Dodaj do ulubionych

Włosy - co robić aby były piękne?

02.10.25, 14:19
W wieku 40++ ...
Niestety, często używałam prostownicy i pomimo ochrony przed wysoką temperaturą były niczym siano - skróciłam je do ramion.
Wiem, wiem.. w moim wieku już raczej nie będą wyglądać jakoś super świeżo ale może istnieją jakieś cuda?
Mam wysokoporowate, używam maseczek, odżywek rmolienyowych, olejków.
Co zrobić aby były takie sypkie i lśniące ( a przy tym nie puszyły się) jak po wizycie u fryzjera?
Obserwuj wątek
    • alexis1121 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 17:37
      Jedyna porada, to regularne chodzenie do fryzjera na modelowanie. Masz takie, a nie inne włosy i żadne szampony/odżywki tu raczej nie pomogą.
      • alina460 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 17:43
        A w domu nie można samej modelować?
        • alexis1121 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 17:52
          Można, ale efekt jest inny, o wiele gorszy (w moim przypadku).
      • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 18:03
        A ta fryzjerka nie uzywa szamponow i odżywek?
        • alexis1121 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 18:04
          Używa, mam te same w domu i naprawdę wyglądam tragicznie po własnoręcznym modelowaniu.
          • tania.dorada Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 18:08
            I tu masz odpowiedz dlaczego facet wzgardził twoją opinią w temacie pomidorów.
            • alexis1121 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 18:24
              😅❤️
            • szmytka1 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 18:49
              Facet pp prostu wiedział że lima to odmiana na potrzeby przetwórstwa a nie bezpośredniego spożycia 😄
              • alexis1121 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 19:07
                Jest zakaz jedzenia Lim na surowo? Skoro gbur pytał o polecenie pomidorów, to znaczy że miał o nich zero pojęcia.
          • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 18:20
            alexis1121 napisała:

> Używa, mam te same w domu i naprawdę wyglądam tragicznie po własnoręcznym model
            > owaniu.

Nie wiem jak trzeba być zwichniętym manualnie by nie umieć wygładzić sobie włosów na płaskiej szczotce i przy pomocy suszarki z jonami. Przy banalnie prostym cięciu i by uzyskać przylizany efekt, który pokazujesz na zdjęciach. Suszy się po prostu pasmami i zawsze dmuchając z góry, by wygładzić łuskę.
            Przecież ta fryzjerka nie robi u ciebie żadnych hollywoodzkich fali, czy innych wydziwianych rzeczy, które na prostych drutach mogą się nie udać. A jak używa prostownicy, to już wcale.
            Zgrywasz się, bo lubisz udawać księżniczkę, a nie, że to trudne.
            • alexis1121 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 18:28
              Moja fryzjerka najpierw tańczy szczotką, a dopiero potem prostuje włosy, które są już wygładzone. Ja w domu nie jestem w stanie tego zrobić, mogę jedynie je wyprostować, a efekt jest wtedy mizerny.
              A autorce polecam botoks na włosy w serii- w sumie trochę lepiej wtedy wyglądałam.
            • norra.a Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 07:29
              Ja też nie umiem! Brakuje mi jednej ręk, co najmniej, mam bardzo gęste włosy a cierpliwości za mało...
              • czekamnawiatr Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 07:44
                Ja mam cienkie włosy i odwrotnie: umiem, ale nienawidzę układać włosów. A wychodzi mu to lepiej niż fryzjerce; każda, dosłownie każda wali mi na głowę za dużo środków do stylizacji i pół godziny po wyjściu z salonu mam na głowie trzy przylizane włoski.
            • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 15:48
              Droga Snake nie wiem jakie ty masz włosy może w Zagłębiu rury te zanieczyszczenia pomagają lepiej im się układać samym
              ale nigdy sobie sama w domu nie zrobisz takiego wymodelowania jak robi ci fryzjerka
              inna osoba
              no nie wiem to wymaga siły i szarpania tą szczotką jakim cudem mogłabyś na własnej głowie uzyskać taki sam efekt skoro nie masz możliwości tak machać rękami i dosięgnąć
      • a.ajri Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 21:26
        Mnie, niestety, nie stać na częste bywanie u fryzjerki.
        A samodzielnie nie potrafię prostować na szczotce. A więc wiecznie związuję je gumką.
        • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 22:55
          a.ajri napisał(a):

> Mnie, niestety, nie stać na częste bywanie u fryzjerki.
          > A samodzielnie nie potrafię prostować na szczotce. A więc wiecznie związuję je
          > gumką.

To przestań walczyć z naturą i dobierz fryzurę do struktury włosa. Jak masz puszące, falujące włosy, to może należy je jeszcze bardziej skrócić by stały się lżejsze i wycieniować, by się same układały. Będziesz miała wtedy ładną objętość, to co życzy sobie mnóstwo kobieta z przylizanymi. Serio, nie musisz mieć włosów jak Pocahontas, a kobiety dziwnym trafem zawsze chcą mieć coś innego niż dała im natura. To masochizm jakiś.
          Jakie masz w ogóle te włosy?
          Tu przykład rozjaśnianych i niezbyt lśniąco-sypkich, raczej puszących się wysokoporów. Trochę wycieniowane długości, trochę pianki czy wosku i gotowe.
          • konsta-is-me Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 03:11
            Żadne z powyższych koło wysokoporowatych nawet nie stały...
            Porównujesz wszystko do swoich cienkich, przetłuszczających się niskoporow i usilujesz zabłysnąć w temacie na którym się kompletnie nie znasz.
            Poniżej masz puszące się wysokopory , widać że nie chodzi o rozjaśnianie ,bo odrost nie jest dużo ciemniejszy.
            Te ciemne są kręcone - moje wyglądają b.podobnie, jeśli nie użyje odpowiednich kosmetyków.
            Cieniowanie i skracanie to idealny sposób, żeby się jeszcze bardziej puszyly i straciły kształt.
            A "trochę pianki lub wosku "- no na pewno nikt z puszącymi się nie wpadł na to 🤦
            • norra.a Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 07:31
              Te ciemne, kręcone to jak moje, gdy je ścięłam kiedyś do brody, to moja głowa wyglądała jak trójkąt równoboczny
            • sabek81 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 08:29
              konsta-is-me napisała:

> Żadne z powyższych koło wysokoporowatych nawet nie stały...
              > Porównujesz wszystko do swoich cienkich, przetłuszczających się niskoporow i us
              > ilujesz zabłysnąć w temacie na którym się kompletnie nie znasz.
              > Poniżej masz puszące się wysokopory , widać że nie chodzi o rozjaśnianie ,bo od
              > rost nie jest dużo ciemniejszy.
              > Te ciemne są kręcone - moje wyglądają b.podobnie, jeśli nie użyje odpowiednich
              > kosmetyków.
              > Cieniowanie i skracanie to idealny sposób, żeby się jeszcze bardziej puszyly i
              > straciły kształt.
              > A "trochę pianki lub wosku "- no na pewno nikt z puszącymi się nie wpadł na to
              > 🤦

Zgadzam się w 100%, mnie pomaga spray kevin marphy wygładzający, jak dobrej pory najlepszy produkt jaki miałam a mam i suszarkę dyson i i ch prostownicę i jest lepiej ale nadal nie jak od fryzjera.
          • bezmiesny_jez Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 07:45
            Tak, wszystkie te panie po prostu machnęły piankę i wysuszyły włosy przed wyjściem. Zero fryzjera 😀
          • czekamnawiatr Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 07:47
            Taka długość dodaje mi z automatu 20 lat. Włosy dłuższe o min 15 cm robią mi dobrą robotę
            • 35wcieniu Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 09:42
              Snake uparcie od lat ignoruje fakt że kobiety (i nie tylko) lubią mieć jednak fryzurę dobraną do kształtu twarzy, a nie tylko do włosow. Takie coś jak na pierwszym zdjęciu raz miałam, wynik niedogadania z fryzjerką. Wyglądałam kuriozalnie, nie wiem ile razy usłyszałam "nie martw się, odrosną" chociaż publicznie nie narzekałam. big_grin big_grin
              • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 12:13
                35wcieniu napisał(a):

> Snake uparcie od lat ignoruje fakt że kobiety (i nie tylko) lubią mieć jednak f
                > ryzurę dobraną do kształtu twarzy, a nie tylko do włosow.

Tak, oczywiście. Wszystkim dobrze z brzydkimi, zniszczonymi długimi włosami, ulica to potwierdza.big_grin
                Osobiście gybym miała taką grozą na głowie jak pokazała konsta, co dla mnie nie są wysokoporowe włosy, a kompletne siano (jak to się stało???) do natychmiastowego ścięcia, to zrobiłabym sobie pixie jak mysiulek, nawet jak w takim cięciu też nie wyglądam optymalnie. Ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje.
                • kamin Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 16:21
                  Konsta pokazała zupełnie normalne wysokoprowe włosy, żadna groza. Znałam nastolatkę z takimi - niestety nikt jej nie powiedział, że nie powinna czesać na sucho. Ale wystarczy je zmoczyć, podciąć lekko końcówki i użyć kosmetyków do wydobycia skrętu. Mnóstwo jest teraz filmików o transformacji fryzury typu Hagrid na sprężyste loki
                  • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 18:25
                    kamin napisał(a):

> Konsta pokazała zupełnie normalne wysokoprowe włosy, żadna groza.

Dla mnie to groza. Wysokie pory NIE MUSZĄ tak wyglądać.
                    Wysokie pory to też nie automatycznie włosy aż tak kręcone. Wystarczy, że włosy się farbuje i już ma się wysokie pory, bo ma się zniszczone procesem farbowania łuski.
                    I autorka nie napisała, że ma włosy kręcone. Życzenie sypkich i gładkich sugeruje ma co najwyżej falowane, żyjące trochę własnym życiem, które dają się wyprostować na gładko. A nie loki.

• piataziuta Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 18:41
                    kamin napisał(a):

> Konsta pokazała zupełnie normalne wysokoprowe włosy, żadna groza.

Żadna groza to te ciemne na zdjęciu Konsty - widać, że kręcone i wymagające wysiłku.
                    Jasne to już nie włosy - to coś, co powinno się ściąć niemal do zera i poczekać, aż normalny włos odrośnie.
                    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 15:06
                      piataziuta napisała:

> kamin napisał(a):
                      >
                      > > Konsta pokazała zupełnie normalne wysokoprowe włosy, żadna groza.
                      >
                      > Żadna groza to te ciemne na zdjęciu Konsty - widać, że kręcone i wymagające wys
                      > iłku.
                      > Jasne to już nie włosy - to coś, co powinno się ściąć niemal do zera i poczekać
                      > , aż normalny włos odrośnie.

Tu się zdecydowanie zgadzam, moje wysokoporowate kręcone włosy wyglądały tak jak na tych zdjęciach jak były w opór zaniedbane i przesuszone farbowaniem. Teraz nawet jak rozczesuję na sucho to tak nie wyglądają.
                • konsta-is-me Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 18:05
                  Snake nie może pojąć że jej przetłuszczające się niskopory nie są wzorcem z Sevres...
                  Kręcone /wysokoporowate naturalnie właśnie tak wyglądają.
                  A ja jakiś czas temu pokochałam moje spuszone - dają +100 do objętości i nikt ( prawie) takich nie ma 😉
                  Dla przykładu - rozczesane po wysuszeniu ( nie farbuje, nie rozjaśniam itp.) , z lekko podkręconym skrętem ( bez olejku jeszcze) i na końcu wygładzone na maksa ,czyli dobra prostownica plus olejek.
                  • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 13:46
                    ja tam może sie nie znam...ale dla mnie to nie jest naturalny kolor włosów, na pierwszym zdjęciu. Tam widać i rude, i blond, i jakies brązy przy skórze.
                    Na drugim i trzecim wygladają okropnie, po prostu (z góry przepraszam).
                    Ja bym jednak poszła do fryzjera i to ścieła to w cholere. Nie zniosłabym siebie w takim wydaniu. Krótsze włosy nie tylko sa łatwiejsze do opanowania (nadania jakiegokolwiek kształtu) ale ciągle odrasta zdrowy włos.
                    Majac tak trudne włosy (o ile nie są zmasakrowane pielęgnacją) to na pewno miałabym je zdecydowanie krótsze.
                    • konsta-is-me Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 14:04
                      To jest edukacyjny post 😆
                      Na drugim loki rozczesane na sucho bezpośrednio po umyciu ... ( zwykle potem prostuje )
                      Na trzecim masz efekt , który się dzieje przy odrobinie wilgoci.
                      Czyli z drugiego idziesz na 1 ( wygładzone) wychodzisz na mżawkę i masz spuszone (3)
                      Celowo dalam tak różne zdjęcia, żeby uświadomić takim niedowiarkom jak się zachowują naturalne wysokopory.

P.S.Mam od zawsze kilka kolorów włosów - od nasady myszowaty - ciepły blond, potem rude a blond to siwizna.
                      Wygladzone wydają się ciemniejsze ( zamknięta łuska, choć akurat tu jest dość ciemno na zdjęciu) , napuszone ( dużo światła ) - otwarta luska- wydają się dużo jaśniejsze - ot, cała "magia".

• mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 14:50
                        wiesz...mnie się nie chce wnikac co oznacza 1,2 czy 3 zdjęcie zdjecie, i na którym etapie pielegnacji.
                        ja tylko widze nieopanowaną szope, której dałby radę dobry fryzjer, cieniując ją.
                        Do którego czym predzej bym popedziła.
                        ps. popedziłabym będąc na zdecydowanie wcześniejszym etapie.
                        • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 14:55
                          i...widać, ze chodzisz to fryzjera bo te loczki na ostatnim zdjeciu, to chyba jednak efekt trwałej Robisz konkurencje gesslerowej?
                          Naprawdę, nie pisze złośliwie, skróc te włosy i nadaj im kształt. Fryzury jakiejs.
                          • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 15:59
                            A ja wiem, że to prawda. Kolory nie komentuje, ale kazda z tych fryzury jes prawdziwa, tak jak autorka opisuje.
                            • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 18:06
                              >ale kazda z tych fryzury jes prawdziwa, tak jak autorka opisuje.

tak ale masakrycznie traktowana "pielegnacją".
                              Niby nie farbuje chmicznie (bo to samo zło) ale codziennie je prostuje i stosuje trwałą, co widać.
                              To nie są jej naturalne włosy tylko coś, co z tych włosów zostało.
                            • konsta-is-me Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 15:53
                              Bo to prawda, ale takie ignorantki (naprawdę nie pisze tego złośliwie - przemądrzałe idiotki) jak mava, będą pleść trzy po trzy o trwałej i uważać że "wiedzą lepiej".
                              ( Podejrzewam że w głowie jej się nie mieści że ktoś może mieć naturalnie loki) zniszczonych włosach i cieniowaniu itd.
                              • chatgris01 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 15:57
                                Mnie po wycieniowaniu czy krótkie to się dopiero puszą na maksa, nie da się ułożyć, chyba że zażelować na śmierć (a nie mam takich wysokoporów ani tak mocno kręconych jak Twoje).
                          • azalee Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 18:50
                            mava12 napisała:

> Naprawdę, nie pisze złośliwie, skróc te włosy i nadaj im kształt. Fryzury jakiejs.

Po co skracac wlosy wygladajace jak na 1. i na 4. zdjeciu?
                            • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 19:23
                              >Po co skracac wlosy wygladajace jak na 1. i na 4. zdjeciu?

albowiem miedzy zdjęciem 1 i 4, są jeszcze zdjęcia 2 i 3, pokazujące totalnie je zmasakrowane. Jesli chce się mieć zdrowe włosy to trzeba je ściąć, przestać mordować prostownicą i tp.
                              Ale... co kto lubi.
                              Poza wszystkim to wole fryzurę ostrzyzoną przez dobrą fryzjerke, o ładnym kształcie, niz do pasa, puszczone samopas, nad którymi trzeba pastwić sie prostownica. Szczegolnie w wieku 40++. Ale to już moje osobiste zdanie.
                              • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 19:34
                                swiat sie konczy! zgadzam sie z mava 🤣
                                • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 19:52
                                  tylko dopowiem, że już drugi raz to napisałaś.
                                  Nie pamietam pierwszej okazji ale zapamietałm, że była.
                                  Czyli, świat sie tak do końca nie skończył.
                              • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:27
                                Masz krecone?
                              • azalee Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 13:53
                                mava12 napisała:

> albowiem miedzy zdjęciem 1 i 4, są jeszcze zdjęcia 2 i 3, pokazujące totalnie j
                                > e zmasakrowane.

Chyba masz cos z oczami. Zdjecia 2 i 3 pokazuja wlosy napuszone (wilgoc, zle rozczesanie, itp). Na zdjeciach 1 i widac ze sa zdrowe i blyszczace. Czy uwazasz ze wlosy skrocone przestana sie puszyc od wilgoci?
                        • kurt.wallander Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 22:49
                          mava12 napisała:

> ja tylko widze nieopanowaną szope, której dałby radę dobry fryzjer, cieniując j
                          > ą.

Wtedy przy np. dużej wilgotności powietrza, będzie nieopanowana szopa, tylko krótsza.

• mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 23:32
                            >Wtedy przy np. dużej wilgotności powietrza, będzie nieopanowana szopa, tylko krótsza.

to akurat średnio prawda.
                            Przede wszystkim zobaczy, jak naprawdę wygladają jej wlosy. Bez prostownicy i innych tp. środkow.
                            nawet jesli bedzie miała taką "szopę" to dużo łatwiej bedzie ją ogarnąć na co dzień, choćby jej ulubioną prostownicą.
                            Chociaż, moim zdaniem, te szopowisko na głowie, to na jej własne życzenie a nie na życzenie jej włosów.
                            • madame_edith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 14:21
                              Ty kompletnie nie wiesz o czym piszesz. Jak ktoś ma kręcone/falowane włosy to one się zawsze tak puszą po rozczesaniu i/lub pod wypływem wilgoci - im krótsze tym bardziej się w tym wygląda jak debil, bo się związać nie da. Ale to trzeba mieć takie kudły całe życie (mam), żeby pojąć.
                      • 00zxc00 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 17:45
                        konsta-is-me napisała:
                        > P.S.Mam od zawsze kilka kolorów włosów - od nasady myszowaty - ciepły blond, potem rude a blond to siwizna.
                        Możesz to napisać jeszcze raz? Co to znaczy "blond to siwizna"? Myszowaty blond to chyba zimny blond, a nie ciepły? Farbujesz włosy? Same z siwych robią się rude? Dlaczego na dole są kręcone a na górze proste?
                        • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 17:57
                          Bo tak czasem siębkręcą. U mnie tez loki nie od nasady.
                        • konsta-is-me Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 22:21
                          00zxc00 napisał(a):

> Co to znaczy "blond to siwizna"? Myszowaty blond
                          > to chyba zimny blond, a nie ciepły? Farbujesz włosy? Same z siwych robią się r
                          > ude? Dlaczego na dole są kręcone a na górze proste?

Nie farbuje.
                          U nasady trochę myszowaty a jednocześnie ciepły, nie wiem jak to lepiej opisać - taki wyblakly karmelowy ale trochę chłodny jednocześnie blond .A kawałek dalej potem się robią rude no i co zrobisz.

Siwe się blenduja i ogólnie robią wrażenie dużo jaśniejszych jako całość, jak nie nałożę olejku, wygląda bardziej na blond niż rude.Z olejkiem są ciemniejsze.

Nie wiem dlaczego na górze nie są kręcone akurat tego dnia, moje włosy żyją własnym życiem. Jak każde krecone...
                          Mozliwe że resztki keratyny się trzymają jeszcze akurat na tej warstwie, bo zdjęcie sprzed paru miesięcy.
                          Zresztą to zależy od dnia albo fazy ksiezyca albo nie wiadomo od czego.

• kurt.wallander Re: Włosy - co robić aby były piękne? 08.10.25, 23:08
                            Kręcone często kręcą się od połowy długości albo od 1/3 długości. I, tak jak piszesz, jednego dnia masz piekne loki, drugiego jakiś smętny pofalowany przyklap....Nie przewidzisz wink
                  • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 16:46
                    konsta-is-me napisała:

> Snake nie może pojąć że jej przetłuszczające się niskopory nie są wzorcem z Sev
                    > res...

Nie wiem z jakiej doopy wyciągnęłaś sobie, że mam przetłuszczające się niskopory,. Moje nie są ani przetłuszczające, ani nisko pory.
                    I serio, rzadko widuję tak zniszczone włosy jak pokazane przez ciebie. To nie nie już wysokie pory, a po prostu kompletny sajgon, rozczesany kołtun.
                    I jeszcze raz, wysokie pory nie muszą być kręcone, nie fiksuj się więc na definicji, a jeżeli to są faktycznie twoje, to idź lepiej do fryzjera ściąć to coś na łyso, bo z tego nic już nie będzie.

• czerwonylucjan Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 12:15
                Ojej 😄
    • mabel_mora Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 18:18
      też jestem 40++ i to nie tylko wiek, ale właśnie prostownica, złe farbowanie, mocne spinanie gumkami, klamrami niszczą włosy, jasne, że z wiekiem też zmienia sie struktura włosa, ale po to są różne kosmetyki i zabiegi, które dobrze dobrane na prawdę działają.
      najlepiej metodą sprawdzenia na własnej skórze i włosach przekonać się co im dobrze robi, wiem, że mnóstwo osób przeklina kosmetyki z silikonami, ale ja lubię
      ważne też jest to co jemy, ja jem regularnie orzechy i 3-4 razy w tyg. awokado i naprawdę widzę, że to działa.
      • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 18:23
        o to, to, silikony w produktach do wlosow robia wlasnie 'te robote', ktora moze i osiagniesz zaawansowanym wlosingiem ale mnie akurat nie chce sie wcierac, czekac, wcierac, czekac, splukiwac, nakladac, mam krotkie wlosy, czesto scinane i silikony sa dla po prostu wygodne, tak jak i krotka fryzura
        • simply_z Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 20:02
          Może i wygodne ale w krótkich wyglądałabym jak własna matka, jakieś plus 10 lat do wyglądu.
    • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 18:19
      sypkie i lsniace to moja fiksacja, metoda prob, bledow i wydanej kasy na odzywki i szampony, mam wreszcie swojego swietego graala, niestety cena wysoka wiec nie polece i nie kazdy szampon/odzywka bedzie kazdemu pasowac
      czyli musisz trafic na 'swoje' produkty

ale przez zupelny przypadek trafilam na serum
      www.flaconi.pl/wlosy/john-frieda/frizz-ease/john-frieda-frizz-ease-extra-strong-serum-do-wlosow.html

i daje wlasnie taki efekt wygladzenia i tafli, bez cudowania z maseczkami/olejkami/odzywkami, pewnie kluczowe sa tu silikony ale jak sie nie da inaczej, to wole silikony na wlosach niz pusz, coz nie mam ekofiksacji
      • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 18:24
        mysiulek08 napisała:

> pewnie kluczowe sa tu silikony a

Nie silikony, a długość. Ty nosisz zdaje się krótkie pixie, a takie włosy nie zdążą stać się zniszczone i wymęczone, czymkolwiek byś je traktowała.
        • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 18:28
          nie do konca, gdyby tak bylo, to pasowalby byle jaki szampon i odzywka a tak nie jest, po wiekszosci ( w tym eko) mialam pusz, byly sztywne, niemile, trudne w ulozeniu - bo i tak sa krnabrne od zawsze
          • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 18:50
            mysiulek08 napisała:

> nie do konca, gdyby tak bylo, to pasowalby byle jaki szampon i odzywka a tak ni
            > e jest, po wiekszosci ( w tym eko) mialam pusz, byly sztywne, niemile, trudne w
            > ulozeniu - bo i tak sa krnabrne od zawsze

To jęczenie na wysokim poziomie. Jakimś tam silikonem możesz oczywiście z całkiem dobrych włosów zrobić lepsze, ale jeszcze raz, krótkie cięcia rządzą się innymi prawami. Nawet silikonowe szkody polegające na nawarstwianiu się, co robi czasem (u mnie np) szorstkość i odstawanie, nie będą widoczne, bo to wszystko zdążysz ściąć zanim odpowiednio się nawarstwi. Wiem, bo sama nosiłam krótkie włosy i ładowałam w nie silikony.
            Schody się zaczynają od pewnej długości i tu problemem może być wszystko, od odżywki przez produkty do stylizacji, do faktu, że długości są sporo starsze, więc częściej myte, suszone, szorowane po poduszce i traktowane grzebieniem/ szczotką. Albo częściej farbowane. Do tego u wielu kobiet z wiekiem włosy robią się słabsze i to staje się widoczne często dopiero gdy są dłuższe. Nawet cięcie może decydować o wyglądzie, bo inaczej układają się włosy cieniowane, a inaczej jednej długości. Na tych drugich szkody bywają bardziej widoczne.
            I eko nie oznacza automatycznie lepsze. Ja używam od lat tylko eko i w tym były też tak katastrofalne, że nie poleciłabym ich nawet największemu wrogowi.
            • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 19:04
              snejkowa, ja wiem, ze sie czepiasz dla samego czepiania, bo to lubisz ale ja chyba wiem jakie mam wlosy i co im pasuje a co nie, bez wzgledu na dlugosc

eot bo jednak nie bede z toba konwersowac

pa!
              • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 19:31
                Ale mnie twoje włosy w ogóle nie obchodzą, piszę tylko, że pielęgnacja bardzo krótkich włosów ma się nijak do dłuższych. A tobie nawet produkt mabel jak widać nie pasuje.
                • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 19:45
                  🤦‍♀️ a jednak musisz jadem strzyknac, bo jakze inaczej

tobie, tez wiele rzeczy nie pasuje, wiec odpiorkuj sie laskawie ode mnie
            • kachaa17 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 07:38
              A ja mam wrażenie, że długie włosy powodują, że one mniej się puszą bo są bardziej obciążone swoim ciężarem. Tak przynajmniej z moich o serwacjo wynika.
        • mabel_mora Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 18:43
          ja mam długie, szampony z silikonami używam od zawsze i włosy nie są ani zniszczone, ani przyklapnięte
          owszem, regularnie oczyszczam zarówno włosy i skalp
          polecam to:
          • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 19:05
            to mi zrobilo masakre i ze skora i z wlosami, ale jak zwykle to osobnicze reakcje
            • mabel_mora Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 19:18
              dlatego, tak jak mówie, trzeba sprawdzic na włsanych włosach i skórze
              • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 19:23
                tez to mowie, metoda prob i bledow, praktycznie nie ma innej drogi, chyba, ze trafisz z pierwsza proba
      • kura17 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 20:48
        > sypkie i lsniace to moja fiksacja

jejku, wiekszosc zycia takie mialam - chetnie bym oddala!
        ten wieczny przyliz jest nie do przejscia - a to sie wlasnie wiaze z sypkoscia i gladkoscia ...
        mam niskoporowate wlosy, zawsze lsniace - i przyklapniete ...
        • piataziuta Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 08:59
          To samo.
          Całe życie marzę, żeby chociaż lekka fala była.
    • konsta-is-me Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 20:00
      Rob to co fryzjerka 😜
      Na wysokoporowate nie ma rady, trzeba pokochać , serio.
      Mogą być spuszone i ładne , wbrew pozorom ,o ile nie są mocno suche.
      Spróbuj prostowania keratynowego ( Kativa), przy odrobinie wprawy da radę samej zrobić .
      Dobry olejek ( Kerastase olej lniany albo wypróbuj metoda prób i błędów).
      Generalnie puszące się będą się puszyć i efekt sypkich możesz mieć na parę h/ 1 dzień- o ile nie będzie wilgoci itp.
      Chyba że codziennie szczotka wygładzająca w ruch, jak ci się chce.
      Albo idź w kręcone ( bo pewnie chcą się kręcić).

Wiek nie ma nic do rzeczy, też mam 40+ ( bliżej 50) i włosy są lepsze niż jak miałam 30.

• kachaa17 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 07:40
        U mnie pomaga wysuszenie włosów suszarką. No może nie są lśniące ale są sypkie i gładkie.
    • klaramara33 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 20:20
      Co wpływa, że są wysoporowate? Rozjaśnianie? Jakich masek używasz i olejów?
      • a.ajri Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 21:22
        Mam ciemne włosy, nigdy nie rozjaśniałam. A maseczki są z Anwen i Onlybio.
        • klaramara33 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 08:17
          Falowane albo kręcone? Zwykle takie są wysokopory. Co mogę doradzić,, to spróbuj, jeśli nie robiłaś, maski kłaść z olejem do wysokoporow w proporcji 1b1 albo po masce olej na wlosy w niewielkiej ilości i tak pozostawić do wyschnięcia. Nie nawilżaj na razie włosów bo nadmiar humekantow popwoduje pusz, emollientów trzeba dużo czym są też oleje. Poza tym hennę proponuję z lawsonią w składzie, to już na bank wygładzi włosy.
    • novembre Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 20:37
      Tez sie chetnie dowiem. Moje wlosy po 45rz zrobily sie wysokoporowate, niesforne i w ogole tragiczne. Doszlam do tego, ze musze je obciazyc mocna tlusta odzywka (co najmniej only bio taka lekka mocno plynna, a ostatnio cantu odzywka do kreconych wlosow z maslem shea).
      Przy czym prostownicy uzywam piec razy w roku, nie rozjasniam, farbuje, ale odcieniami srednio-ciemnymi. Ukladam szczotko-suszarka do wlosow, bo nie umiem sobie sama suszyc i ukladac na dwie rece z tylu glowy.
      Ale wszystko i tak o kant tylka potluc jak jest mgla, mzawka albo deszcz. Wtedy moge sobie indyka na glowe nasadzic, bo i tak wygladam jak idz stad i nie wracaj sad.
      • hanusinamama Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 10:27
        BO włosy tak reagują szczególnie wysokopory na zmianę wilgotności w powietrzu.
        Zarówno jak jest sucho bardzo..jak i jak jest wigotno
        Ja mam inne kosmetyki do włosów na wiosnę i lato. Inne jak zaczyna się zima.
        Wysokopory łatwiej zniszczyć. Wiec trzeba pilnować dosuszenia włosów przed snem oraz wystawiania na promieniowanie UV. Przy duzej ekspozycji na UV mam kapelusz albo czapkę z daszkiem i to dużo zmeinia.
        • novembre Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:37
          Ja myje wlosy rano, bo po nocy sa tak pogniecione, ze i tak musze je cale zmoczyc, zeby je od nowa ulozyc na suszarko-szczotce. A jak juz zmocze to umyje, wiadomo. Po nocy nie ma szans wyjsc do ludzi w takich wlosach.
    • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 22:02
      Pokochać swoje włosy i nie katować zabiegami, nie prostuję, nie układam na szczotkę i suszę suszarką z funkcją jonizacji. Nie rozjaśniam, u mnie dobrze działa farbowanie na troszkę ciemniejszy kolor niż mam naturalnie, wtedy łuski włosów się zamykają. Używam szamponu Seboradin, odżywki nawilżającej GenUs, pianki do włosów kręconych, nawilża i chroni moje włosy przed uszkodzeniami, oraz codziennie wcieram jedwab. Mam 52 lata, 6 lat temu przeszłam menopauzę, włosy do łopatek i grzywę jak lew. Nie związuję ich ciasno gumką i używam klamry. Co 2 miesiące chodzę do fryzjera. Z wiekiem włosy robią się suche, siwe włosy są bardzo suche i dodając do tego wysokoporowatość zawsze będą się trochę puszyć od wilgoci, ale lubię swoje włosy i nie chciałabym mieć ulizanych włosków.
      • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 02.10.25, 22:12
        Jak ktoś wyżej napisał, pomaga "dociążanie" włosów odżywką, pianką, jedwabiem, tylko nie na czubku, bo będą szybko tłuste.
        • presens Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 07:06
          Zgadzam się z Alexis, że na ten typ włosa najlepszy jest fryzjer i jego ręką modelowanie. Mam całą kolekcję przeróżnych odżywek, masek, szamponów a efekt taki se. Uważam też, że puszenie wzmagają siwe włosy, których nie widać a są. Fotki przed i po fryzjerze
          • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 07:12
            Zamiesc juz ścięte wlosy bez fryzjera. Wysuszone przez ciebie.
          • hanusinamama Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 10:28
            Jakby te włosy traktować jako falujące ( a zmoe nawet kręcone) to byłyby tez lśniące bez prostowania
            Fryzjerzy w 90% na puszące włosy robią prostowanie
          • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 13:15
            Moim zdaniem masz za bardzo pocieniowane wlosy i bez modelowania nie będą się układały. Zbyt mocne cieniowanie uwydatnia puszenie.
          • alexis1121 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 13:35
            Masz absolutnie przepiękne włosy, nawet na tym zdjęciu gdzie nie są od fryzjera.
          • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 13:40
            Dlaczego nie cieniują w ten sposób włosów mocno kręconych? Bo będą źle wyglądały i nikt nie będzie ich po każdym myciu katował szczotką. Włosy falujące i puszące się mają tak samo. Nie cieniować ich od połowy, zapuścić wygodną długość, pielęgnować i dociążać. Jeszcze będziesz zadowolona jako starsza kobieta, że masz ich dużo, gdy inni łysieją.
            • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 13:47
              Wlosy włosom nierówne. Ja misz niec wycieniowane, bo te pod spodem dużo mocniejszy skręt maja i zawsze są krótsze. Żeby fryzura była.ladne, te na górze muszą być jednak skrócone mocniej.
              • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 14:11
                Mam podobne jak te na zdjęciu i gdy były zbyt mocno wycieniowane robił się odwrócony trójkąt, jak tutaj. A kiedy są równej długości (fryzjer zawsze trochę cieniuje na dole) nie mam dwa razy większej głowy, są gładsze. Raz mam mocniej kręcone, czasem fale, a czasem się prostują, bo to taki typ włosa. Na górę można stosować preparaty podnoszące włosy u nasady. Nie sztuką jest wyjść w ładnej fryzurze od fryzjera, najważniejsze co dzieje się z włosami między wizytami.
              • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 14:14
                Miało być trójkąt a nie "odwrócony trójkąt", po modelowaniu u fryzjera miałam pięknie uniesioną górę, ale na chwilę.
              • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 14:23
                Brałam przez rok encorton, który powoduje wypadanie włosów i przerzedziły się mocno, dopiero wtedy zaczęłam doceniać swoje włosy i przestałam z nimi walczyć, odrosły. Fiksujemy się na modach, kolorach i fryzurach, nie doceniając tego co mamy.
    • bei Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 06:51
      Keratynowanie albo nanoplastia- włosy są gładkie, lśniące i miękkie przez pół roku (najmniej przez pół roku, tylko musi to być dobrze wykonany zabieg), bez używania prostownicy takie są. Moja fryzjerka robi u mnie te zabiegi delikatnie, mało produktu i krótko, bo włosy mam cieniutkie, więc po włosy dalej falują się, mogę je ugnieść w loki, albo normalnie susząc i czesząc wyprostować, są gładziutkie i błyszczące, sypkie.
      • bei Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 06:55
        Jeszcze hialuroplastia daje świetny efekt, moja koleżanka robiła dwa miesiące temu.
    • mocca25 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 07:00
      Większość życia miałam sypkie, śliskie. Na "starość" zrobiły sie raczej suche, przede wszytskim końcówki

Zdecydowanie łatwiej i przyjemniej walczy mi sie z tym puszeniem na końcówkach włosów niż z przyklapem
    • pepsi.only Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 07:14
      😉
    • mocca25 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 07:18
      Przy okazji się zapytam - w opisie niektórych suszarek do włosów jets napisane, że suszarka "zawiera mikrocząsteczki oleju arganowego" Głupia jestem ale ... Jak to działa? Przecież ten olejek jakoś się konczy chyba, i co wtedy?
      • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 07:25
        Kupujesz następna suszarkę.😀
        • mocca25 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 08:06
          big_grin

No własnie.

Czy ktoś wie jak to działa?
    • atenette Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 07:45
      Ja mam wysokoporowate, kręcone włosy całe życie i różnie sobie z nimi całe życie radziłam. Przetestowałam chyba wszystkie szampony, odzywki, sera, kremy itd., ale nigdy nie było jakiegoś efektu wow. Jako dziecko je rozczesywałam, nie wiedziałam, że one chcą się kręcić, więc wyglądałam tragicznie i wiecznie chodziłam w warkoczak. Jak odkryłam, że one się kręcą i zaczęłam traktować je jak kręcone (krem do loków, pianka lub żel) to okazało się, że mam piękne kręcone włosy, którymi zachwycało sie wiele osób. Z kręconym włosami jest jednak taki problem, że ona pięknie wyglądają zazwyczaj tylko pierwszego dnia, a potem trzeba się namęczyć, żeby kolejne wyglądały dobrze (czepki, reanimacje itd.), a efekt dla mnie był zawsze średni. Potem wiele lat była szczotka obrotowa - polecam, włosy piękne jak od fryzjera i to przez parę dni, ale ponieważ mam bardzo dużo włosów takie suszenie i układanie trwało godzinę i strasznie mnie wykańczało. Parę lat temu odkryłam wałek jedwabny na włosy i to stało się moim wybawieniem. Włosy same schną po myciu lub dosuszam suszarką, nakładam wałek na noc i mam piękne włosy jak po fryzjerze i spokój na parę dni. Polecam spróbować - zanim kupisz to możesz jak ja spróbować na czymkolwiek, ja próbowałam na pasku od szlafroka wink
    • norra.a Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 07:47
      Może to zabrzmi głupio, ale ja zabrałam się kilka tygodni temu za pielęgnację z...chatemgpt. Zrobiłam fotkę włosów, zdiagnozował, że są przesuszone i wysokoporowate, rozpisał mi plan pielęgnacji, dobrał odżywki i szampony, olejowanie, napisał w jaki dzień co stosować, trzymam sie tego co zaproponował i powoli widzę zmiany na lepsze, robię też zdjęcia i pytam chata o komentarz co "myśli" i czy coś modyfikować.
      Ale ja miałam bardzo małą wiedzę o pielęgnacji, kupowałam kosmetyki kierując się bardziej wyglądem opakowania niż potrzebami włosów, a gdy próbowałam sie doszkolić w internecie to ilość informacji szybko mnie zniechęcała, więc jest to dla mnie dobry start.

• simply_z Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 20:07
        Niedlugo, zeby sie wyproznic ludzie beda pytac czata🤣
        • norra.a Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 20:29
          Gadasz z botami, ale myślisz, że jesteś lepsza
          • simply_z Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 18:15
            Jakimi botami?
        • majenkirr Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 21:52
          simply_z napisała:
          Niedlugo, zeby sie wyproznic ludzie beda pytac czata
          🤣
          >
          Moja córka przed chwilą się spytała czy zerwać z chłopakiem😹😹
          • primula.alpicola Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 22:15
            majenkirr napisała:

> Moja córka przed chwilą się spytała czy zerwać z chłopakiem😹😹
            >
            >
            >
            Co. Przecież ona niedswno wyszła za jakiegoś Tłustego Karpia!
            • majenkirr Re: Włosy - co robić aby były piękne? 08.10.25, 23:21
              Rozwodzi się!😅
              • azalee Re: Włosy - co robić aby były piękne? 09.10.25, 10:33
                Nie ma sie co smiac, mojej znajomej czat doradzil rzucic meza surprised
    • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 07:56
      >ale może istnieją jakieś cuda?

Tak. Nie farbuj włosów a jesli juz musisz to henną.
      Nie prostuj włosów i ich nie katuj zbyt często suszarką.
      Ja jestem
      - leniwa
      -nie mam czasu
      więc uzywam najprostszych środków. Żadnych odżywek, które trzeba trzymać x czasu na włosach a potem spłukać. Nie mam na to czasu.
      Żadnych masek tp. z powodu jak wyżej.
      Włosy myję szamponem jakims "eco, bez niczego", farbuję henną. Zwykle nie suszę (schną same) i nie układam, no czasem przelecę kilka min. suszarką + szczotka (też nie zawsze) jak na zewnątrz jest bardzo zimno a muszę zaraz wyjśc.
      Mam dobrze ostrzyżone włosy, tak do pół szyi. Zawsze miały skłonnosć do falowania (układania po swojemu) ale z wiekiem bardziej. Ostatnio fryzjerka powiedziała, że bez sensu jest z tym walczyć, lepiej dać im naturalnie się układać, dokładając do tego środek na kręcone/falujace włosy. Obecnie więc pielegnacja polega na myciu, naturalnym schnięciu a kiedy dnia następnego (nie myje włosów) po nocy wygladają jak straszydło, to nakładam na nie niewielką ilośc kremu do włosów kręconych i lekko wgniatam po całości, nadając kształt (kontrolowanego rozgardiaszu, jak na zdjęciach snake).
      Czasem przecieram włosy oliwką ale nie że specjalnie tylko kiedy nakładam oliwę na ciało (po prysznicu) to "wycieram" tłuste dłonie w mokre włosy..
      mam więcej lat niz ty = włosy też sie trochę zmieniły.
      • 35wcieniu Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 08:43
        Dla naprawdę leniwych dostałabym: nie zaczynaj z henną xD
        • 35wcieniu Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 08:43
          dodałabym*
        • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 09:01
          Dokladnie tak.
        • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 09:03
          >Dla naprawdę leniwych dostałabym: nie zaczynaj z henną xD

no wiesz..są pewne granice "leniwosci". Albo jesteś siwa, albo się farbujesz.
          Z henną bawisz się raz na miesiac, najwyżej. Przy czym nie masz odrostów pt. 1 cm włosów, przy skórze głowy, ma inny kolor a reszta wyraźnie odcieta. Albowiem henna wypłukuje sie równomiernie
          • 35wcieniu Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 09:37
            Nope, nope, nope.
            Naczytawszy się tu o hennie odbyłam przygodę z tym specyfikiem, wytrzymałam rok, żałuję każdej sekundy, którą na to poświęciłam.

Albo jesteś siwa, albo się farbujesz.

Owszem. I niech wszelkie plagi tego świata na mnie spadną jeśli jeszcze kiedyś wpadnę na pomysł żeby to robić henną.
          • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 09:52
            Absolutnie jest odrost. Żadne raz w miesiącu i zadne wyplukije równomiernie. Tak twierdziły moje włosy.
            • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 11:29
              >Absolutnie jest odrost. Żadne raz w miesiącu i zadne wyplukije równomiernie. Tak twierdziły moje włosy

a moje włosy przeciwnie twierdziły. I...jak często musisz farbować skoro "raz w miesiącu" to za rzadko?
              Oraz, odnosząc sie do wypowiedzi wyżej - ja żałuję każdego farbowania farbą chemiczna, także tzw. apteczną. Bo, z racji żem leniwa, szukałam każdej innej farby, "łatwej", by nie bawić się henną. Nie ma takiej, każda zniszczyła mi włosy, poza henna. Teraz z przyemnością przeczesuje włosy dłonią bo nareszcie są włosami, jakie pamietam z młodych lat. Żadne tam spuszone kłębowisko, z toną odżywek i innych środków, lakieru nań, żebym w ogóle mogła wyjść z domu.
              Nie stosuje żadnych środków, poza henną - tylko dlatego że mam siwe włosy bo inaczej i tej bym nie używała. I czasami odrobinę kremu do włosów kręconych, jak pisałam.
              • 35wcieniu Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 11:37
                Toteż nikt nikogo nie przekonuje, niech każdy robi jak uważa, i jak uważają jego włosy, ja tylko napisałam ze jak ktoś faktycznie leniwy to niech się dobrze zastanowi.
                • piataziuta Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 14:11
                  > Toteż nikt nikogo nie przekonuje, niech każdy robi jak uważa, i jak uważają jeg
                  > o włosy, ja tylko napisałam ze jak ktoś faktycznie leniwy to niech się dobrze z
                  > astanowi.

Trzy razy napisałaś, żeby leniwy się dobrze zastanowił, ani razu nie napisałaś dlaczego.
                  Jestem leniwa. Nie farbuję się jeszcze niczym, ale kiedyś przyjdą siwe.
                  Co męczącego jest w stosowaniu henny?
                  I w czym jest gorsza od farby?
                  • 35wcieniu Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 16:29
                    Co męczącego jest w stosowaniu henny?
                    I w czym jest gorsza od farby?

Męczącego to nie wiem, po prostu wszystko trwa dłużej. Dłużej się nakłada, dużo dłużej trzyma mieszankę na głowie (przygotowanie mieszanki też zresztą wymaga planowania bo to musi odstać), spłukiwanie trwa wieeeki, rozczesanie po niej jeszcze dłużej bo włosy są tępe w dotyku, a odżywki podobno się nie powinno używać, jeżeli dużo siwych to farbowanie jednoetapowe często nie wystarcza więc trzeba ten proces powtórzyć dwukrotnie, po wszystkim śmierdzi się zielskiem tak że wstyd spotkać się z ludźmi więc kilka dni z bani, u mnie szybko się spłukiwała, nie do zera ale wyraźnie traciła kolor, więc ten upierdliwy proces trzeba było powtarzać częściej niż przy normalnej farbie.
                    Normalną farbę nakładam, czekam pół godziny, spłukuje, suszę, wychodzę.
                    Nigdy więcej henny.
                    • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 16:55
                      Podpisze się.
                      I najważniejsze. Nie zauważyłam efektu wow na moich włosach.
                    • piataziuta Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 19:39
                      Dzięki za info!
                  • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 19:22
                    piataziuta napisała:

> Co męczącego jest w stosowaniu henny?
                    > I w czym jest gorsza od farby?

Ty jesteś blondynką ziuta, więc napiszę ci od razu, że pokrycie siwych henną przy jasnych odcieniach jest trudne. U mnie żaden blond nie pokrył siwych na dłużej. To się bardzo szybko wypłukuje. U mnie czasem już po drugim myciu.
                    Może być, że przy chłodniejszych blondach jak u ciebie, siwe można na dłużej przygasić odpowiednią mieszanką i wtopią się lepiej w resztę, całość będzie ciągle jaśniejsza, ale niekoniecznie te siwe będą się rzucać w oczy. Ja mam ciepły karmelowy blond, a siwe są biało-srebrne, kontrast jest spory i szybko po zmyciu blond henny robi się widoczny. Na szczęście nie mam ich jeszcze dużo.
                    Siwe na dobre można pokryć jedynie przy bardzo ciemnych odcieniach, gdzie można wpakować dużo henny. Dlatego wiele kobiet farbuje dwufazowo. Najpierw pokrywające siwe ruda henna, a potem coś docelowego, zwykle bardzo ciemny brąz.
                    • piataziuta Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 19:43
                      Jeden plus mysiego blondu jest taki, że raczej mam już jakieś pojedyncze siwe, ale zlewają się z rozjaśnionymi od słońca pasemkami.
                      Tego się na razie będę trzymać, a potem zobaczymy.
              • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 12:19
                Jak mam odrost farbuje. Bo mam siwe włosy w kolorze innym niż miałam naturalne. Wlosy samo życie niszczy,. Nie uprawiam wlosingu wg przepisów, bo szkoda kasy i czasu. Mycie, odzywka zawsze spukiwana, ew coś do stylizacji lokow. Ale jeden a nie krem, żel i olejek na koniec. Przy takim postępowaniu miałam loki tłuste i oklapniete.
                Henna nie. Miałam, nie wrócę.
                I ja absolutnie ciebie nie przekonuje. Mam po prostu inne wlosy, inne potrzeby i inne gusta. Tyle.
                • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 13:04
                  >Mam po prostu inne wlosy, inne potrzeby i inne gusta. Tyle.

ok. Tylko zdziwił mnie ten widoczny odrost, przy systematycznym farbowaniu, szczególnie henną. I henna hennie też nierówna. Np venita to nie jest żadna henna a cos na kształt. I inne podobne (tanie). Tu nie da sie isc na skróty.
                  I ja rozumiem, że skoro mam akceptować twoje gusta to ty również będziesz akceptować moje a nie "nigdy nigdy nigdy!". Bo twoje "nigdy" nie musi sprawdzić sie u mnie, tudziez u autorki wątku.
                  • 35wcieniu Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 13:09
                    Tylko zdziwił mnie ten widoczny odrost, przy systematycznym farbowaniu, szczególnie henną.

Ale co w tym dziwnego? Włos rośnie obojętne czym farbowany, nie pojmuję dlaczego przy hennie miałby być odrost mniej widoczny? U mnie był normalny.
                    • chatgris01 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 19:37
                      35wcieniu napisał(a):

> nie pojmuję dlaczeg
                      > o przy hennie miałby być odrost mniej widoczny? U mnie był normalny.
                      >

U mnie też był normalny, przy farbowaniu farbami roślinnymi khadi mtak samo (w dodatku na długościach kolor się stopniowo nawarstwiał i robił coraz ciemniejszy, a nie mam długich włosów, najwyżej do połowy szyi).
                  • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 13:22
                    Ale to nigdy jest moje i nie rozciągam go na ciebie. Wyrażnie to piszę.
                    Ale czego nie rozumiesz, z tym odrostem? Zawsze się pojawią, bo włosy rosną. Przy skorze po 3 tyg od ostatniego farbowania mam widoczne siwe.
                    • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 14:05
                      >Przy skorze po 3 tyg od ostatniego farbowania mam widoczne siwe.

ale nie jest odciety linijką a raczej naturalnie zlewa się z resztą. Czyli, łagodnie przechodzą twoje siwe w te farbowane. A juz szczególnie po 3 tygodniach (a nie 3 miesiącach) bo wtedy ten odrost jest minimalny. Natomiast henna wyplukuje się, szczególnie ta świeżo położona, czyli ta przy odroście.
                      I na tym kończę bo juz mam dosyć
                      • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 14:32
                        Jak łagodnie przechodzą?
                        Jestem szatynka z refleksami brązowymi, a siwe mam siwe, srebrne. Nic tu łagodnie nie przechodzi.
                        Nigdy, przenigdy henna nie wypłukała mi się tak, żeby nie było widać odrostów. Więc faktycznie nie o czym piszesz.
                        • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 14:00
                          Jestem szatynka z refleksami brązowymi, a siwe mam siwe, srebrne. Nic tu łagodnie nie przechodzi.

no naprawdę...
                          też jestem szatynką. Powiem tak, henna z czasem wypłukuje się. Czyli to, co farbowałaś na brąz, staje sie jasnym brązem, czy nawet bardziej jasnym brązem. Odrastaja te siwe, które zlewaja sie z tym bardzo jasnym brązem, niżej masz ciemny brąz (docelowo farbowany) bo farbujesz juz kolejny raz henną i tam farba ma kolejne warstwy = trzyma sie mocno.
                          Oczywiscie przy sporym juz siwieniu to raczej trzeba farbować raz na miesiąc (co najwyżej). Albowiem włos przeciętnie rosnie 1 cm na miesiąc. Czyli po miesiącu masz widoczny 1cm siwy odrost (ten nietknięty farbą, jakakolwiek), który niżej staje się jasnym brązem a jeszcze niżej ciemnym brązem. Nie da się farbować raz na 3 miesiące przy duzym siwieniu, w sposób żeby to było niewidoczne
                          Jeśli odrost jest wyraźnie odcięty to znaczy tylko tyle, że to nie jest henna a farba pt eco, z dodatkiem henny, czy jak one sie teraz reklamują. Prawdziwa henna nigdy nie da ci wyraźnego odciecia.
                          • kura17 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 14:15
                            > Jeśli odrost jest wyraźnie odcięty to znaczy tylko tyle, że to nie jest henna a
                            > farba pt eco, z dodatkiem henny, czy jak one sie teraz reklamują. Prawdziwa
                            > henna nigdy nie da ci wyraźnego odciecia.

co Ty opowiadasz? farbuje "od zawsze" czysta henna lawsonia inermis (z mysiego blondu z bardzo duza siwizna na rudy) i zawsze mam bardzo wyraznie odciecie! chyba zrobie zdjecie przed nastepnym farbowaniem ...

jak moze kolor miedziany i bialy nie dawac odciecia??
                            • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:09
                              >chyba zrobie zdjecie przed nastepnym farbowaniem ...

zrób. I pokaż. Wtedy ja pokaże swoje. Ale to za miesiąc gdzieś bo właśnie zabieram się za farbowanie
                              • kk345 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 21:30
                                mava12 napisała:

> >chyba zrobie zdjecie przed nastepnym farbowaniem ...
                                >
                                > zrób. I pokaż. Wtedy ja pokaże swoje. Ale to za miesiąc gdzieś bo właśnie zabie
                                > ram się za farbowanie

Skoro właśnie się zabierasz za farbowanie, to przecież JEST idealny moment na zaprezentowanie zdjęcia odrostów, których nie widać i nic się nie odcina. Z łatwością zilustrowałabyś swoje twierdzenie.
                                Tyle, że żadnego zdjęcia nie będzie, bo teraz napiszesz, że ups, za późno, już nalozylas hennę, a za miesiąc starannie ominiesz wzrokiem ewentualne pytania o zdjęcie. Dogodnie 🤷🏻‍♀️
                                • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 21:37
                                  🤣🤣
                                • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 00:04
                                  >Tyle, że żadnego zdjęcia nie będzie, bo teraz napiszesz,

nie bedzie bo nie mam w zwyczaju umieszczać swoich prywatnych zdjeć, gdziekolwiek. Podobnie jak zdjeć mojej rodziny.
                                  Nie robie zdjęc odrostów/nieogolonych nóg/ci"ki/... w sieci bo jakaś niedorobiona kk domaga sie tego. No przykrość taka...
                                  • kk345 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 21:25
                                    mava12 napisała:

> >Tyle, że żadnego zdjęcia nie będzie, bo teraz napiszesz,
                                    >
                                    > nie bedzie bo nie mam w zwyczaju umieszczać swoich prywatnych zdjeć, gdziekolwi
                                    > ek. Podobnie jak zdjeć mojej rodziny.
                                    > Nie robie zdjęc odrostów/nieogolonych nóg/ci"ki/... w sieci bo jakaś niedorobio
                                    > na kk domaga sie tego. No przykrość taka...

Ja bardzo gorąco nalegam, żebyś tu jednak NIE wstawiała to zdjęć swojej ci"ki i nieogolonych nóg, fuj, co za obrzydliwy pomysł.
                                    To zabawne, jak to się niby odpalasz, honorem unosisz, a tak łatwo było złapać cię na tym żałosnym kłamstewku o czarodziejskim braku odrostu. No, ale jak na biologii i chemii się spało, to potem się takie bzdury pisze.
                                    EOT, nie fatyguj się z odpowiedzią.
                          • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 16:39
                            Sadzisz, że producenci mnie kilka lat okłamywali? Zawsze miałam odrost nic to się z niczym nie zlewało. Siwe były innego koloru niż siwe z wypłukana nawet henna. Nigdy henna niebwyplukala się tak, żeby śladu po niej nie było. Ale oczywiwscie nie musisz mi wierzyć.
                            • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:15
                              >Zawsze miałam odrost nic to się z niczym nie zlewało. Siwe były innego koloru niż siwe z wypłukana nawet henna.

"zlewało" czyli przechodzi z siwych w jasniejsze, bez wyraźnego odciecia "linijką".
                              To miałam na mysli.
                              Nie to, że nowe siwe znikną, w cudowny sposób.
                              No...moze jeśli masz juz całkowicie siwą grzywę a nie chocby "sól i pieprz". A farbujesz na brąz, że o czerni nie wspomnę. O tym nie pomyslałam bo u mnie jest "sól i pieprz", co i tak jest dosyć wyraźna siwizną. Ale nigdy nie ma wyraźnego (odcietego linijką) odrostu.
                              • 35wcieniu Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:29
                                U Ciebie nie ma. Widocznie masz kolor, który się jakoś stapia z henną i spoko, ale na różnych włosach będzie różny efekt, choćbyś się nie wiem jak upierała. I wyraźny odrost nie jest niczym niezwykłym, bo i dlaczego miałby być, włosy rosną, kolory się różnią.
                              • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:33
                                Farbowałam całe wlosy. Jakim.cudem mialłby się odrost zlewać,bez wyrażnego odcięcia? Włosy równo odrastają a nie pasmami. I nigdy mi się henna nie wypłukała aż tak, żeby slewaly się z niefarbowanymi.
                                • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:36
                                  >Jakim.cudem mialłby się odrost zlewać,bez wyrażnego odcięcia?

takim cudem, że henna sie stopniowo wypłukuje, w trakcie mycia włosów.
                                  No chyba że ty włosów nie myjesz. Farbujesz, włosy rosną (siwe), potem myjesz po miesiącu i farbujesz. To jestem w stanie sobie wyobrazic.
                                  • chatgris01 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:42
                                    W życiu mi się henna nie wypłukiwała (w przeciwieństwie do farb chemicznych).
                                    Przeciwnie, przy każdym kolejnym farbowaniu się nakładała nową warstwą na poprzednie, w efekcie po jakimś czasie końcówki się robiły zbyt ciemne. To samo przy farbach khadi.

Może to zależy od porowatości włosów? Ty masz niskopory?
                                  • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:46
                                    Farbujesz pasma tylko? W takim razie okej mogą ci się drosty zlewać. Może też ci odrastają pasma nie wiem .U mnie wyglądał to inaczej
                                    Nigdy tez kis się henna nie wypłukała aż tak z wlosow. Co to za henna?
                            • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:47
                              > Siwe były innego koloru niż siwe z wypłukana nawet henna. Nigdy henna niebwyplukala się tak, żeby śladu po niej nie było

no alez ja o tym właśnie piszę! odrastaja siwe a poniżej siwe z wypłukanej henny. Ale te kolory zlewają się (kolorystycznie) a nie są odcięte linijką.
                              Po 3 tygodniach/1 mies masz odrost niezauważalny w zasadzie = zwyczajowy czas na farbowanie. Nie wiem jak często (rzadko) ty farbujesz. Jesli to 2-3 miesiące to może rzeczywiście, masz problem
                              • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:57
                                Ale jaki mam.problem?
                                • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 21:01
                                  problem pt mava tongue_out
                                  • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 21:12
                                    A tu sie z toba zgodzę.
                                • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 21:53
                                  >Ale jaki mam.problem?

że widać siwe odrosty "nie do zniesienia".
                                  Nie wiem, może faktycznie mam jakies "dziwne włosy", z kosmosu zapewne. Które rosna "normalnie" a nie że w 1 miesiąc mam 2 centymetrowy odrost siwych włosów, odcięty linijka od brązu, z poprzedniego życia włosów.
                                  • gryzelda71 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 09:50
                                    Moj odrost nie jest twoim problemem. W każdym razie nie powinien być, a widzę tyle emocji...
                      • philippa_p Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 14:40
                        mava12 napisała:

> >Przy skorze po 3 tyg od ostatniego farbowania mam widoczne siwe.
                        >
                        > ale nie jest odciety linijką a raczej naturalnie zlewa się z resztą. Czyli, łag
                        > odnie przechodzą twoje siwe w te farbowane. A juz szczególnie po 3 tygodniach (
                        > a nie 3 miesiącach) bo wtedy ten odrost jest minimalny. Natomiast henna wypluku
                        > je się, szczególnie ta świeżo położona, czyli ta przy odroście.
                        > I na tym kończę bo juz mam dosyć

Niestety, u mnie jest odrost jak odciety linijka i bynajmniej nic sie nie zlewa z reszta. Nad czym ubolewam - i farbuje znowu. Po 3 tygodniach latem jest jakies 1,5 cm odrostu, zima nieco mniej, ale nadal widac wyraznie. Pozazdroscic zlewania sie odrostu z reszta pomalowanych wlosow smile
                        • kk345 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 19:24
                          >Niestety, u mnie jest odrost jak odciety linijka
                          Bo na wszystkich włosach tak się dzieje, a mava zwyczajnie najpierw coś niemądrze palnęła, a teraz idzie w zaparte dla zasady.
                          • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 08.10.25, 13:28
                            nie, nie idę w zaparte tylko mam włosy. W tym siwe.Których jakoś nie lubię, u siebie.
                            Ale, generalnie, to mnie wszystko jedno co która robi, ze swoimi włosami wiec nie muszę się "zapierać". Każda z was może mieć siwe odrosty albo szopę na głowie, to przecież wybór każdej z was.
            • kura17 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 12:10
              > Absolutnie jest odrost. Żadne raz w miesiącu i zadne wyplukije równomiernie.
              > Tak twierdziły moje włosy.

moje tez.
      • chatgris01 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 19:32
        Mam podobne włosy i długość i dla mnie właśnie wybawieniem okazało się suszenie suszarką z jonizatorem, co je wygładza. Jak schną same, to mi się okropnie puszą.
    • hosta_73 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 09:14
      Spróbuj laminowania żelatyną.
    • miaumia Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 09:40
      Odżywiać się jeszcze lepiej od wewnątrz, oczyścić skórę, zrezygnować z farb, olejować, nawilżać.
    • lauren6 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 10:19
      Ta termoochrona to imo niewiele daje: spryskasz kilka włosów, a reszta jest niezabezpieczona.
      Ja całkowicie odstawiłam prostownicę. Z farbowania nie zrezygnuję, bo lubię raz na jakiś czas zrobić się z blondynki na szatynkę lub rudą.
      Kosmetyki do włosów kupuję przede wszystkim w sklepach z profesjonalnymi kosmetykami. Są w galeriach handlowych w każdym większym mieście. Odżywki, maski, olejki do włosów (moim dobrze robi olejek Wella). Efekt gładkich włosów trochę kosztuje, ale lepsze to niż chodzenie z sianem na głowie.

Włosy najbardziej mi się niszczą w nocy, od tarcia o poduszkę. Z tego powodu moje się puszą głównie po prawej stronie, na której śpię. Podobno można to niwelować śpiąc w jedwabnym czepku, ale nie testowałam takiego wynalazku.
      • hanusinamama Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 10:37
        sorry ale kupno profesjonalnego produktu nie gwarantuje, ze kupujesz coś dobrego.
        Z ciekoawosci sobie czytam to tam w składzie jest i połowy tych produktów darmo bym nie brała.
        Profesjonalne kosmetyki mają dać efekt na ten dzien abyś wychodząc od fryzjera wygląała dobrze...bardzo rzadko mają dobry skład, którym zadbasz o włosy
        Skład INCI olejku Wella Reflections:

Cyclopentasiloxane, Dimethiconol, Alcohol Denat., Parfum, Tocopheryl Acetate, Hexyl Cinnamal, Linalool, Limonene, Aqua, Persea Gratissima Oil, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Cocos Nucifera Oil, Alpha-Isomethyl Ionone

Szału nie ma. Fajnie ze ci słuzy ale reklamowany tu olej macadamia jest mniej niż dodanego zapachu. Podobnie olej z avocado. Masz zwyczajne silikony ( i to te trudno zmywalne) rozpuszczone w etanolu z dodatkiem zapachu i kapki olejków...przy czym silikonu na tyle zakleją włosy, ze olej i tak nic nie zdziała
        • pade Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 11:33
          Hanusina, ten pierwszy silikon jest lotny, a drugi wcale nie trudno zmywalny, stosowany również w kosmetykach do twarzy jako składnik, który ma zabezpieczać warstwę lipidową.
          Szczerze mówiąc dziwi mnie, że chemik pisze takie rzeczy, straszy silikonami, jakby wszystkie były trucizną i nadawały się wyłącznie do uszczelniania wanny.
          • lauren6 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 12:12
            > Szczerze mówiąc dziwi mnie, że chemik pisze takie rzeczy, straszy silikonami, jakby wszystkie były trucizną

Też zwróciłam na to uwagę.
            • hanusinamama Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 12:35
              Ojej ale nie napisałaś....pierwszy raz chyba coś zauważyłaś a nie pokąsałaś.
              I gdzie napisałam, ze to trucizna?
              Nie jest to ząden cudowny produkt do włosów. Cena 80 zł za takie składniki zdecydowanie wygórowana.
              Te silikony są tanie, a olejów tam tyle co kot napłakał. Chccesz przepłacać twoja sprawa ale nie pisz, ze produkty dla fryzjerów są z góry lepsze (bo droższe). Ten produkt ma dać błyszczący włos po wyjsciu od fryzjera...a nie zadbać o jego odżywienie.
              • 35wcieniu Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 12:40
                Ten produkt ma dać błyszczący włos po wyjsciu od fryzjera...a nie zadbać o jego odżywienie.

Każdy produkt ma to robić, czy naturalny czy nie. Włos na długości jest martwą tkanką, tam już nie ma co odżywiać, można co najwyżej co nieco wypełnić.
                Chyba że mówimy o pobudzaniu cebulek itd. ale z kontekstu dyskusji nie wynika.
          • hanusinamama Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 12:32
            NIe napisałam ze to trucizna. Napisałam ze jak jej pasuje to spoko...natomiast nie ejst to coś co mozna brać w ciemno.
            Sama stosuję produkty z silikonami ale wiem co stosuje.
            Zresztą sama nazwa olejek (bo producent nazwać tego olejem nie moze) mowi, ze to nie produkt odżywiający włosy a jedynie nadający połysk
        • klaramara33 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 11:47
          hanusinamama napisała:

> sorry ale kupno profesjonalnego produktu nie gwarantuje, ze kupujesz coś dobreg
          > o.
          > Z ciekoawosci sobie czytam to tam w składzie jest i połowy tych produktów darmo
          > bym nie brała.
          > Profesjonalne kosmetyki mają dać efekt na ten dzien abyś wychodząc od fryzjera
          > wygląała dobrze...bardzo rzadko mają dobry skład, którym zadbasz o włosy
          > Skład INCI olejku Wella Reflections:
          >
          > Cyclopentasiloxane, Dimethiconol, Alcohol Denat., Parfum, Tocopheryl Acetate, H
          > exyl Cinnamal, Linalool, Limonene, Aqua, Persea Gratissima Oil, Macadamia Terni
          > folia Seed Oil, Cocos Nucifera Oil, Alpha-Isomethyl Ionone
          >
          > Szału nie ma. Fajnie ze ci słuzy ale reklamowany tu olej macadamia jest mniej n
          > iż dodanego zapachu. Podobnie olej z avocado. Masz zwyczajne silikony ( i to te
          > trudno zmywalne) rozpuszczone w etanolu z dodatkiem zapachu i kapki olejków...
          > przy czym silikonu na tyle zakleją włosy, ze olej i tak nic nie zdziała
          >
          Ja dzięki naturalnej pielęgnacji moich włosów i wysokoporow córki mamy ładne włosy. Ale to nie znaczy, że nie kładę olejku z silikonami, używam ł ale na kojec jako ochrona.
          Przedstawiony skład jest słaby, ja takiego nie chciałabym preparatu, nie ze wzg. na silikony jeśli do ochrony ale alkohol wysoko w składzie działa fatalnie na włosy bo wysusza.
          • hanusinamama Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 12:36
            Ja też używam silikonów smile
      • kura17 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 12:12
        > Włosy najbardziej mi się niszczą w nocy, od tarcia o poduszkę. Z tego powodu
        > moje się puszą głównie po prawej stronie, na której śpię. Podobno można to
        > niwelować śpiąc w jedwabnym czepku, ale nie testowałam takiego wynalazku.

mozna tez kupic jedwabna poszewke na poduszke, na ktorej sie spi - ja tak robie.
        spi sie na tym fajnie i wlosy tez sa ok (choc ja w podobnym czasie zaczelam stosowac rozne tricki "naturalnej pielegnacji", wiec nie wiem dokladnie, co pomoglo, a co nie wink)
        • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 13:08
          mam poduszke jedwabną. Całą, zarówno poszewke, jak i zawartosc. Nie zauważam jakiegos zbawiennego wpływu, ani na włosy ani na skóre twarzy. Poza upierdliwościa jej prania, znaczy poduszki i poszwy.
          • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 14:13
            jaka upierdliwosc prania ? posciel wkladam do siatkowych woreczkow, osobno poszwa, osobno przescieradlo z poszewka poduszki i jaskow, piore w rozowym perwolu, w pralce program jedwab, wyjmuje, roztrzepuje, podsuszam na wieszakach, lekko wilgotna wkladam do suszarki , program suszenia - rzeczy delikatne

podobnie pralam posciel z satyny bawelnianej, bo prana jak typowa bawelna i takoz suszona w szuszarce byla matowa i malo przyjemna

poduszki/jaski/koldre z jedwabym wypelnieniem piore w pralce, susze w szuszarce

a roznice w spaniu w jedwabiu odczuwam mocno pozytywnie, wlosy sie nie elektryzuja, na twarzy nie 'zagniotek' od poduszki , itp
            • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 14:06
              >... w pralce program jedwab,

albowiem ty chodzisz głównie w jedwabiu więc masz całą pralke do prania...
              Chyba, ze jesteś mało przejmujaca się i wstawiasz 1 poszewke. No 2-3...
              Ja mam jeszcze kołdrę to u mnie pralka zapełni sie "bardziej", gdzies do 1/5 może
              Przy czym zawrtosc tej poduszki, i kołdry (z włókien jedwabnych) nie są rekomendowane do prania w pralce.Ręcznie tylko. Na szczęście pisza też (w instrukcji obsługi) zewłókno nie przyjmuje roztacza itd więc mozna uprać w misce raz w roku. Albo w ogole...
              • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 14:40
                mava12 napisała:

> >... w pralce program jedwab,
                >
                > albowiem ty chodzisz głównie w jedwabiu więc masz całą pralke do prania...
                > Chyba, ze jesteś mało przejmujaca się i wstawiasz 1 poszewke. No 2-3...

No jej. Współczesne pralki mają zwykle krótkie, delikatne programy, że nawet jak wrzucisz jedną rzecz, to świat się nie zawali. Sama wrzucam strój kąpielowy jako jedyny, na 30 minut 20 stopni. Pralka dopasuje ilość wody, co w tym strasznego? Jedwabiu też nie pierze się w wyższych temperaturach. I zawsze możesz dorzucić coś z wełny, albo nawet poliester. Nie masz żadnych delikatnych rzeczy do krótkiego prania w 20-30 stopniach?

• mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 15:44
                  dokladnie, ilosc wody zuzytej przez pralke na krotkim cyklu jest mniejsza nic przy recznym praniu i plukaniu, podobnie zreszta jak w zmywarce

jak pisalam, jak mialam tylko jedwabne poszewki na jaski, to pralam je z innymi rzeczami i nic sie nimi nie dzialo i nie dzieje
                • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 18:45
                  Bikini jako jedno pranie
                  Z materiału którego nie pierze się w pralkach
                  Omarlam
                  Nie wiem czy się podniosę po przeczytaniu trgo
                  • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 19:09
                    asma, niech strace, doszkole cie:

w pralce mozna prac wszystko, co moze miec kontakt z woda, tylko kwestia temp, czasu i odpowiedniego programu
                    • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:12
                      mysiulek08 napisała:

> w pralce mozna prac wszystko, co moze miec kontakt z woda, tylko kwestia temp,
                      > czasu i odpowiedniego programu

Poczekaj, czy ona miała na myśli strój kąpielowy, który nie może mieć kontaktu z wodą? big_grin
                      • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:57
                        nie, taki, ktorego sie nie pierze w pralce i jak zrozumialam, nie wlacza sie pralki tylko dla jednego stroju
                        • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 21:14
                          Snake włącza
                    • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:25
                      >asma, niech strace, doszkole cie:

oczywiście, że można wrzucic tam wszystko...Koronke tez byś wrzuciła?
                      Nie chodzi o mozliwosć kontaktu z wodą a o delikatność tkaniny/włokna. Tak tylko cie doszkole...
                      Pralka nie pierze tak samo jak ręce, na pewno nie wygniata tylko "szarpie". Tak tylko cie doszkole.
                      Ale...po co zastanawiac sie na żywotnoscia ubrania, czegokolwiek. jak sie zniszczy, po pół roku, to kupimy sobie nowe. A potem bedziemy jeczec, na forum albo w jakies innej fundacji pt. eco, że q...a, "co sie dzieje z ubraniami ze sklepow i dlaczego sa sprzedawanw za 1 zł"
                      • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:56
                        nie mava, mylisz sie, na cyklu delikatnym, nic nie szarpie, dlatego jest do delikatnych rzeczy, tak koronke tez bym prala, kaszmiry i merynosy tez piore w pralce, tak cie tylko doszkole

ale oczywiscie, nie zabraniam ci prac recznie, pierz

i ja nie jecze, dlaczego ubrania sa po 1zl i nie kupuje nowych co pol roku lub co sezon
                        a posciel, jak na razie po dwoch latach prania w pralce ciagle jest jak w dniu zakupu, podobnie jak koldra i poduszki

poza tym
                        moja posciel
                        moja woda
                        moj czas

daj juz sobie spokoj
                        pa!
                        • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 22:01
                          >poza tym
                          >moja posciel
                          >moja woda
                          >moj czas

a to przede wszystkim.
                          Przy czym zyczyłabym sobie wzajemnosci. Również.
                          Tylko nieśmiało dodam - to ty mi odpowiedziałaś na pierwszy mój post (zripostowalaś), nie odwrotnie
                    • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 21:14
                      Całe życie myślałam że stroje wszelakie pierze się ręcznie
                      Korsa kosztownego mi każecie wrzucić do pralki ????

Zmieniacie stroje co miesiąc i te zniszczone w pralce wyrzucacie do śmieci ???
                      • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 23:03
                        pani.asma napisała:

> Całe życie myślałam że stroje wszelakie pierze się ręcznie
                        > Korsa kosztownego mi każecie wrzucić do pralki ????

Na głowę nie upadłam, by kawałek kolorowej poliestrowej szmaty prać w ręku, w celach lepszej pielęgnacji. Myślisz, że chlorowany basen i słone morze wypełnione są sikami jednorożca?
                        • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 17:36
                          Może w zagłębiu ruhry masz strój po użyciu z opadniętymi osadami chemicznymi więc ja szanuję
                • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:18
                  >nawet jak wrzucisz jedną rzecz, to świat się nie zawali

świat zapewne się nie zawali ale moja kieszeń, po miesiącu takiego prania, zapewne będzie nieco "skrzywiona" pt. "babo, co robisz!"
              • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 15:40
                jest tak jak pisze snejki, pralka ma program do prania jedwabiu i z niego korzystam i nie wstawiam jednej poszewki, gdyz jedna zmiana poscieli to poszwa (180x220) poszewka na poduszke, dwie poszewki na jaski i przescieradlo (200x220), to jest wystarczajacy wsad wypelniajacy pralke na jedno pranie - bosch 9kg

jak najbardziej piore i koldre z wypelnieniem jedwabnym ( pikowana jest) w jedwabnym inlecie i poduszke i jaski (tez wypelnienie 100% jedwab ), oczywiscie nie piore czesto, raz w roku i po to mam pralke z odpowiednim programem zeby korzystac a nie uzywac miski
                poza tym jedwab to mocne wlokna i jesli przestrzegasz niskiej temp prania i uzywasz delikatnych srodkow to nic nie dzieje, pewnie, w przypadku 16MM czy nizej moze sie odrobine zmechacic ale juz 19MM czy 22MM pierze sie w pralce swietnie - przy przestrzeganiu zasad

jak mialam tylko poszewki na jaski, to pralam je tez w worku i tez w programie jedwab, ale z innymi rzeczami (poszewki w woreczki), wyciagalam a reszte rzeczy wirowalam na wysokich obrotach

i zawsze robie dodatkowe plukanie

recznie to moge swoje apaszki/koszule/spodnie wyprac ale z reguly piore razem z posciela

kwestia skali mava
                • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:30
                  >jedna zmiana poscieli to poszwa (180x220) poszewka na poduszke, dwie poszewki na jaski i przescieradlo (200x220), to jest wystarczajacy wsad wypelniajacy pralke na jedno pranie - bosch 9kg

boszsze..i to waży 9 kg???
                  No moja posciel jedwabna tyle nie waży. Ale może to jakas podróba, w takim razie?
                  • chatgris01 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:44
                    9 kg to przecież wsad programu na bawełnę. Wsady na jedwab/delikatne to max 2 kg (przy dużych pralkach właśnie), przy mniejszych 1 kg.
                    • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:49
                      9kg odnosilo sie do wielkosci bebna pralki, tylko jako info
                    • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:52
                      mava lubi sie przypierdzielac tak z automatu, udajac z lekka, ze nie rozumie, coz, bywa
                      • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 22:06
                        >mava lubi sie przypierdzielac tak z automatu, udajac z lekka, ze nie rozumie

Nie. Robie sobie jaja. Nie z zalozenia tylko z powodu niezrozumienia tematu przez interlokutorów. Albo nawet przeciwnie - traktowania go przez swój egoistyczny pryzmat.
                  • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:44
                    czepiasz sie, po swojemu, jak zwykle, prawda? bo nie sadze, ze nie zrozumialas, ze 'bosch 9kg' odnosi sie do pojemnosci bebna, to tak dla informacji bylo
                    i tak caly zestaw poscieli, jedwab 22MM, piore w tym bebnie o pojemnosci 9kg, z luzem oczywiscie i nie, nie wazy 9kg
                    • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 22:13
                      >bo nie sadze, ze nie zrozumialas, ze 'bosch 9kg' odnosi sie do pojemnosci bebna, to tak dla informacji bylo

to teraz mi wytłumacz, tak po kolei, po wuj mi ta informacja była? w sprawie prania jedwabiu?
                      Jesli mi to logicznie wytłumaczysz to moze cie rozgrzeszę...co też mnie g...obchodzi, w zasadzie, ale spróbuj jakos sie uwiarygodnić, tu, na forum
                      • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 22:43
                        niczego nie mam zamiaru uwiarygodniac, tobie zas szczegolnie, a twoje rozgrzeszenie jest mi absolutnie obojetne
                        zwrocilam ci tylko uwage, ze prac jedwabiu recznie wcale nie musisz a ty rozpetalas idiotyczna krucjate

dobrego recznego prania zycze, skoro lubisz tak spedzac czas

eot
                        pa!
                        • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 23:13
                          >prac jedwabiu recznie wcale nie musisz

oczywiscie, ze nie musze .
                          Ale bardziej absurdalne wydaje mi sie pranie 1 poszewki w pralce.
                          O roznych "eco" juz nie wspomnę (zuzycie prądu, wody i koszt tp).
                          Przy czym, zeby nie było - 1 poszewka to tylko hasło. dwie poszewki od jaśka, są równie absurdalne.
                          • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 23:21
                            ale ja nie piore 1 poszewki jaska czy 2 poszewek jaska, tylko caly zestaw poscieli, czyli poszwe, poszewke poduszki, 2 poszewki jaskow i przescieradlo, czesto tez pizame, spodnie, koszule, apaszki, co zreszta szczegolowo, z rozmiarami, opisalam, poza tym nie musze miec tego zestawu wypranego i wysuszonego w tym samym dniu, mam komplety na zmiane

i pisalam rowniez, ze jak mialam tylko 1 poszewke jaska, to pralam ja z innym rzeczami wymagajacymi delikatnego prania

tak trudno to zrozumiec? poza tym nie znosze prac recznie, plukac, podobnie jak zmywac, szkoda mi czasu/ wody/energii - wbrew pozorom reczne pranie i plukanie i reczne zmywanie naczyn zuzywa wiecej wody niz to samo w pralce czy zmywarce, sprawdzalam empirycznie
                            • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 00:19
                              >ale ja nie piore 1 poszewki jaska czy 2 poszewek jaska, tylko caly zestaw poscieli, >czyli poszwe, poszewke poduszki, 2 poszewki jaskow i przescieradlo, czesto tez pizame, spodnie, koszule, apaszki, co zreszta szczegolowo, z rozmiarami, opisalam,

no błagam... pogięło cię myszko?
                              bedziesz się ze mną teraz wykłócać, jakie rozmiary piżamy pierzesz = czy to zapełnia twoja pralkę?
                              ja nie znosze myć garów ręcznie. dziennie wstawiam nawet 3 zmywarki, co wprawia w osłupienie mojego meża = "jak wyjechałaś na 2 tyg. to wstawialismy zmywarkę (z synem) tylko 2 razy, w tym czasie".
                              Natomiast lubie dbać o swoje ciuchy bo jak cos dobiore to sie przywiązuje i dbam o ich żywotnośc. Jesli mi na czymś zależy (= delikatne) to piorę ręcznie. Wiekszosc swoich bluzek piore ręcznie bo je lubie a sa z delikatnych materiałów. Nie wiem, czy to więcej wody (raczej nie) ale sa moje ulubione więc dbam o nie.
                              Pomijam tu posciel jedwabną, praną tak czy siak. Mam ją i NIE ZAUWAŻYŁAM jakiegokolwiek wpływu na stan włosów czy skóry. A to o to chodzi w tym wątku. Pominąwszy kwestię jej prania.
          • kk345 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 09:41
            Mam od kilku miesięcy jedwabne poszewki na jasiek i to jest rewolucyjne odkrycie,podpowiedziała mi to fryzjerka. Zniknął mi puszący się obszar, wytarty od poduszki po prawej stronie głowy. Nie wpadłam na to, że to poduszka je uszkadzają. Różnicę widziałam już po 2-3 tygodniach, a koszt zakupu poszewek był niższy, niż tych wszystkich środków pielęgnacyjnych, z którymi cudowałam przez lata
            • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 15:44
              pewnie, ze dzialaja smile nie tylko na wlosy
              • chatgris01 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:01
                Też sobie ostatnio nabyłam jedwabną poszewkę na jasiek. Zmiany wielkiej na włosach nie zauważyłam, ale jest bardzo przyjemna w użyciu, i faktycznie nie mam już odgniecionych śladów na twarzy rano. Piorę w woreczku, na programie delikatnym, razem ze stanikami albo sweterkiem, żaden problem.
                • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:47
                  ja mam krotkie i bez puszu wiec plusem jest juz to, ze nie robi sie 'przyklap', co do twarzy, tak smile nie ma odgniotow na policzkach smile
              • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:32
                >nie tylko na wlosy

a na co ci jeszcze działa?
                bo chyba na ogólne funkcjonowanie to raczej wbrewprzeciwpołoznie, sądząc po forum
                • chatgris01 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:43
                  Na skórę twarzy działa, u mnie wyraźniej niż na włosy.
                • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:45
                  Chat juz napisala, nie bede sie powtarzac a komforcie spania chyba nie musze cie przekonywac, co nie?
                  • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 22:17
                    >Chat juz napisala,

no baaaa...chat rzaązi, a nawet żądzi
                    • chatgris01 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 22:20
                      Upiłaś się?
                      • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 22:45
                        chyba barwniki henny jakies halucynogenne sa, coz nie wiadomo co tam w indiach mieszaja 😛🤣
                        • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 23:18
                          >coz nie wiadomo co tam w indiach mieszaja 😛🤣

nawet nie chce się domyślać, co mieszają w Chile. A, sądząc po rodowodzie, to jednak Indie wydają się bezpieczniejsze niż Chile. Pod względem domieszek przynajmniej
                          • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 23:41
                            ojjej, nie pozbieram sie po tej riposcie, indie bezpieczejsze, dobry zart

ciekawa jestem jak bedziesz sobie radzic ze swoja fobia w obliczu umowy z mercosurem 😎

ok, znudzilas mnie juz
                            • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 23:42
                              * bezpieczniejsze
                      • mava12 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 23:07
                        >Upiłaś się?

jeszcze nie ale wszystko przede mną.
    • krypteia Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 19:28
      Przestać używać prostownicy
    • nangaparbat3 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 03.10.25, 19:55
      Co robić? Dać im spokój.
      • trina45 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 15:12
        Teraz wlosy ulizane juz sa niemodne, modne za to sa fale i loki.Kup sobie Biotebal ,pij kolagen wlosy poprawia sie bardzo , nie beda proste ale zdrowsze z wygladu.Na wlosy daj pianke, nie na porowate ale do wlosow kreconych ,jezeli masz rzadkie ,daj spray Friedy na powiekszenie objetoscia, najlepiej na koniec lakier Milk Shake.Ja po 20 latach rzucilam prostownice w kat i mam zdrowe wlosy.
    • bananananas Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 19:21
      A ja właśnie przeczytałam ciekawą analizę w New York Times z wyjściowym pytaniem, czy długie, rozpuszczone, lśniące włosy to moda, czy coś więcej. No i wychodzi, że więcej - że takie włosy to manifestacja niezależności, młodości, zdrowia oraz, co może najistotniejsze, wysokiego statusu materialnego. To ostatnie z tego względu, że istnieją zabiegi i kosmetyki naprawdę skutecznie poprawiające kondycję i siłę wzrostu włosów, ale bardzo drogie. Jest nawet ukuty termin "rich girl`s hair".
      W związku z tym długie włosy u kobiet nie będą krótkotrwałą modą, tylko odwróceniem trendu obowiązującego od "zawsze", który wpływał na to np., że przed Ivanką Trump żadna pierwsza dama nie miała włosów za ramiona, a jeśli, to zawsze związane. Nawet był tu wątek o kolacji z królem Karolem, z poglądem, że Ivanka złamała protokół swoimi rozpuszczonymi włosami. A tu na naszych oczach powstała nowa etykieta wink
      Kiedy sama zaczynałam zapuszczać dwa lata temu, to miałam owszem taką myśl, że lepiej w tyłu liceum niż nigdzie oraz, że będę wyglądać zdrowo, no ale nie myślałam, że będę oszukiwać publikę co do mojego statusu materialnegowink
      • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 19:53
        bananananas napisała:

> A ja właśnie przeczytałam ciekawą analizę w New York Times z wyjściowym pytanie
        > m, czy długie, rozpuszczone, lśniące włosy to moda, czy coś więcej. No i wychod
        > zi, że więcej - że takie włosy to manifestacja niezależności, młodości, zdrowia
        > oraz, co może najistotniejsze, wysokiego statusu materialnego. To ostatnie z t
        > ego względu, że istnieją zabiegi i kosmetyki naprawdę skutecznie poprawiające
        > kondycję i siłę wzrostu włosów, ale bardzo drogie. Jest nawet ukuty termin "ric
        > h girl`s hair".

Jeżeli tak by miało być, to niezadbane długie są oznaką biedy i niskiego statusu. Lepiej więc się nie outować. wink
        Zapomniałaś też, że fenomen nazywa się "rich girl`s hair". Girl`s jest tu kluczowe. W dojrzalszym wieku nie trzeba mieć włosów jak młoda dziewczyna i wybór różnych fryzur dopasowanych do włosów oraz osobistego stylu jest ogromny.
        Typowy argument, że komuś źle w krótszych jest idiotyczny, bo to dotyczy tylko niektórych kobiet, u których odległość pomiędzy końcówką ucha a linią podbródka jest dłuższa niż 5, 5 cm. I to dotyczy bardzo krótkich włosów, a mamy przecież jeszcze przeróżne półdługie fryzury, kończące się pomiędzy linią podbródka a szczytem ramion.
        A Kim Kardashian (44 lata) pokazała się na fashion week w Paryżu w takich włosach:
        • bananananas Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 20:16
          snakelilith napisała:

> Zapomniałaś też, że fenomen nazywa się "rich girl`s hair". Girl`s jest t
          > u kluczowe.

Nie ja zapomniałam, tylko autor analizy, a i on raczej nie, bo za przykłady służyły Demi Moore , ksieżna Kate, Ivanka

W dojrzalszym wieku nie trzeba mieć włosów jak młoda dziewczyna i w
          > ybór różnych fryzur dopasowanych do włosów oraz osobistego stylu jest ogromny.

No może nie trzeba, a może "trzeba". Oczywiście mamy czasy, w których trudno sobie wyobrazić jeden jedyny obowiązujący model, ale, przynajmniej w pewnych kręgach, presja może być bardzo silna. Sama nas o sile mody przekonujesz i o tym, jak źle się wygląda z samego tytułu bycia niemodnym.
          • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 23:37
            bananananas napisała:

> Nie ja zapomniałam, tylko autor analizy, a i on raczej nie, bo za przykłady słu
            > żyły Demi Moore ,

Akurat Demi Moore wyglądała rewelacyjnie z krótkimi włosami. Wtedy kiedy były jeszcze naturalna i piękna.

> No może nie trzeba, a może "trzeba". Oczywiście mamy czasy, w których trudno so
            > bie wyobrazić jeden jedyny obowiązujący model, ale, przynajmniej w pewnych kręg
            > ach, presja może być bardzo silna. Sama nas o sile mody przekonujesz i o tym, j
            > ak źle się wygląda z samego tytułu bycia niemodnym.

Możliwe, ale długie hollywoodzkie włosy ala żona amerykańskiego konserwatywnego polityka wcale nie są (już) modne. Wystarczy popatrzeć na wybiegi i prezentowane tam fryzury. Długie pokazują się jak pasują co looku, np Chloe miała sporo dark boho z długimi, bardzo naturalnymi włosami, ala topielica, często z grzywką. Ale najmodniejszym cięciem w tym roku jest butterfly cut i klasyczne boby w różnych wariantach. Nosi się też ciągle różne shaggy layer oraz wraca pixie cut, czego najlepszym dowodem jest Kardaszianka. Moda zmienną jest.
        • starczy_tego Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 23:24
          I kim wygląda tu o wiele starzej. To ma być niby dobry przykład?
          • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 04.10.25, 23:47
            starczy_tego napisał(a):

> I kim wygląda tu o wiele starzej. To ma być niby dobry przykład?

Kim będzie wyglądać coraz starzej, bo czas leci tylko w jedną stronę.
            A przykład ma być na to, że Kim nie kieruje się najwidoczniej tylko kryterium "wyglądać jak najmłodziej" i do tego zwraca uwagę na (pasującą) modę. Może dlatego, że staje się starsza.
            A mogłaby przyjechać do Paryża jak Heidi Klum. Długie włosy i podkreślanie figury, nie zawsze odmładza.
            • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 12:55
              Heidi Klum jest tu prawie nago i wygląda na kobietę w średnim wieku, bo widać pod ubraniem "starzejące" się ciało. Wygląda dużo lepiej, niż 100 % rozebranych 52 latek, które nie ćwiczą. Wklej jej inne zdjęcie smile
              • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 15:23
                figa_z_makiem99 napisała:

> Wklej jej inne zdjęcie smile

A proszę cię bardzo.
                I serio wszystko co masz na ten temat do powiedzenia, to to, że Klum ma lepsze ciało od większości 52 latek?Każdą krytykę żałosnej wizualnej kreacji uważasz za atak na swoją własną figurę, której siły rażenia najwidoczniej wcale nie jesteś tak pewna, bo wszędzie musisz dopyerniczyć swoje wywody na temat stawania się po menopauzie niewidzialną dla facetów, co jest chyba twoim największym strachem?
                Ja wyjdziesz nago, to możesz być zainteresowania facetów pewna, tylko nie wszystko na co się z ciekawością patrzy, równie chętnie się dotyka.
                • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 18:35
                  Czemu ona tak utyła ???
                  Szok
                  Zawód bycia na ściankach jednak zobowiązuje do diety
          • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 12:45
            Dokładnie. Kim wygląda w krótkich włosach o wiele starzej.
            • kamin Re: Włosy - co robić aby były piękne? 12.10.25, 10:28
              Takie krótkie fryzury bronią się gdy są idealnie ułożone, najlepiej na gładkich z natury włosach. I do tego koniecznie wyrazisty makijaż. Wtedy wygląda się kobieco.
              Gorzej, gdy chce się wysokczyć na szybki spacer z psem albo do sklepu. Bez makijażu i dopracowanego stroju bedzie efekt "pani Jadzi z mięsnego". Ja jednak daleka jestem od prlowskiego przekonania że "w pewnym wieku" to już trzeba mieć krotkie włosy.
              • chatgris01 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 12.10.25, 10:33
                Tak mi się przypomniało, że najsławniejsza "pani Jadzia z mięsnego" miała właśnie długie włosy tongue_out
        • kurt.wallander Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 01:28
          snakelilith napisała:

> Typowy argument, że komuś źle w krótszych jest idiotyczny, bo to dotyczy tylko
          > niektórych kobiet, u których odległość pomiędzy końcówką ucha a linią podbródk
          > a jest dłuższa niż 5, 5 cm. I to dotyczy bardzo krótkich włosów, a mamy przecie
          > ż jeszcze przeróżne półdługie fryzury, kończące się pomiędzy linią podbródka a
          > szczytem ramion.

A co co to za bzdura? Przecież inne elementy twarzy, długość szyi, sylwetka nawet, też mają wpływ na to, czy dobrze komuś w krótkich, czy nie.

A fryzura pani z czarnymi włosami - brzydka i niezbyt twarzowa dla niej IMO.
          • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 12:20
            kurt.wallander napisała:

> A co co to za bzdura?

To nie jest bzdura, a analityczna reguła proporcji i harmonii. To, że ktoś może się sam sobie w krótkich nie podobać, bo ma jakieś wyobrażenia, wzory i mentalne założenia, to psychologia. Nie zawsze logiczne i jak widać zawsze dyskusyjne.

• figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 13:02
              To mówisz, że pucołowate 50 letnie panie w krótkich fryzurkach wyglądają młodziej od Heidi Klum ? smile Heidi bryluje w mediach, a odmłodzone fryzurkami panie hejtują pod jej zdjęciami. Przy czym uważam, że w prześwitującej sukience, którą zalinkowałaś wyglądała źle, bo mocno wyeksponowana golizna, nigdy nie wygląda dobrze, ale chyba chciała tym strojem szokować.
              • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 13:40
                co wy macie z ta krytyka krotkich wlosow ? w dlugosci wlosow ponizej ucha wygladam okropnie, im dluzej tym gorzej, przyklap po calosci, topielica i kilka lat na plusie

nie mam ambicji odmladzac sie 'fryzurka' po prostu w krotkich wygladam i czuje sie lepiej

i tak, uwazam, ze lepsza dobrze zrobiona krotka fryzura wyglada o wiele lepiej niz zniszczone ale dlugie wlosy, tudziez gdy ich jest malo, sa cienie i zwisaja smetne straki, bo musza byc dlugie, gdyz 'krotkie nosza tylko babcie emerytki i bardzo postarzaja'

to, ze mnie wiekszosc dlugich wlosow (szczegolnie nieujarzmionych siwych) sie nie podoba, nie ma znaczenia, kazdy wybiera co lubi wiec dajcie tez nosic pixie ( w roznych wariacjach)
                • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 13:54
                  Nikt nie krytykuje krótkich włosów, jak zwykle w wątku o długich włosach odpala się snejkowa i snuje opowieści o odmładzających krótkich fryzurkach i modach. Każdy ma taką jaką chce i w jakim wieku chce. Odmładza sport, ćwiczenia, wysportowana figura, nie jedzenie szitu, brak nadwagi, dbanie o cerę, o włosy, zęby. Uważam, że nie doceniamy tego co dała nam natura, bo wystarczy o to dbać, by zachować w dobrej kondycji jak najdłużej. Jeśli kobieta dobrze się czuje ze sobą, dostaje wiele komplementów, to nie hejtuje innych kobiet i nie ogląda obsesyjnie ich zdjęć, wyszukując mankamenty i wady smile
                  • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 14:00
                    A ktoś kto ma problem ze starzeniem się, bo od pewnego wieku trzeba już pracować na wygląd, niezależnie od genów, będzie przenosił swoje niezadowolenie na innych. Chrzanić opinie zawistnych bab i pracować nad sobą, to najlepsza metoda. Ludziom odwaliło, bo porównują się do modelek, aktorek i pod ich zdjęciami zawsze jest lista kąśliwych komentarzy, od grop i wąsatych chłopów. Gdyby gropy i wąsate chłopy zmienili tryb życia, nie mieliby czasu na hejt i zaczęliby się uśmiechać.
                    • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 14:04
                      Jak się ludziom kojarzy 50 letnia kobieta po menopauzie? Z nadwagą, brzuchem, ciężko jej się schylić, krótki wymodelowany kask, staje się niewidzialna dla facetów. Jeśli ktoś nie chce nic ze sobą robić i poddać się w 100% naturze, ma do tego prawo. Ale inni mają prawo żyć inaczej. I nie ma to nic wspólnego z godnością.
                      • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 15:23
                        mam gdzies gleboko jak ludziom kojarzy sie kobieta po menopauzie a juz szczegolnie mi wisi i powiewa bycie widzialna czy niewidzialna dla facetow, to ich problem, nie moj

a wlasnie dlugie, czesto juz slabsze pomenopauzalne smetne kosmyki (glownie w farbowanym blondzie) sa okropne ale skoro ktos tak lubi, to co mnie to obchodzi

bylam wczoraj u fryzjera, doskonale sciecie, refleksy, toner, umylam wieczorem glowe, rano wstalam, przeczesalam grzebieniem i zachwytem patrzylam w lustro i nikt mi nie wmowi, ze w dlugich to dopiero bym hoho wygladala, bo nie, jak i inne kobiety w rodzinie

a snejkowa ma racje, bardzo czesto dobre, powtarzam dobre sciecie robi ogromna roznice na plus i jest lepsze niz ulizanie z marnym koczkiem czy mysim ogonkiem, nie zawsze po prostu dysponuje sie na tyle dobrymi wlosami, zeby dlugie wygladaly swietnie
                        • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 15:39
                          Ale w czym ma rację? Weszła do wątku o długich, gęstych, wysokoporowatych włosach i zaczęła wklejać krótkie fryzury z cienkich włosów.
                          • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 16:09

> Ale w czym ma rację? Weszła do wątku o długich, gęstych, wysokoporowatych włosa
                            > ch i zaczęła wklejać krótkie fryzury z cienkich włosów.

Autorka nie napisała, że ma gęste włosy, a zniszczone, kurtuazyjnie nazwane wysokoporowymi.
                            Nie wkleiłam też żadnych krótkich fryzur jako propozycje, a normalne boby, na normalnych farbowanych włosach, jakich wiele, bo dojrzałych kobiet z ładnymi gęstymi włosami wcale nie ma tak dużo.
                            Plus jako ciekawostkę aktualne pixie u Kim, jako przykład, że nawet takie kobiety, którym seksi wizerunek jest ważny, decydują się ostatnio na krótkie modne cięcie. Od tego jak widać ani nie odpadają cycki, an nie rośnie menopauzalny brzuch, ani faceci nie rzygają z obrzydzeniem. Dla mnie wygląda super i sophisticated, a nie jak żałosna bombshell, którą była często wcześniej.
                        • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 18:31
                          Czemu po wizycie u fryzjera myłaś głowę ???
                          Nie nadążam chyba
                          • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 18:34
                            a/ nie lubie zapachu wszelkich pomad/zeli fryzjerskich
                            b/zeby wyplukach drobne wloski po scieciu i degazowaniu
                            c/najbardziej lubie jak moje wlosy pachna i sa mile w dotyku po moim szamponie i odzywce
                            • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 18:35
                              *wyplukac
                            • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:07
                              mysiulek08 napisała:

> a/ nie lubie zapachu wszelkich pomad/zeli fryzjerskich

Mam tak samo. Najgorsze, że te fryzjerskie zapachy utrzymują się czasem nawet od trzeciego mycia. Brr.......
                              • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:14
                                i jeszcze, jak tego nie zmyjesz to posciel do prania tongue_out
                                • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:30
                                  mysiulek08 napisała:

> i jeszcze, jak tego nie zmyjesz to posciel do prania tongue_out
                                  >

Obowiązkowo.
                                  Z tego powodu wywaliłam do kosza całkiem dobry, ale obleśnie perfumowany krem Nacomi. Nałożyłam na noc, zapach od razu mi nie podszedł, ale myślałam, że jakoś zdzierżę. Rano zmyłam pod prysznicem i już w tym dniu tego kremu nie stosowałam. Wieczorem wchodzę do łóżka, a pościel tym śmierdzi. Jak mydliny z plastikiem i rzygami. Ble....
                                  • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:39
                                    dlatego nie lubie zmieniac kosmetykow, a jesli juz to wole te nieperfumowane niczym,
                                    u mnie na dodatek jest zapachowa alergia, wiec mam jeszcze w pakiecie rumien na twarzy i pieczenie oczu jak jest cos, czego kompletnie nie toleruja a nie doczytam, ze jest w skladzie, a zwykle to enigmatyczny 'parfum'
                                    • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:47
                                      A
                                      Jak alergia to rzeczywiście
                                  • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:48
                                    Nacomi już nie kupuje
                                    Odwidziało mi się
                              • chatgris01 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:21
                                Trzecia! Też nie znoszę tych zapachów (w efekcie muszę sobie dawkować nabytą ostatnio ochronę termiczną Kerastase w ilościach minimalnych, bo użyta pierwszy raz w ilości normalnej mi zaperfumowała calutkie mieszkanie, bleh).

Mysiulku, ale to serum wygładzjące to bezzapachowe podobno? Bo już sobie zamówiłam, chrzanić silikony, nie mam długich włosów, to może się nie zdążą ponawarstwiać...)
                                • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:27
                                  to z Fridy? tak, na szczescie nie pachnie, moge tez sprawdzic smile
                                  • chatgris01 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:28
                                    Tak, to. Ufff smile
                                    Dzięki.
                                    • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 23:23
                                      Chat, sprawdzilam, zapach jest tak nikly, ze mozna uznac, ze go nie ma
                                      • chatgris01 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:28
                                        ❤️
                                • konsta-is-me Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 01:27
                                  A już myślałem że mi się jakieś zepsuty ten spray termiczny Kerastase trafił 😅
                                  Wyczuwam mocznik w nim albo jakby zepsute jajo.
                              • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:24
                                Kurczę co twoja fryzjerka używa ?
                                U mnie ten zapach niestety od razu znika bo jest u mnie nie skażone powietrze albo nie ma tam w składzie metali ciężkich
                                Zazdro bo mi się też zapachy kojarzą luksusowo
                                • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:30
                                  asma ty do mnie z tym skazonym powietrzem? ponioslo cie niezle

moj fryzjer uzywa produkty davines, nic nie poradze, ze mam wrazliwy nos i te zapachy mnie draznia
                                  • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:32
                                    mysiulek08 napisała:

> asma ty do mnie z tym skazonym powietrzem? ponioslo cie niezle

Nie, to do mnie. To coś głupsze od nogi stołowej próbuje dopyerdolić się do mojego miejsca zamieszkania. Ziew....
                                    • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:35
                                      no wiesz, obiektywnie patrzac, ty tez sie do mojego dopierdzielasz, jakas sprawiedliwosc musi byc, chocby i asmowa tongue_out
                                      • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:42
                                        mysiulek08 napisała:

> no wiesz, obiektywnie patrzac, ty tez sie do mojego dopierdzielasz,

O tak, nawet ci wypomniałam raz Patagonię. wink
                                        Ale sama przyznasz, że nasze spięcia mają w sobie więcej ognia i kreatywności niż te flaki z olejem produkowane przez asmę. Princess uważa asmę na inteligentną i zabawną, a to bardzo dużo o asmie ( o princess zresztą też) mówi.....
                                        • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:44
                                          zeby to raz 🤣

bo jak lew ze skorpionem sie wezma za łby.... tongue_out
                                  • chatgris01 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:33
                                    O, to jeszcze asma się pulta w tym wątku? big_grin
                                    • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:44
                                      chatgris01 napisała:

> O, to jeszcze asma się pulta w tym wątku? big_grin
                                      >
                                      >

Ja jej nie wygaszam, bo zawsze mnie bawi, jak inni ją zlewają ciepłą herbatą rumiankową przepuszczoną przez nerkowy bojler.
                                      • chatgris01 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:46
                                        Mnie szkoda na nią czasu, generuje za dużo chaosu. Alergię mam czy coś tongue_out
                                      • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:51
                                        Snake niezbyt ogarnięta ale czasem coś mądrego powie więc ja jej nie wygłaszam a nawet korzystam z jej rad

Jak się przefiltruje te wypocinki to diamenty można znaleźć
                                  • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:46
                                    No co ty
                                    Ty chyba nie mieszkasz w jakimś miejscu z ciężkim przemysłem

Nie znam tych kosmetyków ale dziwi mnie że jakaś firma dodaje zapach który jest nieprzyjemny przecież zawsze te zapachy są żeby kusić
                                    • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 20:57
                                      jednych kusi, innych odstrecza
                      • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 18:37
                        Jeszcze wdowi garb
                  • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 15:14

> Nikt nie krytykuje krótkich włosów, jak zwykle w wątku o długich włosach odpala
                    > się snejkowa i snuje opowieści o odmładzających krótkich fryzurkach i modach.

A gdzie ja napisałam coś o "odmładzających krótkich fryzurkach"?
                    Ale jak zwykle konfabulacje u dziuni, której najważnieżniejszym celem życiowym jest to, by nie stać się niewidzialną dla facetów.

• figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 15:45
                      Inwektywy, kiedy nie ma argumentów ? Można o mnie wiele powiedzieć, ale nie to, że jestem dziunią. Natomiast ty jesteś zazdrosną, tęgawą i starzejącą się babą, która rozpaczliwie czepia się mody, by nie zostać niewidzialną. Nie lubisz ładnych kobiet. Nie masz na tyle silnej osobowości, by pozostać sobą i czuć się ze sobą dobrze.
                      • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 16:13

> Można o mnie wiele powiedzieć, ale nie to,
                        > że jestem dziunią. Natomiast ty jesteś zazdrosną, tęgawą i starzejącą się babą

Masz mocne zaburzenia percepcji i nie tylko te dotyczące własnego wizerunku.
                    • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 15:49
                      Widzialność, czy niewidzialność, to oprócz ciała także osobowość, inteligencja, uśmiech, wdzięk, siła charakteru, talent, wiedza, stosunek do siebie i do ludzi.
                      • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 16:02
                        a twierdzisz, ze wiekiem to mija? otoz wyobraz sobie, ze nie
                    • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 15:58
                      Lubię cię wkurzać smile Słyszę dużo komplementów, że jestem utalentowana, mądra i piękna (dobrze wychodzę na zdjęciach i nie muszę świecić golizną). A zdjęcia wklejam w mediach społecznościowych od niedawna. Uwierz mi, samozadowolenie i ugruntowane poczucie wartości to najlepszy kosmetyk.
                      • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 16:05
                        mnie? ja nawet ciebie nie kojarze, z zadnych wpisow na forum

ja siebie lubie, ba uwielbiam i nic mi wiecej nie potrzeba

eot, bo jednak nie jestes dla mnie warta konwersacji
                        pa!
                        • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 16:10
                          Ja też ciebie nie kojarzę z forum, ale nie oznacza to, że mogę na tej podstawie ocenić, kim jesteś i wcale nie zamierzam. To tylko forum.
                        • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 16:12
                          A forum jest też dobrą lekcją, że należy robić swoje i nie oglądać się na innych wink
                      • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 16:07
                        A najzabawniejsze jest to, że gdybyś minęła mnie na ulicy, bo już od dawna nie lubię się rzucać w oczy i wtapiam się w tłum, nie dałabyś za mnie złamanego grosza, "bucówa" mocno ogranicza smile
                      • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 16:11

> Słyszę dużo komplementów, że jestem utalentowana, mądra i
                        > piękna

Buhahahahaaaa..
                        • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 16:15
                          Dobrej zabawy snejk w dalszym studiowaniu, co na siebie włożyć i jaką fryzurę dobrać, żeby nie wzięli cię za starą babę smile
                        • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 16:25
                          Wiesz czego mi brakuje w życiu i co mnie frustruje ? Pieniędzy, dużych pieniędzy. Gdybym miała doświadczenie, które mam teraz w wieku 20 lat, inaczej pokierowałabym swoim życiem. Schematy wyniesione z domu rodzinnego, mogą uskrzydlać, albo udupiać.
                          • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 16:46

> Wiesz czego mi brakuje w życiu i co mnie frustruje ? Pieniędzy, dużych pieniędz
                            > y.

OJP. Piłaś? Nie pisz.
                  • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 15:26
                    alez krytykujecie, zawsze krytykujecie, w stylu 'babcine, emerytki, +iles tam lat'

i jak pisalam nizej, snejki ma racje
                    • mysiulek08 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 15:26
                      *wyzej pisalam
            • figa_z_makiem99 Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 13:13
              Z racji mojej pracy spotykam wielu ludzi i widzą mnie z "sianem" do łopatek, dostają oczopląsu, kiedy dowiadują się ile mam lat. Oceniają mnie przede wszystkim po bardzo drobnej posturze, z bardzo wyraźnie zaznaczoną talią. Mam gdzieś co jest modne.
        • afro.ninja Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 14:16
          Kim wyglada gorzej niż własną matka.
        • analoga_niet Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 16:29
          Od kiedy kobieta będąca od A do Z dzielem chirurgów jest dla Ciebie jakimś wzorem stylu? To już naturalność nie jest ponad wszystko?
          • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 16:45
            analoga_niet napisała:

> Od kiedy kobieta będąca od A do Z dzielem chirurgów jest dla Ciebie jakimś wzor
            > em stylu? To już naturalność nie jest ponad wszystko?
            >

A gdzie ja napisałam, że ona jest wzorem stylu dla mnie? Może być jednak wzorem dla seksi wannabe bombshell, których nie brakuje. Choć wierzę, że mogą mieć teraz dysonans. No jak to nagle krótkie włosy, jak emerytka. big_grin
    • afro.ninja Re: Włosy - co robić aby były piękne? 05.10.25, 14:14
      W tym wieku? To tylko dobre geny.
      • thank_you Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 06:17
        Nieprawda, o ile nie ma łysienia androgenowego (a i te można powstrzymywać leczeniem) to kwestia świadomości, pracy i pielęgnacji.
    • thank_you Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 06:16
      Mam długie, wysokoporowate włosy. Zaczęłam myć je codziennie i zostawiam pianę z szamponu na 2-5 minut plus odżywka na 2-3 min, od lat ta sama. Po osuszeniu wcierka we włosy, odżywka w sprayu i płynne złoto. o każdym myciu suszę je na pierwszym stopniu ciepła i nadmuchu, zaczynając od skory.. Przed myciem robię masowanie skalpu. smile Jesli chcę loki, to myję metodą na loki, a jeśli fale, to zakręcam sobie jednorożca na głowie i dziękuję. Następnego dnia odwijam i włosy są gładkie l lśnią. Podobnie, gdy zwinę je w koczek. Tyz mam 40 lat i nie wciskam wszystkim fryzury na Taylor Swift, bo nic lepszego na moich włosach nie da się wymyślić. smile
      • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 12:08
        thank_you napisała:

> Tyz mam 40 lat i nie wcisk
        > am wszystkim fryzury na Taylor Swift, bo nic lepszego na moich włosach nie da s
        > ię wymyślić. smile

Masz rację. Swift to fryzjerski dramat dla emerytów. big_grin
        • thank_you Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 13:28
          Wincyj doczepow! 🤩
          • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 20:25
            thank_you napisała:

> Wincyj doczepow! 🤩

Jasne. A ja naiwna myślałam, że młoda milionerka może sobie zapuścić z natury zdrową końską grzywę na zadbaną długość.
            Ala jak widać, naturalna długa rzeczywistość, to tylko coś w rodzaju przykładów konsty. Po co więc tyle kobiety upiera się przy tych długim sianie jest dla mnie jeszcze mniej zrozumiałe.
            • thank_you Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 06:58
              No tak, widać te piękne włosy po młodej milionerce, gdy ma je krótkie. Nie bez przyczyny podawałaś ją jako odpowiednik swojej mizerii na głowie. smile Fakt, jak ma się alternatywę: doczepy albo cienko i niewiele to faktycznie lepiej udawać objętość wolfcutami i innymi. wink

Uff, dobrze, że to nie mój problem. smile

• snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 15:26
                thank_you napisała:

> No tak, widać te piękne włosy po młodej milionerce, gdy ma je krótkie. Nie bez
                > przyczyny podawałaś ją jako odpowiednik swojej mizerii na głowie. smile

Proponuję przejść się do okulisty, bo od tej wygładzonej kosmetycznie twarzy zapomniałaś, że się starzejesz i że oczy mogą w twoim wieku strajkować. Taylor Swift nawet przy krótszych włosach ma je relatywnie gęste i ładne. Mizerne to są co najwyżej twoje próby dopyerdalania się.
                • thank_you Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 16:00
                  Oj, jak ty się pięknie odpalasz, jedno słowo i snejki gotowa do boju. Ty serio myślisz, że mnie obchodzi jakie TS ma naprawdę włosy? smile Ja mam może wygładzoną KOSMETYCZNIE twarz, a ty swoje zwoje mózgowe czym potraktowałaś? 🤣
                  • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 16:14
                    thank_you napisała:

> Oj, jak ty się pięknie odpalasz, jedno słowo i snejki gotowa do boju.

O, ja się odpalam? Buahahahahahaa. Bardzo cię ta Tylor Swift nie obchodzi, że musiałaś tak całkiem bez żadnego powodu (buahahhahahaa) o niej wspomnieć. Zresztą pokazywałaś tu te swoje liche i wyblakłe loczki, to nie dziwota, że lepiej potraktowane przez naturę cię drażnią. big_grin
                    • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 17:33
                      Thank you pokazywała włosy ?
                      Kurczę ale mnie ominęło
                      Załapałam się tylko na jej wielkie stopy chyba numer 40 +
                    • thank_you Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 18:00
                      A kto powiedział, że wspomniałam o niej bez żadnego powodu? Powód był konkretny. Połowa forum ma ubaw, gdy wklejasz po raz milionowy TS i marzysz o tym, że jesteś młodszą wersją siebie o jej wyglądzie. smile Już się tak nie kryguj. smile O moich włosach możesz pisać te swoje bajki - są zajebiście wypielęgnowane i piękne, a wyblakłe to są te twoje ryżawe, suche strąki, które tu wklejałaś. smile
                      • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 21:35
                        thank_you napisała:

>O m
                        > oich włosach możesz pisać te swoje bajki - są zajebiście wypielęgnowane i piękn
                        > e, a wyblakłe to są te twoje ryżawe, suche strąki, które tu wklejałaś. smile

Znowu ci się coś popyerdykało. Pewnie zatrucie witaminą A. Nie wklejałam tu żadnych strąków, a już na pewno nie ryżawych, myszko. I nie podniecaj się tak, że bo jeszcze coś ci się na twarzy wykrzywi i będziesz musiła zrobić facelifting jeszcze przed 50 tką. big_grin
                        • thank_you Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 21:37
                          Widzisz, ja zrobię sobie lift wtedy, kiedy zechce, a ty nie wyprowadzisz się ze swojego getta z dymiącymi ruskimi nigdy. 😅 Wklejałaś, wklejałaś, wszyscy pamiętają ryżawe, suche strąki - fragmencik oczywiście, bo całości nawet ty wstydziłaś się wrzucić. 😅 Nasza ty forumowa Taylor. ❤️
                          • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 21:57
                            thank_you napisała:

>Wklejałaś, wklejałaś, wszyscy pami
                            > ętają ryżawe, suche strąki - fragmencik oczywiście, bo całości nawet ty wstydzi
                            > łaś się wrzucić. 😅 Nasza ty forumowa Taylor. ❤️

Proponuję psychiatrę, skoro o sobie zaczynasz mówić "wszyscy". Do tego gwałtownie ci się pogarsza, bo post wcześniej było tylko "pół forum". big_grin
                            Niedługo nie zmieścisz się ze swoim ego w twoim samochodzie, w którym odreagowujesz swoje agresje, ty nasz tytanie z retinoidowego Avonu. ❤️

• thank_you Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 22:08
                              Taylor, widziałam w innych wątkach, że zaczęłaś w końcu używać retinoidów - cóż, wiele ci to nie pomoże ale lepiej późno niż wcale. smile i nie zapomnij o snickersie, nasza ty mała „Samochwalo”. smile))
                              • snakelilith Re: Włosy - co robić aby były piękne? 11.10.25, 23:24
                                thank_you napisała:

> Taylor, widziałam w innych wątkach, że zaczęłaś w końcu używać retinoidów -

Retinoidów to ja używam od czasu, kiedy srałaś jeszcze w majty i nie płacono ci za polecjaki na tym forum, ty kosmetyczna alfa i omego. Retinol miała jeszcze w XX wieku firma RoC i to było jeszcze przed redukcją koncentracji. Moje pierwsze doświadczenie z tą substancją. Ale niektórym siksom się wydaje, że wynalazły grochówkę na nowo. big_grin
                                • thank_you Re: Włosy - co robić aby były piękne? 12.10.25, 09:16
                                  O nie, nie jestem tak młoda - ale traktuję twoją wypowiedź jako laurkę dla mojej urody. Faktycznie wyglądam młodziej, no ale ja używałam już 20 lat temu TRETYNOINY, a nie jakichś retinoidowych estrów. Widzisz, trzeba było już wtedy korzystać z wiedzy forumowej siksy a może i samej zacząć zarabiać na polecajkach tych eko szitow, to może dzisiaj nie musiałabyś się dusić nikotynowym dymem. Całuski! ❤️
                            • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 09.10.25, 10:48
                              Te kosmetyki szemrane które ona wciska powinny być przypięte jako ostrzeżenie u góry forum
                    • nastarana Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 18:35
                      Fajnie Was znowu obie widzieć w najlepszej formie. Jak za starych dobrych czasów!
                      • thank_you Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 21:37
                        Dzięki za uznanie! 🤩
                  • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 17:33
                    Co totwarz wygładzona kosmetycznie ?
      • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 18:47
        Trzymanie piany na włosach

Myślałam że po zniesieni stanu wojennego już to zarzucono

• thank_you Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 19:29
          Myślenie to nie jest twoja najmocniejsza strona. smile
    • princesswhitewolf Re: Włosy - co robić aby były piękne? 06.10.25, 23:20
      Nie chce mi sie czytac co inni pisali ale jedwabna poszewka na poduszke. Naprawde duzo zmienia. Poza tym olejowanie olejem arganowym i rycynowym sama glowe . Shea maslo tez.
      • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 17:35
        Rycynowy na głowę po co ?

Jaka masz podszewkę ?
        • princesswhitewolf Re: Włosy - co robić aby były piękne? 11.10.25, 23:06
          Poszewke (;nie mam pojecia co to jest podszewka) mam jedwabna. Z olejem sie nie spi.

Rycynowy na porost wlosow dobry.
          • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 12.10.25, 09:52
            Jej no wiem że masz ale możesz dać link z jakiej firmy, bo chce sobie kupić i porównuje co jest na rynku
            • princesswhitewolf Re: Włosy - co robić aby były piękne? 12.10.25, 10:56
              Nie mam pojecia jaka marka. Na Amazonie lata temu kupilam i nadal poszewki zyja
              • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 12.10.25, 11:10
                Aa dzięki
                I jedna masz czy więcej , tzn w kontekście prania pytam
          • pani.asma Re: Włosy - co robić aby były piękne? 12.10.25, 09:52
            Czy ten olej nie przesusza wysoką porowa tych włosów
            • princesswhitewolf Re: Włosy - co robić aby były piękne? 12.10.25, 10:55
              Ale to jest olej na skore glowy a nie na wlosy. Na wlosy to jojoba, arganowy albo macadamia ( jesli sie nie ma tlustych)
    • tiarav Re: Włosy - co robić aby były piękne? 07.10.25, 13:50
      Nie wiem dlaczego zakladasz, ze po 40 wlosy nie moga wygladac super swiezo...
      Ale to zalezy od mnostwa czynnikow - w tym niestety w duzej mierze od tego, co natura dala.
      Niektorzy nie musza robic nic i maja piekne geste wlosy, ktorym niewiele szkodzi - sluchanie rad od takich osob raczej Ci nie pomoze. A czesto to te osoby reklamuja przerozne "cuda wianki".
      Jesli punktem wyjscia sa wlosy bezproblemowe, to trzeba sie przyjrzec, co im zaszkodzilo - u Ciebie prostownica, u kogos innego stres, rozjasnianie, chlorowana woda w basenie, etc.
      Wlosy z natury cienkie i delikatne nie stana sie nagle bujna czupryna bez wzgledu na ilosc maseczek i zabiegow.
      Oczekiwanie rezultatu jak na insta/ jak z reklamy/ jak po wyjsciu od fryzjera to moze byc oczekiwanie niemozliwego. Mam na mysli to, ze te lsniace wyprosotwane wlosy moga byc po prostu niezdrowe i na dluzsza mete to wyjdzie (wlosy tez, ups...).
      Coraz wiecej mowi sie o tym ile kobiet aktorek/ piosenkarek ma doczepy - dlaczego te czesto bogate kobiety nie maja wlasnych zdrowych wlosow? To tak do przemyslenia i ustalenia z sama soba oczekiwan wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka