Dodaj do ulubionych

Próba oszustwa z booking

23.03.26, 19:01
Dziś próbowali mnie oszukać używając mojej rezerwacji z booking.com
Na whatsupie dostałam wiadomość, że muszę uzupelnić dane mojej rezerwacji w tym dane karty kredytowej bo inaczej moja rezerwacja zostanie anulowana. Ogolnie cała wiadomość miała taki vibe presjiby to jak najszybciej zrobić.
Najgorsze że oszyst miał wszystkie dane mojej rezerwacji - zgadzała się miejscówka, daty, cena, numer telefonu
Czerwone lampy zostały właćzone bo wiadomość przyszła przez whatsup z wenezuelskiego numeru.
No i każda prosba o udostępnienie danych karty włącza u mnie totalne NIE.
Powiadomiłam włascicieli mieszkania oraz booking. Ktoś musiał sprzedać te dane.
Uważajcie.
Obserwuj wątek
    • mocca26 Re: Próba oszustwa z booking 23.03.26, 19:02
      Swego czasu na maila też wysyłali fałszywki, booking ostrzegał.
      • jasnoklarowna Re: Próba oszustwa z booking 23.03.26, 20:43
        Ale to już wyższy Leverkusen. To nie wysyłanie w ciemno informacji bo jest szansa ze trafisz na zamawiającego. To wysyłanie spersonalizowane, z wszystkimi danymi w tym danymi konkretnej rezerwacji. Niebezpieczne to. A do tej pory booking był niby bezpieczny.
        • mocca26 Re: Próba oszustwa z booking 23.03.26, 20:47
          ależ takie dostawałam na maila, związane z moimi zbliżającymi się rezerwacjami. Ale na szczęscie włączył mi się "oburz" i dzwoniłam do tych hoteli potwierdzić rezerwacje. To było z rok - dwa lata temu.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Próba oszustwa z booking 24.03.26, 06:54
      To, że dane wyciekły nie znaczy, ze ktoś je sprzedał. Tu cały czas krąży jakiś mit sprzedawania danych, w jakimś poprzednim wątkuj twierdzono, że podobno rekrutacje do przychodni się robi, żeby móc potem te dane z CV sprzedać. Taaaa
    • klaramara33 Re: Próba oszustwa z booking 24.03.26, 20:13
      Booking ma przecieki. Tak nie może być bez konsekwencji całkowicie, zgłoś sprawę bookingowi, a jak oleją to na policję.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Próba oszustwa z booking 24.03.26, 22:02
      Problem z bookingiem jest taki, że oni są trudno uchwytni jak coś jest nie tak tudzież umywają ręce jak coś się nie zgadza. I nie dotyczy to tylko potencjalnych wycieków danych, ale również tego jak (nie) weryfikują podmiotów, których oferty zamieszczają. Od kilku lat z bardzo dużą ostrożnością podchodzę do rezerwacji tam. A raczej patrzę, co mi się wypływa w wynikach a potem w te najbardziej interesujące mnie miejsca dzwonię i rezerwuje bezpośrednio. Przynajmniej wiem, że istnieją i najczęściej ceny też mają lepsze niż przez pośrednika.
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Próba oszustwa z booking 24.03.26, 22:03
        Nie wypływa, a wyswietla
      • alpepe Re: Próba oszustwa z booking 24.03.26, 22:41
        I tak i nie. Mąż chciał na bookingu oferować mieszkanie bezpośrednio. Mieszkanie też wynajmuje firma, która się tym mieszkaniem opiekuje, ale oni mają to tak zrobione, że masz zdjęcia np. 100 mieszkań u nich i wybieraj, nie promują konkretnego, bo im to wisi. No i booking niby zarejestrował konto, ale ogłoszenie się nie ukazało, bo im pewnie wyszło w weryfikacji, że to mieszkanie już jest oferowane przez kogoś innego. I nawet nie ma się jak z nimi skontaktować i wyjaśnić.
        • konstancja16 Re: Próba oszustwa z booking 24.03.26, 23:33
          miałam podobną sytuację, tylko numer był z Indii. też rezerwacja na booking, też mieli daty, nr rezerwacji, nazwę i adres hotelu. gdybym nie była podejrzliwa to w pośpiechu można łatwo popłynąć. nawet błędów językowych na pierwszy rzut oka nie było rażących.

trudno ocenić czy wyciek był z platformy booking czy z nie do końca zabezpieczonych systemów wynajmujących przez booking (u mnie to był dość duży hotel w stolicy europejskiej, a nie pokój w małym miasteczku na prowincji). coraz więcej tego naciągania (banki, hotele, sklepy internetowe), trzeba bardzo uważać.
    • mmoni Re: Próba oszustwa z booking 25.03.26, 12:16
      Też miałam taką sytuację niedawno. Hotel wyjaśnił, że mieli włamanie i skradziono im dane z bazy rezerwacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka