Dodaj do ulubionych

A tymczasem w UK

18.02.25, 18:40
jest pomysł na budowę nowych miast, które mają rozwiązać niedobory mieszkaniowe. W sumie ma powstać 12 miast, pod uwagę brane jest 100 lokalizacji.

Któraś chętna żeby dołączyć do ematek w UK?

www.bankier.pl/wiadomosc/Wielka-Brytania-walczy-z-niedoborem-mieszkan-Rzad-oglosil-program-budowy-nowych-miast-8891165.html
Obserwuj wątek
    • mocca25 Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 18:46
      Nie chciałabym mieszkac poza UE, ale widziałam kiedyś film o miasteczku zbudowanym od podstaw "przez" Karola, jeszcze wtedy księcia. Zarówno architektura jak i plany miejsce wydawały się bardzo fajne (z tym, że chetnych było chyba wiecej niż domów)
      • mocca25 Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 18:48
        p.s Pondbury się nazywa
      • panna_lila Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 18:49
        Ja jestem ciekawa jak powstaje takie miasto od podstaw. Jak zochowają klimat takich małych angielskich miast…może być uroczo
        • mocca25 Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 18:59
          wpisz sobie w google Poundbury - ale to tylko obrazki, video, atmosfery nie wyczujesz. Mnie - tak na sucho- podoba się pomysł tradycyjnej architektury/elewacji i jednak planowanie pod XXI wiek i jego rozwiązania technologiczne (i potrzeby ludzi XXI w)
        • dr.amy.farrah.fowler Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 19:05
          Poundbury nie jest żadnym miastem zbudowanym od podstaw w szczerym polu, tak naprawdę to dzielnica Dorchester.

Owszem, jest zaj*biście ładne. Jakby się chodziło po XIX-wiecznym miasteczku, tylko odnowionym w całości w jednym roku.
          • mocca25 Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 19:11
            ale te przedmieścia powstały chyba od podstaw, "z niczego na na niczym" czyli w pewnym sensie w szczerym polu. Ale to architektura. Natomiast na pewno na zycie społeczne ma wpływ "prawdziwe" miasto, stało się częścią
          • sueellen Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 19:29
            dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

>.
            >
            > Owszem, jest zaj*biście ładne. Jakby się chodziło po XIX-wiecznym miasteczku, t
            > ylko odnowionym w całości w jednym roku.
            >

Jest po prostu nowe. Nie byłam, spojrzałam na google street. Wygląda jak każde nowe osiedle domków w UK w tym moja wioska, która w większości też jest nowa. Jest ładnie czysto i całkiem nieźle zaprojektowane. Moj dom jest obok terenu chronionego więc mam pewność że przynajmniej w najbliższym dziesięciu żaden nowy projekt w bezpośrednim sąsiedztwie nie powstanie, był natomiast ogromny projekt połączenia " mojej " wioski z pobliskim miastem . Tyle gadania, spotkani, ankiet przez kilka lat. I co? Nic z tego nie wyszło. A mnie by pasowało bo były plany budowy ścieżek rowerowych, chodników, wielkie plany wyjscia na przeciw pieszym, miały być sklepy, bary szkoły przychodnie w obrębie 15 min piechotą. I tak planuje sprzedać swój dom, ale szkoda że projekt upadł.
        • glasscraft Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 19:18
          Uroczo ani klimatu na 100% nie bedzie, bo pani w rzadzie ktora jest w tym temacie decyzyjna, chce ilosci nie jakosci.
          • gris_gris Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 20:08
            glasscraft napisała:

> Uroczo ani klimatu na 100% nie bedzie, bo pani w rzadzie ktora jest w tym temac
            > ie decyzyjna, chce ilosci nie jakosci.
            >

Otóż to. Jak najwięcej domów - kurników.
        • sueellen Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 20:19
          panna_lila napisała:

> Ja jestem ciekawa jak powstaje takie miasto od podstaw. Jak zochowają klimat ta
          > kich małych angielskich miast…może być uroczo

Nowe osiedla wyglądają mniej więcej tak. Po wybudowaniu jest zadrzewiane i muszę przyznać że tego pilnują, co akurat cieszy.. ale czy są one urokliwe ? Za sto lat może będą. Teraz są po prostu nowe. Tak jak wiktoriańskie szeregowce, które też kiedyś były nowe ...
          • panna_lila Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 21:14
            Jest spoko👍 szczęśliwie nie jest to budownictwo wielorodzinne czyli nasze „swojskie” bloki.
            Wygląda jak nasze pod warszawskie sypialnie, tylko nowe i takie bardziej jednorodne
      • tanebo0001 Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 19:05
        Dwa wnioski. Po pierwsze - partia potrzebuje kiełbasy wyborczej. Po drugie - bez zmiany systemu nie ma to sensu.
    • sueellen Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 19:04
      Miało , miało. W mojej wsi miało powstać 1000 domów, szkoła, przychodnia i sklepy. Mówiło się o tym od czterech lat... A w 2024 projekt wycofano 🙄 także ten tego, nadal czekam na te tysiąc domów
      • chatgris01 Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 20:20
        To prawie jak tysiąc szkół na tysiąclecie cool
      • karpie_gdyjem Re: A tymczasem w UK 20.02.25, 02:22
        Zapraszam do mnie, u mnie powstało jakieś 80% z planowanych 1500, budowa trwa. Szkoły pękają w szwach, drzewo z lekarzami i dentystami nam uschło, a na fejsie ciągle reklamy 'Zamieszkaj w ...'
    • glasscraft Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 19:16
      Jeden malutki, zupelnie niewazny problemik - nie ma wystarczajacej ilosci ludzi w budowlance, zeby nowe miasta wybudowac. A jak rzad bedzie z kolejnymi genialnymi pomyslami na zalatanie mistycznej dziury budzetowej, ktora czasami istnieje a czasami nie (w zaleznosci od tego na co chca pieniadze przepieprzyc) wyskakiwac i dokladac rozne formy opodatkowania pracodawcow w prywanym sektorze, to moze sie okazac za nawet nie bedzie komu planow narysowac, nie wspominajac o wykopaniu dziury w ziemi na fundamenty, bo sie firmy budowlane po prostu pozamykaja.
      • tanebo0001 Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 19:19
        Czy chcesz powiedzieć że brakuje imigrantów?
        • glasscraft Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 19:25
          Polska jezyk trudna jezyk? Napisalam, ze polityka podatkowa rzadu moze skonczyc sie tym, ze firmy nie beda zatrudniac/redukowac etaty/zamykac sie i nie bedzie komu - akurat w tym przypadku - budowac. Nie dlatego, ze pracownikow bedzie brakowac, tylko dlatego ze nie bedzie komu ich zatrudniac.

Tobie jak w tym kawale o Jasiu, ktoremu wszystko sie z duda kojarzylo, wszystko kojarzy sie z imigrantami?
      • taki-sobie-nick Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 21:19
        glasscraft napisała:

> Jeden malutki, zupelnie niewazny problemik - nie ma wystarczajacej ilosci ludzi
        > w budowlance, zeby nowe miasta wybudowac. A jak rzad bedzie z kolejnymi genial
        > nymi pomyslami na zalatanie mistycznej

Chyba mitycznej?
        • glasscraft Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 21:43
          taki-sobie-nick napisała:

> Chyba mitycznej?

O nie, ta dziura jest zdecydowanie tajemnicza (mistyczna). Czasem jest, czasem jej nie ma albo jest wieksza niz jest 😇😇😇
    • pani.asma Re: A tymczasem w UK 18.02.25, 19:28
      a sklepy?
      nadal beda warzywa na sztuki?
    • bywalec.hoteli Re: A tymczasem w UK 19.02.25, 17:39
      Pomysł fajny i wcale nie taki nowy. Zobaczymy jak wyjdzie, kibicuje
    • karpie_gdyjem Re: A tymczasem w UK 20.02.25, 02:24
      Problemem UK jest fobia i pogarda wobec budynków wielorodzinnych, i nie mówię tu o wieżowcach.
      • ritual2019 Re: A tymczasem w UK 20.02.25, 08:19
        karpie_gdyjem napisała:

> Problemem UK jest fobia i pogarda wobec budynków wielorodzinnych, i nie mówię t
        > u o wieżowcach.

Dlaczego nie przeprowadzic sie do kraju bez takiej fobii i pogardy i zmieszkac w takim budynku wielorodzinnym...to nie jest trudne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka