Dodaj do ulubionych

fotowoltaika czy sie opłaca

27.12.25, 20:29
czy któraś z pań mogłaby mi łopatologicznie w oparciu o WŁASNE doświadczenie wytlumaczyć czy sie opłaca OBECNIE zakupić PV?dom jednorodzinny zuzycie do 4tys kWh w skali roku.
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: fotowoltaika czy sie opłaca 27.12.25, 20:35
      Nwm
    • pitupitt Re: fotowoltaika czy sie opłaca 28.12.25, 17:15
      Na obecnych zasadach - NIE. Opłacało się na "starych" zasadach, gdzie za ile oddałaś energii do sieci, za dokładnie tyle samo odbierałaś. Obecnie sprzedajesz za x zł, kupujesz za ok. 4x tyle.
      • riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 28.12.25, 20:50
        pitupitt napisała:

> Na obecnych zasadach - NIE. Opłacało się na "starych" zasadach, gdzie za ile od
        > dałaś energii do sieci, za dokładnie tyle samo odbierałaś. Obecnie sprzedajesz
        > za x zł, kupujesz za ok. 4x tyle.

Dokładnie. Masz wątkodajko idealnie wyjaśnione.
      • ada16 Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 08:20
        Nie dokladnie tyle a odbierasz 80%.
        • riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 09:36
          Tak oczywiście, ale to już nie ma większego znaczenia. Stary system rozliczeń a nowy, to niebo i ziemia.

Ps. W nowym systemie znam gościa, co naprawię duży kawał parceli obstawił panelami, a finansowo i tak wychodzi mu to fatalnie. Może to się zmieni jak kiedyś wejdą wielkie magazyny energii w rozsądnej cenie. Ale na razie słabo to wygląda.
          • bywalec.hoteli Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 11:34
            riki_i napisał:

> Tak oczywiście, ale to już nie ma większego znaczenia. Stary system rozliczeń a
            > nowy, to niebo i ziemia.
            >
            > Ps. W nowym systemie znam gościa, co naprawię duży kawał parceli obstawił pane
            > lami, a finansowo i tak wychodzi mu to fatalnie. Może to się zmieni jak kiedyś
            > wejdą wielkie magazyny energii w rozsądnej cenie. Ale na razie słabo to wygląda
            > .

Ja nie mam foto, ale przewiduje że w ciągu kilku lat technika pójdzie tak mocno do przodu, że się będzie opłacało to założyć.
            • riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 14:36
              Oby tak było , no i fajnie byłoby gdyby pojawiły się tanie magazyny energii o bardzo dużej pojemności.
              • bywalec.hoteli Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 15:08
                riki_i napisał:

> Oby tak było , no i fajnie byłoby gdyby pojawiły się tanie magazyny energii o b
                > ardzo dużej pojemności.

Nie wiem czy to technicznie możliwe.
                Nie napakujesz odpowiednio spolaryzowanych elektronów by autko o ciężarze 2 ton przejechało 500km w akumulator o wielkości paczki papierosów
                • bananananas Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 14:29
                  bywalec.hoteli napisał:

> Nie napakujesz odpowiednio spolaryzowanych elektronów

Widzę, że będzie wisiało to horrendum, jeśli ja nie sprostuję. Nie ma takiego bytu jak spolaryzowane elektrony, a akumulator to nie są upakowane elektrony!
                  • bywalec.hoteli Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 17:07
                    bananananas napisała:

> Widzę, że będzie wisiało to horrendum, jeśli ja nie sprostuję. Nie ma takiego b
                    > ytu jak spolaryzowane elektrony, a akumulator to nie są upakowane elektrony!

Dokonałem skrótu myślowego. A wyjaśnisz co jest konkretnie przechowywane w naładowanym akumulatorze?
                    • hanusinamama Re: fotowoltaika czy sie opłaca 31.12.25, 15:15
                      Coś co nie istnieje...jako skrót myślowy. NO tylko ktoś z inteligencją lotniczą mógł coś takiego wymyśleć...
                    • sztalugi1234 Re: fotowoltaika czy sie opłaca 31.12.25, 15:25
                      bywalec.hoteli napisał:

> bananananas napisała:
                      >
                      > > Widzę, że będzie wisiało to horrendum, jeśli ja nie sprostuję. Nie ma tak
                      > iego b
                      > > ytu jak spolaryzowane elektrony, a akumulator to nie są upakowane elektro
                      > ny!
                      >
                      > Dokonałem skrótu myślowego.

Bywalec na pewno sprawdzał czy się dacie wkręcić, on ma ścisły umysł!
                      • hanusinamama Re: fotowoltaika czy sie opłaca 31.12.25, 17:17
                        Tak wiem. Taka podpucha lotniczo-matemtyczna...
                • hanusinamama Re: fotowoltaika czy sie opłaca 31.12.25, 15:14
                  Czego???? TY jesteś inzynier podobno...
            • hanusinamama Re: fotowoltaika czy sie opłaca 31.12.25, 15:14
              Przeciez już się opłacało...MI się zwróciła rok temu, a na jeszcze 10 lat mam umowe na starych zasadach.
      • deszczu_kropelka Re: fotowoltaika czy sie opłaca 18.01.26, 17:45
        Może się opłacać, jeśli wiele urządzeń pobierających energię działa w tych godzinach, kiedy panele pracują. Natomiast jak ktoś wraca wieczorem do domu i wtedy dopiero nastawia pralkę, zmywarkę, włącza piekarnik, płytę indukcyjną itp. - no to nie bardzo.
    • engine8t Re: fotowoltaika czy sie opłaca 28.12.25, 20:35
      Jednym sie oplaca a drugim nie.. wybieraj
      • patrzyk Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 08:55
        Skoro nie masz nic sensownego do powiedzenia, to po co piszesz?
    • bananananas Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 10:13
      Zależy co to znaczy "opłaca". Ja nie chcę zarabiać na wysyłaniu do sieci, tylko mieć tani prąd na własne potrzeby i uniezależnić się od dostaw (często mamy przerwy). Akumulatory mocno staniały i są bezpieczniejsze niż całkiem niedawno, nie zapalają się. Panele będą ustawione tak, żeby łapać maksymalnie dużo zimą, a nie latem, kiedy prądu i tak za dużo.
      • riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 10:29
        Eeeeeee.... to może zapytajmy Czatusia?

-> Ile energii produkuje fotowoltaika zimą w Polsce?

Orientacyjnie (instalacja 1 kWp):

Miesiąc Produkcja

Grudzień 15–30 kWh
        Styczeń 20–40 kWh
        Luty 50–80 kWh
        Czerwiec 120–160 kWh

➡️ Grudzień + styczeń = ok. 5–8% rocznego uzysku
        ➡️ Czerwiec + lipiec = ok. 30–35%
        • bananananas Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 10:48
          riki_i napisał:

> Eeeeeee.... to może zapytajmy Czatusia?
          >
          > -> Ile energii produkuje fotowoltaika zimą w Polsce?
          >

> Orientacyjnie (instalacja 1 kWp):
          >
          > Miesiąc Produkcja
          >
          > Grudzień 15–30 kWh
          > Styczeń 20–40 kWh
          > Luty 50–80 kWh
          > Czerwiec 120–160 kWh
          >
          > ➡️ Grudzień + styczeń = ok. 5–8% rocznego uzysku
          > ➡️ Czerwiec + lipiec = ok. 30–35%

No i ?
          • riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 10:54
            No i choćby skały srały, to w tych zimowych miesiącach rewelacji nie będzie. Ofc jak to ma być zapas energii na wypadek wyłączeń, to ok. Każdemu wg jego potrzeb.

Ja potrzebuję maksymalnie dużej produkcji , także do celów pompy ciepła i ładowania samochodu elektrycznego, więc prundu ma być dużo i rozliczenie roczne robi mi robotę. Przyjmuję do wiadomości inne punkty widzenia.
            • bananananas Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 11:01
              riki_i napisał:

> No i choćby skały srały, to w tych zimowych miesiącach rewelacji nie będzie.

A coś w mojej wypowiedzi wskazywało na to, że oczekuję rewelacji?
              • marecky81 Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 11:15
                Zimą nie ma szans aby naładować własny magazyn energii i być niezależnym od zewnętrznego dostawcy. U mnie dzisiaj jest dość niezła pogoda, a produkcja nie przekroczyła 1 kWh.
                • bananananas Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 11:30
                  marecky81 napisał(a):

> Zimą nie ma szans aby naładować własny magazyn energii i być niezależnym od zew
                  > nętrznego dostawcy. U mnie dzisiaj jest dość niezła pogoda, a produkcja nie prz
                  > ekroczyła 1 kWh.
                  >
                  Oczywiście, że jest szansa, kwestia łącznej powierzchni paneli. Nie będziemy ich mieli aż tyle, żeby zimą starczyło prądu, to już z pewnością nie byłoby ekonomicznie sensowne. Za to zimą można ładować magazyn z sieci w czasie, kiedy prąd jest najtańszy.
                  • marecky81 Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 11:43
                    Standardowa instalacja ma moc 4-7 kW i jest to zwykle 8-10 paneli. Wystarczające przy standardowym zużyciu prądu z ładowarką samochodu i pompą ciepła.

Oczywiście można przewymiarować i obłożyć sobie panelami cały dach, albo wydzielić poletko na działce, ale robią to w praktyce ci co używają prąd dla potrzeb działalności gospodarczej, albo np. budynki rolnicze, instytucje publiczne, parafie itp...

Ładowanie magazynu ma tę wadę, że trzeba robić to co 2-3 dni, nawet przy taniej taryfie koszty robią się spore.
                    • riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 14:34
                      marecky81 napisał(a):

> Oczywiście można przewymiarować i obłożyć sobie panelami cały dach,

i kopać krypto 😉

> Ładowanie magazynu ma tę wadę, że trzeba robić to co 2-3 dni, nawet przy taniej
                      > taryfie koszty robią się spore.

No otóż! Nie da się latem naładować magazynu energii na zimę, o czym często są przekonani laicy. Nie mówiąc już o mikrych pojemnościach standardowych magazynów energii.
          • kamin Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 11:44
            No dobrze. To kluczowe są raczej koszty montażu i eksploatacji. Patrząc na moje zużycie energii - zimą mogłabym obniżyć rachunki za prąd o kilka procent, latem o połowę lub więcej.
            • bananananas Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 12:18
              kamin napisał(a):

> No dobrze. To kluczowe są raczej koszty montażu i eksploatacji. Patrząc na moje
              > zużycie energii - zimą mogłabym obniżyć rachunki za prąd o kilka procent, late
              > m o połowę lub więcej.

Z akumulatorami latem mogłabyś pobierać z sieci zero prądu. Zimą moje rachunki, przy założeniu, że zachowane zostaną proporcje ceny prądu w pierwszej do do drugiej taryfy spadną o 1/3 plus zyskam to, co panele wyprodukują.
              Wiosną i jesienią coś pomiędzy. Tej wiosny się przekonam.
              • riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 11:37
                Nie napisałaś ile kW będzie miała ta instalacja
                • bananananas Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 14:25
                  riki_i napisał:

> Nie napisałaś ile kW będzie miała ta instalacja

Panele prawie 10 kW, inwerter o mocy 6kW (wystarczy, a powyżej 6 są ceregiele z przepisami przeciwpożarowymi).
                  • riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 16:11
                    Miałem podobny, ale przy rozbudowie do 10 kW jednak wymieniłem na mocniejszy. U Ciebie jeśli gł. celem jest ładowanie magazynu energii, no to oczywiście moze być 6 kW.
    • demodee Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 13:30
      Ja mam pytanie takie, czy opłaca się mieć letni dom obok sąsiada z fotowoltaiką i kupować od niego prąd taniej niż w sieci?
      • riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 16:24
        Umowę z zakładem energetycznym i tak musisz mieć, a odnośnie podłączenia się do magazynu energii sąsiada (inaczej tego nie widzę), to teoretycznie można to zrobić, jeśli chałupy stoją bardzo blisko siebie. Ale nie znam takiego przypadku z autopsji. Na pewno za to można dogadać się w lecie z takim sąsiadem na ładowanie samochodu elektrycznego po niskiej stawce i następnie ciągnąć prąd z własnego samochodu (prawie każdy ma na wyposażeniu zwykłe gniazdko elektryczne , a część aut dodatkowo protokół v2l i specjalny adapter, co pozwala brać prąd z baterii samochodu jak z power banku)
        • demodee Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 17:14
          > Umowę z zakładem energetycznym i tak musisz mieć,

Taki jest obowiązek, że każdy dom musi mieć umowę z elektrownią?

> to teoretycznie można to zrobić, jeśli chałupy stoją bardzo blisko siebie.

Wydaje mi się, ze praktycznie też można. Po prostu podłączyć się do gniazdka sąsiada długim przedłużaczem.
          • bywalec.hoteli Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 19:52
            demodee napisała:

> Wydaje mi się, ze praktycznie też można. Po prostu podłączyć się do gniazdka są
            > siada długim przedłużaczem.

Dlugi przedłużacz może się spalić jak włączysz odbiorniki dużej mocy, na przykład żelazko czy czajnik nie wspominając już o kuchence
            • demodee Re: fotowoltaika czy sie opłaca 01.01.26, 11:21
              > Dlugi przedłużacz może się spalić jak włączysz odbiorniki dużej mocy, na przykład żelazko czy czajnik nie wspominając już o kuchence

Żelazko u mnie działa od zawsze na przedłużaczu, czajnik i suszarka bardzo często. Do kuchenki nie jest potrzebny prąd.
      • bywalec.hoteli Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 19:48
        demodee napisała:

> Ja mam pytanie takie, czy opłaca się mieć letni dom obok sąsiada z fotowoltaiką
        > i kupować od niego prąd taniej niż w sieci?

Państwo zakazuje xd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka