siedemkropek82 11.03.26, 18:11 Czy ktoś z Was zamawiał gregorianki?Ile to u Was kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ga-ti Re: Gregorianki 11.03.26, 18:17 Tak, ale kilka lat temu. Wtedy msza w tygodniu 30 zł, w niedzielę 50. Teraz pasowałoby 50 i 100, ale pewnie zależy też od parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Gregorianki 11.03.26, 18:17 Nie wiem, ile "u mnie", ale w opactwie cysterskim Sénanque we Francji 540 euro. (Wpadło mi w oko, jak sprawdzałam ceny biletów wstępu). Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gregorianki 11.03.26, 18:22 Też mi coś podobnego przyszło do głowy po zobaczeniu tytułu ;p Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Gregorianki 11.03.26, 18:26 A wiesz, ze to msze za grzeszników przebywających w czysciu. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gregorianki 11.03.26, 18:28 Nie mam pojęcia, nie znam się na kościelnych obrzędach wcale a wcale. Nigdy niczego takiego nie zamawiałam i raczej nigdy nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Gregorianki 11.03.26, 18:43 A ci co nie mają rodziny na tym łez padole tak siedzą w tym czyśćcu? Smutne, ze miłosierny bog na to pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Gregorianki 11.03.26, 20:02 No, nie. Jest modlitwa w czasie mszy i tam jest: i za wszystkie dusze w czyśćcu cierpiące. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Gregorianki 11.03.26, 21:07 To skoro wszyscy na mszach sie juz za to modlą...po co się płaci dodatkowo? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Gregorianki 11.03.26, 21:21 Jak chcą, to przecież nikt nie zabroni. Magiczne rytuały nie zaszkodzą, a kto wie, czy nie pomogą?! Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Gregorianki 11.03.26, 21:46 NO tak ale w sumie nie wiadomo. Moze ta osoba już awansowała i nie siedzi w tym czyścu.. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Gregorianki 12.03.26, 08:47 Gregorianki najczęściej zamawia się w pierwszym roku po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Gregorianki 12.03.26, 09:08 NIe znam się ile się w czyścu siedzi? I czy kazdy trafia najpierw tam? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Gregorianki 11.03.26, 19:33 Ja nie wiem, czy to ma sens, bo mormoni jakby chrzczą dusze zmarłych niebędących wcześniej mormonami - i cyk! taka dusza staje się mornonem i idzie do Wiekiego Mormona. Więc może się okazać, że ta osoba jest już przekazana gdzie indziej, a w sumie nie ma jak sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Gregorianki 11.03.26, 22:06 O matko. Moi sąsiedzi to Mormoni, sprawiają wrażenie lekko nawiedzonych Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Gregorianki 12.03.26, 09:02 homohominilupus napisała: > O matko. > Moi sąsiedzi to Mormoni, sprawiają wrażenie lekko nawiedzonych Prędko sejf kupuj i pakuj tam duszę, bo Ci rąbną, jak będziesz spać i co zrobisz😜 > Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Gregorianki 11.03.26, 19:27 lajtova napisała: > To jakaś nowa forma grycanek? A co to są grycanki? To jakaś potrawa? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Gregorianki 11.03.26, 18:31 Twoja babcia była dobrą osobą, nie szarp się na takie zabobony, daj na kastrację kotów, jak ci zbywa kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Gregorianki 11.03.26, 21:39 A jeśli taka była wola babci? Moja mama ma odłożone już pieniądze na gregoriankę, ja mam zapowiedziane żeby takie msze zamówić, ma też wybrane miejsce na cmentarzu i kupione ubranie do trumny. I ja jej te msze zamówię, bo to jest dla niej ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Gregorianki 12.03.26, 08:49 Dla jej mamy, skoro sie do tego przygotowuje. Moja babcia też miała przygotowane ubranie do trumny, odłożone pieniądze na gregoriankę. O załatwienie tego poprosiła moją mamę, bo wiedziała że jak mama coś obieca to to zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Gregorianki 12.03.26, 10:55 Ona napisała, że dla niej ważne, ja się z tym zgodziłam. Nawet jak byłam katoliczką, wiedziałam, że to ściema dla wyciągnięcia kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Gregorianki 12.03.26, 11:27 Napisała, że dla niej - czyli dla babci a nie dla rosie. A ty stwierdziłaś, że to ważne dla rosie Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Gregorianki 12.03.26, 18:38 Alpepe klepie, byle klepać. Widocznie nie potrafi czytać ze zrozumieniem, ale przecież nie ona jedna Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Gregorianki 11.03.26, 19:06 21w, forum dla wyksztalconych ludzi, a te zamawiaja za 3 dychy wierszyk zeby dusza babci wyszla z czyśća 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Gregorianki 11.03.26, 19:13 Skąd w ogóle wiadomo, że jest w czyścu? Babcia wysłała kartkę? Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Gregorianki 11.03.26, 19:23 Ja jestem niewierzącą, ale szanuje ludzi i ich wiarę. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Gregorianki 11.03.26, 19:25 Poza tym żyjący robia to dla siebie, dla poczucia ze jeszcze cos mozna zrobic, cokolwiek aby bolało mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
paspartua Re: Gregorianki 11.03.26, 20:05 Wam dwóm naprawdę wydaje się, że jesteście przezabawne, boki zrywać? Z gimboateizmu powinnyście wyrosnąć już dawno. Chamskie, żałosne komentarze, przykro mi, że rodzice nie zdołali wychować was na porządnych ludzi. Co innego piętnować Kościół i jego skandaliczny wpływ na legislację, albo wiarę na pokaz, ale nie wiarę prawdziwą, szczególnie kogoś kto właśnie stracił bliską osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Gregorianki 11.03.26, 20:28 Zamow sobie gregoriankę czy inną elżbietanke i oddychaj Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Gregorianki 12.03.26, 15:11 Może miejmy tolerancję dla cudzej tolerancji, zamiast wychowywać dorosłe osoby? Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Gregorianki 11.03.26, 19:59 Też sobie znalazłaś miejsce, żeby pytać o cenę mszy. Na tym forum nie wolno być wierzacym i głosować na kogokolwiek innego, niż tusk i jemu podobni, bo zostaniesz zhejtowana. Może zapytaj po prostu w kościele? Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Gregorianki 11.03.26, 20:03 Nie no. Tu jest tolerancja dla schorzeń psychicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Gregorianki 11.03.26, 21:08 Wierzyć wolno, głosować na Brauna nie wolno Nie musisz dziękować Odpowiedz Link Zgłoś
mayoliijka Re: Gregorianki 11.03.26, 20:27 Tradycyjnie za mszę powinno zapłacić się tyle, żeby utrzymać księdza przez dzień. Gregorianek jest 30, więc możesz sobie oszacować, ale też raczej nie mniej niż 540 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
mayoliijka Re: Gregorianki 11.03.26, 21:52 Ano tyle. 2000 zł za serię 30 mszy gregoriańskich za zmarłego jest normalną kwotą. Na szczęście nie ma obowiązku zamawiania gregorianek, więc możecie spać spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Gregorianki 11.03.26, 21:59 No ale niech potem ci tyle płacą za pomamranie przez chłopa w dziwnym ubraniu nie mają pretensji że ktoś cisnie z nich beke. Odpowiedz Link Zgłoś
mayoliijka Re: Gregorianki 11.03.26, 22:06 Ciśnij sobie bekę do woli, na zdrowie. I tak nikogo to nie interesuje. lajtova napisała: > No ale niech potem ci tyle płacą za pomamranie przez chłopa w dziwnym ubraniu n > ie mają pretensji że ktoś cisnie z nich beke. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Gregorianki 11.03.26, 22:12 Ale 2000 PLN za nic nienwarte mamrotanie))) Oszuści od garnków i kocy to jednak amatorzy przy tych oprychach. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Gregorianki 12.03.26, 09:15 Może niech każdy wydaje swoje pieniądze tak, jak chce? Jeden, na gregorianki, drugi na alkohol, trzeci na prostytutki? Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Gregorianki 12.03.26, 10:07 Alkohol i dziwki to jednak jakiś konkret jest. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Gregorianki 11.03.26, 20:37 > Tradycyjnie za mszę powinno zapłacić się tyle A co to za tradycja? Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Gregorianki 11.03.26, 21:04 Tak która leży u fundamentów każdej religii. Dojenie naiwnych z pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mayoliijka Re: Gregorianki 11.03.26, 21:57 Znana osobom wierzącym i zamawiającym msze w różnych intencjach. angazetka napisała: > A co to za tradycja? > Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Gregorianki 12.03.26, 00:32 > A co to za tradycja? Bardzo logiczna. Opiera się na następujących przesłankach: 1. Pieniądze za odprawienie mszy (tradycyjnie zwane czasem stypendium mszalnym) to jest jedyny dochód, który ksiądz ma prawo zachować dla siebie. Cała reszta, jak np. pieniądze z tacy, stanowi własność parafii i jeśli ksiądz wydaje je na własne potrzeby, to popełnia malwersację. Oczywiście jakieś przesunięcia są możliwe, z pieniędzy parafialnych można np. kupić samochód (ale wtedy to będzie samochód służbowy, który ksiądz wykorzystuje do celów prywatnych na tych samych zasadach, co jakikolwiek inny pracownik) albo wypłacić zapomogę komuś, komu brakuje na jedzenie (w tym samemu księdzu), ale generalna zasada jest właśnie taka: pieniądze za mszę są osobiście dla księdza, cała reszta dla instytucji. 2. Księdzu wolno odprawić jedną mszę dziennie, chyba że za specjalną zgodą biskupa, a i wtedy wolno mu zachować dla siebie pieniądze za tylko jedną z tych mszy. To jest teoretycznie nadal prawda, tyle że zgodę biskupa dostają teraz wszyscy hurtowo. 3. Ksiądz powinien żyć na tym samym lub nieco niższym poziomie, co przeciętnie jego parafianie; nie powinien odstawać, kłuć w oczy bogactwem. To nie jest przepis prawa, tylko zalecenie, które nadal obowiązuje, chociaż niektórzy księża je olewają. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Gregorianki 12.03.26, 08:37 >3. Ksiądz powinien żyć n[b]a tym samym lub nieco niższym poziomie, co przeciętnie jego parafianie[/b]; nie powinien odstawać, kłuć w oczy bogactwem. To nie jest przepis prawa, tylko zalecenie, które nadal obowiązuje, chociaż niektórzy księża je olewają. AAAaaaahahahahahahahahahahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Gregorianki 11.03.26, 21:30 Ale jakiego księdza?Czy dzienne potrzeby szaraczka wikarego i jego ekscelencji biskupa są takie same? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Gregorianki 11.03.26, 21:47 Weź nie pytaj bo to zaraz w tysiace oiro pójdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Gregorianki 12.03.26, 00:18 > Ale jakiego księdza? To się nie od rangi księdza uzależnia, tylko od sytuacji finansowej ofiarodawcy. Tradycyjnie za mszę powinno zapłacić się tyle, żeby utrzymać księdza przez dzień na takim poziomie, na jakim samemu się żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Gregorianki 12.03.26, 09:09 To chyba ksieza o tym nie słyszeli... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Gregorianki 12.03.26, 09:43 Czy was wszystkie już totalnie oczadziła ta wolność i nowoczesność? Wątek kobiety w świeżej żałobie to NIE JEST miejsce na napawanie się własną zajebistością i poczuciem humoru, plus miłym poczuciem wyższości nad "zacofanymi wierzącymi". Sasiadce w windzie też byście w oczy wypaliły kazanie o zabobonach i pedofilii, czy raczej (na co mam nadzieję) złożyły szczere kondolencje i zachowały resztę błyskotliwych przemyśleń dla siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Gregorianki 12.03.26, 10:07 Mnie bardziej zastanawia ta moda przeżywanie żałoby na forumie i epatowanie tutaj smutkiem. Jakby sąsiadka mi zaczeła opowiadać że wywala 2000 pln na śmietnik znaczy się na to żeby czarodziej pomamrał za to do obrazu czy do ściany to nie miałabym problemu żeby jpowiedzieć co o tym sądze. Namawiała bym ją żeby sobie te pienia∂ze na siebie wydała. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Gregorianki 12.03.26, 10:56 Gdyby mi wyjechała z gregoriankami, to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Gregorianki 12.03.26, 10:58 Po tobie i lajtovej to się akurat dokładnie tego spodziewam. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Gregorianki 12.03.26, 11:13 To dobrze. Jedno muszę przyznać KRK. Ukształtował mi sumienie. "Niech mowa wasza będzie tak, tak, nie, nie". Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Gregorianki 12.03.26, 11:00 Myślałam, że to jakiś nowy rodzaj butów i chciałam zobaczyc, jaki 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: Gregorianki 12.03.26, 12:02 Znajomy mi powiedział (duże miasto wojewódzkie) 3 tys zł dał ,modlitwa za matkę. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Gregorianki 12.03.26, 18:54 Daj sobie spokój naprawdę. Pomyśl logicznie- co ma dać zmarłemu opłacona modlitwa? Szybciej trafi do nieba? To jest ta boska sprawiedliwość? To absurd. Babcia by pewnie wolała, żebyś kupiła sobie coś ładnego. Dawała ci przecież zawsze pieniądze na jakiś drobiazg. Kup sobie coś a babci zanieś ładne kwiaty na grób. I pomódl się sama, od serca, nie za pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś