Dodaj do ulubionych

dojrzewanie serial

16.03.25, 09:51
widzieliście "Dojrzewanie", mocny i piękny. jest na netflix
Obserwuj wątek
    • duramater Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 10:51
      Tak. Polecam.
      • samanta1010 Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 11:43
        mnie "wbił w fotel"
        • atoness Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 11:59
          Mnie też. Dziecko zagrało niesamowicie. I te pojedyncze ujęcia to ciekawy pomysł.
          • ninanos Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 17:50
            Tak, chłopak jest niesamowity, autentyczny, mistrzowsko zagrał.
        • duramater Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 12:03
          Mnie też.
          Myślę, że może ważny dla rodziców urodzonych w latach 70-90, którzy chcą stworzyć świat lepszy od tego z własnego dzieciństwa. Dobre chęci nie wystarczą, by nie przekazywać skutków przemocy poprzednich pokoleń i nadążyć za zmianami w świecie. Wszyscy muszą dojrzeć, by zmierzyć się ze sobą, podjąć odpowiedzialność..
          Tak odebrałam.
          Poza tym świetne zdjęcia - jeden odcinek, jedno ujęcie (nie oni pierwsi ale dosłownie ujęli mnie tym). Scenarzyści to jednocześnie aktorzy grający rodziców Jamiego. Owen Cooper w roli Jemiego rewelacyjny.
          Serial wchodzi do trójcy ważnych dla mnie obrazów filmowo- telewizyjnych nt. odkrywania siebie, korzeni, dokonywania wyborów obok "Buntownika z wyboru" i "Sekretów i kłamstw".
          • abasia0 Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 12:12
            Dobrze wiedzieć, chętnie zobaczę.
            Mnie zaciekawił amerykański serial "Mo", ciekawy i nietypowy.
          • samanta1010 Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 12:40
            ja mam w sobie przerażenie, że to może się przydażyć każdemu, wpływ rodziców jest ograniczony, a kontrolowanie internetu mało możliwe
            • duramater Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 12:51
              Czy można było temu zapobiec? - pytają rodzice. Czy zrobiliśmy wszystko? Odpowiadają "nie wiem".
              Ale syn jest do ojca podobny, podobnie reaguje w chwilach stresu...
              Najbardziej mnie dziwi, że tak wielu dorosłych nic nie zrozumiało i twierdzą, że film nudny, niezadowoleni są z zakończenia albo pytają: to zabił, czy nie😒 chyba "Ojciec Mateusz" wszedł za mocno🙄
          • hanusinamama Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 18:20
            Ja myślę, ze zeby nie wiem co robić, jak się strarać...i tak takie sytuacje będą. I to jest najgorsze....
            • duramater Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 21:18
              Sytuacje będą ale żeby się z nimi zmierzyć trzeba dojrzeć. Zawsze można było coś lepiej, inaczej, pełniej ale jesteśmy niedoskonałymi ludźmi. I nawet ten syn, który zrobił coś najgorszego jest naszym synem. I nawet, gdy ja coś zrobię, to mogę konsekwencje wziąć na klatę i jeszcze zrobić w życiu coś sensownego.
          • ga-ti Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 22:33
            Chcesz powiedzieć, że ojciec wychowując syna nie uniknął skutkow przemocy, jakiej doświadczył od swego ojca?
            Bo ja odebrałam, że właśnie sobie poradził. Nigdy nie podniósł ręki na młodego, starał się znaleźć coś, w czym chłopak będzie dobry, może stereotypowo, ale nie było problemu, gdy syn zaczął rysować. Ok, no nie jest twardzielem, ale za to rozwija inne zdolności. Kupili komp bo każdy kupował. Nawet wspólnie grali w gierki. Tylko życie nie jest różowe, za robotę w nagłych sytuacjach lepiej płacą, a kasa jest potrzebna, jak widać na zwykłe życie, bez ekscesów.
            Nie mogę zarzucić nic temu ojcu.
            Że raz się wkurzył i szopkę rozwalił? No bywa. Na piwo nie chodził, żony nie zdradzał, ciężko pracował, życie niełatwe, nerwy puściły, raz.
            • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 00:24
              Nie potrafisz rozmawiać o filmach nie opowiadając i spojlerując?
              • ga-ti Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 21:05
                Danaide, przepraszam, ale może nie czytaj odnóg, gdzie zagłębiamy się w szczegółowe analizy.
                • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 10:03
                  Wybaczam, bo w sumie w istotnych filmach fabuła (on zabił czy jego zabili) nie jest tak istotna. Istotne są pytania. Czyli: kto wychowuje te dzieci? Rodzina, szkoła, psycholodzy - wszyscy bezradni.

Dla mnie to współczesna wersja "Władcy much". Dzieci mają swoje wyspy w sieci i tam się rządzą, a potem reguły wyspiarskie wprowadzają w życiu na kontynencie (tu właściwie też wyspie).

Jeszcze nie dokończyłam, bo dwukrotnie usnęłam, ale to bardzo ciekawy serial.
            • duramater Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 14:42
              Niuanse, liczą się niuanse. Posłuchaj i patrz na młodego.
              • sueellen Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 20:47
                duramater napisała:

> Niuanse, liczą się niuanse. Posłuchaj i patrz na młodego.

Zgadza się. Ten chłopak dosłownie podał pani psycholog odpowiedź na tacy. Poszedł z nożem „poprosić” dziewczynę, by zgodziła się pójść z nim na randkę. Wyczekał moment, kiedy była osłabiona i sama doświadczała przemocy w sieci. Gdy nie odpowiedziała tak, jak chciał, przeszedł do planu B. To nawet nie było morderstwo w afekcie...
            • hanusinamama Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 14:43
              Też tak to odebrałam. I też uwazam, ze był bardzo dobrym rodzicem i nie mozna tu mu nic zarzucić
              • duramater Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 14:56
                Był zwykłym rodzicem z własnym bólem i niedoskonałością oraz wyobrażeniem dziecka. Uczucia miał jakie miał. Trafił mu się wrażliwy i inteligentny syn. Pracował nad swoimi reakcjami ale jak to człowiekowi nie zawsze się udawało. Stres tak samo powodował, że tracił panowanie nad sobą. Ale w żaden sposób nie był winny tego, co wybrał syn.
                Nie ma idealnych rodzin, choć są wiele jest wystarczająco dobrych. Ta taka jest. Ż nie wszystkimi dziadkami się dogadują.
                Generalnie zwykła, kochająca się rodzina, w której ludzie popełniają błędy. I te błędy zwykle uchodzą płazem a czasem nie. Rodzice się starają ale czasem okażą niezrównoważenie lub rozczarowanie. Pewnie jest to rodzina podobna lub lepsza od większości rodzin w naszej kulturze, bo okazująca sobie uczucia, bez dramatów wcześniejszych, zgodna, choć niespecjalnie uczestnicząca w życiu społecznym.
                Ale nasze pokolenie stara się uniknąć błędów rodziców i popełnia inne, np. nie nadąża z rozumieniem zmian w myśleniu, funkcjonowaniu. Nie stosuje przemocy fizycznej ale "wyrównuje braki" itp.
                • lauren6 Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 15:14
                  Nie odebrałam Jamiego jako wrażliwego i inteligentnego, ale jako zimnego psychopatę. Doskonale to widać w scenach rozmowy z psycholog, gdy nie wykazuje żadnej skruchy, współczucia dla ofiary i w zasadzie sugeruje, że śmierć jej się należała, bo była suką. Zainteresował się tą dziewczynką nie dlatego, że ją polubił lub mu się spodobała, ale tylko dlatego, że była w złym stanie psychicznym i przez to wydawała się łatwą zdobyczą.

O winie wychowania czy zachowania rodziców trudno mówić jeżeli dziecko urodziło się bez empatii.

Osobna kwestia to sprawa szkoły, która jest mocno przerysowaną (albo i nie?) instytucją dysfunkcyjną. Do przemocy rówieśniczej dochodzi na oczach nauczycieli, którzy totalnie ją ignorują, chyba że dojdzie już do pobicia. Zabitej dziewczynie też łatwo postawić kwiatki, ale jakoś nie widać starań szkoły, żeby pomóc swoim uczniom. Najłatwiej powiedzieć zdruzgotanej przyjaciółce ofiary, by nie przychodziła do szkoły. Problem z głowy.
                  • duramater Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 15:38
                    Zupełnie inaczej postrzegam Jamiego - jako gościa z niską samooceną, wycofanego, wyśmiewanego przez innych, z małym gronem podobnych sobie kumpli. Dzieciaka, któremu bardzo zależało na uznaniu ojca. Przeżywającego, że zawodzi. Doświadczającego uczuć, których nie okazywał aż nagle wybuchały bez kontroli.
                    A dziewczyna była popularna i w chwili jej kłopotów mogło mu się wydawać, że jest mu mniej atrakcyjnemu bliższa. Często można zaobserwować, że odrzuceni trzymają się razem. Na pewno jego osobowość nie kształtowała się prawidłowo ale daleko mu do psychopaty.
                    Choć przemawia do mnie za Twoim odbiorem planowanie. I być może to mi umknęło. Ale z zakończenia z kolei to nie wynikało.
                    Natomiast szkoła absurdalnie pozbawiona mocy (czy to może być zbliżone do realiów?), gdzie dzieciakowi nie można zwrócić uwagi a do zawodu nauczyciela ciągną sami nieudacznicy, którzy próbują przeżyć w tej dżungli. Podobnie jak dzieciaki. Przecież taka szkoła jest po nic. Tysiąc razy wolałabym ed niż coś takiego.
                    Czekam aż mi przejdzie pierwsze wrażenie i jeszcze raz zobaczę serial (rzadko coś czytam lub oglądam drugi raz ale tutaj muszę). Może oglądałam z założeniami i przez pryzmat doświadczeń widziałam te postaci w taki sposób.
                    • ga-ti Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 21:03
                      Duramater, bardzo podobnie odebrałam chłopca i całą serialową rzeczywistość.

A że wybuchał rozmawiając z psycholog, no cóż, po kilku miesiącach w ośrodku, zamknięty, w oczekiwaniu na wyrok, bez rodziny, w kółko maglowany przez specjalistów... to wszystko musiało też znaleźć ujście.

Trochę szkoda, że nie było "podsumowania" badań psycholog, ale taki był zamysł filmu.
                    • livia.kalina Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 23:05
                      >Natomiast szkoła absurdalnie pozbawiona mocy (czy to może być zbliżone do realiów?), gdzie dzieciakowi nie można zwrócić uwagi

Kompletnie na odwrót odebrałam szkołę. Szkoła pełna przemocy, nauczyciele wciąż się na uczniów drą, nikt normalnie nie rozmawia, nie ma żadnej przestrzeni na rozmowę, zwierzenia, opowiedzenia o swoich problemach. Ciągły wrzask i upominanie (by stać w szeregu, iść w parach, nie odzywać się etc).
                      • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 10:08
                        Powiedziałabym, że szkoły jednocześnie pozbawione mocy (autorytetu) i przemocowe (tylko narzędzia jakby subtelniejsze, mam wrażenie, że robi się bardziej psychicznie i creepy) to dzisiejsze realia.
                  • bananananas Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 16:02
                    lauren6 napisała:

> Nie odebrałam Jamiego jako wrażliwego i inteligentnego, ale jako zimnego psycho
                    > patę. Doskonale to widać w scenach rozmowy z psycholog, gdy nie wykazuje żadnej
                    > skruchy, współczucia dla ofiary i w zasadzie sugeruje, że śmierć jej się należ
                    > ała, bo była suką.

Też pospoileruję wink Zgadzam się, że jest sugestia psychopatii u bohatera, ale również niedojrzałość tłumaczy jego reakcje i zachowania. Jednak nawet jeśli, to nie każdy psychopata jest agresywny, więc pewnie i tu sensowne jest pytanie "ile genów ile wychowania".
                    Dla mnie najistotniejsza jest w tym filmie refleksja, że nie wystarczy nie robić nic szkodliwego dla psychiki i światopoglądu dziecka, ale że trzeba też aktywnie przeciwdziałać temu, żeby przyjęło szkodliwy światopogląd i wartości od innych osób. Pokazano, jak bardzo trudno jest nawet dowiedzieć się jakie treści do dziecka docierają (hermetyczny świat komunikatorów, naturalne mechanizmy izolowania rodzica od takiej wiedzy przez dziecko), ale wyraźnie widać, że nikt z dorosłych nawet nie próbuje tego robić.
                    • duramater Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 16:20
                      Tak, ma to sens.
                    • lauren6 Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 00:14
                      > pewnie i tu sensowne jest pytanie "ile genów ile wychowania".

Genami można tłumaczyć jego wybuchy agresji przy psycholog klinicznej. Natomiast samo zabójstwo dziewczynki to była zaplanowana zbrodnia, która ma się nijak do wybuchów jego ojca pod wpływem silnego stresu.
                      • duramater Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 06:23
                        Tak, to jest różnica między ojcem a synem. Ojciec chciał czynić dobrze, nie zawsze mu wychodziło. A u młodego był plan i to mi umknęło, bo widziałam wystraszonego, posikanego dzieciaka.
                      • bananananas Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 09:09
                        lauren6 napisała:

> Genami można tłumaczyć jego wybuchy agresji przy psycholog klinicznej. Natomias
                        > t samo zabójstwo dziewczynki to była zaplanowana zbrodnia, która ma się nijak d
                        > o wybuchów jego ojca pod wpływem silnego stresu.

Chodziło mi o to, czy to konkretne dziecko, jeśli jest klinicznym psychopatą, można było tak wychowywać, że zabicie kogoś byłoby dla niego tabu.
                        Co do planowania, to, jak wszystko w tym filmie, nie jest to jednoznaczne. Kolega myślał, że chce tylko dziewczynkę postraszyć. Czyli zaplanował, a kolegę okłamał, albo miał atak agresji podobny do tych przy psycholożce.
                        • lauren6 Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 09:17
                          > Kolega myślał, że chce tylko dziewczynkę postraszyć. Czyli zaplanował, a kolegę okłamał, albo miał atak agresji podobny do tych przy psycholożce.

W afekcie można komuś wbić nóż w plecy, a nie pchnąć tyle razy, aby ofiara na pewno nie przeżyła. Trudno uwierzyć, że poszedł tam w innym celu niż zabicie dziewczyny.
                          • duramater Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 09:40
                            Rozmawiał z nią. Gdyby tylko chciał zabić, mógłby nie rozmawiać.
                            Tak samo jak rodzice, nie wiemy dokładnie jaki on jest. Mamy niepełne dane, które mogą być różnie interpretowane.
                          • duramater Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 11:11
                            W afekcie można wpaść w dziki szał.
                        • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 10:28
                          Brakuje piątego odcinka i kolejnego filara wychowania - Kościoła. Subtelnej manipulacji pozagrobowym kijem i marchewką. Tam jeszcze było miejsce na tabu. Było ale się zmyło.
                    • cottonrose Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 03:48
                      Czasem mi sie wydaje, ze jak zyjemy z dzieckiem w jednym domu, to pojawiaja sie, tak po prost u zycia "magiczne momenty".
                      To sa takie chwile, kiedy nasza reakcja ma tysiackrotnie wiekszy wplyw niz w innym momencie.
                      I moze to spowodowac wzrost zaufania i dobrej relacji z dzieckiem lub spadek. Dramatyczny.
                      Kiedy jednego dnia robimy cos, i moze nie idealnie - nic sie nie stanie, a trzy dni pozniej przychodzi "magiczny moment" i na pytanie "masz czas pogadac" nie mozna odpowiedziec "jutro", tylko trzeba odlozyc wszystko i posluchac.
                      Nobel z pdychologii dostanie ten kto nauczy rodzicow jak odrozniac w ulamku sekundy, ze to jest TA chwila.
                      Ale to oczywiscie moja prywatna teoria, nie poparta zadnymi badaniami.
                      • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 21.03.25, 09:08
                        Cotton, masz dużo racji, jestem pewna, że kontekst ma równie duże znaczenie jak to, co robimy, mówimy. Wydaje mi się, że dla Jamiego taka chwila było odwracanie twarzy przez ojca w czasie meczów, Jamie wiedział, że ojciec wstydzi się za niego, i w dodatku to się powtarzało. A potem ten śliczny, inteligentny chłopiec uwierzył, że nigdy nie spodoba się żadnej dziewczynie. Bardzo możliwe, że gdyby ją miał wierzyłby, że ona wstydzi się z nim być.
                        • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 21.03.25, 09:51
                          Tak, ale ojciec robił co mógł, by poradzić sobie z jakimś wyobrażeniem wychowania chłopca. Modyfikował, cieszył się z rysowania. Nie próbował na siłę "robić z niego mężczyzny", proponował aktywności a jak nie chwyciły odpuszczał. Zwykły ojciec, który ma jakieś wyobrażenie ojcostwa ale akceptuje syna i marzenia porzuca, co tam z synem robić będzie. Ojcu przykro było, że inni się śmieją a nie, że ma mięczaka do wychowania a syn przeżywał. Jamie jego wybrał, bo wiedział, że "nie ocenia". Po nim odziedziczył/nauczył się od niego "zapalania się" ale ojciec (który być może miał podobnego ojca, wyładowującego się na nim) nigdy w pobudzeniu nikogo nie skrzywdził, nigdy nie zaplanował krzywdy wobec kogoś innego. Można mu tylko zarzucić (zresztą sam nad tym też płacze), że cieszył się, że młody spokojnie siedzi w pokoju i nic mu się złego nie dzieje. Może chłopaka nie zadowoliłby też inny ojciec, z innymi błędami, bo po prostu był bardzo na to czuły?
                          Po kilkukrotnym obejrzeniu serialu/niektórych scen, sądzę, że co by ojciec nie zrobił, to syn i tak miał wybór - najpierw treści w Internecie, potem jak sobie poradzi z odrzuceniem. Dużo więcej za uszami jako ojciec ma policjant (począwszy od tego, że nie chciał być ojcem, przez brak rozmów) a efekty ma inne.
                          Ktoś tu napisał, że tam każdy bohater jest i katem, i ofiarą.
                          Całe środowisko jest przesiąknięte przemocą. A chorobliwie nasilona potrzeba bycia popularnym, lubianym wybija się na wartość najwyższą.
                          Dopiero wzięcie odpowiedzialności i życie z tym, co się zrobiło lub czego się nie zrobiło jest krokiem ku dojrzałości dla wielu postaci.
                    • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 10:11
                      Przykładem jest magiczne myślenie "to jeszcze dziecko". Więc pewnych tematów nie ruszamy. Np. seks. Seks? Trzynastolatek i zachowania seksualne? No gdzieżby!
                  • mizantropka_20 Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 15:49
                    Odebrałam Jamiego, jako zimnego socjopatę, na nieszczęście tak inteligentnego i zakłamanego, że oszukał ojca patrząc mu prosto w oczy. Bał się igieł, nie bał się noża. Jego próby manipulacji psycholog to level master. Najlepiej świadczy o tym wyraz twarzy wspomnianej, gdy po wyprowadzeniu Jamiego została sama. Gdyby nie nagranie (monitoring) szedł by w zaparte do końca, moim zdaniem dobrze, że został w porę powstrzymany.
                    • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 15:58
                      Tam jeszcze była ciekawa scena, gdy patrzy na niego na monitoringu po ataku agresji. Wyluzowany, rozciągający się. W zasadzie kadr był na twarz psycholożki - wg mnie skupiona, przejęta, zszokowana, wtedy chyba wszystko wskoczyło na swoje miejsce.
                      • mizantropka_20 Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 19:25
                        Masz rację
                    • blahblah2 Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 19:36
                      Też tak myślę
                  • sueellen Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 20:54
                    lauren6 napisała:

>
                    >
                    > Osobna kwestia to sprawa szkoły, która jest mocno przerysowaną (albo i nie?) in
                    > stytucją dysfunkcyjną. Do przemocy rówieśniczej dochodzi na oczach nauczycieli,
                    > którzy totalnie ją ignorują, chyba że dojdzie już do pobicia.

Szkoła zapadła mi w pamięć jako miejsce wyjątkowo ponure. Policjantka wspominała nawet dwa albo trzy razy, że tam śmierdzi – dosłownie i w przenośni. Nauczyciele zupełnie nie radzili sobie z agresywną młodzieżą, która miała wyraźne problemy.

Wydaje mi się, że twórcy celowo umieścili akcję na północy Anglii, prawdopodobnie na przedmieściach Liverpoolu. Liverpool i Manchester to miasta znane z kiepskiej reputacji i wysokiego poziomu przestępczości. Może właśnie dlatego szkoła została ukazana jako tak bardzo dysfunkcyjna.
                • hanusinamama Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 19:47
                  Szok. Był zwykłym rodzicem...no był. Jak miliony. Serio zebyś nie wiem co zrobiła i tak coś spitolisz w byciu rodzicem.
                  • duramater Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 22:18
                    Dokładnie o to mi chodziło. Jak patrzę na swoje rodzicielstwo to czasem się dziwię, że mimo moich błędów dzieciaki sobie świetnie radzą i z drugiej strony mimo, że błędy nie były "aż takie", jedno dziecko ma problemy z kilkoma sprawami. Jest tyle czynników i nigdy nie wiadomo, co zaważy. Ja właśnie widzę siebie w takim zwykłym, niedoskonałym rodzicu, który się stara ale nie na wszystko ma wpływ, nie wszystko robi tak dobrze jakby chciał. Z wieloma rzeczami dałam sobie radę ale były też takie, gdzie nie przewidziałam, mogłam lepiej itd.
                    Ale ci rodzice kochali swoje dzieci i ta końcówka jest mega, gdy oni mówią o tym, że jedno i drugie jest "z nas".
                    Bardzo ich to przemieniło, dojrzeli.
                    • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 10:15
                      Do tego rodzice są zagonieni, zarobieni, mają jakieś gówniane (tu wręcz dosłownie) roboty by związać koniec z końcem i zwyczajnie nie mają czasu dla dziecka.
                      Spojler: kiedy przychodzi "psy" co jej mówi strażnik? Że inny miał tylko 6 godzin/spotkań. Znów - mało czasu.
    • ninanos Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 14:22
      Też mna wstrząsnął ten serial, połknęłam go w jedne wieczór. Myślę, że pozycja obowiazkowa dla każdego rodzica.
      • princesswhitewolf Re: dojrzewanie serial 24.03.25, 20:24
        A nie jest stresujacy?
        • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 08:46
          Jest. No i co?
    • przepio Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 15:14
      Wczoraj puściliśmy. I obejrzeliśmy od razu całość. Rzadko na Netflixie trafia się taka perełka
    • iberka Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 16:01
      Jestem jeden odcinek przed finałem
      • blahblah2 Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 17:58
        Wspaniały, ogląda się jednym tchem, ale ostatni odcinek mnie rozczarował, myślałam ,że pokażą wyniki pracy psycholog
        • duramater Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 21:19
          W sumie to nie o tym była opowieść.
          • blahblah2 Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 21:28
            Wiem, zawodowa ciekawość.
            • duramater Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 21:31
              Ok. Rozumiem.
            • taje Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 19:48
              blahblah2 napisał(a):

> Wiem, zawodowa ciekawość.

U mnie nie zawodowa, ale też trochę liczyłam na wysłuchanie opinii psychologów. Byłam ciekawa, czy pokryje się choć trochę z moją.
              • bananananas Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 20:56
                taje napisała:
                > U mnie nie zawodowa, ale też trochę liczyłam na wysłuchanie opinii psychologów.
                > Byłam ciekawa, czy pokryje się choć trochę z moją.
                >
                >
                Podziel się, już i tak wszyscy wiedza, że należy omijać ten wątek przed obejrzeniem filmuwink
                • taje Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 21:53
                  Nic odkrywczego. Moim zdaniem Jamie, oprócz tego, że jest niewątpliwie ofiarą bullyingu i szkodliwych memów (manosfera) promowanych w mediach społecznościowych, to przede wszystkim wykazuje wyraźne cechy patologicznej osobowości narcystycznej ze skłonnością do manipulacji. I tu upatrywałabym głównej przyczyny, bardziej niż w kwestiach środowiskowych. Choć oczywiście kwestie środowiskowe i szkodliwe treści internetowe były triggerem. Najbardziej chyba żal mi rodziców (współczesnych nastolatków żyjących w erze internetu, SM i kulturze "lookizmu" także, a wizja szkoły z serialu to jakieś piekło).
                  • bananananas Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 22:25
                    taje napisała:

> Nic odkrywczego. Moim zdaniem Jamie, oprócz tego, że jest niewątpliwie ofiarą b
                    > ullyingu i szkodliwych memów (manosfera) promowanych w mediach społecznościowyc
                    > h, to przede wszystkim wykazuje wyraźne cechy patologicznej osobowości narcysty
                    > cznej ze skłonnością do manipulacji. I tu upatrywałabym głównej przyczyny, bard
                    > ziej niż w kwestiach środowiskowych. Choć oczywiście kwestie środowiskowe i szk
                    > odliwe treści internetowe były triggerem. Najbardziej chyba żal mi rodziców (ws
                    > półczesnych nastolatków żyjących w erze internetu, SM i kulturze "lookizmu" tak
                    > że, a wizja szkoły z serialu to jakieś piekło).
                    >
                    A ja właśnie nie widzę (obejrzę jeszcze raz odcinek z psycholożką) skłonności do manipulacji. Bardziej wyraźny jest brak empatii, zwróciłam też uwagę na to jego rozumowe wyłącznie analizowanie zachowań innych ludzi np, że psycholożka powinna w określony sposób zareagować, powiedzieć coś; oraz na podejrzenia, że ona używa wobec niego forteli. Może to narcyzm/psychopatia, a może kompletne zagubienie młodego człowieka z psychicznymi i fizycznymi konsekwencjami okresu dojrzewania i skrajnie stresującej sytuacji.
                    Natomiast traktowanie dziewczyny (ofiary) jest chyba wynikiem bezkrytycznego przyjęcia teorii "incelskiej". Ale właśnie trudno wymagać od trzynastolatka postawy krytycznej, a jest z tym zupełnie sam, wrzucony w rzeczywistość oddziałującą potężnie i w wszelkimi pozorami prawdziwości i spójności. Dorośli tu nawalają całkowicie i szkoła, i rodzina.
                    • taje Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 00:36
                      Dla mnie zastanawiające jest to, jak płynnie potrafił przejść od agresji do spokojnej rozmowy. Manipulacja w sensie emocjonalnym - doskonale nawiązuje kontakt z psycholog, ale kiedy coś idzie nie po jego myśli albo coś go rozzłości, pokazuje twarz przemocowca, potem znowu spokoinie rozmawia. Miałam wrażenie, że oglądamy jak u młodej osoby kształtuje się osobowość narcystyczna. A agresja -www.verywellmind.com/what-is-narcissistic-rage-5183744
                      • duramater Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 06:25
                        Podobnie to odebrałam.
                      • bananananas Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 12:29
                        taje napisała:

> Dla mnie zastanawiające jest to, jak płynnie potrafił przejść od agresji do spokojnej rozmowy. Manipulacja w sensie emocjonalnym - doskonale nawiązuje kontakt z psycholog, ale kiedy coś idzie nie po jego myśli albo coś go rozzłości, pokazuje twarz przemocowca, potem znowu spokoinie rozmawia. Miałam wrażenie, że oglądamy jak u młodej osoby kształtuje się osobowość narcystyczna. A agresja -www.verywellmind.com/what-is-narcissistic-rage-5183744
                        >
                        Rzeczywiście dużo elementów pasuje. Kolejny trop celowo niedoprowadzony przez twórców do konkluzji.
                        A w tekście linku: "While we don’t know precisely what causes narcissistic personality disorder, which is often an underlying factor in narcissistic rage, it’s likely that a combination of genetics, upbringing, and life experiences play a role." I znowu pytanie co zrobić jako rodzic, żeby spłycić zaburzenie, zapobiec podobnemu rozwojowi wypadków, maksymalnie zsocjalizować dziecko.
                        • duramater Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 12:57
                          Gdzieś przeczytałam, że sporo w tej scenie było improwizacji. Niesanowite
                      • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 08:02
                        Chyba trafnie ujęte.

Dla mnie zastanawiające jest to jak dziecko pływa w szambie opinii i wybuchy zdarzają się ilekroć trzeba się o nie ścierać: dobry ośrodek czy jednak niedobry? Brzydki chłopiec czy niebrzydki (gdzie on był brzydki?!)
                      • ga-ti Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 08:21
                        Ale on miał czas na nawiązanie kontaktu z psycholog, bo to było któreś już spotkanie (zresztą ostatnie) I była zdecydowanie lepsza od poprzednich, miała czas, jak wyżej ktoś zauważył.
                        Może taż chłopak po kilku miesiącach w ośrodku uświadomił sobie, co go czeka...
    • taje Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 18:04
      Wybitny serial (choć bardzo przygnębiający). Nawet się zastanawiałam, czy nie założyć wątku, co dla mnie nietypowe. Pierwsza myśl po obejrzeniu to, że bardzo współczuję współczesnej młodzieży (w tym własnym dzieciom), że żyją w kulturze social mediów.

Odtwórca głównej roli ma wielki talent i na pewno o nim jeszcze usłyszymy.
      • samanta1010 Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 18:15
        wybitny jak najbardziej
      • duramater Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 21:20
        Tak, byłam zachwycona jego grą.
      • livia.kalina Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 23:08
        tak, chłopiec zagrał niesamowicie.
        • fogito Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 17:46
          Serio? A dla mnie jest irytującym naturszczykiem.
          • taje Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 21:05
            Chyba nie masz pojęcia o grze aktorskiej. Trzynastoletni chłopak gra lepiej niż aktorzy z wieloletnim stażem, co potwierdzają wszyscy możliwi krytycy filmowi, a dla ciebie to „irytujący naturszczyk”…
            • sueellen Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 21:23
              taje napisała:

> Chyba nie masz pojęcia o grze aktorskiej. Trzynastoletni chłopak gra lepiej niż
              > aktorzy z wieloletnim stażem, co potwierdzają wszyscy możliwi krytycy filmowi,
              > a dla ciebie to „irytujący naturszczyk”…
              >

Chłopak jest genialny. Zachowuje się niezwykle naturalnie, jakby naprawdę znalazł się w takiej sytuacji. Ale siostra też gra bardzo dobrze. Cała rodzina. Nie znam żadnego z tych aktorów ale odtworzyli swoje postaci fenomenalnie.
              • fogito Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 05:52
                Bo oni nie grają tylko są soba. Jakoś mało wam potrzeba do szczęścia. Obejrzałam drugi odcinek i ta wizyta w szkole jest tak sztuczna i nierealna, że aż zdziwiona jestem, że ktoś to łyka.
                • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 08:47
                  W szkole nie ma Jamiego ani jego rodziny.
                  • fogito Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 09:32
                    No nie ma. Ale w pierwszym odcinku jest.
                • livia.kalina Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 20:15
                  >Bo oni nie grają tylko są soba.
                  Ale uważasz, ze chłopiec odtwarzający główną rolę jest mordercą a aktor grający jego ojca, to naprawdę jego ojciec?
                  • fogito Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 21:44
                    Mam ci coś tłumaczyć? Czegoś nie rozumiesz? Obejrzałam trzy odcinki i geniuszu aktorskiego nie widzę. Dzieciak dobrze gra, ale bez przesady. Dialogi są irytujące. Nie przemawia to do mnie wcale. W realu mam ciekawsze przypadki.
                    • livia.kalina Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 21:54
                      Pytam o słowa "Oni nie grają tylko sa sobą". To przecież Twoje słowa. Pytam, jak je rozumieć? Co znaczy "są sobą"? Mordercą i ojcem mordercy?
                      • fogito Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 22:04
                        Jesuuuuuu jak do dziecka. Są dobrani charakterologicznie. Plus wygląd. Dla mnie wybitny aktor to Andrew Scott.
                        • livia.kalina Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 23:22
                          A co ty wiesz o prawdziwym charakterze tych ludzi? I co znaczy "plus wygląd"? No grali swoim wyglądem, przecież nie byli ucharakteryzowani na kogoś innego. Jak zdecydowana większość aktorów.
                          • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 28.03.25, 00:02
                            Cóż, aktorzy grają swoim ciałem, mimiką, gestami, głosem. Czasem, gdy grają postać w biografii naśladują jak najwierniej, tak jak p. Ogrodnik. Owszem, można mieć twarz maskowatą jak większość aktorek amerykańskich głównie starszej daty, choć młodsze też już grają z jednym wyrazem facjatywink ale mnie to zmraża i wydaje się nienaturalne.
                            A chłopak cóż, wygląda na wesołego, z wyobraźnią, kontaktowego (selftejpy, potem wywiady) a wydobył z siebie zachowania zupełnie kogoś innego. Na posturę raczej wpływu nie miał, choć w serialu ma zupełnie inną postawę ciała niż w życiuwink Zazwyczaj, gdy dzieciaki grają np. na warsztatach/na planie, to aż zęby bolą,, tutaj ma się wrażenie, że ten aktor właśnie taki jest (a nie jest)smile i na tym polega też jego uzdolnienie, że są tacy, co wierzą, że on właśnie ma taki charakter.
                          • fogito Re: dojrzewanie serial 28.03.25, 05:34
                            Widzę, że bronisz Częstochowy. Ja zdania nie zmienię, więc po co się tak wysilać.
                            • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 28.03.25, 05:48
                              To, że się nie podoba to wiem ale zabawne jest stwierdzenie, że byli sobą i tylko robili miny. Nijak nie odpowiada faktom.
                              • fogito Re: dojrzewanie serial 28.03.25, 22:41
                                Faktom… obejrzałam calosc. Irytujący serial. Jedynie mogę podziwiać ojca za ten płacz na końcu. Tu się musiał aktorsko wysilić, bo te wcześniejsze krzyki i bluzgi to raczej cieniutkie. Ogólnie rozczarowana jestem, ale może dlatego,że spodziewałam się arcydzieła czytając wypowiedzi ematek.
                                • pani.asma Re: dojrzewanie serial 29.03.25, 11:17
                                  Przecież chodzi o tematykę

Takie pokazanie problemów wychowawczych od strony rodziców i element zaskoczenia z tym wtargnięciem policji i przesłuchaniami

Za to Oskar -za ten scenariusz

To latanie z kamerą i mamrotanie aktorów już takie ważne nie jest a właśnie męczące

Znam biegle angielski ale bez napisów nie byłabym w stanie tego mamrotania zrozumieć
                                  • sueellen Re: dojrzewanie serial 02.04.25, 08:22
                                    pani.asma napisała:

>
                                    >

>
                                    > Znam biegle angielski ale bez napisów nie byłabym w stanie tego mamrotania zroz
                                    > umieć
                                    >
                                    >
                                    Nie mamrotali tylko mówili z akcentem północnej Anglii...
            • fogito Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 05:50
              No tak. Nie mam. Za to ty masz. On nie gra, on miny robi moim zdaniem.
              • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 06:02
                Nie sposób się z Tobą zgodzić.
                No, nijak. Tabuny nastolatków grających widziałam, i żaden nie grał tak dobrze jak on. Zwłaszcza, że postać ma mało stycznych z nim samym.
                W 3 odcinku to jest mega aktorstwo.
                • fogito Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 08:43
                  Ja za to nie widziałam żadnego młodego aktora w żadnym filmie. Zamykałam oczy po prostu.
                  • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 08:51
                    To, czy obraz rezonuje, zależy od tego co dla Ciebie jest ważne, czym żyjesz. We mnie rezonuje, w Tobie nie.
                    Ale jego gra jest obiektywnie mega.
                    • fogito Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 09:33
                      Nie ma czegoś takiego jak obiektywizm w tej kwestii.
                      • taje Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 09:55
                        Jest - kwestia warsztatu.
                        • fogito Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 10:51
                          Tak… warsztat u dzieciaka, który zaczyna grę aktorską.
            • livia.kalina Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 20:14
              Nie, no sztuka jest od tego, żeby na każdego działała inaczej. Dla mnie chłopiec to przyszła wielka gwiazda aktorstwa, fogito może widzieć jego talent zupełnie inaczej.
              • fogito Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 21:45
                … dzięki za pozwolenie. 😉 tu na forum wielu się wydaje, że trzeba być jednomyślnym
    • sylwus34 Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 18:17
      Poruszył mnie bardzo.
    • ginger.ale Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 21:38
      Mam na liście, ale póki co kończę coś innego.

Z podobnych klimatów jak tytułowy serial polecam W obronie syna.
      Chyba na Apple TV oglądałam.

www.filmweb.pl/serial/W+obronie+syna-2020-847747
    • ga-ti Re: dojrzewanie serial 16.03.25, 22:23
      Obejrzałam.
      I właściwie po za tym, że wbija w kanapę, że chłopak świetnie zagrał to nie wiem, co napisać. Bo w sumie to normalna rodzina, zwykła, przeciętna, i taka myśl, że każdej rodzinie mogło się przytrafić... I nie ma ucieczki, i trzeba znaleźć siły, by jakoś żyć...
      Wstrząsnął.

I tak, przekichane mają współczesne dzieciaki. I jeszcze, poraziło mnie, że nie byli w stanie zobaczyć dramatu, powagi, śmichy, chichy, durne gadanie. Smutny obraz.
      • asia_i_p1 Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 16:00
        Mnie najbardziej ruszyło, jak perfekcyjnie działał system, kiedy już doszło do ostateczności i jak zupełnie nie działał, zanim do niej doszło. Na przykład porównanie umiejętności psychologa szkolnego i zatrudnionego przez więzienie, ale też porównanie środków, jakie mają dostępne ci psychologowie.
        • duramater Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 16:22
          W szkole to chyba był bardziej pedagog lub pracownik socjalny niż psycholog.
          • asia_i_p1 Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 16:59
            Możliwe. My mamy w szkole i pedagoga i psychologa, więc tak jakoś automatycznie zakładałam, że jak nawet polska szkoła ma . . .
        • livia.kalina Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 22:16
          >Mnie najbardziej ruszyło, jak perfekcyjnie działał system, kiedy już doszło do ostateczności i jak zupełnie nie działał, zanim do niej doszło.

To jest uwaga w punkt! I to jest jedna z najważniejszych konkluzji z tej historii.
        • nick_z_desperacji2 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 20:44
          Mnie w ogóle najbardziej uderzyła ta szkoła. Sorry, ale albo reżyser chciał pokazać największy ściek, jaki się dało, albo te laurki, jakie tu niektóre forumki produkują na temat ich systemu są co najmniej na wyrost.
          • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 09:53
            Tam jest duże rozwarstwienie, jeśli chodzi o szkoły.
    • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 00:26
      Dzięki za polecajkę.
    • aguha Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 12:16
      Przymierzam się do obejrzenia serialu, ale po przeczytaniu recenzji mam obawy. Zbyt dobrze pamiętam, co działo się w szkole podstawowej, do której uczęszczał mój syn (zwykła, osiedlowa podstawówka).
      Czy osiemnastolatek może obejrzeć ten serial?
      • duramater Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 12:33
        18- latek chyba powinien sam zdecydować🫣
        • duramater Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 12:34
          Ale koleżance, która jest w rozsypce odradziłam. Dotyczy to też ew. 18- latka.
          • aguha Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 13:21
            Wiem, jaka jest kategoria wiekowa tego serialu, ale to nie wszystko. Syn był ofiarą przemocy rówieśniczej, stąd moje pytanie. Zresztą nie on jeden. Myślę, że większość młodzieży dotknęła przemoc w sieci. Współczuję im dojrzewania w takich czasach.
            Sama przyznałaś, że ten serial nie jest dla każdego.
            Z ostatnio obejrzanych, np. Brutalista jest od 15 lat, a jednak nie poleciłabym tego filmu nastolatkowi.
            • duramater Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 13:56
              Zatem pytanie powinno dotyczyć tego, czy jest polecany dorosłej osobie z doświadczeniem prześladowania.
              I to też zależy, czy ta osoba jest mocniejsza, czy trauma spowodowała, że wspomnienie sytuacji odpala ją.
              Tutaj o to nietrudno - to osoba prześladowana staje się oskarżoną o zabójstwo.
              Może sama zobacz serial i będziesz wiedzieć, czy polecać.
              • iberka Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 14:27
                A wiesz dlaczego? Bo monitoring jest dowodem. Nie ma oskarżenia bezpodstawnego.
                • duramater Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 14:31
                  Nie rozumiem do czego ta uwaga. Oczywiście, że tak, tu nie ma przecież dyskusji z tym.
                  • duramater Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 14:33
                    Raczej chęć uniknięcia jak najbardziej spojlerowania🙄
              • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 10:24
                A syn sam szuka trudnych tematów w filmach/książkach żeby przepracować traumę czy kompletnie się od tego odcina?

Osobiście wymiękam dopiero przy poziomie Salo/Funny Games, ale generalnie uważam, że kultura/kino leczy i pomaga. Bo możemy współdzielić doświadczenia.
                • aguha Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 12:08
                  Syn chodził do psychologa. To się działo w szkole podstawowej, a teraz syn chodzi do liceum. Najgorsza w tym wszystkim była bezsilność. Akurat niektóre reakcje nauczycieli przedstawione w serialu bardzo przypominały, to jak sobie radzą nauczyciele u nas (nic nie widzę, nie słyszę, nie mówię). Syn chciał obejrzeć.
      • iberka Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 14:30
        Serial jest ciężki, niełatwy w odbiorze, ma wplątane niekiedy długie wątki dziwnych przemyśleń. Oglądnęłam, ale nie mogę polecić.
        • duramater Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 14:40
          Bo obrazy rezonują z podatnym gruntem. Widocznie to nie dotyczy Ciebie.
      • taje Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 19:46
        aguha napisała:

> Przymierzam się do obejrzenia serialu, ale po przeczytaniu recenzji mam obawy.
        > Zbyt dobrze pamiętam, co działo się w szkole podstawowej, do której uczęszczał
        > mój syn (zwykła, osiedlowa podstawówka).
        > Czy osiemnastolatek może obejrzeć ten serial?

