Dodaj do ulubionych

Musze odświeżyć garderobę

19.10.25, 17:53
Czy ostatnio coś Wam wpadło ciekawego w oko? Risk przestał mi się podobać, Kortas nadal bardzo lubię ale to bardziej na codzień tak jak i By insomnia - która jest nadal ok, ale ich rozmiarówka jest koszmarna- bierzesz ten sam model sukienki w dwóch kolorach i okazuję się że jedna za duża a druga za mała. Z sieciówek lubię Reserved i Medicine (tu głownie jeansy).
Musze dokupić z 2 zestawy półoficjalne -teatr (to prawie na już), kolacja z znajomymi czy spotkanie w pracy oraz kilka ciuchów do pracy.
Mam nadwagę (ale nie jakąś wielką), 160 cm wzrostu, 102-83-103 -biust-talia-biodra. Przy tej wadze, typie urody i wieku (44) unikam bardzo oficjalnych ubrań, bo mam poczucie, że mi w ogóle nie pasują i czuje się jak własna matka. No i całe szczęście zawód pozwala na luz. Sukienki mam - ale średnio lubię w nich chodzić. Buty jedynie płaskie. Spodnie ostatnio polubiłam szersze ale lepiej wyglądam jak są zwężane ku dołowi.
Po długim wstępie ponawiam pytanie, cos ciekawego Wam wpadło ostatnio w oko, jakaś fajna firma (cena ma znaczenie wink) Jakieś propozycje dla niskiej i szerszej, tak aby było wygodnie, lżej, ciekawiej i nadawało się na "wyjście".
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 18:41
      tatuum? monnari?
      właściwie to pewniaki,
      i tam chodzę z moją psiapsi, żeby coś sobie wybrała- jest starsza od ciebie, ale ma podobną do opisanej przez ciebie figurę, i wzrost, no i jednak wybiera sukienki:
      np bardzo fajnie wygląda w takiej sukience
      www.tatuum.com/p/tkaninowa-sukienka-damska-o-olowkowym-kroju-bota-65497i
      www.tatuum.com/p/bawelniana-sukienka-koszulowa-altea-68484
      i jeszcze w tej
      www.tatuum.com/p/tkaninowa-sukienka-z-efektownym-dekoltem-kaia-69836 ( Z tymże to akurat bardziej an lato, i ja też taką sobie nabyłam, po prostu to krój, który pasuje dla każdego wink )
      Jak nie sukienki, to ona akurat lubi spodnie rurki lub cygaretki, i do nich nosi zwykłe bluzki typu shirt, gładkie, basic, za to ma w różnych kolorach, a na wierzch albo kamizelka, np taka z futerkiem, albo cieniutkie, dzianinowe ponczo (akurat z Kappahal, nie wiem czy są nadal), albo luźne kardigany, asymetryczne (również kupiła ostatnio w Kappahal) .
      Plus wisior, lub luźno puszczony szaliczek.
      • pepsi.only Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 18:43
        www.tatuum.com/p/tkaninowa-sukienka-damska-o-olowkowym-kroju-bota-65497
        bo link nie wchodzi
        • kropkaa Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 18:54
          Różowa Kaja świetna!
    • pepsi.only Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 18:50
      natomiast mnie bardziej pasuje, i bardziej podoba się taki styl
      https://scontent.flcj1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/567679196_1234494235372949_6723863565057460372_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg_tt6&_nc_cat=1&ccb=1-7&_nc_sid=833d8c&_nc_ohc=VAFP2EhjxYkQ7kNvwEG0w0N&_nc_oc=AdmOLo_G1tTw_SGUzi_a7iljEusQZ8MzVpHAhh30NAcxR8WZS63zVYgJj-80wdpJmiM&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.flcj1-1.fna&_nc_gid=XQ4aNn8wKcnv1nRKJuUcSQ&oh=00_AfezKFFXwoNwPCE5GvnK273UgbupqAOpuK9hE4h9-EccBg&oe=68FAEAFF
      • pade Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 20:40
        Jakbym siebie widziała😀 tylko ja mam dłuższe włosy i nie lubię bomberek, wolę prosty krój
      • asiairma Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 20:50
        Podoba mi się, jedynie buty bym inne założyła, bo po tym fragmencie co widać nie wierze że kilka kilometrów bym w tym przeszła smile
    • primula.alpicola Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 18:52
      Ostatnio to głównie Reserved, Mohito, Sinsay, Zara
    • simonna Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 18:56
      Livia Clue, polska produkcja, dobre odszycie.
      • samanta1010 Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 19:11
        simonna napisała:

> Livia Clue, polska produkcja, dobre odszycie.
        i wiskoza rządzi
    • danaide2.0 Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 19:29
      Nie wiem, co masz na myśli przez "bardzo oficjalne ubrania" , ale dla mnie kluczem jest robienie plus minus tego, co SJP w AJLT. Czyli masz coś bardziej ekstra (fajną spódnicę czy bluzkę), ale przełamujesz ją czymś casualowym czy sportowym (bluzą czy jeansami, przy czym u SJP to dalej są rzeczy ekstra, do tego torebki ekstra i buty ekstra, cóż, ja aż tak ekstra nie będę). Nie dorobiłam się nigdy Risków czy Insomni - ilekroć wchodziłam widziałam wariacje na temat dresówki, ale nie chcę być niesprawiedliwa. Czasem zaglądam do elementów (jeszcze nic nie mam), ale tak naprawdę moje odświeżanie garderoby robi się na bieżąco, poprzez łamanie ciuchów, które mam nabytkami głównie z lumpa (cena ma znaczenie!), zarówno z sekcji damskiej jak i męskiej (w garderobie dalej dwie pucie) wg powyższej zasady. I tyle.
    • mia_mia Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 19:35
      Szukałam czekoladowego swetra i teraz wyświetlają mi się różne inspiracje jesienne, nic tylko zachować kilka i udać się do większego ch i szukać z czego je odtworzyć, jeśli nie chcesz zamawiać przez net. Moje propozycje, jak ma być elegancko, ale nie przesadnie, to kardigany zamiast marynarek albo wygodne marynarki z rękawami 3/4 albo podwijanymi. Cuda oczywiście zdziałają buty i dodatki, z np. z czarnej koszuli i cygaretek zrobią strój do teatru i na co dzień do pracy.
    • paszczakowna1 Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 19:45
      Podczepię się: a czy znacie jakiegoś następcę świętej pamięci OdCzapy? Mam jeszcze ich bluzki (o takie chodzi, tylko w ciemnych kolorach i plus size: www.pakamera.pl/bluzka-z-rekawem-midi-rozowa-odczapy-nr3954992.htm), trzymają się świetnie, ale w końcu i one się zniszczą.
      • danaide2.0 Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 20:11
        Twój link mi nie działa, a jakieś, może inne odczapy pokazuje mi bazowe ciuchy w stylu gapa.
        • pepsi.only Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 20:39
          To skopiuj link bez nawiasu.
        • paszczakowna1 Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 20:46
          Nie działa, bo niepotrzebnie dałam nawias na końcu. Robili bluzki i T-shirty z dzianiny bawełnianej bardzo dobrej jakości, o wysokiej gramaturze i dobrze uszyte. (Oraz bluzy i spodnie dresowe, ale te są zastępowalne).

Niestety, już nie robią.
          • kropkaa Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 20:58
            Plus sukienki z lekkiej wiskozy. Idealne na lato.
            Jakaś wyjątkowo dobra ta wiskoza, bo aż tak bardzo się nie gniecie i nie traci koloru, pomimo tysiąca prań.
          • mmoni Re: Musze odświeżyć garderobę 20.10.25, 10:24
            paszczakowna1 napisała:

> Nie działa, bo niepotrzebnie dałam nawias na końcu. Robili bluzki i T-shirty z
            > dzianiny bawełnianej bardzo dobrej jakości, o wysokiej gramaturze i dobrze uszy
            > te. (Oraz bluzy i spodnie dresowe, ale te są zastępowalne).
            >
            My Basic? Peek & Cloppenburg też ma dobre basics, ale nie wiem, jak tam u nich z rozmiarówką.
            • paszczakowna1 Re: Musze odświeżyć garderobę 20.10.25, 11:38
              My Basic wygląda obiecująco, dzięki.
    • taki-sobie-nick Re: Musze odświeżyć garderobę 19.10.25, 21:08
      By insomnia

Tak en passant, uważam, że nadawanie firmom nazw zaburzeń i problemów (insomnia to bezsenność, gdyby ktoś nie wiedział; istnieje także firma Fobya) jest szkodliwe społecznie.
    • wena-suela Re: Musze odświeżyć garderobę 20.10.25, 11:45
      Jak lubisz reserved to maja ładne sweterki wełniane, w H&M niezłe spodnie. Nie kupuj zwężanych.
    • geez_louise Re: Musze odświeżyć garderobę 20.10.25, 11:47
      Nie wiem czy Tobie to odpowiada, ale tegoroczne pańciowate zestawy jesienne akurat w mój gust trafiły bardzo. Kupuję głównie w Reserved, Mohito i Zarze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka