Dodaj do ulubionych

Apaszka, chusta czy obrus ?

17.11.25, 18:19
Ematka dostaje prezencik w ładnym pudełku bez opisu co zawiera. Rękodzieło artystyczne. Przepiękny wzór. Wygląda na apaszkę albo na obrus. Ematka chciałaby nosić rzecz na sobie ale nie ma pewności czy rzecz nie jest obrusem.
Czy ktoś zna sie na szyciu i podpowie czym różni się w szyciu apaszka od obrusa ?
Aha, nie ma opcji zapytania obdarowującego.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 18:23
      a to zalezy od materialu, z reguly jedwabiu sie na obrusy nie stosuje tongue_out

z grubsza - apaszki/chusty maja 'delikatne' obszycie, czesto reczne, a obrus 'zakladke'
      • mysiulek08 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 18:24
        zrob fote obszycia, zobaczymy smile
    • aqua48 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 18:27
      Obrus zazwyczaj ma większą powierzchnię i jest z grubszego, sztywniejszego materiału. Apaszka jest mała, cienka lejąca się, śliska, bo i ona i szal muszą się miękko układać na człowieku.
      Ale tak naprawdę to pies drapał z jakim przeznaczeniem rzecz została wykonana, jeśli Ci się podoba, noś na zdrowie.
    • mysiulek08 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 18:29
      cos w ten desen

1- obrus
      2- apaszka - jak powiekszysz zdjecie to widac obrabek
      • mysiulek08 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 18:30
        reczne obszycie apaszki
    • gryzelda71 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 18:32
      Tak myślę i jak można obrus z apaszką pomylić.
      Bieżnik z szałem okej jakoś da się.
    • agiq_agiq Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 18:34
      Jakoś nie bardzo widzę obrus tak maly i cienki zeby go używać jako apaszki a apaszkę tak duża i gruba zeby używać jej jako obrus, ale fakt moja wyobraźnia najmocniejsza nie jest
    • srubokretka Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 18:37
      Pokaz zdjecie. Material na obrus jest sztywniejszy, ale jedwabne sa podobne. Maja zazwyczaj podszewke.
      Ja osobiscie mam to gdzies. Zakladam co mi sie podoba, ale nie mieszkam w PL. To pomaga w byciu odwazna. Jakies 35 lat temu wybralam sie na miasto w letnich meskich pizamach z ameryki big_grin Nikt tego nie wiedzial oprocz kuzynki.
      • aqua48 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 18:47
        Mój mąż ostatnio kupił sobie fajną mięciutką jednobarwną, ciemną bluzę. Dopiero przy kolejnym praniu zauważył że na metce jest napis - piżama męska smile Nosi nadal jako bluzę.
        • srubokretka Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 19:00
          I tak trzymac. Trzeba sobie zycie ulatwiac, a nie utrudniac konwenasami.
          Czasami spie w swetrach kaszmirowych zima. Moja ciocia w skarpetach.
      • mysiulek08 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 19:01
        obrus jedwabny to raczej ze sztywniejszej 'surowki' i to sie na apaszke zdecydowanie nie nadaje
        • srubokretka Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 19:07
          Nadaje. Mam zaslony z jedwabiu. Spokojnie mozna tym sie oplatac , skoro material sie podoba. Wiadomo nie jest to tak delikatne, jak apaszkowy jedwab, ale ja bym sie tym nie ograniczala,
          • mysiulek08 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 19:11
            oplatac tak, ale 30MM ( idealny na zaslony) na apaszke sie nie nadaje, 22 juz bywa za ciezki
            • mysiulek08 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 19:13
              * oplatac w sensie pareo czy sari
    • majaa Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 19:10
      Może masz na myśli chustę, a nie apaszkę? Apaszki są raczej mniejszych rozmiarów i z delikatniejszych, bardziej lejących materiałów.
    • eliszka25 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 19:10
      Łatwiej by było, gdybyś wrzuciła jakieś zdjęcie, bo tak to nie wiadomo, o czym rozmawiamy.

Jakiej to jest wielkości? Bo w sumie ciężko mi sobie wyobrazić apaszkę tak wielką, żebym mogła ją pomylić z obrusem 🤔
      • eliszka25 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 19:12
        A z drugiej strony, jeśli ci się to podoba w roli apaszki, to noś jako apaszkę! Kto ci broni?
    • nenia1 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 19:49
      Jak rany... Nie widziałam jeszcze nikogo kto miał apaszkę przypominającą obrus... Chyba że masz na myśli serwetkę.
      • malia Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 19:52
        może to jest takie coś szydełkowe, że mogłoby robić i jako obrusik i jako szal czy chusta?
        Ale przyznaję, jak przeczytałam tytuł, to w wyobraźni widziałam biały, haftowany obrus zamotany na szyi
        • aankaa Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 19:53
          może to jest takie coś szydełkowe

to jest jakiś trop!
    • aankaa Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 19:52
      możesz zdradzić rozmiar tego rękodzieła artystycznego?
    • mdro Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 20:02
      Ojtam, będziesz się przejmować. Mam bardzo fajny ręcznik hamamm, klasyczny w paski i z frędzelkami, używam na plażę i jako pareo, który w sklepie figurował jako narzuta wink
      • nenia1 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 20:20
        Ja miałam swego czasu piękna błękitną koszulę nocną,z delikatnym haftem w małe białe kwiatki. W identycznej spotkałam kobietę na ulicy.
        • default Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 18.11.25, 09:54
          W Pepco bywają koszule nocne w fasonie takiego dłuższego t-shirta. Mam kilka takich, w różnych kolorach, noszę je jako tunikę do legginsów 🙂
      • ga-ti Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 20:38
        Mam coś z Ikei chyba, bawełna+len beżowe z niebieskimi pasami, jak kładę na stół to usłyszałam, że prześcieradłem nakrywam, jak rozłożyłam na łóżko to jak obrus wyglądało, no to użyłam jako przykrycie na łóżko na pościel i też nie pasuje. Nawet nie pamiętam w jakim celu to kupiłam 😆
        A ręcznik kładłam dziecku w wózku, rozmiarem pasował i naturalnie bawełniany 🙃
    • princy-mincy Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 20:03
      Patrzę na mój stół i myślę, że nie ma szans pomylić obrusu i apaszki. Nie ten gabaryt.
      Dodatkowo apaszki są raczej z miękkich materiałów a obrus czy nawet bieżnik nie.
      Ja bym żadnego mojego obrusu czy bieżnika nie pomyliła z apaszką.
      Chustę z serwetą to jeszcze mogę sobie wyobrazić, że mogą być podobnych rozmiarow, ale nie obrus i apaszka.
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 20:17
      Ja mam w dudzie przeznaczenie przedmiotu. Mam indyjską chustę, której używam jako obrusu, a kiedyś nosiłam pled z Ikei jako duży szal, niestety go zgubiłam. Nie rozumiem zatem w czym problem. Jeśli pasuje ci kolorystycznie do twarzy to noś jako chustę, a jak się znudzi to użyj jako obrusu.
      • majenkirr Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 20:41
        Haha, ja biał pled sobie do ślubu kupiłam jako szal, bo to luty był🙃
      • taki-sobie-nick Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 20:43
        N
        > ie rozumiem zatem w czym problem.

NIE WSZYSCY SĄ TOBĄ.
      • gryzelda71 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 18.11.25, 09:50
        Mam pled z Żary, i też jako szał nosze.
      • nangaparbat3 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 18.11.25, 15:45
        Za komuny nosiłam nocną koszulkę z bawełny jako letnia sukienkę. Ostatnio sypiałam w lnianej sukience - najlepsze do spania co miałam w życiu. Używam wszystkiego jak mi pasuje, jakie znaczenie ma, co na metce napisali?
      • kocynder Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 18.11.25, 15:55
        A ja mam szal, który jako szal był do niczego, za to świetnie się sprawdza jako obrus. Mam obrus, który jako obrus jest do niczego, za to idealnie wygląda jako kapa na łóżko. Mam bardzo głęboko wszędzie, że marketingowiec X wymyślił sobie iż to będzie chusta/obrus/koc - użytkuję tak jak mi wygodnie i jak mi pasuje.
        • mysiulek08 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 18.11.25, 16:08
          kupilam kiedys na ebayu szal, spory, jedwabny, z indii
          jedwab okazal sie tak sztywny (pewnie szal do jakis specjalnych hinduskich outfitow), ze swietnie sie sprawdzal jako bieznik na lawie tongue_out
          • kocynder Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 18.11.25, 16:42
            A'propos hinduskich outfitów - kiedyś widziałam taką jedną Hinduskę, która brała w dwa palce płat jedwabiu i tak jakoś myk - myk, owijała się tym, tu nad ramieniem, tu bokiem, tam dookoła i po chwili była w pięknej sukni. JAK ona to zrobiła, za Zeusa, nie mam pojęcia! Ale nie takie coś, jak najczęściej widywane: omotanie wokół talii i z przerzuconym przez ramię, tylko jakoś tak inaczej. Rewelacja to była. Ale mnie się takie "zamotane" nie trzymają za Chiny Ludowe...
            • mysiulek08 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 18.11.25, 17:15
              na mnie tez nie tongue_out

ja przez lata wiaze apaszki tylko na dwa sposoby tongue_out
    • taki-sobie-nick Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 17.11.25, 20:39
      Chwileczkę, JAKI wzór? Masz na myśli haft czy może jednak ścieg wykonany szydełkiem/na drutach?
      • grey_delphinum Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 18.11.25, 05:51
        Co starsze forumki pewnie pamiętają, z jakim upodobaniem polskie kobiety nosiły kiedys chinskie koszule nocne jako letnie sukienki. W polskich sklepach było wowczas buro i ponuro, a te koszule mialy pastelowe kolory, hafty i delikatny material.
    • krwawy.lolo Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 18.11.25, 07:42
      Jak z Twarzą Panjezusa to całun.
    • bialydelfinum Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 18.11.25, 09:36
      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi odniosę się zbiorczo:

Przesadziłam z tą apaszka, to jest bardziej jak chusta bo długość jest około 60 cm, ale też by przykryło mały stolik. Stąd moja wątpliwość.

Rzecz jest zapakowana w pudełeczko, otoczona taką cieniusienka bibułką, więc bardziej jak apaszka ,jak się pakuje obrusy?

Znalazłam info o składzie :to jest 40% modal, 60% bawełna, To chyba bardziej jak obrus prawda?

Brzeg jest bez zakładki, tylko taki scieg na zakończenie to znowu przemawia za chusta?
      • szarmszejk123 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 18.11.25, 09:44
        Czy ty to możesz pokazać? suspicious bardzo mnie to zaciekawiło :p
      • eliszka25 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 18.11.25, 09:45
        A na pudełeczku nie ma żadnego napisu na spodzie? I łatwiej by było, gdybyś jednak wrzuciła zdjęcie
      • mysiulek08 Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 18.11.25, 11:30
        60cm to zdecydowanie apaszka a dokladniej gawroszka, chusta to rozmiar od 90 cm - 110
        pakowanie tez 'apaszkowe' a material ( jesli cienki) ma byc 'jedwabisty' wiec, tez apaszka

jako fanka i zbieraczka wszelakich ' zamotan' na szyje, zdecydowanie uwzam ten wyrob za apaszke 🙂
        • kurt.wallander Re: Apaszka, chusta czy obrus ? 18.11.25, 17:07
          Z opisu bardziej mi to pasuje na apaszkę/chustkę. Obrus z modalu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka