czerwonylucjan 07.11.25, 08:15 Przerzucam sie z kawy z mlekiem na kakao. Polecicie jakies kakao ciekawsze w smaku od tdgo z wedla czy innego mass marketowego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danaide2.0 Re: Kakao 08.11.25, 22:34 A narzekasz na ceny czekolady. Otwórz i zjedz. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Kakao 09.11.25, 14:16 Trzyma jako lokatę kapitału, ciekawe, czy myśli, że kakao to jak bordeaux. Odpowiedz Link Zgłoś
tiarav Re: Kakao 07.11.25, 09:02 Tez jestem ciekawa, czy ktos cos ciekawego poleci (Ja lubie czasem zrobic sobie kawe z kakao, a czasem kakao z kawa jak sie proporcje odwroca) Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Kakao 07.11.25, 09:11 A ja właśnie lubię to wedlowskie, ciemne z Ghany. Dla mnie super pachnie (czekoladą). 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: Kakao 07.11.25, 12:23 Czytałam ostatnio o czymś, co nazywa się kakao ceremonialne, pochodzące chyba z Peru, podobno smakuje lepiej od takiego dostępnego ogólnie na rynku. Bardzo możliwe, bo kiedyś dostałam w prezencie oryginalne kakao z Ameryki Południowej i rzeczywiście miało bardzo bogaty aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Kakao 07.11.25, 12:48 Dla mnie to ceremonialne jest trochę za "mocne". Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Kakao 08.11.25, 17:33 O nie, dałam się kiedyś wkręcić w ceremoniał kakao i kupiłam kakao ceremonialne. Jeny, ileż to miało czekolady w czekoladzie 🙄 Baaardzo czarny smak, jeszcze mocniejszy od kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kakao 09.11.25, 11:23 Trzeba wyczuć proporcje, zrobić na mleku a nie na wodzie, i osłodzić. Poza tym są różne gatunki, z różnych krajów, w opisie powinno być coś o smaku i intensywności. Zaraz sobie kupię zapasik, dzięki za przypomnienie. Maleńka filiżanka na śniadanie, mmm. Wieczorem nie mogę, bo działa mocno pobudzająco. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Kakao 09.11.25, 14:18 Ja zrobiłam na mleku, z niedużą dawką, a i tak było za mocne. To nie mój smak. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Kakao 10.11.25, 10:50 Mleko nic nie dało, czarny smak był nadal. Ale ja piję bardzo "cieniutkie" kawy i herbaty, nie lubię takiego czarnego smaku. A faktycznie wybrałam takie kakao z największą zawartością kakao w kakao 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kakao 10.11.25, 10:59 Kupiłam pół kilograma kakao Arriba z Ekwadoru, jeszcze tego gatunku nie próbowałam Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Kakao 07.11.25, 13:03 Ja mogę polecić nie kakao, ale angielską czekoladę do picia w puszce - Cadbury dla mnie najlepszy napój na jesienne wieczory. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Kakao 08.11.25, 22:43 Uwielbiam! Muszę jutro zrobić, ale na śniadanie, do domowych bułeczek jest idealne . Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Kakao 09.11.25, 07:44 Yhh bez cukru chce, a cadbury jako czekolade kiedys lubilam, teraz zeszla na psy - tabliczki i batony Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kakao 09.11.25, 11:24 Do codziennego użytku kupuję stare poczciwe Deco Moreno. A na zimę twarde brązowe grudy "ceremonialnego" Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Kakao 10.11.25, 11:10 Możesz spróbować czarnego kakao ( do kupienia w sieci), które ma inny smak, bo jest inaczej przetwarzane, bardziej gorzki IMO Możesz eksperymentować z przyprawami spod znaku chai - świetnie sprawdzają się z kakaem. Gotowe mieszanki albo samorobne. (Tylko uważaj z gotowymi przyprawami piernikowym i, one często mają dodatek mąki). Odpowiedz Link Zgłoś