: must have we Wrocławiu 29.12.24, 18:51 Wieża Matematyczna Uniwersytetu Wrocławskiego ale nie wiem czy będzie dostępna. Odpowiedz Link Zgłoś
rabarbara123 Re: must have we Wrocławiu 29.12.24, 18:57 Jatki, Afrykarium, Hala Stulecia, Ostrów Tumski Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: must have we Wrocławiu 29.12.24, 19:05 Hala Stulecia, Ostrów Tumski, Rynek, Uniwersytet z Aulą Leopoldina, czyli w sumie poza Halą Stulecia - ścisłe centrum. Jak jeszcze chcesz Panoramę to wystarczy na weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: must have we Wrocławiu 29.12.24, 19:10 Krótko będziesz Jeśli interesujesz się historia, to Ostrów Tumski. Jeśli przyroda - Afrykarium i Odrarium. Jeśli przyroda, geografia, ekologia - Hydropolis. Ja się interesuje historia, ale wybrałabym Hydropolis i ZOO (Afrykarium i Odrarium) Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: must have we Wrocławiu 29.12.24, 19:56 Budynek Poczty Głównej, Ossolineum, Aulę Leopoldina... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 05:59 Co jest w budynku poczty? Kiedyś było muzeum, bardzo ciekawe, ale się zwinęło, a co teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: must have we Wrocławiu 31.12.24, 22:05 Muzeum Poczty I Telekomunikacji, bardzo fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: must have we Wrocławiu 01.01.25, 12:17 bajgla napisała: > Muzeum Poczty I Telekomunikacji, bardzo fajne. No tak!!!!! Parę lat temu chciano je przenieść do Lubina i ja na tym etapie się zatrzymałam, okropnie rozżalona, że je z Wrocławia wyprowadzono. A to po prostu niedoinformowana byłam. Cieszę się bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: must have we Wrocławiu 29.12.24, 22:28 Mnie bardzo się podobał ogród botaniczny, ale nie ta pora roku. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 00:52 Panorama Racławicka to taki zabytek pop-kultury, ale we Wrocławiu jest też Pawilon Czterech Kopuł (koło Hali Stulecia, więc dwa w jednym ze świetnym przeglądem polskiej sztuki XX w. na wystawie stałej. a obok Park Szczytnicki, który jest piękny i nad Odrę bym się przeszła, tak spacerem na wspomniany Ostrów Tumski, bo ślicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 06:02 Kiedyś panoramy rzeczywiście były dość popularne , teraz raczej ich nie ma, warto zobaczyć Panoramę dla panoramy, a też przyjrzeć się, co tam właściwie namalowano, mnie - no nie wiem, zrylo banie, szczena opadła, włos się zjeżył? Odpowiedz Link Zgłoś
heksa-aga Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 09:46 Ja będę trochę dłużej i mam taką listę: - Panorama Racławicka i inne odziały Muzeum Narodowego oraz Muzeum Miejskie, - Hydropolis, - Muzeum Sztuki Cmentarnej-cmentarz żydowski, - Muzeum Przyrodnicze, - Muzeum Pana Tadeusza, - Muzeum Militariów, - Muzeum Farmacji, - Muzeum gry i komputery minionej ery, - Muzeum Historii Zajezdnia. Córka 15 lat historyczka, obie przyrodniczki. Odniesiecie się jakoś? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 11:48 Niedaleko muzeum Zajezdnia jest pomnik cmentarzy wroclawskich - jeśli znajdziecie chwilę, naprawdę warto Odpowiedz Link Zgłoś
heksa-aga Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 16:42 Właśnie pani od wynajmu mieszkania strzeliła focha i chciała podnieść cenę za pobyt skutkiem czego zostałam bez noclegu. Możecie polecić jakiś sensowny hostel? Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 17:05 Może będą jakieś fajne promki w ibis budżet? Jedzie się z centrum 1/2 godziny tramwajem bodajże 16, za to cisza spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
heksa-aga Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 17:45 Debiutuję na booking. Jak to wygląda z bezobsługowymi mieszkaniami? Przyjeżdżam i co? Szukam klucza pod doniczką? A jak nie będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 18:05 Niekoniecznie pod doniczką. Może być skrytka na kod. Albo w ogóle zamek elektroniczny, z kodem działającym w terminie Twojego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 18:48 heksa-aga napisała: > A jak coś będzie nie tak? doczytaj warunki oferty, sposób i godziny kontaktu, czy to kontakt z właścicielem, czy z jakimś administratorem; poczytaj opinie klientów dla wlasnego spokoju wyszukaj sobie alternatywne adresy, awaryjnie hotele Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 18:23 spróbuj B&B (z ich strony, jest taniej, bywają zniżki typu 3 noce za 2), b. blisko centrum Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 17:32 zoo, a przynajmniej oceanarium; spacer w parku koło hali ludowej; fontanny (w zależnosci od pory roku oczywiscie); rejs po Odrze, spacer w okolicy Ostrowa Tumskiego, katedra Odpowiedz Link Zgłoś
panirobak82 Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 19:26 Dla mojej 15 latki te miejsca byłyby ok. Jak przyrodniczki to jeszcze zoo a przynajmniej afrykarium. Wjazd na Sky Tower, w środku jest też kolejkowo tylko nie wiem czy to nie za dziecinne dla takich dziewczyn (dla mnie zawsze super a jestem 40+😜 jak ktoś do nas przyjeżdża z dziećmi ja na ochotnika z nimi idę ) Na pewno zarezerwujecie sobie czas na spacerowanie po Rynku i Ostrów Tumski, kawka w jakieś klimatycznej kawiarni itp. Dodałabym jeszcze wejście ma mostek pokutnic, taras widokowy zaraz przy Rynku, wysoko i miękkie nogi 😜ale warto. W razie czego pytaj śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: must have we Wrocławiu 31.12.24, 22:03 Wieża Matematykow- na dole są stare wykresy jak zmieniał się klimat w tej części Europy - można się zdziwic jak zimno było choćby 150 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 10:06 Bastion Sakwowy o zachodzie słońca, Wyspa Słodowa, Wyspa Daliowa, Kolorowe Podwórka i Nadodrze, Barokowy Ogrod Ossolineum, Dzielnica 4 Wyznań. Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 10:12 ...chyba must-see, jak już chcesz tak po angielsku Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 11:52 mabel_mora napisała: > ...chyba must-see, jak już chcesz tak po angielsku Nie wiem czemu przypomniało mi się, jak powiedziałam coś przy obiedzie, a moja babcia z wykrzywiona złością twarzą syknęła z odrazą: nauczycielka Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 11:35 Bardzo wam dziękuję. Póki co wygrywa Hydropolis ale mamy jeszcze 1,5 tygodnia na zastanowienie się. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 14:00 Hydropolis popieram. A lubicie architekturę? Wroclaw, mimo zniszczen wojennych ma ogrom fantastycznych budynków i dużo szczęścia do architektów. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 19:06 Jak lubisz relax to koniecznie Aqua park i saunarium jest sztos szczególnie zimą Odpowiedz Link Zgłoś
trina45 Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 21:34 Centrum historii zajezdnia na Grabiszynskiej, Cmentarz zydowski muzeum na ul Sleznej,Wieza cisnien ul Wisniowa,Hala Targowa w Rynku,kosciol na Piaskach,dzielnica grozy Nadodrze. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: must have we Wrocławiu 30.12.24, 21:56 A co jest groźnego na Nadodrzu? Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: must have we Wrocławiu 01.01.25, 10:59 panirobak82 napisała: > Patusy 🤣🤣🤣🤦🤦🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: must have we Wrocławiu 02.01.25, 19:37 no nie wiem, dla mnie Nadodrze jest bardzo ok 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: must have we Wrocławiu 02.01.25, 19:37 moze dlatego, że na trójkącie się wychowalam😅 Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: must have we Wrocławiu 02.01.25, 20:34 I tak nic nie przebije warszawskiej Pragi 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
trina45 Re: must have we Wrocławiu 02.01.25, 16:38 wprawdzie starodawni zule juz powymierali ,ale maja godnych zastepcow odrapane klimatyczne podworka, male sklepiki ,dobre piekarnie ,poniemieckie szkoly,dworzec -warto zwiedzic. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: must have we Wrocławiu 02.01.25, 19:37 Akurat więcej żuli to ja widuje w centrum i koło dworca Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: must have we Wrocławiu 31.12.24, 20:35 Zapalanie latarni na Ostrowie Tumskim - da się wygooglać stronę z godzinami. miejscawewroclawiu.pl/latarnik-z-ostrowa-tumskiego-kiedy-mozna-go-spotkac-godziny-swiecenia/ Jeśli pogoda pozwoli, to długi spacer w okolicach Rynku - można zacząć od Rynku i Jatek, przejść koło Uniwersytetu do Mostu Piaskowego i stamtąd przejść Bulwarem Piotra Włostowica i przez Most Tumski na Ostrów. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: must have we Wrocławiu 02.01.25, 20:35 Teraz jakoś przed 16 zaczyna Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: must have we Wrocławiu 31.12.24, 21:58 Ostrów wieczorem, może spotkacie Latarnika , wstąpcie na ciacho koniecznie ( na tej wyspie gdzie jest katedra) tam są genialne kawiarnie. Moviegate na pl.Solnym dla tych co "w głębi duszy sa dzieckiem". Sky Towwr- punkt widokowy ale z kościoła Sw.Elzbiety albo Wieży Matematyków just dużo ładniejszy widok ,według mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: must have we Wrocławiu 01.01.25, 12:22 No więc właśnie nigdy bym nie poleciła widoku ze Sky Rower. Za to jak ktoś się bardzo śpieszy albo nie może wspinać, to polecam dach parkingu Renomy Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: must have we Wrocławiu 02.01.25, 16:07 Widok że sky tower był fajny dla nas jako lokalnej rodziny z dziećmi. Rozpoznawanie znajomych miejsc, szukanie swojego domu, szkoly i miejsc gdzie mieszkają znajomi, gdzie jeździli na zajęcia pozaszkolne było naprawdę super. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: must have we Wrocławiu 02.01.25, 19:30 Ale toście chyba zima byli, bo ja latem widziałam tylko korony drzew oraz tu i ówdzie blokowiska. Albo może z jakiegoś niższego piętra patrzyliscie, a ja wyjechałam za wysoko???? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: must have we Wrocławiu 02.01.25, 21:51 Nie, z samej góry, ale rzeczywiście to zima byla Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: must have we Wrocławiu 02.01.25, 11:36 A, kawiarninie jeszcze, w Przejściu Garncarskim na Rynku jest księgarnio-kawiarnia tajne komplety. Dobra herbata i fajna księgarnia Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: must have we Wrocławiu 01.01.25, 13:17 Zaczynam mieć problem bo tyle tego poleciłyście, że mam mętlik😄 Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: must have we Wrocławiu 01.01.25, 13:20 Kolejkowo jest świetne Hydropolis,Zamek Krolewski Odpowiedz Link Zgłoś
andallthat_jazz Re: must have we Wrocławiu 02.01.25, 20:47 Dziewczyny juz napisaly a ja kulinarnie: Bar Witek dawno tych PRL-owskich tostow i zapiekanek nie jadlam. Az sie lezka w oku zakrecila. Byly odpowiednio przypalone, w srodku ten zapamietany "zapaszek" przypalonego do grila sera. No cudo! Odpowiedz Link Zgłoś
heksa-aga Re: must have we Wrocławiu 07.01.25, 10:48 Oprócz oczywistości baaardzo polecam ruiny zamku książęcego piastów śląskich na Ostrowie Tumskim. Ruiny znajdują się w podziemiach domu pomocy Sióstr Notre Dame. To jest bardzo świeża sprawa. Najlepiej z przewodnikiem. Muzeum przyrodnicze - niedaleko - powiew lat 80. Muzeum Narodowe, Militariów, Archeologiczne i Pałac Królewski - fajne, Etnograficzne i Miejskie w ratuszu - średnie. Pana Tadeusza dziwne ale można iść, Moviegate dla kinomaniaków. Do starych gier i komputerów oraz do zajezdni niestety nie wyrobiłyśmy się a odbiór rynku zepsuł jarmark Mostek pokutnic fajny, ale rzeczywiście takie punkty widokowe są raczej dla osób wiedzących co oglądają. Odpowiedz Link Zgłoś
heksa-aga Re: must have we Wrocławiu 07.01.25, 10:49 Aha latarnik pod Katedrą był 16:15 Odpowiedz Link Zgłoś
heksa-aga Re: must have we Wrocławiu 07.01.25, 10:59 Aha2 Młodzież z legitymacją szkolną ma bezpłatną komunikację po Wrocławiu Odpowiedz Link Zgłoś