homohominilupus 04.02.25, 09:33 Co wg Was znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chicarica Re: Trudny charakter 04.02.25, 09:37 Nie wiem, ale widziałam takie określenie dotyczące męża kogoś tam tu na forum i myślę, że to pewnie jakiś pieprznięty buc z przerostem ego. Przeważnie słowami "trudny charakter" tłumaczy się jakichś zaburzonych ludzi, co do których z jakiegoś powodu ktoś uważa że reszta musi to tolerować. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Trudny charakter 04.02.25, 09:41 Dokładnie tak. Aż się niedobrze robi. Taki trudny charakter bezkarnie zatruwa swoich najbliższych, dla innych umie okiełznać swój trudny charakter. Zmora i wampir w jednym Odpowiedz Link Zgłoś
witamina_d_3 Re: Trudny charakter 04.02.25, 09:46 chicarica napisała: > Przeważnie słowami "trudny charakter" tłumaczy się jakichś zaburzonych ludzi, co do których z jakiegoś powodu ktoś uważa że reszta musi to tolerować. O, dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Trudny charakter 04.02.25, 10:56 To shellerka napisała o swoim mężu. Cóż, pewnie buc, który okazuje niezadowolenie jak tylko coś idzie nie po jego myśli. Można jedynie współczuć otoczeniu, które potslusznie gra w gierki pana "trudny charakter". Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Trudny charakter 04.02.25, 13:30 U niej w najbliższym otoczeniu jakoś tak dużo osób z trudnym charakterem. Matka, mąż, teściowa. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trudny charakter 04.02.25, 13:37 beaucouptrop napisała: > U niej w najbliższym otoczeniu jakoś tak dużo osób z trudnym charakterem. Matka > , mąż, teściowa. Ironizujesz, ale to się akurat składa dobrze w całość. W domu ma ludzi wokół których musi chodzić na palcach, więc zdarza się, że jej się ulewa na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Trudny charakter 04.02.25, 14:17 Musi, czy sama dobrowolnie się na to zgadza? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trudny charakter 04.02.25, 14:49 > Musi, czy sama dobrowolnie się na to zgadza? Myślę, że prawdopobna odpowiedź brzmi: "Musi, jeśli chce X". Np. jeśli chce pozostać we w miarę zgodnym, w miarę szczęśliwym małżeństwie, to się ugina, bo potrafi - a mąż ma zalety YZ, ale ugiąć się już nie potrafi. Tak sobie zgaduję. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Trudny charakter 04.02.25, 14:32 A no zdarza 😉 nawet jeśli wspomina co jakiś czas o przemianie duchowej i osiągnięciu zenu. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trudny charakter 04.02.25, 14:51 > A no zdarza 😉 nawet jeśli wspomina co jakiś czas o przemianie duchowej i osiąg > nięciu zenu. Gdyby wszystko było zawsze idealnie, to zen by nie istniał, bo nikt nie potrzebowałby do niego dążyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Trudny charakter 04.02.25, 09:42 Brak umiejętniści komunikacji, kompromisu i funkcjonowania w mniejszych i większych grupach. Odpowiedz Link Zgłoś
witamina_d_3 Re: Trudny charakter 04.02.25, 09:45 Trudno mi dokładnie określić, co znaczy, natomiast wiem, że bardzo ładnie się "leczy" przy pomocy stawiania granic i wdupiemania fochów delikwenta. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Trudny charakter 04.02.25, 09:46 Kogoś od kogo trzeba zwiewać. A jak dziecko, to ujarzmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Trudny charakter 04.02.25, 09:51 Osoba ktora zawsze ma jakies fochy, ktorej cos sie nie podoba. Np w pracy mialam takiego chlopa ktory potrafil sie przyczepic do wszystkiego. Np kiedys mielismy spotkanie i zamiast dyskutowac na temat, on zaczal dyskusje o "dodawaniu go do group chatow" na teamsach i zeby tego nie robic bez pozwolenia. Nie byly to pogaduchy o pogodzie tylko dotyczyly konkretnego tematu / problemu nad ktorym pracowalo kilka osob i jak najbardziej byl ich czescia. Odpowiedz Link Zgłoś
sanyie5 Re: Trudny charakter 04.02.25, 09:52 O takich bliscy mówią "wiesz, on jest, jaki jest, ale to dobry człowiek". Czyli buc, toksyk, narcyz... wstaw dowolne. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trudny charakter 04.02.25, 09:52 Dla mnie trudny charakter ma człowiek, który ukrywa co myśli pod płaszczykiem grzeczności i okazuje pasywną agresję - nie lubię takich ludzi. A że takich ludzi jest raczej więcej, niż tych co bezpośrednio mówią co myślą, to ja uchodzę za osobę z trudnym charakterem. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Trudny charakter 04.02.25, 09:55 Znaczy, że szkoda na tego kogoś marnować swojego czasu, bo to wybuchowe buce, do których mało co dociera. Te "trudne charaktery" zazwyczaj wyłażą przy osobach w jakiś sposób zależnych (rodzina, podwładni) lub stojących w opinii buca niżej od niego - kelner, kasjerka. W pozostałych przypadkach jakoś potrafią wsadzić mordę w kubeł. Życie z takimi osobami to sport dla chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Trudny charakter 04.02.25, 09:57 Ale czasami radzic sobie trzeba, zwlaszcza w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Trudny charakter 04.02.25, 10:08 W pracy na trudne charaktery są procedury, chyba że pracujesz w januszeksie. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Trudny charakter 04.02.25, 10:13 m_incubo napisała: > W pracy na trudne charaktery są procedury, chyba że pracujesz w januszeksie. > Nie na wszystko sa procedury, wiem bo pracuje w korpo pelnym procedur. Jak bym wam powiedziala co tu sie potrafi odp*c w bialych rekawiczkach to by sie wlosy zjerzyly Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Trudny charakter 04.02.25, 10:39 Nie na wszystko są procedury, ale na wszystko jest chlodny dystans, ustalanie każdej pierdoły na piśmie i w razie koniecznosci odwiniecie się takiemu jego własnym mailem. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Trudny charakter 04.02.25, 14:46 Zgadza się, ale tacy ludzie potrafią napsuć krwi swą ewidentna złą wolą i rzucaniem kłód pod nogi na każdym kroku. Przy nich spacerek po deptaku w Mielnie staje się brodzeniem po pas w błocie. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Trudny charakter 04.02.25, 13:59 Obstawiam, że najwięcej trudnych charakterów jest w budżetówce. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Trudny charakter 04.02.25, 15:10 W rejestracjach do przychodni, nieodmiennie! Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Trudny charakter 04.02.25, 15:10 I w dziekanatach publicznych uczelni... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Trudny charakter 04.02.25, 09:56 A tak przy okazji, czy ktos ma namiar na jakis podcast czy kolczing jak sie z takimi ludzmi obchodzic w cywilizowany sposob (chodzi mi o sytuacje gdy nie da sie od delikwenta odciac bo jest np bliskim wspolpracowanikiem), a zamordowac tez nie wypada Odpowiedz Link Zgłoś
amarantha Re: Trudny charakter 04.02.25, 10:07 Dr Ramani Durvasula na YT i metoda gray rock. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Trudny charakter 04.02.25, 10:18 Osoba apodyktyczna, uparta, bezkompromisowa, czasem kontrolująca. Przy czym może być ugrzeczniona, lub wręcz przeciwnie obcesowa- i ja znam i taką, i taką osobę. To są bardzo trudne osoby we współżyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Trudny charakter 04.02.25, 11:32 Moja była szefowa w Pl. Psychopatka. Nie wiem czy nazwać to januszeksem bo praca tam miała swoje zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Trudny charakter 04.02.25, 10:36 Chyba już wszystko napisano, wiec pozostaje mi sie podpisać: to przewaznie buc i egoista, którego z jakiejś przyczyny otoczenie toleruje i głaszcze - kopnięty w zad i naprostowany postawieniem granic/ignorem szybciutko sobie "trudny charakter" koryguje, gdyż co do zasady prezentuje go wyłącznie wobec osób, które uważa za bezbronne i nie majace mozliwości mu "podskoczyć". Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Trudny charakter 04.02.25, 12:02 Niestabilny. Jak ktoś jest stale przemocowym bucem, to nie ma trudnego charakteru, tylko po prostu charakter wredny. Ludzie z "trudnym charakterem" potrafią być mili pod warunkiem, że wszystko idzie po ich myśli. W ten sposób tresują otoczenie, żeby się do nich dostosowywało. Kto się da w to wrobić, temu się trudno żyje, bo cały czas próbuje chodzić na paluszkach, żeby nie sprowokować gościa z trudnym charakterem. I to o tę trudność chodzi. Dodatkowo, określenie "ma trudny charakter" niesie (dla mnie przynajmniej) pewną sugestię, że to nie jest świadomie przyjęta strategia, tylko wrodzona cecha osobowości. (Co oczywiście nie usprawiedliwia - ludzie się rodzą z różnymi deficytami i muszą sobie z nimi radzić - ale jakoś tam tłumaczy.) Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Trudny charakter 04.02.25, 12:06 Jest to wredny, walnięty, nafochany, często chamowaty i walący zawsze "prawdą" w oczy osobnik - tyle, że dziwnym trafem to jest ta przykra część prawdy, nigdy ta fajna i konstruktywna. W dodatku tłumaczy się jego/jej antypatyczne zachowania tym uroczym epitetem i pozamiatane, co zrobisz, ma trudny charakter, taki/taka jest. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Trudny charakter 04.02.25, 13:18 O, kochana, osobnik walący "prawdę" to jest, uważaj, SZCZERY. Z jakiegoś powodu tacy szczerzy, co to swą szczerość prezentują jedynie w postaci dowalania, jakoś dziwnie nie potrafią docenić cudzej szczerości i uczciwego, rzetelnego feedbacku skierowanego w swoją stronę. Jak nic w tym ferworze obdarzania świata nie nauczyli sie brać 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Trudny charakter 04.02.25, 14:13 Żeby tylko ją jedną, taką osobę chyba każdy zna... Świat jest pełen takich "teściowych", bardzo oburzonych tym, że innym ludziom nie podoba się ich "szczerość i bezpośredniość". Perełka, autentyczna wypowiedź: - no, bo ja taki mam charakter, że szczerze wszystko mówię i dlatego ludzie mnie nie lubią, bo wolą, żeby im słodzić (czytaj: wszyscy źli, be i nie poznali się na tej cudownej, wiecznie nabzdyczonej i dopieprzającej się do każdego istocie). Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Trudny charakter 04.02.25, 14:14 Zapomniałam, na końcu jeszcze było: A ja przynajmniej nie udaję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Trudny charakter 04.02.25, 14:14 No bo oni tak rozdają swoje wredne wysrywy ze szczerego serduszka... Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Trudny charakter 04.02.25, 19:03 iwoniaw napisała: > Z jakiegoś powodu > tacy szczerzy, co to swą szczerość prezentują jedynie w postaci dowalania, jak > oś dziwnie nie potrafią docenić cudzej szczerości i uczciwego, rzetelnego feedb > acku skierowanego w swoją stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Trudny charakter 04.02.25, 15:14 alex_vause35 napisała: > Jest to wredny, walnięty, nafochany, często chamowaty i walący zawsze "prawdą" > w oczy osobnik - tyle, że dziwnym trafem to jest ta przykra część prawdy, nigdy > ta fajna i konstruktywna. no dla niektórych prawda jest wyłącznie taka. Zauważ że nawet jest zwrot po usłyszeniu którego nikt niczego dobrego się nie spodziewa "muszę powiedzieć ci prawdę". Ot takie uszlachetnianie własnej wredoty prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
peli81 Re: Trudny charakter 04.02.25, 12:16 Tzn ze mam w dupie innych i nie chce pracowac nad soba Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Trudny charakter 04.02.25, 12:20 Osoba, z którą trudno się porozumieć i funkcjonować. Z różnych powodów, np. bo jest bezkompromisowa, uparta, egoistyczna, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Trudny charakter 04.02.25, 13:29 Najczęściej eufemizm na określenie zaburzonego toksycznego chama/świra. Czasem stosuje się do łagodniejszych przypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Trudny charakter 04.02.25, 13:53 Albo buc płci obojga jak wyżej, albo osoba starsza, która utraciła elastyczność kognitywną i zdolność do (auto)refleksji. W przypadku dziecka, to dziecko z deficytami emocjonalnymi / rodzinnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Trudny charakter 04.02.25, 13:55 Jeszcze do tej litanii zatroskanych i wkurzonych dodajcie, że bijący, pijący, awanturujący się i stosujący przemoc fizyczną, psychiczną i ekonomiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Trudny charakter 04.02.25, 14:07 I tak może być, chyba nie zaprzeczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Trudny charakter 04.02.25, 14:03 Czy tylko mnie, czytając wasze opisy, przed oczami staje mężczyzna? Bo o takiej kobiecie powie się po prostu "wariatka". Ani mózgu, ani charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Trudny charakter 04.02.25, 14:08 danaide2.0 napisała: > Czy tylko mnie, czytając wasze opisy, przed oczami staje mężczyzna? Bo o takiej > kobiecie powie się po prostu "wariatka". Ani mózgu, ani charakteru. Zupelnie nie. W przypadku kobiety to typ megiery, wokół ktorej wszyscy chodzą na paluszkach, "bo się zdenerwuje", natomiast jej wszelkie wyskoki są bagatelizowane, gdyż "ona już tak ma", a poza tym jest przecież "już stara/ jeszcze bardzo mloda/ chora/ doswiadczona przez los/ wstaw inne" Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Trudny charakter 04.02.25, 15:07 Czyli w obu wypadkach mówimy o osobach cieszących się społecznym uznaniem? Ok, trochę mi się rozjaśniło w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Trudny charakter 04.02.25, 15:14 Może o osobie po prostu terroryzującej rodzinę, na tyle sprytnej społecznie, że wie, gdzie i na co może sobie pozwolić. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Trudny charakter 04.02.25, 15:39 alex_vause35 napisała: > Może o osobie po prostu terroryzującej rodzinę, na tyle sprytnej społecznie, że > wie, gdzie i na co może sobie pozwolić. > Tak. I z tym "spolecznym uznaniem", o którym pisze danaide, to też prawda (przy czym ta "spolecznosć" to moze byc zarowno waski krąg, jak i bardzo szeroki, rodzinny lub nie tylko). Można zrobić takie ćwiczenie umysłowe i wyobrazić sobie, jakie byłyby reakcje na _identyczne_ zachowanie kogoś, kto właśnie słyszy, że powinien przelknąć zachowanie cudze, wynikajace z "trudnego charakteru". Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Trudny charakter 04.02.25, 14:03 Jeśli chodzi o real to dla mnie trudny charakter określa różne zestawy cech. To, co dla jednych będzie normą, dla mnie czy dla innych może być trudnym charakterem. Tak samo postrzegana jestem ja. Cześć mówi, że jestem super, a część że mam trudny charakter. Nie mam na celu obrony cnoty małżonka. Nie mam również ochoty dzielić się szczegółami. Swego czasu sporo na ten temat pisałam i jeśli ktoś miał do czynienia z jedynakiem wychowanym przez zaborczą zakochana w synu matkę, ten wie co może się kryć pod tym okreslenuem, które padło w tamtym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Trudny charakter 04.02.25, 14:55 Ale to nie jest trudny charakter, tylko dziwne wzorce rodzinne, nad którymi można razem pracować jako para/rodzina, nie usprawiedliwiać. Nie cierpię tego przywołanego określenia, bo ono jest właśnie usprawiedliwieniem nieprzyjemnych cech. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Trudny charakter 04.02.25, 15:02 Dziwne wzorce rodzinne kształtują charakter. Charakter to nie jest coś czego nie można zmieniać. Tyle, że (i tu wracamy do tamtego wątku) kształtowanie charakterów w późniejszych latach życia / docieranie się z partnerem bywa żmudne. Choć czasami się opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Trudny charakter 04.02.25, 15:12 Obecnie psychologia w ogóle odchodzi od koncepcji charakteru i moim zdaniem słusznie. To są po prostu pewne skrypty myślenia i działania, głęboko wryte, niewidoczne dla danej osoby, ale na szczęście oczywiście można razem nad tym popracować. Jeśli Wam się opłaciło i daliście radę wypracować swój model, to się bardzo cieszę . Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Trudny charakter 04.02.25, 15:59 Np. osoba często mająca cichy, obrażająca się, obruszajca się o byle co. Taka, wokół której trzeba chodzic na paluszkach żeby się przypadkiem nie odpaliła. Taka, która szybko się irytuje i jej zły humor wpływa negatywnie na otoczenie. Nieelastyczna, uparta - w negatywnym znaczeniu. Bo czasami są to też zalety. Odpowiedz Link Zgłoś