Dodaj do ulubionych

Zadziałał F13

25.06.25, 19:53
Co byście zrobiły gdyby się okazało ze pracownik miedzy 9:00 a 17:00 od poniedziałku do piątku co 5 min wciska klawisz F13? Poza tym wywiązuje się z obowiązków, tylko długo mu zajmuje odpowiadanie na wiadomości na Teams (czasem 2-3 g co ludzi trochę irytuje)
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Zadziałał F13 25.06.25, 19:59
      Co to jest klawisz F13?
      • lilia-anna Re: Zadziałał F13 25.06.25, 20:09
        Zrzut ekranu
        • krwawy.lolo Re: Zadziałał F13 25.06.25, 20:21
          Znam tylko ctrl + prn.
          A, wyguglałem, że na macu to standard.
          • sueellen Re: Zadziałał F13 25.06.25, 20:59
            Nie ma takiego przycisku, chyba że na specjalistycznej lub starej klawiaturze. Służy absolutnie do niczego.
            • smietankowa33 Re: Zadziałał F13 27.06.25, 16:55
              Bardzo jasno napisalas ten post, wszystko można zrozumieć 🙈
        • sueellen Re: Zadziałał F13 25.06.25, 21:33
          lilia-anna napisała:

> Zrzut ekranu

Nie
      • princesswhitewolf Re: Zadziałał F13 25.06.25, 22:15
        Ma dwa pulpity i zmienia
        • sueellen Re: Zadziałał F13 25.06.25, 22:20
          Co zmienia?
          • anajustina Re: Zadziałał F13 25.06.25, 22:24
            Pewnie ekran/monitor.
          • princesswhitewolf Re: Zadziałał F13 26.06.25, 08:27
            W najnowszych windowsach mozna miec dwa lub wiecej pulpity i prywatne okno. Moze F13 ustawil.jako klawisz do zmiany
            • sueellen Re: Zadziałał F13 26.06.25, 08:29
              princesswhitewolf napisała:

> W najnowszych windowsach mozna miec dwa lub wiecej pulpity i prywatne okno. Moz
              > e F13 ustawil.jako klawisz do zmiany

I zmienia dokładnie co 5 minut co do milisekundy?
              • dramatika Re: Zadziałał F13 26.06.25, 08:35
                sueellen napisała:

> I zmienia dokładnie co 5 minut co do milisekundy?

To oczywiste, że człowiek korzysta ze skryptu i idzie robić coś innego, skoro wyrabia się z robotą, tylko nie słyszy powiadomień Teamas, bo oczywście nie da się ich zmienić, ani ich głośności.
                • sueellen Re: Zadziałał F13 26.06.25, 08:44
                  dramatika napisał(a):

> To oczywiste, że człowiek korzysta ze skryptu i idzie robić coś innego, skoro w
                  > yrabia się z robotą,

To oczywiste że nie wykonuje pełni swojej pracy skoro jego współpracownicy się skarżą... Są takie prace że musi być stała komunikacja między osobami zaangażowanymi w zadanie
                  • dramatika Re: Zadziałał F13 26.06.25, 08:52
                    sueellen napisała:

> To oczywiste że nie wykonuje pełni swojej pracy skoro jego współpracownicy się
                    > skarżą...

Poradź mu, żeby zainstalował Teamsa też na komórce, bo tam się da zmienić dźwięk powiadomień. Możesz też mu uświadomić, że to, co robi jego pracodawca, może być nielegalne - to znaczy to, że nie daje mu żadnych zadań, ale wymaga, by siedział murem bezczynnie przed kompem, bo raz czy dwa razy dziennie ktoś losowo zagada do niego na Teamsie.
                    • mamkotanagoracymdachu Re: Zadziałał F13 26.06.25, 15:29
                      dramatika napisał(a):

> sueellen napisała:
                      >
                      >
                      > > To oczywiste że nie wykonuje pełni swojej pracy skoro jego współpracownic
                      > y się
                      > > skarżą...
                      >
                      > Poradź mu, żeby zainstalował Teamsa też na komórce, bo tam się da zmienić dźwię
                      > k powiadomień. Możesz też mu uświadomić, że to, co robi jego pracodawca, może b
                      > yć nielegalne - to znaczy to, że nie daje mu żadnych zadań, ale wymaga, by sied
                      > ział murem bezczynnie przed kompem, bo raz czy dwa razy dziennie ktoś losowo za
                      > gada do niego na Teamsie.

Co jest nielegalnego w stanowisku supportu, które jest potrzebne tylko jeśli pojawi się problem?
                      • dramatika Re: Zadziałał F13 26.06.25, 15:34
                        mamkotanagoracymdachu napisała:

> Co jest nielegalnego w stanowisku supportu, które jest potrzebne tylko jeśli po
                        > jawi się problem?

Skąd koncepcja, że ten pracownik jest tylko "supportem" do odpowiadania na wiadomości? Może przeczytaj post startowy, zamiast fantazjować?
                        • mamkotanagoracymdachu Re: Zadziałał F13 27.06.25, 12:29
                          dramatika napisał(a):

> mamkotanagoracymdachu napisała:
                          >
                          >
                          > > Co jest nielegalnego w stanowisku supportu, które jest potrzebne tylko je
                          > śli po
                          > > jawi się problem?
                          >
                          > Skąd koncepcja, że ten pracownik jest tylko "supportem" do odpowiadania na wiad
                          > omości? Może przeczytaj post startowy, zamiast fantazjować?

Pracuje w "operacjach". To mówi nam niewiele.

Natomiast Ty napisałaś:

"nie daje mu żadnych zadań, ale wymaga, by sied
                          > ział murem bezczynnie przed kompem, bo raz czy dwa razy dziennie ktoś losowo za
                          > gada do niego na Teamsie."

- to nie jest nielegalne, bardzo wiele stanowisk dokładnie na tym polega.
                  • princesswhitewolf Re: Zadziałał F13 26.06.25, 10:57
                    >To oczywiste że nie wykonuje pełni swojej pracy skoro jego współpracownicy się skarżą...

Ale tego sie nie zalatwia śledząc jwgo komputer tylko rozmowa szefa z pracownikiem. Jesli nie ma innych spotkań gdy ktos do niego pisze to powinien odpowiadac
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Zadziałał F13 25.06.25, 20:24
      A to źle, czy dobrze, że wciska?
    • srubokretka Re: Zadziałał F13 25.06.25, 20:24
      szpieg znaczy sie?
    • iwoniaw Re: Zadziałał F13 25.06.25, 20:35
      Powiedzialabym tym "troche zirytowanym" ludziom, zeby zajeli sie swoja robotą, a nie rozliczaniem kolegi z czasu odpowiedzi na wiadomosci. W niezła paranoje go musieli wpędzić, że facet czuje potrzebe tak szczegolowego dokumentowania, co robi caly dzien w pracy na kompie. Żeby jeszcze firmy nie pozwal o ignorowanie przesladowania go przez wspólpracowników...
      • sueellen Re: Zadziałał F13 25.06.25, 20:56
        Z tym że on pracuje w operations i powinien odpowiadać regularnie, a nie raz na kilka godzin. Najprawdopodobniej uruchomił skrypt, który automatycznie naciska bezużyteczny klawisz, tylko po to, by ekran się nie wygaszał. W efekcie system pokazuje, że jest aktywny, mimo że fizycznie nie ma go przy komputerze (tej funkcji nie da się wyłączyć na poziomie użytkownika). Przez to gdy nie odpowiada dość długo, inni zaczynają szukać pomocy gdzie indziej, w efekcie ktoś inny z zespołu przejmuje temat i wykonuje jego pracę. Ludzie się irytują bo nie mogą uzyskać odpowiedzi na czas..
        • krwawy.lolo Re: Zadziałał F13 25.06.25, 21:03
          Za parę groszy można było kiedyś kupić coś, co udawało kliknięcie myszą.
          • sueellen Re: Zadziałał F13 25.06.25, 21:07
            Można też otworzyć powerpoint albo zrobić calla na Teams z samym sobą i jeszcze ekran sherowac by było dramatyczne. Ale ten gościu najwyraźniej napisał skrypt .nikt by się tym nie zainteresował gdyby nie to że koleś zbyt często zbyt długo nie odpowiada na wiadomości mimo że status ma aktywny.
            • poszetka Re: Zadziałał F13 26.06.25, 12:11
              To do niego dzwońcie. Jak nie odbiera to zapytajcie o co kaman.
              Ja też nie odpisuję czasami po kilka godzin na teams. Jak pisze do mnie 5 osob równocześnie, a ja mam zaplanowane inne zadania to mam wszystko rzucac i odpisywać? No nie.
              • sueellen Re: Zadziałał F13 26.06.25, 12:19
                poszetka napisała:

Jak pisze do mnie 5 osob
                > równocześnie, a ja mam zaplanowane inne zadania to mam wszystko rzucac i odpisy
                > wać? No nie.

Jeśli taka twoja praca to tak. Jak byś była odpowiedzialna za działanie systemu i cała fabryka stanęła z powodu jakiegoś błędu, a ty nie masz czasu się tym zająć bo robisz akurat raport na przyszły tydzień , to znaczy że masz problemy z priorytetami...
                • poszetka Re: Zadziałał F13 26.06.25, 15:49
                  to jezeli kolega tak robi, to chyba trzeba go wziąc na dywanik. Jak do mnie ktoś dzwoni na teams, to znaczy, ze sprawa mega pilna. Inaczej raczej pracujemy na mailach. Nie zdarzyło mi się takiego telefonu zignorować.
              • pyza-wedrowniczka Re: Zadziałał F13 26.06.25, 12:32
                No to zależy, ale często tak. Bo jak tylko ty masz informacje/pliki dotyczące jakiegoś projektu, to jak nie odpiszesz, to zatrzymujesz pracę innych osób. Możesz napisać zespołowi, że masz calla/spotkanie i nie będziesz dostępna przez godzinę - u nas jest taka zasada, że jak ktoś znika nawet w celach służbowych, to informuje innych. Bo inaczej zakładamy, że od 9.00 do 17.00 pracownicy są dostępni, pod komputerem i pracują.
    • nosorozecwlochaty Re: Zadziałał F13 25.06.25, 21:18
      Nie ma klawisza F13. Być może rzeczywiście chodzi tutaj o Print Screen który jest obok F12.
      Pewnie sam tych zrzutów ekranu nie robi tylko ma program który regularnie symuluje wciskanie tego klawisza.

A po co mu te zrzuty? Może rzeczywiście ma jakąś paranoję że musi mieć bardzo dokładnie udokumentowane co robił cały dzień. Zastanówcie się czy go w nią nie wpędziliście. Albo po prostu zapytajcie.
      • sueellen Re: Zadziałał F13 25.06.25, 21:21
        Nie robi żadnych zrzutów. Przycisk wciska się dokładnie co 5 minut od 9:00 do 17:00. Na 99% napisał skrypt który ma na celu oszukiwać że jest online i pracuje podczas gdy idzie np na trzygodzinny luncz
        • angazetka Re: Zadziałał F13 25.06.25, 21:26
          A robi, co do niego należy?
          Oraz albo lunch, albo lancz 😄
          • sueellen Re: Zadziałał F13 25.06.25, 21:32
            angazetka napisała:

> A robi, co do niego należy?
            > Oraz albo lunch, albo lancz 😄
            >
            Dla mnie robi ( osobiście nie mam z nim problemu ), natomiast inni się skarżą. nie jestem "operacyjna" , nie potrzebuje od niego niczego na teraz więc umawiam się z nim na meetingi, konkretne godziny i konkretne dni, nie mam powodu by mu zawracać gitarę pomiędzy nimi. Ale już inni owszem...
            • iwoniaw Re: Zadziałał F13 25.06.25, 22:04
              sueellen napisała:

> angazetka napisała:
              >
              > > A robi, co do niego należy?
              > > Oraz albo lunch, albo lancz 😄
              > >
              > Dla mnie robi ( osobiście nie mam z nim problemu ), natomiast inni się skarżą.
              > nie jestem "operacyjna" , nie potrzebuje od niego niczego na teraz więc umawiam
              > się z nim na meetingi, konkretne godziny i konkretne dni, nie mam powodu by mu
              > zawracać gitarę pomiędzy nimi. Ale już inni owszem...

Czy jestes jego przelożoną?
              • sueellen Re: Zadziałał F13 25.06.25, 22:11
                iwoniaw napisała:

>
                > Czy jestes jego przelożoną?
                >

Nie. Jesteśmy na równych stanowiskach przy czym ja mam uprawnienia administratora i mogę takie rzeczy sprawdzić ( nie mam dostępu do zrzutu z pulpitu, ale mogę sprawdzić jakie kto operacje wykonuje w danym momencie w systemie) więc kiedy ktoś mi się poskarżył że ta osoba niby jest dostępna ale nie odpowiada od dwóch godzin nikomu a mieli "emergency" to sprawdziłam czy jest zalogowany i na czym pracuje . Nic nie robił poza wciskaniem F13 co pięć minut.
                • iwoniaw Re: Zadziałał F13 25.06.25, 22:17
                  sueellen napisała:

> iwoniaw napisała:
                  >
                  > >
                  > > Czy jestes jego przelożoną?
                  > >
                  >
                  > Nie. Jesteśmy na równych stanowiskach

Zatem ciesz się dobrą współpracą z panem, a skarżących sie obdarz współczującym spojrzeniem i niech sami rozmawiają z kolegą albo jego szefem, jesli mają jakis problem.

Z ciekawości: skoro nie masz dostepu do zrzutow ekranu, a tylko mozesz sprawdzic na bieżąco, co on robi, chcesz powiedzieć, ze przez cały tydzień sprawdzalas go non stop co 5 minut przerywajac swoja pracę - a so tego on nic innego nie robil, ale mial potem swoja cześć zdobioną? Czy to po prostu jakas przenośnia?
                  • sueellen Re: Zadziałał F13 25.06.25, 22:20
                    Nie. Jestem w stanie prześledzić jego aktywność.
                    • iwoniaw Re: Zadziałał F13 25.06.25, 22:32
                      sueellen napisała:

> Nie. Jestem w stanie prześledzić jego aktywność.

No ale skoro sama piszesz, że generalnie ma zrobioną swoją robotę, to niemożliwe przecież, zeby TYLKO ten klawisz co 5 mknut wciskał "od poniedzialku do piatku od 9 do 17".
                      A to chyba nic dziwnego, ze ktoś skupiony na pracy nie odrywa sie co 5 minut na korespondencję z zespolem, tylko planuje sobie zajęcia i odpowiada innym wtedy, gdy nie ma ustalonych spotkań (mowisz, ze pojawia sie punktualnie na tych z tobą i ma przygotowane wszystko?) ani nie siedzi w skupieniu nad czyms trudniejszym?
                      • sueellen Re: Zadziałał F13 25.06.25, 23:09
                        Klawisz wciska co pięć minut , pięć dni w tygodniu od 9 do 17. W międzyczasie oprócz tego zazwyczaj robi inne rzeczy. Zazwyczaj. W dniu gdy go sprawdzałam w ostatnich godzinach wciskał tylko F13 a poza tym nie było aktywności .
                        • 152kk Re: Zadziałał F13 26.06.25, 08:50
                          Na twoim miejscu nic bym nie robiła, chyba że mój przełożony by mi to zalecił. Nie sprawdzałabym współpracownika, którego nie jestem przełożoną, tylko dlatego, że technicznie mam taką możliwość (uprawnienia administratora) i "ktoś by mi się poskarżył". Zastrzeżenia wobec współpracowników załatwia się z nimi samymi lub - w razie niemożności załatwienia w ten sposób - z ich przełożonymi. A - nie idzie do postronnej osoby i prosi, żeby tę osobę sprawdzała. Twoi koledzy postąpili źle, a ty nie powinnaś się na takie działania zgadzać. No chyba, że u was normą jest wzajemne sledzenie się w pracy, z pominięciem drogi służbowej. Ale to nie mój klimat, nie chciałabym tak pracować.
                          • sueellen Re: Zadziałał F13 26.06.25, 09:02
                            Nikt mnie nie prosił o sprawdzanie. Sama sprawdziłam z ciekawości.
                • kasiamat00 Re: Zadziałał F13 26.06.25, 16:21
                  Na wszelki wypadek: jesteś przełożona skarżących się? Jeśli też nie, to nie twój cyrk, nie twoje małpy, jeśli faktycznie im przeszkadza, to mogą iść z tym do menedżera tego ludka, albo do swojego jeśli nie umieją tego załatwić sami, nie twój problem. A za grzebanie w czyichś logach bez uzasadnionego powodu w normalnych firmach można wylecieć dyscyplinarnie.
                  • sueellen Re: Zadziałał F13 26.06.25, 16:40
                    Grzebanie w logach to moja praca 😊
                    • angazetka Re: Zadziałał F13 26.06.25, 18:28
                      I dlatego nie możesz nic zrobić z tą wiedzą? Aha, logiczne.
                      • sueellen Re: Zadziałał F13 26.06.25, 18:31
                        angazetka napisała:

> I dlatego nie możesz nic zrobić z tą wiedzą? Aha, logiczne.
                        >

Mogę, ale jeszcze nie wiem co więc na razie nic nie zamierza zrobić.
                        • angazetka Re: Zadziałał F13 27.06.25, 11:28
                          Brzmi to, jakby kręciło cię posiadanie haków na kolegów z pracy.
                          • sueellen Re: Zadziałał F13 27.06.25, 12:38
                            angazetka napisała:

> Brzmi to, jakby kręciło cię posiadanie haków na kolegów z pracy.
                            >
                            Kręci mnie bardzo wiele rzeczy, ale posiadanie haków jak to nazywasz nie jest przedmiotem moich marzeń ani źródłem szczęścia. Po prostu coś przypadkiem odkryłam. Facet nie odpowiadał dłuższy czas mimo że był dostępny. Sprawdziłam jego aktywność i tyle. Mogę mu oczywiście zwrócić uwagę . Następnym razem napisze makro w excelu i w loop i będzie wyglądało tak jakby ostro w tym excelu pracował. Dlatego wolę to zostawić na razie. Nie ma jakiejś wielkiej dramy więc nie będę tego drążyć.
                            • dramatika Re: Zadziałał F13 27.06.25, 13:13
                              sueellen napisała:

> Sprawdziłam jego ak
                              > tywność i tyle. '

W tej firmie ewidentnie potrzebny jest ktoś, kto by sprawdził, czy nie przekraczasz uprawnień "sprawdzając" sobie kogoś bez polecenia służbowego smile Choć to UK, czyli dziki kraj i całkiem możliwe, że jest tam normą, że pracownicy mogą szpiegować innych pracowników.
                            • princesswhitewolf Re: Zadziałał F13 27.06.25, 15:03
                              Suellen po cos ty zalozyla ten watek, teraz te harpie cie beda truc. Czasem sie zastanawiam jaki procent spoleczenstwa polskiego jest tak toksyczny jak to pokazuje w necie.
                              • smietankowa33 Re: Zadziałał F13 27.06.25, 16:11
                                Ty się zastanawiasz, a ja wiem, że w UK normą jest podpierdalanie kolegów w pracy, często jeszcze z troski o nich - wiesz, musiałam o tym powiedziec twojemu przełożonemu, żebyś się zorientował, że źle robisz 🙈
                              • bezmiesny_jez Re: Zadziałał F13 27.06.25, 16:49
                                >procent spoleczenstwa polskiego jest tak toksyczny jak to pokazuje w necie.

Dzięki masowej migracji do UK jest dużo lepiej! Np. Sueellen plująca ludziom do kawy już nie liczy się nam do statystyk.
                    • mamkotanagoracymdachu Re: Zadziałał F13 27.06.25, 12:26
                      sueellen napisała:

> Grzebanie w logach to moja praca 😊

Grzebanie i szukanie haków na kolegów, ktore może kiedyś wykorzystasz, a może nie, to Twoja praca?
                      • sueellen Re: Zadziałał F13 27.06.25, 12:32
                        mamkotanagoracymdachu napisała:

> sueellen napisała:
                        >
                        > > Grzebanie w logach to moja praca 😊
                        >
                        > Grzebanie i szukanie haków na kolegów, ktore może kiedyś wykorzystasz, a może n
                        > ie, to Twoja praca?
                        >

Miedzy innymi
                        • angazetka Re: Zadziałał F13 27.06.25, 12:34
                          Jasne.
        • dreg13 Re: Zadziałał F13 25.06.25, 21:41
          Trzygodzinny lancz jest chyba widoczny z poziomu kamer w biurze lub z zapisu z bramek.
          • sueellen Re: Zadziałał F13 25.06.25, 21:50
            dreg13 napisała:

> Trzygodzinny lancz jest chyba widoczny z poziomu kamer w biurze lub z zapisu z
            > bramek.

Ta osoba pracuje z domu
            • princesswhitewolf Re: Zadziałał F13 25.06.25, 22:22
              I to powod do śledzenia go? Z domu sa pracownicy zadaniowi a nie dostepni od zaraz.

Moze uzywa urządzenia ktore rusza jego mysz a on spi. Wazne czy sie wywiazuje czy nie.
            • dreg13 Re: Zadziałał F13 26.06.25, 08:17
              Nie ma czegoś takiego.
              Albo praca, albo w domu. Chyba, że na swoje konto, to wtedy naprawdę praca. Wtedy i tylko wtedy.
              • princesswhitewolf Re: Zadziałał F13 26.06.25, 08:28
                >Nie ma czegoś takiego.
                Albo praca, albo w domu.

??
                Mase ludzi pracuje z domu
              • angazetka Re: Zadziałał F13 26.06.25, 09:49
                Chyba żartujesz.
                • princesswhitewolf Re: Zadziałał F13 26.06.25, 10:58
                  Mowie o pracownikach umyslowych a nie pracownikach zmywakow i budowlanych
                • princesswhitewolf Re: Zadziałał F13 26.06.25, 11:02
                  Sprawdzilam. Wg badan w UK 28 proc pracownikow ( wszystkich czyli biora pod uwage tez budowlancow i pielegniarki itd) pracuje przynajmniej częściowo z domu.

No to teraz pomysl ze to dotyczy pracownikow biur oczywiscie.i tam to jest bardzo wysoki procent
                • sueellen Re: Zadziałał F13 26.06.25, 12:26
                  angazetka napisała:

> Chyba żartujesz.
                  >

Nie spędziłam fizycznie w pracy ani jednego pełnego dnia ( takiego od 9:00 do 17:00) od ponad pięciu lat. Pracuje na pełen etat, w pracy pojawiam się na spotkania i szkolenia. Poza nimi nie mam powodu by tam siedzieć.
                  • angazetka Re: Zadziałał F13 26.06.25, 12:30
                    A piszesz mi to, gdyż?
        • hanusinamama Re: Zadziałał F13 26.06.25, 10:14
          Albo robić zrzut co 5 minut....paranoje troche masz
      • sueellen Re: Zadziałał F13 25.06.25, 21:25
        Nie jestem pewna czy chce się przyznać że wiem i skąd to wiem...
        • lilia-anna Re: Zadziałał F13 25.06.25, 21:34
          Może ma nerwice natręctw i musi coś wciskać wink
    • sunflowerin Re: Zadziałał F13 25.06.25, 22:03
      Ponoc wielu ludzi ma kilka prac. Moze gosc oglada Netflixa, a moze dorabia jeszcze gdzie indziej, na drugim kompie. To ze nie odpowiada na wiadomosci to juz czerwona lampka i powinien ktos z nim to wyjasnic.
    • princesswhitewolf Re: Zadziałał F13 25.06.25, 22:20
      Ja w ogole nie rozumiem co to za firma gdzie sie tak śledzi pracownika? Ludzie normalnie chodza na spotkania za spotkaniami i odpowiadaja wlasnie po 2-3 godzinach a czasami i nastepnego dnia. Dzis mialam 3 spotkania pod rzad i tez od razu nie bieglan by odpowiadac na to co na teams.
      Wiekszosc firm pracuje zadaniowo a zawartosc komputera to jego prywatna sprawa. A tego czego nie ma zaladowac nie zaladuje bo sa Firewalls etc
      To jakis recepcjonista co ma byc ciagle dostepny czy co?
      • emama248 Re: Zadziałał F13 25.06.25, 23:45
        Wyraznie ten pracownik nie pracuje "zadaniowo". Znam garstke ludzi, ktorzy tak pracuja bedac na etacie - wiekszosc sprzedaje pracodawcy nie tylko swoje umiejetnosci i wiedze, ale i swoj czas - 40 godzin w tygodniu zazwyczaj. Jak ktos chce sobie czas pracy sam wyznaczac, to zawsze ma mozliwosc pracy na B2B, ewentualnie na umowe-zlecenie. Etat ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne. Plusem ujemnym jest to, ze jak ma sie za malo zadan w stosunku do czasu pracy, to sie nalezy zglosic do przelozonego po nastepne zadania.
        • angazetka Re: Zadziałał F13 25.06.25, 23:48
          > Plusem ujemnym jest to, ze jak ma sie za malo zadan w stosunku do czasu pracy, to sie nalezy zglosic do przelozonego po nastepne zadania.

??? Serio?
        • sueellen Re: Zadziałał F13 26.06.25, 00:01
          Nie. Pracownik nie ma zbyt mało zadań. Ma zadania które wykonuje w dowolnym czasie ( deadline), zadania które wykonuje w ściśle określonym czasie i zadania ad hoc czyli ma płacone za to by być na stanowisku w razie pożaru ( nie dosłownie, ale kiedy potrzebna jest osobą kompetentna do podjęcia szybkiej decyzji).
          • 152kk Re: Zadziałał F13 26.06.25, 09:02
            No to w zakresie tego ostatniego rodzaju zadań - niezadowoleni współpracownicy powinni pogadać z tym panem i wyjaśnić sprawę braku reakcji w czasie, jaki oczekiwali. Może być bowiem tak, że pan jak najbardziej pracuje, nad tymi innymi stałymi zadaniami, tylko nie potrzebuje do tego kompa, a czas reakcji na te "pożary" nie został jednoznacznie ustalony ( tj.wspolpracownikom się wydaje, że to oczywiste, że powinien odpowiedzieć np.w ciągu 3 godzin, ale nikt mu tego nie zakomunikował). To, dlaczego klika w jeden przycisk, nie ma znaczenia, no chyba że zainstalował nielegalne oprogramowanie (lub zainstalował je niezgodnie z regułami ustalonymi przez pracodawcę)
        • princesswhitewolf Re: Zadziałał F13 26.06.25, 10:46
          >Znam garstke ludzi, ktorzy tak pracuja bedac na etacie

A ja wiekszosc w korporacjach. Roczny plan ktory sie realizuje. Szefowie maja po kilkadziesiat pracownikow pod nimi, jak niby mieliby z lupa analizowac kazdego?
    • nenia1 Re: Zadziałał F13 25.06.25, 23:17
      Jak się wywiązuje z obowiązków to w czym problem. Niech sobie wciska co chce. Gorzej jak wciska kit, że pracuje, a w rzeczywistości okazuje się, że markuje pracę. Po efektach ich poznacie.
      • sueellen Re: Zadziałał F13 25.06.25, 23:21
        Dla mnie robi wszystko , ale ja się z nim w ogóle nie kontaktuje poza wyznaczonymi spotkaniami, więc nie miałam problemu. Inni narzekają. Ja sprawdziłam bo byłam ciekawa o co chodziło. No i ta moja ciekawość mnie doprowadziła do F13. Nie bardzo wiem co z tą wiedzą mam zrobić.
        • sitniczek Re: Zadziałał F13 26.06.25, 06:41
          Napisz mu maila czy jest w robocie czy tylko wciska f13, bo się ludzie skarżą że nie reaguje na ich wezwania. Może się ogarnie
    • kandyzowana3x Re: Zadziałał F13 26.06.25, 07:25
      Zaczynasz do pracownika dzwonic, umawiac calls I td. No niestety czescia twojej roboty jako managera jest any ludzie pracowali. W wiekszosci korpo powinnias miec swojego " doradce " HR ( bezuzyteczni, ale powiedza ci co mozesz zrobic co nie). W wiekszosci wypadkiw wystarczy DAC do zrozumienia, ze zostal zauwazone I ze sie przygladasz . Jesli przypadek uporczywy wprowadzasz timesheets z co robilam o ktorej godzinie itd, ze spowiadaniem sie z calego tygodnia piracy. Jak wam utna budget ( a utna na pewno ) znalazlas juz pierwszej stanowosko do redukcji.
      • sueellen Re: Zadziałał F13 26.06.25, 07:52
        kandyzowana3x napisała:

> Zaczynasz do pracownika dzwonic, umawiac calls I td. No niestety czescia twojej
        > roboty jako managera

Nie jestem jego managerem...
        • afro.ninja Re: Zadziałał F13 26.06.25, 07:58
          To niech ludzie się skarżą komu innemu. To już nie pierwszy taki twój wątek.
          • sueellen Re: Zadziałał F13 26.06.25, 08:12
            afro.ninja napisała:

> To niech ludzie się skarżą komu innemu. To już nie pierwszy taki twój wątek.

Pewnie się skarżą. Ale tylko ja wiem o F13
          • iwoniaw Re: Zadziałał F13 26.06.25, 10:02
            afro.ninja napisała:

> To niech ludzie się skarżą komu innemu. To już nie pierwszy taki twój wątek.

No właśnie to sugerowalam wyżej - jesli ktoś ma z gościem problem, to niech to wyjaśnia z nim bezposrednio albo z jego przełożonym. Nie wiem czemu ma służyć wtrącanie się w to autorki wątku, ktorej wspólptaca z panem układa się dobrze (!) i który na odcinku działań z nia wspólnych ze wszystkiego się wywiązuje na czas i kompetentnie...
            Zastanowilabym sie może również, w co mnie chcą wpakowac ci "skarżacy mi się" poza wszelka drogą sluzbową - bo jeśli wiedzą, że autorka ma możliwość śledzenia pewnych rzeczy i lubi z tego korzystać, to jest kwestia czasu, kiedy pewne informacje wyplyna tam, gdzie nie powinny, a wtedy to juz wypływamy na szerokie wody paragrafow o naruszaniu prywatności, tajemnicy służbowej itp. Naprawdę nie wiem, co mogloby byc powodem, że w przypadku dlugiego czasu oczekiwania na odpowiedź od współpracownika nie probuje rozwiazac problemu bezposredbio/droga sluzbową, tylko napuszczam na niego kolezanki na rownorzednych stanowiskach, najlepeij takie, które go beda pogrążać argumentami, jakie z calą prwnoscia nie mogly wyjsc ode mnie - tzn. przychodzi mi do glowy pewien wniosek, ale moze ktos ma lepszy... 🤷‍♀️
            • dramatika Re: Zadziałał F13 26.06.25, 10:30
              iwoniaw napisała:

> No właśnie to sugerowalam wyżej - jesli ktoś ma z gościem problem, to niech to
              > wyjaśnia z nim bezposrednio albo z jego przełożonym. Nie wiem czemu ma służyć w
              > trącanie się w to autorki wątku

Albo nie pracujesz zawodowo, albo udajesz, że nie rozumiesz, jak to wygląda smile
              Rozmowa z przełożonym traktowana jest jako "kablowanie" i regułą jest to, że się idzie do kadrowej, która "dyskretnie" popchnie temat. Niektórzy mają takie umocowanie, że jak się na nich zakabluje, to mogą człowiekowi skutecznie uprzykrzyć życie, będąc przy tym "w prawie".
              Abstrahując od tego przypadku, bo tutaj ofiarą prędzej jest ten typ, co wciska F13.
              • iwoniaw Re: Zadziałał F13 26.06.25, 14:45

> Albo nie pracujesz zawodowo, albo udajesz, że nie rozumiesz, jak to wygląda smile
                > Rozmowa z przełożonym traktowana jest jako "kablowanie" i regułą jest to, że si
                > ę idzie do kadrowej, która "dyskretnie" popchnie temat.

Po pierwsze, sugerowalam, zeby najpierw ci ludzie, ktorzy maja z gosciem problem, sprobowali rozmawiac z nim. Po drugie - autorka watku nie jest ani kadrową, ani szefem zadnej z osob (ani skarżacych się, ani wciskajacych f13 zamiast "odbierz"). Po trzecie, ona z nim problemow nie ma, a wręcz przeciwnie - gosc na spotkania z nia sie zglasza punktualnie i robote ma zrobioną. Po co więc ma ona wsadzac nos w cudzy konflikt?

Niektórzy mają takie um
                > ocowanie, że jak się na nich zakabluje, to mogą człowiekowi skutecznie uprzykrz
                > yć życie, będąc przy tym "w prawie".

Jesli gość ma "umocowanie" lub inne ustalenia z "gorą" to tym bardziej autorka wątku powinna sie trzymac z daleka od cudzych prob zrobienia mu dżihadu jej rekami, nieprawdaż? Zwlaszcza - powtorzę - ze ona twierdzi, iz sama nie ma zadnych zastrzezen do wspólpracy z nim

> Abstrahując od tego przypadku, bo tutaj ofiarą prędzej jest ten typ, co wciska
                > F13.

Tym bardziej nie powinna się angazowac w przesladowanie w pracy, zwlaszcza ze jesli gośc sie dowie, co sie dzieje i sie poskarży, to ona bedzie główną albo i jedyną winną, grzebiacą bez potrzeby w jego logach i bawiacą sie w firmowego szeryfa 🤷‍♀️
            • sueellen Re: Zadziałał F13 26.06.25, 10:42
              Nie rozumiesz. Chodzi o to że wiem o czymś o czym inni nie wiedzą. Ktoś powiedział że jak jest problem to "tamtego" nawet nie warto pytać bo na odpowiedź trzeba czekać godzinami. Idą więc do kogoś innego kto jest zawsze dostępny i ta druga osoba robi za dwóch. Szefostwo ma to w nosie, bo praca zrobiona więc jako problem?? Zaciekawiło mnie to i z tej ciekawości wlazlam gdzie wlazlam i sprawdziłam to co sprawdziłam. Na razie zatrzymałam te wiedzę dla siebie. Będę się jednak przyglądać. Jeśli ktoś oszukuje i markuje pracę to znaczy że może też oszukiwać w innych kwestiach.
              • angazetka Re: Zadziałał F13 26.06.25, 10:53
                A szpiegowanie innych jest ok? Oraz nie rozumiem, jak ludzie nie mogą się skontaktować nigdy z X i tp rzutuje na ich pracę, to niech to zgłoszą. Nie koleżance, tylko przełożonemu.
              • glasscraft Re: Zadziałał F13 26.06.25, 12:05
                Moze zamiast sie komus "przygladac" w ramach zajec spolecznych (bo raczej chyba nie masz tego w obowiazkach), to zajmij sie swoja wlasna praca, zeby tobie sie ktos nie przyjrzal. Albo zglos ze twoim zdaniem ktos nie pracuje tyle, za ile mu placa (z przygotowanym wyjasnieniem dlaczegos sprawdzalas kogos, kto nie jest twoim podwladnym tylko "z ciekawosci"), albo jak wyzej - zajmij sie soba/swoim zespolem i przestan wsadzac nos, gdzie nie masz powodu go wsadzac.
              • dramatika Re: Zadziałał F13 26.06.25, 12:20
                sueellen napisała:

> Na razie zatrzymałam te wiedzę dla siebie. Będę się jed
                > nak przyglądać. Jeśli ktoś oszukuje i markuje pracę to znaczy że może też oszuk
                > iwać w innych kwestiach.

Przypominasz mi moją kadrową - też jest bardzo ciekawska, a do tego niespecjalnie inteligentna, bo nie wie, że pracownik może mieć pozaoficjalne ustalenia z pracodawcą i tylko się wygłupi, jeśli zacznie bardziej drążyć big_grin
                • sueellen Re: Zadziałał F13 26.06.25, 15:28
                  dramatika napisał(a):

nie wie, że pracownik może mieć pozaoficjalne ustalenia z p
                  > racodawcą i tylko się wygłupi, jeśli zacznie bardziej drążyć big_grin

Taaa
              • poszetka Re: Zadziałał F13 26.06.25, 16:00
                czyli jesteś tym nadgorliwcem, ktorego sprawa nie dotyczy, ale i tak sprawdzi? To nie zazdroszczę kolegom. Mam taką koleżankę w pracy, zawsze wie najwięcej o sprawach, które jej w ogóle nie dotyczą. Ja bym z tą wiedzą zrobilabym NIC. Po prostu uznałabym, ze nie jest to moja sprawa, ale ja też nigdy z ciekawości nie sprawdzałabym co koleś robi, że nie odpowiada. Od samego początku uznałabym ,że to nie jest moja sprawa.
        • kandyzowana3x Re: Zadziałał F13 26.06.25, 08:14
          Aaaaa to nikomu nic nie mowiaz I szczetnie ukrywasz, ze szpiegujesz wspolpracownika bo problemy mozesz miec jak stadium do Uznanskiego.
      • 152kk Re: Zadziałał F13 26.06.25, 09:29
        " HR ( bezuzyteczni, ale powiedza ci co mozesz zrobic co nie)."
        To jest piękne podejście - oceniasz cudzą pracę, jako bezużyteczną i w tym samym zdaniu piszesz, do czego ci pracownicy są potrzebni 🤣
        • dramatika Re: Zadziałał F13 26.06.25, 09:37
          152kk napisała:

> HR

Mała uwaga na marginesie. Otóż nie mamy już niepełnosprawnych i bezdomnych, tylko "osoby niepełnosprawne" i "w kryzysie bezdomności", ale w korporacjach ciągle mocno się trzyma "zasób ludzki" big_grin
          • kandyzowana3x Re: Zadziałał F13 26.06.25, 10:09
            A nie, juz nazwy dzialow pozmieniali ( HR - to tylko juz zwyczajowo. Teraz juz mamy dzialy employee care, development , culture itd.
            • dramatika Re: Zadziałał F13 26.06.25, 10:32
              kandyzowana3x napisała:

> Teraz juz mamy dzialy employee care

Buahahaha
              • 152kk Re: Zadziałał F13 26.06.25, 11:44
                Ale czemuż do mnie to piszecie? Ja zacytowałam kandyzowaną, która tak nazwała jakaś grupę pracowników (lub funkcję, która oni pełnią). W ogóle mnie nie obchodziło i nie wnikałam, kogo konkretnie ma na myśli (czyli kto konkretnie jej zdaniem jest bezużyteczny, mimo że dostarcza informacji co można zrobić a co nie).
        • kandyzowana3x Re: Zadziałał F13 26.06.25, 10:05
          Powiedza jakie problemy sami beda stwarzac.
          • 152kk Re: Zadziałał F13 26.06.25, 11:51
            W poprzednim poście napisałaś całkiem co innego.
            Jeśli piszesz "co można zrobić a co nie", szczegolnie w kontekście postępowania z pracownikiem, to to jednoznacznie wskazuje, że chodzi o przepisy, regulacje, normy, które w tym zakresie obowiązują. A teraz piszesz o jakichś osobach, które stwarzają problemy. To o co ci w końcu chodzi? Uważasz, że jak ktoś nie powie ci jakie przepisy obowiązują w danym zakresie i będziesz mogła pozostawać w błogiej nieświadomości, to będzie lepiej, bo jak powie, to stwarza problemy? No cóż - powodzenia życzę z takim podejściem, bo jednak w cywilizowanych krajach nieznajomość prawa nie zwalnia z obowiązku jego stosowania.
    • alpepe Re: Zadziałał F13 26.06.25, 07:50
      Może być tak, że inni mu zwyczajnie zawracają dupę, dlatego on się tak zachowuje.
    • dramatika Re: Zadziałał F13 26.06.25, 08:27
      Poradziłabym pracownikowi, że oprócz skryptu na windowsa wciskającego F13, powinien zainstalować Teamsa też ka komórkę, bo tam się da ustawić głośny dzwonek powiadomień dla Teamsa, na androida też są programy zapobiegające wygaszaniu ekranu (np "wakey") i sprawa załatwiona.

Oczywiście najprościej byłoby, gdyby sam Microsoft dał możliwość niewolnikowi ustawienia w Temasie opcji "zawsze dostępny" i zmiany zarówno dźwięku powiadomienia, jak i jego głośności, ale wiadomo, że niewolnik nie powinien swoich dupogodzin odbębniać poza plantacją.
    • mademoiselle_myrtille Re: Zadziałał F13 26.06.25, 09:48
      Z tego co opisalas wynika, ze ten pracownik ma dwa rodzaje obowiazkow: 1. zadania, projekty, czy co tam jeszcze innego, co zostaje zrobione i 2. wsparcie innych zespolow albo klientow w rozwiazywaniu problemow, ktore pojawiaja sie na biezaco. Z pierwszej kategorii sie wywiazuje, z drugiej nie i stara sie to ukryc.

Praca na etacie to nie umowa o dzielo. Nie polega tylko na tym, ze wykonuje sie polecenia przelozonego. Etat oznacza dyspozycyjnosc w godzinach pracy i dostepnosc dla wspolpracy z zespolem jesli jest taka potrzeba.

Jesli nie jestes przelozona tego czlowieka, to mozesz zasugerowac kolegom, ktorzy sie z toba skontaktowali w tej sprawie, zeby omowili sprawe z szefowa.
    • kanna Re: Zadziałał F13 26.06.25, 15:26
      Skoro nie jesteś jego przełożoną, to ta sprawa Cię nie dotyczy.

Możesz poradzić osobom, które mają problem, żeby zgłosiły to do przełożonego pana.
      • sueellen Re: Zadziałał F13 26.06.25, 15:29
        kanna napisała:

> Możesz poradzić osobom, które mają problem, żeby zgłosiły to do przełożonego pa
        > na.
        >

Niczego nie będę zgłaszać ani nikomu nic radzić. Wiedzę sobie zachowam. Nigdy nie wiadomo czy kiedyś się do czegoś nie przyda.
        • glasscraft Re: Zadziałał F13 26.06.25, 15:40
          Szantazyk planujesz czy co, bo inaczej jak taka wiedza moze ci sie przydac?
          Plus widac za bardzo sie nie chcesz chwalic, ze robisz cos, czego nie powinnas robic. Boisz sie, ze zamiast kolege, zglosza ciebie?
          • pursuedbyabear Re: Zadziałał F13 26.06.25, 16:32
            No w sumie sue poświęca czas pracy na śledzenie aktywności kolegów... czemu nie na samą pracę?
            • glasscraft Re: Zadziałał F13 26.06.25, 17:47
              Historia troche teraz sie "uaktualnila", i juz sledzenie aktywnosci kolegow, to wlasnie praca sue. Ciekawe, czy ta praca polega na ogladaniu tego, co koledzy ogladaja i nie robieniu z ta wiedza nic. Na pewno sie znowu uaktualni, jak watek bedzie isc w nie tym, co trzeba kierunku 🤣🤣🤣
              • mademoiselle_myrtille Re: Zadziałał F13 27.06.25, 10:29
                Bez przesady. To jest zupelnie normalna sytuacja np. osob pracujacych w IT. Zwykle zajmuja sie innymi sprawami, ale maja dostep jako administratorzy do informacji o tym, co robia koledzy w sieci. Zwykle z tego nie korzystaja, bo po co, ale zdarza sie, ze wlasnie jest taka sytuacja jaka opisala sue i wtedy jest to dokladnie zadanie IT, zeby sprawdzic tego typu zachowanie.
                • glasscraft Re: Zadziałał F13 27.06.25, 10:53
                  I zachowac dla siebie na przyszlosc, bo "sie przyda"?
                  • princesswhitewolf Re: Zadziałał F13 27.06.25, 11:11
                    A ty co, detektyw czy prokurator w kwestii poczynan sueellen? Daj juz jej spokoj
                    • glasscraft Re: Zadziałał F13 27.06.25, 11:12
                      A ty co, jej obronca z urzedu?
                      • princesswhitewolf Re: Zadziałał F13 27.06.25, 15:05
                        Tu owszem.

Zastanawiam sie czy w domu domownikom tez tak ciagle dowalacie i nie ma cywilizowanych rozmow. Mozna sie nie zgadzac , ale bez przesady z jakimis toksycznymi zachowaniami.
                        • glasscraft Re: Zadziałał F13 27.06.25, 15:09
                          Zastanawiam sie, czy sie czy w domu domownikow tez tak ciagle pouczasz. Tzn nie zastanawiam sie, bo bardzo wisi mi i powiewa co robisz w domu, ale mam ochote na toksyczne zachowanie. Dobranoc.
                          • princesswhitewolf Re: Zadziałał F13 27.06.25, 15:13
                            Nie, to nie ja pouczam sueellen tylko ty. A tak, moi domownicy sa wychowani i nie trzeba odzwyczajac ixh od chamskich toksycznych dogryzek

Skoro masz na to ochote to oby to wrocilo do potegi jako lekcja
                            • glasscraft Re: Zadziałał F13 27.06.25, 15:18
                              Ja pouczam sue, ty pouczas mnie i innych, kazdy poucza kazdego - forum sie to zwie.

Wraca to karma i zwykle kotu.
                    • sueellen Re: Zadziałał F13 27.06.25, 11:23
                      princesswhitewolf napisała:

> A ty co, detektyw czy prokurator w kwestii poczynan sueellen? Daj juz jej spoko
                      > j

Hehehe. Mam wiedzę, z którą nie wiem co zrobić. Ematka: to źle. Nic na razie nie robię, też źle 🤣

Nic nie robię bo co mam właściwie zrobić? Jeśli sytuacja będzie eskalować to być może te informacje przekaże dalej odpowiednim ludziom. A jak nie będzie, to nie. Na razie mam tylko podejrzenia że kolega kręci i oszukuje, ale to są tylko podejrzenia. Wciskanie F13 co 5 min nie jest nielegalne...
                      • princesswhitewolf Re: Zadziałał F13 27.06.25, 11:27
                        Te urzadzenia co celowo ruszaja mysza niczego nie wciskaja. Po prostu " kraza" mysza po ekranie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka