Dodaj do ulubionych

dojrzewanie serial

• lampasufitowa Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 21:58
      Czy piękny? Dla mnie raczej nie, poruszający owszem, bardzo! Pozostaje mieć nadzieję że otworzy oczy albo choć da do myślenia rodzicom….
      • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 22:51
        A dlaczego tylko rodzicom? Wszyscy tworzymy środowisko, w jakim żyją te dzieciaki.
        • bi_scotti Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 23:04
          nangaparbat3 napisała:

> A dlaczego tylko rodzicom? Wszyscy tworzymy środowisko, w jakim żyją te dzieciaki.
          >

Ja w ogole mysle, ze tam jest mnostwo issues, ktore tylko zaczynaja sie od tytulowego "adolescence". BTW, jakie wnioski maja "rodzice" wyciagnac po obejrzeniu tych 4 episodes? Hmmm ... Cheers.
          • bananananas Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 10:27
            bi_scotti napisała:

BTW, jakie wnioski maja "rodzice" wyciagnac po obejrzeniu
            > tych 4 episodes? Hmmm ... Cheers.

No weź. Taki wpis w wątku pełnym wniosków?
            Należy przede wszystkim przestać traktować dzieci jak istoty beztroskie od dużo wcześniejszego wieku niż się dotąd wydawało. I na serio zająć się światem internetu. Charakterystyczna jest scena, kiedy ojciec mówi, ze robił wszystko dobrze, kupił synowi komputer, grał z nim. A to nie jest wesołe miasteczko, a jeżeli już, to takie w którym wszyscy wiedzą, że wystarczy mały błąd lub tylko pech, żeby wagonik urwał się na szczycie pętli, a nie można z niego wyjść, jeśli nie chce się zostać samotnie za bramą.

• bi_scotti Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 15:37
              bananananas napisała:

> bi_scotti napisała:

> Należy przede wszystkim przestać traktować dzieci jak istoty beztroskie od dużo
              > wcześniejszego wieku niż się dotąd wydawało. I na serio zająć się światem inte
              > rnetu.
              >

Eee ... naprawde myslisz, ze obejrzawszy 4 episodes, rodzice troubled teens/pre-teens (albo i niekoniecznie juz troubled) "wyciagna wnioski"? Nie chce byc cynical ale nie oczekiwalabym az takiej mocy tego akurat show. Szczegolnie, ze (jak juz wyzej) sam show budzi wiele watpliwosci jesli chodzi o reality checks. Jest to na pewno jakis wstep do conversations, ale jesli chodzi o "wyciaganie wnioskow" to ja bym ani nie oczekiwala, ani wrecz nie zachecala. Life.
              • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 17:37
                Masz mało wiarywink
              • bananananas Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 17:47
                bi_scotti napisała:

> Eee ... naprawde myslisz, ze obejrzawszy 4 episodes, rodzice troubled teens/pre
                > -teens (albo i niekoniecznie juz troubled) "wyciagna wnioski"?

Film ma naprawdę duży oddźwięk, a skierowany jest przede wszystkim do rodziców nietroubled, do pedagogów, psychologów, ludzi, którzy mają wpływ na szkolnictwo i prawodawstwo. Czytałaś, jak się dramatika przestraszył, że im odetną źródło wpływu na młodych mężczyzn, zaklina rzeczywistość w kilku wątkach. No i czytasz ten wątek i masz wątpliwości, czy ludzie wyciągają wnioski? Może coś innego rozumiemy przez "wyciąganie wniosków"
                • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 18:58
                  No jednym z naczęściej tu wyciąganych wniosków jest że Jamie to psychopata. Trudno sobie wyobrazić, że taki wniosek mógłby komukolwiek wcczymkolwiek pomóc.
                  • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 19:01
                    Bo to błędny wniosek. Przynajmniej nie takie były założenia.
      • grey_delphinum Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 09:13
        lampasufitowa napisała:

> Czy piękny? Dla mnie raczej nie, poruszający owszem, bardzo! Pozostaje mieć nad
        > zieję że otworzy oczy albo choć da do myślenia rodzicom….

A co mogli zrobić rodzice w sytuacji przedstawionej w serialu? Proponujesz pełną inwigilację nastoletniego dziecka czy trzymanie go pod spódnicą az do dorosłości?

Dla mnie ten serial ma uwalniającą moc - bardzo jasno pokazuje, ze czasani rodzice mogą wielkie NIC.

W mojej pracy często spotykam się z rodzicami takiej młodzieży (różnego kalibru problemy, nie chcę wdawac sie w szczegóły). Zdarza mi się mówić, ze można bylo zrobic więcej, ale bywają sytuacje, gdy jasno i wyraźnie twierdzę, ze rodzice nie mieli wpływu na to, co się stało - sm mają siłę rażenia, o ktirej nawet im się nie śniło, a emocje nastolatków trudno przewidzieć.
    • nellamari Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 06:14
      Dołączam do chóru przeoranych tym serialem.

Mam akurat debiutującego nastolatka na stanie i uważam serial za bardzo wiarygodny. Również szkołę - gimnazjum - chociaż nie w UK. Oczywiście nie każde gimnazjum takie jest, ale jak akurat znam takie gdzie nauczyciele są zsyłani za karę, uczniowie w dużej mierze są sprawcami przemocy fizycznej lub psychicznej, cześć uczniów nie włada nawet francuskim, SM są bogiem, kadr rodzinny nie istnieje, taki rozkład tkanki społecznej w pigułce.
    • imponderabilia20 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 09:00
      Tak, polecam. A ten dzieciak.....
    • zanetka.x Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 11:41
      Czekałam na proces w sądzie i się nie doczekałam. Tego brakło w serialu.
      • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 11:52
        A z jakiego powodu Twoim zdaniem w dojrzewaniu pomógłby proces?
        • cottonrose Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 12:33
          Zwykle proces sadowy mowi o konsekwencjach jakie sie ponosi za swoje czyny.
          Mysle, ze pokazanie/nauka konsekwencji jest istotnym elementem dojrzewania.
          Tak ogolnie. Obawiam sie ze nawet 100% zaangazowany emocjonalnie rodzic bez nabycia tej umiejetnosci nie wystarcza.
          • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 12:50
            Mnie ten proces w tym filmie byłby po nic. Konsekwencje są jak na dłoni.
            • bi_scotti Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 15:45
              duramater_sedmater1 napisała:

> Mnie ten proces w tym filmie byłby po nic. Konsekwencje są jak na dłoni.

Not really. No idea jak to dziala w UK ale np. u nas, juvenile perpetrators sa traktowani zupelnie inaczej niz dorosli (i slusznie), kary sa bez porownania nizsze + dane nieletnich, ktorzy popelnili przestepstwo nie sa ujawniane. To jest dosc istotny element resocjalizacji. Proces bylby dobrym przykladem reakcji tzw. society na to morderstwo.
              Tu jest przyklad tragedy, ktora miala miejsce w Toronto w grudniu 2022 - 8 nastolatek zamordowalo bezdomnego mezczyzne. Dziewczyny mialy po 13-16 lat. Nigdy nie poznamy ich imion, twarzy, najprawdopodobniej wszystkie dostana bardzo niskie wyroki (czesc pewnie w zawieszeniu) ze wzgledu na ich wiek. To tez jest temat do dyskusji - jak wyglada tzw. justice, eh. Life.
              • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 17:38
                Jakby nie o tym to było.
                • bi_scotti Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 18:45

> Jakby nie o tym to było.

Yes and no. Gdyby nie bylo o zbrodni & karze, to nie byloby police, investigation, wiezienia etc. Consequences - tzw. justice system tez jest ich czescia. Life.
                  • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 18:59
                    Mnie bardzo zabrakło wyjaśnienia, co spowodowało, że Jamie postanowił się przyznać.
                    • nellamari Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 19:57
                      Dojrzewanie.
                      • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 20:03
                        W punkt
                      • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 20:07
                        nellamari napisała:

> Dojrzewanie.

Równie dobrze mógł uznać, że mu sie to opłaca. Chociaż toteż jakaś odmiana dojrzałości 🤣
                        • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 07:49
                          Ty naprawdę całe swoje życie tłumaczysz wszystko na niekorzyść dziecka?

Pewnie nie ty jedna. Nic dziwnego, że szkoły są jakie są, domy są jakie są.
                          • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 07:57
                            To do mnie? Mylisz się.
                            • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 08:00
                              Do ciebie, nanga.

I obym się myliła.
                    • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 07:46
                      Rany, no, nauczycielce tłumaczyć - adolescence.

Może po prostu dojrzał to tego, by wziąć odpowiedzialność za swoje czyny?
                      • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 08:02
                        danaide2.0 napisała:

> Rany, no, nauczycielce tłumaczyć - adolescence.
                        >
                        > Może po prostu dojrzał to tego, by wziąć odpowiedzialność za swoje czyny?

Poprzedni odcinek nie sugeruje dojrzewania Jamiego, powiedziałabym, że raczej na odwrót, został postawiony w sytuacji, która na ogół powoduje regresję. A potem nagle tacdecyzja. Ciekawi mnie, corsie działo pomiędzy.
                        • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 08:04
                          Na początek - minęło parę miesięcy.
                          • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 08:07
                            Czyż nie dojrzewamy dzięki kryzysom?
                        • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 08:12
                          Diagnostyczna poradziła mu terapię. Może skorzystał? Ośrodek, w którym był to nawet nie był poprawczak a jakiś takie miejsce dla osób z problemami. Specjalistów było tam na pęczki (można wywnioskować z tego, co proponowała biegła - możesz porozmawiać z kimś tam odpowiednim w ośrodku o sprawach dot. seksualności).
                          Nie był tam pozostawiony sam że sobą. No, i te kilka miesięcy właśnie.
                          • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 17:56

> Diagnostyczna poradziła mu terapię. Może skorzystał? Ośrodek, w którym był to
                            > nawet nie był poprawczak a jakiś takie miejsce dla osób z problemami. Specjalis
                            > tów było tam na pęczki (można wywnioskować z tego, co proponowała biegła - może
                            > sz porozmawiać z kimś tam odpowiednim w ośrodku o sprawach dot. seksualności).
                            > Nie był tam pozostawiony sam że sobą. No, i te kilka miesięcy właśnie.

No dobrze, ale nic z tego nie pokazano.
                            • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 20:06
                              To jest serial, a nie film instruktażowy.

Jak widzisz, część ematek nie zdzierżyła scen w szkole, domu i podczas spotkania z psychologiem, a ty byś od razu chciała jakąś "Terapię" bis (nie oglądałam serialu "Terapia", nie zdzierżyłam zapowiedzi).
                        • bananananas Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 08:34
                          nangaparbat3 napisała:
                          > Poprzedni odcinek nie sugeruje dojrzewania Jamiego, powiedziałabym, że raczej n
                          > a odwrót, został postawiony w sytuacji, która na ogół powoduje regresję. A pote
                          > m nagle tacdecyzja. Ciekawi mnie, corsie działo pomiędzy.

On mówi, że nic nie zrobił, a nawet nie wie, że dziewczyna nie żyje. Wygląda na to, że dla niego to jest rzeczywistość, a w trakcie sesji psycholożka robi dziurkę w skorupie, w której chronił się do tej pory przed prawdą. Potem dojrzewa, to nigdy nie jest bum, tylko proces.
                          • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 17:55
                            Owszem, proces. W filmie całkowicie pominięty, a ja bym go chętnie zobaczyła, zwłaszcza przełomowe momenty, może były.
                      • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 08:03
                        Dodam jeszcze, że te 13 lat - w Polsce jest to czas ograniczonej zdolności do czynności prawnych, w prawie karnym też ma przełożenie.

Ale w polskiej szkole WOS jest od bodajże ósmej klasy i zajmuje się głównie przepisywaniem Konstytucji.
      • kafana Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 15:59
        Mi brakło tez perspektywy ofiary.
        • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 17:40
          Hm, mnie nie, bo to było o procesach w sprawcy i jego rodzinie. Filmów o perspektywie ofiary jest do wypęku. Jakoś łatwiej z ofiarą się zidentyfikować.
    • conena Re: dojrzewanie serial 24.03.25, 10:47
      w tym serialu pokazali wszystkie moje obawy jakie mam o swoje dzieci i ich życie szkolne i internetowe.
      jakby mi ktoś w głowie siedział i zrealizował najczarniejszy możliwy scenariusz, masakra.
    • wena-suela Re: dojrzewanie serial 24.03.25, 15:56
      Nie wiem o co chodzi z tym serialem, skąd te zachwyty i odbieranie jako czegoś odkrywczego. Przecież wszystkie wątki to zgrane tematy: zagrożenia z Internetu, treści incelowskie, niewydolna szkoła, niewydolni rodzice. Ale wątki obyczajowe są zawsze chętnie oglądane, podobnie jak te z branży kosmetycznej, bo zaskakująco dużo osób lubi
      się dowartościować oglądając grubasy czy osoby z brzydką cerą. Tu podobnie, może nam się wydawać że jesteśmy bardziej wydolni wychowawczo, nasze relacje rodzinne są bardzie szczere, a dzieci mniej "zepsute". Doprawdy nie wiem cóż takiego wbija was w fotel i nie pozwala zasnąć. Dla mnie serial jest równie odkrywczy co filmy o pedofilii wśród księży. Niektórzy zachwycają się maestrią techniczną, ale czy długie ujęcia to coś to nadaje realną wartość? A odnosząc się bardziej do do tematyki, to dla mnie intersujący był pierwszy odcinek. Pokazał niebywała skuteczność brytyjskich organów ścigania. Błyskawiczna akcja, w ciągu godziny nawet obrońca z urzędu był już na miejscu. Jeszcze przed południem odbyło się kluczowe przesłuchanie, po jak widać wytężonej nocnej pracy z dostępnymi cctv i kluczowym nagraniem. Nie wiem czy u nas tydzień by wystarczył. Szkoła pokazana w sposób przerysowany i tendencyjny. Rodzice są wyobrażeniem typowych przedstawicieli klasy niższej średniej, pewno dość niesprawiedliwym. On ograniczony i nieumiejący kontrolować emocji, miła matka zajmująca się przede wszystkim mężem i której po zaspokojeniu potrzeb męża nie starcza energii na potrzeby dzieci. Swoją drogą śmieszne są sceny jak obie komplementują ojca Jamiego w nowej koszulce, zupełnie jakby był przedszkolakiem. Oboje rodzice są niestety niedojrzali, każde w inny sposób. I córka dojrzała, mądra, bez szwanku przeszła przez okres dojrzewania mimo nikłego wsparcia w domu i w szkole. Jedyna mówiąca rzeczy istotne, mądre i prawdziwe. Dla mnie tematyka rodem z "Dlaczego ja?" I na koniec, irytuje mnie mocno moda na muskularne, napakowane męskie ciała i widok tychże pod koszulkami u aktorów grających role policjanta i ojca Jamiego. No, jak ktoś spędza godziny na siłce, to nic dziwnego że brakuje go dla bliskichwink
      • cegehana Re: dojrzewanie serial 24.03.25, 16:38
        Ja bym nie powiedziała, że treści incelowskie są zgrane w kulturze masowej. W każdym razie ja nie zdam zbyt wielu utworów temu poswieconych.
      • bananananas Re: dojrzewanie serial 24.03.25, 19:06
        wena-suela napisał(a):
        . Tu podobnie, mo
        > że nam się wydawać że jesteśmy bardziej wydolni wychowawczo, nasze relacje rodz
        > inne są bardzie szczere, a dzieci mniej "zepsute".

A Ty tak myślisz o sobie? Siła tego filmu polega między innymi na tym, że oglądający nie wychodzą z seansu z powyższym wrażeniem i to właśnie nimi wstrząsa i ich wbija (oprócz uświadomienia sobie, jak łatwo jest o nieszczęście dziecka).
      • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 07:58
        Zgadzam się z wieloma punktami, w tym z oceną rodziców - zwłaszcza matki big_grin Wielka nieobecna jak dla mnie. Choć tu musiałabym rozwinąć wątek tożsamości płciowej i roli poszczególnych rodziców uwikłanych w ich rolach płciowych, ale nie mam na to czasu.

I owszem, zamierzam się tu dowartościować, bo od lat mówię, że rodzice mają teraz zupełnie nowego przeciwnika w grze. Muszą zaiwaniać do roboty, a w tym czasie kolejne rolki na tiktoku się kręcą i kolejne mózgi są prane z szybkością, której rodzice nie ogarniają. Dzieciom trzeba oferować czas i to zupełnie inny niż się jeszcze parę lat temu wydawało. W tym po prostu bez ogródek i bez fałszywego wstydu objaśniać procesy zachodzące w świecie i przekładające się na zachowania ludzi.

O ile rozumieją/rozumiemy.
        • wena-suela Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 10:20
          Tak, to mówienie bez ogródek generalnie słabo nam wychodzi. A zupełnie nie wychodziło rodzicom Jamiego. Nawet ich wzajemne rozmowy są o niczym, nie dotyczą tu i teraz. Jedyny głębszy dialog jest zainicjowany przez córkę. Niestety kobiety w tym domu są workiem na złe emocje mężczyzn, znoszą je bez sprzeciwu. Tak jak w scenie oblewania farbą vana. Facet, który powinien być opoką ciska się i złości, ledwie hamując fizyczną przemoc a żona i córka bezradnie milczą i nie sprzeciwiają się, żeby nie pogorszyć nastroju pana. Cóż, ofiara Jamiego pewno tego nie umiała.
          • klaramara33 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 21:38
            wena-suela napisał(a):

Facet, który powinien być opoką ciska się i zło
            > ści, ledwie hamując fizyczną przemoc a żona i córka bezradnie milczą i nie sprz
            > eciwiają się, żeby nie pogorszyć nastroju pana. Cóż, ofiara Jamiego pewno tego
            > nie umiała.
            Interpretacja od czapy. Samochód służył mu do pracy i im tym kobietom tak nie zależało na tym aucie, ten mąż i ojciec najbardziej sobie szkodził oblewając farbą. Też nie odzywałaym się w tym momencie ale nie ze strachu przed mężem tylko widząc jego stan emocjonalny wiedzialabym, że rozmowa nie odniosłaby w tym momencie żadnego skutku.
            • wena-suela Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 10:03
              Kolejna dopasowująca się do stanu emocjonalnego niedojrzałego i agresywnego mężczyzny.
      • fogito Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 06:12
        Podpisuję się pod tym.
    • princesswhitewolf Re: dojrzewanie serial 24.03.25, 20:26
      Jesli nie jest ciężki to obejrze. Teraz ogladam Resident Alien serie i nie moge przestac rechotac
    • klaramara33 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 18:38
      Interesująco przedstawione ale fikcja jednak. To jest bardzo mało realny scenariusz, mam syna 13 latka, mam jakiś kontakt z jego kolegami i zdecydowana większość nie chce mieć dziewczyny co w serialu przedstawiono jako normę. Poza tym dzieciak z normalnej kochającej rodziny posuwający się do zbrodni to strasznie mało realne.
    • katiemorag Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 22:06
      Chłopak ma zaburzenia osobowości. Nie wiem czy narcystyczne czy ma psychopatyczną osobowość. Ale da się zauważyć wiele charakterystycznych cech:
      - Lubi mieć nad wszystkim kontrolę, jak jej nie ma to robi się nerwowy. Dlatego jest zdezorientowany jak psycholog zadaje mu dziwne pytania. Takie z których nie wie co wyniknie.
      - Wzbudzanie poczucia winy. Ale to jest geniusz. Mówi, że jest brzydki i oczekuje współczucia i zaprzeczenia. Jak tego nie dostaje to atakuje terapeutkę mówiąc, że ona jest ładna a on brzydki. Kolejny atak aby wzbudzić poczucie winy.
      - Kompletny brak empatii. Jak jest mowa o tym, że jego kolega już nie dostanie więcej rozbieranych zdjęci koleżanki to nie chodzi mu o to, że ta dziewczyna nie żyje. Tylko cynicznie zauważa, że żadna inna dziewczyna koledze nie wyśle zdjęć skoro już jego udostępnił. Takie kwiatki a pokazują jego osobowość.
      - Ciagle próbuje wyprowadzić z równowagi terapeutkę
      - Podczas wybuchu agresji pokazuje swoje prawdziwe oblicze. Uważa siebie za lepszego od innych i uważa, że może więcej niż inni
      - Odwracanie kota ogonem. Przeinaczanie słów.

Mój ex partner bardzo podobne zachowania prezentował.

• cottonrose Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 22:21
        Obawiam sie tylko, ze tych zachowan nie nabywa sie w zyciu plodowym a duzo pozniej. Najczesciej obserwujac i testujac bliskie otoczenie
        • katiemorag Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 22:31
          Ja rozumiem tą terapeutkę. Przebywanie z taką osobą to ogromny wysiłek energetyczny. Podobno genetyka ma duże znaczenie. Psychopaci mają inaczej zbudowany mózg niż zdrowy człowiek. Narcyzi i psychopaci zawsze mają podobne techniki manipulacji. On wybrał tą dziewczynę gdy była w dołku psychicznym. Kiedy była najsłabsza. To typowe zagranie narcyza. Podbija do kobiet z problemami i dysfunkcjami. W dużym kryzysie psychicznym. Skąd on się tego miał nauczyć? Ja uważam, że w dużym stopniu to wrodzone zaburzenie. Ciężko mi się ogląda ten odcinek. Terapeutka się tak otrząsa jakby chciała zmyć z siebie tego chłopaka i jego zło.
          • bananananas Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 09:05
            katiemorag napisała:

Narcyzi i psychopaci zawsze mają podobne techniki manipu
            > lacji. On wybrał tą dziewczynę gdy była w dołku psychicznym. Kiedy była najsłab
            > sza. To typowe zagranie narcyza. Podbija do kobiet z problemami i dysfunkcjami.
            > W dużym kryzysie psychicznym. Skąd on się tego miał nauczyć? Ja uważam, że w d
            > użym stopniu to wrodzone zaburzenie.

Ja się zgadzam z Taje, że to jest narcyz jeszcze w stadium larwalnym. Bo jednocześnie to jest zwyczajne dziecko - zaprzeczanie własnej odpowiedzialności, kontrola, manipulowanie to dziecięce strategie w radzeniu sobie z rzeczywistością i one występują nadal, w różnym stopniu, u zdecydowanej większości dorosłych ludzi. Może dojrzewanie to jest ostatni moment, kiedy rodzice powinni skoncentrować się na niedopuszczeniu do ostatecznego ukształtowania się osobowości narcystycznej.
            Jednak to, że on wykorzystuje słabość dziewczyny, wgląda właśnie na nauczone w internecie. Ja tu niezbyt uważnie czytałam popisy inceli na forum, ale ten element, ze brzydsza/słabsza jest bardziej dostępna pojawiał się.
            • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 10:30
              Osobiście trochę nie rozumiem tego oburzenia, że facet podchodzi do dziewczyny, która ma słabszy okres. Tu problemem jest nóż, ale tak generalnie nie jest to jakaś wiedza tajemna? Dziewczyna po zerwaniu z facetem - lecą pocieszyciele, wdowa po śmierci męża - lecą pocieszyciele, (teraz będzie coś, co usłyszałam 20 lat temu od kolegi pracującego na uczelni): dziewczyna z jakiejś dziury, do której nie chce wracać na ostatnim roku studiów - poprzeczka dla adoratorów leci w dół.

Ja wiem, że kobiety lubią pozować na to, jak to silne i atrakcyjne nie są, ale prawda jest taka, że każdy może mieć słabszy okres w życiu. Przecież nawet Tom (atrakcyjny dla "modelek") spiknął się z Shiv ("Sukcesja"), gdy ta miała słabszy okres. Fakt, wzorcowy korpoczłowiek. Nagle to wiedza incelska?

Uhm.

Co do tych wszystkich diagnoz o psychopatii i narcyzmie to ja odpadam - nie wiem, kiedy pewne zaburzenia powinny być diagnozowane u dzieci (zwłaszcza pokazanych tendencyjnie, przez określone sceny wyjęte z kontekstu), ale pewnie masz rację z tym "stadium larwalnym".
              • klaramara33 Re: dojrzewanie serial 02.04.25, 14:22
                danaide2.0 napisała:

> Osobiście trochę nie rozumiem tego oburzenia, że facet podchodzi do dziewczyny,
                > która ma słabszy okres. Tu problemem jest nóż, ale tak generalnie nie jest to
                > jakaś wiedza tajemna?
                >

>
                > Co do tych wszystkich diagnoz o psychopatii i narcyzmie to ja odpadam - nie wie
                > m, kiedy pewne zaburzenia powinny być diagnozowane u dzieci (zwłaszcza pokazany
                > ch tendencyjnie, przez określone sceny wyjęte z kontekstu), ale pewnie masz rac
                > ję z tym "stadium larwalnym".
                Najwięcej zaburzeń, to raczej widza ci, co sami mają zaburzenia(jak to się fachowo nazywa kreacja czy jakoś tak). Taka diagnoza leży w rękach specjalisty, a nie ludzi co tam jakiś artykulik przeczytali w internecie, coś liznęli.
                Poza tym dzieciak zachowuje się jak się zachowuje bo siedzi w poprawczaku, wie ,że przeskrobał i się boi. Ludzie pod wpływem silnych emocji zdrowi, ci ludzie często się dziwnie zachowują. To nie są bezpieczne warunki do pełnej diagnozy.
                Tak radykalnych wypowiedzi na postawie informacji zaczerpniętaych z filmów o dziwo nie słyszę od znajomej terapeutki jedynie od laików he he.
      • klaramara33 Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 08:44
        katiemorag napisała:

> Chłopak ma zaburzenia osobowości.
        Niekoniecznie. To człowiek niedojrzały po prostu, możliwe,że adekwatnie na sój wiek tego nie wiem bo nietem specjalistką ale trudno oczekiwać od nastolatka dojrzałości emocjonalnej o jakiej piszesz.
    • scarlett74 Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 07:53
      Obejrzałam, mocny...
      Pokazuje drugą rzeczywistość, o której my dorośli nie mamy pojęcia, o której się zbytnio nie mówi, albo machamy ręką " nie przejmuj się jakimś głupim wpisem".
    • livia.kalina Słuchajcie - mam dla Was taka ciekawostkę 27.03.25, 20:19
      Zwróciłyście uwagę, na utwór "Take on me", a-ha, odtwarzany w ostatnim odcinku?

Zobaczcie proszę dwa zdjęcia - na jednym jest wokalista zespołu a-ha z modelką, która wtedy zagrała w tym teledysku do piosenki. Na drugim jest aktorka odtwarzająca rolę matki. Co o tym sądzicie? wink
    • pani.asma Re: dojrzewanie serial 28.03.25, 11:30
      tak, pierwszy odcinek jest najwazniejszy i powalajacy, reszta to przemeczenie sie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka