Dodaj do ulubionych

Czosnek kiszony!

05.12.25, 22:38
Znowu zeżarłem cały słoik. Jeszcze tak się cudownie złożyło że nikomu w domu nie podszedł i jest
mój, tylko mój, młahahaha mój sssskarbie :]
Chyba jestem uzależniony suspicious
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 05.12.25, 23:16
      A inne warzywa? Bo ja kisze papryke, fasolke, szparagi, kalafior, pasternak, marchewke, cukinie osobno buraki. Oczywiscie poza ogorkami i kapusta.

Polecam
      • lisciasty_pl Re: Czosnek kiszony! 05.12.25, 23:36
        Buraki mi wychodzą. Marchewka wyszła fuj, kalafior tak śmierdział że ledwo go doniosłem do bio.
        Moje umiejętności skupiają się na jedzeniu raczej wink
        • mysiulek08 Re: Czosnek kiszony! 05.12.25, 23:39
          bo kiszony kalafior, podobnie jak rzodkiewka ma porazajacy zapach, niby ukisic mozna wszystko ale wszystko da sie zjesc 😛
          • mysiulek08 Re: Czosnek kiszony! 05.12.25, 23:39
            * nie wszystko
            • eliszka25 Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 18:17
              Też miałam okres, kiedy eksperymentowałam z różnymi kiszonkami. Doszłam do tych samych wniosków i teraz kiszę tylko kapustę, ogórki i buraki. Nad czosnkiem się zastanawiam, bo kiszony czosnek akurat bardzo lubię, ale sama jeszcze nie kisiłam.
              • mysiulek08 Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 18:44
                czosnek chyba sprobuje, chiloanski smile
              • princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 18:47
                W kazdej kiszonce jest czonek... Acz malo
                • eliszka25 Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 00:18
                  princesswhitewolf napisała:

> W kazdej kiszonce jest czonek... Acz malo

Nie, nie w każdej. W kiszonej kapuście nie ma czosnku. Przynajmniej ja nigdy nie spotkałam się z tym, żeby ktokolwiek dodawał.
                  • mysiulek08 Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 01:07
                    hmm, wlasnie na ematce poradzono aby do kiszenia kapusty dodac czosnek ☺️ nie pamietam, ktora forumka ale bardzo dziekuje 😘
                  • princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 01:48
                    Prawda eliszko
          • princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 05.12.25, 23:52
            Nie zauważyłam z kalafiorem. Ja kupuje organic/bio do tego celu kalafior bo te nawozone mocniej sie psuja

Poza tym chcialam ci pokazać moj najnowszy Kitchen Aid. Dziecko tego cherry Artisan. Ten jest zolto zloty:

• lilia_tygrysia Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 23:42
            Oj tak, ja raz zaeksperymentowałam z kiszeniem kalafiora, wyglądał pięknie, był chrupiący, ale wszystkie słoiki poleciały do kosza, smrodek był nieziemski...
            • lisciasty_pl Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 00:02
              To może jednak nic nie spaprałem tylko on ma taki wyjść ;P No ale nie zdzierżyłem żeby zjeść a wybredny nie jestem wink
              • lilia_tygrysia Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 00:03
                Ja bardzo się starałam przekonać że to może mi smakować, ale jednak nie.
            • princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 01:49
              >chrupiący, ale wszystkie słoiki poleciały do kosza, smrodek był nieziemski...

Nie uswiadczam tego ani te kupne z rumunskiego sklepu. Kluczowe jest by nie byl sypany
        • princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 05.12.25, 23:50
          Marchewke to trzeba pokroic w bardzo cieniutkie paseczki
          • zerlinda Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 18:40
            Bzdura. Jadłam lata temu w Rumunii normalna marchew, nie była pokrojoną. I kiszone grzyby. Nigdy później nie jadłam takich dobrych kiszonek.
            • princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 18:46
              Ale co bzdura? Nie napisalam ze nie ukisi sie w calosci. Ukisi. Ale marchew jest twarda. Kisi sie dluzej niz np papryka wiec by zrównać czas i nadawalo sie od razu na kanapke to kroja w paski
              Rumuni kroja marchew w cienkie paski. Wlasnie kiszonki kupowalam w rumunskich delikatesach az zaczelam robic swoje.. nie
            • nenia1 Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 18:47
              Tak, Rumunii ma sporo kiszonek w sklepach, ale jeszcze więcej chyba na Węgrzech widziałam. Pikle były nawet z arbuza, i naprawdę smaczne.
              • princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 20:45
                O wlasnie wlasnie. Oni nawet maja takie specjalne odmiany arbuza maloslodkiego( ale slodkie tez kisza). Bo w rumunskim sklepie patrze na takie male arbuzy i pytam sie po ile mini arbuzy, a ona do mnie ze to jest maloslodka odmiana na kiszenie i ze do jedzenia tak bez kiszenia to niesmaczne sa...
                • boggi_dan Re: Czosnek kiszony! 08.12.25, 05:26
                  Najlepsze kiszonki robią Rosjanie. Pomidory, jajka i arbuzy też. Mix Markt sieć w Niemczech.
                  • princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 08.12.25, 10:12
                    W Rumunii tez kisza arbuzy i pomidory zwlaszcza zielone. Wszystko kisza.
    • nena20 Re: Czosnek kiszony! 06.12.25, 18:44
      Najlepiej kisisc mix. Smak wtedy super wszystkiego.
    • eagle.eagle Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 18:41
      Do kiszenia polecam seler, zarówno naciowy jak i korzeń.
      • princesswhitewolf Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 19:36
        Dzieki sprobuje. Jeszcze nie kisilam selera
    • a74-7 Re: Czosnek kiszony! 07.12.25, 23:35
      Z czosnkow - najlepszy jest perski Torshi Seer (sir torshi ) , znacznie lagodniejszy od kiszonej polskiej wersji .
      • lisciasty_pl Re: Czosnek kiszony! 08.12.25, 00:36
        Hm mi nie przeszkadza nasz rodzimy kiszony, słoik 200g zżeram na jedno posiedzenie. Nawet mógłby być nieco ostrzejszy :]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka