Dodaj do ulubionych

Prośba o ocenę i poradę

17.02.25, 09:43
Prośba o spojrzenie z boku, sprawa dotyczy bliskiej mi osoby.
Dziewczyna wraca w nocy z imprezy, jest pod wpływem alkoholu ale nie jakąś bardzo pijana. Zamawia przewóz z aplikacji jeszcze w lokalu, ma podpięta kartę płatnicza więc przejazd jest od razu opłacony. Podchodzi w umówione miejsce, wsiada, dojeżdża na miejsce a kierowca żąda zapłaty. Dziewczyna mówi, że już opłacone na co kierowca zaprzecza.Dziewczyna wyciąga telefon, żeby udowodnić swoją rację, w miedzi czasie wywiązuje się pyskówka bo ona sądzi, że zobaczył, że jest wypita i chce ją naciągnąć. Kierowca wyrywa jej telefon a w momencie kiedy ona chce go odzyskać zaczyna ja dusić. Dziewczyna wzywa pomocy, ale wszystko dzieje się w zamkniętym aucie w środku nocy, nikt nie reaguje. Kiedy dziewczyna zaczyna tracić oddech kierowca ja puszcza, otwiera drzwi i wyciąga ja z samochodu, rzucając na ziemię. Wraca do auta żeby odjechać ale dziewczyna pakuje się do auta żeby odzyskać telefon( najgłupsze możliwe rozwiązanie wiem, ale pod wpływem stresu nie myślała racjonalnie). W tym czasie podjeżdża policja prawdopodobnie wezwana jakimś przyciskiem przez kierowcę. Kierowca zupełnie spokojnie tlumaczy, że Pani nie chce zapłacić za przejazd, dziewczyna wkurzona i przerażona tlumaczy swoją wersję łącznie z zachowaniem kierowcy, na co policjanci absolutnie nie reagują. Spisują dziewczynę, każą zapłacić i mowia, że jesli chce zglosic sprawę to nastepnego dnia może się zgłosić na komisariat. W międzyczasie jeden z policjantów sprawdzą z dziewczyna aplikacje i okazuje się, że przejazd został anuliwany, ale nie wiadomo w którym momencie i przez kogo. Kierowca spokojnie odjezdza.Następnego dnia dziewczyna zglasza się na policję, ma siniaki na rękach i nogach, pajączki na twarzy od duszenia, zniszczone ubranie. Policja przyjmuje zgłoszenie i informuje, że sprawa zostaję przekazana do sądu cywilnego ponieważ nie ma obrażeń powyżej 7 dni i dalej wszystko spoczywa na dziewczynie, udowodnienie, że taka sytuacja miała miejsce.
I tu moje pytanie, czy faktycznie powinno to tak wyglądać? Nie mam powodu, żeby nie wieżyc w to co mówi, nawet jeśli się awanturowała z kierowca to jego zachowanie było zdecydowanie przesadzone. Z tego co wiem, kierowca poza brakiem zaplaty nie zgłaszał zadnych innych problemow, wiec uprzedzajac pytania, to nie dziewczyna zaatakowala na co on mogl sie bronic, nie mam pojecia co moglo wywolac takie zachowanie. Jednocześnie dziwne jest to, że to prawdopodobnie on wezwał policję, chyba, ze byl jakis swiadek, ktory to zrobil, bo na pewno nie dziewczyna.Cała sytuacja od momentu zamówienia przejazdu do wejścia do domu trwała dobrze ponad godzinę, gdzie sam przejazd ok 15-20 minut. Poradziłam jej umówienie się do prawnika, ale zastanawiam się co jeszcze można zrobić, czy to nie będzie walka z wiatrakami? Odpuścić, mając nadzieje, że jakaś inna dziewczyna nie trafi na wybuch Pana i nie skończy się to gorzej? Nie wiem co o tym wszystkim myśleć
Obserwuj wątek
    • ritual2019 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 09:48
      Kolejna historia trolla ale ma potencjal.
      • annpierle Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 09:59
        to juz chore jest, z tymi wykrywaczami trolli. Skoro myslicie, ze to troll, to po co w ogole odpowiadac? Zeby pokazac, jaka sie jest czujna i jak sie nie daje nabrac na falszywe historie? To w takim razie trzeba sobie wszystkie fora odpuscic, bo nigdy nie wiadomo, co prawdziwe a co nie.
        • ritual2019 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 10:09
          A ty masz problem z czym konkretnie? Przeciez watek ma potencjal, moze (nie musi) miec sporo galezi, np niebezpieczenstwa wynikajace z picia alkoholu, samotnych poworotow do domu taxi, itp.
          Mozna dyskutowac, nie zniemia to jednak faktu ze to watek trolla a nie prawdziwy
          • fafunia78 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 10:12
            A to ty jesteś autorka, że tak dobrze wiesz, że to fejk? Fajnie byłoby gdyby takie sytuacje były tylko zmyslone niemniej jeśli nie masz nic konstruktywnego do napisania to może odpuść sobie?
            • ritual2019 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 10:18
              Odpuszczanie sobie badz to moja decyzja. Nie podoba ci sie nie czytaj moich wpisow. Jestes autorka tego watku po innym nickiem ze tak my adwokatujesz?🤣
    • 71tosia Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 10:11
      Zglosic w korporacji w której jezdzi taksówkarz? Jezeli chce by policja potraktowała poważnie sprawę to zrobić obdukcje lekarska? Co to znaczy ze „nie miała obrażeń powyżej 7 dni”. Cała historia mocno dziwna, widzac pobita dziewczyne i jej poszarpane ubranie policja nic nie zrobiła?
      • danaide2.0 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 10:24
        Policja sama daje bęcki więc chyba wie, jakie obrażenia się ile utrzymają?

Nie wiem, czemu policja każe płacić (roszczenie cywilne), czemu ocenia jakość obrażeń dzień po (kwestia medyczna) i czemu kieruje sprawę o takie obrażenia na drogę cywilną (to raczej różnica między ściganiem z oskarżenia publicznego vs. prywatnego, ale przecież są inne paragrafy).

Może przyjedzie daniela i wyjaśni. Jeśli to prawda - bez prawnika się nie obejdzie.
        A może to wątek obliczony na obwinianie ofiary - podpita dziewczyna, sama, nocą, płaci z góry, a nie bierze taxi z korpo płatnej z dołu!
        • ritual2019 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 10:30
          Troll napisal/a:

Podchodzi w umówione miejsce, wsiada, dojeżdża na miejsce a kierowca żąda zapłaty.

Kierowca moze anulowac przewoz przed zabraniem pasazera a nie po dojechaniu na miejsce.
          • bartello_osi Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 16:05
            Widząc pijanego może anulować a później przejazd zrealizować za gotówke.
            • ritual2019 Re: Prośba o ocenę i poradę 18.02.25, 09:35
              bartello_osi napisał(a):

> Widząc pijanego może anulować a później przejazd zrealizować za gotówke.

Nie moze anulowac powykonaniu przejazdu a to wg autorki watku nastapilo jakims cudem.
        • gr.uu Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 11:12
          A nie wątek obliczony na szczucie na policję?
      • fafunia78 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 10:46
        No właśnie dla mnie też to bardzo dziwne. Fakt, że na pierwszy rzut oka mogło nie być widać obrażeń, głównie siniaki, które zaczęły wychodzić po czasie ale zastanawia mnie czy w tej sytuacji jeśli każde z nich podało inna wersję wydarzeń a jednak wg dziewczyny zachowanie kierowcy mocno przekraczające granice, to nie powinni być od razu odwiezieni na jakieś przesłuchanie, żeby to wyjaśnić?
        • 71tosia Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 14:23
          Nie mam wiele doświadczenia, zgłaszałam na policji drobne sprawy jak np kradzież portfela i nigdy policja mnie nie zignorowała. Dlatego wydaje mi się ze albo koleżanka mocno przesadza z opisem sytuacji albo wyjątkowo złe trafiła z interweniującym policjantem. Ja bym zaczęła od korporacji i sprawdzenia tam kierowcy.
          Ps No i niech kolezanka sprawdzi te karte kredytowa (czy jest obciążenie za przejazd?) bo może faktycznie był jakiś problem, chociaż oczywiście to nie tłumaczy zachowania kierowcy
      • gr.uu Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 11:08
        Pomijając to, że historyjka się nie klei - policja ma przyjąć zgłoszenie. Co innego mają zrobić? Że zdarzenia jest notatka, mają dane kierowcy i pasażerki. Jeśli któreś z nich postanowi złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa to przyjmą i będą prowadzić postępowanie.
    • pytajacakinga Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 10:32
      Wierzę w te historię bo przeżyłam coś podobnego ale dzień i na zwykłej taxowce że kierowca był agresywny wyzywał mnie a nawet zablokował drzwi ja dzwoniłam z płaczem do dyspozytorki która go jakoś ogarnęła.
      Złożyłam skargę przeprosili tylko i napisali że zwolniony
      Narkotyki jakieś pewnie wziął.
      Ale w moim przypadku nie chodziło o brak zapłaty tylko że ja chciałam żeby się gdzieś zatrzymał na chwile żeby podać komuś dokumenty i pojechał dalej na adres który podałam a on nie chciał
      • pepsi.only Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 11:09
        Ja również wierzę.

W naszej okolicy była bardzo podobna sytuacja jak z postu autorki (a może to ta sama sytuacja?)
        w mediach lokalnych opisano w 3 zdaniach i bez szczegółów, że w taksówce wybuchła awantura, bo młoda dziewczyna nie chciała zapłacić za kurs, i była wzywana policja do awantury, ale nie wnikałam, a teraz szukać mi się tego nie chce.
    • turbinkamalinka Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 10:50
      Jakaś chyba bzdura z tym przekazaniem sprawy do sądu cywilnego. To musiałaby zrobić sama zainteresowana.
      • daniela34 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 10:56
        Z przekazaniem sprawy do sądu cywilnego to oczywiście bzdura. To albo wynik niezrozumienia przez poszkodowaną tego co mówił policjant albo tego, że policjant źle to sformułował (też nie mogę wykluczyć). Chodzi o to, że tzw.lekki uszczerbek na zdrowiu (czyli właśnie śince, zadrapania itd.) jest ścigany (czyli badany karnie nie cywilnie) z tzw.oskarżenia prywatnego. Jak najbardziej jest to procedura karna (akt oskarżenia, oskarżony, skazanie za przestępstwo) tyle że w roli oskarżyciela występuje sam pokrzywdzony. Policja zabezpiecza materiały i może je przespać do sądu natomiast resztę musi już zrobić pokrzywdzony.

Czy jedyny paragraf jaki złamał taksówkarz to ten z oskarżonego prywatnego? Niekoniecznie. Dla policji oczywiście to najłatwiejsze do uchwycenia ale tam ponoć była i próba duszenia. Więc decyzja policji nie musi być zasadna. Ale od tego jest prawnik, z którym należy się umówić.
        • gr.uu Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 11:08
          To raczej wynik tego, że cała sprawa nigdy się nie wydarzyła
          • daniela34 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 11:11
            Też może być. Niemniej bardzo podobny błąd był niedawno (nie chce mi się szukać wątku) w jakiejś relacjonowanej medialnie sprawie. Notorycznie, nawet dziennikarze, mieszają tryb z oskarżenia prywatnego z powództwem cywilnym.
            • gr.uu Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 11:19
              Ale w to, że policja ocenia na oko obrażenia to jakoś trudno mi uwierzyć. Raczej informują o konieczności obdukcji i tyle.
              • daniela34 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 11:31
                Ale policjant może wypowiedzieć zdanie: "Jeśli jedyne obrażenia to siniaki i zadrapania to to jest lekki uszczerbek na zdrowiu." Ja też tak mówię 😀 każdy kto odbyl kurs prawa karnego to powie 😀
                A co powiedział policjant a co usłyszała pokrzywdzona to jeszcze mogą być dwie różne rzeczy.
        • kk345 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 12:01
          >może je przespać do sądu
          Tak, to brzmi jak Polska big_grin
          • daniela34 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 12:07
            To raczej skutek odpisywania z autobusu 😀
        • fafunia78 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 12:13
          Dziękuję za rzeczowe informacje
    • bezmiesny_jez Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 10:51
      >sądzi, że zobaczył, że jest wypita

Jaka big_grin big_grin big_grin ?

>Zamawia przewóz z aplikacji jeszcze w lokalu, ma podpięta kartę płatnicza więc przejazd jest od razu opłacony.

Nie, nie każdy przejazd jest opłacony, są też opcje zapłaty wg taksometru, mogła wybrać taki jeśli była pijana.

>W międzyczasie jeden z policjantów sprawdzą z dziewczyna aplikacje i okazuje się, że przejazd został anuliwany, ale nie wiadomo w którym momencie i przez kogo.

Jakby był anulowany, to kierowca by nie przyjechał

> a w momencie kiedy ona chce go odzyskać zaczyna ja dusić.

To powinna mieć ślady i iść na obdukcję.

Niezła ściema.
      • atenette Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 13:42
        sjp.pwn.pl/slowniki/wypity.html
    • gr.uu Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 11:06
      Dopracuj szczegóły na drugi raz. Policja nie przekazuje spraw do sądu cywilnego, co to za bzdura w ogóle. Kolejna rzecz - policja nie orzeka, czy uszczerbek na zdrowiu jest poniżej czy powyżej 7 dni, od tego jest obdukcja.
      • fafunia78 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 11:22
        Niczego nie będę dopracowywać, bo się na tym nie znam. Takie informacje zostały przekazane
        • gr.uu Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 11:25
          To może jeszcze nie wytrzeźwiała na drugi dzień. W sumie pójście na policję w tych brudnych i poszarpanych ciuchach z poprzedniego dnia tez na to wskazuje. I chyba nie była lekko pijana tylko konkretnie nawalona jak poszła spać w ciuchach i rano w nich dalej zamiast się jak człowiek umyć i przebrać
          • fafunia78 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 11:36
            Skąd Ci się wzięło, że poszła w tych samych ciuchach?
            • kk345 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 12:02
              Może z tego, co napisałaś?
              >dziewczyna zglasza się na policję, ma siniaki na rękach i nogach, pajączki na twarzy od duszenia, zniszczone ubranie.
              • fafunia78 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 12:10
                Ok, faktycznie źle to napisałam, chodziło mi konkretnie o obrażenia i szkody
              • gr.uu Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 12:11
                Teraz myślę, że może ona miała te ubrania w torbie. Chociaż intuicyjnie jak w opisie jest na przykład, że kobieta miała czerwoną sukienkę to zakłada się, że na sobie
                • fafunia78 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 12:15
                  Nie, w sumie nawet nie miała ich przy sobie, nie pomyślała o tym.
    • zerlinda Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 13:15
      Czyli fakty są takie:
      - dziewczyna pijana
      - nie chce zapłacić za kurs
      - została wezwana policja
      Czy na pewno było tak, jak opowiada dziewczyna, czy może miała jakieś pijackie zwidy? Bo trudno mi uwierzyć, że kierowca zaczął ja dusić a policja nie zareagowała na takie oskarżenia.
      • fafunia78 Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 13:40
        zerlinda napisała:

> Czyli fakty są takie:
        > - dziewczyna pijana
        Byla ood wpływem alkoholu ale nie pijana
        > - nie chce zapłacić za kurs
        Tak, bo jest przekonana, że został już opłacony
        > - została wezwana policja
        > Czy na pewno było tak, jak opowiada dziewczyna, czy może miała jakieś pijackie
        > zwidy? Bo trudno mi uwierzyć, że kierowca zaczął ja dusić a policja nie zareago
        > wała na takie oskarżenia.

Mi też trudno w to uwierzyć. Gdybym dziś nie słyszała rozmowy z policjantką,która przyjmowała zgłoszenie, to chyba byłabym skłonna przyznać, że dziewczę konfabuluje. Nawet nie chce pisać co usłyszałyśmy bo wtedy każdy będzie przekonany już na 100 że to fejk, sama bym nie uwiezylo gdyby ktos mi opowiadal.Na szczęście w środę jest umówiona do prawnika.

• zerlinda Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 14:49
          Czym się różni pod wpływem od pijana?
        • kk345 Re: Prośba o ocenę i poradę 18.02.25, 09:08
          >> - nie chce zapłacić za kurs
          Tak, bo jest przekonana, że został już opłacony

Przecież to akurat jest banalnie proste, albo zeszło jej to z karty, albo nie.
    • bartello_osi Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 15:58
      Kolega po imprezie podchmielony jechał jakimś Uberem, kierowca mu kazał zapłacić gotówką. Kolega dał gotówkę z sporym napiwkiem i poszedł spać. A gdy spał to mu przyszedł smsm z centrali taksi, że kierowca zgłosił że kolega za przejazd nie zapłacił i uciekł, więc mu ściągną tę kasę automatycznie z karty jeśli jeszcze kiedykolwiek pojedzie uberem... Nie dało sie nic wyjaśnić.
    • bartello_osi Re: Prośba o ocenę i poradę 17.02.25, 16:03
      A obdukcję zrobiła? ślady duszenia itd potwierdzające jej słowa?

Policja mogła uznać "na oko" że pijana awanturująca się dziewczyna szarpiąca kierowcę jest mniej wiarygodna od spokojnie mówiącego kierowcy.
    • wena-suela Re: Prośba o ocenę i poradę 18.02.25, 09:21
      Zajmij się słownikiem ortograficznym, a nie wymyślaniem historii z dudy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka