Dodaj do ulubionych

Dzienniki elektroniczne

19.03.26, 20:12
Dziewczyny, podzielcie się doświadczeniami związanymi z dziennikami elektronicznymi.

Chodzi mi przede wszytkim o kwestię odpłatności za nie przy obowiązkowości korzytania z nich.

Które funkcje są odpłatne?
Czy one są niezbędne rodzicom do komunikacji ze szkołą i do korzystania z dziennika?
Jeśli tak - dlaczego tak uważacie?
Jakie macie zdanie na temat ewentualnej odpłatnosci za usługi w ramach dziennika i na temat zakresu usług darmowych?
Czy dzienniki oferowane Rodzicom są tylko oprogramowaniem prywatnym, czy też można korzystać z darmowych dzienników proponowanych przez panstwo Polskie?
Jakie macie inne przemyślenia dotyczące dzienników elektronicznych?
Obserwuj wątek
    • malia Re: Dzienniki elektroniczne 19.03.26, 20:16
      nigdy nie spotkałaś się z dziennikiem elektronicznym, czy może jakiś artykuł będzie?
      • forestgate Re: Dzienniki elektroniczne 19.03.26, 20:32
        tu yenna_m
        awaria jest

spotkalam się pierdyliard lat te mu, gdy miałam szkolne dzieci
        • pepsi.only Re: Dzienniki elektroniczne 19.03.26, 20:52
          MSZ Librus wygodniejszy niz Vulcan.
          Nigdy za nic nie płaciłam /i nie zapłaciłabym!/
          i nigdy nie włączałam powiadomień- wchodziłam co kilka dni, i jak mi się przypomniało tongue_out jak miałam coś do przekazania to wolałam zadzwonić, czy nawet podejść do nauczyciela po zebraniu niż wypisywać notatki w dzienniku.
          Nie rozumiem tego, by sprawdzać wszystko co godzinę, jest to poza moim pojmowaniem , ale ja mam takie podejście w ogóle do wszystkich aplikacji z kt korzystam, i w czym mogę to wyłączam powiadomienia.
          • novembre Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 09:56
            Wlasnie po to jest dziennik elektroniczny, zeby nie dzwonic i nie przychodzic osobiscie, nie zawracac nauczycielowi glowy i oszczedzac twoj i jego czas.
        • asia_i_p Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 10:54
          Też miałam tę awarię.
          • asia_i_p Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 10:56
            Przez całe wczoraj nie akceptowało moich postów żądając daty urodzenia i równocześnie nie pozwalało dodać tej daty do konta. Ktoś jeszcze tak miał?
            • angazetka Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 11:05
              Ja.
            • arthwen Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 11:27
              ja też
            • pani.asma Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 11:37
              Z tego co piszecie to tylko wyborcy KO mieli ten problem więc pewnie chodzi o to że próbują pozyskać jak najwięcej waszych danych żeby jeszcze lepiej wami manipulować

Ja bez problemów ale mną manipulować nie planują
              • angazetka Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 11:45
                Asmuś, ja wszystko rozumiem, ale naucz się wreszcie, że nie jestem wyborczynią KO. Nawet tobie się to uda.
                • pani.asma Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 12:18
                  Tak ci się tylko wydaje a w rzeczywistości jesteś główną Target group i smakowitym kąskiem który można skusić kawałkiem pizzy czy jakoś tak żeby pozyskać jego głosik i i zostać u Koryta

Podaj lepiej tą datę urodzenia poza tym moga iść benefity walka będzie zacięta
                  • angazetka Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 12:21
                    To se walcz.
              • yenna_m Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 14:25
                Wyborcy Razem też.
              • arthwen Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 21:14
                Ale rozumiesz Asma, że nie dostali żadnych danych, bo nawet jakby się chciało wpisać, to się nie dało (na dodatek wpisać możesz cokolwiek), a dziś wróciło do normy bez wpisywania żadnych danych? Czy jednak słowo pisane cię przerasta i nie zrozumiałaś?
            • little_fish Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 13:27
              Ja
            • yenna_m Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 14:24
              Ja!
            • katriel Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 17:42
              I ja.
    • zanetka.x Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 05:37
      Librus jest darmowy.
      • partytura2026 Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 07:59
        W wersji na przeglądarkę. Apka jest płatna.
        • pani.asma [...] 20.03.26, 09:51
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • natalia.nat Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 10:28
            pani.asma napisała:

> Szok
            > Tusk każe płacić żeby sprawdzić jakie oceny ma dziecko ?

Doczytaj, zanim zaczniesz się pultać.
            Przeglądanie e-dziennika po zalogowaniu na stronie internetowej jest w pełni darmowe. Aplikacja również jest darmowa w ramach podstawowego pakietu ("Dostęp do edziennika”), w którym jest m. in. przeglądanie ocen. Opłaty dotyczą korzystania z dodatkowych funkcje. Na opłatach za "mobilne dodatki" zarabia firma Librus (Synergia), która jest dostawcą oprogramowania.
            Tusk niczego nie każe, a rodzice otrzymują na dziecko 800+ co miesiąc. Jest z czego opłacić wersje mobilną, z dodatkami, jeśli ktoś potrzebuje. Przestań siać dezinformację!

> To jakiś element wychowywania dzieci na spolegliwych jak ich mamy głosujcie ślepo na ko
            > Jak nie sprawdzicie ocen to dzieci nie będą się uczyć i będą łatwe do manipulowania
            > Takie 100 konkretów na siedzenie przy korycie

Co za infantylne kłamliwe brednie. Ile razy musisz napisać "wina Tuska", żeby dostać dniówkę? To jest nieprawdopodobne, żeby się tak szmacić każdego dnia. 😡
          • partytura2026 Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 10:31
            Nikt mi nic nie kazał, a librusa mam od czasów przedtuskowych.
            Za Netflix itd też płacę. Również wina Tuska?
        • memphis90 Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 12:01
          Gwoli ścisłości - apka jest bezpłatna, płatne sa niektóre opcje w apce.
    • memphis90 Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 07:11
      Librus i Vulcan mają wersje darmowe w przeglądarce na kompie i na komórce. Wersje darmowe mają wszystkie opcje.

Są też aplikacje, które mają najważniejsze opcje darmowe (plan lekcji, oceny), ale bez wysłania/odbierania wiadomości. Dodatkowe opcje są za dopłata. Aplikacja nie jest niezbędna, jest dla chętnych.

Korzystałam z obydwu opcji, spokojnie można korzystać z darmowej wersji na przeglądarkę.
    • no_name33 Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 09:06
      Nigdy nie płaciłam ze dziennik elektroniczny.
      • kanna Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 10:18
        Ja też nie.
        Za to w LO dzieci powiedzieli, ze dziennik elektroniczny owszem będzie, ale dla UCZNIÓW. I jak uczeń pokaże, to masz dostęp, jak nie - to nie,
        Po fazie szoku i niedowierzania (z powodu ograniczenia moich praw rodzicielskich) pokochałam tą opcję.
        • nick_z_desperacji2 Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 13:07
          W niektórych przypadkach to bardzo dobre dla psychiki uczniów. miałam kolegę, do którego matka potrafiła zadzwonić z pretensjami w czasie przerwy, choć on jeszcze ani oceny nie znał, ani poprawionego sprawdzianu nie widział.
          • kanna Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 19:53
            Dokładnie z tego założenia wychodziła szkoła smile Ochrona dzieci przed rodzicami + wdrażanie do samodzielności
    • hanusinamama Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 09:08
      Uzywam Librusa i Vulcana na komputerze ( czasami na komórce przez przeglądarkę)
      I jest w tej wersji darmowy, płatne są apki...
    • moadek Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 10:16
      tobie płacą za artykuł , zapracuj na niego sama
      • yenna_m Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 14:27
        Ale to nie do artykulu.
        Ktoś mi sie poskarżył, ze dziennik jest odplatny i weryfikuje te osobę.
        • zerlinda Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 14:41
          Nie, wersja odpłatna jest dla chętnych. Ta osoba albo kłamie, albo jest ograniczona umysłowo i nie ogarnia szkolnych podstaw u własnych dzieci.
    • czarna_kita Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 11:06
      W podstawówce byl Librus, w średniej maja vulkana. Mi sie wygodniej korzysta z vulkana bo jest jednolity i prosty. Librus za bardzo chaotyczny i kolorowy.
      Nie płacę za dodatki bo sa mi niepotrzebne. Jak cos chce ekstra to wchodzę przez stronę.
      Wg mnie powinien byc jeden państwowy dziennik, taki sam dla wszystkich.
      • yenna_m Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 14:30
        A jakie są platne dodatki w Vulcanie?
      • princy-mincy Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 16:07
        Vulkan jednolity i prosty? Ja go nie znoszę.
        • czarna_kita Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 16:24
          W porównaniu do librusa ? Owszem. 3 kolory na krzyż, i na głównym tylko to co potrzebujesz. Chyba ze masz jakiegoś innego to nie wiem ( bo moze sa jakieś inne w innych wojewodztwach). Ja miałam 3 dzieci na vulkanie i bardzo prosto szło przełączać miedzy kontami.
          Tu dla przykładu. Proszę nie patrzeć na oceny 😆
    • nunia01 Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 11:21
      Korzystam z librusa wersja darmowa przez przeglądarkę. Przez jakiś czas korzystałam z wersji darmowej na telefonie, ale nie jest mi do niczego potrzebna.
    • yenna_m Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 14:29
      A jak jest z Vulcanem?
      • jola_ep Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 15:23
        Wersja na przeglądarkę całkowicie darmowa i w pełni funkcjonalna. Apka ma darmowe wybrane funkcje (bez powiadomień i usprawiedliwiania, o ile pamiętam, widoczny jest plan lekcji i oceny).
        Dawniej były konkurencyjne, bardzo dobre apki, ale Vulcan wykosił konkurencję straszeniem pozwami sądowymi.
        • yenna_m Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 15:46
          Dzięki!
    • mocca26 Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 14:32
      Ja płaciłam za to, żeby w ogóle nie było dziennika elektronicznego.
    • princy-mincy Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 16:07
      Można korzystać z wersji bezpłatnej.
    • yenna_m Re: Dzienniki elektroniczne 20.03.26, 16:09
      Dziewczyny, bard,o Wam dziękuję.
      Ematka niezawodna jak zwykle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka