Dodaj do ulubionych

Szklanki szukam

12.11.25, 09:28
Pytalam w innym watku, ale chyba byl juz martwy wink
Potrzebuje nowych szklanek - prostych, przezroczystych, ktore mozna zmywac w zmywarce.
Wszystkie, ktore mialam do tej pory, po pewnym czasie, po myciu w zmywarce robia sie brzydkie, matowe, z bialym "nalotem". Niektore po pierwszym myciu, niektore po kilku.
W zasadzie jedyne szklo, ktoremu zmywarka nic nie robi to jakies przypadkowe "szklanki" po musztardzie czy innym sosie. Ale tych nie mam w komplecie, paleta sie po szafce kilka roznych, juz nawet nie pamietam, gdzie kupionych.

Moze jakas ematka posiada fajne zmywarko-przyjazne szklo, uzywa i jest zadowolona?
Obserwuj wątek
    • pleszkazlasu Re: Szklanki szukam 12.11.25, 09:36
      Od niepamiętnych czasów używam szklanek Ikea Pokal. Niektóre zaliczają już trzecią zmywarkę i wciąż są jak nowe.
      • tiarav Re: Szklanki szukam 12.11.25, 15:02
        O, w sumie mielismy takie w dawnej pracy na stolowce i tam wygladaly ok, mimo, ze mocno eksploatowane.
        Moznaby sprobowac.
        • eva_evka Re: Szklanki szukam 12.11.25, 20:07
          Też polecam.
    • szarmszejk123 Re: Szklanki szukam 12.11.25, 09:39
      Mam od 5 lat takie zwykłe szklanki z Action I nic im nie jest. Nie tłuką się też jakoś łatwo, co jest dla mnie ważne, bo mam łapy z plasteliny:p
      O takie, wysokie i niskie.
      www.action.com/nl-be/p/2531610/pasabahce-waterglazen-doro/
      • krwawy.lolo Re: Szklanki szukam 12.11.25, 09:55
        To jest zwykła szklanka.
        • szarmszejk123 Re: Szklanki szukam 12.11.25, 10:10
          W dzisiejszych czasach takie trudno znaleźć, przestały być zwykle:p
          • tiarav Re: Szklanki szukam 12.11.25, 15:03
            No wlasnie, az dziwne, ze takich klasycznych jakos malo widac w sklepach (mam wrazenie).
            • memphis90 Re: Szklanki szukam 13.11.25, 14:45
              Bo nie mają żadnego uszka, więc trzeba mieć do nich prl’owski koszyczek.
              • krwawy.lolo Re: Szklanki szukam 13.11.25, 17:23
                Przecież chyba szklanki nie służą już do picia ani herbaty, ani kawy?
    • geez_louise Re: Szklanki szukam 12.11.25, 09:55
      Ikeowskie u mnie robią się brzydkie dopiero po jakichś 2 latach, niektóre jeszcze później.
    • taje Re: Szklanki szukam 12.11.25, 11:20
      Ja bardzo lubię jako szklanki słoiki po Nutelli. Są bardzo poręczne i starzeją się godnie smile
      • szarmszejk123 Re: Szklanki szukam 12.11.25, 11:24
        Ostatnio widziałam na pchlim targu cały komplet takich szklanek z lat '90 ze Scoobie Doo, jak nowe wink
        Swoją drogą , czy Nutella jeszcze robi słoikoszklanki z postaciami z bajek? 🤔
        • taje Re: Szklanki szukam 12.11.25, 11:27
          Nie mam pojęcia - ja mam wyłącznie „gołe” szklanki. Ale już się powoli kończą bo od kilku dobrych lat prawie nie kupujemy nutelli.
          • szarmszejk123 Re: Szklanki szukam 12.11.25, 11:31
            U mnie mąż kupuje ( i sam je, bo ani ja ani córka nie przepadamy. Tzn. Ona nie przepada a ja zwyczajnie nie lubię, fujstwo:p) ale te duże, zakręcane słoje, więc w temacie szklanek też nie jestem na bieżąco:p
            • taje Re: Szklanki szukam 12.11.25, 11:33
              U nas Nutella była (i chyba nadal jest?) sprzedawana w szklanych słoiczkach z plastikową nakładką, identycznych jak np musztardy Dijon ze smurfami.
              • szarmszejk123 Re: Szklanki szukam 12.11.25, 11:45
                I tylko taka? U mnie jest w różnych wielkościach i tylko ta najmniejsza jest w szklance. Reszta w słoikach z zakrętką.
                • taje Re: Szklanki szukam 12.11.25, 12:32
                  No nie, plastikowe pojemniki jak ten zdjęciu też są, ale my zawsze kupowaliśmy tę najmniejszą wielkość w "szklankach".
                  • szarmszejk123 Re: Szklanki szukam 12.11.25, 12:42
                    U mnie one są szklane, nie plastikowe wink
              • pleszkazlasu Re: Szklanki szukam 12.11.25, 13:39
                A te plastikowe nakładki idealnie pasują do puszek z mokrą karmą 400g 😍
                • taje Re: Szklanki szukam 12.11.25, 18:17
                  O, nie wiedziałam!
                  • pleszkazlasu Re: Szklanki szukam 12.11.25, 19:09
                    Teraz już można kupić specialne pokrywki, ale kiedyś kupowałam w tym celu nutelle smile
                    • memphis90 Re: Szklanki szukam 13.11.25, 14:45
                      Czego to człowiek nie zrobi dla swoich zwierzaków…
                      • pleszkazlasu Re: Szklanki szukam 13.11.25, 16:44
                        Tak, z poświęceniem opróżniałam te szklaneczki 🙈
      • gris_gris Re: Szklanki szukam 12.11.25, 20:01
        taje napisała:

> Ja bardzo lubię jako szklanki słoiki po Nutelli. Są bardzo poręczne i starzeją
        > się godnie smile
        >

Ja też mam te z Nutelli, te gładkie, bez postaci z kreskówek. Również je bardzo cenię!
        • iliri Re: Szklanki szukam 21.11.25, 21:10
          A myślałam, że tylko u mnie szklanki z nutelli królują. Ja mam od lat i nic im nie jest. Mam też jeszcze kilka zwykłych szklanek z lat 80/90. Im też zmywarka nie jest straszna.
    • jkl13 Re: Szklanki szukam 12.11.25, 11:29
      Mam szklanki z Ikei, myją się normalnie, są przezroczyste.
    • madame_edith Re: Szklanki szukam 12.11.25, 11:42
      Moim z ikei nic się nie dzieje, mam różne rodzaje.
      Jeśli u mnie naczynia mają jakiś osad (wszystkie, a nie tylko szklanki) to zazwyczaj wina braku soli, nabłyszczacza, nieumyty filtr bądź kiepskie tabletki.
      • tiarav Re: Szklanki szukam 12.11.25, 15:09
        Moze IKEA robi je ze szkla, ktore tak latwo sie wchodzi w reakcje w wysokich temperaturach? Bo to w sumie nie osad, bo nie da sie go usunac, a wynik rekacji - osadzony kwas krzemowy, z tego co doczytalam.
        • madame_edith Re: Szklanki szukam 12.11.25, 15:11
          Rozumiem o co Ci chodzi, jak pisałam, mnie sie z ikeowskimi szklankami nic nie dzieje, ale też może zależy od serii, a nawet partii.
    • kropkaa Re: Szklanki szukam 12.11.25, 12:38
      To zależy od szkła. Ikea ma tanie szklanki z badziewnego szkła i w zmywarce szybko robi się biały nalot. Wkurzało mnie to i zrezygnowałam z Ikei. Kupiłam z Krosna i jest ok. Można też spróbować z kryształowymi do mycia w zmywarce ale one z kolei są kruche i łatwo o uszczerbek.
      Czyli podsumowując: szukaj na stronie Krosna albo w sklepie z polskim szkłem i porcelaną, bo to zwykle idzie w parze.
      • tiarav Re: Szklanki szukam 12.11.25, 15:14
        O! dzieki! Przyznam (ze wstydem troche), ze o krosnienskim szkle nie pomyslalam jakos wczesniej.
        A maja tam "klasyczne szklanki".
        Skoro sie sprawdzaja w zmywarce to bede zamawiac smile
        • conena Re: Szklanki szukam 21.11.25, 11:12
          ja nie lubię krosna, bo ich szklanki są kruche i łatwo się tłuką albo pękają w zmywarce.
    • mia_mia Re: Szklanki szukam 12.11.25, 13:19
      Nie podpowiem, ale chętnie poznałabym sekret co jest przyczyną, poddałam się jak okazało się, że przy nowej zmywarce problem nie znika. Używam dobrych, chyba, tabletek plus nabłyszczacza i soli dodatkowo. Póki co poddałam się, kupuję tanie szklanki typu pepco, ikea i wyrzucam jak się zużyją.
      • tiarav Re: Szklanki szukam 12.11.25, 15:16
        "W przypadku zwapnienia szkła, na szkle pojawiają się mikroskopijne otwory i pęknięcia – nadają mu biały lub matowy kolor. Zwapnienie szkła to kwas krzemowy, który pochodzi ze szkła i pojawia się, gdy temperatura w zmywarce przekracza 60-65°C. Zła wiadomość jest taka, że ​​z powodu zwapnienia szkła nie da się go naprawić. Dobra wiadomość jest taka, że ​​zwapnieniu szkła można zapobiec."

Znalazlam takie wytlumaczenie w jakims dunskim artykule.
        • mia_mia Re: Szklanki szukam 12.11.25, 16:17
          Ma to sens o tyle, że ja zawsze używam programu z najwyższą temperaturą.
    • skat_0 Re: Szklanki szukam 12.11.25, 16:58
      Tylko te 👌
      • tiarav Re: Szklanki szukam 12.11.25, 21:20
        Lubię Rosendahl, ale kojarzyło mi się, że nie polecają zmywać w zmywarce. Mówisz, że dają radę?
        • skat_0 Re: Szklanki szukam 12.11.25, 23:24
          Od 5 lat myję je w zmywarce, absolutnie nic im nie jest, mam tez szklane talerze, i one są juz trochę porysowane, ale nadal nie matowe.
          • tiarav Re: Szklanki szukam 12.11.25, 23:52
            Dzięki, dobrze wiedzieć.
            To mam dwa typy - Krosno i Rosendahl ☺️
    • mikams75 Re: Szklanki szukam 12.11.25, 19:11
      a jak te brzydkie umyjesz recznie to zaczynaja lepiej wygladac?
      Ja mialam taki problem po niektorych kapsulkach do zmywarki, najgorsze byly jakies tam super eko. Nigdy wiecej.
      • princy-mincy Re: Szklanki szukam 12.11.25, 20:03
        U mnie nie chcialo schodzić nawet w czasie mycia ręcznego (konkretne szklanki) a w innych w ogóle osad się nie robił. Więc to nie zależało od kapsułek.
      • tiarav Re: Szklanki szukam 12.11.25, 21:23
        Nie, tego nalotu nie da się pozbyć, niestety. Im więcej myte w zmywarce, tym robią się brzydsze i bardziej matowe, więc po tym jak po pierwszym razie lekko zaszły mgłą przestałam je myć w zmywarce. Ale powrotu do stanu przed już nie ma 🤷🏻‍♀️
    • princy-mincy Re: Szklanki szukam 12.11.25, 20:02
      Jestem za wspieraniem polskich marek, więc kupuję szklanki Krosno.

Kiedyś miałam z Ikei (prezent) i po dwóch latach były takie jak piszesz- podrapane i jak niedomyte.
    • snakelilith Re: Szklanki szukam 12.11.25, 21:43
      Nie polecam szklanek z IKEA. Ich jedną zaletą jest, że są tanie i można ciągle kupować nowe, ale w zmywarce to one nie mają długiego życia. Szybko wyglądają badziewnie.
      Kiedyś kupiłam sobie szklanki Leonardo, model Event 330ml. Proste, z grubszego szkła, można wkładać jedną w drugą. Okazały się świetne i są praktycznie wieczne. Kupiłam na zapas 4 kartony i leżą jeszcze w szafie od kilku lat, bo wymiana nie okazała się jeszcze konieczna.
      • tiarav Re: Szklanki szukam 12.11.25, 23:53
        Też ładne! Klasyczne.
    • aankaa Re: Szklanki szukam 12.11.25, 22:33
      podobnie jak szarm - mam szklanki z Action, nic się z nimi nie dzieje+++
    • kurt.wallander Re: Szklanki szukam 12.11.25, 22:43
      Bo to chyba kwestia temperatury. Ja myję w 60 lub 70 stopniach i niestety szklanki po jakims czasie robią się brzydkie. Uzywam szklanek z Krosna.
    • tania.dorada Re: Szklanki szukam 13.11.25, 05:27
      Nie znoszę tutejszych szklanek bo Amerykanie mają ten trip na dodawanie lodu do wszystkiego więc one mają kubaturę jak wiadra. Na modłę meksykańską, najbardziej lubię szklanki z mole sauce, fajne, pojemność w sam raz, nie wiem czy w Polsce jest:
      • taje Re: Szklanki szukam 13.11.25, 10:15
        Całkiem spoko ta szklanka. Czy ona ma taką nierówną strukturę? Moje ukochane szklanki, których używam do wszystkiego, w tym też wina, to te z serii Ultima Thule Iittala.
        • tania.dorada Re: Szklanki szukam 13.11.25, 14:09
          Tak, ta jest w takie duże kropki ale są i w prążki albo z nadrukami.
          • taje Re: Szklanki szukam 13.11.25, 20:50
            Bardzo ciekawy design. Aż dziwne, że to opakowanie na jakiś tam sos.
            • tania.dorada Re: Szklanki szukam 13.11.25, 21:08
              O, producent doskonale wie że to nie jest tylko “opakowanie na jakiś tam sos”, to ma taki status jak te pudełka:
        • thank_you Re: Szklanki szukam 13.11.25, 21:35
          Prawie ja talerze Drosta z Ząbkowic.

Miałam takie szklanki z gniecionego szkła, bardzo efektowne, ostatnio nawet chciałam odnaleźć w zdjęciach fotografię z ich nazwą, ale poddałam się.
    • andace Re: Szklanki szukam 13.11.25, 12:52
      Od prawie 3 lat używam szklanek z Krosna, nic z nimi się nie dzieje.
      Do codziennego picia wody najbardziej pasują mi szklanki z kolekcji Mixology (do cydru). Mam te modele ze zdjęć.
      • thank_you Re: Szklanki szukam 13.11.25, 21:32
        O jakie ładne te do cydru, są cienkie?
        • andace Re: Szklanki szukam 14.11.25, 22:46
          Są super cienkie, nie lubię grubych szklanek a te są idealne i duże bo jest wersja 420 i chyba 550 ml. Mam i jedne i drugie i pasują i do wody i do cydru.
          Z tej serii mam też szklanki do wina, te co linkowałaś poniżej.
          • ma.malina Re: Szklanki szukam 18.11.25, 10:08
            Fajne są, te bez ryflowania też. Czy można je przechowywać jedna w drugiej ?
            • andace Re: Szklanki szukam 20.11.25, 17:24
              Te ryflowane można, tych dużych do cydru nie próbowałam bo nie zmieszczą mi się jedna na drugą na półce.
    • chatgris01 Re: Szklanki szukam 13.11.25, 18:22
      Ikea.
    • thank_you Re: Szklanki szukam 13.11.25, 21:32
      Od kiedy wyprowadziłam się na swoje i zakupiłam pierwszy komplet z Krosna - to do dzisiaj, do codziennego użytku, ma szklanki tej firmy (i karafki). Są z cieniutkiego szkla, więc przy masie przewalającej się przez mój dom tłuką się dość często, ale ja nie cierpię pić z grubego i te odpowiadają mojej estetyce (podobnie jak te cieniutkie karafki, z których dzieci nalewają sobie swobodnie wodę). Polecam, nie matowia i nie rysują się. https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRBjeRVVpAgO4QPWi4pbg7LQcIbf_1FzjnCJ3GFKcrGYA&s=10

https://afrodytahurtownia.pl/wp-content/uploads/KARAFKA.jpg

https://a.allegroimg.com/original/11146f/87d4afdc476da7f867cf88526466/Szklanki-INFINITY-KROSNO-6x490ml-do-wody-napojow-whisky-drinkow

• taje Re: Szklanki szukam 13.11.25, 21:36
        Miałam takie i u mnie się niestety nie sprawdzają - jak dla mnie nieporęczne, kwestia kształtu. Wolę też grubsze szkło, a najlepiej takie z fakturą.
        • thank_you Re: Szklanki szukam 13.11.25, 22:44
          Rozumiem. smile Każdy ma inaczej - nie lubię grubych szklanek, talerzy, kubków, filiżanek, kieliszków. Wiadomo, napiję się, ale preferuję cienkie.
          • andace Re: Szklanki szukam 14.11.25, 22:48
            Mam tak samo, wyjątek to szklanki do kawy z podwójnego szkła, ale pasują mi tylko V&B bo mimo że podwójne to nadal cienkie, muszę mieć gorącą kawę, a w takich szklankach wolniej stygnie.
      • mysiulek08 Re: Szklanki szukam 13.11.25, 21:44
        takie 'pekate' z pierwszej foty ( w trzech 'rozmiarach') mam z chef&sommelier, sa niezniszczalne, przezyly przeprowadzke, kilka lat mycia w zmywarce i zadna sie nie stukla

cienkie, ladne szklo
        • thank_you Re: Szklanki szukam 13.11.25, 22:42
          Bo to są w teorii szklanki do wina i rzeczywiście występuje w kilku rozmiarach, przebrnęłam przez wszystkie. Bardzo je lubię, bo wrzucam dużo lodu, dolewam wodę i mam odpowiednią ilość płynu (piję po 3,5 l wody dziennie), kiedys jak jeszcze piłam szprycera, to też raczej w tych szklankach.
          • mysiulek08 Re: Szklanki szukam 13.11.25, 22:49
            z zalozenia sa, ale i tak woda z nich najlepiej smakuje 🙂
            tez nie lubie grubego, fakturowanego szkla
    • mocca25 Re: Szklanki szukam 14.11.25, 13:19
      Ja bardzo lubię szklanko-kieliszki 365+ z Ikei. Podoba mi się wzór i uniwersalność. (inne szklanki i kieliszki trafiły tam gdzie nikt nie sięga)
      • pleszkazlasu Re: Szklanki szukam 14.11.25, 17:22
        Co to za szklanko-kieliszki?
        • mocca25 Re: Szklanki szukam 14.11.25, 17:24
          Takie jak jadłodajniach Ikea. Wygooglaj kieliszek 365+ IKEA
          • pleszkazlasu Re: Szklanki szukam 14.11.25, 21:37
            Ok, w jadłodajniach nie bywam, ale już wyguglalam.
            Od razu myślę, ile czasu zajęłoby moim kotom przewrócenie takiego kieliszka 😂
            • mocca25 Re: Szklanki szukam 14.11.25, 22:48
              Ja kotów nie mam, a zaprzyjaźniony jest cieczą i nawet na stole z tysiącem drobiazgów niczego nie zrzuci - przepływa między nimi jak woda. Celowo też nie zrzuca.smile
              • pleszkazlasu Re: Szklanki szukam 18.11.25, 10:14
                Ja mam 3. Jeden (gówniarz jeszcze) zrzuca celowo, kotka w kwiecie wieku wcale, bardzo elegancko chodzi, a jeden senior zrzuca bo idzie jak czołg smile ale wolno mu…
      • taje Re: Szklanki szukam 14.11.25, 17:27
        Koncept (szklano-kieliszka) i funkcjonalność mi się podoba, ale wolę w wydaniu Ultima Thule Iittala.
        • mocca25 Re: Szklanki szukam 14.11.25, 17:47
          Takie? https://grshop.com/media/catalog/product/i/i/iittala-ultima-thule-set-of-two-goblets-1.jpg?optimize=medium&bg-color=255,255,255&fit=bounds&height=800&width=1000&canvas=1000:800
          • taje Re: Szklanki szukam 14.11.25, 17:49
            Tak i też je mam, ale tak naprawdę wolę te, które u góry wkleiłam - takie szklanki na małych nóżkach, bardzo fajne do wszystkiego.
            • taje Re: Szklanki szukam 14.11.25, 17:50
              Takie jak ty
              • mocca25 Re: Szklanki szukam 14.11.25, 18:05
                To z tej firmy chyba bym bardziej wolała takie jak jak wkleiłam (czyli takie jakie mas,z o ile dobrze zrozumiałam)
                • taje Re: Szklanki szukam 14.11.25, 18:14
                  Tak, mam wszystkie rodzaje szklanek/kieliszków z tej serii, małe, duże etc, ale najczęściej używam do wszystkiego te właśnie, co wkleiłam. Świetnie leżą w ręce, są stabilne, nie za duże i nie za małe.
                  • mocca25 Re: Szklanki szukam 14.11.25, 18:31
                    Ja bardzo lubię swoje - jak była przerwa w dostawach a potem się znowu pojawiły to dokupiłam 6 (mam teraz 12). Podoba mi się, ten "restauracyjny" biały kubek, tez chyba 365+ ale nie mam już miejsca na kubki. W ogóle ciągnie mnie często to naczyń "przemysłowych", w tym z konkretnych kawiarni (pomogły mi przeżyć pandemię kiedy wszystko było zamkniętebig_grin)
                    • taje Re: Szklanki szukam 14.11.25, 18:34
                      Jak lubisz, to się ich trzymaj. Koncept 2 w 1 bardzo mi się podoba, ja po prostu wolę trochę inny kształt i inną fakturę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka