Dodaj do ulubionych

ślub - prezent - gotówka - ile

05.06.25, 12:28
Pierwszy od wielu, wielu lat ślub w bliskiej rodzinie. W związku z tym brak mi wiedzy jakie aktualnie kwoty chodzą w ramach prezentu.
Jak napisałam. Rodzina bliska. Z przyszłymi małżonkami mam bardzo dobre relacje. Lubię ich i uważam, że są fajnymi ludźmi. Są młodzi. Kilka lat temu skończyli studia. Na dorobku. Jakie kwoty się obecnie wkłada do koperty? Proszę o rozsądne sugestie 😉
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 12:33
      Brak podstawowej informacji czy idziesz sama czy z rodziną
      • beaucouptrop Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 14:04
        Z mężem
        • mizantropka_20 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 10.06.25, 13:19
          Ja jako singiel daję w takiej sytuacji 1 000, plus kwiaty, plus becikowe
    • volta2 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 13:36
      ale idziesz na ślub (tu dajemy tylko kwiaty, ale u nas raczej same śluby się nie zdarzają)
      czy również jest wesele.
      ja dałam za siebie i dwie osoby studenckie w tym jedną bez żadnych dochodów 1500 zeta. rodzina dalsza w pokrewieństwie (syn brata ciotecznego) i bliższa w mentalu (tylko z tym bratem ciotecznym utrzymuję relację towarzysko-rodzinną inną niż spotkanie przy grobie w listopadzie)

nie chciałam dawać więcej, bo i tak to mnie sporo kosztowało (bilet lotniczy, a ja nie latam lowcostami bo za stara jestem) i dodatkowo musiałam odmówić zasiadania w komisji wyborczej co w tym roku wycenianie było na 8 stówek? i jeszcze zapłaciłam urlopem.

w bliższej dałabym więcej, ale nie więcej niż 2 tysie. rodzeństwa nie posiadam więc zawsze chodziłoby o cioteczne lub chrześniaka ale właśnie z innej niż brat/siostra puli.
      rodzina męża z założenia otrzymuje wyższe prezenty niż moja, z przyczyn powiedzmy to - rewanżowych.
      • mikams75 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:39
        zaciekawilo mnie to zdanie:
        (bilet lotniczy, a ja nie latam lowcostami bo za stara jestem)
        Mozesz jakos wyjasnic?
        Ja nie latam, bo nie sa mi po drodze, ale jakby bylo, to nie widze ograniczen wiekowych. Czy o czyms nie wiem?
        • 3-mamuska Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:44
          Wygoda. Lepsze fotele komfort lotu.
          Brak dram z walizkami. (?)
        • volta2 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:53
          mam lepsze godziny odlotów i przylotów, mogę zabrać walizkę podręczną, której nikt mi nie będzie ważył, mierzył i zmuszał do uszczuplenia. i jeszcze mieć dodatkowy plecaczek jako osobisty. odległość od lotnisk też ma znaczenie, więc płatnik płacze i płacismile
          • dekoderka Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 21:26
            Albanue jest przyjazna pod tym względem.
      • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:53
        Cudowne są twoje rozpisaki czemu tyle i powiązania rodzinne, straty dochody i czasu.
        • volta2 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 00:32
          to świetnie, że są cudowne, ale tak, przy podejmowaniu decyzji czy wziąć udział w tym wiekopomnym wydarzeniu, rozważałam kwestie kosztów, logistyki i powiązań rodzinnych. a potem rachunek zysków i strat. i wszystko miało znaczenie. nawet to, czy lecę sama czy z mężem, biorąc pod uwagę ceny biletów lotniczych czy dostępności urlopu właśnie. ty możesz sobie działać zupełnie bez logiki i pomyślunku, nikt ci przecież nie broni. ewentualnie na cudzym ślubie zjawić się jako gość ze zdechłym kwiatkiem w ręku tylko, czemu nie? no ale u nas jednak jest inaczej. pewnie nie lepiej, ale cóż robić?
          • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 09:53
            Dotknął cie mój wpis? Ot zrobilas wyliczankę, ja ją nazwałam cudną.
            • volta2 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 10:52
              bardzo dużo osób w tym wątku napisało, że w bliższej rodzinie dają więcej, w dalszej mniej, że czasem to zależy od innych czynników typu bliskość emocjonala.
              jeśli na wesele trzeba lecieć parę tysi km, to nie jest to jedynie weekend do poświęcenia, ale zazwyczaj trochę więcej czasu to wymaga. i wtedy wszystko ma znaczenie. wiem, nie ogarniesz tego, bo taka z ciebie bystrzacha

czy twój wpis mnie dotknął.
              zdziwił, że zauważasz te wyliczanki tylko u mnie. czyli problem jest głębszy, niż koment że to cudnie się ci czytało. ale to już problem twój, nie mój.
              • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 11:05
                Nie ma problemu, ani z twoimi ani własnymi weselami.
                • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 11:12
                  Jedna dotknął cie mój wpis. Cusz..
                  • volta2 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 18:46
                    napisałam wyraźnie , że zdziwił, że jedynie do mnie masz anse. a nie że dotknął. mnei na forum nie dotyka nic, jestem teflonowa niczym wiadomo kto. już tak sobie nie uwiększaj
                    • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 11:18
                      Nikt poza toba nie wypisywał zależności między prezentem a walizka w podróży.
                      • volta2 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 17:50
                        ale cię dotknął ten prezent. zupełnie niepotrzebnie, nie był przeznaczony dla ciebie. ani twojej progenitury, jeśli takową masz. wrzuć na luzzz, będzie ci się lepiej żyło. albo po prostu przyznaj, że problemu nie masz z wpisem, tylko z autorem, będzie uczciwiej.
                        • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 19:41
                          A skad pomys ze mam problem z tobą? Kim ty dla mnie jesteś? Nikim tak jak i ja dla ciebie. Ot zabawny wpis zależność. Ale zyjesz w takich wyliczanakch caly czas to i są dla ciebie normalne. Mnie rozbawiły.
                          • volta2 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 20:01
                            nie wygląda, byś była rozbawiona, tylko chciała się zwyczajnie przypierolic. wytłumaczyłam człowiekowi, dlaczego dałam tyle, a nie więcej czy mniej. gdybym nie musiała lecieć za grube tysiące, koperta moglaby być grubsza. ciebie to bawi? gratuluję, ale nic więcej nie dodam, bo bystrzacha z ciebie taka, że i tak nic nie pojmiesz
                            • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 20:18
                              W twojej glowie kazdy post pod twoim to atak. Kolejna rozpiska..po co? Wiem już, że masz ograniczony budżet. Bywaj, zadymy szukaj z innymi.
                              • volta2 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 08.06.25, 15:46
                                Wiem już, że masz ograniczony budzet
                                bystrzacha z ciebie
        • black_magic_women Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 10:08
          gryzelda71 napisała:

> Cudowne są twoje rozpisaki czemu tyle i powiązania rodzinne, straty dochody i c
          > zasu.

Tak, chętnie poczytałabym więcej. Serio!
          • kropkaa Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 11:08
            Ja też!
            Mam tylko nadzieję, że mlodej parze ten wywód został oszczędzony
    • imponderabilia20 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 13:42
      Jeśli Ci na nich faktycznie zależy, to jako ematka powinnaś już dawno wybić młodym z głowy takie zaściankowe pomysły jak ślub kościelny! Albo przynajmniej w ramach manifestu i sprzeciwu wysłać jedynie kartkę ze świeckimi życzeniami.
      • iwoniaw Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 13:45
        W którym konkretnie miejscu autorka wspomniala o tym, że ślub jest kościelny?
        • imponderabilia20 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 15:21
          A w którym miejscu, że nie?
      • hanusinamama Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 16:02
        Masz bardzo głeboko osadzone kompleksy
        • imponderabilia20 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 16:07
          O hanusina. Dawno się na mnie nie zasadziła😂🤦 tęskniłam ja i moje kompleksy.
          • hanusinamama Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:36
            Widać. Wylewają się z ciebie wodospadem.
            Podpowiem też pochodzę z małego miasteczka...da się z tym normalnie żyć kotku
      • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 17:29
        Bosze, no zaczyna mi ciebie być zal. Niby haha i hihi i cięte riposta, a w środku samotność i życie w necie.
      • beaucouptrop Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 21:07
        Nawet wybieram się na mszę. Kościół ładny, zabytkowy. Pewnie i jakiś obraz męki pańskiej też się znajdzie. Mam tylko nadzieję, że dziecko nie będzie mieć traumy i nie będzie o tym opowiadać psychoterapeucie jak dorośnie 😉
      • kaki11 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 11:38
        Ale ani ona nie wspominała, że ślub jest kościelny, ani przeciętna ematka raczej nie głosi teorii, że jakiejś swojej rodzinie powinno się odradzać konkretną formę ślubu.
    • dziunia.z.torunia Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 13:58
      Na ostatnich ślubach, na których bywałam, zazwyczaj dawano do koperty 500,- plus niektórzy kwiaty
      • kropkaa Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 15:16
        500 zł to były koperty jak ja brałam ślub, jakieś 2 dekady temu.
        • login.na.raz Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:49
          Za 1 osobę? W życiu bym tyle nie dala, chyba że byłabym chrzestną.
          • dziunia.z.torunia Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 11:01
            Ja też. Szczególnie 20 lat temu
    • siedemkropek82 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 14:00
      Dawałam 500 zł ale wiem,że niektórzy i 1tys dawali -para(dwa lata temu).
    • afro.ninja Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 14:11
      800-1000

• jkl13 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 14:24
      Moja siostra ostatnio brała ślub. I z relacji jej koleżanek oraz osób, z którymi miała kontakt w trakcie przygotowań (krawcowa, fryzjerka) wynika, że mniej niż 1000zł się nie daje. Krawcowa nawet opowiadała, że zrezygnowała z dwóch wesel w dalszej rodzinie, bo nie wprost, ale dano jej do zrozumienia, że 1000 zł to minimum, jakie wypada dać.
      Ze swojej strony powiem, że takie kwoty w mojej rodzinie to czysta abstrakcja i chyba byśmy na głowę musieli uoasc, zarówno dając takie sumy, jak i takich się domagając. Na szczęście moja siostra normalna, nie oczekiwała niczego i nie wysnuwala żadnych finansowych żądań. Po prostu robili ślub taki, na jaki ich było stać i zapraszali tych, z którymi chcieli spędzić ten dzień, nie patrząc na grubość portfela.
      • memphis90 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 15:58
        >mniej niż 1000zł się nie daje
        Daje się tyle, ile się ma + ile się uważa.
      • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 17:27
        A sadzisz, że inni zapraszając patrzą na ten portfel? We wrześniu wesele miała moja córka i byliśmy zaskoczeni hojnością gości.
        • jkl13 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:23
          Nie, nie uważam, że wszyscy patrzą na portfele gości. Ale przecież skądś się biorą te kwoty i opowieści wspólne dla wielu regionów Polski. Więc zakładam, że są tacy, którzy patrzą i żądają nie mniej niż 1000 zł.
          • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:25
            A jak mozna zadac? Ta minimalna kwote umieszcza sie w zaproszeniu?
          • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:59
            Jak się żąda nie mniej niż?
            Zwykle do koperty równowartość tego talerzyka się wklada. Nie pytaj czemu, ale tak się przyjęlo. Oczywiście są tacy, ktorzy pusta kopertę z gotowymi życzeniami dadzą i nikt ich nie wyprasza.
            • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:02
              To nie wyjasnia jak sie zada.
              • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:18
                Dlatego pytam o to. Nigdy nie spotkałam się z żądaniem. Info, że wola kasę a nie pościel tak.
    • kropkaa Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 15:00
      Jeśli ich lubisz i stać Was, 1500 - 2000 zł.
      Albo 1500 zł i coś fajnego na pamiątkę (nie mam pojęcia co wink ).
      • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 17:24
        Poza pamiątką zgadzam się.
      • dekoderka Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:22
        Zgadza się, rok temu też dawaliśmy 1500.
    • iberka Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 15:24
      Dla jednego rozsądnie, to będzie min.1k PLN od pary a drugi da 2k od osoby, bo mniej "nie wypada". Daj tyle ile chcesz i dorzuć extras od serca
    • renia77 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 15:29
      w ubiegłą sobotę byłam u serdecznej koleżanki i od pary daliśmy 1400 zł
    • jennifer1 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 15:38
      U nas taki zwyczaj, że daje się tyle co "talerzyk" na każdego. Z racji tego, że ostatnio "talerzyk" to ponad 400 zł to jeżeli idziemy we dwoje dajemy 1000 zł.
      • hanusinamama Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 16:03
        Tani ten weselny talerzyk...słyzałam ze 600-700 to średnia cena
        • iberka Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 18:59
          Koleżanka z biura "zaliczyła" 7 wesel w roku 2024 + swój ślub. Talerzyk max.kosztował 450 PLN. W tym roku 3 wesela za nią - talerzyki ok.350/400 PLN smile. Kraków i okolice.
          • hanusinamama Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:36
            Skąd wie ile talerzyk na weselach na których byłą gościem?
            • iberka Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 21:48
              Bo to członkowie rodziny i przyjaciele z którymi ma dobry kontakt + cenniki są do sprawdzenia (np.telefonicznie wink)
            • 3-mamuska Re: ślub - prezent - gotówka - ile 08.06.25, 17:27
              hanusinamama napisała:

> Skąd wie ile talerzyk na weselach na których byłą gościem?
              >

No ludzie wiedza ile kosztują imprezy.
              Taka wiedza ogolna. Od rodziny znajomych czy sami cos organizowali niedawno.
              Takie widelki.
              • mamkotanagoracymdachu Re: ślub - prezent - gotówka - ile 08.06.25, 19:58
                3-mamuska napisała:

> hanusinamama napisała:
                >
                > > Skąd wie ile talerzyk na weselach na których byłą gościem?
                > >
                >
                >
                > No ludzie wiedza ile kosztują imprezy.
                > Taka wiedza ogolna. Od rodziny znajomych czy sami cos organizowali niedawno.
                > Takie widelki.
                >
                >
                >

Albo na forum pytają.
        • 3-mamuska Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:48
          hanusinamama napisała:

> Tani ten weselny talerzyk...słyzałam ze 600-700 to średnia cena
          >

pokrycie za talerzyk”, czyli wręczenie takiej sumy, która pokryje koszty uczestnictwa w przyjęciu. W 2025 roku ceny te znacznie wzrosły i aktualnie wynoszą średnio 250-400 zł za osobę.

Pierwsze z brzegu z google.
          • hanusinamama Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:37
            Zalezy też gdzie prawda? Rozumiem ze jak ta sama para zaprasza do remizy w Pcimiu dasz mniej, a jak do rezydencji w Warszawie więcej?
            • volta2 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 00:34
              ja owszem, do remizy daję mniej, a jak ktoś się bardziej stara, to i ja też. czemu tego nie zapremiować?
              • angazetka Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 07:41
                Bo prezent to nie bilet wstępu na imprezę.
                • volta2 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 18:52
                  akurat nie tobie decydować czym jest warunkowany prezent, który nie jest od ciebie i dla ciebie. jak mnie ktoś zaprosi na łąkę na ognisko weselne to dostanie adekwatny prezent do ogniska na łące i tyle(sie nie zdarzy akurat w naszej rodzinie)
                  i jw. jak ktoś się stara bardziej to ja tez się staram bardziej.
              • hanusinamama Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 09:53
                BO to jest prezent. Poza tym jedno z najlepszych wesel na jakim byłam było w remizie.
                • volta2 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 18:50
                  ja na najlepszym byłam w stodole. żaden lokal w okolicy nie mógł pomieścic 300 osób a stodoła młodej zmieściła nas wszyskich i jeszcze ponoć siana całego nie wyrzucili, tylko było z drugiej strony. co 20 minut apele orkiestry by nie palić wewnątrz pomieszczenia (to jeszcze w ubiegłym wieku było)
        • login.na.raz Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:51
          Niech sobie ktoś robi wesele i płaci nawet i 1000 za talerzyk, jeśli takie sobie wymarzył. Ale skoro to jego marzenia, to niech je finansuje a nie oczekuje, że goście mu zwrócą koszty.
          • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:00
            Ale tu pytanie ile się daje. Dobrowolnie.
            • login.na.raz Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 07:20
              Odpowiedziałam na informację, która podała jennifer1, że u niej jest zwyczaj, żeby dawać tyle, by się za talerzyk zwróciło.
    • przepio Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 16:30
      Idę w sierpniu na wesele. Zamierzam dać 1200 zł- ślub bierze syn koleżanki.
      • asia.sthm Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:29
        przepio napisała:

> Idę w sierpniu na wesele. Zamierzam dać 1200 zł- ślub bierze syn koleżanki.

Co tak mało?
        • kropkaa Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:32
          Od 1 osoby to nie jest mało.
          • asia.sthm Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:38
            Malusieńko, mizerny talerzyk
        • marileskrzys Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:17
          Za dużo. Zresztą co to za bliska osoba syn koleżanki.
          • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:20
            Np taka, która się zna od urodzenia, często widuje, spędza razem czas jak jest okazja i całkiem dużo się o niej wie.
      • przepio Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 00:07
        przepio napisała:

> Idę w sierpniu na wesele. Zamierzam dać 1200 zł- ślub bierze syn koleżanki. Idę z mężem
    • mikawi Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 18:52
      Przecież to zależy od Twoich możliwości, od relacji z młodymi. Jak się lubicie, jesteście sobie bliscy to daj ile czujesz, a nie po ile giełda na forum chodzi.
      My daliśmy w tym roku bratanicy meza 2500 na osiemnastkę, bo jesteśmy zżyci z rodziną brata męża. Jak będzie wychodzić za mąż damy tyle, na ile uznamy, że nas stać i chcemy dać.
      • 3-mamuska Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:49
        mikawi napisała:

> Przecież to zależy od Twoich możliwości, od relacji z młodymi. Jak się lubicie,
        > jesteście sobie bliscy to daj ile czujesz, a nie po ile giełda na forum chodzi
        > .
        > My daliśmy w tym roku bratanicy meza 2500 na osiemnastkę, bo jesteśmy zżyci z r
        > odziną brata męża. Jak będzie wychodzić za mąż damy tyle, na ile uznamy, że nas
        > stać i chcemy dać.

Relacje rodzinne liczone na kase 🤭sorry nie moglam się powstrzymać.
        • marileskrzys Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:18
          To już na osiemnastkę też sie daje kase.
          • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:21
            Nie, kwiatki.
          • hanusinamama Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:41
            Juz? 22 lata temu od chrzestnej dostałam kase na 18....
        • mikawi Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:42
          Nie, bliskiej mi osobie z rodziny dam bardziej wartościowy prezent niż dalszej. Swojemu dziecku na gwiazdkę też kupuje droższy prezent niż dzieciom dalszych kuzynów.
      • beaucouptrop Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 21:09
        No ale osiemnastkę to oni już jakiś czas temu mieli. Nie o to pytam.
        • mikawi Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 21:38
          Pytasz o kwoty „ile się daje”. Nie ma cennika przecież. Dajesz ile uznasz, że chcesz dać, na ile para jest ci bliska. Inny prezent dam przyjaciółce czy siostrze na ślub a inny osobie z dalszej rodziny, która widuję na ślubach lub pogrzebach.
          Podałam ci przykład z osiemnastką właśnie dla zobrazowania podejścia.
    • bezmiesny_jez Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:05
      Bliskiej rodzinie, z bliskimi relacjami, dałabym 500-600. Tylko ja nie zarabiam tyle co prawdziwa ematka + nie uznaję prezentu za bilet wstępu na wesele, żeby liczyć, ile młodzi wydali "za talerzyk". Uznaję kopertę za praktyczny zamiennik tradycyjnego prezentu.
      • vivainka Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:18
        Rok temu - bliska rodzina, daliśmy 1200 od dwóch osób.
        W tym roku mąż jest chrzestnym - ta sama bliska rodzina, nie wiem ile dają chrzestni... Planujemy 3000.
        • 3zos3 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 01:23
          Bardzo duża różnica w traktowaniu dzieci (rodzeństwa?) z tej samej bliskiej rodziny.
          Wypowiadam się z perspektywy dziecka, które nie miało „zaangażowanych” chrzestnych (w przeciwieństwie do rodzeństwa). Ale może to nie ten przypadek tutaj.
      • login.na.raz Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:51
        Dokładnie tak
    • lajtova Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:13
      Nie idź. Szkoda czasu i pieniędzy na takie nędzne imprezy.
      Stracisz kasę i weekend.
      • beaucouptrop Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 21:09
        Pytanie nie tego dotyczyło.
    • krwawy.lolo Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:17
      Ludzi naprawdę po*srało z tymi kopertami i talerzykami. Na ewentualne wesele przychodzą zaproszeni goście z kwiatami i jakąś pościelą ewentualnie, czy garnkiem przecudnym.
      • dekoderka Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:21
        Posrane to jest twoje życie, samotny przegrywie na zmywaku.
      • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:23
        Posciela mowisz...wtedy trzeba znac rozmiar lozka.
        • krwawy.lolo Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:32
          To z żelazkiem. Pambuk, jeśli ktoś wydaje pół miliona na wesele, to jego ryzyko.
          • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:33
            Zelazko malo przydatne.
            • krwawy.lolo Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:37
              Nieistotne. Żelezko zawsze można oddać bezdomnemu.
              • 3-mamuska Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:57
                krwawy.lolo napisał:

> Nieistotne. Żelezko zawsze można oddać bezdomnemu.

A bezdomnemu po co zelazko? Jak gniazdka nie ma. Ani szafy i wieszaków.
                • krwawy.lolo Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:05
                  Będzie miał motywację, żeby wyjść z "kryzysu bezdomności".
                  No dobra, żarty żartami, mój wpis nawiązuje do jednej z komedii Defunesa. Kto wie, do krórej i dlaczego?
                  • krwawy.lolo Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:06
                    de Funesa
                    • krwawy.lolo Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 09:46
                      No dobra, chodzi o film "Jo" z 1971 r.
      • kropkaa Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:34
        >garnkiem przecudnym

Jak najbardziej bym przygarnęła jubileuszowy Le Creuset, świetna pamiątka.

• krwawy.lolo Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:41
          Podejrzewam, że drogi. W takim wypadku mógłby to być prezent składkowy.
      • marileskrzys Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:06
        Zgadzam się. Można kupić jakiś przydatny prezent- maszynkę do mielenia mięsa, drylownicę do wiśni albo wiertarkę dla pana młodego.
        • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:21
          A pingwinka dla panny młodej.
          • dekoderka Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:31
            Moda na drwali już chyba minęła, ale można panu młodemu sprezentować piłę spalinową big_grin
      • beaucouptrop Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 21:14
        Pościel i garnki mają. Czasy prl-u dawno się skończyły. Przypominam jakbyś nie zauważył. Dostaną pieniądze, kupią to czego potrzebują, albo pojadą na Bali. Pięć żelazek nikomu nie jest potrzebne, nawet jeśli prasuje wszystko łącznie z majtkami.
        • krwawy.lolo Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 21:20
          Może sprawiam wrażenie idioty, ale nie jestem. Wesele nie powinno być, niezależnie od ustroju, imprezą zarobkową.
          I nie musi mieć wymiarów azjatyckich.
          • dekoderka Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 21:28
            Nie sprawiasz, jesteś.
          • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 06:24
            krwawy.lolo napisał:

> Może sprawiam wrażenie idioty, ale nie jestem. Wesele nie powinno być, niezależ
            > nie od ustroju, imprezą zarobkową.
            > I nie musi mieć wymiarów azjatyckich.

Zgadzam sie. Ale dla Polakow wartosc prezentow jest bardzo wazna i w spolecznstwie jest presja.
    • 3-mamuska Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 19:41
      Tylko slub więc 400-500zl.
      Jesli z weselem to od 250-400 zl za talerzyk x2, plus cos z gorka.1tys.
    • hortensja80 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:13
      Córkom siostry kilka lat temu dałam po 3500 PLN, bo tak uznałam że jest ok. Z siostrą mam dobre reakcje, lubimy się itd. co miało wpływ na decyzję o kwocie. W dalszej rodzinie dałabym odpowiednio mniej.
    • andace Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:30
      Ostatnio daliśmy 250 euro, córka naszych bardzo dobrych przyjaciół brała ślub, ją też dość dobrze znamy.
    • ruscello Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 20:41
      U nas znajomym i kuzynom zwykle 700-1000, a ciotki i wujkowie dają 2000. Przy czym nigdy nie słyszałam, żeby ktoś sugerował kwotę.
    • beaucouptrop Re: ślub - prezent - gotówka - ile 05.06.25, 21:01
      Dzięki za odpowiedzi. Wiem już jakie są widełki i pomogło mi zadecydować 🙂
      Dla uściślenia chodzi o ślub i wesele.
      • alfa36 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 06:59
        Ale te widełki 700-1200 to od pary czy osoby?
    • sandy_cheeks Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 07:17
      My za 2 tygodnie jedziemy na wesele gdzieś na dalekie Podlasie. Pary młodej nie znam w ogóle, panna młoda to koleżanka konkubina z roboty. Podobno kilka razy pytała, czy przyjedziemy, bo kilkadziesiąt osób odmówiło (nie potwierdziło zaproszenia). zarezerwowali salę i wszystko na jakieś 150 osób, a niby ma być cos w okolicach 90. Mówiła, że i tak muszą ponieść część kosztów od tej większej liczby ludzi. Generalnie konkubin mówił, że kilka razy już żaliła się na duże koszty i tego, że będą sporo w plecy.
      Wracając do meritum - planujemy dać ok. 600-700 PLN za parę…
      • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 07:23
        Dlaczego musza poniesc koszt od 150 osob skoro potwierdzilo 90?
        • freja08 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 07:47
          Dlatego że pewnie podpisali umowę na 150 osób.
        • sandy_cheeks Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 07:52
          Konkubinowi się żaliła, więc nie do końca wiem, ale na bank większa sala (droższa i mogąca pomieścić dużo osób lokalizacja - jakiś dworek hen gdzieś za Białystokiem), więcej obsługi zabukowane, częściowo chyba też koszty niewykorzystanych talerzyków i zarezerwowanych dla gości noclegów. Nie wszystko dało się odwołać, jak umowa rezerwacyjna była na dużo większe liczby gości…
          • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 08:22
            Czyli nie oszacowali ilosci gosci prawidlowo. Rozumiem 1-4 osoby ktore nie przyjda ale nie 60.
          • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 10:07
            Dziwne. Zwykle robi się rezerwacje na x osób a faktyczną liczbę podaje chwilę przed.
            • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 10:21
              gryzelda71 napisała:

> Dziwne. Zwykle robi się rezerwacje na x osób a faktyczną liczbę podaje chwilę p
              > rzed.

Tak, ale roznica 60 osob to sporo. Sa rozne sale, mniej/wiecej stolow itp.
              • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 10:51
                Oczywiscie nie wiem jak było w tym konkretnym przypadku, ale organizatorzy zawsze dają info, że zwykle tyle osób odmawia coś tam coś tam. Nikt przy zdrowych zmysłach nie podpisuje umów na sztywno.
                • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 10:59
                  No wlasnie, bo 60 osob ktore nie potwierdzily albo potwierdzily ze nie beda uczestniczyc to bardzo duzo. Gdy my bookowlismy nasze venue podalismy ilosc osob, od tego zalezala wielksc sali. Goscie potwierdzili juz dawno temu, 1 osoba nie bedzie uczestniczyc ale to spodziewalismy sie tego. Jednak 1 osoba nie robi roznicy, 4 tez nie zrobia ale 40 juz tak.
                  • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 11:09
                    Ale dla właścicieli i organizatowrow to nie jest problem. Jest mniejsze wesele.
                    W drugą stronę tez to zadziała. O te ilestam nakryć.
                    • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 11:23
                      gryzelda71 napisała:

> Ale dla właścicieli i organizatowrow to nie jest problem. Jest mniejsze wesele.

Jest problemem, z powodow ekonomicznych. Moga byc np dwa wesela w tym samym dniu ale nie bookuje sie wiekszej sali na mniejsza ilosc osob bo wtedy ci z wieksza iloscia nie zmieszcza sie w mniejszej.
                      • imponderabilia20 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 11:29
                        No to po to robi się te nieszczesną listę rezerwową (tę, którą ematka uważa za uwłaczającą i jest powodem do obrazywink)
                        • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 11:45
                          imponderabilia20 napisała:

> No to po to robi się te nieszczesną listę rezerwową (tę, którą ematka uważa za
                          > uwłaczającą i jest powodem do obrazywink)

Nigdy nie zrobilabym zadnej listy rezerwowej. Wiemy kogo chcemy na naszym weselu i tych zapraszamy. Lista rezerwowa to totalny obciach.
                          • pyza-wedrowniczka Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 11:51
                            Nie zawsze obciach. Lista osób, które chcemy na naszym weselu znacząco wykraczała poza budżet. Więc osoby na liście rezerwowej też były na bliskie i też bardzo chcieliśmy je mieć.
                            • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 11:55
                              Albo zapraszam wszystkich ktorych chce miec albo nikogo.
                          • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 11:51
                            Dlaczego obciach? Normalna sprawa.
                          • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 11:53
                            I jeszcze, jestes starsza od przeciętnej mlodej, masz już innych znajomych.
                            • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 11:57
                              gryzelda71 napisała:

> I jeszcze, jestes starsza od przeciętnej mlodej, masz już innych znajomych.

Przeciez nie zapraszamy znajomych a osoby bliskie z rodziny, przyjaciol oraz inne. Nie randomowe albo ciocie Zosie, ktorej nie widzialam od 30 lat.
                              • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 12:03
                                Moj bosze..Masz inne bliskie osoby. Mało kto wbrew temu co piszą na forum zaprasza randomowe osoby.
                                • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 12:14
                                  gryzelda71 napisała:

> Moj bosze..Masz inne bliskie osoby. Mało kto wbrew temu co piszą na forum zapra
                                  > sza randomowe osoby.

Kazdy ma inne bliskie osoby przeciez. Natomiast owszem czesc zaprasza randomowe - osoby towarzyszace
                                  • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 11:27
                                    Bo mlodzi mają młodych znajomych, którzy bywają w związkach nie na wieki wieków. Stąd nieznajome osoby na weselach.
                                    • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 14:08
                                      gryzelda71 napisała:

> Bo mlodzi mają młodych znajomych, którzy bywają w związkach nie na wieki wieków
                                      > . Stąd nieznajome osoby na weselach.

Ludzie w kazdym wieku miga i wielu jest w zwiazkach nie na wieki wiekow bo zaden zwiazek nie jest na wieki wiekow.
                                      • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 19:43
                                        Wiec I moze u ciebie bedzie randomowa osoba. Ale nie u ciebie niemożliwe
                                        • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 19:54
                                          gryzelda71 napisała:

> Wiec I moze u ciebie bedzie randomowa osoba. Ale nie u ciebie niemożliwe
                                          >

Nie ma powodu zeby byla. Zaprosilismy osoby ktore znamy.
                                          • gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 20:21
                                            Znaczy żadnych singli, bo nawet jak znacie singla inon/ona randkuje i znajdzie kogos to musi przyjść sam/sama bo żadnych nieznajomych. Twoj wybor, inni mają inne.
                                            • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 20:29
                                              gryzelda71 napisała:

> Znaczy żadnych singli, bo nawet jak znacie singla inon/ona randkuje i znajdzi
                                              > e kogos

Rozumiesz znaczenie slowa 'single'?

• gryzelda71 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 20:32
                                                Nie.
                                                • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 20:35
                                                  gryzelda71 napisała:

> Nie.

To wygooglaj, zamiast pisac bzdury
      • iberka Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 09:28
        Sami sobie winni. Do zaproszonych trzeba dzwonić (niestety) i potwierdzić w lokalu tylko taką liczbę gości jaka powiedziała, że na pewno będzie.
        60 nieobecnych daje do myślenia
    • maly_fiolek Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 07:19
      2 lata temu dawałam 500 PLN/osobę, co przy 5 osobach daje 2500.
    • nena20 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 07:25
      Wesele na ponad 100 osób. Najbliższa rodzina dawała od 2 do 3 tys. Dalsza 1.5-1 tys. Jeszcze wszystko zależało od liczy osób, talerzy teraz to 400-450 zł. Mam zasadzę od lat taka sama, daje aby zwrócił się talerzyk plus coś ekstra.
      • alfa36 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 11:19
        Czyli dowiadujesz się, ile talerzyk? Zaskoczona jestem, bo u mnie talerzyk to koszt od 200 zł, ale idę na imprezę, gdzie młodzi płacą 500. Po prostu klimatyczne miejsce, lepszy standard. I w sumie to nie jest dziwne, że przy takich kwotach wielu ludzi odmawia przyjścia na imprezę (i nie tylko wesele mam na myśli) .
        • starczy_tego Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 20:58
          Piszesz z roku 2005? Gdzie obecnie talerzyk kosztuje 200 zł? W mojej rodzinnej pipidowie jak koleżanka się orientowała to minimum 300, ale to nędza, bardziej 400-450 zł za osobę
        • nena20 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 21:50
          200 zł to teraz skromny obiad komunijny. Nie muszę jakoś specjalnie się dowiadywać, w bliższej rodzinie to żadna tajemnica.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka