Dodaj do ulubionych

Mam pytanie

26.12.25, 21:42
Chyba nie jestem na bieżąco, ale przeglądam sm i wszędzie widzę keks lub s*ks, nawet w artykułach wysokich obcasów. Co jest grane? Jest jakiś zakaz uzywania słowa seks? Przecież to nie wulgaryzm? O co chodzi?
Obserwuj wątek
    • runny.babbit Re: Mam pytanie 26.12.25, 21:43
      O algorytmy które nie lubią tego słowa
      • pade Re: Mam pytanie 26.12.25, 21:46
        o ranybig_grin jeszcze niedawno nie było takiej cenzury, straszne to
    • lajtova Re: Mam pytanie 26.12.25, 21:46
      O to, że zmierzamy w stronę konserwatywnej dystopii.
    • lajtova Re: Mam pytanie 26.12.25, 21:47
      SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS,
      SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS, SEKS,
      • mocca25 Re: Mam pytanie 26.12.25, 21:52
        KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,KOT, KOT, KOT, KOT,
        • daniela34 Re: Mam pytanie 26.12.25, 21:54
          ŚLIMAK, ŚLIMAK (pokaż rogi?) 🤪
        • grey_delphinum Re: Mam pytanie 26.12.25, 23:25
          Haha przypomniala mi się scena ze "Zmierzchu" (moje guilty pleasure).
    • trampki-w-kwiatki Re: Mam pytanie 26.12.25, 22:14
      Gorzej, na YouTube nie usłyszysz już słowa gwałt czy samobójstwo. Słowa seks również. I wielu innych, wszystko wypikane! Weszliśmy w erę nowej świeckiej cenzury 🙄
      • marzenka12 Re: Mam pytanie 26.12.25, 23:29
        A słyszałyście o zmianie w kodeksie pracy i na każde stosowania inkluzywnych i bezplciowych nazw stanowisk? Beda tylko osoby kierujace zamiast kierowców, osoby spawające zamiast spawaczy itp.
        • marzenka12 Re: Mam pytanie 26.12.25, 23:29
          *nakazie
          • jakornelia12345 Re: Mam pytanie 27.12.25, 12:19
            W sumie, czemu nie? I nie mam na myśli akurat przede wszystkim osób transpłciowych.

Jakoś tak zwykle sekretarka była czymś podrzędniejszym od kogoś, czyli sekretarza.

Nauczycielka była bytem podrzędniejszym od nauczyciela.

Zwróć uwagę, że podałaś nazwy zawodów w formie męskiej. Tej "szlachetniejszej" i "prawdziwej".

Jak najbardziej popieram bezpłciowe nazwy stanowisk.
            • login.na.raz Re: Mam pytanie 28.12.25, 10:17
              Sekretarz i sekretarka zajmują się raczej różnymi rzeczami.

Nauczyciel I nauczycielka brzmią dla mnie tak samo - w tym senie, że żadne z tym określenie nie brzmi "dumniej" I nikt nie jest podrzędniejszy. Może masz jakieś kompleksy?
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Mam pytanie 26.12.25, 23:35
        Czyli to z YouTube się bierze! Zastanawiałam się, dlaczego w niektórych podcastach jest pikanie, a w innych nie, choć padają te same słowa. Te pikające rzeczywiście nagrywane są na YouTube, a potem udostępniane dalej.
        • trampki-w-kwiatki Re: Mam pytanie 27.12.25, 10:37
          Tak, od kilku lat podcasty anglojęzyczne na YouTube zastępują jedne pojęcia innymi lub pikają. Nawet słowo "abuse" zaczęli pikać nawet jeśli nie jest użyte jako oznaczenie wykorzystania seksualnego. Zresztą sex w znaczeniu płeć też pikają 🤷
          • pade Re: Mam pytanie 27.12.25, 11:49
            to jest nienormalne
        • afro.ninja Re: Mam pytanie 27.12.25, 11:01
          To samo.na fejsie i instagramie.
      • baenzai Re: Mam pytanie 27.12.25, 13:00
        Nie można również napisać, że upiekło się murzynka albo rozwaliło pedał w rowerze. Ale z drugiej strony bez problemu przechodzi wyzywanie kogoś od podludzi albo śmieci. smile
        • marta.graca Re: Mam pytanie 27.12.25, 13:42
          A czym się zastąpiło pedał?
          • marzenka12 Re: Mam pytanie 27.12.25, 13:51
            marta.graca napisała:

> A czym się zastąpiło pedał?
            >

W filmach sportowcy z YT używają "zatrzaski", SPD (nazwa systemu) itp. Albo dookoła krążą "system napędowy, którego nie mozna nazwac bo rozumiecie sami, utną mi zasiegi"
            • trampki-w-kwiatki Re: Mam pytanie 27.12.25, 21:51
              Oesu! 😳😳😳Nie no kurde 🙄
            • arthwen Re: Mam pytanie 27.12.25, 23:21
              Ale przecież te pedały z SPD to jednak co innego niż zwykłe pedały bez systemu wpinania wink
              • marzenka12 Re: Mam pytanie 28.12.25, 10:25
                Jak maja SPD to uzywaja nazwy, jak nie maja uzywaja opisówki - nie wiem jak jaśniej mam to napisac?
    • danaide2.0 Re: Mam pytanie 26.12.25, 23:36
      Ostatnio ktoś chciał mnie oscamować i prosił o mój *-m*il czy jakoś tak.
    • nieobiektywnie Re: Mam pytanie 27.12.25, 10:57
      Chodzi o largo algorytmy jak używasz słów takich zwanych triggerów to algorytmy social media obniżają twoją wartość i możesz nawet stracić monetaryzację. Najbardziej unikane słowa to strefa gazy Netanjahu Trump seks. A matki już się kiedyś tutaj dziwiły na forum i uważały że YouTuberzy którzy obchodzą algorytmy to są kombinatorzy, a prawda jest taka że algorytm jest w stanie zablokować konto bo pojawiło się nie wiem zdjęcie greckiej rzeźby ze szczegółami anatomicznymi.
    • afro.ninja Re: Mam pytanie 27.12.25, 11:02
      Na tym forum.nie mozna napisać lęku na chudnięcie (oze...), bo post się nie wyswietli.
      • marta.graca Re: Mam pytanie 27.12.25, 12:09
        Często także inne nazwy własne blokuje, jako spam.
        • danaide2.0 Re: Mam pytanie 27.12.25, 12:12
          Mnie raz zablokowało więc kopiowałam po kawałku do innego posta, żeby zobaczyć w czym problem.

Niewygodnym słowem okazała się nazwa znanego brytyjskiego materiału wełnianego, niejaki t w e e d, jedna literka więcej niż nazwa znanej substancji psychoaktywnej.
          • memphis90 Re: Mam pytanie 27.12.25, 22:45
            Test
            Twedowa tkanina.
            • memphis90 Re: Mam pytanie 27.12.25, 22:46
              😂😂😂
              e-e nie wchodzi!
      • memphis90 Re: Mam pytanie 27.12.25, 22:45
        Ej, nie wierzyłam, ale masz rację 😂😂😂
        Wpisałam ozzie-osbourne-empiki postu nie widać.
    • mocca25 Re: Mam pytanie 27.12.25, 23:28
      Tak to jest kiedy narzędzia oddaje się AI
      • dracaria Re: Mam pytanie 28.12.25, 09:28
        mocca25 napisała:

> Tak to jest kiedy narzędzia oddaje się AI

Srai, a nie AI. Te algorytmy projektuje człowiek.
        • mocca25 Re: Mam pytanie 28.12.25, 10:23
          Na miarę możliwości AI, po taniości
    • dracaria Re: Mam pytanie 27.12.25, 23:54
      Haha, jakie śmieszne, internet cenzuruje słowo "seks", "Ukraina", "Putin" i "Żeleński" i jest nawet gorzej niż za czasów PRL, ale w końcu wystarczy tylko, że nie będziemy tego krytykować i się dostosujemy i będzie tak jak za PRL big_grin
      • nieobiektywnie Re: Mam pytanie 27.12.25, 23:58
        Za prl-u Polacy obchodzili cenzurę, za AI też się obejdzie.
        • dracaria Re: Mam pytanie 28.12.25, 09:31
          nieobiektywnie napisała:

> Za prl-u Polacy obchodzili cenzurę, za AI też się obejdzie.

Obchodzą cenzurę, a jakże, tyle że nie, nie jest tak śmiesznie jak za PRLu, tylko żałośnie, kiedy trzeba wymyślać zamienniki słów i eufemizmy, kalecząc język.
      • baenzai Re: Mam pytanie 28.12.25, 11:59
        Chyba trochę fantazjujesz z tą Ukrainą i Putinem. Na których niby socjalach nie można używać tych słów?
    • login.na.raz Re: Mam pytanie 28.12.25, 10:19
      Dożyliśmy czasów nowej cenzury

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka