steel.tape 27.12.25, 20:29 czy któraś z pań mogłaby mi łopatologicznie w oparciu o WŁASNE doświadczenie wytlumaczyć czy sie opłaca OBECNIE zakupić PV?dom jednorodzinny zuzycie do 4tys kWh w skali roku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pitupitt Re: fotowoltaika czy sie opłaca 28.12.25, 17:15 Na obecnych zasadach - NIE. Opłacało się na "starych" zasadach, gdzie za ile oddałaś energii do sieci, za dokładnie tyle samo odbierałaś. Obecnie sprzedajesz za x zł, kupujesz za ok. 4x tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 28.12.25, 20:50 pitupitt napisała: > Na obecnych zasadach - NIE. Opłacało się na "starych" zasadach, gdzie za ile od > dałaś energii do sieci, za dokładnie tyle samo odbierałaś. Obecnie sprzedajesz > za x zł, kupujesz za ok. 4x tyle. Dokładnie. Masz wątkodajko idealnie wyjaśnione. Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 08:20 Nie dokladnie tyle a odbierasz 80%. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 09:36 Tak oczywiście, ale to już nie ma większego znaczenia. Stary system rozliczeń a nowy, to niebo i ziemia. Ps. W nowym systemie znam gościa, co naprawię duży kawał parceli obstawił panelami, a finansowo i tak wychodzi mu to fatalnie. Może to się zmieni jak kiedyś wejdą wielkie magazyny energii w rozsądnej cenie. Ale na razie słabo to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 11:34 riki_i napisał: > Tak oczywiście, ale to już nie ma większego znaczenia. Stary system rozliczeń a > nowy, to niebo i ziemia. > > Ps. W nowym systemie znam gościa, co naprawię duży kawał parceli obstawił pane > lami, a finansowo i tak wychodzi mu to fatalnie. Może to się zmieni jak kiedyś > wejdą wielkie magazyny energii w rozsądnej cenie. Ale na razie słabo to wygląda > . Ja nie mam foto, ale przewiduje że w ciągu kilku lat technika pójdzie tak mocno do przodu, że się będzie opłacało to założyć. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 14:36 Oby tak było , no i fajnie byłoby gdyby pojawiły się tanie magazyny energii o bardzo dużej pojemności. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 15:08 riki_i napisał: > Oby tak było , no i fajnie byłoby gdyby pojawiły się tanie magazyny energii o b > ardzo dużej pojemności. Nie wiem czy to technicznie możliwe. Nie napakujesz odpowiednio spolaryzowanych elektronów by autko o ciężarze 2 ton przejechało 500km w akumulator o wielkości paczki papierosów Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 14:29 bywalec.hoteli napisał: > Nie napakujesz odpowiednio spolaryzowanych elektronów Widzę, że będzie wisiało to horrendum, jeśli ja nie sprostuję. Nie ma takiego bytu jak spolaryzowane elektrony, a akumulator to nie są upakowane elektrony! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 17:07 bananananas napisała: > Widzę, że będzie wisiało to horrendum, jeśli ja nie sprostuję. Nie ma takiego b > ytu jak spolaryzowane elektrony, a akumulator to nie są upakowane elektrony! Dokonałem skrótu myślowego. A wyjaśnisz co jest konkretnie przechowywane w naładowanym akumulatorze? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: fotowoltaika czy sie opłaca 31.12.25, 15:15 Coś co nie istnieje...jako skrót myślowy. NO tylko ktoś z inteligencją lotniczą mógł coś takiego wymyśleć... Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: fotowoltaika czy sie opłaca 31.12.25, 15:25 bywalec.hoteli napisał: > bananananas napisała: > > > Widzę, że będzie wisiało to horrendum, jeśli ja nie sprostuję. Nie ma tak > iego b > > ytu jak spolaryzowane elektrony, a akumulator to nie są upakowane elektro > ny! > > Dokonałem skrótu myślowego. Bywalec na pewno sprawdzał czy się dacie wkręcić, on ma ścisły umysł! Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: fotowoltaika czy sie opłaca 31.12.25, 17:17 Tak wiem. Taka podpucha lotniczo-matemtyczna... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: fotowoltaika czy sie opłaca 31.12.25, 15:14 Czego???? TY jesteś inzynier podobno... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: fotowoltaika czy sie opłaca 31.12.25, 15:14 Przeciez już się opłacało...MI się zwróciła rok temu, a na jeszcze 10 lat mam umowe na starych zasadach. Odpowiedz Link Zgłoś
deszczu_kropelka Re: fotowoltaika czy sie opłaca 18.01.26, 17:45 Może się opłacać, jeśli wiele urządzeń pobierających energię działa w tych godzinach, kiedy panele pracują. Natomiast jak ktoś wraca wieczorem do domu i wtedy dopiero nastawia pralkę, zmywarkę, włącza piekarnik, płytę indukcyjną itp. - no to nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: fotowoltaika czy sie opłaca 28.12.25, 20:35 Jednym sie oplaca a drugim nie.. wybieraj Odpowiedz Link Zgłoś
patrzyk Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 08:55 Skoro nie masz nic sensownego do powiedzenia, to po co piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 10:13 Zależy co to znaczy "opłaca". Ja nie chcę zarabiać na wysyłaniu do sieci, tylko mieć tani prąd na własne potrzeby i uniezależnić się od dostaw (często mamy przerwy). Akumulatory mocno staniały i są bezpieczniejsze niż całkiem niedawno, nie zapalają się. Panele będą ustawione tak, żeby łapać maksymalnie dużo zimą, a nie latem, kiedy prądu i tak za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 10:29 Eeeeeee.... to może zapytajmy Czatusia? -> Ile energii produkuje fotowoltaika zimą w Polsce? Orientacyjnie (instalacja 1 kWp): Miesiąc Produkcja Grudzień 15–30 kWh Styczeń 20–40 kWh Luty 50–80 kWh Czerwiec 120–160 kWh ➡️ Grudzień + styczeń = ok. 5–8% rocznego uzysku ➡️ Czerwiec + lipiec = ok. 30–35% Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 10:48 riki_i napisał: > Eeeeeee.... to może zapytajmy Czatusia? > > -> Ile energii produkuje fotowoltaika zimą w Polsce? > > Orientacyjnie (instalacja 1 kWp): > > Miesiąc Produkcja > > Grudzień 15–30 kWh > Styczeń 20–40 kWh > Luty 50–80 kWh > Czerwiec 120–160 kWh > > ➡️ Grudzień + styczeń = ok. 5–8% rocznego uzysku > ➡️ Czerwiec + lipiec = ok. 30–35% No i ? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 10:54 No i choćby skały srały, to w tych zimowych miesiącach rewelacji nie będzie. Ofc jak to ma być zapas energii na wypadek wyłączeń, to ok. Każdemu wg jego potrzeb. Ja potrzebuję maksymalnie dużej produkcji , także do celów pompy ciepła i ładowania samochodu elektrycznego, więc prundu ma być dużo i rozliczenie roczne robi mi robotę. Przyjmuję do wiadomości inne punkty widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 11:01 riki_i napisał: > No i choćby skały srały, to w tych zimowych miesiącach rewelacji nie będzie. A coś w mojej wypowiedzi wskazywało na to, że oczekuję rewelacji? Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 11:15 Zimą nie ma szans aby naładować własny magazyn energii i być niezależnym od zewnętrznego dostawcy. U mnie dzisiaj jest dość niezła pogoda, a produkcja nie przekroczyła 1 kWh. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 11:30 marecky81 napisał(a): > Zimą nie ma szans aby naładować własny magazyn energii i być niezależnym od zew > nętrznego dostawcy. U mnie dzisiaj jest dość niezła pogoda, a produkcja nie prz > ekroczyła 1 kWh. > Oczywiście, że jest szansa, kwestia łącznej powierzchni paneli. Nie będziemy ich mieli aż tyle, żeby zimą starczyło prądu, to już z pewnością nie byłoby ekonomicznie sensowne. Za to zimą można ładować magazyn z sieci w czasie, kiedy prąd jest najtańszy. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 11:43 Standardowa instalacja ma moc 4-7 kW i jest to zwykle 8-10 paneli. Wystarczające przy standardowym zużyciu prądu z ładowarką samochodu i pompą ciepła. Oczywiście można przewymiarować i obłożyć sobie panelami cały dach, albo wydzielić poletko na działce, ale robią to w praktyce ci co używają prąd dla potrzeb działalności gospodarczej, albo np. budynki rolnicze, instytucje publiczne, parafie itp... Ładowanie magazynu ma tę wadę, że trzeba robić to co 2-3 dni, nawet przy taniej taryfie koszty robią się spore. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 14:34 marecky81 napisał(a): > Oczywiście można przewymiarować i obłożyć sobie panelami cały dach, i kopać krypto 😉 > Ładowanie magazynu ma tę wadę, że trzeba robić to co 2-3 dni, nawet przy taniej > taryfie koszty robią się spore. No otóż! Nie da się latem naładować magazynu energii na zimę, o czym często są przekonani laicy. Nie mówiąc już o mikrych pojemnościach standardowych magazynów energii. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 11:44 No dobrze. To kluczowe są raczej koszty montażu i eksploatacji. Patrząc na moje zużycie energii - zimą mogłabym obniżyć rachunki za prąd o kilka procent, latem o połowę lub więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: fotowoltaika czy sie opłaca 29.12.25, 12:18 kamin napisał(a): > No dobrze. To kluczowe są raczej koszty montażu i eksploatacji. Patrząc na moje > zużycie energii - zimą mogłabym obniżyć rachunki za prąd o kilka procent, late > m o połowę lub więcej. Z akumulatorami latem mogłabyś pobierać z sieci zero prądu. Zimą moje rachunki, przy założeniu, że zachowane zostaną proporcje ceny prądu w pierwszej do do drugiej taryfy spadną o 1/3 plus zyskam to, co panele wyprodukują. Wiosną i jesienią coś pomiędzy. Tej wiosny się przekonam. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 11:37 Nie napisałaś ile kW będzie miała ta instalacja Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 14:25 riki_i napisał: > Nie napisałaś ile kW będzie miała ta instalacja Panele prawie 10 kW, inwerter o mocy 6kW (wystarczy, a powyżej 6 są ceregiele z przepisami przeciwpożarowymi). Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 16:11 Miałem podobny, ale przy rozbudowie do 10 kW jednak wymieniłem na mocniejszy. U Ciebie jeśli gł. celem jest ładowanie magazynu energii, no to oczywiście moze być 6 kW. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 13:30 Ja mam pytanie takie, czy opłaca się mieć letni dom obok sąsiada z fotowoltaiką i kupować od niego prąd taniej niż w sieci? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 16:24 Umowę z zakładem energetycznym i tak musisz mieć, a odnośnie podłączenia się do magazynu energii sąsiada (inaczej tego nie widzę), to teoretycznie można to zrobić, jeśli chałupy stoją bardzo blisko siebie. Ale nie znam takiego przypadku z autopsji. Na pewno za to można dogadać się w lecie z takim sąsiadem na ładowanie samochodu elektrycznego po niskiej stawce i następnie ciągnąć prąd z własnego samochodu (prawie każdy ma na wyposażeniu zwykłe gniazdko elektryczne , a część aut dodatkowo protokół v2l i specjalny adapter, co pozwala brać prąd z baterii samochodu jak z power banku) Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 17:14 > Umowę z zakładem energetycznym i tak musisz mieć, Taki jest obowiązek, że każdy dom musi mieć umowę z elektrownią? > to teoretycznie można to zrobić, jeśli chałupy stoją bardzo blisko siebie. Wydaje mi się, ze praktycznie też można. Po prostu podłączyć się do gniazdka sąsiada długim przedłużaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 19:52 demodee napisała: > Wydaje mi się, ze praktycznie też można. Po prostu podłączyć się do gniazdka są > siada długim przedłużaczem. Dlugi przedłużacz może się spalić jak włączysz odbiorniki dużej mocy, na przykład żelazko czy czajnik nie wspominając już o kuchence Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: fotowoltaika czy sie opłaca 01.01.26, 11:21 > Dlugi przedłużacz może się spalić jak włączysz odbiorniki dużej mocy, na przykład żelazko czy czajnik nie wspominając już o kuchence Żelazko u mnie działa od zawsze na przedłużaczu, czajnik i suszarka bardzo często. Do kuchenki nie jest potrzebny prąd. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: fotowoltaika czy sie opłaca 30.12.25, 19:48 demodee napisała: > Ja mam pytanie takie, czy opłaca się mieć letni dom obok sąsiada z fotowoltaiką > i kupować od niego prąd taniej niż w sieci? Państwo zakazuje xd Odpowiedz Link Zgłoś