taki-sobie-nick 21.02.25, 23:47 dupolot! perak.pl/produkt/dupolot-big-m/ Właśnie poznałam słowo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaki11 Re: Wątek językowy - przed państwem 21.02.25, 23:54 Znam od gimnazjum. Używane zresztą nie tylko jako określenie saneczek- jabłek, ale też przelecenia gdzieś na tyłku - w sensie zlecenia ze schodów czy przejechania się po śliskim chodniku, albo ślizgu po upadku na łyżwach. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 00:03 No gratulacje. Wiekszość z nas zna je od kilku dekad. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - przed państwem 23.02.25, 01:37 Wlazła, przyp... się i zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Wątek językowy - przed państwem 23.02.25, 10:32 taki-sobie-nick napisała: > Wlazła, przyp... się i zadowolona. > Podobnie, jak ty zazwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Wątek językowy - przed państwem 23.02.25, 10:39 Ja nie znałam do teraz - nie wiem czemu, ale poczułam się jak elita Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 07:08 Ja znam,ale u nas nazywa się to slizgodupka W ogóle.uwielbiam słowo d*pa. Daje olbrzymie mozliwosci słowotwórcze, ma wiele form pochodnych, setki freazeologizmow, przy tym jest wdzięczne i niewulgarne Mało kto.wie, że pochodzi od starosłowiańskiego dupło, które z miękkim d' ewoluowało w dziuplę Oznaczało czyli jakiś otwór czy dziurkę Kiedyś np dupny oznaczalo pusty, wydrążony Teraz dupny znaczy wielki Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 07:18 W znaczeniu wielki to chyba regionalizm? Bo w polszczyźnie ogólnej dupny znaczy tyle co do dupy. 🤷🏼♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 07:19 Na Śląsku wielki Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 07:52 Na Śląsku głównie (ja sie w katowicach wychowalam, to moje pierwsze skojarzenie), ale ma kilka znaczen ogolnie w polszczyznie oczywiście. To jest fascynujące słowo Oznacza jednocześnie i zyebany i.zayebisty Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 09:16 Nie no, dupny, to wielki. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 09:23 Na pewno jak coś dupnie, to aż echo niesie. 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 14:58 Nie, dupny to byle jaki, do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 08:33 > Mało kto.wie, że pochodzi od starosłowiańskiego dupło Ja wiedziałam, sprawdziłam to sobie parę lat temu w słowniku Brucknera. Do dziś pamiętam swoje zdziwienie i bunt: jak to? Dupa postrzegana jako dziura? Bo intuicja mi niesłusznie podpowiadała coś innego, że to od duplex, podwójny, eufemizm odnoszący się do dwóch pośladków. Miałoby to większy sens niż dziura... Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Wątek językowy - przed państwem 23.02.25, 10:37 Przepraszam, co duplex miał robić w starosłowiańskim? Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 14:56 Przeczytałam gdzieś kiedyś, że jeszcze u Kochanowskiego wiewiórka mieszkała w dupie, ale nie znalazłam takiego wiersza. Może ematka? Odpowiedz Link Zgłoś
kot.z.kosmosu Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 07:41 Jak tam kariera korektorki? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 10:13 kot.z.kosmosu napisała: > Jak tam kariera korektorki? Korektorki? Przecież ona robi błędy. Kariera... 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
kot.z.kosmosu Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 10:50 zona_mi napisała: > kot.z.kosmosu napisała: > > > Jak tam kariera korektorki? > > Korektorki? > Przecież ona robi błędy. > Kariera... 😄 > Wiem, właśnie stąd moje złośliwe pytanie 😈 Zakładała o tej ścieżce kariery wątek, z błędem w tytule oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 11:37 kot.z.kosmosu napisała: 😈 > Zakładała o tej ścieżce kariery wątek, z błędem w tytule oczywiście Umknął mi 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 20:19 chyba chodzi o ten myslnik w tytule. Po co? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
kot.z.kosmosu Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 22:27 Nie, to mowa o innym wątku i innym tytule 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 10:46 > perak.pl/produkt/dupolot-big-m/ > Właśnie poznałam słowo. Jako oficjalna nazwa produktu?? Rozumiem potoczna, ale oficjalna? Ciekawe, czy siedzisko dziecka do samochodu to poddupnik. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Wątek językowy - przed państwem 22.02.25, 11:50 oficjalnie chyba coś typu ślizg Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - przed państwem 23.02.25, 01:11 mama-ola napisała: > > perak.pl/produkt/dupolot-big-m/ > > Właśnie poznałam słowo. > > Jako oficjalna nazwa produktu?? Rozumiem potoczna, ale oficjalna? No na to wychodzi. Firma najwyraźniej nie ma poczucia obciachu. Ciekawe, czy > siedzisko dziecka do samochodu to poddupnik. Proszę: grupagsm.pl/pl/p/PODSTAWKA-SAMOCHODOWA-PODDUPNIK-SIEDZISKO-MoMi-VENKO-iSIZE-SZARE-ISOFIX/4508 Chociaż ja lansowałam poddupnik jako synonim dupolota. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - przed państwem 23.02.25, 01:18 A tu przeciwnicy poddupnika: fotelik.expert/dla-dzieci/poddupnik-nigdy-go-nie-uzywaj-w-swoim-samochodzie/ Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - przed państwem 23.02.25, 01:19 Istnieją również poddupniki survivalowe. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Wątek językowy - przed państwem 23.02.25, 11:05 Nie znałam tego słowa. U mnie zjeżdżało się na sankach jak nie było sanek to na worku z sianem Odpowiedz Link Zgłoś