01.06.25, 13:47
Przeczytałem, że Bułgaria spełnia warunki i od przyszłego roku wchodzi do strefy Euro. Co więc dzieje się z gospodarka Polski, czołowego kraju Europy, wzoru dla innych, że tych warunkow nie spełnia?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Bulgaria 01.06.25, 15:04
      Przede wszystkim nie ma woli politycznej. Niby mam z tego co pamiętam w traktacie akcesyjnym wpisane przyjęcie euro ale żadnej opcji politycznej się do tego nie pali
      • advanced48 Re: Bulgaria 01.06.25, 18:01
        Najlepsza wola polityczna nie pomoże, jeśli nie spełnia się warunków wprowadzenia. Chyba, że chodzi o dyplom Akademii Tumanum.
        • marecky81 Re: Bulgaria 01.06.25, 18:51
          Przede wszystkim bułgarski lew jest od lat przywiązany na sztywno do euro, w wcześniej był do niemieckiej marki. Nie ma więc wahań kursowych.

A inflacja i dług publicznty to statystyka, a statystyka to polityka. Jak trzeba będzię to Bułgaria spełni te warunki wink
    • hrasier_2 Re: Bulgaria 01.06.25, 19:01
      advanced48 napisał(a):

> Przeczytałem, że Bułgaria spełnia warunki i od przyszłego roku wchodzi do stref
      > y Euro. Co więc dzieje się z gospodarka Polski, czołowego kraju Europy, wzoru d
      > la innych, że tych warunkow nie spełnia?
      Według KE ani Polska, ani żaden z pozostałych krajów nie spełnia obecnie wszystkich kryteriów przystąpienia do strefy euro.
      Chwilo trwaj.
      Najlepiej całą wieczność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka