Dodaj do ulubionych

Rośliny na dachu.

13.01.25, 21:32
Ogrodniczki, mam kilka metrów ogródka, ale część na której chcialabym posadzić żywopłot znajduje się na dachu hali garażowej, głębokość warstwy ziemnej ok 40 cm. Jestem zupełnie zielona jeśli chodzi o tematy roślinne, podpowiecie?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Rośliny na dachu. 13.01.25, 21:36
      Trochę mało, posądziłabym w donicach, albo coś pnącego po płocie.
      • pepsi.only Re: Rośliny na dachu. 13.01.25, 21:47
        Dokładnie- donice bez dna wzdłuż granic ogródka. I sadzisz rośliny, które cię zasłonią.

Coś pnącego przy płocie, to jest dobre rozwiązanie, bo zajmie najmniej miejsca. (możesz kupić gotowy panel z bluszczem https://itcgarden.pl/wp-content/uploads/2023/08/313350820_143686201751810_4678233834540934655_n.jpg
        • pepsi.only Re: Rośliny na dachu. 13.01.25, 21:47
          Tylko jeśli to blokowisko, to z dołu mniej widać, taka prawda,
          najgorzej że musiałabyś zasłonić się rownież z góry- pergola, żagiel, jakieś zadaszenie. Inaczej o prywatności zapomnij.
          • bazia_morska Re: Rośliny na dachu. 13.01.25, 22:00
            O donicach bez dna pierwsze słyszę.
            Latem jest rozpinany "żagiel". Nad nami tylko 2 kondygnacje, więc trochę prywatności będzie.
            • pepsi.only Re: Rośliny na dachu. 13.01.25, 22:13
              O gazonach nie słyszałaś? To taka dość popularna nazwa
              Bez dna, bo im więcej ziemi, tym lepiej dla roślin (wysokość donicy+ warstwa ziemi na garażu, da ok 60-80cm)
              Szukaj na OLX. Albo samemu się robi, np z palisady betonowej, z płyt na podmurówki,
              • bazia_morska Re: Rośliny na dachu. 14.01.25, 08:04
                Nie miałam pojęcia, że gazon nie ma dna 🤪
    • kaskaz1 Re: Rośliny na dachu. 14.01.25, 06:30
      W mojej wspilnocie jest zakaz sadzenia zywiplotu w czesci nad halą. Moze zapytaj administtatora?
      • bazia_morska Re: Rośliny na dachu. 14.01.25, 08:03
        Tak, zapytam.
    • jkl13 Re: Rośliny na dachu. 14.01.25, 06:56
      Cokolwiek będziesz chciała posadzić, sadź w donicach. Im wyższa, tym lepsza, bo więcej ziemi wejdzie i korzenie będą miały przestrzeń. Donice muszą być ocieplane, no.wylozone wewnątrz styropianem i zabezpieczone folią budowlaną, z dziurkami w dnie, żeby rosliny zima nie przemarzły. A kupując rosliny musisz szukać takich, które nadają się do donic, a nie tylko się tobie podobają.
      I taczej zrezygnuj z trawy, z lektury programów tv wynika, że ona bardzo często wysycha na takim terenie (dach garażu) lub gnije, w zależności od tego, jakie jest odwodnienie dachu. Ewentualnie pomyśl o innych roślinach okrywowych lub o sztucznej trawie (naprawdę są takie, po których nie widać, że jest sztuczna, choć swoje kosztuje).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka