wrota.do.lasu Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 10:29 Prosze wypowiedzcie sie gdzie najczessciej dokunujecie rezerwacji , jeski macie ochote napiszcie dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 10:37 Tylko booking. Dlaczego? W pracy zupełnie przy okazji "napatrzylismy" się wielu sytuacji. Właściwie w sezonie letnim (Warszawa) mamy je ciągle na wspólnotach. Dzwonią ludzie do administratorów, których namiary są na tablicach informacyjnych. I pytają czy nie mamy numeru do właściciela mieszkania bo nie odbiera, nie ma takiego mieszkania, nie ma ogrzewania w mieszkaniu, ktoś już jest w środku, nie mają pilota do garażu a miał być itp itd itp ... Tyle scamow widzieliśmy, że dziękuję postoję. Wolę hotel ma bookingu. Albo sprawdzony pensjonat. Żadne mieszkanie w bloku Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 13:20 Ja już tylko hotel. Moja wspólnota nienawidzi tych z najmu. I ludzie potrafią byc bardzo niemili dla kolejnych turystów, tzn do pierdnięcia na balkonie wzywana jest ochrona, która cóż… wyłącza np. prąd za karę na całą noc. A scamu tak samo strasznie dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 18:08 Rozmawiałam dzisiaj z sąsiadami. W ferie było dwie afery, gdyż wynajmujący pomontowali skrzynki na klucze w ścianach (przed feriami). Nielegalnie, bo to części wspólne. Administracja je zdjęła szybciutko, ścianę pomalowała i wystawiła rachunek za naprawę. ALE w międzyczasie (między zdjęciem skrzynki a wystawieniem rachunku) przyjechali najemcy. Jedni w dzień, to jeszcze właściciel z kluczami przyjechał, ale inni późnym wieczorem. I koczowali pod drzwiami kilka godzin, zanim udało im się klucze zdobyć. Ludzie są tak wkurzeni na ten krótki najem, że ja, jako turystka, nie chciałabym mieć takich atrakcji na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 20:16 U córki (NL) też przed remontem te schowki wisiały jak popadnie. Na cały 11 piętrowy blok było ich z osiem. Po remoncie klatki administracja założyła skrzynkę zbiorczą przypominającą nasze metalowe skrzynki elektryczne i tam są schowane te mniejsze. Czy ich właściciele płacili za to dodatkowo nie wiem ale pewnie tak. My nie dalej jak w grudniu odebraliśmy telefon (na dwa dni przed Sylwestrem) od turysty. Azjata (przestawił się) ledwo mówiący po angielsku, oczywiście słowa po polsku. Ogrzewanie mu padło w mieszkaniu i nie mógł się skontaktować z właścicielem. Weź takiemu wytłumacz co ma sprawdzić i czym pokręcić. A już zdobycie od niego info, który konkretnie kaloryfer nie działa graniczyło z cudem. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Booking. Com czy Airbnb 18.02.25, 10:32 Wyczekuję na planowaną ustawę ( zgoda wspólnoty ) i mam w nosie, że stoi za nią lobby hotelarskie. Tyle problemów ile generują mieszkania "na godziny" nie ma z żadnymi innymi. U mnie jest zasada - jak coś się dzieje - sąsiedzi wzywają policję. Żadne telefony do agencji zarządzającej, do właścicieli - tylko policja. W tej chwili już trzech właścicieli zrezygnowało z tej formy - dwóch tylko czeka aż sie im umowy skończą. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 18:35 heca007 napisała: > Tylko booking. Dlaczego? W pracy zupełnie przy okazji "napatrzylismy" się wie > lu sytuacji. Właściwie w sezonie letnim (Warszawa) mamy je ciągle na wspólnotac > h. Dzwonią ludzie do administratorów, których namiary są na tablicach informac > yjnych. I pytają czy nie mamy numeru do właściciela mieszkania bo nie odbiera, > nie ma takiego mieszkania, nie ma ogrzewania w mieszkaniu, ktoś już jest w ś > rodku, nie mają pilota do garażu a miał być itp itd itp ... Tyle scamow widzie > liśmy, że dziękuję postoję. Wolę hotel ma bookingu. Albo sprawdzony pensjona > t. Żadne mieszkanie w bloku Ale na booking.com też sa apartamenty, często te same co na airbnb. Więc nie ma co przeciwstawiać tych dwóch platform, tylko apartament vs hotel. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 10:38 Airbnb, Bo lubię życie na krawędzi;p Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 10:40 Booking, li i jedynie. Airbnb to po pierwsze koszmar okolicznych mieszkańców, po drugie często oszustwa. Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 12:03 Wiele lat temu polubiłam się z airbnb. Teraz - opłaty są koszmarne, często wychodzi więcej niż hotel Może dla dużej rodziny To dobra opcja ale dla mnie nie Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 12:12 Tylko Booking. Jak jeszcze mieszkałam w Barcelonie to przynajmniej 2-3 raz w roku ratowałam jakiś znajomych z pracy, który przyjechali do bcn na wakacje, i okazało się albo mieszkanie nie istnieje, albo jes już wynajęte, albo właściciel nie odpowiada na telefon zdesperowanych ludzi pod drzwiami albo - to najlepsze- do jednych znajomych którzy wynajęli mieszkanie na miesiąc, przyszła policja kazać naycniast opuścić mieszkanie- okazało się, że “właściciel” był jedynie najemca i podnajmował nie swój lokal. Potem na szczęście to uregulowano i w Hiszpanii można tak wynajmować tylko mieszkania z licencją turystyczną , których liczba jest ograniczona Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 16:40 Odstrasza mnie ten element ryzyka zwłaszcza późnym wieczorem i w miastach bez rozbudowanej oferty hotelowej. Można zostać na przysłowiowym lodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 20:05 przecież na bookingu tak samo wynajmują prywatne mieszkania, hotele to 50% oferty często ten sam lokal jest i na bookingu i na airbnb Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 20:16 Po prostu nie biorę pod uwagę mieszkań. Nigdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Booking. Com czy Airbnb 17.02.25, 14:37 No dobrze, ale po co pisać, że tylko booking, skoro na bookingu masz masę mieszkań? Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 12:16 Zawsze najpierw booking, ale jeśli żadna oferta mnie nie zachwyci, to patrzę dla porównania również na airbnb. Raz mi się zdarzyło, że w airbnb było lepiej, ale wtedy akurat szukałam noclegów w Krakowie dla dosyć nietypowej konfiguracji rodzinnej (my rodzina 2+2, do tego dorosła kuzynka i dziesięcioletni bratanek). Żadnej wtopy nie było, ale gdyby była, to też nie koniec świata: jechaliśmy zwiedzać, więc bez jakichś nienaruszalnych planów, a z Krakowa to w sumie każde z nas mogło w 3-4 godziny wrócić do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
zanetka.x Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 13:50 a dlaczego nie rezerwujecie bezpośrednio w obiekcie? jest taniej bez prowizji dla pośrednika jakim jest platforma. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 17:17 "jest taniej bez prowizji dla pośrednika" No właśnie - niekoniecznie. Wielokrotnie dzwoniłam bezpośrednio i twardo wciskali mi stawki o 10-15% wyższe niż na bookingu. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 20:08 Bo często chcą zaliczkę już przy rezerwacji. Bo lubię pisać opinie na bookingu. Odpowiedz Link Zgłoś
samanta1010 Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 15:11 zanetka.x napisała: > a dlaczego nie rezerwujecie bezpośrednio w obiekcie? jest taniej bez prowizji d > la pośrednika jakim jest platforma. bo nie zawsze można, a z booking masz do pewnego stopnia gwarację, że ten nocleg będzie. dla wrażliwych, niektorzy mogliby powiedzieć, że to jest nieetyczne Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 18:37 zanetka.x napisała: > a dlaczego nie rezerwujecie bezpośrednio w obiekcie? jest taniej bez prowizji d > la pośrednika jakim jest platforma. Niekoniecznie. Zazwyczaj porównuję ceny i często wychodzi mi taniej zarezerwować przez booking, który daje dodatkowe zniżki. Trzeba sprawdzać. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 13:56 Paradoksalnie w żadnej z tych platform. Sypiam w hotelach albo tanich pensjonatach turystycznych. Wyjazdy moje mają charakter spontaniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
margaretta80 Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 16:47 Jak szukasz tych pensjonatow? Dawno nie organizowaliśmy wakacji w Polsce, chce w tym roku to zmienić i właśnie przeglądałam booking. Jak dla mnie to są tu w większości same drogie hotele. Jestem zaskoczona cenami. Nie wiem, być może teraz to standard. Ja pamiętam właśnie czasy pensjonatów, gdzie standard był zazwyczaj średni ale cena też sporo niższa. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 17:30 W Polsce jeździmy do sprawdzonych miejsc- raczej w górach i nad morzem. Wybieramy mniej zatłoczone miejscowości. Szukamy ciekawszych alternatyw- np. Tatry słowackie zamiast polskich. Za granicą jadąc na city break często nie rezerwujemy nic i podejmujemy decyzje na miejscu. Mamy czasem jakąś telefoniczną rezerwację wstępną by nie zostać na lodzie. W Polsce ceny wypoczynku są tak wysokie, że jeździmy wyłącznie w miejsca bardzo dla nas atrakcyjne i pewne pod względem atrakcji. Wyprawy w miejsca niepewne pod względem pogody i sumarycznie mało atrakcyjne- typu eskapada nad jakieś wielkopolskie jeziora oddalone 500 km od miejsca zamieszkania odpadają. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 17:54 Pytanie brzmiało - jak szukasz tych pensjonatów? Tych "sprawdzonych miejsc"? Sprawdzonych przez kogo? I gdzie szukasz, "podejmując decyzję na miejscu"? Czekasz na naganiacza na dworcu? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 17:33 I spontanicznie stajesz pod drzwiami takiego taniego pensjonatu i pytasz o wolne miejsca? Bo wiesz, że na bookingu możesz szukać choćby na ten sam dzień, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 18:40 Rachunek dostajesz już przed tym, jak zaczniesz szukać? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 18:32 Apartamenty w bloku z wielkiej płyty albo w kamienicy to nie jest fajna opcja. Lepszy już budżetowy hotel z częściami wspólnymi, przejrzystymi zasadami. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 19:39 w Polsce sprawdzam w internecie i rezerwuję telefonicznie jeżeli gdzieś nie byłem. W jakieś zupełnie nieciekawe rejony PL nie jeżdżę bo mija się to z calem. Za granicą bardziej spontanicznie. Wiadomo, że z małymi dziećmi byłoby trudno o taki poziom spontaniczności. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 19:50 W jakim "internecie"? Gdzie znajdujesz te "sprawdzone miejsca"? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 19:51 I na czym polega ta "spontaniczność" za granicą? Lecisz do, załóżmy, Malagi i co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 20:12 Lecę np. do Triestu i wcześniej upewniam się, że w hotelu X są wolne miejsca (ew. tzw. rezerwacja telefoniczna). Jak już wyląduję idę pozwiedzać i jeżeli natrafię na ciekawy hotel wchodzę, pytam o cenę i jeżeli są wolne miejsca to wybieram nocleg w takim miejscu. Z aplikacji nie korzystam gdyż decyzje wyjazdowe podejmujemy w ostatniej chwili. Nie mam wyrobionego zwyczaju nocowania w prywatnych mieszkaniach. Oczywiście w przypadku wyjazdów z dziećmi, w większym gronie jest to średnio wykonalne. Całe życie się tak przemieszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 20:26 Jak znajdujesz ten "hotel X" i skąd wiesz, czy jest dobry? Ile czasu poświęcasz na to dzwonienie po hotelach? Chodzisz z bagażami czy zostawiasz je na lotnisku, po czym wracasz, jak już znajdziesz ten superhotel? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 20:41 Zależy. Na pewno nie loguję się do aplikacji, nie wpłacam pieniędzy wcześniej, nie szukam po nocach prywatnych mieszkań by się tam przespać. To świetne rozwiązania dla osób planujących wyjazd z wyprzedzeniem. Miałbym wątpliwości czy w niebezpiecznych miastach typu Katania, Neapol, przedmieścia Paryża rezerwować noclegi w prywatnych mieszkaniach. Hotel, pensjonat wydaje mi się bezpieczniejszym rozwiązaniem. Staromodne. W podróżach również wybieram taksówkę zamiast ubera, choć zdarza mi się jeździć tym ostatnim. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 11:10 OK. Czyli nie masz pojęcia o tym, co to i jak działa booking, ale wiesz, ze nie lubisz Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 13:05 Najczęściej po prostu sprawdzam dzień wcześniej czy w jakimś hotelu, hostelu w interesującej okolicy są wolne miejsca. Albo za pomocą maila albo telefonu. Jak już jestem na miejscu to znajduję hotel, a w przypadku braku tamże wolnych miejsc idę tam gdzie mam jakąś wstępną rezerwację na gębę. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 13:14 "Najczęściej po prostu sprawdzam dzień wcześniej czy w jakimś hotelu, hostelu w interesującej okolicy są wolne miejsca" JAK sprawdzasz? "Albo za pomocą maila albo telefonu" Ile takich maili wysyłasz/ile razy dzwonisz? Ile razy odpowiadają nie mamy wolnych miejsc/proszę rezerwować przez stronę (a tam konieczność wpłaty zaliczki/podania nr karty)/nie odpowiadają? "Jak już jestem na miejscu to znajduję hotel" Ile takich miejsc odwiedzasz? I ponawiam pytanie: bagaż targasz ze sobą czy zostawiasz w skrytce? "gdzie mam jakąś wstępną rezerwację na gębę" Bez konieczności wpłaty zaliczki czy podana karty? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 13:25 Najczęściej jeden mail lub telefon. Jeżeli dzwoni się kilkanaście godzin wcześniej są w stanie przewidzieć czy będą mieli wolne miejsca. Nie wyobrażam sobie rezerwować wcześniej noclegów podczas np. wycieczki po południowej Francji czy Portugalii. Przemieszczamy się z miejsca na miejsce i nie mamy dokładnych planów czy np. w Montpellier spędzimy dwa dni, czy jeden. A może miasto się nam nie spodoba i ruszymy gdzieś indziej na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 13:59 Aha. No to jeszcze odpowiedz (bo tego nie zrobiłeś) 1. jak wybierasz ten jeden jedyny hotel/pensjonat w którym ci odpowiedzą "jasne, mamy miejsca" 2. czy rezerwują ci pokój na piękne oczy, tzn. odpowiadają "oczywiście, proszę przyjeżdżać, będziemy trzymać pokój choćby i do północy dla szanownego pana" Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 14:16 1. Za pomocą oferty w internecie, często oficjalnych stron danego hotelu. 2. Owszem. Obłożenie w wielu miejscach poza sezonem jest relatywnie niskie. Nie jadę do Zakopanego podczas konkursów pucharu świata albo do Genewy podczas targów motoryzacyjnych bo wtedy obłożenie jest wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 14:21 2* Nawet luksusowe hotele w destynacjach typowo biznesowych rezerwują miejsca na tzw. piękne oczy. Może wydawać się dziwne, ale tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 15:53 "Za pomocą oferty w internecie, często oficjalnych stron danego hotelu" Od nowa - JAK wyszukujesz te oferty? "Obłożenie w wielu miejscach poza sezonem jest relatywnie niskie" "Relatywnie" . Poza tym, jeśli coś zostaje , to często są albo opcje drogie, albo mało interesujące. Oczywiście, można iść na żywioł, ale trzeba i nie bardzo liczyć się z forsą, i być przygotowanym na mało ciekawe miejsca noclegowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 13:15 A jeśli jedynym hotelem z wolnymi miejscami jest Shangri-La?... Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 13:06 Oj Pani. Nie dla mnie takie nowoczesne strony i aplikacje. Logowania, jakieś przelewy, bliki. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Booking. Com czy Airbnb 17.02.25, 14:47 >Oj Pani. Nie dla mnie takie nowoczesne strony i aplikacje. Logowania, jakieś przelewy, bliki. Pewnie dlatego nie możesz znaleźć pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 12:59 "Na pewno nie loguję się do aplikacji, nie wpłacam pieniędzy wcześniej" OK. Czyli jeśli kupisz już ten spontaniczny bilet do Triestu, to wpisujesz w Google "Hotel w Trieście" i co dalej? Ignorujesz oczywiście wszystkie wynik prowadzące do bookingu i podobnych portali rezerwacyjnych i przelatujesz po wynikach, szukając nazw hoteli? Po czym kolejno klikasz i dzwonisz do każdego z nich? Tak? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 14:44 mdro napisała: > "Na pewno nie loguję się do aplikacji, nie wpłacam pieniędzy wcześniej" > > OK. Czyli jeśli kupisz już ten spontaniczny bilet do Triestu, to wpisujesz w Go > ogle "Hotel w Trieście" i co dalej? Ignorujesz oczywiście wszystkie wynik prowa > dzące do bookingu i podobnych portali rezerwacyjnych i przelatujesz po wynikach > , szukając nazw hoteli? Po czym kolejno klikasz i dzwonisz do każdego z nich? T > ak? I pamiętaj, że nie robi tego wcześniej, więc dzwoni siedząc na walizce na lotnisku/dworcu w tym Trieście. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 15:08 Patrzę na lokalizację, cenę, szukam emaila lub telefonu. Tyle. Nie jest to jakaś wielka filozofia. Nie dzwonię do każdego bo doprawdy nie ma takiej potrzeby. Jeszcze mi się nie zdarzyło mieć gdzieś ogromny problem z noclegiem. Przykład- byłem ostatnio we Francji. Przed wyjazdem wstępnie zarezerwowałem (a raczej poinformowałem się o dostępności) miejsca w hostelu. Nie chciałem tam jednak spać. Po przylocie (późnym wieczorem) wszedłem do pierwszego z brzegu hotelu w interesującej mnie dzielnicy, zapłaciłem za nocleg i spędziłem noc. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 15:15 Ludzie przed epoką aplikacji również podróżowali i jakoś nie spali pod mostem z powodu braku aplikacji booking.com Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 18:56 "Ludzie przed epoką aplikacji również podróżowali " Oczywiście, przed epoką portali rezerwacyjnych ("aplikacja" to tylko dodatek, pozwalający na łatwiejsze korzystanie na smartfonie) też podróżowali. I nawet przed nastaniem internetu. Ale to nie znaczy, że człowiek wydzwaniający do hoteli wg spisu telefonów ze starej książki telefonicznej ma lepszą metodę rezerwacji niż ten, który skorzysta ze strony rezerwacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Booking. Com czy Airbnb 17.02.25, 14:54 >Ludzie przed epoką aplikacji również podróżowali Przed epoką samolotów i szybkich kolei też. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 15:49 GDZIE patrzysz? Cały czas usiłuję uzyskać od ciebie tę informację, bezskutecznie. I sam właśnie przyznałeś, że nic nie jesteś w stanie zarezerwować, tylko "poinformować się o dostępności". Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 18:35 Np. microsoft travel. Owszem, booking wyskakuje jako pierwsza wyszukiwarka, ale ja co najwyżej czytam nazwy hoteli i szukam pogłębionych informacji na różnych stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 18:51 "Owszem, booking wyskakuje jako pierwsza wyszukiwarka, ale ja co najwyżej czytam nazwy hoteli i szukam pogłębionych informacji na różnych stronach" Czyli korzystasz z bookingu . I po co było to ściemnianie? Nb. na jakich to stronach szukasz tych "pogłębionych informacji" i ile czasu na to przeznaczasz? (będąc, przypomnijmy, jakoby w drodze czy na miejscu). I co to jest "Microsoft Travel"? Dodatek do Binga? Jakieś tam informacje można znaleźć bardziej "pogłębione"? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 19:10 Czy tylko mnie dialogi z bmtm przypominają jako żywo dyskusje z kokosowym? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 20:36 kk345 napisała: > Czy tylko mnie dialogi z bmtm przypominają jako żywo dyskusje z kokosowym? Przypominają ale bmtm to taka wersja kokosowypremium Bo prawdziwy kokosowy prędzej by sobie język odgryzł niż poleciał na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 21:05 No właśnie. Dla kokosowego wyjazd wakacje to było burżuazyjnie rozpasanie, a ten tu po Portugalii się rozbija . Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Booking. Com czy Airbnb 17.02.25, 11:45 heca007 napisała: > kk345 napisała: > > > Czy tylko mnie dialogi z bmtm przypominają jako żywo wersja kokosowypremium Bo prawdziwy kokosowy p > rędzej by sobie język odgryzł niż poleciał na wakacje. Chyba że na wczasy z funduszu pracowniczego... Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 20:29 forum.gazeta.pl/forum/w,567,178645119,178645119,Leciec_czy_nie_leciec_na_wakacje_.html Tu jest akurat fajny przykład do czego prowadzą wcześniejsze rezerwacje. Oczywiście z rodziną i dziećmi trudno szukać noclegu ad hoc, ale mimo wszystko czasami taki spontan nie jest zły. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 20:38 bmtm napisał(a): > forum.gazeta.pl/forum/w,567,178645119,178645119,Leciec_czy_nie_leciec_na_wakacje_.html Tu jest akurat fajny przykład do czego prowadzą wcześniejsze rezerwacje. Oczywiście z rodziną i dziećmi trudno szukać noclegu ad hoc, ale mimo wszystko czasami taki spontan nie jest zły. Wow! Pod jakim to kamieniem żyjesz nie wiedząc, że na takim bookingu możesz zarezerwować miejscówkę jako ofertę "zwrotną"? Czasem nawet do 24h przed przybyciem można zrezygnować. Ty bilety lotnicze też kupujesz będąc już na lotnisku? Czy jednak wcześniej? Bo wiesz, wychodząc z autobusu przed Okęciem można się potknąć i złamać nogę w kostce Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 20:42 Ależ na pewno można rezerwować i jest tysiąc opcji, w tym rezygnacje. Ciekawe tylko czemu najczęściej za hotel na miejscu płacę mniej niż w ofercie wspomnianych aplikacji. Tak tak, rzucam okiem na ceny dla rozeznania. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 21:03 "Ciekawe tylko czemu najczęściej za hotel na miejscu płacę mniej niż w ofercie wspomnianych aplikacji" Aha. Aha. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Booking. Com czy Airbnb 17.02.25, 14:57 >Tu jest akurat fajny przykład do czego prowadzą wcześniejsze rezerwacje. Praktycznie każdą ofertę masz w opcji bezzwrotnej i z odwołaniem - ta druga jest po prostu odrobinę droższa. Często nawet 24 h przed przyjazdem można odwołać. W odwoływaniu podróży największy problem jest z biletami lotniczymi, nie da się po prostu zwrócić. Hesus, po co ja gadam z trollem albo idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 20:35 Nie do końca. Pensjonaty i hotele w których bywam najczęściej wyszukałem akurat innymi sposobami. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 21:02 "Pensjonaty i hotele w których bywam najczęściej wyszukałem akurat innymi sposobami" Jakimi? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 22:32 mdro napisała: > "Pensjonaty i hotele w których bywam najczęściej wyszukałem akurat innymi sposo > bami" > > Jakimi? Wysyłając faks do obiektu Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Booking. Com czy Airbnb 30.05.25, 10:08 wetnę się w ten napastliwy komentarz, ale napiszę: ja sprawdzam na przykład na stronie miejscowości/całych regionów - najczęściej urządy gminy prowadzą spis gospodarstw agro, pensjonatów, itp. miejsc (polska, włochy, autstria, słowenia o ile dobrze pamiętam też ma coś takiego), wybieram kilka nazw/lokalizacji/[rzedziałów cenowych (często liczba kwiatków/symboli monet oznacza czy taniocha czy coś ponad) i na miejscu wystarczy podjechać i spytać. dlaczego mialoby nie być miejsca? (przy czym podkreślę, my wchodzimy we wszelkie aplikacje, nie mamy z tym problemu zadego, ale można wyszukać ofertę spoza portali rezerawacyjnych bez żadnego problelmu) Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 16:23 wrota.do.lasu napisała: > [sonda=Booking.com czy Airbnb] > [*]Booking.com > [*]Airbnb > [/sonda] Tylko accor.com Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 16:40 Airnb chce zdjęcia dowodu osobistego. Także tylko booking. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Booking. Com czy Airbnb 30.05.25, 10:09 och, tak! przeszliśy tę droge przez mękę osatnio,bo na bookingu zostały jakieś oferty z cenowego kosmosu, a ta jedna jedyna była na airnb. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 17:00 Booking, choć ostatnio bardzo się rozczarowałam i na własne oczy przekonałam jak nieprawdziwe są recenzje tam zamieszczane. Powoli przekonuję się do hotelu, zwłaszcza że cenowo to już wychodzi bardzo podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
san_vito Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 17:11 Booking - Grecja, Bałkany Airbnb - Włochy, Francja, Norwegia Accor - Polska, Anglia, krótkie city break, kiedy mam czas na zjedzenie śniadania Zarówno z Airbnb jak i z bookingu korzystałam wiele razy. Nigdy nie było sytuacji nie mamy Twojego noclegu. Zawsze bez problemu. Z bookingiem miałam 2 razy problem, ale był spowodowany raczej przez właścicieli obiektów i ich kłamstwa lub cwaniactwo. Z Airbnb raz problem, że w ofercie była płatność za sprzątanie, a dosłownie po rezerwacji, kiedy nie można było bezpłatnie zrezygnować info o kaucji i konieczności posprzątania Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 17:23 Airbnb Niemcy w górach klimatyczny dom ....zwrot kasy w 30 min na szczęscie Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 17:36 Ale w sumie rzeczywiście klimatyczny Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 18:03 wrota.do.lasu napisała: > Airbnb Niemcy w górach klimatyczny dom ....zwrot kasy w 30 min na szczęscie Niewierzę... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 11:11 W ortografię też najwyraźniej nie wierzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 17:45 Cały czas przyjmują gości....opinie im zostawiłam to było niezapomniane miejsce szok że coś takiego istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Booking. Com czy Airbnb 18.02.25, 10:20 Z ciekawości, ile nocleg miał kosztować? Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 18:12 Obydwa. Raz mi się zdarzyła ewakuacja, bo mieszkanie było tak brudne, że nawet jednej nocy nie mogliśmy zostać. Dostaliśmy integralny zwrot kosztów. Często - choć nie zawsze - to samo mieszkanie jest i tu, i tu. Platforma nie zmienia właściciela ani jego polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 19:53 Tylko booking z tych dwóch, a poza tym portale konkretnych sieci hotelowych Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 20:05 Wylacznie booking, nawet jesli raz na rok zdarzy mi sie wynajac mieszkanie a nie hotel. Przede wszystkim rezerwacja jest natychmiastowa, po drugie widze cala kwote od razu zamiast dodatkowej "oplaty za sprzatanie" po trzecie nikt mnie nie ocenia I nie wystawia recenzji. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 21:06 to tam recenzują też klientów? Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 13:13 "Pani Kasia używała taniego dezodorantu, przestawiła wazon i stłukła szklankę. Do tego mocno hałasowała z chłopakiem w łóżku. Oceniam klientkę na 7/10" Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 18:44 Wiesz ja wynajmuje na booking i czasami żałuję że nie mogę ocenić klienta... Za np kradzież....a kradną dziwne rzeczy ostatnio np wieszaki na kaloryfer łazienkowy, adapterów już nie daje bo Anglicy najczęściej przywłaszczali sobie, brak zamknięcia mieszkania.. . Różne osoby wynajmują. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Booking. Com czy Airbnb 30.05.25, 10:33 no otóż, ja akurat nie wynajmuję, ale w sumie ta ocena klienta nie byłaby głupia. ludzie by się może bardziej szczypali z zachowaniem, kulturą itp. co służyłoby innym w czasie pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 20:28 Nie widzę między nimi prawie żadnej różnicy, odkąd na bookingu połowa oferty to mieszkania prywatne. W hotelach zatrzymuje się w miastach, i szukam albo na booking, albo po prostu w Google, i rezerwuje prosto ze strony hotelu. Nie zatrzymuje się w miastach w mieszkaniach prywatnych (dawniej chętnie, gdy to było prawdziwe airbnb, czyli pokój u właściciela). Domy nad morzem Grecji czy we Włoszech bezpośrednio ze strony właściciela czy agencji, mnóstwo tego jest i łatwo znaleźć szukając wg nazwy miejscowości w Google. Na narty we Włoszech czy Austrii - strony ośrodków mają zakładki z kwaterami, dzwonię lub pisze lub rezerwuje online, jeśli się da. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 20:41 Robię rezerwację na portalach ok 18 razy w roku w ostatnich latach. Wcześniej to było mniej, pewnie - średnio z 10-12. Więc przez ostatnie 15 lat zrobiłam koło 200 rezerwacji. Proporcja: 40% booking, 30% airbnb, 30% slowhop. Nie miałam żadnej poważnej wpadki, warunków, które wołałyby o pomstę do nieba. Pamięetam tylko 2 przypadki, gdy lokal nie spełniał moim zdaniem standardów - raz to był apartament w Polsce w mieście - brakowało podstawowego sprzętu - otwieracza do wina, w łazience - chodnika, w kuchni ręczników papierowych lub ściereczki do wytarcia rąk (musiałam chodzi do łazienki wycierać ręce po zmywaniu w kuchni, a ręcznik w ogóle dostałam jeden). I raz w Londynie - prywatny pokój - pokój był w miarę spoko, ale wspólna łazienka - chyba nigdy nie była sprzątana. Warstwa kurzu wszędzie. To było akurat airbnb. Czyi wychodzi, że 1% wpadek, po równo na obu portalach. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 20:18 Nie wszystkie rezerwacje to podróże. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 22:33 I teraz go zaintrygowałaś, chłopak nie zaśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 21:26 Pytanie do korzystających z hoteli: z jakiej konfiguracji pokoi korzystacie mając małe dzieci? Bo ja naprawdę próbowałam i z moich obserwacji hotele nie mają w ogóle pokojów rodzinnych - poza lokalizacjami stricte wakacyjnymi. Ale ja też nie lubię jak są 4 łóżka w jednej sypialni, bo dzieci chodzą spać 2-3h przed nami i chcę mieć ten czas dla siebie, żeby np. obejrzeć film. Wspólne łazienki czy kuchnie też nie wchodzą w grę. Ostatnio naprawdę chciałam skorzystać z hotelu, ale system rezerwacji proponował mi taką konfigurację, że 1 dorosły i 2 dzieci do pokoju rodzinnego, a drugi dorosły w pojedynkę do dwójki, czyli w sumie 5 miejsc do opłacenia przy 4 osobach. Dlatego korzystam z mieszkań. Mam przynajmniej możliwość wybrania dwupokojowego lokum, z osobną sypialną, w której zamknę dzieci i mogę sobie jeszcze posiedzieć oraz maksimum prywatności. Dość często są to hostele w starych kamienicach, co faktycznie wolę nad prywaciarza ze względu na większą pewność, że nie będzie wtopy. Wybieram Booking - teraz już z przyzwyczajenia, ale kiedyś bardziej mi pasował ich regulamin. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 22:15 no dokładnie - la mnie układ - dorośli śpią w tym samym pokoju co dziecko, a to oferuje większość hoteli - jest mordęgą. opcje z dwoma połączonymi pokojami maja tylko nie które hotele. a cena jest prawie zawsze dwa razy tyle co wynajęcie apartamentu w okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Booking. Com czy Airbnb 15.02.25, 23:33 Sama nie tak dawno zakładałam wątek na ten temat i niestety jest tak jak mówisz, takie apartamenty w hotelach są niezwykle rzadkie, rodzina z dziećmi wg hotelarzy ma nocować na kupie w jednym pokoju. Co gorsza, na booking wcale nie jest lepiej, a to co opisują jako dwupokojowy apartament często okazuje się być salonem z alkowa, albo nie ma drzwi pomiędzy tymi niby osobnymi pokojami. My ostatecznie zdecydowaliśmy się na dwa pokoje obok siebie, ale moje dzieci to już nastolatki i mogą być same, nawet to wolą... Ale drogo wychodzi taka opcja. Latem jeszcze pół biedy, bo można próbować jakichś domków. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 09:18 Poświęcam się i jestem w tym samym pokoju. Moje dzieci i tak nie chciały w nowym miejscu spać osobno, więc w dwóch pokojach (które czasem mam) i tak ląduję osobno z mężem (tzn jest ja i dziecko, on i dziecko, a teraz ja i dziecko, on i nastolatek). Pierwsze co sprawdzam w dużym mieście, to czy jest Novotel w sensownym miejscu. Tam zawsze jest opcja duzego lóżka i rozkładanej kanapy (która też zawsze jest wygodniejsza niż te miękkie łóżka hotelowe). Zaliczyłam sporo tych Novoteli, bo wiem zawsze, co dostanę. Jak jestem bez dzieci, to mogę w zapadłej dziurze spać, jak z dziećmi, to chcę ten standard śniadaniowy, czasem basen (i po tym to żadne filmy wieczorem, bo wszyscy padali spać), bar na dole (oni telewizja, my odsapnięcie od nich). Często też przy jadalni jakieś gry dla dzieci, playstation, czyli mogłam pić nawet godzinę kawę w spokoju, a oni byli obok. W mniejszych, turystycznych miejscowościach też dotąd nigdy nie miałam problemu. Jak teraz patrzę wstecz to sporo nawet było takich hotelo-mieszkań, tzn cały hotel, z lobby, a pokój to jak mieszkanie z kuchnią. Ale dla mnie ciasnota nie jest problemem. Ja na wakacjach nie chcę ścielić łóżka, zmywac naczyn, robic sniadan. Robiłam to długo i robię oczywiscie nadal w innych okolicznosciach przyrody (np na łódce), ale na wyjazdach typowo do zwiedzania - już nie. Przejechałam się też kiedys na najmie takiego mieszkania (dwa razy ja, raz koszmarnie moja siostra, kiedy był sezon turystyczny i nie było absolutnie nic innego) i już w to absolutnie nie wejdę. A jak dodam do tego to, co robią ludzie w mojej okolicy, to czułabym się po prostu jak totalny intruz. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 10:04 W opisanej sytuacji często dzwonię bezpośrednio do hotelu i okazuje się, że da się zrobić dostawkę dla kolejnego dziecka w pokoju rodzinnym. Zazwyczaj bierzemy albo pokój rodzinny z osobną sypialnią, albo dwa pokoje hotelowe połączone drzwiami. Nigdy nie biorę pokoju z 4-5 łóżkami, bo to jest koszmar. Niestety, gdy ma się dzieci to wyjazd do hotelu sporo kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 11:17 lauren6 napisała: > > Zazwyczaj bierzemy albo pokój rodzinny z osobną sypialnią, albo dwa pokoje hote > lowe połączone drzwiami. > Nigdy nie biorę pokoju z 4-5 łóżkami, bo to jest koszmar. > > Niestety, gdy ma się dzieci to wyjazd do hotelu sporo kosztuje. To chyba musi mocno ograniczać wybór miejsc, do których jeździsz, bo takich hoteli jest bardzo mało. Chyba, że jeździsz do konglomeratów turystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Booking. Com czy Airbnb 17.02.25, 11:30 Celuję w hotele 4-5*. Raczej 5*. Choć w tym roku nad morzem jedziemy nie do hotelu, ale do wynajętego przez booking domu. Wychodzi 3x taniej niż hotel 🤷♀️ Ale polskie morze w sezonie to ewenement cenowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Booking. Com czy Airbnb 17.02.25, 12:14 lauren6 napisała: > Celuję w hotele 4-5*. Raczej 5*. > > Choć w tym roku nad morzem jedziemy nie do hotelu, ale do wynajętego przez book > ing domu. Wychodzi 3x taniej niż hotel 🤷♀️ Ale polskie morze w sezonie to ewe > nement cenowy. To jest wszystko wzgledne jednak. Zadna ilosc gwiazdek nie gwarantuje, ze hotel ma pokoje rodzinne, cena rowniez (a ta nie zalezy tylko do gwiazdek). Mi sie akurat trafialy takie w starych, wloskich pensjonatach czy hotelach, bo stare wille maja rozne rozklady w srodku; ale tez nie wszedzie, wiec na dluzszy pobyt dom jest zawsze wygodniejsza opcja. Zakladam, ze duze hotele z basenami, gdzie przyjezdza sie z dziecmi, pewnie maja czesciej taka opcje (nie korzystalam, wiec nie wiem), ale dziewczyny wyzej pisza, ze niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Booking. Com czy Airbnb 18.02.25, 09:54 > ilosc gwiazdek nie gwarantuje, ze hotel ma pokoje rodzinne Nie spotkałam się z hotelem 4* lub 5*, który by miał li i jedynie pokoje 2 osobowe, których na dodatek nie można połączyć wspólnymi drzwiami. Owszem apartamentów czy pokoi rodzinnych jest mniej, więc trzeba rezerwować z wyprzedzeniem. Nie piszę o starych ruderach, które miały przyznane gwiazdki 30 lat temu, bo takie miejsca omijam szerokim łukiem. Zazwyczaj standard jest tam na tyle podły, że lepiej zarezerwować coś na mieście w podobnej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 14:35 Z pokojow rodzinnych. Zazwyczaj jest to salonik (tam rozkladana kanapa+ dostawka) + sypialnia. Czasem aparthotele. Pensjonaty maja czasem bardzo duze pokoje rodzinne. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Booking. Com czy Airbnb 30.05.25, 10:35 wiekszość hoteli ma w ofercie takie opcje rodzinne, tylko że one są już mega drogie. (ji hotele i te opcje), najbardziej im się opłaca wrzucać dostawki... Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 08:56 Podróżuję naprawdę dużo, po różnych kontynentach i Booking zawsze mi zapewnił super obsługę. Tylko w Afryce jeszcze nie sprawdzałam, ale patrząc w jak dziwnych miejscach działało super - pewnie tam też działa. Bookuję apartamenty, hotele, pensjonaty, poza tym tzw. atrakcje i różne bilety, wypożyczam samochody, bookuję taksówki i transfery . Nie testowałam lotów. Korzystałam z pomocy platformy kiedy sama coś sknociłam i pomogli nie ponieść konsekwencji finansowych. Ostatnio miesiąc jeździliśmy po odległych krajach śpiąc max kilka dni w jednym miejscu, zwykle 1-2, WSZYSTKO robiłam z bookingiem, część na ostatnią chwilę, WSZYTKO zadziałało. Mam spore zniżki i wsparcie dla stałych klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 09:53 Najczęsciej booking.com. Ale korzystam też z google maps, czyli szukam hotelu najbliżej miejsca, które mnie najbardziej interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Booking. Com czy Airbnb 16.02.25, 18:35 Korzystam z obu, oraz z rezerwacji poza portalami. Kiedyś częściej był Airbnb a teraz chyba częściej Booking, ale od żadnego się nie odcinam. Odpowiedz Link Zgłoś