Dodaj do ulubionych

Pijany pasażer samolotu

29.01.25, 20:10
Dziwi mnie możliwość picia alkoholu ( w tym własnego) w samolocie. Bo nie każdy potrafi zachować się niemalnie po spożyciu. A w trakcie lotu trudno kogoś wyprosić , a stres dla podróżnych ogromny. Dlaczego można pić w samolocie?
www.onet.pl/informacje/onetwarszawa/lot-z-oslo-do-warszawy-pijany-pasazer-krzyczal-allahu-akbar/d6fg8lh,79cfc278
Obserwuj wątek
    • heca007 Re: Pijany pasażer samolotu 29.01.25, 21:56
      Jak znajomi lecieli do Meksyku to w połowie lotu skończył się alkohol na pokładzie sciana
      • ematkaincognito Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 09:25
        Chyba w ekonomicznej…. wink w tym czasie alkohol w biznesie miał się świetnie i leciał dalej w ilościach które prawdopodobnie mogłyby upić całą klasę ekonomiczną big_grin
        Trochę polatałam na long-haulach w biznesie, dobre linie prześcigają się w uzupełnianiu oferty o fancy-szmancy alkohole.
        Kilka razy mi stewardessy opowiadały właśnie o awanturach gdzie klient z ekonomicznej rościł sobie prawo do alko z biznesu …
        Czasem też niektóre linie w ekonomiku oferują różne rodzaje wina i piwa ale nie posiadają mocnych alkoholi, w przeciwieństwie do biznesu gdzie jest oczywiście co tylko dusza zamarzy. I no ponoć zdarzają się właśnie tacy klienci co to sobie życzą zaserwowania whisky w economy, mimo że nie ma w ofercie… wink
        • heca007 Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 09:30
          Pewnie w ekonomicznej. Oni lecieli z dziećmi, nie pili więc mogli sobie popatrzyć na pijane towarzystwo dookoła...
      • lauren6 Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 09:34
        Może byli już w takim stanie, że stewardesa zamknęła barek.
    • beata985 Re: Pijany pasażer samolotu 29.01.25, 22:16
      Skoro w samolocie można zakupić alko i go wnieść ..🤷‍♀️
    • kk345 Re: Pijany pasażer samolotu 29.01.25, 22:30
      W jakim samolocie można pić własny alkohol?
      • marecky81 Re: Pijany pasażer samolotu 29.01.25, 22:39
        W każdym. Kupiony na lotnisku.
        • pffpffpff Re: Pijany pasażer samolotu 29.01.25, 22:41
          Nie. Nie można. Chyba, że się z tym kryjesz.
          Byłam świadkiem jak obsługa kilkukrotnie upominała pasażerów i w końcu skonfiskowała im alk z lotniska. Oddali przy wyjściu.
        • asia.sthm Re: Pijany pasażer samolotu 29.01.25, 22:47
          marecky81 napisał(a):

> W każdym. Kupiony na lotnisku.

Uuuuu, pan chyba tylko Januszeksem latal.
          • marta.graca Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 06:20
            Nie, po prostu wyznaje te same zasady, co menele chlejący w autobusach 🤷
            • marecky81 Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 08:40
              Tak wyznaję te same zasady, podobnie jak ty. Między zaplutym menelem chlającym taniego harnasia, a wypiciem piwa czy drinka w samolocie jest jednak pewna różnica.

Cała oferta małpek, miniaturek i plastikowych butelek sprzedawanych na lotniskowych strefach bezcłowych jest przecież skierowana do konsumpcji w samolotach.
              • marta.graca Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 08:58
                Ja nie chleję w autobusach ani samolotach. Nie wmawiaj sobie, że jesteś lepszy, bo chlejesz drogie whisky. Na pokładzie nie można spożywać wniesionego przez siebie alkoholu, nawet jeśli jest ze strefy bezcłowej.
        • kk345 Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 08:26
          marecky81 napisał(a):

W żadnym, chyba, że siedzisz w prywatnym
          • marecky81 Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 08:41
            Powiedz to pasażerom Lufy, Ryanaira, LOT-u albo wakacyjnych czarterów.
            • marta.graca Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 08:59
              A to jakaś nowość, że ludzie nie potrafią się podporządkować obowiązującym zasadom? Fakt, że ktoś kogoś pobił albo zabił, dowodzi, że obowiązujące przepisy pozwalają na zabójstwa i pobicia?
              • beata985 Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 09:23
                Piją bo mogą...bo nikt im nic nie zrobi....opieprzy ich stewardessa...no i co? Przecież ich nie wysadzi z samolototu...jednym uchem im wleci drugim wyleci...w dupie mają...a cierpią współpasażerowie trzeźwi
              • droch Re: Pijany pasażer samolotu 03.03.25, 09:30
                To odróżnijmy "nie wolno" od "nie można", bo to nie to samo
            • mizantropka_20 Re: Pijany pasażer samolotu 03.03.25, 06:04
              Nie pogrążaj się już. Owszem, zdarza się, że pasażerowie piją podstolicznie ale łamią w ten sposób regulamin każdej linii lotniczej. Przychody linii, to nie tylko bilety, ale sprzedaż pokładowa. Wytłumacz mi jak dwulatkowi, jaki interes miałaby linia mając w ofercie alkohol, a jednocześnie przyzwalając na picie własnego? Do restauracji/kawiarni/pubu też wnosisz i spożywasz własny?
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Pijany pasażer samolotu 31.01.25, 08:29
          marecky81 napisał(a):

No jednak nie. Skąd Ty się urwałeś?
        • hanusinamama Re: Pijany pasażer samolotu 03.03.25, 09:17
          Nie można. MOzna przewieźć ale nie mozna pić
      • heca007 Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 09:02
        Nie można ale piją.Jak lecieliśmy na Zanzibar samolotem pełnym Polaków to obok mnie usiadła rozgadana parka po 50. Ja się gapiłam przez okno na płytę lotniska (mąż siedział za mną bo późno dotarliśmy na odprawę). I nagle słyszę, że stewardesa obok nas zwraca się do kogoś stanowczym tonem. Odwracam się a ona opieprza tą parkę za picie alkoholu z ukrytej butelki. Jeszcze pasów nie zapięliśmy a oni pociągali z worka (jak na kapcie) jakieś wino czy whiskey. Do końca lotu większość samolotu była pijana jak szpadle i spała albo stała nad innymi znajomymi i bujała się jak w autobusie, trzymając się półek na fotelami. Tylko czekałam aż któryś z delikwentów puści pawia tongue_out A ci obok mnie pili nie tylko swój alkohol ale na zmianę zamawiali też kilkakrotnie samolotowy... Ileż oni w siebie wlali...
        • pffpffpff Re: Pijany pasażer samolotu 31.01.25, 06:28
          Jezu tak! I ten smród przetrawionego alku 🤮 i czerwone opuchnięte twarze w kolejce po pieczątkę.
          Wakacyjne czartery to zło.
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Pijany pasażer samolotu 31.01.25, 08:31
          Rozwalają mnie tacy ludzie, spuszczeni ze smyczy jak nastolatki na wycieczce szkolnej. W domu im pić nie pozwalają; że muszą chlać na umór w czarterach?
          • marta.graca Re: Pijany pasażer samolotu 31.01.25, 08:32
            W domu tak samo chleją.
          • hanusinamama Re: Pijany pasażer samolotu 03.03.25, 09:19
            W zyciu nie widziałam w samolocie pijanej osoby w wieku 18+ czy 20+. Wszyscy drinkujący i pijani to były włąsnie osoby 50+
    • matacznik Re: Pijany pasażer samolotu 29.01.25, 22:33
      zosia_1 napisała:

> Dlaczego można pić w samolocie?
      >
      Bo zysk ze sprzedaży alkoholu zestresowanym lotem pasażerom jest większy, niż koszt okazjonalnych wybryków.
      • asia.sthm Re: Pijany pasażer samolotu 29.01.25, 22:45
        Ktores linie juz rezygnuja z alko, zapomnialam ktore. Chyba zaczyna sie nowy trend - Lataj na trzezwo.
        • kandyzowana3x Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 06:51
          Jest sporo lini, które nie serwują alkoholu, wszystkie z krajów wyznaniowych gdzie alkohol jest zabroniony. Raczej nie zacznie to żadnego trendu.
          • konsta-is-me Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 06:58
            Quatar i Emirates serwują bez ograniczeń ( w klasie ekonomicznej ).
            Chyba aż tak dużo więcej "wyznaniowych " nie ma, pomijając lokalne.
            • marecky81 Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 08:42
              Skoro bez ograniczeń, to czym ci pasażerowie różnią się od meneli pijących w autobusie (wpis powyżej)?

konsta-is-me napisała:

> Quatar i Emirates serwują bez ograniczeń ( w klasie ekonomicznej ).
              > Chyba aż tak dużo więcej "wyznaniowych " nie ma, pomijając lokalne.
              • angazetka Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 23:02
                Tym, czym pijący w restauracji alkohol w niej zamówiony od tych, co piją tam ukradkiem z gwinta piwo kupione za rogiem.
            • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Pijany pasażer samolotu 31.01.25, 08:32
              Saudia nie serwuje, Kuwait Airways nie serwuje.
          • ritual2019 Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 06:59
            To nie trend jest potrzebny a zwykle obycie, kultura ludzi. Niektorzy ja maja a inni nie. Ten 47-latek Ukrainiec najwyrazniej nie mial. Pil alkohol zakupiony na lotnisku, zapewne z powodu ceny.
            • ritual2019 Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 07:00
              Swoja droga mandat 500pln to jakis zart
          • hanusinamama Re: Pijany pasażer samolotu 03.03.25, 09:21
            Pacz pani Quatarem leciałam i alkohol był podawany
        • andace Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 10:51
          Na trasach interkontynentalnych w Aeroflot nie było alkoholu, a picie własnego oznaczało sprawę karną i karę więzienia. Czy tak jest nadal nie wiem, bo leciałam 2 razy tymi liniami, ale jeszcze przed wojną.

Musiał tam być wesoły samolot wcześniej, że zdecydowali się na tak drastyczne ograniczenia.
    • pani.asma Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 10:00
      pilas ostatnio w samolocie?

pamietam ze kiedys dostawalo sie buteleczke wina a teraz to jest kubeczek z kilkoma kropelkami na dnie

nie upijesz sie tym za chiny
      • kubek0802 Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 10:25
        pani.asma napisała:

> pilas ostatnio w samolocie?
        >
        > pamietam ze kiedys dostawalo sie buteleczke wina a teraz to jest kubeczek z kil
        > koma kropelkami na dnie
        >
        > nie upijesz sie tym za chiny
        >
        Nie wiem o jakim kiedyś piszesz, ale jakoś jesienią ubiegłego roku jak leciałam to też jak ktoś chciał wino to dostawał buteleczkę. Pewnie zależy od linii.
        • andace Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 10:53
          Nawet w tanich liniach serwują wino w buteleczkach, nie widziałam żeby nalewali coś do kubeczka, podają kubek z butelką. W tanich liniach i niektórych regularnych alkohol jest płatny.
          • kk345 Re: Pijany pasażer samolotu 30.01.25, 21:26
            W Air China lali mi ostatnio z dużej butelki do kubeczka smile
          • mahtiii Re: Pijany pasażer samolotu 03.03.25, 07:09
            W united airlines i lufthansie tak samo, w british chyba tez. Mam za soba troche lotow miedzykontynentalnych i nie spotkalam sie z podawaniem buteleczek wina.
            • kubek0802 Re: Pijany pasażer samolotu 03.03.25, 09:08
              mahtiii napisał(a):

> W united airlines i lufthansie tak samo, w british chyba tez. Mam za soba troch
              > e lotow miedzykontynentalnych i nie spotkalam sie z podawaniem buteleczek wina.
              >

To oznacza tylko tyle, że ty się nie spotkałaś, a nie że sytuacja nie ma miejsca, bo jak najbardziej ma.
              • kk345 Re: Pijany pasażer samolotu 03.03.25, 09:15
                Przecież dokładnie to napisała...
    • maly_fiolek Re: Pijany pasażer samolotu 31.01.25, 08:10
      A dlaczego niby miałoby być zabronione, skoro przynosi krociowe zyski?
      Zresztą nie lubię takiego trendu zabraniania wszystkiego i wcinania się butami w życie innych przez 'wiedzące lepiej'.
    • palacinka2020 Re: Pijany pasażer samolotu 03.03.25, 09:13
      Nie widzialam nigdy pijanych ludzi w samolocie. Nie latam charterami. Porcja wina, ktora sprzedaja linie, nie powoduje awantur.
      Czasem zamawiam sobie buteleczke wina, w sumie w nudow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka