Dodaj do ulubionych

Wotum zaufania

11.06.25, 16:55
Tak, wiem, wątek polityczny.

sejm.gov.pl/Sejm10.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&NrKadencji=10&NrPosiedzenia=36&NrGlosowania=20
Wynik głosowania. 243-210-0 - 7 nieobecnych; wszyscy z PiS - Andruszkiewicz, Cieszyński, Jabłoński, Kaczyński (!), Piecha, Romanowski, Smoliński. Ciekawe czym usprawiedliwią nieobecność (chyba, że byli ale im się paluszki na przyciskach omsknęły).

Debaty ani samego wystąpienia DT nie oglądałem. Aczkolwiek chętnie poczekam na stenogram i poczytam za kilka dni.
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: Wotum zaufania 11.06.25, 16:59
      Niewiele straciłeś.
      • damartyn Re: Wotum zaufania 11.06.25, 17:39
        Potwierdzam- niewiele straciłeś. Szczególnie jeśli chodzi o wystąpienie Tuska.
        • marta.graca Re: Wotum zaufania 11.06.25, 17:44
          Część pytań też była żenująca. Brakowało tylko klepania się łopatkami po głowach.
          • damartyn Re: Wotum zaufania 11.06.25, 18:06
            Tak, to też prawda. Wytrzymałam 2,5 godziny.
            Zawsze się zastanawiam po co ktoś idzie na mównicę , jak nie ma nic sensownego do powiedzenia.
            Chwilami było jak w Misiu.
          • hrasier_2 Re: Wotum zaufania 11.06.25, 20:11
            marta.graca napisała:

> Część pytań też była żenująca. Brakowało tylko klepania się łopatkami po głowac
            > h.
            > Widać że ten wątek nie wzbudził rewelki .Szkoda, że nie mówił o NFZ, służbie zdrowia, wysokich rachunkach, osłonie przed inflacją, dziurze w budżecie, projektach rozwojowych, funduszach inwestycyjnych...
            Nie poruszył żadnego realnego problemu Polaków. Ten człowiek jest zwyczajnie zacietrzewiony i niezdolny do realizowania jakiejkolwiek pro rozwojowej polityki.
    • mocca25 Re: Wotum zaufania 11.06.25, 17:11
      uff.... bałam się tego ruchu.

Zaraz/niedługo zacznie się "kampania miłości", u nas na forum też
    • hrasier_2 Re: Wotum zaufania 11.06.25, 17:22
      Probierz zostaje, Tusk zostaje koniec świata. Tusk mówi jak na imieninach u cioci, nie podaje planu, programu, rozwoju Polski, tylko takie luźne uwagi, bo wie że nie może nawet porównać się do tego co zrobił PIS. Bo Tusk przez 1, 5 roku nie zrobił nic. Ale grunt, że dobry humor premiera nie opuszcza. Dostał owacje na stojąco od koalicji i cieszmy się bracia i siostry. Bo co można zrobić 😪
      • iwles Re: Wotum zaufania 11.06.25, 17:27

Z dwojga złego lepsze jest 1,5 roku nierobienia "nic", niż rozpierdalanie kraju na potęgę, jak robił to Pis.
        • ageman Re: Wotum zaufania 11.06.25, 17:31
          iwles napisała:

>
          > Z dwojga złego lepsze jest 1,5 roku nierobienia "nic", niż rozpierdalanie kraju
          > na potęgę, jak robił to Pis.
          >
          >
          >
          >
          Dokładnie tak !

A przy szerokiej koalicji to trudno o szybkie decyzje.

Aga
        • sarah_black38 Re: Wotum zaufania 11.06.25, 17:43
          iwles napisała:

>
          > Z dwojga złego lepsze jest 1,5 roku nierobienia "nic", niż rozpierdalanie kraju
          > na potęgę, jak robił to Pis.

Niestety już to się dzieje, Czarnek powiedział, że już są przygotowane ustawy sądownicze i żadne TSUE surue ( dokładny cytat) im nie przeszkodzi. Nie chcę być złym prorokiem, ale najdalej na wiosnę będą nowe wybory. Ten mały nienawistny człowiek wraz z tym pożal się Boże prezydentem zrobią wszystko, aby PIS wrócił do władzy. I to będzie straszne ... . Będziemy drugimi Węgrami. Niedawno byłam w tym kraju, nie w Budapeszcie ale na węgierskiej prowincji - tam czas się zatrzymał gdzieś na początku lat 80-tych. I my staniemy się takim zaściankiem Europy sad
          • asia-loi Re: Wotum zaufania 11.06.25, 18:09
            Większość głosująca na Nawrockiego powinna się cieszyć. Po to w końcu głosowali, żeby tak było.
            • margit49 Re: Wotum zaufania 11.06.25, 18:30
              Dokładnie, tego chcą. Powrotu do przeszłości. Bo przecież tak nie było, żeby jakoś nie było
            • smoczy_plomien Re: Wotum zaufania 12.06.25, 08:16
              Otóż to. Ja mam dość uprzywilejowane życie i sobie zawsze poradzę, a jak trzeba to w 5 minut znajdę kasę na ucieczkę z tego kraju. Teraz muszę tylko pamiętać, żeby w żaden sposób nie wspierać lokalnych inicjatyw z gmin, w których wybrali boksera. Jeśli tego chcieli, to niech w pełni się w tym rozsmakują.
          • zanetka.x Re: Wotum zaufania 11.06.25, 19:22
            A co jest złego w naprawie Sądownictwa?
            • iwles Re: Wotum zaufania 11.06.25, 19:26
              zanetka.x napisała:

> A co jest złego w naprawie Sądownictwa?

A kiedy Pis naprawiał sądownictwo? Bo ja pamiętam, że go chciał zawłaszczyć, żeby mieć pod butem i wyroki na rozkaz.

• kaki11 Re: Wotum zaufania 11.06.25, 23:35
        1.Nie, nielubiany polityk u władzy, to nie koniec świata. Nie ważne, czy nie lubisz Tuska, Kaczyńskiego albo Zandberga czy Boska jeśli któryś z nich. Tak działa demokracja, że rządy się zmieniają.
        2. Nie prawda, że przez 1,5 roku nie zrobił nic. I piszę to jako krytyczka tego rządu, która ma mu w uj więcej do zarzucenia niż do pochwalenia, i uważająca, ze usprawiedliwianie się PAD jest chybione. Otóż wbrew pozorom, ten rząd ma na koncie wcale nie mało sukcesów.
        • kaki11 Re: Wotum zaufania 11.06.25, 23:37
          * tam miało być- jeśli któryś z tej dwójki kiedyś dojdzie do władzy.
    • mocca25 Re: Wotum zaufania 11.06.25, 18:37
      Ja tylko proszę o cierpliwość dla tej koalicji. Oni naprawdę mają trudno - nie tylko z powodu prezydenta, z powodu dezinformacji itp. ale dlatego, że w normalnym życiu politycznym byliby swoimi przeciwnikami a teraz historia wymusza na nich współpracę. I niech ona trwa, nawet taka trochę kulawa i z wadami, bo jeżeli nie będziemy ich wspierać to będziemy mieli to co teraz w USA ale wersji jeszcze bardziej hard, bo pod rosyjskim butem.

Cierpliwości proszę państwa.
      • rita_s Re: Wotum zaufania 11.06.25, 21:52
        😆
      • migafka357 Re: Wotum zaufania 11.06.25, 22:12
        Mieliby łatwiej, jakby nie powołali 150 ministrów i wiceministrów, w takim tłumie trudno się dogadać... Bardzo mnie wkurza ta rządowa obstrukcja, przez to Nawrocki wygrał wybory. 1,5 roku zastoju to bardzo szkodliwa rzecz, mnóstwo ważnych procesów nie może się toczyć, bo przepisów nie ma. A nie ma, bo koalicjanci nie mogą się dogadać, co zapisać w projekcie.
      • pade Re: Wotum zaufania 12.06.25, 11:45
        mocca25 napisała:

> Ja tylko proszę o cierpliwość dla tej koalicji. Oni naprawdę mają trudno - nie
        > tylko z powodu prezydenta, z powodu dezinformacji itp. ale dlatego, że w normal
        > nym życiu politycznym byliby swoimi przeciwnikami a teraz historia wymusza na n
        > ich współpracę. I niech ona trwa, nawet taka trochę kulawa i z wadami, bo jeżel
        > i nie będziemy ich wspierać to będziemy mieli to co teraz w USA ale wersji jesz
        > cze bardziej hard, bo pod rosyjskim butem.
        >
        > Cierpliwości proszę państwa.

Gdzieś mi mignał ciekawy fragment z wystąpienia DT na temat rzecznika rządu, na temat prawdy i propagandy. Pomyślałam sobie "o, może wreszcie coś dotarło"smile
    • mayoliijka Re: Wotum zaufania 11.06.25, 18:40
      Do expose pasuje cytat z klasyka: "My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to jest nasze, przez nas wykonane, i to nie jest nasze ostatnie słowo!"
    • kaki11 Re: Wotum zaufania 11.06.25, 23:27
      Z fragmentów które widziałam, sądzę, że niewiele straciłaś, i to co widziałam, mnie optymizmem nie napawa, ale oczywiście, to nie całość, a tej za cholerę nadrabiać nie będę.
      Wotum było w sumie formalnością, ale to akurat dobrze.
    • demodee Re: Wotum zaufania 12.06.25, 07:05
      Mnie zadziwiły słowa D.Tuska wypowiedziane po expose, na korytarzu.

Otóż premier zagadnięty o współpracę z nowym prezydentem odpowiedział coś w tym rodzaju, że jeśli prezydent będzie z rządem współpracował, to dobrze, a jeśli nie to "nie zazdroszczę" i zrobił groźna minę.

I tak się zastanawiam, komu D.Tusk "nie zazdrości", chyba nie zazdrości rządowi, czyli sobie, bo jako premier to nie może nic zrobić prezydentowi, poza strojeniem min, oczywiście.
      • hrasier_2 Re: Wotum zaufania 12.06.25, 11:41
        Lech Kaczyński był mocno hejtowany przez rząd Tuska i nie było to tajemnicą. Duda już był bardziej tolerancyjny i mało zawetował ustaw. Schrzanił jedynie sądową. Z pałacu mu wywlekli Wąsika i Kamińskiego i mało wtedy zaprotestował. Ale i tak się tej koalicji nie podobał. Co będzie z Nawrockim czas pokaże. Ale wcześniejsze wypowiedzi samego premiera i pozostałych nie pozostawiają złudzeń.
        • iwles Re: Wotum zaufania 12.06.25, 12:22
          hrasier_2 napisał:

> Lech Kaczyński był mocno hejtowany przez rząd Tuska

podasz konkretne przykłady?
          Bo ja raczej pamiętam obrzydliwe komentarze Rydzyka o Marii Kaczyńskiej.
          A dziś Jarosław liże mu dupę.
          Widać kto jest dla niego ważniejszy - pamięć o bracie i bratowej czy Rydzyk, dzięki któremu ma korzyści polityczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka