Dodaj do ulubionych

Umarł Mario

14.04.25, 09:55
Vargas Llosa. W czwartek kupiłam jego najnowszą powieść „ To dla pani ta cisza”. Na okładce: Najnowsza, i ostatnia. Dopiero teraz zauważyłam.
W tej chwili czuje wdzięczność za wszystko, co napisał. Co mi podarowal. . I żal.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Umarł Mario 14.04.25, 10:01
      Dobrego wieku dożył.
    • taje Re: Umarł Mario 14.04.25, 10:32
      Tytuł znaczący sad
      • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 10:37
        Tak, podobno sam powiedział, że to domknięcie jego pisarstwa. Na okładce jest jeszcze: szaleńcza pasja, pogoń zacspelnieniem i hołd złożony sztuce. Jeśli tak jest, to do końca zachował witalność, Trzymam tę książkę w ręku jak jakiś klucz do Sezamu.
    • bywalec.hoteli Re: Umarł Mario 14.04.25, 11:37
      RIP/ Ale trochę pożył. Co polecasz przeczytać na początek?
      • witamina_d_3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 12:50
        Tobie to chyba tylko "Pantaleon i wizytantki"...
        • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 12:53
          Też doradziłam, sama muszę dokupić, bo mi wcięło, a chętnie znowu przeczytam.
        • primula.alpicola Re: Umarł Mario 14.04.25, 13:37
          I Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki
          • witamina_d_3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 14:03
            O, to pewnie Riki ma to mu moze pozyczyc. Oni sie kolegują.
            • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 14:06
              To bardzo przyjemna lektura - na wakacje jak znalazł smile
            • homohominilupus Re: Umarł Mario 14.04.25, 18:37
              witamina_d_3 napisał(a):

> O, to pewnie Riki ma to mu moze pozyczyc. Oni sie kolegują.

Hihihi
        • bywalec.hoteli Re: Umarł Mario 14.04.25, 14:24
          witamina_d_3 napisał(a):

> Tobie to chyba tylko "Pantaleon i wizytantki"...

Dzięki big_grin
      • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 12:52
        „Miasto i psy”
        Albo „Pantaleon i wizytantki” - jeśli chcesz mieć ubaw.
        Albo „Dzielnice występku” - taka lżejsza wersja wielkiej „Rozmowy w Katedrze”.
        Ja najbardziej lubię „Zielony dom”. Zagmatwany, bo tam się co chwilę zmienia narrator - nawet w tym samym zdaniu.
        • trampkoss1 Re: Umarł Mario 14.04.25, 13:01
          A i jeszcze "Wojna końca świata"
          • primula.alpicola Re: Umarł Mario 14.04.25, 13:38
            Nie przesadzajcie, to za dużo na jego głowę.
            • trampkoss1 Re: Umarł Mario 14.04.25, 13:43
              Ej, no zajmie się czytaniem, nie będzie miał czasu pisać na forum smile
              • bywalec.hoteli Re: Umarł Mario 14.04.25, 17:41
                Paniom, które się nabijają - nie wiecie jak dużo ja książek pochłonąłem w młodości i dzieciństwie. Byłem bookeaterem - może trudno Wam uwierzyć, ale literatura piękna mnie zbudowała 🤪
                • ta_jedna_karen Re: Umarł Mario 14.04.25, 18:53
                  bywalec.hoteli napisał:

>
                  . Byłem bookeaterem - może trudno Wam uwierzyć, ale literatur
                  > a piękna mnie zbudowała 🤪

Byłem bookeaterem 😂😂😂 widocznie padalcu trawiłeś te książki bez gryzienia i myślenia. Szkoda, że niektóre litery utknęły Ci w przełyku. . A co do literatury pięknej, ona cię może i zbudowała, ale fundamenty z makulatury nie wróżą stabilnej konstrukcji. Serio, jeśli jesteś dzieckiem literatury, to musiała to być bardzo trudna ciąża.
                  • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 20:30
                    Czasem, kiedy odzywa się któryś z piszących tu stale i jawnie mężczyzn, czytajac odpowiedzi mam wrażenie, że jestem wśród menad.
                    • ta_jedna_karen Re: Umarł Mario 14.04.25, 20:57
                      nangaparbat3 napisała:

> c odpowiedzi mam wrażenie, że jestem wśród menad.
                      >
                      Czy ty na pewno jesteś nauczycielką? Jedynym wyjaśnieniem jest to, że ci się palec omsknął i chciałaś napisać mend. Bo chyba nie miałaś na myśli Menad z mitologii greckiej?
                      • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 21:25
                        A skąd ten pomysł, że wielką literą?
                        • ta_jedna_karen Re: Umarł Mario 14.04.25, 22:13
                          Przepraszam, zapomniałam, że dyskutuję z osobą, która dziwi się, że Turcy to ludzie.
                          • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 15.04.25, 21:45
                            No ale co z tymi menadami?
                            • ta_jedna_karen Re: Umarł Mario 15.04.25, 23:20
                              A u was murzynów biją…
                • witamina_d_3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 19:06
                  Uhm, i właśnie dlatego w wieku lat czterdziestu paru, pytasz o polecane powieści Llosy. Po prostu jakoś nie miałeś przyjemności.
                  • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 20:26
                    A ty naprawdę czytałoś dzieła każdego wybitnego pisarza, z każdego końca świata? Oczywiście że nie, bo to fizyczna niemożliwość. Pytać o książki, których się nie czytało, jest bardzo ok.
                    • witamina_d_3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 20:40
                      "Czytalos"? Masz problem ze zlokalizowaniem rodzaju rzeczownika "witamina"?

A bywalca traktujemy tak, jak na to zasluzyl.
                      • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 21:31
                        Tak, z określeniem genderu a nawet statusu ontologicznego podmiotu (?) występującego pod nickiem witamina _d_3. Jak najbardziej.
                        • witamina_d_3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 21:37
                          🤦‍♀️
                        • witamina_d_3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 21:43
                          Acha, i uzylas formy neutralnej zeby... mnie obrazic?
                          Dawno temu w serialu o Marii Sklodowskiej jakis stary dziad zwrocil sie do mlodej Marii slowami "podobno kest Pani Polką ... to prawda czy potwarz?" To Twoja wypowiedz jest dokladnie w tym stylu.
                    • bywalec.hoteli Re: Umarł Mario 15.04.25, 22:09
                      Dziękuję Nanga za wsparcie. To ktoś też nie czytało wszystkiego co ja czytałem. A zawsze można odkryć Llosę, Marqueza czy innego Pamuka, którego się wcześniej nie czytało.
                      • witamina_d_3 Re: Umarł Mario 15.04.25, 22:13
                        O Bywalec, ty tez uwazasz osoby niebinarne, bo to one wlasnie najczesciej uzywaja w odniesieniu do siebie rodzaju nijakiego, za jakis podrzedny gatunek czlowieka?
                        • bywalec.hoteli Re: Umarł Mario 15.04.25, 22:27
                          Ależ skąd, niepoprawnie odebrałoś moją wypowiedź. A np. Sowę córkę piekarza czy Drugie zabicie psa czytałoś?
                          • witamina_d_3 Re: Umarł Mario 16.04.25, 07:09
                            Dlaczego niepoprawnie? Zarowno nanga jak i Ty zwrociliscie sie do mnie w rodzaju nijakim a z calosci wypowiedzi wynika, ze uzycie tego trybu mialo za cel pokazanie mi pogardy. Wniosek jest prosty, dla Was niebinarnosc to cos deprecjonujacego czlowieka.
                            • bywalec.hoteli Re: Umarł Mario 16.04.25, 13:18
                              Niepoprawnie odczytałoś / odczytałoxx moją i Nangi wypowiedź jako dyskryminację. Wręcz przeciwnie szanujemy twoją odmienność i nie deprecjonujemy tego. Już się uspokoiłoś / uspokoixx?
                              • witamina_d_3 Re: Umarł Mario 16.04.25, 19:26
                                Tak bywalec, tak. Następnym razem nazwiesz kogoś peda*em a potem będziesz się zarzekał, że wcale nie jesteś homofobem. A spontanicznie wyszło co wyszło.
                                I napisałabym "ojej, smuteczek, nie spodziewałam się", problem w tym, że się spodziewałam i to po obojgu.
                            • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 16.04.25, 14:09
                              Po prostu niecwiem jak sie do Ciebie zwracać - ja przynajmniej to chciałam podkreślić. Serio.
                              • witamina_d_3 Re: Umarł Mario 16.04.25, 19:27
                                Tak, nanga, tak, nie wiesz jak się zwracać do osoby o nicku w rodzaju żeńskim.
                                Nie brnij dalej.
                                • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 16.04.25, 19:31
                                  Nie ufam nickowi i podejrzewam cię o trollowanie. Tyle.
                                  • witamina_d_3 Re: Umarł Mario 16.04.25, 19:50
                                    No to przynajmniej tu się zgadzamy, bo ja Twojemu też nie ufam. Niby znany, niby ą-ę, a od czasu do czasu takie coś wychodzi.
                      • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 15.04.25, 23:26
                        Pewnie. Ja Pamuka jeszcze nie czytałam. I mnóstwa innych. I najczęściej nie czytam tego, co „się czyta”. Ale to też nie jest dobre, bo ostatecznie dotąd nie czytałam Celine’a, Remarque’a, Geneta, Stachury - i Chmielewskiej. I mogłabym tak wyliczać przez miesiąc.
          • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 14:08
            trampkoss1 napisał(a):

> A i jeszcze "Wojna końca świata"

Ooo… tej jeszcze nie czytałam, nie udało mi się kupić. Ale teraz pewnie dodrukują.
            • trampkoss1 Re: Umarł Mario 14.04.25, 18:02
              Przeczytaj koniecznie. To mocna literatura, długo z głowy nie chce wyjść. Ja sobie chyba z tej smutnej okazji odswieżę...
              • kulawekolano Re: Umarł Mario 14.04.25, 18:08
                trampkoss1 napisał(a):
                > Przeczytaj koniecznie. To mocna literatura, długo z głowy nie chce wyjść.

Słabą masz głowę.
              • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 18:11
                trampkoss1 napisał(a):

> Przeczytaj koniecznie. To mocna literatura, długo z głowy nie chce wyjść. Ja so
                > bie chyba z tej smutnej okazji odswieżę...

Kiedyś bardzo ja chciałam dopaść, coś o niej czytałam, ale nie pamiętam już gdzie - może w jego wspomnieniach, a może w takiej dziwnej biografii napisanej przez panią z UW chyba. Cieszecsie, że mi ją przypomniałaś 🙂
        • bywalec.hoteli Re: Umarł Mario 14.04.25, 14:25
          nangaparbat3 napisała:

> „Miasto i psy”
          > Albo „Pantaleon i wizytantki” - jeśli chcesz mieć ubaw.
          > Albo „Dzielnice występku” - taka lżejsza wersja wielkiej „Rozmowy w Katedrze”.
          > Ja najbardziej lubię „Zielony dom”. Zagmatwany, bo tam się co chwilę zmienia na
          > rrator - nawet w tym samym zdaniu.

Dziękuję.
      • pursuedbyabear Re: Umarł Mario 14.04.25, 13:51
        "Pies, który jeździł koleją".
    • kulawekolano Re: Umarł Mario 14.04.25, 17:44
      nangaparbat3 napisała:
      Umarł Mario

Mario Bros? Ten z tej gry?
      • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 18:12
        Każdy ma swoje skojarzenia
        • nick_z_desperacji2 Re: Umarł Mario 14.04.25, 18:27
          No ma, kwestia sformułowania tematu. Gdyby był sobie psiarz-noblista Garalt Jakkośktaki, to temat "Umarł Geralt" też sporo osób miałoby skojarzenia z Wiedźminem.
          • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 14.04.25, 20:31
            Racja, po przemyśleniu już bym tak nie napisała, To było na bardzo gorąco.
    • feniks_4 Re: Umarł Mario 14.04.25, 18:26
      "Rozmowa w katedrze"
    • towarzyszka_leila Re: Umarł Mario 14.04.25, 18:27
      Pierwszy z trójcy razem z Cortazarem i Marquezem.
      • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 15.04.25, 21:51
        Jeszcze Fuentes, Borges, Arguedas i taki pisarz z Gwatemali, którego nazwisko mi teraz umknęło. Natomiast nie zachwycił mnie Alejo Carpentier, pewnie za młodą byłam.
        • iwoniaw Re: Umarł Mario 15.04.25, 22:01
          nangaparbat3 napisała:

> Jeszcze Fuentes, Borges, Arguedas i taki pisarz z Gwatemali, którego nazwisko m
          > i teraz umknęło.

Asturias?
          • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 15.04.25, 23:28
            Jasne! Zakochałam się w jego „Zwierciadle Lidy Sal” pół wieku temu 😄
        • babcia47 Re: Umarł Mario 16.04.25, 00:52
          I Sabato choć tylko trzy książki spłodził
          • eglantine Re: Umarł Mario 16.04.25, 08:06
            Dorzucam Jose Donoso. Plugawy Ptak Nocy to dopiero była petarda, czytałam wieki temu jak zahipnotyzowana.
            • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 16.04.25, 10:43
              Popatrz, a ja go nigdy nie przeczytałam, nawet nie wiem, czym aby nie oddała w przystępie pozbywania się książek.
              Przypomina mi się w tym momencie kolega ze studiów, który opowiadał, jak siedząc w bibliotece rozejrzał się po półkach i prawie załamał, uświadamiając sobie, że przez całe życie nigdy nie przeczyta nawet tych wszystkich, które stoją w całkiem niedużej czytelni.
    • mava12 Re: Umarł Mario 16.04.25, 12:59
      a ja nigdy nie lubiłam tej literatury latynoamerykańskiej
      W czasach mojej młodosci stał się modny Cortázar, Fuentes, Márquez czy właśnie Vargas. Wprost nie wypadło nie czytać i, ważniejsze, nie zachwycać się.
      Ja sie nie zachwycałam. No ale może nie znam się. W każdym razie jakos wdzięcznosci nie czuje.
      • nangaparbat3 Re: Umarł Mario 16.04.25, 19:34
        Ale w końcu nie wiem - czytałaś coś Llosy czy nie? Bo jeśli nie, to faktycznie nie ma o czym gadać. Ale zawsze możesz popróbować 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka