Dodaj do ulubionych

DIOZ upada?

07.01.25, 16:48
Atmosfera wokół nich gęstnieje...

tvn24.pl/wroclaw/sledztwo-cbsp-i-prokuratury-w-sprawie-dioz-chodzi-o-zbiorki-i-odbieranie-zwierzat-st8248913?fbclid=IwY2xjawHqKnxleHRuA2FlbQIxMQABHZgXcGqwvZXdE29LAaWaTsfE_7QtxS130rF9qY6y9NPNEQqW_Gu5f7hU6w_aem_1ZkwBeITgoOIfeNUd0LcaQ
Obserwuj wątek
    • danaide2.0 Re: DIOZ upada? 07.01.25, 16:57
      W ostatnich latach namnożyło się fundacyjek żyjących ze zwierząt, żywe stworzenia były kradzione ludziom ot, tak, a policja/sądy nie robiły z tym nic.

Jeden taki wypadek znam, jeden mi wystarczy.
      • iwoniaw Re: DIOZ upada? 07.01.25, 17:08
        Jak to w ogóle jest możliwe, że ktoś sobie przychodzi bez nakazu prokuratorskiego/sądowego i jrst wpuszczony na posesję/do.mieszkania i ludzie mu pozwalają kraść zwierzę?
        • husky_cat Re: DIOZ upada? 07.01.25, 17:24
          Dokładnie tak, jak to możliwe, że ktokolwiek bezpodstawnie zabiera zwierzę? Chyba że podstawy jednak są...
          Całe życie miałam i mam zwierzęta, podobnie jak moja rodzina i znajomi i jakos nigdy nikomu nie odebrano zwierzęcia.
        • joana.mz Re: DIOZ upada? 07.01.25, 17:25
          Moze właśnie pozwalają/nie protestują bo jest źle zaopiekowane i w sumie to nie mają nic przeciwko pozbycie się balastu?
          • login.na.raz Re: DIOZ upada? 07.01.25, 18:12
            W artykule jest, ze ta ich nazwą sugeruje, że są firma państwowa, a nie jakaś prywatna fundacyjką. Czasem ludzie stają się bezradni, gdy mają do czynienia z władzą, a tak to mogli odbierać
            • iwoniaw Re: DIOZ upada? 07.01.25, 19:35
              login.na.raz napisała:

> W artykule jest, ze ta ich nazwą sugeruje, że są firma państwowa, a nie jakaś p
              > rywatna fundacyjką. Czasem ludzie stają się bezradni, gdy mają do czynienia z w
              > ładzą, a tak to mogli odbierać

No w takim razie widze pilną potrzebę edukacji prawnej, moze byc w ramach wosu czy innego przystosowania do zycia. Ludzie powinni wiedzieć, kiedy sa zobowiazani kogos wpuszczac za prog, a kiedy nie.
          • irma223 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 16:59
            Czytałam na Facebooku relację, jak rodzina pozwoliła sobie zabrać swojego 13-letniego, zadbanego, zdrowego jak na swój wiek, psa. Panna z fundacyjki przyszła z policją, pies wprawdzie miał miski z wodą, z karmą, swobodę poruszania się, dokumentację weterynaryjna, czip, policjanci widzieli, że wszystko jest OK, ale oni byli tylko obstawą, więc kiedy panienka zadysponowała, że bierze psa do weterynarza, to rodzina się zgodziła, bo przecież nie mają nic do ukrycia, oni o psa dbają, może sobie panienka sprawdzać. No i kamień w wodę. Psa nie odzyskali, policja umywa ręce (oni byli tylko obstawą), sąd zasądził zwrot psa, bo przecież dwóch weterynarzy potwierdziło, że pies był zadbany, ale fundacyjki psa nie oddała. I już. I nic im nie można zrobić. Za to na "leczenie" psa fundacyjki zbiera pieniążki i to generalnie chodzi. Pies zabrany w październiku nie wrócił do domu do tej pory, a ma 13 lat.
            • irma223 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 17:01
              *fundacyjka
        • demono2004 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 10:51
          iwoniaw napisała:

> Jak to w ogóle jest możliwe, że ktoś sobie przychodzi bez nakazu prokuratorskie
          > go/sądowego i jrst wpuszczony na posesję/do.mieszkania i ludzie mu pozwalają kr
          > aść zwierzę?

Tak sioe sklada, ze w wielu wypadkach ta "kradzież" zwierzaka, jest uzasadniona. Widzialaś, w jakim stanie odbierają psy? Ze one są akrajnie zagłodzone?
          Po cholere tym zakichanym włascicielom potrzebne są zwierzęta? Nie dbaja o nie, nie daja im jeść. Psy maja żebra na wierzchu, jedzenia w ogóle nie widzą itd...
          Pytam, po co im te psy?
          • iwoniaw Re: DIOZ upada? 09.01.25, 11:43
            demono2004 napisała:

>
            > Tak sioe sklada, ze w wielu wypadkach ta "kradzież" zwierzaka, jest uzasadniona

Dużo masz w życiu takich sytuacji, gdzie pierwszym wyborem jest dla ciebie działanie "bez żadnego trybu"?

> . Widzialaś, w jakim stanie odbierają psy? Ze one są akrajnie zagłodzone?

Tak się sklada, że odpowiadam na post dotyczacy sytuacji zupelnie innych.

> Po cholere tym zakichanym włascicielom potrzebne są zwierzęta? Nie dbaja o nie
            > , nie daja im jeść. Psy maja żebra na wierzchu, jedzenia w ogóle nie widzą itd.
            > ..
            > Pytam, po co im te psy?

Mnie pytasz? Ja nie głodze i nigdy nie głodzilam żadnego zwięrzecia. Nie wyobrażam sobie natomiast, że mi jakies randomy (bo nie mowimy o sluzbach dzialajacych na podstawie konkretnego przepisu i majacych konkretne uprawnienia) wparowuja na posesję, bo sobie uroily, ze się lepiej niz ja zajmą moimi zwierzętami, wiec je zabieraja tu i teraz 🤷‍♀️
            • demono2004 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 13:13
              iwoniaw napisała:

>
              >

>
              >

> > ..

>
              > Mnie pytasz? Ja nie głodze i nigdy nie głodzilam żadnego zwięrzecia. Nie wyobra
              > żam sobie natomiast, że mi jakies randomy (bo nie mowimy o sluzbach dzialajacyc
              > h na podstawie konkretnego przepisu i majacych konkretne uprawnienia) wparowuja
              > na posesję, bo sobie uroily, ze się lepiej niz ja zajmą moimi zwierzętami, wie
              > c je zabieraja tu i teraz 🤷‍♀️
              >
              >

Jestes zdziwiona, ze ktos tak sobie wchodzi bez nakazu i zwierze kradnie. Jak widać, ci ludzie o zwierzęta nie dbają a znając nasz wymiar sprawiedliwosci, to wisi im dobro ludzi a co dopiero zwierząt.
              • iwoniaw Re: DIOZ upada? 09.01.25, 13:26

>
                > Jestes zdziwiona, ze ktos tak sobie wchodzi bez nakazu i zwierze kradnie.

Tak wlaśnie.

Jak w
                > idać, ci ludzie o zwierzęta nie dbają a znając nasz wymiar sprawiedliwosci, to
                > wisi im dobro ludzi a co dopiero zwierząt.

Nie, nie "jak widać", odpowiadalam na post danaide podajacej przykład, w którym niczego takiego nie widać, a zwierzę ukradzione.
                • demono2004 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 16:09
                  iwoniaw napisała:

>
                  > >

>
                  >

>
                  > Nie, nie "jak widać", odpowiadalam na post danaide podajacej przykład, w którym
                  > niczego takiego nie widać, a zwierzę ukradzione.
                  >
                  >
                  >

No to niech danaide razem z tobą, przejrzy sobie profil DIOZ.
                  • iwoniaw Re: DIOZ upada? 09.01.25, 16:14

> No to niech danaide razem z tobą, przejrzy sobie profil DIOZ.

A po co mialybysmy to robic w momencie, gdy akurat w mediach coraz wiecej doniesień, ze przynajmniej cześc ich historii to ordynarne fejki i naduzycia?
            • irma223 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 17:04
              Tutaj masz odpowiedź:
              m.facebook.com/czarnalistapro/
          • maly_fiolek Re: DIOZ upada? 09.01.25, 12:35
            > Widzialaś, w jakim stanie odbierają psy? Ze one są akrajnie zagłodzone?
            Bo tak przedstawiciel DIOZu powiedział??? Jaka naiwniaczka.
            Odbierają psy chore, w stanie agonalnym (rak), informacje o takich przypadkach dostają od zaprzyjaźnioonych weterynarzy. A potem kłamią (zostali niejednokrotnie na tym przłapani).
            Nie widziałam psa z rakiem w agonalnym stanie, ale widziałm człowieka. Skóra i kości. Bez włosów. Straszny widok.
            • demono2004 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 13:18
              maly_fiolek napisała:

> > Widzialaś, w jakim stanie odbierają psy? Ze one są akrajnie zagłodzone?
              > Bo tak przedstawiciel DIOZu powiedział??? Jaka naiwniaczka.
              > Odbierają psy chore, w stanie agonalnym (rak), informacje o takich przypadkach
              > dostają od zaprzyjaźnioonych weterynarzy. A potem kłamią (zostali niejednokrotn
              > ie na tym przłapani).
              > Nie widziałam psa z rakiem w agonalnym stanie, ale widziałm człowieka. Skóra i
              > kości. Bez włosów. Straszny widok.

Nikt nie musi nic mowic. Wystarczy obejrzec ich filmy z interwencji.
              Jak sie głodzi zwierze i trzyma a urągających warunkach, to lepiej niech je zabiorą. A byłych włascicieli wciagnac na czarna liste, zrobic sprawę i z wyroku sądu, zabronic trzymania jakiegokolwiek zwierzątka. Plus wyrok wiezienia.
              Jeśli w przyszłosci zlamią nakaz sądu, znowu wiezienie, dowalic kilka lat.
              W Stanach sie nie cackają. Tam są wysokie wyroki za anęcanie sie nad zwierzętami. Nawet bardzo wysokie.
              • maly_fiolek Re: DIOZ upada? 09.01.25, 16:58
                W Stanach sie nie cackają.
                Taaaa, stany,.... Tam za próbę włamania dali dożywocie.
        • maly_fiolek Re: DIOZ upada? 09.01.25, 12:31
          Takie prawo, i ma ono sens, jak widzisz psa potrąconego na ulicy to jednak warto mu pomóc bez narażania się na problem prawny przywłaszczenia.

Ale.
          Nie musisz wpuszczać typów z DIOZu na posesję. Możesz żądać opuszczenia posesji, jak również odeprzeć bezprawny atak na dobro chronione (mir domowy, przywłaszczenie Twojego zwierzęcia).

• demono2004 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 10:44
        danaide2.0 napisała:

> W ostatnich latach namnożyło się fundacyjek żyjących ze zwierząt, żywe stworzen
        > ia były kradzione ludziom ot, tak, a policja/sądy nie robiły z tym nic.
        >
        > Jeden taki wypadek znam, jeden mi wystarczy.

No nie wiem bo nie dalej jak dziś widzialam DIOZ w akcji, gdzie w tragicznym stanie odbierali zwierzęta. Te psy nie mialy siersci i byly zagłodzone.
    • klaviatoorka3.0 Re: DIOZ upada? 07.01.25, 17:42
      Każde żyjątko odebrane katom, odratowane, czy oddane do adopcji jest warte nawet kreatywnej księgowości.
      Wiem o przypadku, kiedy właścicielka odebranego psa miotała się po regionalnych portalach i pluła na DIOZ i wszystkich "lewaków", ale na szczęście dzięki ich sprawnej akcji jej ulubiony parchaty i wychudzony piesek nie wrócił do kochającego domku w postaci sterty brudnych szmat w metalowej rurze w zrujnowanej komórce za domem. Został adoptowany, wyleczony i żył jeszcze kilka szczęśliwych lat w fajnym domku.
      Szkoda tylko, że drugi pies padł w międzyczasie przy budzie, a potomstwo kilka kotków z zaropiałymi oczkami rozdzielili między siebie litościwi sąsiedzi.
      I znam przypadek totalnie zapuszczonego konia, z ochwatem i schorzeniami skóry, którego DIOZ odebrać nie zdołał, bo kochający właściciele wysłali go na wiecznie zielone pastwiska... także ten, wpłacam i wpłacać będę...
      • berdebul Re: DIOZ upada? 07.01.25, 18:18
        O ile faktycznie jest odebrane i odratowane, bo mi wet groził odebraniem psa i kontrola (przyjęłam, podałam kawę, mój rzekomo umierający pies nie wiedział na czyje kolana ma wskoczyć). tongue_out Nie zgodziłam się na podanie antybiotyku „na wszelki wypadek” i pan wet postanowił pokazać co on może.
        • vivainka Re: DIOZ upada? 07.01.25, 18:32
          W sobotę adoptowałam stamtąd suczkę.
          • ardzuna Re: DIOZ upada? 07.01.25, 20:18
            <3
            I jakie masz wrażenia z kontaktu z tą organizacją?
            • vivainka Re: DIOZ upada? 08.01.25, 21:02
              Wybrałam psa na stronie schroniska, zadzwoniłam, umówiłam się, pojechałam, porozmawiałam z miłą panią, podpisałam umowę, zabrałam psa. Szybko, konkretnie, przyjemnie.
    • maly_fiolek Re: DIOZ upada? 09.01.25, 08:32
      Oby ich zamknęli jak najszybciej.
      To współpracownicy DIOZu zostali złapani za rękę jak inscenizowali przwiązywanie psa do drzewa.
      Ciekawa jestem ile więcej inscenizacji znalazło się na ich stronach... Ile dramatycznych filmów i fotek to fejki.
      I kolejna rzecz, odbieranie chorych na raka psów bo 'wyglądały na zaniedbane'.
      • demono2004 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 10:45
        maly_fiolek napisała:

> Oby ich zamknęli jak najszybciej.
        > To współpracownicy DIOZu zostali złapani za rękę jak inscenizowali przwiązywani
        > e psa do drzewa.
        > Ciekawa jestem ile więcej inscenizacji znalazło się na ich stronach... Ile dram
        > atycznych filmów i fotek to fejki.
        > I kolejna rzecz, odbieranie chorych na raka psów bo 'wyglądały na zaniedbane'.

Odbieranie psów bez siersci i do tego zagłodzonych, to tez byla inscenizacja? Dziś widziałam i kazdego dnia przewija sie to nagranie z interwencji.

• maly_fiolek Re: DIOZ upada? 09.01.25, 12:16
          Odbieranie psów bez siersci i do tego zagłodzonych,
          Bo napisali że zagłodzone? I Ty im bezkrytycznie wierzysz?
          I pies i człowiek w stanie zaawansowanego raka są jak szkielet, często też tracą włosy.
          Były opisane przypadki że specjalnie przywłaszczali psy terminalnie chore na raka, tuż przed zejściem, właśnie po to by zrobić ckliwe fotki dla naiwnych (Łukasz Paczyński).
          Oczywiście cel jest taki żeby naiwniaczki wpłacały kasę, a jeśli chodzi o kasę to DIOZ nie ma skrupułów.
          Nie tylko ciągnie od naiwnaczek, ale też współpracuje z ciemnymi typami - np. z Buddą. To było na topie ostatnio
          • demono2004 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 13:22
            maly_fiolek napisała:

> Odbieranie psów bez siersci i do tego zagłodzonych,
            > Bo napisali że zagłodzone? I Ty im bezkrytycznie wierzysz?
            > I pies i człowiek w stanie zaawansowanego raka są jak szkielet, często też trac
            > ą włosy.
            > Były opisane przypadki że specjalnie przywłaszczali psy terminalnie chore na ra
            > ka, tuż przed zejściem, właśnie po to by zrobić ckliwe fotki dla naiwnych (Łuka
            > sz Paczyński).
            > Oczywiście cel jest taki żeby naiwniaczki wpłacały kasę, a jeśli chodzi o kasę
            > to DIOZ nie ma skrupułów.
            > Nie tylko ciągnie od naiwnaczek, ale też współpracuje z ciemnymi typami - np. z
            > Buddą. To było na topie ostatnio

Przeczytaj , co napisalam wyzej. Sa filmy z interwencji, jak odbieraja zagłodzone psy przy wrzaskach pseudowłascicieli, ktorzy gdyby mogli, wlasne dzieci tez by zagłodzili na smierc.
            Tacy "ludzie" to zasługuja na wtrącenie do lochu i tam niecch sobie tak posiedza z lancuchem na szyi o chlebie i wodzie od 5-10 lat.
            Nie bron ich i nie naskakuj na ludzi, którzy robią dobrą robotę.
          • demono2004 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 13:25
            No zobacz.
            To tez mi "powiedzieli".
            www.facebook.com/reel/1740507990134457

Chesz tego więcej?
            • maly_fiolek Re: DIOZ upada? 09.01.25, 15:55
              > Chesz tego więcej?
              Opini weterynarza niezwiązanego z DIOZ.
              • demono2004 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 16:11
                maly_fiolek napisała:

> > Chesz tego więcej?
                > Opini weterynarza niezwiązanego z DIOZ.

Mam wrazenie, ze ty wcale nie jestes lepsza od tych pseudowlascicieli, którym "kradną" psy. To co tu wypisujesz, nie jest normalne. Moze tobie DIOZ, tez powinien zaczac sie przyglądać.
                • maly_fiolek Re: DIOZ upada? 09.01.25, 16:55
                  > Moze tobie DIOZ, tez powinien zaczac sie przyglądać.
                  Nie przyjadą, nie zarobili by. Mam zdrowe, ładne psy, (Bogu dzięki) więc nawet największym naiwniarom nie wcisnęliby zagłodzenia. Chociaż raz udało im się nieudolnie sfotoszopować zdjęcie psa, coby chudsy wyszedł.
                  Za to faktyzcnie jak zachorują, zwłaszcza na coś terminalnego, albo będą bardzo stare to trzeba będzie się przygotować.
        • asia_i_p1 Re: DIOZ upada? 10.01.25, 09:32
          No ale moment. Jeżeli przeprowadzają dziewięć prawidłowych interwencji i jedną fejkową, to sugerujesz, że tę fejkową należy zaakceptować? Przekładając na moją dziedzinę pracy - jeśli pomogę dziewięciorgu uczniów, to mogę bezkarnie zaszkodzić jednemu?
      • demono2004 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 13:26
        maly_fiolek napisała:

> I kolejna rzecz, odbieranie chorych na raka psów bo 'wyglądały na zaniedbane'.

No prosze, jaki zadbany piesek ...

www.facebook.com/reel/1140984027687689
        • maly_fiolek Re: DIOZ upada? 09.01.25, 16:03
          > No prosze, jaki zadbany piesek ...
          No proszę, pokazać ci pieska przwiązanego? Też opublikowane przez współpracowników DIOZ.

x.com/Fastinfoo/status/1844763224538791975

A teraz, co się stało z psami - nie wiem. Ale jedno wiem, DIOZ przyłapano wielokrotnie na kłamstwach, dlatego bez niezależnej weryfikacji nie wierzę w ani jedno ich słowo.
          Czy wiesz jak wygląda pies po tygodniu od zżarcia truchła zatrutego szczura?
          Ja widziałam. Wyleniały, ciągła sraczka, słaniający się.
          Nieciekawie.
          Zakładam natomiast że DIOZ by takiego psa przedstawił jako ofiarę, by ściągać pieniądze.
          Dobrzy biznesmeni.
          • demono2004 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 16:14
            Na chwile obecną to czytam o tym, jak ten straszny DIOZ "kradnie" psy.
            Pseudowlasciciele robia celowo wokol nich zamieszanie, by doprowadzic do zamkniecia tej organizacji/fundacji.
            • maly_fiolek Re: DIOZ upada? 09.01.25, 16:47
              Proszę, tu masz tego typu sytuację - opinię drugiej strony. Wierzę akurat tym ludziom (a nie DIOZowi) ze względu na powiedzenie o zapchlonym psie z nową obrożą Foresto...

www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0298QSYrDhranwq2jRw8Y7LuG9oQNJ5Dc5whpLQTZ2Dn1xY1rmPkDb2yvWeyRC18j3l&id=100063718266150
      • demono2004 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 13:30
        www.facebook.com/reel/556635543820035

To to dla ciebie fiołku, jest normalne, tak?
        • mondaymorning1987 Re: DIOZ upada? 10.01.25, 09:25
          Ja kiedyś wierzyłam ale jak usłuszałam nagranie jak p.Karolinę z innej findacji Konrad instruuje co zrobić, żeby więcej kasy wyłudzić, smarować zwierzę keczupem i smoła do fotografii, stawiać na mokrej podłodze, żeby łapy sie rozjeżdżały na nagraniu, to jest chore i podłe. To są źli ludzi. Owszem robią też dobre rzeczy ale powinni za zło odpowiedzieć. Wstyd mi, że dałam sie nabrać.
    • nenia1 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 17:47
      na takie akcje zawsze jakoś znajduje się czas, środki i możliwości. Tępe ryje katujących i głodzących zwierzęta chroni RODO, gnoja z PIS który ciągnął psa na sznurze za samochodem sąd właśnie zwolnił z prac społecznych (skandaliczny wyrok za bestialskie zabicie psa!). Gminy, urzędnicy najczęściej mają wywalone i odmawiają interwencji zgłaszaną krzywdę zwierząt. I to jakoś nie boli, na to brak kasy i woli zmiany. Gdyby Państwo działało takie i podobne organizacje nie byłyby potrzebne.
      • premeda Re: DIOZ upada? 09.01.25, 18:39
        Nenia u mnie gmina właśnie z DIOZ-em psy odbiera i nie tylko, bo oni mogą zrobić to od razu, a nie bawić się w postępowania i wydawanie decyzji. No i jeszcze kwestia kosztów, jedno umieszczenie psa w schronisku to 3 tys. dla małych wiejskich gmin to jest bardzo dużo.
        • nenia1 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 19:35
          słuchaj, ja rozumiem, że u ciebie może działa. Zresztą cokolwiek człowiek nie napisze, to zawsze gdzieś będzie przypadek że coś było dokładnie inaczej. Ale chodzi o skalę. W skali całego kraju państwo działa źle, nawet jeśli twoja gmina jest wyjątkiem.
      • bezmiesny_jez Re: DIOZ upada? 09.01.25, 19:40
        >Tępe ryje katujących i głodzących zwierzęta chroni RODO

Ty wiesz co to RODO czy nie bardzo?
        • nenia1 Re: DIOZ upada? 09.01.25, 19:56
          nie bardzo, opowiedz mi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka