marta.graca 17.08.25, 14:04 Szyję mam mocno spięta, ramiona jak beton Masaże, ćwiczenia niewiele pomagają. Podpowiedzcie proszę jakieś sposoby, z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 14:06 a jesteś w stanie ruszać głową? tak ostrożnie, w prawo, w lewo? jak nie bardzo, to sposób nazywa się rehabilitant/ka, a nie randomowe ćwiczenia, bo można sobie zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 14:08 a, gorący prysznic, kolistymi ruchami tam, gdzie najbardziej spięte, ciepło rozluźnia. można próbować poturlać sie na piłeczce kładziesz piłeczkę tak circa about w okolicy łopatek i turlasz się na niej w górę i w dół, to tam zwykle spięte jest to świństwo, co blokuje ramię. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 12:00 jottka napisała: > a, gorący prysznic, kolistymi ruchami tam, gdzie najbardziej spięte, ciepło roz > luźnia. można próbować poturlać sie na piłeczce kładziesz piłeczkę tak circa > about w okolicy łopatek i turlasz się na niej w górę i w dół, to tam zwykle spi > ęte jest to świństwo, co blokuje ramię. Tak, bardzo ciepłe kąpiele w mocno słonej wodzie, najlepiej z solą bochenską. Sól bardzo rozluźnia. Sęk w tym, że forumce się te mięśnie nie spięły same, można rozluźnić, ale się znowu zepną jeśli przyczyna nie zostanie rozwiązana. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 14:11 Tak, na wszystkie strony i sposoby Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 14:13 a jakieś maści rozgrzewające masz? mogą być takie z arniką dla sportowców, mogą być silniejsze przeciwbólowe, smarujemy delikatnie tam, gdzie najbardziej spięte. po tym gorącym prysznicu, w dzisiejszych temperaturach sama przyjemność Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 15:42 Mam z arniką i bursztynową Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 15:34 Wszystko tu już powiedziano. Tylko dodam, że oprócz maści o przyjemnym zapachu od czasu do czasu, głownie w weekend używam Dip Hot w czerwonej tubie. Po gorącej kąpieli a raczej natrysku bolących miejsc nasmarować i ewtl. położyć się na poduszkę z kolcami. Działa mocno choć śmierdzi… równie mocno Mnie na spięte ze stresu barki bardzo pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 17:12 Świetne na stres są masaże jeśli nie masz czasu to możesz nabyć masażer, wydatek nieduży a efekt bardzo dobry. Ja mam shiatsu merz medical Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 14:10 Albo cię przewiało albo stres. Ustal przyczynę i rodzaj bólu. Jeśli stres to techniki relaksacyjne by się przydały, jeśli zapalenie to zaczelabym od leków antyzapalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 14:12 ale ona może mieć równie dobrze lekko przesunięty któryś z kręgów, tego się nie diagnozuje przez sieć. za to rehab umie pomóc od razu i jeszcze właściwe ćwiczenia zalecić Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 15:43 To chyba by bardziej bolało... Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 13:08 Skąd pomysł? W ogóle nie musi boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 14:20 Miewałam podobnie, u mnie to było ze stresu. Duże dawki magnezu u mnie, zmniejszenie ilości wypijanych kaw, do tego wieczorem zawsze tabletki nasenne ziołowe, lawenda, waleriana, chmielowe, takie z drogerii. I po jakimś czasie puszczało. Do tego opukiwałam i oklepywałam sobie kark i ramiona. Takie rzeczy chwytały mnie, jak musiałam jechać dokądś autem, potem to bardzo wolno puszczało. Teraz profilaktycznie robię różne ćwiczenia, a najczęściej to pod prysznicem opukuję sobie kark i ramiona, jak czuję, że kark mi twardnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 15:05 Ja wieczorem przed snem leżę kilka minut z kolczastą poduszką pod karkiem. Rozluźnia mnie to. Odpowiedz Link Zgłoś
kamkaklamka Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 15:30 Jak po raz kolejny słyszę lub czytam co kogo boli to myślę ponuro że nie da się być zdrowym a zwłaszcza w kraju takim jak Polska. Za dużo presji a bardzo mało społecznego wsparcia. Nadal są osoby które dobrze się tu czują ale i potrafią sie dostroić jest ich coraz mniej, coraz więcej somatyzuje. Niektórzy wierzą że nagle większość kobiet ma w polsce premenopauzę, no nie. Ostatnio znajoma 27 latka wyjechała do Nowergii na jakies odludzie i nagle nic ją nie boli a tylko tam sprząta i przygotowuje posiłki. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 12:03 kamkaklamka napisała: > Jak po raz kolejny słyszę lub czytam co kogo boli to myślę ponuro że nie da się > być zdrowym a zwłaszcza w kraju takim jak Polska. Za dużo presji a bardzo mało > społecznego wsparcia. Nadal są osoby które dobrze się tu czują ale i potrafią > sie dostroić jest ich coraz mniej, coraz więcej somatyzuje. Z ciekawości: w którym kraju jest dużo wsparcia i mało presji? > Niektórzy wierzą że nagle większość kobiet ma w polsce premenopauzę, no nie. > Ostatnio znajoma 27 latka wyjechała do Nowergii na jakies odludzie i nagle nic > ją nie boli a tylk ...to znaczy, że wystarczy zmienić kraj? Czary. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Spięta szyja i ramiona- help! 19.08.25, 13:28 Uciekła a nie dokonała zmiany w podejściu do tego co czuła , panowała nad ciąłem i prowadzeniem komunikacji. Jeśli nic z tym nie zrobi to po poczekaniu będzie powtórka. Integracja z tubylcami nie jest prosta. Potrzeba czasu by wyrażać się i rozumieć kulturę warunki życia tubylców. Dlatego najczęściej powstają pary ludzi z tego samego kraju lub innym emigrantem Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 15:21 Terapia manualna. Nie masaż. (tzn masaż też może być, oprócz) Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 15:33 Mam to samo - stres, złe spanie i maniera podciągania barków do góry. Nie mam super skutecznego sposobu, ale nieznacznie pomagają ćwiczenia na aktywację łopatek i odpowiednia poduszka. Przed snem herbata ziołowa na sen. Unikanie stania/siedzenia z pochyloną głową do dołu (w kuchni, przy biurku, nad smartfonem, na rowerze). Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 15:45 Miałam tak kilka lat temu i wiem że chodziło o stres który generowały konkretne sytuacje, reagowałam tak na konkretnych ludzi. Odcięłam się bo mogłam i po jakimś czasie zaczęłam bardzo dobrze spać, przestałam mieć te bóle.Prawdopodobnie jest coś w środowisku co ci psuje zdrowie więc nawet jak kupisz mate czy suplement będziesz się czuła chora. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 15:41 Miewam occasionally - reason: stress. Plywanie pomaga jak magic Ale takie uczciwe plywanie a nie taplanie sie w wodzie Porzadny distance kilkudziesieciu basenow tam i nazad. W sumie plywanie pomaga na wiekszosc stress-related problems. Relax! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 15:44 Dzięki dziewczyny! Będę próbować Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 16:03 J jak bi_scotti. Pływanie. Na mnie najbardziej działa styl klasyczny. I próba "wyłączenia głowy" w tym czasie. Wyobrażam sobie, że jestem delfinem/orka/rekinem tygrysim. Na mnie i stres to działa. Podejrzewam, że u Ciebie stres, którego nie zlikwiduje aż łatwo ( choć tego Wam życzę). Trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Spięta szyja i ramiona- help! 19.08.25, 10:33 Kochamruskie To tu, prawda? Kolejny gwint się zbiesił Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 15:57 Joga Iyengara, Z nauczycielem po stosownym szkoleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Spięta szyja i ramiona- help! 17.08.25, 16:00 Fizjoterapeuta od masażu tkanek głębokich Odpowiedz Link Zgłoś
tiarav Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 12:46 Jesli bez bolu (jeszcze), a szukasz sposobow domowych to - spokojna, dluga kapiel w cieplej wodzie, moze z jakims odstresowywujacym zapachem (lawenda?), a pozniej lezenie na macie z kolcami. Jesli przyczyna jest stresowo-nerwowa, to moze pomoc. Poza domem, bez specjalistow - spokojne plywanie, tez na plecach i sauna A jesli utrzymuje sie dluzej to moze jednak wizyta u fizjoterapeuty Zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
tiarav Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 12:48 A jeszcze - zapobiegawczo - joga lub Pilates, sa swietne na postawe i napiecia. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 12:55 Miałam tak w czerwcu. Normalnie beton. Pomogło mi leżenie na takiej poduszce od maty do akupresury. Mam taki półwałek z wypustkami ( świetne na szyję ) i poduszkę - kładłam na niej kark i ramiona. Na początku mogłam leżeć i 30 min - niewiele czułam ( tak zbite mięśnie ) - a moja mama mówiła że ją boli jak tylko się kładzie. Ja te wypustki zaczęłam mocniej czuć chyba po tygodniu. Ale właśnie dzięki temu uciskowi, mięśnie mi się odblokowały. Teraz czuję, że znowu muszę wrócić do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
tiarav Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 12:59 To ja jeszcze dodam odnosnie tych mat. Sa jakies super-patentowane-cuda-za-mega-kase. Dowiedzialam sie o ich istnieniu juz po tym, jak kupilam moja z calkiem innej i taniej firmy. Moja dziala, jestem zadowolona. To jakbys nie miala i sie zastanawiala, czy tylko te drogie maja sens Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 13:02 Ja mam też nie za miliony - fizjo4 czy ja to się zwie. Poczytałam sobie przed zakupem opinie i były osoby mające dostęp do jednej i drugiej. Mówiły, że efekty są identyczne i nie trzeba kupować takiej za miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 15:45 Mam i jej uzywam, efektow wiekszych brak. Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 16:48 Najpierw ustalenie przyczyny, to najtrudniejsza część, prawdziwe śledztwo. Może niedobór estrogenów? Może niedobór magnezu? Może reakcja na stres? Może zmiany zwyrodnieniowe w kręgosłupie szyjnym? Może jakieś inne niedobory? Może wcześniejszy uraz, który nie został rozpracowany i układ nerwowy sobie kompensuje bólem gdzie indziej? Bo poduszkę i materac masz OK? Moim osobistym suplementem na ból i spięcie mięśni po treningu jest kreatyna. Ale zdaję sobie sprawę, że nie jest to panaceum dla każdego. Bi_scotti wspomniała o pływaniu - u mnie pływanie stylami brzusznymi działa dokładnie odwrotnie - wzmaga ból. Nie daj sobie tylko wmówić jakiejś fibromialgii - to jest magiczne pojęcie, które zastępuje wcześniejsze "taka już pani uroda, że boli". Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 17:09 Estrogenów, sądząc po objawach, mam nadmiar, magnez cały czas suplementuję. Byłam u fizjo i nic nie sugerował na temat zwyrodnień. Najbardziej pasuje stres. Poduszka i materac te same od lat, a wcześniej nie bolało. Dzieki za dorady Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 17:15 Masaże i ćwiczenia potrzebują czasu by pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 17:21 Dają dobre efekty ten jest typowo do szyi karku ramion ale ja masuje tym wszystko nawet stopy bo jestem osłabiona po covidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 22:16 Regularne rozciąganie. Nie minie od razu, ale z czasem pojawi się ulga. Spróbuj spleść dłonie razem i wyprostowane ręce unieść nas głowę, przytrzymać z minutę. Powinnaś poczuć jak barki się powoli rozgrzewają. Zwis z drążka też fajnie działa. Na spięcie miedzy łopatkami zawsze pomagała mi pozycja psa, dziecka i pochodne z jogi. No i robić sobie przerwy od komputera, próbować jak najczęściej zmieniać pozycję ciała, starać się rozruszać różne partie mięśni, nie tylko barków. Co do masażu domowymi sposobami, piłki tenisowe są dla mnie za miękkie. Mam takie plastikowe wypustki, czasem kładę się na podłodze na ich krawędzi, a i Duplo zdarzało mi się wykorzystać byle był jak największy ucisk (choć silnych dłoni drugiej osoby to nie zastąpi). Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 22:30 Testowałam wszystko. Gdy już nic nie pomagało to wizyta u fizjo i wbijał mi w mięśnie cienkie 5 cm igły i mięśnie dopiero puszczały. Najlepiej robi takie rozciąganie po uprzednim posmarowaniu tak z 7 min wcześniej maścią bengay vm.tiktok.com/ZNHG6yvd92Dh2-nzUTZ/, pomaga też bardzo pływanie stylem klasycznym na plecach i bicze wodne. Joga jest rewelacyjna. Mam też do tego masażer pistolet do masażu masuje plecy ale szyjki nie wolno niestety. Mata z kolcami mi pomaga najmniej. Z leków wzięta na noc hydroksyzyna eliminuje te bóle. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 22:52 Rozciaganie pomaga, ale na krotko. Najbardziej pomaga rozgrzewajaca poduszka z ziarnami polozona na barki i wygrzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Spięta szyja i ramiona- help! 18.08.25, 23:26 Doradziłabym mniej nerwów ale to pewnie niewykonalne Mnie też spina, po większym stresie odczuwam kark i bark, czasem promieniuje aż do lędźwi. Relaks, melisa, dobry film / książka. Wyżej dziewczyny polecały pływanie. Tak, ale nie żabką, bo przy żabce trzymasz głowę uniesioną do góry, zamiast się rozluźnić, jeszcze bardziej się napina. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Spięta szyja i ramiona- help! 19.08.25, 05:33 Mnie pomaga żabka klasyczna, nie dyrektorska😉 Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Spięta szyja i ramiona- help! 20.08.25, 17:16 No nie, jednak normalna żabka jest z wydechem do wody, a nie z uniesioną głową. Film oglądany 70 cm od ekranu też nie da odprężenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Spięta szyja i ramiona- help! 19.08.25, 11:57 Podpowiem, ale to Ci się Marta nie spodoba. Wszystkie podane tutaj sposoby łagodzą objawy, ale nie przyczynę. Przyczyną kolokwialnie rzecz ujmując jest stres. Ale co to właściwie oznacza? I dlaczego właśnie kark i ramiona? Dobrze jest się zastanowić "czego nie mogę już unieść?", "co dźwigam/trzymam?". Bo to stąd jest to napięcie w ramionach, barkach, karku. Wiem, bo to przerabiałam, bo to czasem wraca. I wtedy robię ćwiczenia somatyczne i pytam swoje ciało o co chodzi. A ono pięknie odpowiada. Zastanów się co Ty trzymasz. Co dźwigasz na swoich barkach. Jakie to są emocje. Póki ich nie uwolnisz, póty te wszystkie zabiegi będą działały chwilowo. Bo to trzymanie emocji w sobie powoduje te napięcia. No i teraz część, która jeszcze bardziej Ci się nie spodoba: ja mam wrażenie, że Ty czujesz się odpowiedzialna za swojego męża. Za jego samopoczucie. Za jego zdrowie. A to on jest za to odpowiedzialny. Jasna sprawa, że chcesz pomóc, po to człowiek łączy się w pary, żeby się wspierać nawzajem, ale nie po to, żeby się dźwigać na plecach. Trzymaj się Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Spięta szyja i ramiona- help! 19.08.25, 12:07 Dzięki, nie jest tak, że mi się to nie podoba- już nawet mi to sygnalizował fizjoterapeuta i specjalista od med. chińskiej. Muszę nad tym popracować Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Spięta szyja i ramiona- help! 19.08.25, 14:15 Ja się podpisuję pod tym, co Pade napisała. Aczkolwiek dobry fizjo pomoże. Z tym, że bez tego wewnętrznego odgruzowania, to będzie wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Spięta szyja i ramiona- help! 19.08.25, 14:34 To samo mówił ten fizjo mój Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Spięta szyja i ramiona- help! 19.08.25, 15:43 Możesz spróbować ćwiczenia/sesji z youtuba, Anatomia jogi, uwalnianie emocji. Ostatnio poczyniłam inwestycję i kupiłam jej kurs o psychosomatyce. Bo praca nad głową to jedno, a z ciałem to drugie. Jedno bez drugiego nie da efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Spięta szyja i ramiona- help! 19.08.25, 13:36 Wiz u dobrego osteopaty by sprawdził co się napięło i uwolnił a potem regularnie ćwiczenia i praca nad emocjami. Inaczej będzie powtórka. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Spięta szyja i ramiona- help! 19.08.25, 13:50 Nie wiem czy ktoś zaproponował: weź wysmaruj się opokanem, zobaczysz jaka ulga a potem dopiero ten masaż, czy ćwiczenia. Ale najpierw niech ci ból puści. (to napisałam ja, która na treningu za mocno wyciskała 🙈🙈🙈 aż dostałam zakwasów, zwanych domsami, albo ... właśnie wtedy przewiało mnie , bo upał był 40stopni, a ja w samochodzie rozkręciłam klimę na maksa. Ale efekt jest taki, jaki jest, i od tygodnia męczę się z podobnym problemem. Ale opokan działa, jak złoto 😊 ) Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Spięta szyja i ramiona- help! 20.08.25, 14:00 Nie ma żadnych cudownych sposobów polegających na łyknięciu tabletki, użyciu odpowiedniej poduszki czy poddaniu się masażowi. O ile nie masz schorzenia, trzeba po prostu spiąć d... i zacząć uczciwie ćwiczyć. Najlepszy basen albo joga. Odpowiedz Link Zgłoś