Jak najbardziej. Ja namawiam mojego czternastolatka i siedemnastolatka.
        • duramater Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 11:20
          Mój 15- latek obejrzał ale on zwracał uwagę głównie na technikalia. Był pod wrażeniem pracy operatora, reżysera i gry aktorskiej (realizacja filmowa to jego hobby). Szkoła wydała mu się bardzo przerysowana ale stwierdził, że może tam tak mają🫣. Rozmiar agresji zdziwił, twierdzi, że nie miał do czynienia. Ale to rozmowy do kontynuowania na pewno.
        • norra.a Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 16:37
          Ja oglądałam z czternasolatkiem, nie mógł oderwać oczu, mieliśmy temat do wielu różnych rozmów.
          Co mnie zaciekawiło, to od razu mi powiedział, że w ogóle w chłopcu nie było poczucia winy i żalu za to co zrobił i nie mógł tego zrozumieć. Ja odebrałam to na początku inaczej, ale po przemyslenii zgodziłam się z nim.
      • turkusowozlota Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 21:48
        Obejrzałam z prawie 19 latką, tegoroczna maturzystką obie jesteśmy pod ogromnym wrazeniem, ale kazda z nas trochę inaczej odebrała ten serial. Ja bardziej z pozycji rodzica, corka bardziej z pozycji ucznia, wiadomo. Córka pytala podczas filmu, czy to jest w ogóle możliwe, żeby tak wyglądała szkoła w Anglii, stwierdziła, że patologia pod wieloma względami i że w porównaniu z jej szkołami, a szczególnie z liceum to w ogóle nie ma o czym mówić, nie ma porównania.
        • livia.kalina Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 23:10
          O, to jest ciekawe - tez obejrzę z synem i spytam go o odczucia względem przedstawionej szkoły.
    • bezmiesny_jez Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 15:53
      Bardzo dobry, ale chyba mało prawdopodobny, ematki z UK twierdzą, że prześladowanie w szkołach jest tak ucinane w zarodku!
      • stara_baba78 Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 18:01
        Tak wiem, że Twoja wypowiedź to przytyk, ale mimo wszystko się odezwę. W tym filmie mocno uderzyło mnie mało realne przedstawienie szkoły. Nie ma szans by dzieci używały telefonów w przestawiony tam sposób, na ogół w ogóle nie mają dostępu do telefonów; nauczyciele nie wydzierają się na boisku na nikogo; nie ma takiego chaosu podczas lekcji, a dziecko które zaatakowało inne dziecko na pewno nie wychodzi sobie ze szkoły ot tak, ponosi poważne konsekwencje; fire alarm wygląda nieco inaczej niż wydzieranie się nauczyciela żeby stać w rzędzie. Policjanci również nie maszerują sobie od klasy do klasy mówiąc dzieciom, że szukają noża-narzędzia zbrodni i nie rozmawiają/przesluchują uczniów bez nadzoru opiekuna prawnego.
        Taka jest idea by ucinać to w zarodku, bardzo duży nacisk jest kładziony na to w szkołach, uświadamianie, wychowanie, konsekwencje, ale zdarza się, jak i wszędzie zapewne.
        • duramater Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 18:07
          A wjazd glin, całego oddziału na chatę małolata to jakoś ma się do realiów? I zatrzymanie w areszcie policyjnym? Czy to inwencja twórcza scenarzystów?
          • stara_baba78 Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 18:42
            Ja nie znam procedur policyjnych, jedynie z treningów pamiętam, że policja ma prawo wyważyć drzwi w wielu przypadkach, przy zatrzymaniu osoby podejrzanej o morderstwo z użyciem broni (co w tym filmie ów małolat popełnił), w przypadku zagrożenia życia i zdrowia. Zatrzymać można w areszcie do 24 godzin bez postawienia zarzutów, są jakieś tam możliwości że i dłużej w przypadku morderstwa czy aktu terrorystycznego. No ale jak wyżej, ja się na tym nie znam.
        • ritual2019 Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 07:24
          stara_baba78 napisał(a):

> Tak wiem, że Twoja wypowiedź to przytyk, ale mimo wszystko się odezwę. W tym fi
          > lmie mocno uderzyło mnie mało realne przedstawienie szkoły. Nie ma szans by dzi
          > eci używały telefonów w przestawiony tam sposób, na ogół w ogóle nie mają dostę
          > pu do telefonów; nauczyciele nie wydzierają się na boisku na nikogo; nie ma tak
          > iego chaosu podczas lekcji, a dziecko które zaatakowało inne dziecko na pewno n
          > ie wychodzi sobie ze szkoły ot tak, ponosi poważne konsekwencje; fire alarm wyg
          > ląda nieco inaczej niż wydzieranie się nauczyciela żeby stać w rzędzie. Policja
          > nci również nie maszerują sobie od klasy do klasy mówiąc dzieciom, że szukają n
          > oża-narzędzia zbrodni i nie rozmawiają/przesluchują uczniów bez nadzoru opiekun
          > a prawnego.

Zgadza sie. Obejrzalam wczoraj episode 1, na drugim zasnelam. Szkola jest przedstawiona nierealnie, nawet gdyby miala scene ofsted inadequate to nadal nie byloby tak jak w serialu. Ryan, ktory w ciagu kilku sekund uciekl ze szkoly - ze szkoly (primary i secondary) nie mozna wyjsc tak poprostu, (nie mozna tez wejsc), klasa do ktorej weszli bez nauczyciela - kolejny przyklad daleko idacej wyobrazni bo zaden nauczyciel nie moze zostawic uczniow bez nadzoru i tego nie zrobi, przesluchanie Ryan po tym jak zostal pobity - bez rodzicow nie ma mowy i ani policjanci ani staff nie zgodzilby sie na to nawet gdyby Ryan uznal ze okay. Po kazdym incydencie uczniowie ktorzy brali w tym udzial sa izolowani i odsylani z rodzicami ale czekaja na rodzicow (inni wyznaczeni opiekunowie) ktorzy musza ich odebrac. To sa regulacje 'safeguarding ' i kazdy kto pracowal w szkole wie ze jest to najwazniejszy document i lamanie obowiazkow z niego wynikajacych grozi powaznymi konsekwencjami.
          Podobnie z uzywaniem telefonow itd, tworcy mocno uzyli wyobrazni.

> Taka jest idea by ucinać to w zarodku, bardzo duży nacisk jest kładziony na to
          > w szkołach, uświadamianie, wychowanie, konsekwencje, ale zdarza się, jak i wszę
          > dzie zapewne.

Przede wszyskim szkola musi wiedzic o bullying zeby przeciwdzialac dlatego staff ma obowiazek zglaszac wszytko co uslyszy a do tego jest uzywany w szkolach software system CPOMS, kto pracowal w szkole wie na czym polega.

Dzis obejrze kolejny odcinek. Serial po 1 i kawalku drugiego odcinka jednak ocenie na 3/5 glownie za gre aktorow.
          • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 07:55
            Jakby istniał jeden rodzaj szkoły.
            To nie dokument. Dla mnie "wizja" i "wrażenie" współczesnej szkoły pozostają adekwatne. Tutaj mieliśmy spiętrzenie absurdów, ale one istnieją realnie.
            • stara_baba78 Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 11:06
              Nie masz pojęcia o czym piszesz.
              • stara_baba78 Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 11:11
                To było do Danaide2.0. Ja widzę, że źle się podpięło
                • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 11:15
                  Ja nie mam pojęcia? O nauczycielach z przypadku, o puszczaniu filmów na lekcji zamiast prowadzenia lekcji, o niewydolnych szkolnych pedagogach, o dzieciach przerywających zajęcia, stosujących w szkole przemoc, o nauczycielach, którym puszczają nerwy?

A nie o tym na ematce tłuczemy od lat?
                  • stara_baba78 Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 11:25
                    Nie wiem o co tłuczesz się na ematce od lat. Rozmawiałyśmy o tym, że szkoła została przedstawiona w nierealny, nieprawdziwy sposób.
                    Zresztą, nie tylko szkoła - choćby pedagog, która nie nagrywa sesji, a ma wystawić oficjalną opinię.
                    Dla mnie to są duże minusy tego filmu.
                    • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 21.03.25, 10:55
                      Się nie tłuczę, tylko tłuczemy
                      wsjp.pl/haslo/podglad/27187/tluc/4931980/do-znudzenia

Jeszcze raz - to jest serial fabularny, a nie dokumentalny. Nie jest to też wyreżyserowane reality show. Oczekujesz realności i prawdy w niewłaściwym miejscu. Tu jest miejsce na metaforę i przerysowanie.

Co do problemów konkretnych procedur (np. rejestrowanie sesji) nie wypowiem się, bo po pierwsze nie znam konkretnych zasad (u nas procedura z udziałem nieletnich też jakoś wygląda i niekoniecznie tak jak w filmie - mnie zastanowiło, że dziecko trafia do aresztu dla dorosłych a nie wiem, policyjnej izby dziecka, ale czy ja się znam?), a po drugie mam wrażenie, że naruszanie procedur jest w wielu filmach wręcz motorem napędzającym akcję.

Natomiast "przemocowa, niewydolna szkoła" to ogólny obraz, który możemy wypełnić w oparciu o różne, częściej lub rzadziej, występujące elementy.
        • nick_z_desperacji2 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 20:45
          Szkołę wymyślili, ale już podejście policjantów do zatrzymanych jest urzekające i prawdziwe big_grin
      • princesswhitewolf Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 01:19
        >ematki z UK twierdzą, że prześladowanie w szkołach jest tak ucinane w zarodku!

W szkolach do jakich my poslalysmy dzieci. A szkoly sa rozne w UK. Jest duze zroznicowanie. Moje dziecko nie chodzi do
        zwyklej comprehensive.

Dwa glupki z year 8 ( 13 latki) wyskakiwaly po szkole z boo by wystraszyc mojego syna. Jeden telefon i wskazanie kto to- sprawe zalatwila szkola.
        • nick_z_desperacji2 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 21:17
          Czyli dokładnie tak, jak w Polsce. Tylko polskie szkoły są złe, a w angielskich jest dyscyplina, bo sa mundurki big_grin
    • asia_i_p1 Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 15:55
      Tak, dwa razy. Drugi raz dlatego, żeby sprawdzić, czy odcinki są rzeczywiście jednoujeciowe. Są. Bardzo mi się podobał.
      • nick_z_desperacji2 Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 20:48
        Jednoująciowe odcinki, to fajna reklama, ale nierealna. Oznaczałby to, że jak w 40 minucie ktoś się nagle pomyli, światło gdzieś nie tak padnie, kamerzysta kichnie i gramy od początku. Jasne...
        • eglantine Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 20:58
          A jednak.
          <We shot each episode in three-week blocks. We’d have a week of rehearsal with me and the actors; a week of tech rehearsal with the whole cast and crew; and then we’d do two takes a day for the final week so 10 takes in total. Sometimes we’d have to stop and go again, and that was one take, so for some episodes we did up to 16 takes. It usually ended up being the last take that we’d use.>
          www.cined.com/one-take-no-cuts-how-netflixs-adolescence-was-made/
    • mama-ola Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 19:44
      Wbił mnie w fotel. Współczuję rodzinie. Jak żyć po czymś takim.
    • turkusowozlota Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 21:32
      Obejrzałam na raz. Nie da się od tego serialu oderwać.
      A ten chłopiec, to jakiś geniusz aktorstwa, rewelacyjny jest. Skąd on się w ogóle wziął?
      Serial znakomity, dawno czegoś tak dobrego nie oglądałam, ale czuję niedosyt.
      • livia.kalina Re: dojrzewanie serial 17.03.25, 23:11
        tak-tez obejrzeliśmy z mężem na raz- nie da sie oderwać.
      • anomaliapogodowa81 Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 06:37
        Chłopak wziął się całkiem znikąd - ma zerowe wcześniejsze doświadczenia aktorskie, po prostu zgłosił się na casting i tyle.

Oby mądrze poprowadził dalszą karierę bo ten debiut to eksplozja.
        • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 21.03.25, 12:02
          Czy znikąd? Chodził przez 4 lata na zajęcia aktorskie, był w jakiejś agencji. Może nawet startował w castingach.
          Nie zaczął od okresu pieluch, tylko wtedy, gdy sam tego zapragnął, nie jest dzieckiem ludzi z branży.
      • fogito Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 05:54
        Serio? O matko. Mnie irytuje sztuczność sytuacji.
        • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 09:59
          No, cóż, zawsze można zawołać "liberum veto", czy tam złożyć "votum separatum". Ciebie nie zachwyca, ok. A ja oczu nie mogę oderwać i całość dwa a niektóre fragmenty po trzy razy oglądałam - coś takiego zdarza mi się raz na 10-15 lat i też ok. Wiadomo, gusta.
          • fogito Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 10:52
            No i super. Mnie zachwycają filmy z dobra gra aktorską i dobrymi dialogami. O zdjęciach nie wspominając.
            • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 11:02
              Mnie też i wszystko tu z tych rzeczy mamsmile
              • fogito Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 12:15
                Szczególnie zdjęcia i dialogi 🫣
    • anomaliapogodowa81 Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 06:35
      "Dojrzewanie" jest wstrząsające.
      Ja nie mam dzieci, nie oglądałam z pozycji rodzica.
      To jest o dojrzewaniu wszystkich: chłopaka do wzięcia odpowiedzialności za swoje czyny, głównego śledczego do relacji z własnym ojcem, jego partnerki policyjnej do odcięcia się od własnych koszmarnych doświadczeń że szkoły, etc etc.

Niesamowita kreacja wybitnej aktorki w roli psycholożki: jest taki moment, pod koniec ich sesji, w której ona jakby zapada się w sobie, jej spojrzenie staje się puste, jakby chłopak przekroczył wszystkie jej granice i ona po raz pierwszy wychodzi z roli, po raz pierwszy nie daje rady - chwilę później zamyka sesję, widać, że już więcej nie zniesie.

Tak z resztą wszystkie role są wybitne, Stephen Graham, ten chłopaczek...

Realizowanie ponad godzinnych mastershotów w takim stopniu skomplikowania (przejazd przez kilka lokacji na raz, wielokrotna zmiana perspektyw, jazda samochodem etc) przyniesie im zapewne wszystkie za ten rok nagrody reżyserskie i operatorskie, ale obstawiam, że również aktorskie i za scenariusz.
      Rzadko zdarzają się tak skończenie doskonałe produkcje.
      • anomaliapogodowa81 Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 06:40
        anomaliapogodowa81 napisała:

> głównego śledczego do relacji z własnym ojcem,

Z własnym synem, oczywiście.

Uderza mnie jeszcze diagnoza, że tam w tej szkole wszyscy są jednocześnie ofiarami i katami, z nauczycielami włącznie.

Wszyscy prześladują i są prześladowani.

Szkoła to piekło, co wprost podsumowuje postać młodszej śledczej.
        • duramater Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 07:23
          Tak, ujęłaś to wszystko w punkt.
          • konstancja16 Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 10:21
            Obejrzałam dwa pierwsze odcinki wczoraj. Oczywiście wciągnęłam się w temat, ale nie mogę pominąć zdziwienia co do niedopracowania szczegółów z poletka operacyjnego. Naprawdę wchodzą po dzieciaka antyterroryści i rozwalają drzwi? Potem wizyta dochodzeniówki w szkole. Policjant czegoś się dowiaduje i natychmiast dzieli się tą wiadomością z nauczycielką. Really??? Policja i prokuratura jest od zadawania pytań, a nie od dzielenia się spostrzeżeniami z postronnymi osobami. Potem policjant biegnie za chłopcem i jak ten mówi, że to był jego nóż zaraz dochodzi do zatrzymania. No nie wiem, takie to nierealistyczne, że aż boli. Jak u Remigiusza Mroza gdzie na sali sądowej siedzi się w sukience i mówi się „proszę pani”. Tylko że Netlix ma budżet i mogliby chyba mieć jakichś konsultantów, którzy dopracują szczegóły. Spodziewałam się lepszego poziomu.
            • duramater Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 11:21
              Też mnie te szczegóły zdziwiły i wydają się mało prawdopodobne. Na pewno nie w naszej rzeczywistości.
            • bananananas Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 12:21
              konstancja16 napisała:
              > wizyta dochodzeniówki w szkole. Policjant czegoś się dowiaduje i natychmiast dz
              > ieli się tą wiadomością z nauczycielką. Really???

To może był zabieg. Szkoła jest tak beznadziejna, że policjanci dali się w krótkim czasie obezwładnić jej atmosferze.

> . Potem policjant biegnie za chłopcem i jak ten mówi, że to był jego nóż zaraz
              > dochodzi do zatrzymania.

On uciekał, wiec byli gotowi do aresztowania, a niewątpliwie skala jego udziału w morderstwie wymagała przeprowadzenia postępowania.
              • ga-ti Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 08:40
                Dla mnie wizyta w szkole była jakby pokazaniem w pigułce tego oddzielnego świata dzieciaków. To ciągle chodzenie po korytarzach, błądzenie w szkolnej przestrzeni, zagubienie policjantów to takie wejście dorosłych w zupełnie obcy i zagmatwany świat nastolatków. Straszny świat, w którym, jak wyżej napisane, każdy jest "katem" I "ofiarą", dorośli są bezradni, bezwolni, krążą jak satelity i nic z ich niby działania nie wynika.

Czyli nie brałabym tej szkoły i wizyty policji jako dosłownego obrazu realnej szkoły.
                • stara_baba78 Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 17:46
                  Nie jest to realny obraz, wręcz wymyślony. Przez to ten film jest dla mnie niewiarygodny i irytujący.
                  • ritual2019 Re: dojrzewanie serial 20.03.25, 06:51
                    stara_baba78 napisał(a):

> Nie jest to realny obraz, wręcz wymyślony. Przez to ten film jest dla mnie niew
                    > iarygodny i irytujący.

Zgadzam sie. W dodatku kreci sie w okol incelstwa co jest jednak niewielkim problemem nastolatkow. Po pierwszym i kawalku drugiego odcinka nie obejrzalam kolejnych wczoraj.
                    • bananananas Re: dojrzewanie serial 20.03.25, 08:42
                      ritual2019 napisał(a):

> Zgadzam sie. W dodatku kreci sie w okol incelstwa co jest jednak niewielkim pro
                      > blemem nastolatkow.

Ten film jest w największej mierze o tym, że nie dostrzegamy i nie rozumiemy, jakie są problememy nastolatków...
                      • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 20.03.25, 08:59
                        Dokładnie. Incelstwo to tylko przykład.
                        Scenariusz powstał po serii ataków z nożem przez chłopców na dziewczynki.
                        Ktoś pisał, że w okolicy szkoły, gdzie kręcono serial w zeszłym roku, miesiąc temu dzieciak zabił nożem innego dzieciaka.
                        To się dzieje ciągle a te dzieci mogą właśnie dorastać w takich zwykłych, porządnych rodzinach.

• ritual2019 Re: dojrzewanie serial 20.03.25, 13:17
                        bananananas napisała:

> ritual2019 napisał(a):
                        >
                        >
                        > > Zgadzam sie. W dodatku kreci sie w okol incelstwa co jest jednak niewielk
                        > im pro
                        > > blemem nastolatkow.
                        >
                        > Ten film jest w największej mierze o tym, że nie dostrzegamy i nie rozumiemy,
                        > jakie są problememy nastolatków...

Co jest faktem od zawsze. W jakiej epoce dorosli rozumieli swiat nastolatkow?
                        • bananananas Re: dojrzewanie serial 20.03.25, 14:05
                          ritual2019 napisał(a):

> Ten film jest w największej mierze o tym, że nie dostrzegamy i nie rozumi
                          > emy,
                          > > jakie są problememy nastolatków...
                          >
                          > Co jest faktem od zawsze. W jakiej epoce dorosli rozumieli swiat nastolatkow?

Ale właśnie napisałaś, że rozumiesz (wiesz, że incelstwo to nie jest duży problem), czyli ani nie uwzględniasz tego, co przed chwilą napisałaś, ani nie zrozumiałaś przesłania filmu
                          W żadnej epoce dorośli nie rozumieli nastolatków, tylko teraz internet spowodował, że ich szanse na to radykalnie zmalały, a jednocześnie spotęgował problemy dzieciaków. Łatwiej skrzywdzić kogoś indywidualnie lub zorganizować przeciwko niemu grupę, a konsekwencje są boleśniejsze, bo krzywda jest udokumentowana (nie mija) i ma liczniejsze grono świadków. Do tego są w internecie krzywdzące treści, też w liczbie i o sile oddziaływania nieporównanie większej niż kiedyś dostępne dla danej jednostki, bo kiedyś takim na przykład incelem musiał być Paweł z podwórka, w gazetach takich szkodliwych pierdół nie było, a teraz wystarczy mieć kompa.

• asia_i_p1 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 17:41
                    To jest twoja wizja szkoły. Dorosłego. Film pokazuje szkołę z punktu widzenia outsajdera i dzieciaków.
    • duramater Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 11:42
      Jeszcze widać tam proces seksualizacji dzieci. Z jednej strony ochrona przed pedofilami i przyjaznym "poklepaniem po ramieniu" a z drugiej chłopak jeszcze bez objawów dojrzewania, śpiący z maskotką, ale za to poruszający tematy incelstwa, 20/80, oglądający jakąś pornografię, oceniający dziewczyny pod kątem cech seksualnych. Dzieciak na jego etapie w normalnych warunkach dziewczynami się jeszcze nie interesuje (za rok, dwa lub przy oznakach dojrzewania już tak), uważa za głupie lub kumpele. To dziewczyny w tym wieku zawieszają oko na starszych chłopakach. W ogóle nie potrafi spojrzeć na kontakty damsko- męskie inaczej niż tylko w kontekście erotycznym (rozmowa o ojcu i koleżankach). Ten internet i social media to gwałt na jego psyche, przyszłej męskości. On jeszcze nie bardzo wie o co chodzi a już mści się za odtrącenie, identyfikuje się z "przegrywami". To jest czynnik, który różni sytuację obecnych dzieci/wczesnych nastolatków od sytuacji dorastania poprzednich pokoleń.
      • bazia_morska Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 12:29
        O tak, to bardzo mocny element historii i bardzo przerażający. Ja na razie nie chcę wracać do filmu, ale za jakiś czas obejrzę jeszcze raz.
      • lauren6 Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 12:59
        > To jest czynnik, który różni sytuację obecnych dzieci/wczesnych nastolatków od sytuacji dorastania poprzednich pokoleń.

No nie bardzo, bo jeszcze ze 100 lat temu gwałty na dzieciach czy prostytucja dzieci poniżej 15 rż były niestety zjawiskiem powszechnym.
        • duramater Re: dojrzewanie serial 18.03.25, 13:23
          Ok, za szeroko napisałam.
          Mowa o pokoleniu rodziców i dziadków. Zresztą molestowane dzieci nie ulegały w ten sposób seksualizacji. Z wyjątkiem prostytucji.
          Teraz np. za przejaw nowego wyrazu seksualizacji uważam zakładanie 2- latkom dwuczęściowych strojów kąpielowych.
          • ga-ti Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 08:47
            Bo tak to wygląda, dzieci są seksualizowane. Ich rozwój fizyczny i emocjonalny absolutnie nie nadąża za tym, czym bombarduje się je z każdej strony.

Chłopiec w rozmowie z psycholog najpierw opowiada o swoich doświadczeniach tak, jak "trzeba" mówić w jego wieku, tak jak oczekują kumple, tak jak ma to wyglądać w świecie, w którym żyje, dojrzewa. Dopiero później przyznaje, że to zmyślone.
            Ale żeby nie być w grupie "inceli" trzeba się pokazać w świecie wirtualnym (może i te zdjęcia też tylko na pokaz w mediach społ).
            Smutne to bardzo. I tak, dzieciaki zawsze coś tam koloryzowały, ale jest coraz gorzej.
            • lauren6 Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 19:46
              Chyba zapomniałyście o latach 90-tych i gołych cycach z okładek gazet w stylu Twój Weekend, szczujących z witryn kiosków.

Może kiedyś nie było internetu, ale pornografia była równie łatwodostępna co teraz. Takie "Brawo" i rubryka "mój pierwszy raz", w której rzekome 14 latki opisywały swoje doświadczenia seksualne, to była właśnie seksualizacja dzieci 11-14 letnich. Moje koleżanki z podstawówki koloryzowały o swoich doświadczeniach z chłopakami, bo żadna nie chciała być nazwana "niewydymką".

Jedyną różnicą są media społecznościowe, które niestety potęgują falę hejtu. O tym mówi nastolatka w ostatnim odcinku. Kiedyś wystarczyło przeprowadzić się do innego miasta, by zostawić przeszłość za sobą. Dzisiaj hejt cię odnajdzie w każdym miejscu na świecie.
              • kanna Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 09:33
                Nie.
                Gołe cycki i "Mój pierwszy raz " w Bravo są czymś innym, niż twarde porno wylewające się z telefony, dostępne po prostu, często nie chciane.

Gazetkę trzeba było zdobyć, kasetę skombinować. Był potrzebny rodzaj wysiłku, a co najważniejsze - jeśli ktoś nie chciał mieć dostępu - szansa, że natknie się przypadkiem, ba! będzie zarzucony przez algorytmy była żadna.
                • grey_delphinum Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 09:59
                  kanna napisała:

> Nie.
                  > Gołe cycki i "Mój pierwszy raz " w Bravo są czymś innym, niż twarde porno wylew
                  > ające się z telefony, dostępne po prostu, często nie chciane.
                  >
                  > Gazetkę trzeba było zdobyć, kasetę skombinować. Był potrzebny rodzaj wysiłku, a
                  > co najważniejsze - jeśli ktoś nie chciał mieć dostępu - szansa, że natknie się
                  > przypadkiem, ba! będzie zarzucony przez algorytmy była żadna.
                  >

Oczywiście, ze tak.
                  Zaledwie wczoraj moj syn mi opowiadal, ze ostatnio na ulubionej stronie jego dziewczyny o kotach bylo pelno treści pornograficznych.

Nie wiadomo, czy to jakis atak hakerski, czy świadome działanie, by podnieść zasięgi. W kazdym razie na do tej pory niewinnej stronce ze słodkimi kotkami znalazły się materiały absolutnie niewłaściwe dla dzieciaków.
                  • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 10:15
                    Do tego kultura, która wszędzie mówi o seksie. Wybaczcie ale nawet dyskusja w przestrzeni publicznej, że tabletka "dzień po", powinna być dostępna od 15 r.ż. to też był komunikat do młodszej młodzieży: słuchaj, masz 15 lat i nie uprawiasz jeszcze seksu? To dziwne!
                    W każdym razie istnieją osoby, które to tak odczytały.
                    Ale właśnie też zasłanianie małych dziewczynek staniczkami, to z jednej strony może być zwykłe naśladowanie kobiet a z drugiej nadanie seksualnego znaczenia klatce piersiowej dziecka itd.
                    Chcemy dobrze a takie są też efekty uboczne.
                    • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 10:34
                      A to już problem ogólnego przekazu. Skoro 15latka może legalnie uprawiać seks, zrozumiałym jest, że może stać się potencjalnym celem i dobrze, żeby była zabezpieczona przed skutkami swoich nieprzemyślanych decyzji pod wpływem np. manipulacji ze strony starszych mężczyzn. Ale takiego przekazu nie ma, co?

Co do strojów kąpielowych - cóż, oferta jest jaka jest, czasem "gorszy" efekt da określony wzór i krój stroju niż kombinacja 1 vs. 2 części. Ale wszystko jest kwestią postrzegania.
                  • ritual2019 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 10:48
                    Hmmm, wchodze na rozne strony ale jakos nigdy nie pojawiaja mi sie z nienacka strony pornograficzne. Nawet po wpisaniu w wyszukiwarke.
                    • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 10:54
                      Mnie kiedyś wyskoczyły, gdy wpisałam hasło "nastolatki", bo szukałam książek o tym okresie życia.
                • cegehana Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 10:11
                  Szansa że przypadkiem ktoś się natknie na pornografię w latach 90. na pewno nie była żadna. Przede wszystkim ta pornografia krążyła między nastolatkami. A dalszy ciąg zależał od tego, jak bardzo dziecko było nią zainteresowane - a zazwyczaj było, bo to co zakazane/niedostępne jest zarazem ciekawe. Z jednej strony trudniej wybrać się do kiosku i kupić gazetkę niż wpisać w google "gołe baby", ale z drugiej - jak się miało taką gazetkę w szufladzie, to nie było dużej szansy, że ktoś ją wyśledzi, zabierze a jeszcze mniejsza: że przeprowadzi z dzieckiem rzetelną rozmowę o seksualności. Rodzic mógł długie lata nie wiedzieć, że ma w domu dziecko uzależnione od pornografii, a dzisiaj - może kontrolować każdy ruch dziecka w sieci.
                  • grey_delphinum Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 11:17
                    cegehana napisała:

>Rodzic mógł długie lata nie wiedzieć, że ma
                    > w domu dziecko uzależnione od pornografii, a dzisiaj - może kontrolować każdy r
                    > uch dziecka w sieci.

Jaka Ty jestes naiwna...

Moj syn w wieku 12 lat nauczyl się obchodzic rodzicielskie zabezpieczenia, a maz jest programistą i zjadl zęby na tego typu kwestiach.

Dzieciaki między sobą wymieniają sie info, jak oszukać w tym temacie rodziców. Czesto mają profile w sm "oficjalne" i ukryte. Mają podwojne smartfony itd. Naprawdę wiem, o czym piszę, zajmuję się tym praktycznie na co dzien.

I nie masz racji - sytuacja, kiefy do odkrycia prswdy wystarczyło przetrzepać pokój dziecka, byla o wiele bardziej sprzyjająca wyjaśnianiu problemow. Teraz rodzic najczęściej tlwi w nieświadomości, a nawet jesli cos podejrzewa, to nie ma dowodu, bo nastolatek po mistrzowsku potrafi się ukrywać.
                    • cegehana Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 16:10
                      Może jestem naiwna w temacie nowych technologii, ale przekonanie, że wystarczylo przetrzepac pokój dziecka jest tak samo naiwne. I też wielu rodziców tkwiło w nieświadomości, oszukiwanych przez własne dzieci. Zmieniły się może narzędzia, ale nadal trwa walka międzypokoleniowa o to, kto jest cwanszy. A o tym co robić, żeby dzieci po prostu nie chciały nas wykiwać mówi się mało.
                      • cottonrose Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 16:11
                        " A o tym co robić, żeby dzieci po prostu nie chciały nas wykiwać mówi się mało."
                        rzeklabym wcale.
                        bo to jest najtrudniejsze
                  • claudel6 Re: dojrzewanie serial 24.03.25, 17:25
                    to były pisemka erotyczne, gołe cycki, tyłek, a nie pornografia. wy naprawde tego nie odróżniacie?
              • kafana Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 15:51
                A to nie tak ze to było w pewien sposob dobre? Bo dawało taki po trochę wgląd w rzeczywistosc. Jak odpalony telewizor z serialem w domach. Tu goły cycek tam morderstwo. Wiadomości wcale nie cenzurowane. Każdy od dziecka slyszal ze bylonjakiednzabojstwo wojna. Teraz chłopcu nie ganiają z pistoletami. Dzieci nie słuchają wiadomości. Czy filtrując tak bardzo treści of małego nie powodujemy efektu szoku gdy całe g**** wylewa się na nastolatki z telefonow? Bo przecież w końcu musza je dostać. Nie wiem ale to całe uważne rodzicielstwo nie dostaje przypadkiem obuchem w łeb gdy dzieci idą do swiata?
    • pffpffpff Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 17:52
      Mam taką refleksję. Sceną w 2 odcinku - policjant rozmawia z wychowawcą klasy i pyta o Jamiego. A ten nic nie umie powiedzieć, jest spanikowany i mówi, że te dzieciaki są okropne i odchodzi.
      Ta szkoła przypomina mi szkołę mojego najmłodszego dziecka. I nie wiem czy przez te kilka ostatnich lat to tak postąpiło czy to kwestia tej danej placówki. Ale faktycznie, odnoszę wrażenie że nauczyciele uciekają. Od uczniów, od obowiązków od odpowiedzialności i od nauczania. Ogląda się to w serialu i w realu ze zgrozą. Autentycznie.

Upadek szkolnictwa nastąpił moim zdaniem w czasie pandemii i jest nie do odbudowania. Będzie coraz bardziej widoczne rozwarstwienie społeczne. Będą szkoły publiczne dla tych, których nie stać na prywatne / na poziomie i będą elitarne z czesnym idącym w tysiące miesięcznie. W takiej perspektywie edukacja domowa jawi się jako jedyne wyjście i możliwość ograniczania kontaktu dziecka z masą niewydolnego psychicznie, społecznie, kulturowo i edukacyjnie ciała pedagogicznego.
      • lauren6 Re: dojrzewanie serial 19.03.25, 19:37
        Zależy jak się trafi. Ja odebrałam szkołę z 2 odcinka jako przerysowaną, właśnie dlatego, że nie obserwuję w szkole moich dzieci takich zachowań. Owszem, zdarzają się słabi, niezaangażowani nauczyciele, ale ogólnie pozytywnie oceniam pracę kadry pedagogicznej. Może to kwestia dyrektor, która jest fajną babką i autentycznie lubi dzieci i młodzież. Bo jeżeli ktoś uczy w szkole za karę to taka historia nie ma prawa skończyć się dobrze.
    • zanetka.x Re: dojrzewanie serial 21.03.25, 08:31
      jedyny minus to serial jest zbyt rozciągnięty, są w nim przedłużające się sceny - spokojnie zmieściłby się w 2 odcinkach zamiast 4.
      • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 21.03.25, 08:33
        Gdy oglądałam, nie miałam takiego odczucia "dłużenia się", nie w chwili współuczestniczenia we wszystkim.
        Zatem co widz, to historiawink
      • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 21.03.25, 10:40
        Na YT są filmiki, które ci w trzy minuty zrelacjonują każdą lekturę. Wszystko można krócej, pytanie czy rozumiesz, czemu czasem jest dłużej.
      • iberka Re: dojrzewanie serial 01.04.25, 15:38
        Podzielam opinię - też odczułam zbędne rozwleczenie
    • bi_scotti Re: dojrzewanie serial 21.03.25, 18:09
      Obejrzalam 3 episodes & chyba juz mi sie nie chce 4tego ale moze sie zmusze. Mam tzw. mixed feelings. Bardzo dobra gra zarowno doroslych, jak i teenagers. Scena gdy Jade tlucze Ryan - amazing! W ogole dziewczyna grajaca Jade to dla mnie gwiazda tego show.
      Rozumiem idee skondensowania wszystkich szkolnych problems w jednym odcinku - jako zamierzenie scenariuszowo-rezyserskie jest do obrony ale ostateczny effect daje poczucie nieprawdziwosci, szczegolnie gdy sie bywa w jakichkolwiek szkolach zawodowo. No ale, jak juz ktos napisal, it's not a document - to jest jakas tam wizja artystyczna - czy przekonywujaca to juz kwestia indywidualnego odbioru.
      The whole series kojarzy mi sie/odbieram troche jako modern British version PRLowskiego kina moralnego niepokoju - material pod dyskusje. I jesli taki byl podstawowy zamiar tworcow, no to plan wykonany. Show jest dyskutowany wszedzie & przez wszystkich - mission accomplished. Czy pomoze doroslym w rozumieniu teens? Czy pomoze teens w dbaniu o siebie wzajemnie? Mozna tylko miec nadzieje, eh ... Life.
      • pffpffpff Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 07:39
        Mnie dopiero czwarty rozłożył. Trzy pierwsze obejrzałam sobie z refleksjami, uważnie i podziwiając grę, szczegóły, ideę itd.
        Czwarty to była u mnie eksplozja emocji. Przede wszystkim ta relacja rodziców jako pary i pokazana próba radzenia sobie e takim kryzysie, kazde z nich ledwo radzi sobie ze swoimi emocjami, ale starają się dbać o to drugie. Córka, która przyjmuje role trochę dorosłego, która nie okazuje emocji, żeby nie dokładać do pieca rodzicom, i która się zamyka i chowa w sobie również ubiorem (scena kiedy zakłada ładniejszą bluzkę i mówi speszona, że nie ma zbyt wielu okazji).
        I to jej pytanie, czy brat sobie poradzi, i cichy płacz.
        I te rozważania rodziców, czy mogli coś więcej, że on się tak starał nie być jak jego ojciec.
        Miazga. Po prostu miazga.
        • ga-ti Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 13:22
          Mnie też 4 najbardziej rozwalił. Do tego, co napisałaś, próby by żyć normalnie, kawa, kino, popcorn, zakupy, takie ciche przedmiescia, zwykłe życie, i ni ch.ja, nie da rady. Wszystko się w rękach rozsypuje, kruszy, ucieka, modyfikują, zmieniają, próbują, ni ch.ja. Jak tu żyć i nie zwariować?
          • bi_scotti Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 15:25
            Bo ja wiem? Az tak mnie ten 4th episode nie poruszyl (obejrzalam wczoraj wieczorem uciekajac od news, eh) - raczej classic grieving process po stracie dziecka (regardless z jakiego powodu, w jakich okolicznosciach) - poszukiwanie winy w sobie, w swiecie, w tym dziecku etc. Cala historia z ubabranym van o tyle zaskakujaca, ze az tak przezywana po ponad roku od przestepstwa. Nalezaloby oczekiwac, ze community juz wczesniej cos im wiele razy pomalowalo, poniszczylo, nawrzucalo notes z roznymi haslami - dla nich to juz powinno byc nihil novi - again damage etc.
            Gdybym miala oceniac, to za najlepszy & najbardziej przekonywujacy uwazam episode #1 - akcja policji, procedures, caly nastroj - yeah - I can believe it. Reszta ... hmmm ... well ... jak dla mnie za duzo "wolnosci artystycznej" wink ale rozumiem ogolne przeslanie & doceniam probe poruszenia waznego tematu w atrakcyjny (dla widza) sposob. No i jak juz napisalam wyzej - great acting. Cheers.
            • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 10:21
              Akcja z vanem to niemal typowa reakcja w sytuacji traumy, gdy spychasz i upychasz emocje, żeby jakoś funkcjonować, ale spiętrzenie triggerów (hasło na furgonetce, 50 urodziny - podsumowanie życia, piątak w prezencie od rodziców) powoduje, że coś w tobie pęka.

Ojciec, podobnie jak syn, też był wyśmiewany jako dziecko, ale po prostu wyśmiewanie było "lokalne", miało inny zasięg, mógł mieć wrażenie, że dotyczy tylko jego, więc znalazł strategie na przetrwanie (w rodzinie DDA/DDD mógł być na przykład tym klasycznym wesołkiem) i już wtedy miał oparcie w jednej bliskiej osobie - koleżance/dziewczynie, jego przyszłej żonie.

Małe elementy, które powodują, że twoje życie potoczy się tak, a nie inaczej.

I dlatego jego wytrzymałość była większa - zniszczył swój samochód, parking, prześladowcom mógł uszkodzić rower - ale kosy nikomu nie sprzedał. A z prawnego punktu widzenia rzeczy mają mniejszą wartość niż zdrowie i życie ludzkie, kropka.
        • kafana Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 15:56
          Mnie jeszcze jako matkę jedynaka poraził wątek „ zapasowego” dziecka. Ta nazbyt dorosła córka jest ich jedyna nadzieja i czymś co jeszcze trzyma ich w kupie. To powiedzenie ona tez jest częścią nas - nie zawaliliśmy aż tak bardzo. Pozornie ofc.
          • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 16:33
            Nie bardzo rozumiem, czemu „zapasowa”? Przecież nie planowali tego. No i ona jest już prawie dorosła, w dodatku dramatyczne doświadczenia przyspieszają dojrzewanie. Co złego, że znajdują pocieszenie w myśli, że „też jest z nich”? Najpierw powiedzieli głośno, że Janie jest z nich. Wzięli na klatę. Nigdy się od niego nie próbowali odciąć. Czego więcej - czy mniej -byś oczekiwała?
            • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 17:35
              Dokładnie, ta zapasowość to wg mnie jakieś wydumanie. Starali się zaspokoić potrzeby dzieci najlepiej jak potrafili. Jednemu to wystarczyło, drugiemu nie. To było właśnie coś takiego - są ludźmi, popełnili błędy, ale nie kardynalne, wychowali dzieci i każde akceptują z całym dobrodziejstwem. Nie opuszcza ich, będą z tym żyć ale ich rodzina to nie tylko rodzina mordercy, to rodzina pełniąca też inne funkcje w społeczności (nigdzie nie będziemy uciekać). Próbują zrozumieć, pracują nad tym na terapii, robią co mogą, by nie był to koniec nadziei, życia.
      • danaide2.0 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 10:27
        Na obronę tej wizji szkoły dodam jeszcze jedną rzecz - jeśli ktoś nie widzi problemów w szkolnictwie to po prostu żyje lub chce żyć w krainie jednorożców. Ja rozumiem, że tak łatwiej. W szkole mojego dziecka dziewczynki były molestowane przez dziecko z Ukrainy i szkoła i rodzice niemal nabrali wody w usta na pierwszej fali współczucia. A może jeszcze z innych powodów. I otwieranie ludziom oczu nie odbyło się w miłej atmosferze.
      • fogito Re: dojrzewanie serial 27.03.25, 05:58
        Ja po dwóch odcinkach zastanawiam się gdzie ten fenomen. Ciągle tylko f… i f…. Serio? Dzieciaki i dorośli. W szkole? To jakaś patologia ta szkoła i srodowisko? Przerysowane do bólu. Obejrzę do końca, bo w końcu uczę w szkole, ale nawet w mojej poprzedniej bardzo trudnej szkole dzieciaki takiego rynsztoka nie używały.
    • ministra_prawdy Re: dojrzewanie serial 21.03.25, 23:04
      Wiele dni się zastanawiałam, czy wyrazić swoją opinię o tym mini-serialu, mimo tego, że go nie obejrzałam. Byłoby to nieuczciwe, bo jak można oceniać serial bez obejrzenia go.
      A jednak, oto moja recenzja - wyp...ać z tym radiem Erewań, naprawdę dość. Miarka się przebrała.
      • kropkacom Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 09:04
        Gdzie cię konkretnie zabolało? Nawet bez obejrzenia. big_grin
      • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 09:11
        😁
        • ministra_prawdy Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 11:57
          duramater_sedmater1 napisała:

> 😁

Ten się śmieje, kto się śmieje ostatni.
          Przez zakłamane lewackie ideolo upadają już firmy z branży gier, niedługo przyjdzie czas na TV i kino. Już teraz w zasadzie nie ma żadnej oferty poza tą programowo mielącą mózgi, tutaj też ludzie w końcu powiedzą - dość.
          • kropkacom Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 12:18
            Co to jest: zakłamane lewackie ideolo? Umiesz nie posługiwać się tylko hasłami?
            • ministra_prawdy [...] 22.03.25, 12:29
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • kropkacom Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 12:32
                Przyjmuje do wiadomości, że ograniczasz się tylko do pustych haseł.
                • lilia.z.doliny Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 12:38
                  Kropka, tys troll?!
                  • kropkacom Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 12:43
                    No tak nazwał mnie ktoś wyżej. Trochę nie rozumiem co mam ci napisać?
                    • eglantine Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 12:48
                      Dramatik tak flirtuje, inaczej nie potrafi. 🤣
                    • lilia.z.doliny Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 13:04
                      Też nie bardzo wiem, co miałabyś. Ale jesteś na ematce od stu lat i ten topos gwałtownego zakończenia mnie poruszył big_grin
                      • kropkacom Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 13:10
                        Najpierw należałoby odpowiedzieć sobie na pytanie czym jest trolling. Chociaż tak uczciwie to wydawało mi się, że jest to już jednak wiedza dość powszechna.
                        • lilia.z.doliny Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 13:36
                          Ponad dwadzieścia lat tutaj i wiem.o trollingu jedno: nie wiadomo, kto to, ale zawsze można użyć jako "argumentu ostatecznego" .
                          • kropkacom Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 13:43
                            Kiedy piszę o kimś troll to nie dlatego, ze się z nim nie zgadzam, ale dlatego, że trollem jest i wcale się z tym nie kryje.
          • bazia_morska Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 14:52
            Piłeś, nie pisz.
    • agatha.trixie Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 11:17
      Ostatnim serialem, który tak mnie poskładał był Reniferek. Dawno nie wiedziałam serialu z taką głębią, który tak zapada w pamięć i tak zmusza do refleksji.
      I który z taką precyzją obnaża poszczególne aspekty życia i psychiki młodego człowieka, które doprowadziły go do tego punktu. Fascynuję się true crime i to jest zawsze to najważniejsze pytanie w takich sprawach: dlaczego zabił? I nigdy nie ma prostych odpowiedzi.
      Jamie ewidentnie jest zaburzony, ale w tym serialu widać jak na dłoni, jak ważnym czynnikiem jest środowisko i bliskie relacje. I jak wiele od nich zależy. Bo może gdyby rodzice więcej i naprawdę z nim rozmawial wyłapaliby, że coś z nim nie tak i mieliby szansę poszukać pomocy. Wspominałyście kilkukrotnie, że Jamie był bullyingowany przez swoją ofiarę. Ale przecież tak naprawdę zaczęło się od tego, że zauroczona dziewczyna przesłała swoje nagie zdjęcia chłopakowi, a ten podzielił się z nimi z kolegami. Jamie uznał ją wtedy za ławtwy cel, zaprosił na randkę, a upokorzona dziewczyna odmówiła. I to po tym zdarzeniu Katie zaczęła wyśmiewać go w SM. Jamie nie był więc tylko niewinną ofiarą prześladowania w sieci. Jego stosunek do kobiet i relacji, postrzeganie roli mężczyzny i kompletny brak empatii były absolutnie patologiczne. I oczywiście Internet i incelskie treści, które chłonął odegrały tu kluczową rolę. Ale zaczęło się niestety w domu. Jego rodzice się kochali, ale było widać, że ojciec traktuje matkę z góry. Nie liczy się z jej uczuciami i oczekuje posłuszeństwa. Słaba matka z przyklejonym uśmiechem, znosi wszystko obawiając się reakcji wybuchowego męża. Tam nie było prawdziwego szacunku i partnerstwa. Nikt w tej rodzinie nie był naprawdę sobą i nikt ze sobą szczerze nie rozmawiał, a wszyscy funkcjonowali według niepisanych reguł. I to zwykle jest podwaliną do rozwoju zaburzeń osobowości.
      • norra.a Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 16:54
        Ja ojca odbieram zupełnie inaczej, kocha i szanuje swoją żonę, nawet w 4tym odcinku gdy już jedzie na resztkach sił, stara się być pogodny dla niej, cieszy sie na wspolne sniadanie, nazywa ją najlepszą mamą ich dzieci.
        Zestawiam go własnym ojcem i innymi rodzicami z jego pokolenia i niestety tata Jamiego wypada lepiej. Może zapracowany, może przemęczony, ale kochający i nieprzemocowy.
        • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 17:03
          Też ostatecznie doszłam do podobnych wniosków. Chciał stworzyć dzieciom lepszy świat, nie popełniać błędów swoich rodziców, wznieść się ponad własne oczekiwania odnoście jakim ojcem będzie i czego syna nauczy, dostosowywał się do dziecka. W skrajnych emocjach, wybucha ale krzywdy nikomu nie robi, raczej śmieszy, bo to nietypowe zachowanie dla niego.
          • norra.a Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 17:26
            Szczerze mówiąc myślałam, że w 4ym odcinku gdy pokażą rodzinę od środka wyjdą jakieś brzydkie sprawy i będzie odpowiedź na to co stało za psychiką chłopca, ale nic takiego nie było.
            Myślę, że chłopak miał lepszy dom i dziecinstwo niż 90% dzieci, a jednak mordowanie koleżanek to, na szczęście, dość rzadka sprawa.
            Tak samo szkola i życie towarzyskie, mimo wszystko miał przyjaciół, spędzali razem czas, siostra też była z nim mocno związana.
            Co prowadzi mnie do konkluzji, że wina pochodzi wyłącznie od niego samego był po prostu... psychopatą. I to mnie jako rodzica jeszcze bardziej przeraża.
        • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 18:53
          Kocha żonę, ale nie kontroluje złości, żona i córka skupiają się na dbaniu o jego nastrój. On jest przemocowy, choć może pilnuje się, by nie tłuc żony i dzieci. Ale to za mało. Przecież atak agresji Jamiego wobec psycholożki to naśladowanie ojca.
          • norra.a Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 20:24
            To mnie właśnie dziwi, żona bardziej troszczy się o męża niż przejmuje synem. Dziwi, a jednocześnie nie umiem sobie odpowiedzieć na pytanie jak powinno być, może to właściwe, bo poniekąd straciła już syna i został jej mąż...?
          • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 20:32
            Myślę, że to błąd obserwatora, kiedy zachowanie jest wynikiem sytuacji a nie cechą osoby. Sama takie błędy popełniałam - ktoś wpadł w szał - myślałam, że zaburzony a okazało się, że dziecko mu umarło i to jedyne takie zachowanie w jego życiu.
            • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 22:07
              Ale że co jest błędem obserwatora? Drzewko zaniklo
              • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 22:20
                Pod Ciebie się podpięłam. To, że ojciec jest postrzegany przez niektórych jako przemocowiec.
          • no_easy_way_out Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 22:42
            nangaparbat3 napisała:

> Kocha żonę, ale nie kontroluje złości, żona i córka skupiają się na dbaniu o je
            > go nastrój. On jest przemocowy, choć może pilnuje się, by nie tłuc żony i dzie
            > ci.

Przesadzasz. Jest w nim dużo wkrurfu (uzasadnionego), aparycja boksera i tyle. W sytuacji, w której większość z nas się nie znalazła, skrajna reakcja do wylanie kupionej przez siebie farby na swojego vana.
            Kocha całą rodzinę i stawia ją na pierwszym miejscu. Nie musi się “pilnować”, żeby nie skrzywdzić fizycznie rodziny.

Tak ja go odebrałem
            • duramater_sedmater1 Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 22:50
              No, i córka oraz żona się go nie boją, one z nim współodczuwają, zwłaszcza, że chciały by ten dzień urodzin był odskocznią, chwila wytchnienia w stresie a stało się jak stało.
              • bananananas Re: dojrzewanie serial 24.03.25, 10:56
                duramater_sedmater1 napisała:

> No, i córka oraz żona się go nie boją, one z nim współodczuwają, zwłaszcza, że
                > chciały by ten dzień urodzin był odskocznią, chwila wytchnienia w stresie a sta
                > ło się jak stało.
                Dodatkowo on bierze odpowiedzialność za czyn syna, a przemocowiec zawsze znajduje winnego poza sobą.
            • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 24.03.25, 16:32
              A ja inaczej.
      • cottonrose Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 17:06
        "Nikt w tej rodzinie nie był naprawdę sobą i nikt ze sobą szczerze nie rozmawiał, a wszyscy funkcjonowali według niepisanych reguł. I to zwykle jest podwaliną do rozwoju zaburzeń osobowości."

Moze niekoniecznie zaburzen osobowosci, ale zaburzonego widzenia swiata i oczekiwan wobec niego to na pewno.
        Obawiam sie ponadto, ze te "niepisane reguly" czasem kompletnie z dudy, to jest to niezwykle popularne zjawisko.
        A brak umiejetnosci i nawet potrzeby komunikacji wprost (ze nie wspomne o szczerej i autentycznej) to juz forum wielokrotnie udowodnilo jak jest to szeroko spotykane.
    • ministra_prawdy Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 12:58
      Obrzydliwe radio Erewań.

• kropkacom Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 13:14
        Filmik na youtube... big_grin Jak typowo. No ale ok. Pan uaktywnia się na hasło dokument. Tylko sam zaczyna serial tratować jako dokument o incelwskich zachowaniach białego (gdyby miał inny kolor skóry nie byłoby problemu) chłopca.
        • ministra_prawdy [...] 22.03.25, 13:28
          • kropkacom Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 13:33
            Bez tych filmików i haseł byś nie istniał. Nawet tu. Na forum "głupim" forum emama. Serialu nawet nie widziałeś. Może chociaż przeczytaj tu dyskusję w temacie.
            • ministra_prawdy [...] 22.03.25, 13:39
              • kropkacom Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 13:45
                Przecież ty nie widziałeś serialu. Nawet nie przeczytałeś dyskusji w tym wątku. Litości... Trochę wstydu.
                • ministra_prawdy Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 14:15
                  kropkacom napisała:

> Przecież ty nie widziałeś serialu.

No i co z tego. Nie ma żadnego oglądania i ładowania kabzy twoim milusińskim z działu duraczenia Netflixa, hejtować was za waszą lewacką agresję możemy i bez kupowania waszego chłamu. To nie jest dzieło literackie w pięciu tomach, tylko durny serial, streszczenie i relacja zaufanych ludzi w zupełności wystarczą.
                  • lilia.z.doliny Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 14:20
                    No i co z tego
                    big_grin
                    • ministra_prawdy Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 14:31
                      lilia.z.doliny napisała:

> No i co z tego
                      > big_grin

Ja uczciwe przyznaję, że nie oglądałam i argumentuję, dlaczego mogę mieć mimo to opinię.
                      Ty natomiast przeczytałaś cały mój post, a rżniesz głupa, że tylko pierwsze zdanie big_grin
                      • kropkacom Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 14:50
                        Tak, kompletny brak wstydu.
                  • bananananas Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 14:58
                    ministra_prawdy napisała:

> kropkacom napisała:
                    >
                    > > Przecież ty nie widziałeś serialu.
                    >
                    > No i co z tego. Nie ma żadnego oglądania i ładowania kabzy twoim milusińskim z
                    > działu duraczenia Netflixa, hejtować was za waszą lewacką agresję możemy i bez
                    > kupowania waszego chłamu.

I tanio wychodzi to samodzielne myślenie i się człowiek nie zmęczy przy myśleniu i czas oszczędzony. Zapłaci człowiek temu gościowi z Youtuba (konto w linku) i on sam pomyśli i powie co samodzielnie myśleć. Myślę, że super to zorganizowane.
                    • ministra_prawdy Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 15:03
                      bananananas napisała:

> I tanio wychodzi to samodzielne myślenie i się człowiek nie zmęczy przy myśleni
                      > u i czas oszczędzony.

To was najbardziej boli - nie to, że was hejtują za wasze łgarstwa i trolling, tylko to, że kasiorka z abonamentów nie pokryje kosztów produkcji waszych operacji psychologicznych big_grin Wiadomo, że nie dla kasy to robicie, ale jednak mimo wszystko, lepiej za dużo do tego nie dopłacać, jeśli nie trzeba big_grin
              • elinborg Re: dojrzewanie serial 23.03.25, 10:09

> kropkacom napisała:
                >
                > > Bez tych filmików i haseł byś nie istniał.
                >
                > Pytałeś, trollu, czym jest trolling - właśnie tym, co sobą reprezentujesz. Ordy
                > narne rżnięcie głupa w celu uniknięcia uczciwej dyskusji oraz ataki personalne.

Doskonale spełniasz definicję.
                Dyskusja w twoim wykonaniu to hasełka o lewactwie, LGBT, rusofobii. Ataki personalne to twój chleb powszedni, szczególnie jak czegoś nie wiesz, nie rozumiesz ( ostatnio piękny przykład w dyskusji o trumpowych cięciach w nauce).
                >
                >
                >
                >
        • bananananas Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 13:41
          kropkacom napisała:

> Filmik na youtube... big_grin Jak typowo. No ale ok. Pan uaktywnia się na hasło dokum
          > ent. Tylko sam zaczyna serial tratować jako dokument o incelwskich zachowaniach
          > białego (gdyby miał inny kolor skóry nie byłoby problemu) chłopca.

Dramatika nie oglądał serialu, ale jak mu ktoś powie, że to lewackie ideolo to prawda jak w Biblii i przyjdzie ją głosić na forum. I jeszcze według jego logiki to dowodzi samodzielnego myślenia.
          Nie mogłam sobie wyobrazić, gdzie tu lewactwo w tym filmie, bo próbowałam po racjonalnej linii szukać...
          • ministra_prawdy Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 13:52
            bananananas napisała:

> Dramatika nie oglądał serialu, ale jak mu ktoś powie, że to lewackie ideolo to
            > prawda

W ofercie serialów/filmów nie ma obecnie NICZEGO bez lewackiej, ordynarnej propagandy. Jeśli zatem ktoś mi mówi, że obejrzał i że w tym filmie jest tego nawet więcej, niż normalnie, to ja mu z miejsca wierzę.

Ale nawet gdyby nie mogło być to podstawą do wyrobienia sobie opinii, to już fakt, że lewacy z parlamentu w UK posługują się tą produkcją w celu przepychania swoich rasistowskich, skierowanych przeciwko białym facetom agend ("biali incele zabijają kobiety i trzeba ich resocjalizować"), a więc już ten fakt sam w sobie w zupełności wystarczy.
            Jest to propaganda i wyjątkowo bezczelny, rasistowski gaslajting, biorąc pod uwagę zdarzenie z UK z zeszłego roku, gdzie czarny 18-latek zamordował trzy kilkuletnie dziewczynki.
            • bananananas Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 14:05

W ofercie serialów/filmów nie ma obecnie NICZEGO bez lewackiej, ordynarnej prop
              > agandy. Jeśli zatem ktoś mi mówi, że obejrzał i że w tym filmie jest tego nawet
              > więcej, niż normalnie, to ja mu z miejsca wierzę.

No to akurat masz przykład, że jest są wyjątki. Obejrzyj. Jeż"eli ktoś z twórców w ogóle brał pod uwagę kontekst, o którym piszesz, to wybrał białego bohatera, żeby w jeszcze kolejny sposób pozbawić widzów poczucia bezpieczeństwa. Myślisz, ze twoje dziecko nie jest kolorowym muzułmaninem, to nie zadźga kogoś nożem? Mylisz się."
              >
              > Ale nawet gdyby nie mogło być to podstawą do wyrobienia sobie opinii, to już fa
              > kt, że lewacy z parlamentu w UK posługują się tą produkcją

Litości. Wnioskujesz o jakości filmu z tego, ze jacyć politycy sie nim posługuja?

> ("biali incel
              > e zabijają kobiety i trzeba ich resocjalizować"), a

Incele nie mogą być kolorowi czy jak?
              • ministra_prawdy [...] 22.03.25, 14:22
                • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 15:09
                  Córkę naszej znajomej zadźgał nożem kolega ze studiów, elitarnych, oboje czysta polska krew, bielutcy. Syn znajomego poranił nożem byłą dziewczynę, znowu rodowici Polacy, rodzice wykształceni i nacstanowiskach. To dwa przypadki które znam osobiście. Uczniowie przychodzą do szkoły z nożami. Nam nie wolno rewidowac. Ztreszta nie sadze, by to był słuszny kierunek. Parę lat temu piętnastolatek oddał mi swój nóż na przechowanie, nóż składany. Nie miałam pojęcia, że go nosi, w czasie rozmowy nagle wyjął, żebym przechowała, bo on woli go przy sobie nie mieć. Wtedy byłam pewna, ze boi się, że zrobi krzywdę sobie, teraz już pewna nie jestem. Nóż mam do dzisiaj. Chłopiec zmagał się z jakimś paskudnym zespołem wrodzonym osłabiającym większość narządów, nie radził dobie czysto fizycznie, był mądry, zależało mu, ale sił brakło , a doktorzy nie łączyli kropek, każdy widział swoje. I się mówiło, że leń i manipulant. To on chodził z nożem i tego noża się bał.
                  Opowiadam, żeby przypomnieć, że ludzie są różni i każdy ma inną historię, nawet jeśli we wszystkich pojawi się nóż.
      • eglantine Re: dojrzewanie serial 24.03.25, 19:12

> Obrzydliwe radio Erewań.
        >
        Z Radia Erewań to ty nadajesz, podobnie jak „zaufany youtuber”. Do morderstw w Southport doszło kilka miesięcy po rozpoczęciu kręcenia serialu, więc wklejanie tu zdjęć sprawcy jest prymitywną manipulacją, bo twórcy serialu nie mogli się nijak do niego odnieść.
        • ministra_prawdy Re: dojrzewanie serial 24.03.25, 19:32
          eglantine napisała:

> Do morderstw w
          > Southport doszło kilka miesięcy po rozpoczęciu kręcenia serialu

Morderstwa w Southport, rok wcześniej morderstwo 15-latki przez czarnoskórego, a przed 2015 r (bo te lata obejmował specjalny raport) działalność imigranckich gangów groomerskich masowo molestujących i gwałcących nieletnie, co było i jest systemowo tuszowane (mowa o setkach sprawców i dziesiątkach tysięcy nieletnich ofiar)
          Ale nie. BIAŁY INCEL ZŁY.
          • nangaparbat3 Re: dojrzewanie serial 24.03.25, 19:38
            Dziesiątki tysięcy nieletnich ofiar zamiecione pod dywan w UK?
            Jak to sobie niby wyobrażasz?
            • livia.kalina Re: dojrzewanie serial 24.03.25, 21:51
              Dziewczyny ja w ogóle się dziwię, ze Wy macie siłę z kimś tak zaburzonym wdawać się w dyskusję, zamiast po prostu wygasić.
            • ministra_prawdy Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 10:56
              nangaparbat3 napisała:

> Dziesiątki tysięcy nieletnich ofiar zamiecione pod dywan w UK?
              > Jak to sobie niby wyobrażasz?

Trudno w to uwierzyć, ale owszem. Dlatego kierują wasze oczęta na straszliwych białych inceli, żebyście przypadkiem ich szerzej nie otworzyły.

Jednak ponownie skierowało to uwagę na sprawę, którą niektórzy nazywają „największym skandalem w historii Wielkiej Brytanii” i która do dzisiaj nie została należycie wyjaśniona.

Mowa tu o setkach sprawców, którzy przez trzy dekady działali niemal bezkarnie, oraz o tuszowaniu niewygodnych faktów przez instytucje państwowe – najczęściej z powodu mizoginii, uprzedzeń i lęku przed oskarżeniami o rasizm.

Jednak sprawa gangów groomerskich to przede wszystkim dziesiątki tysięcy nieletnich ofiar, których zeznania latami ignorowano lub bagatelizowano, a same poszkodowane systemowo upokarzano

oko.press/gangi-gwalcicieli-nieletnich-elon-musk-wielkiej-brytanii
            • bananananas Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 12:25
              nangaparbat3 napisała:

> Dziesiątki tysięcy nieletnich ofiar zamiecione pod dywan w UK?
              > Jak to sobie niby wyobrażasz?
              >
              Jednak tak było Nanga. Chodzi o ofiary molestowane i gwałcone. Gdyby sprawcy popełniali inne przestępstwa, np. mordowali, napadali na ulicy, kradli, to by zamiatania pod dywan nie było. Powodem jest lekceważenie kobiet lub/i mizoginia czyli podstawa incelstwa.
              • ministra_prawdy Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 18:43
                bananananas napisała:

> Powodem jest lekceważenie kobiet lub/i mizoginia cz
                > yli podstawa incelstwa.

Coś wybiórcza ta systemowa mizoginia, bo z łapaniem białych gwałcicieli nie mają problemów 🤷‍♀️
              • no_easy_way_out Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 19:28
                bananananas napisała:

> nangaparbat3 napisała:
                >
                > > Dziesiątki tysięcy nieletnich ofiar zamiecione pod dywan w UK?
                > > Jak to sobie niby wyobrażasz?
                > >
                > Jednak tak było Nanga. Chodzi o ofiary molestowane i gwałcone. Gdyby sprawcy po
                > pełniali inne przestępstwa, np. mordowali, napadali na ulicy, kradli, to by zam
                > iatania pod dywan nie było. Powodem jest lekceważenie kobiet lub/i mizoginia cz
                > yli podstawa incelstwa.

To tak nie działa.
                Co rusz wychodzą na światło dziennie różne sprawy, często związane z nieletnimi i gwałtami na nich.

Na początku marca sprawa Red House w Coltishall , 40 byłych wychowanków, wtedy dzieci założyło sprawy założycielom.

Oczywiście kilka lat temu głośna sprawa Jimmy Saville i jego podejście do nieletnich.

Co jakiś czas o jakimś trenerze, który wykorzystywał chłopców seksualnie, a im nikt nie wierzył.
                Ostatnio, teraz, w pierwszej części marca, dorwali tego ukrywającego się od 3 dekad w Tajlandii Richarda Byrrows co zniszczył ówczesnym dzieciom życie- ma 97 oskarżeń przeciwko niemu.

Sekta Oshi Raybesh Cult w uk, gdzie i matka i ojciec w praktyce jako część “spirytualnego wyzwolenia” tłumaczyli swoim 14-17 letnim dzieciom, że częścią wyzwolenia jest to że z każdy z sekty może sobie z nich seksualnie korzystać, a już zwłaszcza liderzy.

I tak dalej.

Daje konkretne przykłady nie po to, żeby negować to napisałaś - tylko żeby uwypuklić że to nie tak że głównym czy jedynym problemem jest “lekceważenie kobiet i mizoginia” a rozwiązaniem stawianie przeciwko sobie dwóch płci.

To nie kwestie płci tłumaczą to, co jakimś cudem było dozwolone mimo tego, że ofiary biały na alarm, zło działo się za płotem i nikt nic nie zrobił.

Mnóstwo kiedyś gwałtownych obecnie dorosłych mezczyzn ma zniszczone życie. I jest nieuczciwością podpinanie tego samego zla pod sztandar „mizoginia”.
                • bananananas Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 20:28
                  no_easy_way_out napisał:

> >gdyby popełniali inne przestępstwa, np. mordowali, napadali na ulicy, kradli, to
                  > by zamiatania pod dywan nie było. Powodem jest lekceważenie kobiet lub/i mizogi
                  > nia czyli podstawa incelstwa.

>
                  > Mnóstwo kiedyś gwałtownych obecnie dorosłych mezczyzn ma zniszczone życie. I j
                  > est nieuczciwością podpinanie tego samego zla pod sztandar „mizoginia”.,

Ale ja nie diagnozuję zjawiska przemocy seksualnej w ogóle, tylko konkretną sprawę gangów gwałcących latami akurat osoby płci żeńskiej. Dodatkowo w wątku zajmujemy się szkodliwością incelstwa. Tam incel gwałcił i incel na komisariacie oceniał, że nie warto narażać się na zarzut rasizmu dla tak nieistotnego przestępstwa (a czy to w ogóle było przestępstw? pewnie prowokowały albo same chciały...)

• eglantine Re: dojrzewanie serial 24.03.25, 20:23
            Serio, chcesz się licytować na to, jakiej rasy byli sprawcy?
            Proszę, kilka spraw z ostatnich lat, w której nożownicy byli biali:
            2023, biały 16-latek zabił swoją byłą dziewczynę:
            www.bbc.com/news/articles/cly610zyly1o
            2023, morderstwo transpłciowej dziewczyny:
            www.theguardian.com/uk-news/2024/feb/02/brianna-ghey-murderers-named-sentenced-to-life-in-prison
            W UK mają gigantyczny problem z przestępstwami przy użyciu noża, giną naprawdę małe dzieci. Sprzed kilku lat, 12-latka zamordowana przez 14-latka. To też gangster był?
            www.bbc.com/news/uk-england-merseyside-67512885
            14-latek zamordował 12-latka
            www.bbc.com/news/articles/clynqvd2vxjo
            Dzieci zabijają w brutalny sposób dzieci i to nie jest problem społeczny wart nagłośnienia? Zastanowienia się, co siedzi w ich głowach?
            No ale jesteś tak oczadziały wojenką ideologiczną, jaką prowadzisz, że nie potrafisz wyjść poza schematyczną nawalankę.

<Ale nie. BIAŁY INCEL ZŁY.

No, temu panu Andrew Tate wszedł zdecydowanie za mocno:
            www.bbc.com/news/articles/c5yr2yg58zjo
            Jesteś tak oczadziały z powodu wojenki ideologicznej, jaką prowadzisz, że nie
    • bazia_morska Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 14:54
      Polecam film z Grahamem "Punkt wrzenia", skondensowane emocje personelu restauracji, mocne.
    • terazkasia Re: dojrzewanie serial 22.03.25, 21:40
      Odcinek 1 uważam za bardzo dobry - pozostałe były tak nudne, że nie byłam w stanie obejrzeć, przewinęłam tylko, nawet w zasadzie już nie interesowało mnie, jak to się zakończy
      • 1matka-polka Re: dojrzewanie serial 26.03.25, 18:32
        terazkasia napisała:

> Odcinek 1 uważam za bardzo dobry - pozostałe były tak nudne, że nie byłam w sta
        > nie obejrzeć, przewinęłam tylko, nawet w zasadzie już nie interesowało mnie, ja
        > k to się zakończy

Dlatego nie oglądam tych "nowoczesnych" seriali, ktore w rzeczywistosci sa filmami fabularnymi, tylko niemoźliwie rowleczonymi na 10 odcinków. 🙄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka