Dodaj do ulubionych

Podróże inaczej

• andace Re: Podróże inaczej 09.02.26, 18:10
      Uwielbiam samoloty (lotniska trochę mniej), nie przepadam za pociągami.

Jakby budżet nie był wyzwaniem, to podróżowałabym kilka razy w roku na długich trasach korzystając z pierwszej klasy w samolocie, teraz to już są małe indywidualne kabiny, niestety w kosmicznych cenach.

Lubię podróżować, ale sam przejazd/przelot na miejsce mnie męczy, bardzo chciałabym zwiedzić Nową Zelandię i Australię, ale za stara jestem na podróż tam w klasie ekonomicznej.

Chialabym też przejechać się Orient Express i innymi luksusowymi pociągami, bardzo chętnie spędziłabym miesiąc w trasie w takim pociągu.

Co do problemu z kawą i bagażem, zawsze można zapłacić i wejść do “saloników biznesowych”, ja mam taką opcję jako dodatek do polskiej karty kredytowej, 5 czy 7 wejść w roku za darmo, reszta za niewielką opłata. Można usiąść w spokoju, jest toaleta dostępna bez kolejek i tłumów, kawa i coś do zjedzenia i wygodne fotele.
      Lotniska mnie męczą, więc przyjeżdżam na ostatnią chwilę, zawsze korzystam z fast track na security, żeby jak najmniej czasu spędzić na lotnisku.

Co ważne, na Okęciu, fast track jest za darmo dla osób powyżej 70 lat, to miłe ułatwienie dla starszych osób,
      • mocca25 Re: Podróże inaczej 09.02.26, 18:17
        Co do problemu z kawą i bagażem, zawsze można zapłacić i wejść do “saloników biznesowych”, ja mam taką opcję jako dodatek do polskiej karty kredytowej, 5 czy 7 wejść w roku za darmo, reszta za niewielką opłata.

Z ciekawości- to karta z żubrem? Pytam się, bo rozważam otworzenie nowego konta a przy okazji Miles&More ciągle mi wyskakuje ic promocja
        • andace Re: Podróże inaczej 09.02.26, 18:21
          Nie, mam konto w Santander bank, chociaż oddział Polski został sprzedany i bank będzie się niedługo nazywał inaczej, ale zakładam że utrzymają ofertę.
          • mocca25 Re: Podróże inaczej 09.02.26, 18:25
            Muszę się przyjrzeć (karta z żubrem podobno nalicza punkty na miles&more, za każde zakupy)
            • mocca25 Re: Podróże inaczej 09.02.26, 18:33
              p.s. i też salonik, ale tylko w przypadku opóźneinia samolotu
              • andace Re: Podróże inaczej 09.02.26, 19:09
                Jak latasz Lotem i innymi liniami z tej grupy to może się opłacać, mam kartę kredytową do konta za darmo, a lotem czy Lufthansa nie latam, więc nie miałabym jak zbierać mil.
                Ja mam pełne ubezpieczenie podróży, Assistance i jakieś dodatki na tej karcie, więc się przyzwyczaiłam.
                Z saloniku korzystam tylko jak jest spore opóźnienie, zazwyczaj jestem na lotnisku 50 min przed odlotem, więc normalnie nie mam czasu.
                • mocca25 Re: Podróże inaczej 09.02.26, 19:18
                  Ja nawet jak mam fast track to i tak jestem 2 godziny wczesniej - jakiś rodzaj nerwicy (pamiętam jak kiedyś przyszłam na spotkanie z 15 minut wczesniej - jak zwykle - czekała już koleżanka z Niemiec i zapytała "Masz jakieś niemieckie korzenie?" big_grin)

A czasami i 3 jak mi wyobraźnia podpowie, ze na pewno jeden autobus, ten mój, wypadnie z grafiku

p.s. za to na Okęciu wykupuję ze 2 serie na fotelu z masażem

• andace Re: Podróże inaczej 09.02.26, 19:23
                    Na spotkania i inne okazje też zawsze wolę być za wcześnie niż za późno, ale nie lubię lotnisk, Okęcie jest małe, więc przyjeżdżam na ostatnią chwilę. Na lotnisko jeżdżę taksówką lub odwożą mnie rodzice, zazwyczaj rano Kade do rodziców na śniadanie i potem od nich na lotnisko.

Latam też z Eindhoven, a nie z Amsterdamu, więc 15 min od opuszczenia samolotu jestem już na zewnątrz na parkingu. Ostatnio byłam w Eindhoven na lotnisku o 14:10 a samolot odlatywał o 14:50, w Amsterdamie bym nie zdążyła.
                    • mocca25 Re: Podróże inaczej 09.02.26, 19:29
                      No to ja tylko dodam, że kiedyś, dawno, dawno temu wzięłam w sierpniu kurtkę zimową do Prowansji. Na wszelki wypadek. Ale ten incydent mnie trochę wyleczył i jestem już bardziej opanowna
    • krwawy.lolo Re: Podróże inaczej 11.02.26, 00:02
      Zamieszkałaby eMatka w tak przepysznym hotelu?
      • a74-7 Re: Podróże inaczej 11.02.26, 12:26
        A dlaczego by nie ?
        Wypozyczalnia samochodow pod nosem , tudziez przystanek autobusowy , w czym problem ?
        Jedyne czego obawiala bym sie to ten akwen wodny obok , moze zwiastowac komary ...
    • kanna Re: Podróże inaczej 11.02.26, 13:28
      Jechałam do Pragi sypialnym smile Wzięłam przedział dla siebie, była w nim umywalka, ręczniczek (dałabym rade umyć się cała, gdybym chciała).
      Duzy prysznic był na końcu przedziału, miałam kartę do zamykania kabiny / otwierania toalety.
    • mikams75 Re: Podróże inaczej 12.02.26, 12:56
      Jak ja nie lubie na lotnisku kawiarni z obsluga kelnerska... Bywalo, ze siadalam, zajmowalam miejsce, czyli robilam zbedny tlok po czym po jakims czasie wychodzilam, bo bym nie zdazyla wypic tej kawy, tak dlugo sie czeka. W takich z obsluga przydzielajaca do stolikow to juz przy wejsciu mowia, ze czas oczekiwania to minimum 20-30 min.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka