Dodaj do ulubionych

Z jedną powieką

17.03.25, 18:54
Koleżanka chciała robić operację powiek prywatnie. Ale zdecydowała się na NFZ. Pieniędzy ma dużo ale lubi oszczędzać. Pracuje w urzędzie miasta i ma kontakt z ludźmi. NFZ robi jedną powiekę a po miesiącu drugą. I ona po tygodniu chodziła do pracy z jedną zrobioną z drugą opadającą. I nie widziała w tym problemu. Ja bym się na coś takiego nigdy nie zdecydowała. Słabo bym się czuła z jednym okiem zrobionym gdybym musiała mieć kontakt z ludźmi. Czy emama by się zdecywala na taką opcję zabiegu?
Obserwuj wątek
    • freja08 Re: Z jedną powieką 17.03.25, 19:05
      Bez problemu. Miałabym wyskakiwać z kilku tysięcy tylko po to, żeby przez kilka tygodni nie razić współpracowników asymetrycznymi powiekami? Petenci raczej nie zwrócą większej uwagi.
      • viewiorka Re: Z jedną powieką 18.03.25, 11:58
        Po pierwsze: bez problemu jeśli miałabym opcję zaoszczędzić kilka tysięcy, przemęczyłabym się przez miesiąc z niesystematyczną powieką. Po drugie, moja teściowa robiła na NFZ tydzień temu, i mamie razu obie powieki zrobione. Może zależy od konkretnego szpitala?
        • anajustina Re: Z jedną powieką 18.03.25, 12:09
          Albo od bajki serwowanej przez trolla
    • chatgris01 Re: Z jedną powieką 17.03.25, 19:08
      Tytuł dość makabryczny, wywołał natychmiastowe skojarzenie z tym:

https://th.bing.com/th/id/OIP.u11QYCQBuEuSeasUQV8v7AHaEU?w=256&h=180&c=7&r=0&o=5&dpr=1.3&pid=1.7
      • asia.sthm Re: Z jedną powieką 17.03.25, 19:15
        Mnie też. Oko na szypule 🤣

Ona tak specjalnie prowokuje, bo wàtek z im głupszym zagajeniem tym lepiej zażre.
        Wybitnie irytujàca maniera, Anna przoduje ma dobrych konkuretów.
        • abecadlowa1 Re: Z jedną powieką 17.03.25, 21:04
          I jeszcze: pracuje u urzędzie miasta = pieniędzy ma dużo
    • azalee Re: Z jedną powieką 17.03.25, 19:08
      Bez problemu, to tylko miesiąc
    • ophelia78 Re: Z jedną powieką 17.03.25, 19:10
      Bez problemu
      4 tygodnie, luz
    • asia.sthm Re: Z jedną powieką 17.03.25, 19:11
      > Ja bym się na coś takiego nigdy nie
      zdecydowała.

Ciekawe co by ci ubyło, ludzie by cię wyśmiewali czy ty sama jesteś swoim największym wrogiem?
      Jednej powieki bardziej nikt by nie zauważył.
    • jolie Re: Z jedną powieką 17.03.25, 19:13
      Pewnie czułabym się słabo, ale jeszcze gorzej czułabym się lżejsza o kilka tysięcy. Przemęczyłabym się.
    • nick_z_desperacji2 Re: Z jedną powieką 17.03.25, 19:17
      W życiu! A gdybym sobie przytrzasnęła paznokieć drzwiami i mi schodził, to wyrwałabym też pozostałe 9, żeby nie straszyć ludzi tym niezrobionym paznokciem, bez dwóch zdań!
    • po_godzinach_1 Re: Z jedną powieką 17.03.25, 19:22
      To niezrobione zakleiłabym leukoplastrem i bym poszła do roboty
    • szmytka1 Re: Z jedną powieką 17.03.25, 19:33
      Ja bez problemu bym sie zdecydowala. A co byś zrobiła np po chorobie skutkującej jednostronnym paraliżem? Bo ja np mialam kiedyś porażenie nerwu twarzowego, jako młoda dziewczyna, studentka. I musialam tak i na uczelnie i do pracy.
      • nick_z_desperacji2 Re: Z jedną powieką 17.03.25, 21:24
        Kobieto, wstydu nie masz. Trzeba było siedzieć w piwnicy i ludzi nie straszyć.
        • anajustina Re: Z jedną powieką 18.03.25, 09:36
          Też tak pomyślałam 😉
        • szmytka1 Re: Z jedną powieką 18.03.25, 11:27
          Takie nawet było wskazanie lekarskie, nie narażać się na wahania temp. No ale nie zawsze da się w 100% przestrzegać tego, co lekarz zaleca 😌
    • kk345 Re: Z jedną powieką 17.03.25, 19:42
      Od zawsze najistotniejsze dla ciebie jest "co ludzie (matka) powiedzą", nic dziwnego, że nie rozumiesz normalnych zdarzeń.
    • m_incubo Re: Z jedną powieką 17.03.25, 19:57
      Oczywiście że tak, bez problemu.
      Miałabym naprawdę gdzieś, co przypadkowi ludzie pomyślą o mojej powiece.
    • hanusinamama Re: Z jedną powieką 17.03.25, 20:02
      W czym widzisz problem?
    • balladyna Re: Z jedną powieką 17.03.25, 20:04
      Z dwiema niezrobionymi powiekami chodzę, to jest dopiero obciach!
    • zerlinda Re: Z jedną powieką 17.03.25, 20:09
      Na szczęście mogłam mieć zrobione obie powieki za jednym pobytem w klinice. Natomiast ludzie wcale nie przyglądają się powiekom innych jakoś bardzo nachalnie. Podejrzewam, że nikt nie zauważył, że powieka jedna opada a druga nie. Czemu Ty masz problem z cudzymi powiekami?
    • malia Re: Z jedną powieką 17.03.25, 20:18
      bez problemu
      nikt pewnie się nie przyglądał, a nawet jeśli, to co?
      • abasia0 Re: Z jedną powieką 17.03.25, 20:31
        No ale to jest przychodzenie na 2 razy szycie, zdejmowanie szwów, siniaki dość solidne raz na miesiąc.
        Mąż znajomej ze skierowaniem /tak, panowie też robią choć tu akurat zdrowotnie/ jedno oko na nfz miał robione i biegusiem załatwiał prywatnie drugie bo wyglądał dość dziwacznie.
        • malia Re: Z jedną powieką 17.03.25, 20:36
          oczywiście, że to kłopot przechodzić przez to 2 razy, ale autorkę najbardziej dziwi co ludzie powiedzą
    • angazetka Re: Z jedną powieką 17.03.25, 20:39
      Jaki to problem?
    • magdulecp Re: Z jedną powieką 17.03.25, 20:47
      Dla mnie to luzik, a nawet lepiej mieć jedno oko sprawne zamiast dwóch po operacji.
    • livia.kalina Re: Z jedną powieką 17.03.25, 20:50
      generalnie twarz człowieka jest asymetryczna. A jak opieki opadają, to też nie po równo.
      • danaide2.0 Re: Z jedną powieką 18.03.25, 09:53
        O to, to, właśnie miałam dopisać.
    • przepio Re: Z jedną powieką 17.03.25, 20:51
      Jestem po prywatnej korekcie powiek i zdecydowanie wolałabym chodzić przez miesiąc z asymetrią niż płacić.
      Problem mialabym tylko z tym, że dwukrotnie musialabym to przechodzic.
    • waleria_bb Re: Z jedną powieką 17.03.25, 21:11
      Nie zdecydowałabym się, ale z innych względów niż praca. Nie chciałabym dwa razy przechodzić przez opuchliznę, siniaki, to nie jest zabieg z efektem widocznym na już.
      • zerlinda Re: Z jedną powieką 18.03.25, 06:34
        Ja mam duża skłonność do siniakow, no te dwa tygodnie po zabiegu schodziło wszystko. Właśnie mija mi rok. Byłam trochę na fb na forum związanym z blefaroplastyką, dużo laser, które się decydują na zabieg ma oczekiwania z kosmosu. Więc nękają lekarza, porównują, szukają opinii o lekarzu. No na nfz nie ma tak, że oko po zabiegu zmieniło lekko kształt i pacjent składa reklamację. Tu chodzi o pole widzenia. A osoby robiące prywatnie oczekują, że z małego, głęboko osadzonego oka lekarz zrobi duże o kształcie migdała. No nie da się.
        • anajustina Re: Z jedną powieką 18.03.25, 14:18
          Niektórym to ten zabieg wizualnie wręcz zaszkodził.
    • cottonrose Re: Z jedną powieką 18.03.25, 02:40
      Zalezy jaki zakres zabiegu.
      Bo jak zabieg spory to dwa razy sie klasc pod rzad dla zaoszczedzenia kasy co sie ma, to ja bym raczej zaplacila. Ale ja jestem dosc niechetna do poddawania sie operacjom...
    • szpil1 Re: Z jedną powieką 18.03.25, 05:51
      Ja bym opaskę jak pirat założyła.
      • m_incubo Re: Z jedną powieką 18.03.25, 08:29
        big_grin
    • iwles Re: Z jedną powieką 18.03.25, 08:13

Lepsze opadające jedno, niż dwa. Bo do tej pory oba były opadające, prawda?
      I co ludzie na to? Petenci ją omijali? Szli w kolejkę do okienka obok?
      • danaide2.0 Re: Z jedną powieką 18.03.25, 09:55
        Ja rozumiem w sumie, spory dyskomfort - podchodzisz, składasz papiery, a ta jednym okiem tak łypie i można to odczytać: "Oj, coś kręcisz, kochanieńka.".
    • sueellen Re: Z jedną powieką 18.03.25, 09:28
      Myślę że za bardzo interesujesz się sprawami i wyborami innych ludzi. Wróżę ci karierę w osiedlowym monitoringu na starość...
      • raczek47 Re: Z jedną powieką 18.03.25, 13:25
        A ja mam pytanie: jak się załatwia blefaroplastykę na NFZ? Bo jest w koszyku świadczeń gwarantowanych , owszem, ale tylko w wyjątkowych przypadkach i prawie nikt się nie łapie. Chętnie bym się dowiedziała, ponieważ powieki bardzo mi opadły a z kilku tys. niełatwo wyskoczyć. Z postu startowego wynika, że znajoma zrobiła na NFZ z powodów estetycznych, co refundowane nie jest. Więc może jakaś podpowiedź?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka