riki_i Re: Zmarł Marian Turski 19.02.25, 09:05 W tym roku w Auschwitz był już bardzo słabowity, ale to przemówienie z 2020 roku można rzec, że porywające. Jedno z lepszych przemówień jakie w życiu słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Zmarł Marian Turski 19.02.25, 09:07 Tak, to prawda. W tym roku był już w słabej kondycji, ale wczoraj w tvn24 wypowiadał się ktoś z jego przyjaciół i mówił, że Turski w styczniu ciężko chorował, ale jeszcze się zebrał, żeby przyjechać do Auschwitz. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 [...] 19.02.25, 09:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
m78wt3c Plwałeś "taniarada" 20.02.25, 18:17 Dlatego iż ponieważ plwałeś "taniarada" zostałeś oktrojowany przez moderację. Słuszna i zbawienna była decyzja moderacji. Nie plwaj na bliżniego swego. Zachowaj w ciepłym wspomnieniu zmarłego 97-letniego Mariana , więżnia obozu koncentracyjnego. - www.facebook.com/rafal.betlej.betlejewski/?locale=pl_PL Odpowiedz Link Zgłoś
ruta_tannenbaum Re: Zmarł Marian Turski 19.02.25, 09:54 Wielka strata. Dobrze (dla nas), że w ostatnich latach to, co mówił, chociaż wybrzmiewało donośnie. A tu całość przemówienia, które zdołał jeszcze wygłosić w czasie ostatnich obchodów, ledwie trzy tygodnie przed śmiercią: szih.org.pl/marian-turski-na-80-rocznicy-wyzwolenia-auschwitz/. Odpowiedz Link Zgłoś
wrotek0 Re: Zmarł Marian Turski 19.02.25, 14:31 Było wiadomo, że kiedyś umrze, ale żal. Mądrze mówił i nigdy nie było w nim zapiekłości. Odpowiedz Link Zgłoś
m78wt3c Re: Zmarł Marian Turski 20.02.25, 10:54 Tak przy okazji. Być w latach 1957-2025 szefem działu historia w tygodniku "Polityka" to nie w kij dmuchał. - www.facebook.com/rafal.betlej.betlejewski/?locale=pl_PL Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zmarł Marian Turski 20.02.25, 16:18 Podoba mi się za to, że był orędownikiem pojednania Polaków z Żydami i Niemcami. Oprócz tego, rozpowszechniał antysegregacyine postawy. Trzeba się cieszyć, że dożył pięknego wieku i przeciwstawiał się apartheidowi, obojętności, niesprawiedliwości, nierówności. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Zmarł Marian Turski 20.02.25, 17:53 dyzurny_troll_forum napisała: Słuchaj no, koleżko. Nikt ci nie każe szanować zmarłego, możesz sobie o nim myśleć co chcesz. Ale to jest wątek założony na okoliczność jego śmierci, więc powiem delikatnie - won stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Zmarł Marian Turski 20.02.25, 17:59 dyzurny_troll_forum napisała: > Nie jestem twoim koleżką. Nie jesteś moim kolegą, to różnica. Zamiast koleżko mogłam napisać panie ładny Odpowiedz Link Zgłoś