Dodaj do ulubionych

..nowa sofa i pies ;)

22.03.26, 14:49
Pytanie kieruję do praktyków, 'wujkom dobra rada' dziękuję za mądrości z górywink

Mebel zamówiony, obicie z materiału 'dedykowanego' dla pupili, no ale jakieś tam rozkminy mam heh
Czy macie jakieś pokrowce lub inne wynalazki..? Dotychczasowy narożnik już nieco ucierpiał w kontakcie, ale pogodziłam się z nieuchronnym wink no ale nowy mebel.. Starannie wybrany, nietani tongue_out
Dr Seidel biter wjedzie, wiadomo, ale da się jakoś zabezpieczyć to obicie, żeby przynajmniej na początku trochę nacieszyć się nabytkiem a i nie zżymać się na 4 łapnego..?
Obserwuj wątek
    • afro.ninja Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 14:56
      Chyba najlepiej zaopatrzyć się w odkurzacz piorący. Teraz sa niedrogie.
      • chlodne_dlonie Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 15:43
        Piorący rozważam, choć bardziej o nabyciu czegoś w typie 'roomby' do odkurzania/mopowania myślę.
    • majenkirr Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 15:22
      Cóż… ja moją białą sofę w pełnej krasie widzę tylko jak goście przychodzą, bo na codzień pies zaanektował ją sobie na legowisko🥲
      • srubokretka Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 15:34
        Masz rozowego psa??? Piekny smile
        Wyglada jakby wiedziel, ze nie powinien siedziec na niezabezpieczonym kocem fotelu big_grin
        • majenkirr Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 15:36
          ?😵‍💫
        • majenkirr Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 16:07
          Czekaj, o tym mówisz?😅😂
          • srubokretka Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 16:24
            hahaha o tym. Chcialam sie zapytac, gdzie tego psa uszy, ale corka mnie zawolala big_grin
      • chlodne_dlonie Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 15:42
        majenkirr napisała:

> Cóż… ja moją białą sofę w pełnej krasie widzę tylko jak goście przychodzą, bo n
        > a codzień pies zaanektował ją sobie na legowisko🥲
        >

Coś czuję, że u mnie może być podobnie.. wink
        • majenkirr Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 15:49
          Albo Wersal, albo zwierzaki🤷🏼‍♀️
          • chlodne_dlonie Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 16:04
            👌👌😜😁
      • delorianka Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 15:47
        U mnie tak samo 🙈😂
        Często jak oglądam wnętrza i takie koce są, to od razu widac, że ludzie mają zwierzaki 😊
    • kotejka Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 15:31
      Mam najtansze koce z jysk, ktore ciagle piore po prostu. Latwiej niz prac obicie
      • chlodne_dlonie Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 15:41
        Takie może..?
        Dzięki za polecajkę - podjadę sobie zmacać smile
        • mysiulek08 Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 15:58
          zaleta - wygodne - dobrze sie piora i szybka susza
          wada1 - jesli jest wiecej klakow trzeba je 'sczesac' przed praniem, bo wbijaja sie kulki w koc - z tym, ze mowa o kocich klakach
          wada2 - mocno sie elektryzuja, szczegolnie po suszeniu w suszarce, futro potem 'strzela'

sa tez w roznych wzorach 'wytloczek' np

allegro.pl/oferta/koc-160x200cm-narzuta-kapa-pled-lozko-kanape-lekki-3d-wytlaczany-niebieski-17696471816?
          sprawiaja wrazenie grubszych smile
          • chlodne_dlonie Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 16:11
            Dzięki, Mysiulek - oblookam starannie, widzę nawet odcień zbliżony do koloru mojego nowego nabytku wink
            Mój pieseł ma akurat krótką, zbitą i gęstą sierść, która pozostaje na meblach czy odzieży w postaci takich krótkich igiełek.
            Ciężko je z niektórych powierzchni w całości usunąć. Ale cóż, odkurzam i tyle wink
            • mysiulek08 Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 16:50
              czesc ferajny nie lubi strzelajacego futra i tylko welna ich zadowala 😋 co jest klopotliwe ale czesci jest obojetne, aby tylko 'mientko' bylo 🤣
    • klaramara33 Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 15:44
      No wlasnie u mnie nowawypasiona mająca na długo służyć jak poprzednia. Pod psa futro kolor żeby jak najmniej widoczny, oprocz tego z temu pluszowe pokrowce bardzo dobrze się sprawdzają i się podobają. Kupiłam na zmianę.
      • chlodne_dlonie Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 16:06
        Oo, pokaż, proszę, te pokrowce z Temu!
        • aankaa Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 16:11
          wrzuć sobie hasło "pokrowce na meble" - do wyrobu / do koloru
        • aankaa Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 16:12
          www.temu.com/pl/search_result.html?search_key=pokrowce%20na%20meble%20pokojowe&search_method=suggest&refer_page_el_sn=200252&srch_enter_source=top_search_entrance_10005&sprefix=pokrowce%20na%20meble%20pokojowe&_x_sessn_id=bu2270f52w&refer_page_name=home&refer_page_id=10005_1774192341461_s2o7zub7jx&refer_page_sn=10005
        • klaramara33 Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 20:36
          chlodne_dlonie napisała:

> Oo, pokaż, proszę, te pokrowce z Temu!
          >
          Duży wybór potwierdzam i dobra jakość przynajmniej jak na razie.
    • gris_gris Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 16:19
      Ja nie akceptuję pokrowców na sofy, ani żadnych narzut, ale też nie mam psa, więc mogę smile Natomiast używam topper, czyli taki cienki materacyk długości sofy, w moim przypadku lniany (sofę też mam lnianą) - jak na przykładowym zdjęciu niżej. Jeśli u ciebie głównie chodzi o ochronę siedzenia, to może się sprawdzi?
    • kiszonababka Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 17:36
      Też mam psa i jasno beżowa sofę. Koce na psa wystarcza, ale na innych użytkowników już nie 🙈
    • marzenka12 Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 17:48
      Kocyk, dwa kocyki, kocyków pięć
    • aqua48 Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 17:48
      U mnie pies miał zawsze na kanapie swój psi kocyk na którym leżał. A oprócz tego kanapa była (i jest) okryta specjalną nakrywką którą się pierze.
    • kanna Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 18:23
      Są różne rozwiązania:
      - kawałek dedykowany dla psa (tam leży kocyk)
      - zakaz wchodzenia na sofę (łatwo wyegzekwować w przypadku nowego mebla)
    • ga-ti Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 18:38
      Ja mam kocyki, niestety, odkryta kanapa tylko na święta.
      Za to mój pies z wiekiem zmienia nawyki. Przez długi czas miał swój ulubiony kawałek kanapy, na inne nie wchodził. Teraz migruje za poduszkami, lubi sobie główkę na podusiach ułożyć. Jak mam świeżo wyprane poszewki i układam poduszki na oparcie to się denerwuje, kręci, wierci i wyprasza.

Aha, kupiłam kiedyś nowe czarne koce pod kolor psa, no i dopiero się zaczęło, było na nich widać każde ziarenko piasku, które pies znosił do domu. Szybko wróciłam do szarych z Ikei.
    • kaki11 Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 19:16
      Mamy 2 koce którymi okrywamy kanapę. Nie jest okryta cały czas, bo mało by to miało sensu, ale na noc, bo pies zostaje sam i mając posłanie w przedpokoju może wejść do salonu, a jak jesteśmy w domu razem to nauczyliśmy go wskakiwać gdy pozwalamy, a pozwalamy, a pozwalamy gdy narzucimy tam koc.
    • siedemkropek82 Re: ..nowa sofa i pies ;) 22.03.26, 19:47
      Ja mam nowy narożnik,kupiony 3 lata temu za 6 tys zł .Mam 2 młode koty.Nic nie podrapane.Nie zainteresowane w ogóle sofą.Na niej tylko drzemkę strzelają albo odpoczywają bo ciężkie życie mają smile.Na pazurki mają 10 drapakow porozkładane po całym mieszkaniu i różnej wielkości i o różnym kształcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka