lisciasty_pl 05.12.25, 22:38 Znowu zeżarłem cały słoik. Jeszcze tak się cudownie złożyło że nikomu w domu nie podszedł i jest mój, tylko mój, młahahaha mój sssskarbie :] Chyba jestem uzależniony Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 05.12.25, 23:16 A inne warzywa? Bo ja kisze papryke, fasolke, szparagi, kalafior, pasternak, marchewke, cukinie osobno buraki. Oczywiscie poza ogorkami i kapusta. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Czosnek kiszony! 05.12.25, 23:36 Buraki mi wychodzą. Marchewka wyszła fuj, kalafior tak śmierdział że ledwo go doniosłem do bio. Moje umiejętności skupiają się na jedzeniu raczej Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Czosnek kiszony! 05.12.25, 23:39 bo kiszony kalafior, podobnie jak rzodkiewka ma porazajacy zapach, niby ukisic mozna wszystko ale wszystko da sie zjesc 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 18:17 Też miałam okres, kiedy eksperymentowałam z różnymi kiszonkami. Doszłam do tych samych wniosków i teraz kiszę tylko kapustę, ogórki i buraki. Nad czosnkiem się zastanawiam, bo kiszony czosnek akurat bardzo lubię, ale sama jeszcze nie kisiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 18:44 czosnek chyba sprobuje, chiloanski Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 18:47 W kazdej kiszonce jest czonek... Acz malo Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 00:18 princesswhitewolf napisała: > W kazdej kiszonce jest czonek... Acz malo Nie, nie w każdej. W kiszonej kapuście nie ma czosnku. Przynajmniej ja nigdy nie spotkałam się z tym, żeby ktokolwiek dodawał. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 01:07 hmm, wlasnie na ematce poradzono aby do kiszenia kapusty dodac czosnek ☺️ nie pamietam, ktora forumka ale bardzo dziekuje 😘 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 05.12.25, 23:52 Nie zauważyłam z kalafiorem. Ja kupuje organic/bio do tego celu kalafior bo te nawozone mocniej sie psuja Poza tym chcialam ci pokazać moj najnowszy Kitchen Aid. Dziecko tego cherry Artisan. Ten jest zolto zloty: Odpowiedz Link Zgłoś
lilia_tygrysia Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 23:42 Oj tak, ja raz zaeksperymentowałam z kiszeniem kalafiora, wyglądał pięknie, był chrupiący, ale wszystkie słoiki poleciały do kosza, smrodek był nieziemski... Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 00:02 To może jednak nic nie spaprałem tylko on ma taki wyjść ;P No ale nie zdzierżyłem żeby zjeść a wybredny nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
lilia_tygrysia Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 00:03 Ja bardzo się starałam przekonać że to może mi smakować, ale jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 01:49 >chrupiący, ale wszystkie słoiki poleciały do kosza, smrodek był nieziemski... Nie uswiadczam tego ani te kupne z rumunskiego sklepu. Kluczowe jest by nie byl sypany Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 05.12.25, 23:50 Marchewke to trzeba pokroic w bardzo cieniutkie paseczki Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 18:40 Bzdura. Jadłam lata temu w Rumunii normalna marchew, nie była pokrojoną. I kiszone grzyby. Nigdy później nie jadłam takich dobrych kiszonek. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 18:46 Ale co bzdura? Nie napisalam ze nie ukisi sie w calosci. Ukisi. Ale marchew jest twarda. Kisi sie dluzej niz np papryka wiec by zrównać czas i nadawalo sie od razu na kanapke to kroja w paski Rumuni kroja marchew w cienkie paski. Wlasnie kiszonki kupowalam w rumunskich delikatesach az zaczelam robic swoje.. nie Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 18:47 Tak, Rumunii ma sporo kiszonek w sklepach, ale jeszcze więcej chyba na Węgrzech widziałam. Pikle były nawet z arbuza, i naprawdę smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 20:45 O wlasnie wlasnie. Oni nawet maja takie specjalne odmiany arbuza maloslodkiego( ale slodkie tez kisza). Bo w rumunskim sklepie patrze na takie male arbuzy i pytam sie po ile mini arbuzy, a ona do mnie ze to jest maloslodka odmiana na kiszenie i ze do jedzenia tak bez kiszenia to niesmaczne sa... Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Czosnek kiszony! 08.12.25, 05:26 Najlepsze kiszonki robią Rosjanie. Pomidory, jajka i arbuzy też. Mix Markt sieć w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 08.12.25, 10:12 W Rumunii tez kisza arbuzy i pomidory zwlaszcza zielone. Wszystko kisza. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 18:44 Najlepiej kisisc mix. Smak wtedy super wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 18:41 Do kiszenia polecam seler, zarówno naciowy jak i korzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 19:36 Dzieki sprobuje. Jeszcze nie kisilam selera Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 23:35 Z czosnkow - najlepszy jest perski Torshi Seer (sir torshi ) , znacznie lagodniejszy od kiszonej polskiej wersji . Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Czosnek kiszony! 08.12.25, 00:36 Hm mi nie przeszkadza nasz rodzimy kiszony, słoik 200g zżeram na jedno posiedzenie. Nawet mógłby być nieco ostrzejszy :] Odpowiedz Link Zgłoś