Dodaj do ulubionych

ślub - prezent - gotówka - ile

• slatynka85 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 10:16
      600-1200,w zależności na ile Cię stać
    • kaki11 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 12:37
      Z tego co wiem, za parę standard w mojej bańce to tak z 700-1200zł, chyba, że jakieś faktycznie bliższe pokrewieństwo (rodzice, dziadkowie) albo chrzestni, to jeśli mogą, starają się dać więcej.
    • arthwen Re: ślub - prezent - gotówka - ile 06.06.25, 22:02
      Byliśmy na ślubie siostry męża dwa tygodnie temu.
      Dostali 3k, ale to była tylko część prezentu, bo do tego robiłam im zaproszenia i wszystkie duperele, które wymagały obróbki graficznej.
      • arthwen Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 00:11
        A, bo przeczytałam parę wpisów i doprecyzuję: nikt od nas nie wymagał kasy w ogóle, Młoda wręcz powiedziała, że skoro robię im zaproszenia i resztę i nie chcę za to kasy, to oni to traktują jak prezent ślubny, więc nic więcej mamy nie dawać.
        Ale chcieliśmy.
    • mamkotanagoracymdachu Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 20:35
      Brałam ślub w tamtym roku, wszyscy goście przyjezdni, część przylatywała ponad 1000 km (to żeby dać pojęcie o kosztach, które ponieśli). Zapewnialiśmy wszystkim gościom nocleg i wyżywienie.

Prezenty zaczynały się od 1000 zł od osoby.
      • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 20:44
        Over 1000km and max how much because it makes a difference. 1000km flight is 2h, czyli niespecjalnie drogo.
        My nie zapewniamy noclegu gosciom, sporo zostaje na noc w hotelu, maja znizke jako nasi goscie. Ale tez nie oczekujemy drogich prezentow.
        • mamkotanagoracymdachu Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 20:48
          ritual2019 napisał(a):

> Over 1000km and max how much because it makes a difference. 1000km flight is 2h
          > , czyli niespecjalnie drogo.
          > My nie zapewniamy noclegu gosciom, sporo zostaje na noc w hotelu, maja znizke j
          > ako nasi goscie. Ale tez nie oczekujemy drogich prezentow.

Niedużo over, nie było lotów międzykontynentalnych.
          Ale płaciliśmy wszystkim gościom (nie tylko przylatującym) za 4 noclegi i all inclusive przez te 4 dni. Też nie “oczekiwaliśmy” prezentów, nie mamy po 20 lat, wyprawiliśmy takie wesele, na jakie nas stać, a nie żeby się zwróciło.
          • ritual2019 Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 20:57
            Sorry, dotknelam tlumaczenia przez przypadek i wyszlo dziwnie, mialo byc w j polskim
            W kazdym razie nasi goscie nie oczekuja ze zaplacimy za ich noclegi. Ja jako gosc zaplacilabym za swoj nocleg.
            • mamkotanagoracymdachu Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 21:15
              ritual2019 napisał(a):

> Sorry, dotknelam tlumaczenia przez przypadek i wyszlo dziwnie, mialo byc w j po
              > lskim
              > W kazdym razie nasi goscie nie oczekuja ze zaplacimy za ich noclegi. Ja jako g
              > osc zaplacilabym za swoj nocleg.

Nasi też nie oczekiwali, to był nasz pomysł, chcieliśmy wszystkich zaprosić na wspólny weekend, nie tylko na jedną noc.
              • ddixiixxi Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 21:44
                Ja zawsze daje więcej niż zapłacą młodzi / ich rodzice na tzw ,,talerzyk,,. Przykładowo płacą za wesele z poprawinami 420 zł dawałam z mężem ( na dwie osoby) 1500 zł. Uważam że 1000 zł to takie minimum dzisiaj.
                • angazetka Re: ślub - prezent - gotówka - ile 08.06.25, 23:10
                  No, zwłaszcza jak ktoś pracuje na minimalnej.
                  • pursuedbyabear Re: ślub - prezent - gotówka - ile 10.06.25, 13:42
                    Tu na forum? Na minimalnej? A w życiu 😄
    • mmoni Re: ślub - prezent - gotówka - ile 07.06.25, 20:36
      AszDziennik opracował kalkulator w 2022 r., więc trzeba dodać jakieś 20% na inflację
      aszdziennik.pl/140611,ile-dac-do-kopery-na-weselu-mamy-prosty-kalkulator
    • ichi51e Re: ślub - prezent - gotówka - ile 10.06.25, 13:28
      A ja nie dalej jak wczoraj czytałam artykuł w którym para młoda zrobiła na kredyt wesele za 80k na 80 osób (licząc że odbije w prezentach) po czym w kopertach było 7k. Ludzie dawali po 20 zeta po 50… więc bardzo różnie ludzie dają… para młoda liczyła na ponad 1000 od osoby rzeczywistość zaskrzeczała. Mi się wydaje że 500 jest ok zupelnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka